Posez na kole, volba představce

37 nepřečtených
  • miraleo

    Ahoj, koupil jsem svého prvního fulla, YT Jeffsy, zvolil jsem velikost M. (mám 175cm, 80kg). Aktuálně řeším posez s originál představcem Race face 50mm 6 stupňů zdvih. Řidítka Race face zdvih 10mm, sedlovka je RS reverb 150mm. Zdá se mi, že na fullu sedím příliš vzpřímeně a kolena mám blízko řídítek, zejména při zatáčení se mi zdá, že mi jdou řidítka ve stejné výšce do kolen. Možná jen neumím jezdit :-) Můžu zkusit zvednout řidítka o jednu podložku nahoru, případně mám zkusit stejný představec 70mm? Rám se mi zdá výškově dobrý, možná trochu od výrobce kratší , u velikosti L bych měl sedlovku na doraz k rámu. Díky za rady ke zlepšení posezu.

    Přikládám geometrii rámu.

    0 0
    • filous  

      Takhle od pohledu mi to přijde malý…asi máš krátký nohy a dlouhý tělo. Ale když už to máš, zkus ten představec + posun sedlo v lyzinach na doraz dozadu. Ani jedno není ideální, ale uvidíš.

      p.s.: pěkný kratasy

      0 0
    • Pain  

      Přijde mi to kratky.Netukas kolenama do riditek kdyz slapes nakej krpál ve stoje??Mozna je to jen pocit ale vazne mi prijde ze ti ten ram je kratky.Zkusit delsi predstavec.Sedlo posouvat jen aby sedela predozadni poloha.Sunout ho dal je spatne.

      0 0
    • Lister  

      Statické fotky často klamou ale tohle není posed na kole, takhle to působí jako bys potřeboval ruce minimálně o 10cm dopředu.

      0 0
      • Lister  

        A máš dobře nastavený sag? Celé mi to přijde hodně položené dozadu. Ale to může byt jen tím že ses na tom při statické poloze víc narovnaný a máš těžiště víc vzadu.

        Celkově mi ale bohužel přijde že máš proporce zcela nevhodné pro tohle kolo. YT jsou obecně o fous vyšší a kratší navíc na 29 je vyšší stack a u tebe mu přijde že máš dost krátké nohy a dlouhé tělo a tím pádem bys potřeboval všechno úplně naopak.

        A taky sedlo máš dost vysoko.

        0 0
    • strtom  

      Vypadáš na tom jak stará Blažkova co jede z jednoty (na te fotce maš natažene ruce tak asi nejezdíš) . Delší posez to chce to je jasné od pohledu, rám už nenatáhneš takže sedlo dozadu a řidítka víc dopředu takže ještě představec a je to.

      0 0
    • miraleo  

      Foceno v pracovních hadrech :-) Sedlo už mám v zadu na max. při kontrole předozadní polohy. (o cca 1cm šlo dozadu). Kolo mám krátce, krpály jsem zatím většinou šlapal ze sedla s položením těla nad řidítka a pokrčení rukou v lokti. Výlet 70km po cyklostezkách jsem s tím zvládl taky v pohodě, nic, krom zadku, nebolelo. Kupoval jsem, jako univerzál kolo pro vše. Vyřeší mi 2cm na představci (delší představec jak 7cm se mi zdá na takové kolo hodně kvůli reakci předku na trailech, ale nevim), zvýšení o další podložku (asi 1cm)něco? Mám zkusit případně i vlaštovky 20–30mm zdvih abych měl ruce výše?

      0 0
      • krabica  

        Ty se potřebuješ posunout níž a natáhnout, takže spíš delší představec, sedlo trochu dozadu a možná i širší řídítka.

        0 0
      • novas752  

        K rukám výše imho neni důvod, to by ti už tak krátký posez ještě napřímilo. Naopak bych zkusil představec co nejvíc dolu a otočit do negativního úhlu (pokud neni rovnej), tim se trochu víc předkloníš a maličko natáhneš.

        Víc než 7 bych tam taky nedával, ale otázkou je jestli budou 2 cm navíc stačit. Podle mě by ti líp sedělo Lko (jestli by se vešel teleskop).

        0 0
    • micinka  

      :)

      0 0
    • MartyM  

      tak ono to celé ještě podtrhují ty až komické necyklistické hadry. :-) Jak jsou široká ta aktuální řídítka? Dle té fotky z profilu vypadá, že asi moc ne (měřeno aktuálními trendy, kdy pomalu člověk neprostrčí kolo skrz 90ky futra). Každopádně delší představec, jak již padlo je otázka jestli 2cm něco vyřeší, ale jak psal krabica, i širší řídítka by mohla posed „zesportovnět“.

      0 0
    • miraleo  

      řiidítka jsou Aeffecty 760mm. Nezdají se vám řidítka celkově nízko, když bych to negativním uhlem představce ještě dále snižoval? Mám je o něco níže než sedlo. Když vezmu svého krosa, což je ale jiný typ kola s výškou sedla 52cm a 9cm představcem.

