• Alojz29

    Ahoj. Rozhodli jsme se letos strávit dovolenou kolmo v pobaltských státech. Máte nějaké tipy co projet?

    A zkušenosti jak se tam co nejefektivněji dostat? Zatim mi asi nejlíp vychází letět do Helsinek a pak trajekt do Rigy. Pak se vydat směr polsko a odtud nejspíš vlakem domu.

    0 0
    • Alojz29  

      Trajektem do Tallinnu samozřejme, ne do Rigi

      0 0
    • fredy.k6  

      My to jeli obráceně. Z Prahy autobusem (polskibus.com) do Vilniusu přes Varšavu za pár korun. Pak hlavně autobusama až do Talinu, z Talinu loď do Helsinek a z Helsinek letenka do Prahy.

      0 0
    • fredy.k6  

      Hlavní města všech států stojí za návštěvu (hlavně Talin je nej), pak bych určitě doporučil Kurskou kosu a ostrov Saarema a další místa, která jsou v každým průvodci – Hora křížů, Jurmala, Parnu. Doufám, že tam budete mít lepší počasí než my jsme měli před 2 roky.

      0 0
    • ma.cech  

      Přihodím můj cestopis z loňska. Dole máš komplet vypsány všechny praktické věci, které jsem na cestě pochytil. Pokud chceš jet s kolem, letecky to vidím jako docela problém. Možná ne problém, ale balit kola do letadla, no nechtěl bych. My jsme tam jeli vlakem a když to tak vezmu, tak bych tento způsob nakonec i doporučil. Kolo máš furt u sebe a je to asi nejlevnější způsob jak se tam dostat. Hodně jsem laboroval s jízdenkou na vlaky, ale návod na ty jízdenky jsem tam napsal. Jenom je potřeba koupit si dopředu rezervaci na kola na nějaký ten EC vlak.

      http://kamaro.cz/index.php?…

      0 0
      • ma.cech  

        Jinak z Litvy a Lotyšska doporučím město Kaunas (fakt pěkné), hrad Trakai (ale ani ne tak ten hrad, tam je turistů jak sviňa, ale spíše celkově tu jezerní oblast okolo), Kurská kosa (tam je hodně věcí k vidění), taky Klaipéda je docela hezké město, vesnice Minija (na pevnině naproti kosy), přírodní park u vesnice Tervete, město Ventspils. A z Lotyšska hlavně město Kuldiga!!! Z Estonska jsem navštívil jen Talin a ten určitě stojí za to. Naopak nedoporučuju Horu křížů, byl jsem tam dvakrát (vždy na cestě okolo). Ale nakonec ne že nedoporučuju. Je to kýč jak hrom a navíc kotel turistů, být solidně znechucen, to je taky zážitek. Navezená kupa bordelu, nahoře na kříži je drátem přivázané hrající rádio a chodí tam mraky lidí. Co víc si přát, no mě tohle moc neoslovilo (větší kýč těžko hledat), ale jestli někoho ano, tak budiž.

        0 0
        • fredy.k6  

          My byli na Hoře křížů půl hodiny před západem a mělo to svý kouzlo, vůbec nikdo už tam nebyl. Rozhodili jsme stan na louce kolem Hory a přespali tam. Atmosféru to místo má a při západu nebo východu slunce je fotogenický.

          0 0
          • klump  

            No..je to legrační…asi tak 3 metry vysokej kopeček :) …ale jako něco do sebe to má..a ten cihlovej klášter opodál je taky fajn…

            Jinak naprostej souhlas s Trakai…jezera, různé propojky plovoucími lávkami..je to pěkné…

            Kurská kosa je super, nevím, zda by se přes ní dalo jet až do toho Polska…jak složité je přejet tu ruskou část…já byl jen na litevské…

            Vilnius je příjemný, Klaipeda taky fajn, v Kaunasu se nám též líbílo… co bych vynechal je pobřežní Palanga…děsnej cirgus…taková východní Matějská u moře :-)

            0 0
            • ma.cech  

              To asi víc jak 3m. Ale o to tady nejde. Z dálky to vypadá jak hromada naházeného starého nábytku. Já jen vidím ten kanystr a sirky a to by bylo něco. Pro mě tohle místo žádné kouzlo nemá. Ale jestli se někomu líbí, to je samozřejmě jen dobře. A projížděl jsem na kole krajinou kolem Šiauliai. Hrůza tahle krajina, to člověk jede a pole, pole, prašná cesta (a navíc furt rovná), pole a všude pole. Rovná vyprahlá krajina, ani kousek vody. Pařák jak hrom. Po té prašné cestě kolem jede traktor no a když se z toho prachu neudusíte, tak stejně ho na sobě máte kilo. Tady tuhle oblast kolem Šiauliai bych vynechal, je taková zemědělská a nic tam není. Jo a Šiauliai, když jsem projížděl na kole, měl jsem pocit že jsem snad někde v Šanghaji. Takové úzké uličky, samé nápisy, reklamy, všude zaparkované mopedy, tržnice na ulici, no já jsem si připadal jak někde na východě.

              Palangu jsem projížděl na kole ani jsem se tam nezastavoval. Spousta šklebáků na cyklostezce, myslel jsem že mě trefí šlak, tak jsem jel po silnici a bylo to ok.

              0 0
            • pete  

              Přejet by se určitě dalo. Jezdím tam pravidelně z Klaipedy do Kaliningradu, autem ovšem… . V létě to na litevské straně žije, na ruské teda taky ale je to sakra rozdíl zejména co se týče pořádku a celkové… upravenosti nebo jak to nazvat. Rusové se za poslední léta na silnicích zklidnili, už by to nemusela být sebevražda jako před pár lety. Obzvláště, pokud se vyhneš hlavním silnicím. Navíc potkat v RU cyklistu ( myslím na silničce nebo biku, ne Váňu s trojkou v krvi) se rovná šanci potkat v Himálajích yettiho, takže si myslím, že o setkání třetího druhu v pozitivním smyslu tam nemusí být nouze a byla by šance okusit i ruskou pohostinnost. Vízum je nutnost a pokud to nestihneš projet do tří dnů, tak i registrace na policii. Na hranicích jsou vcelku v pohodě. Pokud to porovnám se situací deset let zpět, už se pohraničníci nechovají jako úplní kok…a dá se projet bez většího zdržení. Konigsberg je na trase, sice je ve špičce skoro neprůjezdný a jezdí se na doraz, ale pár míst stojí za zhlédnutí ( námořní muzeum např.).

              0 0
      • Alojz29  

        Předně děkuji za řadu přínostných informacích. Cestu vlakem v plánu máme jako zpáteční, z polska. Pro cestu do Estonska mi vážně příjde to letadlo nejlepší je to trošku dražší než autobus ale né tak výrazně,hlavně je to o víc jak 20hodin rychlejší. Kola jsem někde vyčet že se dají přepravit jako obyč zavazadlo,odmon­tovat kola,vyztužit kartonem,ovalit citlivé věci něčim měkkym a celé to pořádně obalit folii.

        0 0
    • romachain  

      Cca za týden vyrážíme z Brna tímto směrem na Nordkapp, jedeme ve dvou Multivanem, tak to jen nabízím že kdyby náhodou, můžem nabídnout svezení. Máme v plánu tím Pobaltím projet celkem rychle a loudat se pak až od Helsinek nahoru. Takže třeba to pojmout jako svezení do Talinnu a pak už se dopravovat kolmo dolů…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.