Pimp my eighteen - Condor Alu 18

10 nepřečtených
  • INSP.TRACHTA

    Ahoj, koukám tady na fórum – osmnáctku pro děckokolo ještě nikdo neřešil, tak si dovolím drze vypůjčit si název od VPÁčka a popsat a nechat si případně okomentovat reinkarnaci bazarovky. Mladej si docela užívá ježdění na těžítku LEADER FOX Snake 14 a brzy to bude chtít něco většího a pokud možno lepšího. Čtrnáctku podědil po ségře, která teď jezdí 20 Cosmica, tak jsem mu chtěl popřát kolo, kde si bude moci nadiktovat jak má vypadat. A taky já si to trochu užiju. Redesign Cosmica pro ségru se celkem zadařil a mě to namlsalo. U Cosmica jsme řešili jen holčičkovský vzhled a nic víc. Tady jsem si dal ambici i úsporu váhu, protože ho to fakt baví a když vidím, jak tahá Leadra přes obrubníky, tak každý deko dolu dobrý.

    Protože jsme teď na 14, tak mi 16 přišla jako krátkodobý řešení a 20 je po zkušenostech se ségro docela velký skok. Ale tam jsme se změnou kola zaspali, tak už to ani jinak nešlo.

    Na Sbazaru mi padlo do oka kolo CONDOR ALU 18 od Damasport. Llíbivý rám, s cenou za litr a váhou 8,6–8,7kg s blatníky, byl výzva.

    Zadání od mladýho : stříbrný rám, červenobílá vidlice a terénní pneumatiky. S přelakováním jsem počítal a cíl je dostat za cenu nového kola z obchodu, něco, co se mladýmu bude líbit víc než seriovka a na čem se mu bude dobře jezdit.

    Kolo dorazilo poštou, v celkem dobrým stavu až na orezlý hlávko, tak zábava může začít. Kolo je aktuálně rozebrané a v lakovně, už mám doma nové polepy a řídítka s bazaru, S dalšími věci k výměně jsem se rozhodl chvíli počkat, třeba přijde od Vás nějaký zajímavý impuls. (ten cucek u fotky rámu na váze jsou strhaný polepy).

    Rovnou hážu i tabulky s plánovanými změnami. Ta tabulka je dost proměnná v čase :-) V určité fázi tam bylo celkem dost věcí z Aliexpress, ale pak jsem k tomu většinou slušnou alternativu na českým eshopu. Doma se mi nic moc neválí, tak to budou buď nové věci, nebo bazarovky. Přihlížím i k tomu, co lze případně přenést na další kolo (20–24?). Tohle je vlastně taková rozcvička :-)

    0 0
    • gersa  

      Koukám, ze tu roste další pacient ala VPA

      Na tomhle kole toho asi k tunění zas tolik nebude. Soustředil bych se na pláště, sedlo… možná kliky

      0 0
      • INSP.TRACHTA  

        No s těma pláštěma to není žádné velké terno. Je to daň za nepříliš rozšířený rozměr. Jediný s pěknou váhou jsem našel od Schwalbe: "Marathon Racer 18×1,5 s váhou­ 295g.

        Ale úkol od mladýho zněl jasně – terénní pláště! A to je všechno bída nad 500g. To už tam radši nechám stávající Kendy s 439g. Ty se aspoň na boku tváří terénně (placebo) s hladkým středem, tak to musí jet líp než nějaké těžké špunty. Každopádně sem s nápady – googlil jsem docela dlouho, ale je to samá bída – Force/Innova, Mitas. BMX pláště jsou taky těžký – asi je to logický, přece jen dostávaj celkem záhul.

        Se sedlem + sedlovkou počítám, velká úspora hmotnosti je v řídítkách+před­stavci.

        Váhový peklo je torpédo, ale vzadu nejsou čepy na Véčka, adaptéry neznám a vyrobit si je neumim.

        Teď má kolo 8,6kg s blatníky, tabulkově bych se měl dostat na 7,8kg, respektive 7,7kg bez blikaček a košíku (kterej zatím nevím kam dát – na řídítka? za sedlo? pod rám?)