      0 0
      • krabica  

        Máš je moc vysoko, sedlo bys měl mít výš než řídítka, takhle máš posed jak bába s nůší. :-)

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Možná zkresluje fotka, ale přijde mi, že máš hodně dlouhé holeně a předloktí ve srovnání se stehny a pažemi. Zjednodušeně: dlouhá předloktí zakládají na potřebu delšího dosahu na řídítka, posun řídítek dolů v tomto případě příliš nepomůže. Krátká stehna jdou ruku v ruce se sedlem hodně vepředu, ale dlouhé holeně sedlo zvedají.

        Za mě jsou Ti oba rámy zásadně krátké v parametru reach, tedy vodorovná vzdálenost střed-vrchol hlavové trubky. U trekového kola by to asi přijatelně poopravil o hodně delší představec (120–130 mm), u FS větší rám.

        0 0
        • MlokCZ  

          Taky mi na fotce přijde, že má hrozně dlouhé holeně k celkové délce nohou a tedy jak píšeš, pak potřebuje sedlo hodně posunuté dopředu a díky tomu pak o to delší rám. A navíc ještě mi přijde, že má poměrně krátké nohy k celkové výšce (další důvod pro potřebu delšího rámu).

          U těch rukou už mi to tak výrazné nepřijde, ale stejně souhlasím, že snížení řídítek to nevyřeší. Ono ani na takový typ kola není vhodné mít řídítka příliš nízko, to pak nedělá dobře v situacích kdy jde vidlice k dorazu.

          A tedy i souhlasím se závěrem, že prostě potřebuje hlavně delší rám. Nemuselo by to být ale zase o tolik. Něco málo by se představcem nahnat dalo, tak 7cm by se na daném typu kola dal ještě rozumně. Prodlužovat o 10cm co psal výše Lister mi přijde zbytečně moc, ale tak o 5–6cm to chtít bude. V každém případě si myslím, že na tomhle rámu to ideálně poladit nepůjde.

          Již zmiňované poladění sagu tlumiče to také hodně ovlivní. Větší sag na tlumiči znamená výrazné zkrácení posezu (při větším sagu na tlumiči je potřeba o to více posunout sedlo dopředu, aby bylo správně vůči středu). Jak je ale sag tlumiče poladěný se jen z fotky určit nedá.

          A pokud by mu vyhovovalo, tak zkusit ještě dát širší řídítka, to také posez o něco prodlouží.

          V každém případě i přesto, že se současné fully hodně prodlužují, tak v jeho případě bude výběr i tak obtížný.

          0 0
          • Lister  

            Znáš mě – přeháním, vždycky, všude a se vším. Ale ta reakce byla napsána tak, aby bylo hned jasné, že na tohle rámu to asi úplně poladit nepůjde.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              U většiny mně známých jedinců je poměr segmentů u horních i dolních končetin podobný. Hrubé změření na fotce to potvrzuje, přestože nejsou klouby vidět přesně.

              Kružnici jsem dodal, aby bylo vidět, jak daleko před kolena by mu teoreticky vycházel vrch ramen při úplném sklopení se – fakticky to bude o kousek méně; ale třeba mně vychází prakticky tak na úroveň kloubu nebo jen kousek za, určitě ne před kolena.

              0 0
    • scota  

      Na podobně dlouhém rámu a s výškou 173 mám představec 100 mm, takže bych zkusil představec 80–90 mm.

      0 0
    • miraleo  

      je možné, že díky přímému posezu a menší váze na řiditkách pracuje hůře vidlice Pike RC, kdy se mi zdá, že reaguje hůře na drobné nerovnosti, jako příčné díry v asfaltu?

      0 0
      • novas752  

        Jo je, ale ještě nemusí být zajetá a je dost možný, že „jede na sucho“ – v RockShox vidlích z výroby je ve spodních nohách oleje minimum.

        Jinak zase od tý vidlice nečekej 100% žehličku. Některý typ nerovností odpružení prostě nepobere.

        0 0
    • Al Stra  

      dej sem víc fotek, jak na tom jedeš, nohy v jiných pozicích při šlapání,, z jedné statické fotky se nic nepozná

      0 0
      • Lister  

        Ono ani z více fotek se nic moc nepozná.

        Doporučuju pořádně poměřit veškeré proporce včetně délky rukou, všechno naházet na nějakou stránku k hodnocení a doporučování posedu a pak to teprve řešit. Třeba se pak zjistí, že jediným správným řešením bude výměna rámu?

        Protože polohou sedla se dálka posedu neladí, výšku řidítek už asi moc neovlivní (protože je asi bude potřebovat níž) a cpát na tohle kolo představec delší než 60mm je nesmysl – zvláště na 29 s tak širokýma rodlama.

