• Janchu

    Ahoj našel by se někdo kdo by trochu poradil začínajícím " trailařům " v Plzni ?

    0 1
    • RadiciSunRace  

      Já se do Plzně teď přistěhoval a neznám tu žadný lokality ani žádný bikery.. ???? Pokud by jste byli opravdu začátečníci tak bych asi něco poradit uměl. ????????

      0 0
    • mais  

      Nad Dysinou, Krkavec když si ty lesy pojezdite traily sami objevíte, pak se dá pojezdit na Radyni a nejproflaklejsi je Chlum u Doubravky

      0 0
      • easyrider  

        Na Radyni jsou nějaký traily nebo myslíš ty běžný cesty?

        0 0
        • mais  

          Já tam jezdím po schodech dolů podle mapy žlutá červená a pak žlutá. Loni jsem to zkoušel vyjet, ale schody jsem nevydrbal, tak jsem asi 50 m tlačil. A pak mě tam bavily nějaké cestičky, které trefím, ale na mapě neumím najít, které to přesně jsou – samozřejmě jsou to přirozený cestičky a ne nijak zásadně upravovaný, ale to je to, co mě baví

          0 0
          • easyrider  

            Radyně je fajn, když tam nejsou lidi…

            0 0
            • mais  

              Tak vzhledem k tomu, že většina mých jízd končí do devíti ráno…

              0 0
          • zdenal8  

            Jj. Schody jsou parádní. Na jednom škodabiku sem si tam vysadil rameno. To se ale jezdilo vždy dolů. Ale kdo by je zkoušel vyjet nahoru?

            0 0
            • MlokCZ  

              Schody jsou právě dobrá výzva směrem nahoru.

              Před lety jsem se je dlouho snažil vyjet až jsem je po více pokusech konečně vyjel. Pro více namakané to nebude problém, pro mě to byl vždy hraniční kopec pro mojí výkonost (pak se to na konci těch schodů snadno zkazí v té intenzitě). Ono už z těch kořenů se přijede na schody v ne zrovna úplně malé intenzitě.

              Vyjíždím je z pravé strany, tedy spodních několik schodů se objede a přímo schody se musí vyjet posledních pár dle varianty. Záleží v jakém místě se z té pravé strany vrátí na schody. Buď je možné dříve (a pak vzít pár schodů) nebo později a už se v podstatě větší schod nejede (ale zase ten poslední úsek vpravo nahoře je nejprudší a nejhorší.

              Od té doby, co jsem je kdysi vyjel jsem je přestal nahoru jezdit, že mám splněno a nemusím se trápit v pro mě úplně hraniční intenzitě.

              Dolů je to jen o tom, jak se to jede rychle, pomaleji to není problém ani na celopevňáku (jel jsem jednou na vyzkoušení), i když už je to dost masochismus pak ty kořeny níže.

              A ani technicky nahoru nejsou úplně nejlehčí (když to není limitováno u mě fyzičkou, když je jezdím teď na ebiku), už se mi podařilo je jednou pokazit i na ebiku.

              0 0
              • mrozu  

                Já je jezdím nahoru na gravelu, ne vždy se to povede vyjet, ale aspoň je to radost :)

                0 0
                • MlokCZ  

                  Tak ale ty na tom budeš s výkoností tak zhruba jako já teď na ebiku na nějaký střední režim (nejnižší ECO režim by mi nejspíš ještě ani nestačil)…

                  Ale pořád lepší než červená z Darovanského dvora (tedy směr zpět na Plzeň). Ten jsem na klasice celý nevyjel nikdy (párkrát se mi sice podařilo vyjet tu spodní nejprudší část, ale po ní už jsem nebyl schopný dovyjet tu delší o něco mírnější část, která sama o sobě by byla v pohodě), i když s lepší výkonstí to není problém (na ebiku se mi ještě nestalo, že bych ho nevyjel a jezdím ho často).

                  Nebo taky žlutá v Druztové od Hřbitova směrem k Dolanskému mostu. Pamatuji si ještě, že jsi tenhle výjezd vyjížděl. Já ho na klasice nikdy navyjel (nezkoušel jsem ho mockrát, ale už byl na mě moc, tak to nemělo cenu). A zase jen o fyzičce, na ebiku je v pohodě.

