právníci - výklad pojmu přístup

37 nepřečtených
  • Jenda

    Protože se tu vyskytuje i mnoho právníků, zkusím nadhodit dotaz:

    „V § 2 – Podmínky ochrany, odst.1 Výnosu se praví: "Veřejnosti je do rezervace přístup povolen jen po značené stezce“. O vjezdu na čemkoliv – kolo nevyjímaje – se ve Výnosu nikde nehovoří, tedy není povolen."

    Je to velmi specifický výklad pojmu přístup nebo má dotyčný pravdu?

    Pokud pravdu nemá, je k tomu nějaká judikatura (nebo jak se to jmenuje) z které by to bylo jasné?

    0 0
    • Jenda  

      že by mě studnice moudrosti tentokrát zklamala?

      0 0
    • BabbaJagga  

      Podle mého nepravnickeho názoru na kole jen po oficiální cyklotrase.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Podle mého laického názoru jde o „přístup“ jako takový, který zahrnuje všechno ;-) Když má někdo „přístup“ k tajným materiálům, tak se taky neřeší jestli k nim přistupuje nebo přijíždí :-D

      0 0
      • Potkan007  

        +1

        Vidím to podobně. Přístup je povolen jen po značené stezce (tzn. kudy). Na čem je povolený bude dál upravovat značení u vstupu na značenou stezku.

        0 0
      • Mustafa  

        Jenže s tímto přístupem by jsi tam mohl vjet i s bagrem.

        0 0
        • Kouba_2005  

          Není-li tam omezení pro vjezd bagrů, tak proč ne.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Když se vejdeš na značenou stezku?! :-D

          0 0
        • RomanH  

          Nemohl. Bagr je motorove vozidlo a tem je do lesa (predpokladam, ze se jedna o rezervaci v lese) ze zakona bez zvlastniho povoleni vjezd zakazan.

          0 0
    • Vrci  

      Bylo by dobré vědět o jakou rezervaci se jedná. Takhe vytržený jeden paragraf z kontextu není to pravé. Pro konkrétní národní parky a i rezervace většinou existuje Návštěvní řád, který je něco jako prováděcí vyhláška. Pro Šumavu a např. Boubín který pod ni spadá je to https://www.npsumava.cz/…vstevni-rad/

      0 0
      • Jenda  

        jedná se o Brdatku v CHKO Křivoklátsko a červenou turistickou značku. V žádném z platných dokumentů nic o zákazu vjezdu kol na tuto značenou cestu není. Aktuální plán péče zmiňuje, že cca 10% návštěvníků bylo na kolech a dále je toto bez komentáře. Ze zkušenosti – pokud by tam cyklisté vadili, bylo by to v tom plánu péče zmíněno včetně doporučených opatření jak tomu zamezit. Takže to že tam pan Hůla nechce cyklisty je imho čistě jeho osobní averze a ten zákaz který tam je nemá žádnou oporu v plané legislativě. Ještě mě napadlo poptat příslušný silniční správní úřad, jestli se jedná o účelovou komunikaci a jak to tam tedy s koly je.

        0 0
        • Libores  

          V pokynech pro návštěvníky CHKO Křivoklátsko se píše: Na kole jezděte po cestách a značených cyklotrasách. Mimo ně poškozujete přírodu.

          http://krivoklatsko.ochranaprirody.cz/…evniky-chko/

          0 0
        • jfk  

          Plán péče počítá se vstupem cyklistů do této PR. V Pokynech pro návštěvníky CHKO (též na webu) je řečeno obecně toto k pohybu cyklistů: „Na kole jezděte po cestách a značených cyklotrasách. Mimo ně poškozujete přírodu.“

          Pokud tedy člověk jede po červené (jezdím tam též čas od času), podle mě to není zakázáno.

