• PabloRadegast

    Ahojte,

    mel bych dotaz i prosbu. Chystam se na delsi vandr na kole a zjistil jsem, ze mam doma 3 prazdne propan-butanove bomby na kartus VAR II. Nechce se mi porad kupovat nove, bo chci usetrit svoji penezence a taky trochu i tu prirodu. Takze jsem se chtel zeptat, jestli tady neni nekdo v Brne nebo v Ostrave, kdo to bezne plni a ma s tim zkusenosti (pripadne, jestli neznate obchod, kde to plni v techto dvou mestech). Zadarmo to rozhodne nechci, ale taky se mi nechce kupovat preplnovaci ventil, 2kilove bomby a delat si to doma sam – manzelka by me hnala a ja nejsem zrovna moc manualne sikovny; a taky se mi nechce na vandru vybuchnout. :)

    Bomby byly uz jednou plnene pred cca. 5-i lety, ale bo sem v tom obchode plnil asi malo, tak mi ho uz zavreli a kde jsem se ptal, tak to odmitli.

    Takze je tady nekdo z Brna (a jejich blizkeho okoli) nebo Ovy, kdo by mi naplnil bomby k VARu za rozumnou cenu? V priloze jsou fotky onech bomb, aby bylo jasno, o cem to vlastne mluvim.

    0 0
    • mr.antik  

      Možná taky obchod už vybouchnul :-)

      0 0
    • RomanH  

      Pri cene, za jakou se daji koupit originaly, bych to neplnil. Kamaradovi uz jedna plnena bouchla…

      0 0
      • Vilém  

        Musi se to hlidat a vazit, kolik v ni je. Zda to za tu praci stoji, si musi kazdy rozmyslet. Pochybuju vsak, ze by toto v soucasnosti nekdo delal komercne, riziko, ze se neco stane a pak by to bylo na ten kseft, si asi nikdo nehodi.

        0 0
        • JSt  

          kamos na to ma prepoustak. krmili jsme to z normal propanbutan flasky. zadnej merak, zadny vazeni. jednou se vyboulilo dno O:-), tak jsem tu kartusu radej zakopali. nestoji to za to. origo plyn je vyhrevnejsi, hlavne v zime je to markantne citit a ono i ta bezpecnost neni na poslednim miste, ze ;-).

          0 0
          • Vilém  

            Ja to nedelal, ale jeden muj byvaly kolega to delaval v praci. Nastesti ve sve oddelene laboratori:) Plnil z 2kg lahve klasickyho propan butanu. Vazil to proto aby tam nenapustil vic nebo naopak min nez byva v originale. Kdyz by dal vic, tak hrozi roztzeni pri zahrati. Taky to trvalo dost dlouho, nez plyn pretekl.

            0 0
          • Andrzej  

            mozna ste konecne objevili ucinnou metodu na hubeni krtku

            0 0
            • Vilém  

              Kdyz jsi u toho krtka. Jestlipak by nekde nesel vyhraba clanek „Jak znicit krtka“ co vysel kdysi v Dikobraze? Pamatuju si, jak jsem to na ZS cetl pod lavici a nakonec me vyhodila ucitelka na chotbu, zacal jsem z krtka smichem brecet:) Tak bych si to po letech rad precetl, jestli to fakt bylo tak humorne.

              0 0
    • Barak  

      Zdar, "tady ":http://www.horydoly.cz/vypsat.php?… návod jak na to.

      0 0
    • Sobi  

      Ahoj, kdysi se vyráběl adaptér na plnění z PB bomb, ovšem plnění bylo nebezpečné a celkově ty znovunaploněné bomby byly taky nestabilní a říkalo se že bouchají…

      jinak doporučuji nekupovat bomby VAR ale bomby Collemann, stejný závit, lepší směs. Velká bomba vydržela 8denní přechod nízkých tater, s vařením pro dva. :-)

      Tento vařič mám už ccam 8let a maximální spokojenost, jen doporučuji bomby Collemann! :-)

      0 0
      • PabloRadegast  

        Hmmm, tak ten Coleman me nenapadl. Asi ho vyzkousim, kdyz se ty bomby nikde neplni.

        0 0
        • RomanH  

          Stejnou smes (30:70) ma i ta mensi od VAR2. Cenove to vychazi ± stejne.