                  0 0
          • kycis  

            V posledni dobe jezdim nejradsi tudy.

            0 0
            • nksh  

              Ono uz tam asi moc jinejch zajimavejch variant neni, po to co si to vzali lesaci do parady :(

              0 0
              • kycis  

                Je to tak,bohuzel. Dole na cesticce na zluty z Cernic stavi nejaky mladasove maly skocky, ale misto je to dost nestastne. Moc na ocich.

                0 0
            • MnemonicJ  

              Kolem toho lomu je to trochu na srdíčku a asi to nebude pro každého :-)

              0 0
              • kycis  

                Tahle strana je podle me bezpecna, jede se kus od hrany, jen je obcas trefovacka se vejit mezi stromy. Ta druha strana lomu je jiny kafe, to nejezdim, na trasy kde chybka = smrt jsem uz asi starej :)

                0 0
    • robb  

      Přímo v Plzni Krkavec a Chlum. Jinak asi nic moc.

      0 0
    • BlickM  

      Vysoká.

      1 0
    • mais  

      Sice to není z kopce, ale docela sranda je přejet od Dolanského mlýna do Bukovce (pokud už to nezakázali) jo a je to myslím NS Zábělská

      0 0
      • robb  

        jj, po zelené od Bukovce k Dolanskému mostu a zpátky po žluté přes Druztovou

        0 0
      • Cyklofanatic  

        Jo tam je to super. Už jsem tam několik let nebyl, tak to si mě vystrašil, snad tam není zákaz :((

        0 0
        • mais  

          Nájezd na hradiště od Bukovce je a má to smysl, nějakej moula na kole to tam pustil od hradiste do lidí, takže musíš už od Bukovce cestičkou kole bývalého kolejiště na Prahu ale to neva přijedeš ten krytek mostik a pohoda

          0 0
          • Cyklofanatic  

            No tak aspoň tak. Já to prave vždycky začínal kolem vyhlídky na hradišti. To byl teda pěknej moula, na druhou stranu nejsem moc příznivec takovýhle restrikcí na základě jednoho incidentu.

            0 0
            • mais  

              Pokud myslíme to samé, po pravé straně tratě ten krpal od Bukovce, tak co vím, tak na bezohlednost od cyklistů tam bylo stížnosti víc, ale nějak vždy uskocili, když jsem tam jel, tak vždycky brzo ráno, o víkendech hlavně odpoledne je tam všude Vaclavak

              Ono další adept je červená z Chlumu dolů pod most už jsem byl několikrát světlem, že to tam pod viadukt naplno pustila partička bikeru mezi matky s dětmi a kocarky

              0 0
              • robb  

                Ta červená od Holého vrchu do Bukovce? Tam nahoře byla cedule se zákazem možná už 10–15 let zpátky. Opačným směrem se to jezdit mohlo.

                0 0
                • mais  

                  Jo to je ono teď je z obou stran, pokud ji někdo nevylikvidoval, já to právě dolů nejezdil tady js jezdil tam a zpátky nad řekou od Dolanského mlýna měl jsem takový okruh

                  0 0
              • Cyklofanatic  

                Jo jo to je ono, já tudy vždycky jel spis nahoru, dolu jen výjimečně. Po ty červený na Chlum jsem se taky najezdil, ale poslední dobou jsem tam potkávali spis divočáky :D. Každopádně nechápu, ze někteří z nás mají problém dat si pozor na lidi po cestě, zpomalit, zastavit případně i poděkovat a primárně taky pocitat s tím ze někteří chodci jsou kopyta :)

                1 0
                • mais  

                  Víc divocaku je v lese na Letkov, na Chlum začali lézt později, ale teď ji je všude dost a do Tesca chodí jejich procesí na hody tak bacha na silnici.

                  Mně přijde že jsou lidi jak střelený, nakoupí nadupany kola jezdí jak bezmoci, motorkáři tohle měli se zalehavackama kolem roku 2000

                  0 0
                  • Cyklofanatic  

                    Jo ta paralela s motorkarema v minulosti sedí. Doufejme, že se to časem uklidní. Jinak to bude mít důsledky ve formě různých restrikcí pro nás všechny.

