Platí rovnice: čím širší sedlo, tím pohodlnější (mluvme o rekreační jízdě)?

27 nepřečtených
  • Gooorila

    Čest

    Protože se to zde řešilo už milionkrát, založím vlákno zase znovu a potřeboval bych poradit se sedlem. Jsem kulička a začal jsem jezdit kvůli zhubnutí (což se zatím nepovedlo, ale díky kolu jsem zjistil, že problém je někde jinde), takže jsem na své „pohodové“ vyjížďky koupil celopéro do hor, aby trochu vydrželo. Bohužel jsem zjistil, že problém není ve fyzičce (letos se nějak nemohu nastartovat, ale v minulé sezóně jsem vyjížděl 3× týdně na cca 30km a jednou týdně na dvojnásobek), ale stroskotám vždy na sedacích partiích. Po hodině jízdy mě zadek začne bolet, po dalších dvaceti minutách je to nesnesitelné a zbytek jízdy jezdím přesedáváním z jednoho stehna na druhé, případně šlapu ve stoje. Z přízpěvků zde jsem se dozvěděl pouze to, že si zadek musí zvyknout. Bohužel si nezvykl a přestože jsem hranici objevení problémů posunul díky pravidelným vyjížďkám, jednalo se o pár desítek minut, což není dostačující. Vyzkoušel jsem měnit sedla (nyní zkouším již páté sedlo, měl sem i doporučovaný Fizik, specialized se mi sehnat na zapůjčení nepovedlo, ale jinak vždy sedla z kvalitních kol, žádné TESCO výprodeje), ale výsledek se nedostavil. Zde jsem se dočetl, že je to paradoxní, ale nejpohodlnější sedla jsou ty nejmenší a ejtvrdší, já mám asi opačnou zkušenost, protože nejlépe se mi jelo na sedle, které mělo zadní rozšíření největší (z mého pohledu prostě vážím hodně a tak na entimetr čtvereční prostě dopadá velký tlak). Jestli to dobře chápu, řešení by mělo být, když koupím prostě velké sedlo a velikost styku prostě zvětším.

    Je moje úvaha správná, nebo je to nesmysl? Zatím si teda nedvedu představit, jak můj miláček bude vypadat na občerstvovačkách, když sesednu z kola ale holt to budu muset nějak maskovat helmou :o). Když vidím jezdce na kole na celodenních vyjížďkách, dost jim závidím, ale se současným sedlem na kole déle než tři hodiny prostě nevydržím :o/

    0 0
    • TheIF  

      Sedlo je individualní někomu sedí karbonová destička někomu křeslo. Nejspíš budeš druhej případ mrkni na sedla WTB ty jsi všichni vychvalují + nezanedbat prevenci ;-)

      0 0
      • nooski  

        Mi třeba WTB nesedělo vůbec :-)

        0 0
        • xaver  

          mě se osvědčuje Brooks Flyer, ale mohl jsem mít i jakési Fizik Nisene, které zůstalo na kole, co mi šlohli. Brooks je sedlo z minulého tisíciletí. A rázem mám z Treka 6700 tuhé celopéro ;)

          0 0
          • Vilém  

            Skoda ze nemas to kolo v profilu. Na tuto kombinaci bych se rad podival:) Jednoho Brookse mam taky , ale ten s pruzinama musi na normalnim kole vypadat dost zajimave:)

            0 0
        • Luma  

          Já jsem s WTB spokojený,že Jardo:-)

          0 0
        • Luma  

          A ještě fotku z testování

          0 0
          • Gooorila  

            aha, viděl jsem nápis „testovací sedlo“, tak jsem hledal a údajně by tyto testovací sedla měl mít i bikekrám v OV a protože je to cca 300 metrů od mého bydliště, napsal jsem jim maila s dotazem, zda je to pravda. Jestli je možné si sedlo půjčit, to by bylo ideální. Nějaké si půjčím a uvidím

