přechod na 1x11 Shimano M5100 Deore - velké křížení řetězu

45 nepřečtených
  • Wespiro

    Zdravím všechny, rozhodl jsem se trochu upgradovat kolo na letošní sezónu a přešel jsem z 3×9 na 1×11 od Shimana, řada M5100. Komponenty: Shimano kazeta M5100 11–51 zubů, přehazovačka M5100 11s, řetěz Shimano CN-HG701, středové složení Shimano MT800, Kliky M5100. Bohužel se mi nepodařilo sehnat kliky s jednoplackou (byly vyprodané), takže je tam převodník na 2×11 36z (ten menší jsem sundal).

    Dneska jsem dovezl kolo ze servisu přehazovačky. Co se týče řazení, řadí to, ale při největším a nejmenším pastorku to vydává zvuky, jako by to někde dřelo. Zkušenost s 1×11 nebo 1×12 nemám, spíš přemýšlím, jak je to konstrukčně vyřešené na jiných kolech, protože to křížení řetězu je při největším a největším pastorku je fakt obrovské – rozsah mé kazety je v podstatě 12 rychlostní – 51 zubů. Servisák mi řekl, že možná podložit převodník nějakýma podložkama, ale to by přece ještě více zvětšilo křížení na té jedné straně, pokud by byl převodník posunutý. Další možnost je výměna převodníku, což plánuju, ale jednopřevodník má pouze vyšší zuby, jinak by měl být stejný ne? To si právě nejsem jistý, zda by to bylo řešení, třeba mě někdo doplní.

    Setkali jste se někdo s něčím podobným? Popřípadě šlo by využít převodník co mám a vypodložit? Nebo je to záležitost čistě výměny převodníku? I kdybych vyměnil převodník, to křížení bude pořád stejně velké, nebo jsou ty jednoplacky tak řešené třeba rozměrově, že to vyřeší problém? Nebo odebrat jednu podložku na středovém složení ze 2 na 1, nebo to bych ještě více rozházel?

    Ještě poznámka, jsem hobby jezdec, takže než se tu do mě budete pouštět, že jak můžu být tak hloupý a říct nějakou blbost, tak nemám s tím zkušenost a jen se snažím najít řešení. Díky moc, ať to jezdí! :)

    0 0
    • PENE  

      Problem je v dvourychlostnich klikach, podlozenim prevodniku si pomuzes. Pokud mas jeste puvodni kliky, tak je tam muzes dat a prevodnik dej na pozici stredni placky. Odebranim podlozky u klik si nepomuzes, musel bys ji dat na druhou stranu a pak bys nemel kliky v ose.

      0 0
    • oddie  

      U dvouplackových klik bývá dobré to o ten kousek podložit, teď jsem to taky na jednom kole dělal. Proti kterému pastorku je převodník?

      0 0
      • Wespiro  

        Vychází mi to právě na 4. pastorek od spodu, viz fotka co jsem poslal.

        0 0
        • oddie  

          Tak to bude chtít podložit. Resp. nejdřív tam dát ten NW převodník, ale stejně bude třeba to podložit.

          0 0
    • Tomas_82  

      Chce to mít kliky cca proti 6. pastorku (u 12s, u 11s od prostředka kazety kousek směrem ke kolu. Například já mám kliky Alivio na dvoupřevodník a mám tam podložky 5mm.

      0 0
    • couffy  

      Tohle řeší tzv. řetězová linka.pro 11sp x1 je 50mm,jestli se pletu,tak mě opravte.Jinak řečeno 6.pastorek na kazetě by měl být rovně s převodníkem,je jedno jestli odspodu nebo odshora.Nemělo by tam být křížení.

      0 0
    • Wespiro  

      Byl jsem se podívat a nejvíc rovně mi přišel řetěz, když tam byl 4. pastorek od spodu (viz fotka). Říkáte, že by to mělo být na 6. jo? Takže to asi vypodložit no. Máte nějaké doporučení čím? Nebo jít do železářství a najít nějaké podložky, co by pasovaly? Popřípadě je tu možnost, že přímo převodník na 1×11 je třeba širší, že by vyplnil tu mezeru a sedlo by to tam? nebo vypodložit bude potřeba každopádně, i kdybych vyměnil převodník?

      0 0
      • TK75  

        Jo máš to o dva do strany.