                    Jinak taky pozor na Jatecni. Jednou jsem tam jel večer z práce a na cyklostezce stádo divočáků, trochu šok :)

                    0 0
                    • mais  

                      Bohužel je to nemilé, ale musíme počkat až se stane trendy něco jiného, bohužel, zatím ještě kulminaci nevidím – jakmile se rozšíří fully ebike, tak to prostě restrikci přinese. a až pak bude kulminace – ono když jsem jezdil na Krkavci, tak jsem tam při půldenním ježdění (bydlel jsem kousek od konečný 30), potkal jednoho dva lidi, dneska? Procesí.. a bude ještě hůř :(

                      0 0
                      • cubista  

                        Možná jsme se tam někdy potkali:-) Jezdil jsem okolo Plzně už v devadesátkách. Před pár lety mě mraky lidí, smog a prach tak otrávily, ze jsem obě kola i sebe převezl natrvalo na hory. Naštěstí na bavorskou stranu Šumavy, kde je zatím provoz kol všeho druhu menší než na české. Do Plzně už jezdím jen občas vyřídit potřebné a navštívit příbuzné.

                        0 0
                        • mais  

                          No otázka je, jestli se třeba nepotkáme na té Šumavě, já se z Plzně taky odstěhoval na vesnici pod les, kde jsem část roku a druhou část roku trávím taky na Šumavě byť asi 3km od hranice na naší straně. Potkat jsme se mohli, i když až na výjimky jsem většinou jezdil a jezdím sám.

                          0 0
                          • cubista  

                            Taky jsem jezdíval okolo Plzně hodně sám. Teď jezdím většinou s drahou polovičkou, jezdí jí to dobře a já už se v předčasném důchodu nikam neženu:-)))

                            0 0
                            • mais  

                              Na kole jezdím většinou stále sám, akorát se nikam neženu, tak nějak se toulám krajinou a největší ambicí je užívat si to a relaxovat

                              2 0
                        • nksh  

                          Na bavorskej strane Sumavy se na kole skoro nikam nesmi, tak se nedivim ze tam neni takovej provoz :D

                          0 0
                          • cubista  

                            A jak a kde to znáš? Ale když myslíš.

                            0 0
                            • nksh  

                              Pokud se bavime o NP, tak tam mas akorat par cyklostezek. Mimo ne je zakaz

                              0 0
                              • cubista  

                                Ale já bydlím 35 km od hranic na jižní hranici NP. Možností plno na silničku i bike.

                                0 0
        • Cvacht  

          Není, je to tam furt stejné :-)

          0 0
    • junior69  

      Krkavec je fajn

      0 0
      • MnemonicJ  

        Pořád nemám dobrý pocit, když tady někdo propaguje Krkavec jak nějaký trail centrum. Ty traily jsou ilegální a nejeden člověk měl kvůli tomu problémy.

        1 0
        • mais  

          Bohužel to dneska nikomu moc nevysvětlíš je to teď naprosto trendy.

          0 0
        • Cvacht  

          Souhlasím a nechali tam spousty hodin práce. Najít se to dá když se chce, tak proč to ukazovat na mapách a fotkách

          0 0
          • skaj  

            Tak zrovna tahle fotka (ostatne sam sem ji sem hodne podobnou daval) me neurazi. Misto, kam chodi pulka Lochotina na prochazku, je na Strave, vedla tam trasa enduro zavodu, jezdi tam trenovat oddily deti, je videt z siro sire dalky, na Youtube je k nalezeni obratem ruky…

            0 0
            • MnemonicJ  

              Nějakého oficiálního závodu? To si opravdu nemyslím :⁠-⁠) Vůči všem lidem, kteří tam nechali spousty hodin času mi to nepřijde fér. Když už se tady někdo chlubí cizím peřím, bylo by fajn třeba přiložit ruku k údržbě.

              0 0
              • skaj  

                Tak nebyla to enduro serie, ale normalne s cislem se jelo a prihlasit se take dalo.

