Panasonic Lumix GF6 vs. Nikon Coolpix P7700

24 nepřečtených
  • MirosPikos

    Zdravím Vás, chtěl bych se zeptat nějakých fotografů, zda má smysl uvažovat o něčem takovém.

    Chci přístroj s kvalitním výstupem a zároveň, aby to nevážilo 3kg a víc a mohl jsem to vozit pokaždé, když budu mít na zádech 14 l batoh. Nepotřebuju kolejnice na blesk nebo elektronický hledáček. Chci kvalitní fotky + video v ceně kolem 15.000,–

    Fotit bych chtěl převážně krajinky (bzro ráno, pozdě večer :) ) a časem děti + natáčet videa (jak děti, tak produktová videa). Nikon má kvalitní výstup, když jsem koukal na srovnání na dpreview.com, líbil se mi dost. Ale zase pomalu ostřil a neskutečně pomalu ukládal RAW. Srovnával jsem třeba s Panasonic LX7, který měl sice horší fotky, ale zase video výtečné. Líbil se mi taky Lumix GX1, ovšem ten už je docela starý. Raději bych případně jeho nástupce, ovšem zatím o něm nejsou žádné informace.

    Na Lumix GF6 zatím nejsou žádné komplexní recenze, čekám hlavně na dpreview + nějaké uživatelské zkušenosti. Proto se ptám tady, třeba s ním má někdo zkušenosti…

    Do budoucna bych pořídil nějaké lepší sklo, které by celek dostalo kvalitou fotek hodně dál než je třeba ten Coolpix P7700. Jestli je to vůbec reálné. Jsem si vědom toho, že skla na bezzrcadla jsou poměrně drahá.

    Anketa: Jaký byste vybrali?

    4x
    24%
    0x
    0%
    0 0
    • v POHODÌ klokan  

      Nějaké recenze už jsou, viz:

      http://www.ephotozine.com/…review-21873

      Z těch, co zmiňuješ bych vybral asi právě GF6. Sám mám GF3 a u toho se mi líbí, že je fakt malej (GF5 by byla ideální volba, ale to byl tehdy ještě docela drahej). GF6 má lepší display a asi o fous vychytanější jpeg konverzi. Ale je větší a těžší a například PASM přepínač mi plně vyhovuje dotykový na obrazovce (což jsem si před nákupem nemyslel).

      Objektivy drahý jsou, ale stejně stačí nějaký obyč. seťák + třeba širokáč pancake. Zbytek se dá nahradit krásně světelnýma analogovýma manuálníma objektivama s čínskou redukcí :-)

      0 0
      • MirosPikos  

        Mohl bys mě prosím navést na takovou čínskou redukci, chvíli jsem hledal, ale asi to nedokážu správně pojmenovat a tak mi to nic kloudného nenalezlo.

        0 0
        • v POHODÌ klokan  

          Něco v tomhle smyslu: http://www.ebay.com/sch/i.html…

          Samozřejmě záleží, co bys používal za manuální objektivy, tohle je na Canoní (kterých je přehršel). Já třeba používám jeden japonský objektiv (Super-Takumar 50/1,4) se šroubovacím bajonetem (asi M42) s redukcí na EOS EF a další redukcí na micro 4/3 :-)

          Dají se s tím zkrátka dělat kousky.

          0 0
    • vasek80  

      Nevím jak u P7700, ale u mé D90 mě pokrok fotek v JPG celkem překvapil. U předchozí D70 jsem RAW dost požíval, protože výstup byl znatelně lepší. U D90 už to tak není, dost možná na tom má podíl vývoj v oblasti procesorů, kdy rychlejší procesor dokáže za stejnou dobu lépe a kvalitněji zpracovávat surová data na JPG.

      Osobně nesnáším jakékoli redukce šumu a ač ji mám vypnutou, tak stejně je JPG oproti RAW uhlazenější, ale oproti D70 mám zvedlou ostrost na +4 (což mimochodem i doporučovali v recenzi na dpreview) a přezto oproti nedoostřenému výstupu z RAWu není na výsledku méně detailů. Nic není horší jak ztráta detailů kvůli softwarové redukci šumu, přitom ten šum např na D90 je mimo hloubku ostrosti krásnej. Napsal jsem to dost kostrbatě, ale překvapilo mě o kolik je u kvalitního foťáku kvalitnější JPG jak dřívě.