        0 0
      • Tomas_82  

        Vyfoť ještě ty kliky… takhle to vypadá, že by to chtělo podložit minimálně o cenťák, což je hrozně moc. Každopádně to stejně chce NW převodník.

        0 0
      • PENE  

        Jiny prevodnik nic neresi. Muzes pouzit podlozky pod dverni panty. Z fotky mi prijde, ze by retez byl rovnejsi jeste o pastorek niz, takze to potrebujes podlozit celkem dost, mozna budes potrebovat i delsi srouby a matky do prevodniku.

        0 0
      • Romancero  

        na pozici toho menšího převodníku by asi ta velká placka nešla?

        já to takhle mám u bahňáku..původně 38/53 a dal jsme místo malé placky tu velkou-je tedy fakt, že je to čtyřhran…tam se dá lépe ladit řetězová linka délkou zapouzdřené osy..

        0 0
        • oddie  

          Kupodivu nešla, když má úplně jinou rozteč.

          0 0
          • Romancero  

            takže jiný převodník..ale nějak nechápu ty podložky, když to potřebuje posunout „k rámu“

            0 0
            • MatS  

              A co je na tom k nepochopeni? Prevodnik bliz k ramu, pak podlozka a pak pavouk klik. Spojit sroubem a matkou. Prevodnik je bliz ramu a zlepsi se retezova linka. Hotovo. Ale v tvem pripade budes muset sehnat jak podlozky, tak delsi srouby. A asi to nebude moc krasne na pohled.

              0 0
              • couffy  

                Podložky se dají udělat aby dosedaly na pavouka a převodník,ale cena za 4 šrouby (cca 300kč) je masakr

                0 0
                • MatS  

                  No to si mel nastudovat nez kupoval tyto kliky. Asi bude mozna lepsi je prodat a koupit ty spravne na 1×11.

                  0 0
                  • Wespiro  

                    Jak už jsem psal, kliky jako takové jsou pořád stejné, jsou ve variantách 1×11 (je tam převodník pro 1×11), nebo je varianta 2×11, stejné kliky, jen jsou osazené obě pozice a jsou tam jiné převodníky. Kliky jako takové jsou stejné v obou variantách. A byl jsem se dívat, a šrouby jsou tam tak dlouhé, že i kdybych tam dal snad 1cm podložky, tak by to drželo, takže snad nebude problém :)

                    0 0
            • couffy  

              Musí dostat převodník blíž k rámu ,s kazetou nepohne,s klikama taky ne,pokud je nechce mít mimo osu kola tak zbývá podložit převodník.Tzn mezi převodník a pavouka si doslova vyladit podložky.

              0 0
              • Romancero  

                jo jasný..je samozřejmě lepší foto. Princip chápu..

                .a tedy varianta nechat si udělat třeba u Gebhardta převodník, který bude mít stejnou rozteč děr jako ten malý?

                0 0
                • couffy  

                  Gebhardt taky má nějaký omezení na jakou rozteč udělá převodník jak nejmenší tak největší.Aby nebyl na malé rozteči zase na opačném pólu problému.Jsem moc blízko :-)

                  0 0
                • MatS  

                  Nebo prevodnik s ofsetem.

                  0 0
                  • Romancero  

                    u převodníků ofset? slyším poprvé-to je od nějakých garážových výrobců?

                    0 0
                    • az8  

                      Od kúpy mám na kole kľuky FSA Comet modular a sprevodovanie „2×11“, ktoré ide prestavať na „1ד, pri tom sa použije prevodnik s miernym offsetom, aby sedela poloha.

                      0 0
                    • Singlespeed  

                      Offset převodníku je naprosto běžná a masově rozšířená věc. Používají ji oba největší výrobci, Shimano i Sram.

                      0 0
                      • pavelxy  

                        Shimano má převodník s offsetem?

                        0 0
                        • Singlespeed  

                          U silničních dvojplacek Shimano běžná věc. Velký převodník má viditelný offset směrem ven, malý má malinky offset taky směrem ven.

                          0 0
                          • pavelxy  

                            To nevím, ale na MTB 1×12 originál Shimano sem převodník s offsetem nenašel.