            0 0
    • vladaza  

      můžeš budovat image sportovního jezdce nebo si koupit sedlo odpovídající Tvému zadku. já bych řekl,  že můžeš mít kolo třeba za sto litrů, ale pokud Tě po hodince jízdy tlačí zadek , tak je veškerý dojem z vyjížďky v tahu a nepomůže Ti ani 160 mm zdvihu. smiř se s tím, že sedlo závodní visage a váhy prostě není pro Tebe a sáhni po sedlu turistického ražení. taky jsem se s tímto nemohl dlouho vyrovnat a tvrdošíjně jsem kupoval sportovní sedla / a vždycky na ně nadával/. teď má spešla BG 2, závodně tedy rozhodně nevypadá, ale je to první sedlo, které mi vrátilo pohodlí pro moji mírně větší prcinu / a jestli jeho vzhled někdo u hopody řeší nebo ne je mi skutečně rovněž u zmíněné řiti/

      0 0
      • džony  
         

        zdravím

        …tak tohle ti podepíšu…

        a má zkušennost, též jsem dlouho řešil vhodné sedlo a nějak náhodou objevil tohle:http://www.bike-eshop.cz/…ape-m-bsd-23

        vypadá sice rochu divně, trochu jako „holčičí“, ale dneska na něm dám 100km a druhý den se něj zas můžu bez problémů posadit, a upozorňuji-bez „pemprsky“…

        a před hospodou na něj helmu nedávám, v mém věku je mi už celkem fuk co si o mě „junioři“ myslí, hlavně, že mám prdel v pohodě…

        0 0
    • dancing dog  

      url:http://www.progresscycle.cz/firma.asp?…

      myslim, že moderate stačí…vřele doporučuju-

       

      rozhodně nebudeš litovat…

      0 0
      • Gooorila  

        To vypadá dobře. Jak cena, tak je to i to, co jsem si zhruba představoval. Dík

        0 0
    • stihac  

      trochu mimo to sedlo – ked ti mozem poradit, ak chces schudnut (ces. zhubnut, nie prist o majetok! :)) tak skus aj turistiku, teren moze byt nenarocny, ale trvanie by malo byt 3 hodiny a viac. Pri tom sa spali vela energie a zaroven prilis nehrozi pretazenie niektorych partii a tak, ako pri inych sruhoch sportu, preto je to velmi vhodna aktivita. Dolezite je totiz dlhsie trvanie, intenzita pohybovej aktivity moze byt nizka – to nevadi, skor je to plus (biochemicky dane – spalovanie tukov)

      0 0
      • Gooorila  

        No, já jsem asi divný, ale přiznám se, že chodit po procházkách ať na horách, nebo tady kolem řeky, mi absolutně nic nedává :o). Nikdy jsem nechápal ty lidi, kteří došli někam na vrchol hry, koukli dolů a dokázali 20 minut mluvit o tom, jak je to hezký výhled a jak je tam hezky. Koukal jsem taky a neviděl nic zajímavého kromě kusu trávy a zalesněných kopců :o). To už spíš k té řece, ale tam chodím se psem a je to spíš o tom, že jdu třičtvrtě hodiny zástavbou, pak se konečně dostanu k řece, pes se vyčvachtá a jdu zase třičtvrtě hodiny zástavbou. Na kole se mi líbí to, že tu zástavbu minu za 10 minut a takový pohled na beskydy od mexika, to je taky krásný pohled :o).

        Ale abych se jen nevymlouval, koupil jsem si tepák, ať jezdím (a hubnu podle něj) a dnes sem byl v metabolické poradně, protože ať se koukám na to co jím jak chci, je nesmysl že nehubnu :o). Ale to je zase z jiného soudku. Jestli najdu sedlo, které mi bude vyhovovat, zase se budu na kolo těšit a bude to zase lepší

         
        0 0
    • Tomínos  

      Já ti můžu taky doporučit WTB, pár sedel jsem taky vyzkoušel a nakonec mi nejlíp sedlo WTB Laser.

      0 0
    • Janes  

      Člověče, já se nemůžu zbavit dojmu že pes je možná zakopán ve Tvém až příliš „na pohodu“ posazu. Mě je taky pěknej kousek a tyhle problémy nemám, a to mám jen úzká sedla a ještě dost levná, preferuju ale dost nataženej posaz a tím tu zadnici tak nezatěžuju, schválně to zkus.