        0 0
    • Dejv0  

      Jestli jsi přesedlal z toho krosového kola je jasné, že ten posed ti přijde trochu nezvyklý. Píšeš, že jsi tím jel bez bolestí čehokoli i 70km, za mě tedy neřešit a jezdit. Jeffsy není žádná „zalehávačka“, jestli ti přijde krátká, o to víc bude zábavnější ve sjezdu. Delším představcem to zabiješ, možná jsi měl sáhnout jinam, pokud ti nevyhovuje.

      0 0
    • djx  

      Jak už tady někdo psal, vypadá to jak malej (krátkej) rám – jsi na tom hrozně vzpřímenej – na přiloženým obrázku to na mě působí jako posed typu „moderní městské“…

      I na tom tvým crossu bych dal řidítka o hodně níž a hlavně (!) o hodně dopředu (snad o 10cm) – vždyť to takto musí být hrozně nepohodlný – podobně zkrácenej posed mám na svým starým měšťákovi (krátkej představec a vysoký řidítka), a furt mám pocit, jako bych se držel někde kousek před kolenama s tendencí ty řidítka furt oddalovat od sebe… Jednak dost nepříjemnej pocit, a jednoznačně horší ovladatelnost – nevadí Ti to třeba ve sjezdech, když jedeš ze sedla? Pokud totiž nemáš ruce dostatečně vepředu, musí to být pocitově hodně „vratký“…

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Ten, kdo vytvářel humoristické popisky s barevnými puntíky pod obrázky, na kole se „sportovním“ posedem nikdy nejezdil. Soudím podle kolonek „namáhání zápěstí“ a „namáhání zad“. Při vzpřímeném posedu na jakémkoliv HT kole (snad mimo fatbiku) dostávají meziobratlové ploténky všechny rázy netlumeně hezky z první ruky a nějaké odsednutí nepřipadá v úvahu.

        0 0
        • Lister  

          Což o to, ale jak je ten sportovní chuligán nebezpečný v provozu, já bych ho raději preventivně zastřelil.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Dumám, jak si správně vyložit kolonku „zdatnost cyklisty“? U klasické poděbradky tři zelené, u sportovního tři červené.

            0 0
        • djx  

          Těch puntíků jsem si ani nevšiml, šlo samozřejmě jen o ty obrázky… :D Nic lepšího jsem zrovna nenašel :-)

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Ale vždyť my rozumíme :-) . Řada by měla logicky pokračovat: horské sportovní → silniční sportovní → časovková koza.

            Potíž je v tom, že mám na trekingovém rekreačním jejich posed nazvaný ‚horské sportovní‘ (a to už jsem sundal –

            po pořízení první silničky – dopředu směřující rohy), na MTB naopak spíš ‚trekingové rekreační‘.

            Každé kolo je právě tak pohodlné, jak se vybere velikost a geometrie, nastaví posed, vyberou a nahustí pláště a v neposlední řadě jak se používá.

            0 0
    • jaspy24  

      Pěkné fotky do alba :-) Jinak mi přijde, že je ti to všechno nějaké malé, jak trek tak full. Skoro se mi nechce věřit tvoje výška. Když vezmu, že na fullu máš 29 a přesto to kolo na tobě vypadá hrozně připrcatěle. Máš nohy hodně pod sebou a jsi blízko řidítek. To sis ho nijak nezkoušel při koupi?

      Já mám 175cm, jezdím na 26 a M rámu a můj posed rozhodně vypadá jako ten horský sportovní z obrázku.

      0 0
      • Lister  

        YT se blbě zkouší, jedině od někoho, kdo ho už má.

        Jinak jak jsem psal, co je na fotce, není posed na kole, to je spíš postoj a je to celé nějaké divné. IMHO při jízdě vypadá úplně jinak, ale i tak mám stejný pocit jako ty, že to kolo je pro něj dost nevhodné.

        0 0
        • MlokCZ  

          Statická fotka vždy klame a za jízdy to bude o něco lepší, jak více pokrčí ruce a nebude se tak narovnávat. Ale tady je to už jasně moc krátké i jen dle té fotky.

          0 0
      • MlokCZ  

        Jak rozebíráme výše píše ˘Ö˘ Krab a já, tak i z fotky to vypadá na dost nevyvážené proporce (délka nohou a holení vůči celkové výšce), která způsobuje potřebu na super dlouhý rám pro danou výšku postavy.

        0 0
        • BB  

          chtěl poradit s kolem a dozvěděl se, že celej trochu deformovanej :-))))))) Na jeho místě bych si hodil mašli.

          0 0
    • miraleo  

      Zkusím pořídit nějaké fotky z jízdy, uvidime, jak to bude vypadat. Na krosu jsem najel uz par tisíc km a jízda mi přijde pohodlná. Zkoušel jsem i jiné značky v M na velotest festu i jinde, giant trance, cannondale scalpel, felty decree i virtue, Gt. Pripadlo mi to v pohodě, proto jsem dle podobné geometrie šel do yt. Je fakt, že např. Rockmachine blizzard mi seděl lépe v L.

      0 0
    • Yura  

      Heh to je ulet sedet na kole a met pater do praveho uhlu se zemi. :))

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.