Požadavky na vybavení kola - Rakousko

6 nepřečtených
  • Levhart

    Ahoj,

    mám jet brzo na zájezd s CK Kudrna do Rakouska – Alpentour.

    V instrukcích, co mi přišly, se mj. píše, že:

    „V Rakousku je nutné mít kolo vybavené reflexními odrazkami ve výpletu kola, na pedálech a vpředu bílou, vzadu červenou odrazkou. Nepodceňte toto vybavení, pokuty jsou drahé.“

    Na kole odrazky nemám (jen přední + zadní blikačka), ve výpletu taky nic a na spd odrazky taky těžko narvu, maximálně na tretrách bude reflexní proužek.

    Před dvěma roky už jsem v Rakousku na kole byl a nikdo mi mě na nic neupozorňoval, tak teď nevím, jestli mám na poslední chvíli nakupovat a strkat na kolo odrazky… ???

    Co myslíte?

    0 0
    • creweta  

      Sorry, ale tohle mi přijde, jako by ses ptal na to, zda máš porušovat zákon či nikoli. Ohledně Rakouska nevím, ale stejné požadavky jsou dle zákona na kolo i v ČR. Pokud chceš jezdit po veřejných komunikacích a nemít z toho náhodou problémy. Zrovna dneska jsem si odrazky kvůli tomu kupoval.

      Z pohledu řidiče auta jsem rozhodně pro co nejvíce viditelné cyklisty. Nerad bych nějakého potkal moc blízko a nečekaně. A odrazky dělaji divy a nežerou baterky. Jo je fakt, že třeba pak kolo nevypadá tak pěkně.

      Jo a to, že něco nevíš přece řeší slogan: neznalost zákona neomlouvá…

      0 0
      • obda  

        No zrovna podle ceskeho zakona muzes nahradit jak odrazky ve vypletu, tak ty na pedalech. Napriklad reflexni prouzky kolem kotniku (tj. dostatecne blizko pedalu) jsou vyborna alternativa u naslapu.

        0 0
      • obda  

        Jeste citace:

        1. Jízdní kola musí být vybavena

        g. odrazkami oranžové barvy (autožluť) na obou stranách šlapátek (pedálů), tyto odrazky mohou být nahrazeny světlo odrážejícími materiály umístěnými na obuvi nebo v jejich blízkosti, h. na paprscích předního nebo zadního kola nebo obou kol nejméně jednou boční odrazkou oranžové barvy (autožluť) na každé straně kola; plocha odrazky nesmí být menší než 2000 mm2, přičemž vepsaný čtyřúhelník musí mít jednu stranu dlouhou nejméně 20 mm, tyto odrazky mohou být nahrazeny odrazovými materiály na bocích kola nebo na bocích plášťů pneumatik či na koncích blatníků nebo bočních částech oděvu cyklisty.

        0 0
        • zdenek  

          Jsem si do teď myslel, že jsem měl od výrobce kolo vybavené podle vyhrášky. Teď koukám, že v paprscích má být oranžová. Já měl bílou.

          0 0
    • přišlapávač  

      kup si reflexní polepy a mas po problémech :-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.