      Tak a jdu pomalu k jádru. Co je špatné na pomalém ukládání RAW? Předpokládám, že na takovou tu reportážní fotografii bude JPG u P7700 v naprosté pohodě a např u focení krajiny, třeba když budeš chtít dělat větší tisk, si na uložení RAWu počkáš, tam nic neuteče.

      Podle testů viz – http://www.dxomark.com/…reil1%29/872 má senzor u P7700 o 1EV větší dynamickej rozsah! Což u krajinky, ale nejen u ní oceníš. Celkově mi ten snímač přijde lepší a i sklo myslím, že bude lepší jak nějaké základní objektivy k bezzrcadlovce. Jen ten šum. Na krajinu za světla a ze stativu to problém nebude, ale tady větší čip vítězí.

      Já zaškrtnu P7700, protože co z ní leze při nízkých citlivostech je paráda. Úrovní detailů do země zašlape i G Canony, které jsem dlouho považoval za špičku. Rozsah ohnisek také úplně ideální. Já kdybych scháněl druhej foťák k zrcadlovce, tak volba je jasná. Je to P7700, s tím, že za šera a tmy, bych tahal zrcadlovku.

      0 0
      • vasek80  

        Ještě k tomu šumu. Otázka také jak budou světelné objektivy k bezrcadlovce, protože to může úplně smazat náskok většího a méně šumícího čipu. U P7700 je F2.0 – 4.0 pěkné, aby nakonec si na stejné scéně nefotil s P7700 na ISO 400 a u Panasoniku nebylo 800 málo.

        0 0
    • dancing dog  

      podle mě na kolo Nikon P330(podle me uchvatnej malej stroj), Canon G15(osvedcena klasika) nebo prave ten Panasonic LX7, co mas v hlasovani, ten jsem mel na vikend pujcenej a uplne me nadchnul…samoz­rejme, pokud nejsou penize problem, tak sony cybershot RX100, ale ten je myslim kolem 17ooo, coz uz je fakt dost..

      0 0
      • MirosPikos  

        Díky za tipy, rady. Nejen tobě, ale všem účastněným.

        Když si ten Sony porovnám zde http://www.dpreview.com/…dsc-rx100/12 s ostatními jmenovanými, tak mi stejně nejlíp vychází kvalitou výstupu P7700.

        O P330 jsem také uvažoval, je parádně přenosný. Ale stejně ho po kapsách vozit nebudu, takže už není takový rozdíl položit do batohu P7700 nebo nějakou bezzrcadlovku. Dobré je, že mám na Nikon 15% slevu, tak by bylo fajn toho využít.

        Tak to tak vypadá, že chvíli počkám a až bude možné srovnání GF6 s P7700 na dpreview a rozseknu to. Ještě tedy samozřejmě dojde k nějakému osahání, jak mi co bude v ruce vyhovovat.

        0 0
        • dancing dog  

          já bych na tvym místě bral spíš kompakt s dobrou světelností než bezzrcadlovku- chtě nechtě budeš u ní dřív nebo později řešit objektivy…vážně zvaž i ten LX7, fakt ujde..

          0 0
      • Thidney  

        koupil jsem před pár týdny P310 – je ve výprodejích za pár kaček. Jako univerzalni krysa do kapsy na kolo super. K tomu mám na cestě Fuji xe1, protože mám doma několik krásných skel od Contaxu a bude neprosto vystaráno :-)

        0 0
    • Thidney  

      fuji fx20 taky není k zahození, respektivně fotky ok, video nevím, protože ho nepoužívám

      0 0
    • Charles2k  

      Byl bych pro Olympus E-PM2. Má sice poměrně spartánské ovládání, ale obrazová kvalita je naprostá špička (měl jsem možnost vyzkoušet). Třeba proti Panasonicu LX7 ale i GF3 tak o 2 třídy lepší, vůbec se nedá srovnat. I vůči Nikonu P7700 je obrazově daleko lepší (nemá ale výklopný displej)

      Čip a obrazová kvalita je stejná jako u Olympusu OM-D M5, který jinak stojí 25 litrů. V testech na dxomark dokonce vyšel o 1 bod lépe. Rovněž na dpreview vyšel velmi dobře (mrkni), srovnatelně s velkými zrcadlovkami za 20 tisíc (ty ale mají komfortnější ovládání).