                Do problematiky moralnosti jezdeni na trailech cos nepostavil nechci zabredavat. To je na diskuzi u piva. Ale proste tahle fotka je podle me uplne v pohode. Nejde o zadne specialne tajne misto.

                0 0
        • Cyklofanatic  

          To ilegální znamená, že tam fakt jde někdo s lopatou prekopavat cizi pozemek nebo tam je nejaka bazalni domluva či tichá tolerance? V tomhle segmentu cyklistiky se nepohybuji, tak se omlouvam za možná naivní dotaz.

          0 0
          • mais  

            Vzniklo to že někomu přišlo super prostředí a začali to budovat bez dotazu na kohokoli – což se mimochodem v lese nesmí. Místní lesáci a myslivci jsou z toho docela nešťastní, co pamatuju (v lokalitě Krkavec nějakých 20–25 let), tak se to už několikrát likvidovalo, ale vždycky to znova vzniklo. Jako docela tolerované je malé přírodní jezdění mimo cesty v jednotlivci ve dvojici, ale tohle už je fakt masovka

            0 0
            • junior69  

              Ale ty nejlepší traily na Krkavci vznikly a jsou v místech bývalých kaolinových dolů. Nikdo tam nechodí je to džungle, klasický brownfield se zbytky těžebních jam, výsypek a zbytků staveb. To není žádné super prostředí. Traily na straně kopce k Plzni mohou vadit, tam se o lese dá říct, že to je rekreační zóna lidí z města.

              0 0
              • mais  

                Dík, že to sem bleješ… fakt logika, když se tam nahrnou davy, tak tam ty traily nebudou.

                0 0
                • junior69  

                  no tak sorry, ono je to tak těžké najít

                  0 0
                  • mais  

                    1. postulát přežití ne zcela ilegálního trailu je v tom, že málokdo ví, kde je.

                    0 0
                    • junior69  

                      no jo, ale u rozhledny vzniká něco , co ty davy tam má přitáhnout. Doufám, že tedy nějaká dohoda je a že občas se vypíše něco jako brigáda. A lidi co tam jezděj si tam něco odmakaj na údržbě.

                      0 0
                    • yetti  

                      Tak zrovna o Krkavci ví v Plzni snad každej, kdo má kolo. V podstatě všechno, co bylo v tomhle vlákně zmíněno je pro Plzeňáky notoricky známé. Já umělé traily nevyhledávám a asi nikdo ze skupiny se kterou jezdím, ale o všem co zde bylo zmíněno dobře víme.

                      Jediný ilegál, který mě překvapil je mezi Letkovem a Plzní, tam jsem do toho vjel aniž bych tušil, že to tam je a měl jsem plné ruce práce :-)

                      1 0
                      • mais  

                        To, že ví každej o tom, že na Krkavci jsou traily je jasný, ale už málokdo ví o všech a všech možných kombinacích… Vím po záp. čechách o spoustě trailů, když jedu kolem, tak si je projedu, ale neříkám kde jsou a nedělám si iluze, že znám v lepším případě více 15 až 20 procent trailů, které by za to stály a pravděpodobně se o 75 procentech z těch co neznám nikdy nedozvím.

                        0 0
                  • MnemonicJ  

                    Ono nejde o to, že to je těžké najít. Psal jsem, že z toho mám špatný pocit. Je to spousta hodin práce a nepřijde mi fér to pro vlastní zviditelnění postovat na webu. Zrovna tady proběhlo řešení s PČR…

                    0 0
                    • junior69  

                      a jak to řešení dopadlo ? hele já se nechci zviditelnit, vyfotil jsem trail, ze kterého se po požáru lesa otevřel výhled do krajiny a to místo je hezký. Spousta hodin práce, já to chápu, že vás štve, že se tam pak prohání každý nemehlo, který ničí klopenky. Ale jak tomu chcete zabránit, zvlášť tady, skoro už v sídlišti ?

                      0 0
                      • MnemonicJ  

                        Skončilo to pokutou. Já vím, že tyhle fotky sdílí každý. Ale jak to bude pokračovat dál? Někdo najde další trail, udělá si fotku a tím pádem je všude dovoleno postovat další? Těch videí a fotek z Krkavce jsou už dneska spousty, ale i tak nevidím důvod tahat do té lokality více a více cizích lidí. Když tak někoho potkám, tak ho rád provedu, ale tento způsob zdá se mi poněkud nešťastný.

