Pomoc s výběrem krosového kola

2 nepřečtené
  • Filiman

    Zdravím, chtěl bych vás poprosit o pomoc s výběrem kola.

    Jsem opravdu těžký začátečník a laik. Před lety jsem jezdil rekreačně, pak pár let pauzu a až teď jsem začal opět rekreačně jezdit.

    Aktuálně mám starší, levnější krosové kolo Felt QX60, ale uvažoval jsem nad upgradem.

    Nevím přesně, co konkrétně hledám a tak budu rád za každý tip.

    Většinou jezdím na asfaltu a občas různé polní a lesní cesty. Žádný extra těžký terén. Poměr bych řekl tak 80% asfalt a 20% ostatní.

    Jezdím tak 3–4 týdně kolem 35 km vzdálenosti. Vím, že to není moc. Ježdění na kole beru spíš jako pohyb, který my baví k sedavému zaměstnání. Jezdím spíše ve vzpřímené poloze a nijak extra rychle.

    Jinak mám 172 cm a 80 kg.

    Rozpočet tak do 25 000,–

    Teď možná plácnu blbost, ale to jestli bych byl schopný jet rychle, mít lepší záběr nebo jestli se mi snáz bude šlapat ovlivňuje počet zubů na převodníku? To jsem se dočetl po horlivém googlení. Informace načerpaná z https://www.jizdnikola.net/…vybrat-a1379

    Na tom mém kole mám 21 převodů a třetí přední nejtěžší převod v podstatě skoro nikdy nepoužívám.

    Aktuálně mám proto v hledáčku třeba

    https://www.ghost-bikes.cz/…an-blue/5904

    nebo

    https://www.bike-centrum.cz/…nske-2023-2/

    Uvažoval jsem i nad horským kolem, ale to zase po silnici nejede tak svižně jako krosové, navíc když spíš většinu času jsem na asfaltu.

    Myslíte, že by tyhle dvě kola, které jsem sem vložil, splnili mé představy? Nebo by někdo měl jiný lepší nápad?

    Díky za rady.

    0 0
    • Pán z Dubu  

      Vyhlédnutá kola mají více převodů do pomala tzn. zpřístupní kopce, popř. jízdu s bagáží. Jinak jsou ve srovnatelné kvalitě jako stávající felt, lépe nepojedou. To aby sis nekoupil, co už máš.

      Nejsi začátečník, nalítáno máš na feltu. Rozmýšlíš převody – tomu napomáhají různé kalkulátory na netu např.: http://ritzelrechner.de

      Podívej se na vidlici, jak ji využíváš – jestli se vůbec hýbe, nebo ji hrcáš nadoraz? Obdobně další komponenty – co Tě limituje, co vyhovuje. A podle toho ujasňovat výběr.

      U pneumatik valivý odpor určuje jednak dezén, ale i konstrukce a použité materiály. Šíře pneu není při kochačce tak významná, takže např.: Maxxis Ikon 2.20, Vittoria Terreno 29×2,10 či Schwalbe Thunder Burt 29×2.25 na zpevněných površích frčí. Tzn. můžeš vybírat i mtb a obout jezdivé pláště. Zpřístupnit si terén, omezit asfalt a šlukovat zdravější vzduch.

      Ale na znatelně efektivnější pohyb (a nejen placebo pocit z nového kola) je v současnosti potřeba větší rozpočet.

      Kromě výzbroje porychlí i vhodnější výstroj: neplandavý hadry + více aerodynamický posed a třeba i tvrdší podrážka bot pro efektivnější přenos síly z chodidla.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.