Přehazka, inverzní x klasická, cca 3x10 - (II.)

28 nepřečtených
  • tifimi3751

    Pokračování úspěšného tématu ze včera: https://www.bike-forum.cz/…cka-cca-3x10

    3×10 s normálním tahem na přehazce.. líbí se mi ten průběh řazení, tj. plynulost, lehkost a snazší – lehčí chod. Řazení na těžší převod okamžité a na lehčí nemusím tolik tlačit páčku jako u inverzního (kde ji tlačím na těžší – menší pastorek, což je paradoxní, možná už jak jsou zanesené bowdeny a staré páčky). Oproti tomu pořád si zvykám a do kopce se mi tohle zdá o dost méně praktické, zvlášť když presmyk se řadí opačně a 18 let sem jezdil jen s inverzní. Ale …

    Nějak jsme včera diskutovali možnost sehnat 10 přehazku (nebo to nevyplynulo z textu) s inverzní a já dneska zjistil, že na 10 speed už se asi nevyráběly.. asi a téměř určitě s naprostou jistotou, jak by řekl klasik. Žádné takové jsem od Shimano (Deore nebo lepší) nenašel a jiné nehledal.

    Takže volba jasná, mám na zimáku 3×9 s inverzní a tam bych výhledově přešel na normální tah a zkusil si zvyknout..(protože jinak je to maglajz na každém kole opačně) jiná lepší možnost není. Až se najdou dostupné prostředky.

    Chtěl jsem se pro jistotu zeptat na přesmyk, tam mám top swing a nějaký ten side nebo bottom swing .. ten asi nic neřeší, to je jen jiné vedení lanka? Předpokládám. Tam asi ten chod přehazovačky a řadících páček není obrácený?

    Jinak jsem zvědavý na ten zimák, musím tam natahat bowdeny a lanka a seřídít řazení a pak uvidíme. Upiloval jsem tam kousek ramínka a konečně dal kladky správně jak měly být, tak si od tohoto systému slibuji větší přesnost.

    0 1
    • Vilém  

      A nac je tedy dalsi vlakno o tom stejnem? Uz v minulem bylo receno, ze inverz skoncil s 9sp. Se s tim proste smir, nebo jezdi dal na 9sp.

      1 0
      • tifimi3751  

        Takový příspěvek jsem tam právě nenašel a 3× jsem požádal o odemknutí původního tématu. Jestli chceš, tak moderuj (obě) téma(ta).

        A s tím přesmykem je to tak jak jsem napsal? Chod páček je vždycky stejný? Tj. palcem se řadí větší pastorek a odřazuje se na menší, ať je tam top swing, side swing nebo bottom swing? (v původním tématu bylo asi 80 příspěvků, tak jsem možná odpověď přehlédnul).

        0 0
        • va-bo  

          Inverzni prehazovacky na 10st uz nejsou.

          0 0
          • tifimi3751  

            Děkuji za potvrzení toho, co už někdo napsal o 15 minut dříve. A druhá část mého příspěvku? Tedy řeč o přesmyku (přesmykači)?


            A s tím přesmykem je to tak jak jsem napsal? Chod páček je vždycky stejný? Tj. palcem se řadí větší pastorek a odřazuje se na menší, ať je tam top swing, side swing nebo bottom swing? (v původním tématu bylo asi 80 příspěvků, tak jsem možná odpověď přehlédnul).


            0 0
            • va-bo  

              Ano , tak to je. Inverzni presmykace nikdy nebyly.

              0 0
            • Vilém  

              Ano, chod smyku, ve smyslu smeru razeni, je u vsech provedeni stejny. Kdysi se delaly inverzni smyky SRAM (mozna to byl jeste Sachs, to uz nevim, je to fakt davno).

              0 0
              • va-bo  

                Je to mozny, ale to si fakt nepamatuju :-)

                0 0
              • tifimi3751  

                Jo, kdysi jsem měl kompletní kolo Sachs, s přední odpruženou vidlicí, zadní stavbou žehlenou pružinou. V terénu to nic nevydrželo, na silnici očistec, všechno z oceli, kvalitní práce, řazení Sachs, 24kg. Vidlice se zlomila, pružina praskla.

                A možná že tam bylo právě tohle řazení, tj. otočené řazení na přesmykovači a na přehazovačce už opravdu nevím. Bylo tam 3×7.

                0 1
        • Vilém  

          Nic moderovat nehodlam. Ze je puvodni vlakno zamknuto, to jsem nepostrehl, pardon.

          0 0
          • tifimi3751  

            Omluva se přijímá. Myslel jsem jako původní odemknout a toto klidně smazat. Ale nechtěl jsem psát mail a přes report tématu nic.

            0 0
        • novas752  

          Žádné „inverzní přesmykače“ nejsou, když to má 2 páčky tak spodní řadí větší převodník a vrchní odřazuje na menší. Ono je to docela logické, dostat řetěz na větší převodník nebo pastorek vyžaduje větší sílu = je lepší když to udělá prst, naopak na menší to spadne snadno, tam stačí když to tam stáhne pružinka. Proto taky inverzní přehazky velmi rychle skončily, na větší pastorky to řadí výrazně hůř než klasika, v podstatě vůbec to neřadí v tahu. Shimano muselo těhle slepých cest vývoje prozkoumat více, například mtb dualy.

