• pksczee

    Zdravím bikery

    Při nákupu řazení jsme se ocitl u jednoho problému u kterého si nevím rady .

    Mám brát spíše páčky nebo otočné řazení / sram X.9 ?

    Proč ne a proč ano ?

    Jsem tak nějak rozhodnutý , že půjdu do : SRAM řazení X-9

    Jezdím spíše závodně.

    0 0
    • Turbo  

      Za mě páčky, ale určitě si počkej na nový X9 2014 jsou skoro jako XX ale za pár kaček :-)

      0 0
    • kubad  

      na kole budeš jezdit ty tak za tebe tohle těžko někdo rozhodne, spolehlivě funguje obojí, vybrat co ti vyhovuje si musíš sám !!!

      jinak za mě se zelím !!!!

      0 0
    • DaSnail  

      zelí. šípková je divná bez ohladu na cenovú skupinu.

      0 0
    • oberleutnant Weiss  

      Pokud „jezdíš spíše závodně“, pak je zvláštní, že jsi ještě nezjistil, co ti vyhovuje. To snad musíš vědět sám, ne se na to ptát jiných…

      0 0
    • pksczee  

      Omlouvám se , asi jsem to špatně napsal .. jezdím páčky a otázka měla být spíše … Jaké jsou výhody a nevýhody otočného řazení … :)

      0 0
      • cvtracktor  

        Jako dlouholetý zastánce otočného řazení (a časem poučený) ti poradím asi takhle: do terénu jednoznačně páčky. Jsou přesnější a spolehlivější. Otočný řazení se mi naopak líbilo na trekovým kole na celodenní spíše silniční výlety. Vůbec to totiž na řidítkách nepřekáží.

        0 0
        • R-A-D-I-U-S  

          Na celodenni spise silnicni vylety jsou mozna nejlepsi silnicni dualy ;-)

          0 0
          • cvtracktor  

            Ale většina cykloturistů má takový trekový herky, ne silničky ani horaly ;-).

            0 0
          • borda  

            Na celodenni, jakykoli vylety jsou nejlepsi bikovy dualy :-)

            A jak jsem starej, tak jsem blbej, protoze jsem na to prisel az letos.

            0 0
        • nooski  

          To jsi ale jezdil Revoshift od Shimana ne? Gripy od Sramu řadí mnohem lépe a rychleji než páčky.

          0 0
      • iron.hide  

        plus: gripshifty su rychlejsie

        minus: za mokra sa mozu trochu klzat

        0 0
        • dEvilPS3  

          Souhlas, gripshift je neskutecne rychlej jak nahoru tak dolu, u pacek nahoru max o 3 na jedno cvaknuti (ctvrty je o vykloubeni palce) a dolu o dve a to jen na XT. S gripshiftem dokazes preletet celou kazetu nahoru a dolu za ten cas co na cvaknu o 3 s packou :D A mozna i s mensim usilim. Ale, u gripshiftu zas nedrzis celou rukou grip, takze muzes sem tam zas nechtene radit/nedrzet se tak pevne. A.nevim jak je to s kompatibilitou jinych gripu, treba se zamky na obou stranach. Takze bych volil na enduro/mtb do terenu packy, na cross/mtb na zpevneny cesty gripshift.