                        0 0
          • robb  

            No když to vykáceli v Únoru 2020, tak tam o 2–3 měsíce později vysázeli stromky. Nějaké traily tam byly vykopané myslím už před tím kácením. Dole jsou ty stromky snad i obehnané pletivem, aby to zvěř neokusovala.

            0 0
            • mais  

              Na Krkavci jsou nakopaný traily a překážky 20 let :D

              1 0
              • skaj  

                Tak to pridej:)

                0 0
              • robb  

                Ne všechny. Něco byly i cestičky, kde se dalo stěží projít pěšky, než to někdo upravil.

                0 0
                • mais  

                  Tak ale o tom celý Krkavec v době, kdy jsem bydlel na Lochotíně, byl – tam se jezdilo kde co, jednou se mi tam stalo, že jsem vyletěl z křoví přímo vedle souložící dvojice, dodnes nevím, kdo byl překvapenějši

                  0 0
        • robb  

          Hele, ale jako když se přistěhuješ do Plzně a baví tě jezdit na bajku, tak kam vyrazíš? Na kopec ne? A když je kolem akorát Krkavec, Chlum a Radyně, tak to že tam jsou nějaké traily zjistíš časem tak jako tak. Propagace, nepropagace…

          0 0
          • MnemonicJ  

            Tak je to podle mě taky v pořádku. Pokud potkám někoho na Krkavci, tak ho na ty traily rád vezmu. Ale tohle láká nějaký youtubový „hvězdy“ co tam sice nic nepředvedou, ale ty místa ještě víc propálí.

            0 0
          • mais  

            Tak ale to je v pořádku, jen ať všichni jezdí po profláknutých, aspoň řada dalšího je netknuto :)

            0 0
          • MlokCZ  

            Kolem Plzně je toho spousta, tedy pokud se aspoň někam dojede (Krkavec a Chlum je v podstatě přímo v Plzni, to ještě ani není okolo). Jen pár příkladů:

            • Maršál
            • Žďár
            • Radeč + Hradiště
            • Radnické traily
            • traily Újezd u Sv. Kříže (ty se mně tedy zrovna moc nelíbí a i když jezdím docela často teréní okruh přes Liblín, tak po cestě zpět dám většinou jeden Radnický trail a i když to pak beru často na červenou z Darové, tak Sv. Kříž většinou cíleně vynechám nebo někdy i sjezdu k řece mimo traily)
            • Žihle (už trošku dál, jezdím teréní okruh přes Plasy, Žihle, tam trochu více poježdění nad Žihlí, tam se mi to hodně líbí a pak zpět různé varianty přes Rabštejn)

            Za mě je to tady dobrá lokalita pro ježdění, ale je potřeba taky trochu někam dojet. Je jasné, že to tady není pro jen hoblování postavených trailů.

            2 0
            • MnemonicJ  

              Když už je tam Žihle (kde je dost šlapání, ale jsou tam některé pěkné technické věci), tak bych potom na druhou stranu klidně zmínil Spálené traily u Klatov kde je to oficiální, povětšinou nenáročné (až na výjimky) a dá se tam pěkně pojezdit. Jinak bych uvedl ještě třeba Vysokou.

              0 0
              • MlokCZ  

                Tak určitě, to byl jen nástřel pár míst a je toho více.

                Já na stranu směrem na Klatovy jezdím nejméně, protože to pro mě znamená 2× nejvzdálenější průjezd Plzní a to se mi většinou moc nechce (když můžu místo toho jet rovnou do lesa) a při použití zajímavější trasy s aspoň částečným objetím Plzně se to už hodně protahuje.

                Většinou z toho směru jedu jen když jezdím Železná Ruda->Plzeň (tam ráno vlakem).

                0 0
    • pap  

      jedno video a foto z historie ježdění na Krkavci

      https://vimeo.com/789452023

      1 0
      • kycis  

        Super, dik za kousek historie!

        0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce