Pískající cantilevery na cyklokrosce

36 nepřečtených
  • melda

    Ahoj, poskládal jsem si novou cyklokrosku. Mám na ní canti tektro 520 a od namontování přední brzda neuvěřitelně píská viz video https://www.youtube.com/watch?…. Špalky seřízený do šípu, vše dotažený. Zkoušel jsem jiný ráfky, jiný špalky a píská to pořád. Tak jak to udělat, aby canti nepískaly??? Díky

    0 0
    • Cavendish  

      Tříbarevné špalky BBB a odmaštěné ráfky.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Můžeš zkusit jiný špalky, ale pusť si starší CX závody a zjistíš, že to je celkem běžné :)

      0 0
    • Singlespeed  

      Když byly ještě cantíky běžné na horských kolech, pískaly taky. Přemluvit je, aby byly tiché býval v mnoha případech nadlidský úkol. Pískání vyřešily až V-brzdy. Podobně mini-V brzdy jsou taky vesměs pískání vzdorné. Takže pokud nejezdíš žávodně v bahně, dej mini-V a budeš mít klid.

      0 0
      • Cavendish  

        s mini-V to ale už nebude Cx kolo :) Já mám Tektro 720 a pískali mě s originálními špalky. Šíp nemám, špalky BBB a je klid.

        0 0
        • melda  

          No právě, kdybych chtěl mini véčka, tak jsem si je tam koupil rovnou, ale jak to bude vypadat… Ty BBB jsi koupil normálka 70mm jak na horský, nebo dělaj nějaký kratší?

          0 0
          • Cavendish  

            Teď si mě dostal, nevím :) Doma ti to oměřím. Ale já už asi vidím chybu. Ten držák bowdenu pod představcem. To bylo hrozný zlo, alespoň u mě. Pískalo to jako kráva, vidlice vibrovala. Bylo to takový celý gumový, bez odevzy. Přišlo mě, že se špalky sotva opřou do ráfku. Dal jsem držák, co se montuje do díry ve vidlici a je to o dost lepší! Měnil jsem to zároveň se špalky BBB, tak kdoví, jestli to nakonec nedělal ten držák.

            0 0
          • Cavendish  

            Tak já mám 55mm. Stejná délka jako silniční. Ale já mám špalíčky vyměnitelné.

            0 0
            • melda  

              Pískání jsem zatím nevyřešil, no čekám na ten doraz na vidli, ale bojím se, že to nepomůže. Mohl bys mi napsat, jestli se ty Tektro 720 otáčí přímo na čepu vidlice, nebo je tam ještě kluzný pouzdro jak třeba u véček od Shimana. Tam je součást čelisti takový pouzdro, který nasadíš na vidli a který se proti vidli nehýbe a čelist pak chodí na tom pouzdru. V praxi to znamená, že můžeš dotáhnout šroub, který ti drží čelist na krev a brzda pořád chodí bez problémů. 520 to nemají a já myslím, že problém by mohl být tam

              0 0
              • jecnak  

                Tektra pouzdro – lozisko maji a s uchycenim bowdenu nahore na hlavovce piskaj at delas co delas. Jedine zkusit ten doraz na vidli, pokud mas na nejd diru na korunce, nebo mini-V brzdy.

                0 0
                • melda  

                  Doraz mám objednanej, mini véčka jsou to poslední řešení, no možná na něj dojde. Chtěl jsem ouldskůlovou krosku, žádný kotouče, široký řidítka apod. Uvidím co s tím novým dorazem, snad se to zlepší.

                  0 0
                • melda  

                  Já ještě podezřívám že to můžou dělat čepy – když nasadím kantíky tak cca 0,5mm čepu ještě leze ven, takže i když dotáhnu šrouby, ta čelit má toho půl milimetru vůli. Ale to je jen můj dohad a brousit čepy se mi moc nechce, abych to zjistil. Špalky jsem téměř vyloučil, no zkoušel jsem i Shimana špalky na Mavic kolech a pískalo to taky, což je kombinace, kterou jsem měl na silnici a nic nepískalo. navíc ono stačí jednu čelist přitlačit rukou a protočit ráfek a už to píská, tak tomu držáku bowdenu taky moc naději nedávám.

                  0 0
    • Pavel  

      To je vlastnost. Se stim smiř! ;-)

      Edit: jo ty se vlastně ptáš, jak udělat, aby kantíky nepískaly.. No, vyměnit za kotouče. :) Ale i ty umí vřískat (v mokru). ;-)

      Prostě ty zvuky k tomu patří..

      0 0
      • melda  

        Nebo vyměnit kolo za lyže, tam taky nepískaj brzdy. Díky za radu

        0 0
    • melda  

      Takže abych to nějak uzavřel. Pískání způsobovaly brzdové čelisti, které se měly tendenci vzpříčit na brzdových čepech, nepomohla ani opěrka bowdenu na vidlici. Vyzkoušel jsem i mini v-brake Tektro RX1 – ty nepískaly, pěkně brzdily a stály 150kč za pár. Jenže véčka jsem nechtěl. Takže nakonec jsem zkusil Shimano BR-CX50 – ty mají kluzné poudro, takže čelisti se neotáčí přímo na čepu, ale v tom pouzdře. Ty nepískají, ať je opěrka bowdenu na spaceru nebo na vidli, navíc brzdí výrazně lépe než Tektro 520, ale méně než mini véčka… Tektra 520 teda do šuplíku a Shimana na kolo. Díky všem, kdo měli snahu mi poradit

      0 0
    • learita  

      Ahoj,

      nemáte někdo tip na nepiskajici brzdové špalky na cantilever brzdy v kombinaci s carbon ráfky?

      Díky

      0 0
    • Romancero  

      ještě si trochu pohrát s vůlemi v čepu a s předpěním pružinek..asi poslední , co už mě napadá, když jsi vše vyzkoušel:-)

      0 0
    • melda  

      Tak jsem po 10.000km sjel originální brzdové špalky a trochu zalaboroval s novými – zkusil jsem červení špalky z decatholu, SILNIČNÍ BRZDOVÉ GUMIČKY EXTREME WET DECATHLON, a nemůžu si je vynachválit. Nepískají ani za mokra a i brzdný účinek se znatelně zlepšil. Životnost uvidíme, ale za ty prachy je to možná jedno.

      0 0
    • HonzaRez  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován moderátorem.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.