      0 0
      • Gooorila  

        no, opak je pravdou :o). Sedlo mám vytaženo tak akorát pro mé nohy (nasvaknu spd, kliku natočím tak, aby byl pedál jakoby nejdále od sedla a nohu mám nataženou, lehounce pokrčenou v koleni. Nastavování sedla sem se věnoval hodně a poznal jsem rozdíl i v tom, když jsem vyměnil sedlo a nenastavil sedlovku dle výšky sedla a i ty dva centimetry byly rozdíl a jelo se mi blbě), takže je otázka, jak by se mi pak šlapalo. Výš sedátko už nedám, protože jsem přesně na rysce sedlovky a hlavně, nedosáh bych na pedály :o).

        No a já sem sice relaxační jezdec, ale výbavu jsem si koupil kompletní, takže jsem si koupil jak dres, tak i cyklokalhoty (etape s kšandama. Vložka vypadá kvalitně), i batoh s hydrapakem, helmu a tretry s nášlapy, takže když už vyjedu, jsem vybaven jako „bajker“ :o)

         
        0 0
        • Janes  

          Tož, to jsi mi neporozuměl, měl jsem na mysli délku posezu, potažmo úhel zad. To víceméně rozhoduje o zatížení, jestli je víc na zadek(když sedíš vzpřímeně) nebo do rukou(větší předklon) reguluje se to např délkou představce, nebo tvarem řidítek. Případně ještě delšími rohy, který využiješ hlavně při silničních přesunech k natažení posezu.Během změny úhlu zad dochází taky ke změně místa, na které sedlo tlačí a tak se to dá vyregulovat, abys to ježdění přežil bez větší újmy na pozadí. Jinak 2 cm v nastavení výšky sedla, to je obrovský rozdíl, i 1mm hraje roli. Po výměně sedla jsem jeho usazení doštelovával tak na pěti výjezdech.Měj se a šteluj:-)

          0 0
    • Janes  

      Jo, a taky je v tomhle důležitý v čem jedeš, já vím, že u bikerů výletních je to trochu „nevhodné“, ale mě se nejlíp jezdí v elasťákách s dobrou plínou, to mi hodně pomáhá.

      0 0
    • Vegan  

      WTB ma fajn testovaci sady takze zkus nekam vlitnout a ptat se na to. Ja si tak nasel svoje sedlo Pure V a pritelkyne take presla na WTB rocket V a uplna spokojenost, jeste muze pri pohodli pomoci karbonova sedlovka titanove liziny sedla + cim vetsi vaha si tim tvrdsi skelet sedla aby netlacilo na urcite partie no a to nejdulezitejsi je spravne nastavenej posed :)

      0 0
    • dieegoo  

      Taky jsem dlouho remcal, že mi to a to sedlo nesedí, zkoušel jsem i gelové od authora ale nakonec mi nejlíp sedlo WTB Devo. Je sice tvrdé jak pryčna, ale uplně placaté a relativně „široké“, sedí se na něm dobře. Pokud máš možnost ho někde zkusit, půjč si ho a uvidíš, třeba ti taky sedne.

      0 0
    • dancing dog  

      sedlo sem už poradil tak off topic- mam podobnej problem, sem asi jen o neco  lehci, ale metabol.poradnu nepotřebuju, protože u mě je to to, že sem debil- jako dítě tlustej , tuk.buňky založený, v pozdějšim věku mě to taky dohnalo, ale jen proto, že žeru sladký, kt. miluju nadevše + hlavně dřív nějaký to pivo..doporučení už tu bylo mnohkrát- na kole na pohodu, ale co nejčastěji a aspoň 2 lépe 3 hod., tuky se začnou spalovat po cca 30 min., tak aspoň něco přes hoďku na to spalování..a žádný moc vysoký tepy, ale píšeš, že máš tepák, takže to asi dobře víš…

      s výběrem sedla i hubnutím přeju good luck!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.