          0 0
          • Tomcat  

            nekrmit !

            2 1
          • tifimi3751  

            Jasně, mě ty inverzní pružiny přišly právě v té době 2005 jako super nápad (vyměňoval jsem na kole normální přehazovačku za inverzní), protože se sjednotilo řazení, na těžší převod jednim směrem oboje páčky palcem a na lehčí odřazovat ukazovákem. Principiálně ale dává smysl, jak je tu několikrát napsáno, řadit palcem na větší pastorek a odřazovat ukazovákem na menší.

            Je tam lepší přesnost a chod u nejmenších pastorů.. a kupodivu když jsem je řadil s inverzní pružinou, tj. palcem tak byl těžší chod páčky a přehazovačky (šlo to víc ztěžka než s normální pružinou), ale příčinou můžou být už nečistotami zanesené bowdeny.

            Jinak souhlasím se závěrem, že když už se dnes .. trendy.. nevozí přesmyk, tak tohle nemá cenu řešit a je lepší si zvyknout. Proto jsem taky napsal, že sice je to blbost měnit funkční přehazku, ale na zimáku vyměním časem tu 9 speed s inverzní pružinou za přehazku s normální pružinou, abych si prostě zvyknul, když už se nic jiného nevyrábí a neměl na každém kole jiné řazení.

            0 0
            • Honzis  

              Ono taky existuje třeba řazení 10sp pro rovná řidítka tiagra řady 4600 které krokuje jako 9sp šaltry tudíž teoreticky jde a já to prakticky mám vozit 10razeni k 9 přehazovačce a klidně i té inverzní. Z hlediska funkce doporučuju 9šaltr minimálně LX pokud jezdíš hodně.

              0 0
              • Vilém  

                To neni spatnej napad. Sice klasicke 10sp MTB by chodilo lip, diky jinemu kroku, ale bylo by to taky reseni. Ale packy na smyk maji mezipolohy, ne?

                0 0
                • Honzis  

                  Mezi polohy tam jsou, ale v tom není problém, ne? Já teda využívám jen pravou stranu a levou nemam teď osazenou , mám to s 42z převodníkem na crossu. Dřív jsem tam měl XT 780 co řadilo ostřeji, ale mně je to šumak, řadim v klidu, po asfaltu a k silniční kazetě mi připadá lepší starý šaltr než XT 786

                  0 0
              • tifimi3751  

                Chápu, špatně se to z textu interpretuje, ale na kole s 9 převody mám inverzní (vyhovuje). Na kole s 10 převody mám klasickou (nevyhovuje). Na kole s 10 převody není jiná možnost (ani vzhledem k tomu co píšeš), na kole s 9 převody se vyráběly klasická a inverzní. Pokud to budu nějak řešit, tak bych zkusil sehnat na kolo s 9 převody přehazovačku s klasickou pružinou a tím by se řazení na obou kolech sjednotilo. Vzhledem k tomu, že do budoucna už ani jiná než klasická pružina od roku 2012 neexistuje.

                0 0
      • tifimi3751  

        Nic ve zlém, ale tahle informace tam nebyla přímo uvedená, minulé téma jsem teď prolistoval. Jen velmi nekonkrétně a zcela nepřímo.

        0 0
    • mech1  

      Inverzní přesmykače nebyly, přehazovačky byly určené pro řazení Dual ( viz obrázek) nikoliv pro páčky, ale fungují i s nimi.

      0 0
      • Vilém  

        Uz v minulem vlaknu bylo receno, ze inverz saltry byly uz pred dualama.

        0 0
        • mech1  

          Předcházející vlákno jsem nečetl, a tak jsem teď koukal do starých katalogů. Inverzní přehazovačky vím, že byly v řadě NEXAVE, ale u XTR jsem to netušil. A opravdu, dokonce pro 8sp.

          0 0
    • va-bo  

      Ono tech slepych ulic bylo casem vic.

      0 0
      • tifimi3751  

        Sem s tím, ale nejlépe jen o MTB.

        0 1
        • va-bo  

          Myslis slepe ulice? Odpruzene predstavce, zapletena kola Shimano se zahnutymi draty z boku do rafku, zapletena kola CB Cobalt (nebo jak se to jmenovalo), ruzne posilovace cantilever brzd, kyvne predni vidlice a dalsi. Pametnici si jiste vzpomenou na dalsi.

          0 0
          • Lišák  

            Tak zrovna odpružené představce vstávají jak Fénix z popela na gravelech.

            0 0
            • va-bo  

              Je to mozne, dokud je zase nevytlaci odpruzene vidlice jako kdysi u MTB. Jeste jsem si vzpomnel na softtaily – zadni odpruzeni. Mozna na gravelech taky pouzitelne.

              0 0
              • tifimi3751  

                Ještě mě napadly odpružené sedlovky. S těmi se muselo jezdit na kole jak s lodí na vlnách. Neradno zkoušet.

                0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce

Podobné diskuse