          0 0
    • ares  

      Dneska asi neuděláš chybu s žádnou variantou. Já po zkušenostech s páčkami Shimano, kdy po celodenních tůrách jsem neměl kolikrát sílu přeprat odpor pružin a tím i pořádně držet řidítka v technických pasážích – (ve výjezdech občas pád, neměl jsem ani sílu sundat nohy ze šlapek), jsem se rozhodl při stavbě fulla zkusil gripy. Zároveň s tím jsem opustil přehazovačky Shimano a přešel na Sram X.0. To, co jsem zažil první vyjížďku a co zažívám i dnes po 6-ti letech (stále stejné gripy, přehazovačka, přesmykač, lanka, bowdeny)je cvak vepředu a cvak vzadu nezávisle na počasí, převodu, stupni čistoty převodů, síly záběru do pedálů, vytahanosti řetězu a hlavně stupni mé únavy. Pro mě osobně byl Sram s gripama vysvobození (výzazně lehčí chod) a hlavně nikdy nenastalo, že jsem vepředu udělal cvak a vzadu nic s jedinou výjimkou, kdy jsem v zimě třikrát brodil řeku a pak mi zamrzlo lanko v bowdenu, kam mi natekla voda. Doma jsem to usušil, kápnul trochu oleje a davaj do mrazů :-) S páčkama přeřadíš najednou asi o 3 – 4 stupně s gripama klidně o všechny. Nemohu přesně posoudit, jestli jsou páčky přesnější než gripy, protože páčky jsem měl Deoréčkový a přehazku XTčkovou a gripy mám s přehazkou v X.0. V tomto obsazení je rozdíl v přesnosti řazení tak obrovský, že bych porovnával převodovku ze stodvacítky s automatem od bavoráka. Mohu-li srovnat výbavu mých přátel, kteří po vyzkoušení X.0 se rozhodli pro gripy jen v X.9 a X.7, pak i tyto sady řadily výrazně lépe než to co jsem měl kdysi já – na fotce. Další známý, který má X.9 v páčkách na ně nedá dopustit a nechápe jak můžeme s gripama jezdit… :-) Podle mě je jedno, co na kolo dáš. Volil bych podle ergonometrie a tu bych zjistil tak, že bych si od někoho půjčil jedno kolo s páčkama a druhý s otočným řazením a vyrazil do terénu. pokud si s gripama „nechtěně“ přeřadíš v nějaké technické pasáži – jak se zde občas můžeš dočíst (mě se to za 6 let nepovedlo), tak jdi do páček. Jo, u páček nehrozí, že se povrchová úprava začne vytrácet… :-) Obráceně v třeskutých mrazech, kdy sníh nádherně křupe pod pneumatikami vesele řadíš v palčákách a nic neřešíš, jen stopu a sníh za krkem :-)

      0 0
      • Rubi  

        ja radim v zime/v lete na packach jen palcem, takze v treskutych mrazech si uzijes i packy v palcakach :) jinak srovnavat packy deore a cokoliv x9 a vys je nesmysl…

        a ze si nemel silu preradit na packach :):)

        0 0
        • zat.  

          zdarek taky souhlas chtěl bych ho videt po celodením ježdění jak teda řadí s gripem když má prsty pořad na brzdě natož když brzdíš v těch technickejch pasážích já taky řadim na pačkách jen palcem takže brzdu nepouštim vubec z ruky a to je duvod proc je mám další když skáču tak gripem sem si rozhodil řazení a po dopadu vždy podemnou rachot než se to všechno sešlo kde mělo a nemluvim o tom že vždy jinak než sem potřeboval

          0 0
      • Slavoš  

        To se ani nedivím, že se ti nepodařilo přeřadit.Pokud jsi to praktikoval jako teď s gripy, že 6 let nevyměníš bovdeny a lanka.

        0 0
    • Singlespeed  

      Docela zásadní vlastnost otočné rukojeti SRAM je to, že po nějakém čase používání se povrch gripu změní v lepkavou skoro mazlavou hmotu dost nepříjemnou na omak.

      0 0
      • Rychlej turista  

        To je pravda, ale pokud vytrváš, tak tu hmotu časem sjedeš až na kov. Už nějakou dobu se ji chystám nahradit omotávkou nebo sportpáskou. To se ještě musí vyzkoušet, pač omotávka by mohla bým moc silná.

        0 0
    • Bafoon  

      10 let jsem jezdil otočné (sram 5.0, X.9, X.7, X.0) ted asi tři měsíce X.0 páčky a už mám zpátky gripshift. Zvyknout se prý dá na všechno, ale proč si zvykat, když si můžu vybrat.

