posunutie sedla dozadz / offset sedlovky?

36 nepřečtených
  • nnadalinn

    Ahojte,

    potreboval by som posunúť sedlo o minimálne 2, radšej aj 3 cm dozadu. Na fotke vidno súčasné nastavenie sedlovky One Sport SL (jo, trochu přes čáru), priemer je štandardných 27 mm, ale nenašiel som jej offset v žiadnom popise a ani si netrúfam to zmerať, keďže neviem, od akého bodu sa vlastne offset ráta. Každopádne aké mám možnosti? Ak jediná možnosť je sedlovka s offsetom, pomôže napr. toto? -->

    http://www.skvarka.sk/…loy-seatpost

    https://www.aliexpress.com/…9776242.html?…

    Myslíte, že napr ten Specialized mi dá dajme tomu 3 cm posunu dozadu navyše? Prípadne máte iné odporúčania, ako docieliť posed viac vzadu? Ďakujem

    0 0
    • gemini  

      Stávající offset bych tipl 20mm. Truvativ a fsa dělá i 35 mm, je ale otázka, jestli tady v tomto případě bude 1,5 cm něco řešit…

      0 0
    • mr.antik  

      To je dost extrémní posun

      0 0
    • obda  

      Jak píše gemini, tohle je tak 20 mm. Pokud potřebuješ víc než 25, už se to dost blbě shání a nakonec stejně nic moc. Jediné opravdu funkční řešení je rám s více položenou sedlovou trubkou, ale to tak u stavby na zakázku. Mám to podobně, zatím to řeším offsetem 25 a sedlem posunutým dozadu s tím, že se mi nešlape úplně ideálně a mám tendence se na sedle posouvat hodně dozadu. Trochu pomůžou i delší kliky, pokud na to máš dost dlouhá stehna (což v tomto případě obvykle ano).

      0 0
    • Vilém  

      To mas tak atypicky narostly nohy, nebo kratkej rám a snazis se to dohnat pozici sedla?

      0 0
      • nnadalinn  

        Ďakujem všetkým za komentáre.

        Jj, asi zo všetkého trochu :-) Plus mám sedlo ISM Adamo, na ktorom sedíš jemne viac vpredu ako obvykle, čo tiež v tomto prípade nepomáha. Nemám chuť kvôli tým chýbajúcim 3 cm meniť rám alebo celý bicykel, to by sa asi celé dosť predražilo, tak to skúsim vykompenzovať 35mm offsetom pomocou tej Specialized sedlovky za 50 eur (takže navyše 1,5 cm) a ak bude treba, poobzerám sa po dlhších kľukách. Tie FSA a Truvativ som googlil vo verziách 35 mm, ale nenašiel som, že by ich niekde predávali.

        Každopádne ďakujem všetkým, ak niekomu ešte niečo napadne, tak určite uvítam ďalšie postrehy. :-)

        0 0
        • gerrard  

          Si si jisty, ze problem je v sedlovce? Nestacil by delsi predstavec napr.? Nechces dat fotku celeho kola nebo kola i s tebou? Mozna by se dalo pak poradit vic.

          0 0
        • bezdratova.sprcha  

          Offset sedlovky velice vyrazne meni geometrii ramu. Posadi jezdce vic dozadu, zlepsi manevrovatelnost na sjezdech, zhorsi balancovani vahy mezi prednim a zadnim kolem v prudkem stoupani a snizi efektivitu slapani.

          Pokud potrebujes vic mista mezi sedlem a riditkama, je nejvhodnejsi to resit delsim predstavcem. Pomuzou take sirsi riditka, ale zase pozor aby pak byla vhodna pro disciplinu.

          0 0
          • obda  

            snizi efektivitu slapani

            To právě nemusí. Pokud mu vychází koleno kus před osu pedálu … Ale těžko říct bez fotky, takhle střílíme všichni dost naslepo.

            0 0
            • bezdratova.sprcha  

              V tomto pripade si myslim by musel mit nohy delky zeme – mesic a nebo mit detsky/nedospelacky ram. Uz tam ma offset a sedlo uplne vzadu.

              Tohle se totiz hodne ztraci i ve vysce sedla.

              Ale je fakt ze tu takto jenom hadame.

              Nicmene posun sedla by mel byt otazkou korektniho slapani a posedu v dane discipline, nikoli kompenzace velikosti ramu.

              0 0
              • obda  

                Někteří lidé jsou narostlí trochu nestandardně. Třeba já tento problém mám (offset 25 mm a sedlo posunuté co nejvíc vzad, stále to nestačí), a nejsem jediný ani v brněnské klice. Ostatně kdysi se to tu na fóru řešilo. Ostatně ani s rámem na míru to nemusí být jednoduché

                Hezka pohadka: „Jsme schopni splnit všechny požadavky a to jak délkové tak i pro úhly“. Bohuzel realita je uplne jina :-(( Me v ramci mereni FOG namerili uhel sedlove trubky 69st. a bylo mi receno, ze to Duratec vyrobit neumi. Kdyz jsem se ptal u ceske konkurence (RB), nebyl problem.

                0 0
    • nnadalinn  

      Díky všetkým za snahu, veľmi to oceňujem.

      Pointa je, že v zmysle odporúčaného posedu na bicykli mi geometria bicykla (MTB 29 Rockmachine) neumožňuje mať moje dlhé nohy v ideálnej polohe, keďže** kolená sú vzhľadom na os pedálov viac vpredu ako je žiaduce**, takže šliapanie nie je úplne korektné, ako správne naznačili niektorí spoludiskutujúci :-) Mám na cyklotrenažéri/spin­neri odskúšané, že so sedlom o pár cm viac vzadu je logicky jazda lepšia a ľahšia na moje poničené kolená. Holt, pri kúpe bicykla sa nemyslelo na ideálny posed, preto to chcem v rámci možností nejak teraz dohnať.