                            0 0
              • Wespiro  

                Co znamená, že pokud nechci mít kliky mimo osu kola? Momentálně je mi nějaká osa stejně k ničemu, když mám řetěz na 3 – 4. pastorku. Co třeba vyměnit 1 podložku od převodníku na druhou stranu, že by bylo u převodníku 1 a na druhé straně 2 Průměr osy zůstane stejný, jen se kliky posunou o 2.5 milimetru blíž ke středu, tím pádem nebudu muset tak moc vypodložit ten převodník ne? Nebo jinak moc nevidím důvod mít u převodníku 2× 2.5 mm podložky, když o to víc musím dávat podložek pod převodník. Že bych si tady tou výměnou trošku pomohl. Těch 2.5 mm na šlapání stejně nepoznáš, zda je to vedle nebo není. Nebo ne?

                0 0
        • couffy  

          Na čem? A neediduj když na tebe reaguji viz 53–38

          0 0
          • Romancero  

            ? já nerozumět řeči tvého kmene? Jinak kliky Force-silniční :-)

            0 0
            • couffy  

              Neřeš,reagoval jsem na tvůj příspěvek a po odeslání mi polovina tvého zmizela,proto moje reakce :-)

              0 0
    • Wespiro  

      Převodník asi stejně koupím nový, spíš mě zajímá, jak je možné, že pokud je vše tak jak má být, i podložky u středového složení, že to vychází třeba na 3–4 pastorek, když by to mělo být na 6? Co způsobí takovou obrovskou odchylku? Nebo co je potřeba udělat, aby to bylo na tom 6 zrovna a nemusel bych tam dávat podložky? Zeptám se asi blbě, ale pokud bych ubral podložky u středového složení, byl by převodník blíž středu a tudíž by se ze 3–4 posunul blíž ke středu třeba na ten 5. – 6., nebo takto to nefunguje? Takto budu mít podložky u střed. složení a pak u převodníku, když je odeberu na obou stranách, posune se to celé tam kam potřebuju ne?

      0 0
      • PENE  

        Kdyz odeberes podlozky u stredu, nevymezis vuli klik. Pocet podlozek musi byt stejny, takze bys musel dat podlozku na druhou stranu a to ti posune kliky mimo stred, jak uz jsem psal. Tu odchylku zpusobuji nevhodne kliky pro 1× system. Resenim jsou kliky pro 1× nebo podlozky pod prevodnik.

        0 0
        • couffy  

          Tak,tak.Řešil jsem přechod z 1×11 na 1×12 z XT na Sram ale chtěl jsem nechat kliky SLX z 1×11,vyřešily to mosazné podložky pod převodník cca 1mm.Krásně se opracovávaly a parádně kopírují mezeru mezi pavoukem a převodníkem.

          0 0
        • Wespiro  

          Ty kliky jsou pro 1× systémy. Je varianta pro 1×11, ta je osaazena jednoplackou, moje variana 2×11 má osazené obě pozice pro převodník a jsou tam jiné převodníky, jinak ty kliky jako takové jsou pořád stejné. Díky za radu, budu to řešit těma podložkama pod převodník, snad to bude fungovat :)

          0 0
          • onuce  

            Až to bude hotové, tak se Vám zas po chvíli ježdění uvolní nýty u kazety.

            https://www.bike-forum.cz/…ve-11s-deore

            0 0
            • Romancero  

              nestrašte!:-)

              0 0
            • Wespiro  

              Těžko říct, jakým způsobem to měli nasazené a utažené. Já měnil i náboje (Novatec) a u zadního náboje byla taková kovová podložka (podobná, jak se dává mezi pastorky, ta černá plastová), kterou jsem dal na náboj, než jsem osadil kazetu, pořádně dotáhl a kazeta se ani nehne, těžko říct, zda je tu nějaká vůle, která by dokázala vyviklat nýty. Je pravda, že poprvé jsem ji tam nedal a kazeta se trošku kývala a nezdálo se mi to, tak jsem ji tam dal a drží to fest. Možná ji tam oni neměli a proto se to uvolnilo. Uvidíme, třeba budu mít štestí. :)

              0 0
          • humil  

            Předělával jsem kliky z 3×9 na 1×11. Dával jsem pod převodník na prostřední pozici podložky (co jsem našel doma), ale ani potom nebyla řetězová linka ideální. Řetěz měl tendenci padat, když byl na největším pastorku. Nasadil jsem tedy vodítko řetězu (to nejlevnější Sting) a jezdím na tom už 4. sezonu.

            0 0
    • Filiper500  

      Taky jsem dělal na trailbiku z deore 2× klik 1× a dal pod převodník podložky. Od té doby to nula problémů, ani nepadá řetěz při zpětném šlápnutí na nejvyšším pastorku.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.