          0 0
          • Sobi  

            Ale připadá mi že koleman líp hoří a dýl vydrží. Bomby VAR už proto nekupuji, jinak stejně koupim jednu dvě láhve za rok.

            0 0
      • Andrzej  

        no ono je treba takove veci delat opatrne a s rozumem, mel sem jich naplnenych doma fakt dost, taky jednoduchym aadapterem, ale uz jsou skoro vsechny vypotrebovane a ted uz jenom kupuju nove, precejenom to v dnesni dobe neni tolik penez, jednou za cas… a taky nemam doma ten adapter.

        0 0
    • Mamut  

      Mam uz par mesiacov doma redukciu (200Kc), ktora spolu z varicom Var2 umoznuje prepustat plyn z velkych Meva bomb do beznych trekovych. Zatial som sa nedostal k praktickemu pouzitiu, pretoze som este nekupil velku bombu. Malych prazdnych uz mam dost ne cele 2kg objemu velkej. Velke vyhody to ma dve:

      1.) na LPG pumpach by sa mala dat namiesat zmes, aku clovek chce. Takze na zimu trebars cisty propan. A clovek potom netaha polkilovu bombu, ktoru je schopny spalit iba z 30% (pri 30/70 propan/butan).

      2.) cloveku sa doma nehromadia bomby z 3/4 prazdne, ktore su prilis prazdne na dlhsiu akciu, ale prilis objemne na kratku.

      Treba strazit plnene mnozstvo (vazit) a kontrolovat, ci nehrdzaveju bombicky zospodu od skondenzovanej vody pri vareni. A ak to niekto plni v uzavretom priestore (spomenuty labak), tak tak mu treba. Inak by to malo byt ok, vyduvat sa to nema preco (ak to nie je preplnene), vybuchovat tiez nie.

      Ak niekto trva na originalkach, tak na zimu sa odporuca Primus, ktory okrem propanu (tusim vcelku beznych 30%) nedava len butan (bod varu –2C), ale aj izobutan (-11C). Na leto je to uplne jedno.

      0 0
      • Vilém  

        S tim namichanim bych si tedy vubec nebyl jistej. Mam auto na LPG a vzivote jsem nevidel ani neslysel o takoveto moznosti. Taky by tam museli mit 2 nadrze. Nakupuji to uz jako smes, ktera se muze trochu lisit vyrobce od vyrobce.

        0 0
        • Mamut  

          Ja si taktiez isty nie som, len som sa to docital. Rovnaky zdroj totiz tvrdil, ze vysokozdvizne voziky jazdia na cisty propan a beru ho z LPG pump. A vysok. vozik s velkou bombou (taka, aka sa nosi na chatu na celu sezonu, nieco ako 50kg) som uz videl, takze by to mohla byt pravda.

          0 0
          • Vilém  

            Zeptam se kamarada co ma v naplni prace danovou kontrolu LPG stanic, ten urco bude vedet co se deklaruje v papirech. Dnes jsem byl tankovat a schalne jsem to okoukaval, ale chytrej z toho nejsem:)

            0 0
    • Howgh  

      plním ty bomby běžně a ještě jsem neměl problém. Bývám v Mor. Knínicích u Kuříma. Po 8.6. budu přes týden doma. Stav se s tím … 723 741 442

      0 0
    • ptrs  

      Plnění bomb není žádná věda,stačí ti ventil a kus hadice .

      Pro rychlejší plnění je dobrý pněnou lahev dát před plněním podchladit do mrazáku .

      Láhev ze které plníš musíš otočit dnem vzhůru aby ti do plněné lahve tekl jen zkapalněný plyn.

      Plnění má jedno úskalí při plnění tenkostěných bombiček je třeba hlídat náplň,aby se nepřefoukly.Je lepší používat ty s tou silnější stěnou.

       
      0 0
    • vlk  

      Asi moc neporadím. Brácha dříve také plnil(než si sehnal benzínový)-dá se sehnat redukce za 150Kč, ale měl to přes kamoše horolezce. Nicméně bych pouvažoval o benzínovém/li­hovém vařiči, lehce doplníš palivo a ve vyšších nadmořských výškách má o dost lepší výhřevnost.

      0 0
      • Howgh  

        koupit oficiálně přepoušťák je asi problém. Lobby prodejců bomb rozšířili fámy o nebezpečnosti znovu naplněných bomb a nikdo si nevezme na triko, že prodal ventil někomu, komu to následně vybuchlo.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.