      Moje pořadí by bylo:

      Olympus E-PM2

      těsně v závěsu

      Sony NEX-5R (ale s objektivem 16–50, protože klasický 18–55 je dost velký, o něco lepší video režim)

      Panasonic GX1 s powerzoom objektivem (zkoušel jsem, dobré ale PM2 a NEX-5R se mi zdály až na ovládání lepší)

      Panasonic GX6 (zatím jsem neměl možnost zkusit, podle dxomark čip stále nic extra)

      Nebo jestli chceš ušetřit, tak kup výprodejovou řadu Olympusu E-PL3 nebo E-PM1 (ta je už za 6499 třeba na mall.cz, což je dost cenová bomba)

      0 0
      • v POHODÌ klokan  

        Jo, na recenze PM2 jsem taky koukal a fakt ho hodně chválí, obrazová kvalita bude ze zmiňovaných asi nejlepší. Ale v ruce jsem ho neměl (jen PM1).

        Kdybych chtěl dneska kupovat něco z téhleté oblasti, určitě bych o něm silně uvažoval.

        0 0
    • oddie  

      Kvůli váze a kapesním rozměrům zvažuju koupi Canonu S100, plus pro mě mimo váhy je zvyk na canoní kompaktí ovládání a výprodejová cena. Nebýt té váhy, asi bych zvolil P7700, ale ten je 2× těžší a já mám preferenci něco do kapsy…

      0 0
    • Mike Gaucher  

      Měl jsem podobné požadavky na foťák jako ty – skladný (na kolo/běžky), co nejkvalitnější výstup foto/video. Věděl jsem, že nechci cpát peníze do objektivů a že doma za těch 15 let co mě focení baví, nemám víc než deset papírových zvětšenin větších než A4.

      Chtěl jsem také něco, čím bych si polepšil proti mojí současné, již poněkud obstarožní „fotovýbavě“ Oly C5050 (2003), C PowerShot Pro 1 (2003), C A720 (2007)(jo, ta je vlastně manželky:-)).

      Vybíral jsem tedy ve třídě profikompaktů a CSC (u CSC jsem kladl důraz na kvalitu „seťáku“ – výše uvádím, že nechci kupovat objektivy:-)).

      Původně byl favorit O XZ-2, fotky se mi z něj zdály nejlepší a jeho ovládání se mi jevilo jako intuitivní – hlavně kvůli vícefunkčnímu ovládacímu kroužku na objektivu, ale nakonec odpadl kvůli kvalitě videa (mj. nežádoucí ruchy)

      Pak jsem uvažoval o Pan G5 (dala se sehnat za 9kK). Největší WOW faktor – vypadá jako malé zrcadlo.:-) Ne vážně, technické specifikace dobré, el. hledáček – na ten jsem zvyklý z Pro1. Ale, seťák nic moc …, alespoň podle fotek na webu.

      Nakonec jsem si před 14 dni pořídil Pan LX7, což se mi zdálo jako cesta s nejmenšími kompromisy. Zatím laboruji s různým nastaveními, abych z něj dostal co se dá, ale už teď můžu říct, že dobrý. Nemám zasadní výtku, rychlost, kvalita fotek/videa, ovládání a uživatelská nastavitelnost.

      Udělal jsem si narychlo přímé srovnání s foťáky co mám k dispozici a co se týká kresby objektivu je těsně druhý za PRo 1. Třetí je s menším odstupem A720 (při použití pro něj optimální clony 4.0). Oly C5050 jsem nezkoušel.

      Mám teď krátce k dispozici i C EOS450D (2008) a ten paradoxně se seťákem v kresbě dopadl nejhůř z nich … A to jsem laboroval se všemi clonovými čísly a také se softwarovým nastavením, a prostě ne, furt to dopadalo nejhůř. Jasně rychlost AF ma 450D nejlepší (další pořadí LX7 (ale rychlej je dost), A720 (ten má také slušnou rychlost), Pro1). Šum jsem „netestoval“, ale věřím, že 450D by byla nejlepší.:-)

      Takže s LX7 jsem spokojený. Jen mě trošku mrzí, že jsem musel obětovat el. hledáček, protože dávat za externí 6kK, se posr. v kině?:-)

      0 0
      • dancing dog  

        jsem rád, že tu LX7 chválíš. Já nejsem žádný expert, naopak, ale snažím se do toho dostat. taky zvažuju k zrcadlovce malej gut kompakt, nakonec se asi rozhoduju mezi LX7 a Nikon P330– ten vede díky rozměrům,potřebuju fakt malej. Ale ta LXsedmička mě fakt celkem nadchla…

        0 0
      • vasek80  

        Já když jsem viděl fotky z kamarádovo DSLR s nejlevnějším seťákem, tak mi bylo také bídně. Kresbu těžko pohodnotit, protože na tom se může projevit jak čip tak nastavení, ale mělo úplně strašnou chromatickou aberaci.

