• Kreed12

    Zdravim potreboval bych pomoct pri vyberu noveho kola..uz jsem projizdel forum, ale nenasel jsem nic co by odpovidalo mym pozadavkum :) jsem zacatecnik, je mi 19 let merim 190cm a vazim 70kg jsem hubenej…velikost kol je mi jedno, ale asi 26" chtel bych kolo na jezdeni v lese na rychle jezdeni, aby vzladlo nejaky sjezdy a skoky i neco vyjet do kopce a taky na silnici kdybych potreboval nekam dojet…takze DH odpada ze? A co freeride? Enduro? Jsem zacatecnik tak bych potreboval radu od Vas profiku a jeste jsem cetl ze pro zacatecnika je nejlepsi kolo na nauceni s pevnym ramem co je na tom pravdy? Prevazne chci jezdit v lesich, do kopecka, rychle sjezdy a nejaky skoky …takze ted jaky typ kola? Freeride, enduro nebo XC …s pevnym ramem nebo celopero? Muj rozpocet je do 30k maximalne do 40k dekuju za vase rady :)

    0 0
    • Azmir  

      Zřejmě vypadáš jako laik, co na kole nikdy moc nejezdil a najednou bych chtěl hned nejlépe DHčko, budeš to mít chlape těžké, je opravdu třeba si rozmyslet co chceš, proto obejdi obchody u vás v okolí, zeptej se jestli půjčují testovací kola na den/víkend atd. půjč si různá kola s různými zdvihy, vyjeď do lesa a zkus na tom to, co od toho kola očekáváš, řekni co ti nejvíce sedělo a pak sem přijd s konkrétními požadavky, bohužel my nejsme schopni vyčíst jestli by ti sedlo spíš XCčko nebo pořádné enduro.

      Co se týče jestli full nebo HT, tak ano na naučení je lepší HT, to ti totiž nic neodpustí, naučí tě šlapat, vybírat stopu, hrát si s tělem, chce toho od tebe prostě víc než full, který ti mnoho věco odpustí, ale myslím si, že pokud to myslíš vážně, tak bys stejně jednou u toho fulla skončil a jestli za rok nechceš kupovat kolo nové, tak rovnou se zaměř na výběr fulla, kategorii si ale budeš muset zvolit sám.

      0 0
    • Raytheon73  

      Být tebou, tak bych šel do nějakého XC fulla – v rozpětí 30 – 40 tis. už se dá i rozumně vybrat …nakonec by jsi i tak skončil u fulla.

      0 0
      • Kreed12  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0
      • Kreed12  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0
      • Kreed12  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0
      • Kreed12  

        Poradis mi prosim nejaky kvalitni do 40k?

        0 0
        • Azmir  

          Uvědomuješ si, že XC full není na žádné větši skoky? Tak možná přeskočit nějaké šutr nebo kořen, pokud chceš aby to kolo aspoň něco vydrželo tak spíš tak zdvihy 120–140, na tom se dá něco skočit, sjet i pěkně vyjet, ale jak už sem psal, radši si něco puč.

          0 0
          • Raytheon73  

            to je pravda – nejlepší je si to napřed ujasnit a rozmyslet co bude preferovat …ale u toho fulla skončí tak i tak.

            0 0
            • Kreed12  

              Tkaze rovnou mam brat fulla? Da se naucit i na fulu jezdit ne?

              0 0
              • Raytheon73  

                já bych šel rovnou do fulla (i kdyby jsi bral ted HT-čko, časem by jsi chtěl jít i tak do fulla) a je to určitě o kus pohodlnější a komfortnější (myslím, že si jízdu v terénu líp vychutnáš). A k té druhé části otázky: samozřejmě, že se časem vyjezdíš i na celopéru – fullovi.

                0 0
                • Kreed12  

                  Ok jdu teda do fulla ale s nim asi nepujde vyjet nejaky kopce v lesich budu je muset vyslapat?

                  0 0
                  • Azmir  

                    Proč by nešlo?

                    0 0
                    • Kreed12  

                      Ja nevim nekde jsem cetl ze je tezky slapat ma fullu do kopce ze je to hardcore na nohy ale nevim co je na tom pravdy..jestli to neni pravda tak uz jsem rozhodnutej na 100% diky chlapi :) hodne jste mi pomohli

                      0 0
                      • Raytheon73  

                        to se říkávalo kdysi dávno – kdy celopéra teprve začínali (jako že propružovali) Ale to je jenom předsudek – ted už to mají výrobci (ne Tesco kola) dotáhlé téměř k dokonalosti …při šlapání do kopce se dá přece zadní tlumič uzamknout (tzn. máš vlastně HT-čko) Zkus se poohlédnout po něčem se 120 – 140 mm zdvihy.

                        0 0
                  • Raytheon73  

                    Ale houby, nevím proč by to nemělo jít – vyšlapat nějaký kopec (záleží na tvé fizičke) a jestli zrovna nechceš jezdit nějaké kolmé stěny.

                    0 0
                    • Kreed12  

                      Ok diky moc :D jdu si vybirat kolo :)

                      0 0
                      • Kreed12  

                        A vybavu mam si koupit integralu nebo normal.helmu? Asi urcite chranice kolena kotniky a lokty a vyplati se investovat do pateraku? Nneni to zbytecny?

                        0 0
                        • Azmir  

                          Nevím proč, ale tuším, že s tebou to dobře nedopadne, co se týče výběru kola atd. :) vůbec nevíš co chceš a jdeš na to moc po hlavě.

                          0 0
        • Raytheon73  

          To je těžko poradit kolo, každý má jiný vkus a požadavky …krom toho by to bylo hodně obtížné – páč každý výrobce má ve své ponuce širokou paletu modelů – takže stačí jenom hledat a hrabat po netu a katalozích výrobců. A hlavně se neunáhlit !!!

          0 0
          • Kreed12  

            Ok zdvihy 120–140 po katalozich vyrobcu dekuju moc kdyztsk ti napisu PM diky :)

            0 0
      • Kreed12  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.