• Vašur

    Potřebuju poradit s postupným přechodem ze sedmikola na osmikolo. Budu muset vyměnit řazení, starý nejlevnější grip shift už drhne a nepomáhá ani promazání. Koupil bych asi osmipolohové Alivio nebo Sram Centera. To už jsem někde našel, že by stačilo používat jen sedum poloh. Pak časem, až bych měnil řetěz, bych dal osmikolo. Mám zánovní zadní kolo, na kterém byl devítipastorek (Deore). Bude na něj pasovat osmipastorek?. Rozteč do rámu jsem měřil a je jen o 0,5mm větší než na starém sedmi (Acera). To by snad zvládla pružnost patek (Cr-Mo). Bude nejmenší pastorek na osmi dost daleko (stejně daleko) od rámu? Mám tam přehazku STX-RC. Zvládne i osmikolo, nebo bude potřeba nová?

    0 0
    • vlk  

      No máš možnosti.

      1)Koupit 9 pastorek+ 9polohové páčky,9 řetěz, odtranit jeden pastore a budeš z toho mít 8sp-co by měly pasovat na nynější ořech 7sp a používal bys 8 poloh řazení.-toto nemám vyzkoušeno-jen sem se to tu kdysi dočet.

      2)Vyměnit zadní náboj/kolo/ořech za nový 8sp/9sp(jsou stejné)+8sp kazeta a s nynějším řazením 7sp pokud se dá ještě použít jako, že ne bys používal 7 převodů-ono to jde dot blbě seřídit, ale funguje to.

      1. Koupit 8sp řazení a s nynější 7sp kazetou jednu polohu nepoužívat.

      4)No a nebo vyměnit, zadní náboj/kolo/ořech+ řazení na 8sp + kazeta 8sp a mít 8sp.

      5)nebo vyměnit zadní náboj/kolo/ořech+ řazení na 9sp + kazeta 9sp a řetěz 9sp a mít tak 9sp.

      0 0
    • nadrazak 2  

      8-řazení funguje na 7 pastorků.Šířka 8 a 9 kazety je stejná.Rozteč zadní náby mtb je pro 7,8,9 past.stejná-135mm.Teď jsem sám řešil kazetu na mého zimáka,kde mám 7-mi kolo.Vzal jsem 8-mičkovou kazetu sram pg 850 11–28 a poslední pastorek 28z jsem spolu s plastovým mezikroužkem odstranil.Pasuje to teď na 7-mi ořech.Akorám jsem navléknul na ořech 1mm ocel.podl. ze staré kazety na vymezení vůle.

      0 0
      • Vašur  

        Tak tohle vypadá taky dobře, bez tý podložky a s osmipastorkem to vlastně bude znamenat, že je nejmenší pastorek stejně a nebude vadit do rámu

        0 0
      • Vilém  

        Nektery starsi 7speed naby mely sirku 130mm.

        0 0
        • nadrazak 2  

          Mám deore lx z roku 1994(s úzkým tělem) a má rozteč 135mm.

          0 0
          • Vašur  

            Ta moje stará Acera (myslím 1993) má délku osy 146mm a osazení od matic je na každé straně 5,5mm. To je rozteč do patek 135mm. Nová nába deore (2004) má délku osy 146,5mm a osazení taky na obou stranách 5,5mm. Měřil jsem ty osy několikrát šuplérou skrz dutinu hloubkoměrem a nemůžu si pomoct, je to tak.

            0 0
            • Vašur  

              Ty ostatní rozmměry se přes výplet měří dost mizerně a je to takříkajíc plus/mínus cihla, na to se nedá spolehnout.

              0 0
          • Vilém  

            Ja zas mel dve naby STX, ktery byly 130mm.STX asi silnicni nebyly.

            0 0
            • Vašur  

              No s rozdílem 5mm už by asi byl problém s rovnoběžností patek při roztažení rámu. S 0,5mm takový problém nebude. Na jednu stranu jsem se utěšoval, že je to chyba měření, na druhou stranu jsem se opakovaně ujišťoval, že měřím přesně. Tak nevím…

              0 0
          • nadrazak 2  

            .

            0 0
            • Vašur  

              Jj, 135, je to marný :-)

              0 0
              • Vilém  

                Asi si nerozumime.Ja puvodne reagoval na tuto vetu „Rozteč zadní náby mtb je pro 7,8,9 past.stejná-135mm.“ Chtel jsem tim rict ze to neni az tak uplne pravda a ne to,ze nadrazak nemuze mit nabu na 7sp sirokou 135mm.Delala se i tato verze pripadne se v nich menily osy aby mely sirku 135mm a nemusel se roztahovat ram.

                0 0
    • pačes  

      Abych nezakládal nový vlákno. Koupil jsem ty loukotě od Bayera, viz. fotogalerie. Je tam ořech 7sp, osa s roztečí do rámu 130mm. Rám mám na rozteč 135. Otázka zní: Pokud to přehodím na delší osu (dám 135) a ořech 8sp, bude loukoť v ose rámu? Bohužel, loukoť se nedá přecentrovat (pouze kreditkou, jak píše Pedro RB). Jde mi o to, jestli to nebude hozený celý do leva. Ptám se těch, co to už dělali, rada typu „vyzkoušej“ nic neřeší:-)Dík!

      0 0
      • Evilcleaner  

        no když se nad tím zamyslíš tak je jasné že není možné aby to bylo po takovém zásahu v ose, bude to kousek doleva, leda že by se ti povedlo laborovat s podložkama pod konusy, ale tam je zase limitní aby ti nový ořech nedřel o rám, když to takhle posuneš. btw kde na to seženeš ořech?

        0 0
      • ToBla  

        Zajímalo by mě co Bayer používal za osy a zda ložiska nebo konusy?! Kompatibilní s Shimano osou?? Pak by to šlo vyměnit, v ose to ale nebude. Hezkej kousek a pěkný gumy.

        0 0
      • Vilém  

        Zalezi jake naby ty loukote pouzivaji.

        0 0
        • pačes  

          Měly by být Shimana, konusy

          0 0
          • Vilém  

            Sel jsem si schvalne omerit sirku 7 a 8sp orechu a rozdil je temer 5mm, takze i pokud by jsi tam dal delsi osu a sirsi orech, tak to do osy fakt nedostanes:( Buvodne jsem myslel, ze je ten rozdil sirek mensi a ze by to slo vypodlozkovat na leve strane naby. Leda ze by sla ta naba nejak v loukoti stranove posunout, coz asi nejde, ze?

            0 0
            • Tesco_Bike_Fan!  

              Rozdil sirky orechu je presne 4,5mm. U nekterych nab to prestaved jde (fh-rm40), ale je to takove polovicate reseni…

              0 0
        • JSt  

          naba tam muze prijit jakakoliv ;-). predni i zadni loukot je uplne stejna, symetricka. onehda (rozumej letos) primo sam bayer delal kamosovi ze zadniho kola predni „jen“ vymenou naby ;-). technologicky postup mne ovsem znam neni. vim akorat, ze naba musela na soustruh.

          0 0
          • pačes  

            Nějaký kontakt na Bayera by někdo neměl? Tam by byla nejpovolanější odpověď.

            0 0
    • Joseph de Sax  

      v tvém případě bych uvažoval přechod ze 7 na 6speed a ještě na tom vyděláš…

      0 0
      • Fanatik  

        Toto právě řeším… osmičkový ořech a sedmičková kazeta… jak na to?

        0 0
        • mOZZek  

          Dáš za kazetu podložku. Já sem jednou použil nejmenší pastorek ze staré kazety a je to akorát.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.