          0 0
          • Jenda  

            Jsem téhož názoru, bohužel Hůla ne a proto je tam ta zákazová značka (od Křivoklátu jí teda někdo odmontoval). Myslím že ten zákaz je tam daný nelegálně. Navíc pokud se jedná o účelovou komunikaci, mělo by to být řešeno klasickou dopravní značkou a ne nějakou cedulkou. Význam ta cedulka má v podstatě informativní a tedy pokud tam podle platné dokumentace zákaz není, tak tu cedulku můžu podle mě ignorovat.

            0 0
        • Sipal  

          Jedná se o tenhle úsek https://mapy.cz/s/befujelafu ? Je možné, že ten zákaz někde v nějakém dokumentu je, ale standardně tam zákaz kol být nemůže. Je to PR, kam lze na kole po jakékoliv cestě – značené i neznačené. Stejný režim platí o pro CHKO. Je nutné rozlišovat PR (což je mírná forma ochrany) a NPR (což je hodně přísná forma ochrany), dost zásadně se liší.

          Už jsem tam dlouho nebyl, mám pocit že tam je taková ta cedulka zákaz vjezdu cyklistů od KČT (což beru jako jejich přání, nic závazného). A taky je pravda, že to je úzké a je tam riziko konfliktu s chodci. Takže chápu že to někdo chce vyřešit jednoduše zákazem. Nicméně, za mě se tam smí, ale počítal bych s tím, že někdo může prudit.

          Můžeš kdyžtak napsat co konkrétně se stalo? Předpokládám že měl někdo problém s tím, že tam jedeš na kole…Něco vážného, nebo jen remcající turista?

          0 0
          • Jenda  

            V týhle PR je zákaz vstupu kamkoliv mimo tu červenou TZ a odbočku k Eustachovi. Žádný konflikt nebyl, jel jsem klidně, občas někdo zabrblal. Zákaz si tam šoupla správa CHKO. Jde mi spíš o princ, nemám rád, když si nějaký úředník dělá co chce a zároveň mě nebaví porušovat zákazy. Takže když je někde podle mě neplatný zákaz, chci aby zmizel.

            0 0
    • Edwin  

      Obecně o turistických trasách platí:

      "Definice TZT je dostatečně obecná, aby zahrnula všechny trasy bez rozdílu přesunových prostředků (pěší,

      cyklistické, lyžařské, jezdecké, vodácké)."

      Tzn. všichni výše zmínění mají na pohyb po značených trasách stejný nárok, pokud není vysloven zákaz.

      Myslím, že to samé platí o pro rezervaci – pokud není uvedeno jinak (zakázáno značkou nebo jiným předpisem), na kole tam po vyznačených stezkách můžeš.

      0 0
      • Jenda  

        Jde o to, že tam je zákazová značka ale imho je tam nelegálně. Prostě ani šéf CHKO si nemůže dát zákaz kam ho napadne, musí to mít nějakou oporu v platných dokumentech a v tomto případě se točí na tom, že přístup znamená pěší, což je myslím blbost.

        0 0
        • Sipal  

          Naprosto souhlasím, držím palce.

          0 0
        • Edwin  

          To si právě myslím, že šéf CHKO si na svém území může dělat, co chce. On je ustanoveným správcem oblasti.

          Viz nařízení vlády č. 508/2002 Sb. CHKO Český ráj:

          § 5

          (1) Na celém území oblasti je možné pouze se souhlasem Správy:

          1. vyznačovat turistické, cyklistické, jezdecké a běžecké tratě,
          0 0
          • Jenda  

            Ale pak k tomu musí existovat nějaký dokument. Nějaký písemný rozhodnutí, který je podložený nečim jinym než dojmologií ;-)

            Navíc principiálně by CHKO měla řešit ochranu přírody a ne vzájemný konflikty návštěvníků.

            0 0
            • Edwin  

              Určitě by nějaký záznam o rozhodnutí být měl. Ale to už se mi nechce hledat, jak mají povinnost informovat. Možná stačí, že to vyvěsí na nějaké nástěnce.