      Dlhší predstavec mi, žiaľ, tu nepomôže.

      0 0
      • krabica  

        Jediná kterou znám je FSA K-Force Lite SB32 s offsetem 32mm.

        0 0
      • MlokCZ  

        A nemáš nastavené sedlo moc nízko? Když je sedlo o trošku níže než je ideální pozice, tak pak i předozadní posun sedla vychází více vzadu.

        A pokud máš hodně dlouhé nohy, tak dát delší kliky (jak už zmínil obda výše).

        Jinak kromě většího offsetu také můžeš nechat lehce zvednotu zdvih vidlice, pokud to daná vidlice umožňuje. 20mm zdvihu navíc snese každé kolo a sedlo to posune zase o něco dozadu.

        0 0
        • obda  

          Z vlastní praxe naprostý souhlas se vším :) Jen dodám, že delší kliky nemusí být vždy řešení, protože bez současného posunu vzad se často hůře překonává horní úvrať.

          0 0
    • Ricci  

      no ak to mas teraz takto posunute a este stale ti chybaju 3 cm, tak by si mal zacat riesit zasadny problem a to bude velkost ramu pripadne geometria, mas foto celeho biku?

      0 0
      • obda  

        Jiná velikost rámu mu nijak nepomůže, geometrie (menší úhel sedlové trubky) ano, ale výrobci takové rámy nenabízejí.

        0 0
        • gemini  

          On taky možná bude zakopanej pes v tom sedle. Adamo je sedlo, na kterým se sedí fakt hodně vepředu a pokud se to sejde s potřebou většího offsetu sedlovky, dostane se majitel tohoto komba do problémů jako zakladatel vlákna…

          0 0
          • nnadalinn  

            Jj, presne, na sedle Adamo sa sedí viac vpredu, konkrétne u mňa to môže byť cca 2,5 cm, čo tiež zrovna nepomáha. Keďže sedlo nechcem meniť, tak najjednoduchšie a najlacnejšie to bude skúsiť s väčším offsetom, potom prípadne doplním kľukami a zdvihom vidlice.

            Výšku sedla mám nastavenú v súlade s odporúčaniami (koleno, os pedálov atď).

            Ďalšou možnosťou okrem tej Specialized sedlovky, sedlovky z Číny a FSA (tá je už ale slušná pálka) je ešte toto:

            https://www.bike-discount.de/…7.2mm-222225

            tento zázrak by mal ísť vraj až 5 cm dozadu, vyzerá, že by sa nemusel ľahko urvať

            Ďakujem.

            0 0
            • Vilém  

              Ty bys potreboval historickou Suntour sedlovku.

              0 0
            • Sunshine 29  

              Nechci teda chytračit, ale není jednodušší (a levnější) zkusit vyměnit sedlo než laborace sedlovka – kliky – vidlice s nejistým výsledkem?

              0 0
              • nnadalinn  

                Jj, lenže mne to Adamo ako sedlo viac-menej vyhovuje, ostatné sedlá, čo som skúsil, mi nesadli. To platí aj pre sedlá, ktoré sú vychvalované a propagované ako šetrné k „hrádzi“.

                0 0
                • Sunshine 29  

                  Takže radši překopeš půl biku s nejistým výsledkem…už tomu rozumím.

                  0 0
            • Ricci  

              otazkou je preco vozit triatlonove sedlo na biku…

              0 0
            • xtonda  

              Máš sedlovku s 20 mm offsetem, sedlo cca 15mm přes rysku a ještě ti chybí 3cm, ale vozíš sedlo, které tě posouvá o 2,5 cm dopředu. Takže přeju hodně štěstí při shánění sedlovky s offsetem 6–7 cm.

              0 0
              • Sunshine 29  

                +1

                0 0
              • nnadalinn  

                Ehm, no keď to povieš takto, tak to znie fakt blbo, nejak sa s tým budem musieť „poprať“ a v lepšom prípade oželieť buď sedlo alebo docieliť offset nejakých max. 5 cm. Ďakujem za pádny postreh.

                0 0
    • Pán z Dubu  

      Já tu sedlovku s 40 mm SET BACKem z Alíka – jen od FCFB https://www.aliexpress.com/…4441461.html?…

      vozím. Zámek sedla mám blíže zadní pozici, fajn a žádný problém.

      0 0
      • Vilém  

        To mi teda neprijde jako 40mm offset.

        0 0
      • nnadalinn  

        Ďakujem za tip. Nevyzerá to ale nejak extra „odsadené“ smerom dozadu, fakt je to v reále až 4 cm?

        0 0
      • Pán z Dubu  

        Parametry sedí: 27,2 mm x400 mm, do 200 g má, i SB 40 mm – taky jsem je tam neviděl, tak jsem podélně z profilu přiložil lištu v ose trubky a od ní ty 4 cm doprostřed zámku byly. Design to povedeně kamufluje.

        0 0
        • Vilém  

          A to foto teda sedi? Kdyz si k tomu prilozim pravitko, tak je offset odhadem tak 25mm.

          0 0
          • Pán z Dubu  

            Je to ona.

            0 0
            • Vilém  

              Pk nechapu, kde se ty 4cm berou. Kdyz si to na monitoru odmerim, od sroubu zamku na osu sedlovky, tam mi vyjde cca to co jsem psal.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.