        Souhlasím, že nějakej semi profi kompakt bude mít optiku lepší. Je to dáno samozřejmě cenou menší optiky kvůli menšímu čipu. Proto je normální, že můžou být tyto optiky porovnávané i s Lkovejma objektivama u Canonu jako v případě Pro 1

        0 0
        • Martin  

          pokud není kamarád lama nebo na to nesere, tak si CA může retušnout při postrocessingu, ne?

          0 0
          • vasek80  

            To samozřejmě může, jen prostě jsou věci co fotíš do JPG jen jako uchování vzpomínek a vůbec to potom nechceš upravovat každou fotku zvlášť. Já třeba mám k D90 objektivy 18–70 a 18–105 a chromatickou aberaci nenajdu ani lupou. Ono je to sice trochu nefér, protože D90 má rovnou v sobě při focení do JPG nějakou soft. redukci CA, ale s 18–70 s předešlou D70 jsem ji snad nezaznamenal ani na jedné fotce z desetitisíce.

            0 0
    • nitraq  

      Vybírám ve stejné kategorii a ještě mi padl do oka Fuji X-10. Přes focení jsem ale úplnej amatér, tak bych rád, pokud by mi někdo vysvětlil, jak moc mě bude omezovat absence ND filtru? Protože v ostatních parametrech mi vychází jako dost dobrý kandidát:)

      0 0
      • camlost  

        opět jsem mrknul na dpreview.com a stále bych preferoval LX7, už jen kvůli širšímu ohnisku.

        navíc kvalita obrazu je dobrá jen na 6 MPix, ovšem RAW je zcela nepoužitelný. a nelíbí se mi „poor battery life“.

        0 0
      • Thidney  

        radši x-20 je tam znát posun k lepšímu díky x-trans senzoru

        fuji si jde u senzorů svou vlastní cestou, ono vlastně u foťáků obecně :)

        pro mě za mě

        • manuální zoom a objektiv obecně, na krysí zápisník je 28–112v pohodě a světelnost 2 – 2,8 je fajn bonus
        • rychlost af je, na fuji, překvapivě extrarychlá a konkurenceschopná
        • dobrá konverze raw to jpeg už ve foťáku
        • xtrans senzor zlepšení oproti x-10
        • design, dobře se drží
        • video a jeho ne-ovládání, naštěstí ho nepoužívám
        • baterky, taky oblíbené téma u Fuji, prostě majitelé fuji jsou vždyvybaveni náhradními :-)

        srovnat s LX7 nemůžu, tu jsem neměl v ruce

        0 0
    • MirosPikos  

      Tak z ankety je zřejmé, co jsem nakonec objednal. Zítra je to doma. Pokud o to budete stát, mohu udělat nějakou recenzi.

      Dlouho jsem vybíral a už jsem se uchyloval k nesmyslným řešením. Původně jsem chtěl kompakt do 10.000,– a toho jsem se nakonec držel s tím, že v budoucnu koupím třeba pořádný zrcadlo, něco na úrovni D7100 + pevné krátké sklo, tele a makro. Z čehož koneckonců vyplývá i současný výběr kompaktu od stejné značky. Nestojím o žádné kompromisy v podobě ani malé, ani velké, ani pomalé, ani rychlé nezrcadlovky (ať už to měla být plastová GF6 nebo něco jiného). APS-C už jsou cenou trochu jinde. Tohle mi bude muset stačit :)

      Koupil jsem přesně to, co jsem potřeboval a vešel jsem se do limitu, který jsem si na začátku určil. Prominu trochu pomalejší reakce, ocením snadno dostupné ovládací prvky spolu s kvalitním bytelným tělem přístroje a vcelku kvalitním výstupem (co jsem měl možnost porovnávat). Ten pocit z držení přístroje byl asi rozhodující. Pak se mi líbil ještě Canon G15 ale ten už byl nad limit a nepřinášel nic navíc, co bych ocenil a potřeboval. LX7 mi vůbec nesedl, přišlo mi to jako plastová hračka, třeba že výstup má velmi dobrý (jak fotky, tak video). No ale nebudu si tu obhajovat, že jsem koupil tak, jak jsem koupil. Prostě je to tak. Těším se jak malej kluk.

      Hezký den, jdu se protáhnout na kole :)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.