              0 0
              • Edwin  

                Tak tady něco k počtení:

                http://kokorinsko.ochranaprirody.cz/…i-informaci/

                0 0
              • adam320  

                Nedivil bych se kdyby o tom mohli rozhodovat jak chteji, znacime cyklotrasy, skialpinisticky a turisticky cesty ve Fr. Alpach kde je byrokracie na prvnim miste a o tomhle rozhodujeme tak ze neco sjedeme na kole, cestou pokecame s lidma a pak se domluvime kam to pustit a kam ne. To se zakresli do mapy kterou bezne sezenes v turist centrech a ktera se schova u shefky v supliku a dalsi rok znovu. Zadnou vyhlaskou nebo pisemnosti se to nepodklada. Ale treba je to v CZ jinak

                0 0
            • Sipal  

              Když jsme cca 15 let zpátky stavěli barák, byl jsem ve Zbečně na CHKO pro souhlas, a v požadavcích měli třeba i tvar a sklon střechy. A to jsme normálně ve vesnici na kraji CHKO, nic zvláštního. Teď už je to nejspíš jinak, v okolí je postaveno leccos :), ale bohužel nekecají jen do brouků a kytiček. Jinak s tebou samozřejmě souhlasím.

              0 0
            • Libores  

              Jsi si jistý, že ten zákaz vzniknul jen kvůli kofliktům mezi návštěvníky? To konkrétní místo neznám, ale není možné se lidé třeba musí vyhýbat až mimo stezku a stezka se tím rozšiřuje? Může být spousta jiných důvodů mimo naši rozlišovací schopnost. Nebylo by dobrý kontaktovat správu CHKO a jednoduše se zeptat?

              0 0
              • Jenda  

                Ano, jsem si tím jistý, to mi potvrdili ten dotyčný již před lety. Ani v v podstatě nejzásadnějším dokumentu, což je plán péče se škodlivost cyklistiky nijak nezmiňuje a dokonce se tam suše konstatuje že při sčítání tam bylo 10% cyklistů. Proto si myslím, že ten zákaz je tam dán svévolně.

                0 0
          • Edwin  

            Zde Kokořínsko Nařízení vlády č. 176/2014 Sb. a ten samý paragraf.

            § 5

            Bližší ochranné podmínky

            (1) Na celém území chráněné krajinné oblasti je možné pouze s předchozím souhlasem příslušného orgánu ochrany přírody

            1. vyznačovat pěší, cyklistické, jezdecké, běžecké a jiné obdobné tratě, trasy a stezky,
            0 0
      • babkanakole  

        Vtip ovšem je, že turistická trasa sama o sobě není nic extra, je to zkrátka jen vyznačená trasa.

        Dovedeno do důsledku, o přístupu sama o sobě nic neříká. Samozřejmě by měla být vytýčená po cestách, kde ten přístup je, ale to značení samo o sobě nic neřeší.

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • michomin  

      Přírodní rezervace jsou řešeny Sbírkou zákonů a to několika zákony. Takže si to nastuduj, nezapomeň na doprovodné normy.

      Do té doby bys měl respektovat místní pravidla. Na pocity a názory se vybodni a pusť se do studia.

      0 0
      • Jenda  

        Dovolím si tvrdit že se pleteš, zákonem se vyhlašuje až národní přírodní rezervace, NPP a NP.

        ale třeba mi něco uteklo, každopádně dokumentace je zde https://drusop.nature.cz/…ru/index.php?…

        0 0
        • michomin  

          Když si pořádně přečteš, co jsem napsal, tak zjistíš, že se nepletu. Ani nemohu, protože jsem ani nenaznačil to, co píšeš (to vyhlašování chráněných území).

          Takže ti nezbývá než se problematikou zabývat (nikdo to za tebe neudělá), když chceš vědět co a jak, nebo se na to vykašlat, což je rozumnější.

          0 0
          • Jenda  

            Hele buď chceš poradit, pak poraď nebo zalez. Trollení že si mám někde něco nastudovat je fajn, to by tu to fórum nemuselo být, protože valná většina informací zde jsou přenesený z originál zdrojů.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.