        0 0
        • gersa  

          Za mě na řidítka. Odtud nejsnáze vytáhne láhev za jízdy

          0 0
    • INSP.TRACHTA  

      PEDÁLY

      Věci na výměnu už z velký části dorazily poštou, jen rám je pořád ještě v lakovně, tak zatím není co kam montovat. Tak první ochutnávka: pedály CROPS VP-CAM

      Nutno říct, že jak je zvykem na českých shopech psát váhu za pár, tak tady všichni tvrdošíjně píšou váhu 106g bez rozlišení pár nebo kus. Takže je to za kus! , ale ani to není přesný. Výrobce uvádí 115g/ks a já navážil 219/pár (bez odrazek – ty jsou přibaleny bokem).

      Je to taková decentní alternativa k platformám. Vyhovovala mi malá velikost akorát pro nohu 103cm kluka a minimum ostrých hran.

      Jinak počítám, stejně jako s většinou věcí, co půjdou na výměnu, že je pak s největší pravděpodobností přehodím na větší kolo. Takže to není zas taková magořina na 1 rok, jak to může vypadat. :-) Spíš na roky 3 …

      0 0
    • oddie  

      Z téhle neforemné 14" jsem měl udělané odrážedlo, a po sestavení byla úplně stejně velká jako 16" Belter, akorát o 2,5kg těžší a jízdně strašná. Tu 18" podle porovnání na těch fotkách pak tipuju na stejnou velikost jako 20S Islu, takže za mě je tohle krok úplně vedle – na tu dvacítku je všude všeho mraky a už i ten samotný základ je někde úplně jinde.

      0 0
      • INSP.TRACHTA  

        to porovnání 14 s Belterem sedí. Chvíli jsem o něm uvazoval jako přechod po 14, ale když jsem viděl na živo jak je malinkej, tak to by kromě váhy nebyl žádný posun. A 20 Cosmica máme doma, tak tam ještě daleko. Pokud nenastane nějaký růstový skok, tak bych se divil, kdyby mu byl za rok. To spíš ještě dýl.

        Ale je pravda, že když jsem pořídil tu 18, tak jsem nešel úplně detailně po geometriích jednotlivých výrobců. Asi by se i něco našlo. No každopádně 18 nikdo tady neřešil,měl jsem ji za málo a co na ní dám, nebude problém přendat.

        0 0
        • oddie  

          Jo, Cosmic je větší, odpovídá té větší Isle – 20L. Jsou i menší dvacítky. Tak hezké hraní, akorát ten výběr je bohužel dost omezený…

          0 0
    • INSP.TRACHTA  

      Tak jsem dnes přistoupil ke kompletaci, ale ještě mi pár věcí. Tak jsem aspoň zkrátil sedlovku M-WAVE 27,2 z prodejní délky 350mm/223g na finálních 250mm/171g). Je to obdoba GUBu, co tu postoval Gersa a tuším VPA dával fotku zkrácenýho GUBu na 250mm s hmotností 149g.

      HLAVOVÉ SLOŽENÍ

      Moc hezky je zpracovaný hlávko od TANGE na 1 palcovou vidlici. Navíc je i lehčí 87g oproti původním 126g (VPA u Cosmicu navážil tuším 150g. Tak pokud někdo upravuje Cosmica nebo jinou 20 s ještě závitovou vidlici, tak tudy cesta rozhodně vede.

      PŘEDSTAVEC

      Ještě čekám na krátkej představec z Aiexpressu, tak zatím cvičná sestava s redukcí a představcem Pells 70mm/6°. Váhově jsem i s redukcí cca o 114g lehčí, vypadá to mnohem líp a navíc se tam teď může dát představec na míru, namísto původního svařence. Opět použitelný třeba pro Cosmica

      ŘÍDÍTKA

      Místo původních ocelových přijdou bazarový Pellsy – naváženo 136g. Jsou karbonový, tak si je netroufám krátit, ale předpokládám, že ve výsledku se na úchopu nic moc nemění. Původní ocelová řídítka byla 540mm s dětskými 90mm gripy, teď tam budou řídítka široká 580mm se 130mm gripy. Tak ruka může zůstat tam, kde byla.

      Celkem na sestavě hlávko-představec-řídítka 279g dolu a jako bonus o dost lepší vzhled

      0 0
    • INSP.TRACHTA  

      už se to rýsuje

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.