      Ke gripům. Nejméně se opotřebovávají X.9 pak X.7 a celkem tragédie jsou X.0– ty gumové profily se mi ožužlali asi za půl roku. Všechny gumy jsou vzájemně kompatibilní. Ted vozím X.0 plast s X.7 gripem. Uvnitř je to také stejné, nenašel jsem rozdíl. vše řečené je o 3×9

      0 0
      • tomoun  

        Prosím tě, kde pořizuješ ty gripy ?

        Mam x9 a myslím že se blíží výměna.Zdá se mi že už potřebuji víc zabrat při řazení protože jsou sedřené figury. Nebo by to může být taky tím, že jsem dlouho neměnil bowdeny. :-)

        Nicméně ty gripy zaření bych do budoucnosti potřeboval.

        Je na montáž a demontáž nějakej manuál ?

        0 0
        • Rychlej turista  

          Zmáčkneš pojistný dzindzik a je to. Vyskočí jen jedna pružina, kterou pak natlačíš zpět. Nedá se to zplést.

          0 0
        • Bafoon  

          gripy pořizuju s řazením – x.7 je na kupkolu za 450kč včetně lanek a to se v podstatě vyplatí :-)

          ty bowdeny bych zkusil jako první, já to měním vždycky po sezoně.

          Demontáž je opravdu jednoduchá, jak píšou kluci níž. Z vnitřku vycvakneš dva pojistné,plastové zobáčky a stáhneš to otočnou část. Vyskočí na tebe pružinka, ale dává se tam snadno. Pohoda.

          0 0
    • Rychlej turista  

      Zajímavé, že dosud nikdo nezmínil obouchané klouby na prstech a vytahané šlachy palce (záležitost, která se léčí velmi dlouho, jako u každého chronického zánětu) od pákového řazení. S gripshiftem XO mi všechny tyto problémy zmizely.

      Co se týče spolehlivosti, rychlosti a bezúdržbovosti tohoto řazení, se už zmiňovat nebudu, pač to už udělali jiní, tak zmíním ještě parádní hlasitost řazení. Můj zatím jediný zámý nedostatek gripshiftu je prokluzování ruky za horka (zpocená ruka), to se dá ale pořešit rukavicemi. Často zmiňované samovolné řazení podle mně patří do oblasti pohádek se špatným koncem :-)

      0 0
    • Bafoon  

      10 let jsem jezdil otočné (sram 5.0, X.9, X.7, X.0) ted asi tři měsíce X.0 páčky a už mám zpátky gripshift. Zvyknout se prý dá na všechno, ale proč si zvykat, když si můžu vybrat.

      Ke gripům. Nejméně se opotřebovávají X.9 pak X.7 a celkem tragédie jsou X.0– ty gumové profily se mi ožužlali asi za půl roku. Všechny gumy jsou vzájemně kompatibilní. Ted vozím X.0 plast s X.7 gripem. Uvnitř je to také stejné, nenašel jsem rozdíl. vše řečené je o 3×9

      0 0
    • Vhalasta  

      Kdyby tam nebylo to „jezdím závodně“, tak řeknu jednoznačně otočné ale takhle řeknu, že už něco musíš mít odježděné a vem to na co si zvyklý. Ja upřednosňuji otočné nejen ze zvyku (cena, ovladání, nedá se urazit) ale musel by sis na něj zvykat a naučit se řadit s brzděním.

      Takže asi zelí, jestli si zvyklý na zelí.

      0 0
    • Dendakenny  

      Poslední dobou vozím páčky a měl jsem i chvilku Deore LX dualy s inverzním XT šaltrem, předtím gripshift sram 7,0 a 9,0. Dokonce na jednoum kole teď mám páčky+iverz šaltr a taky se to dá.

      Osobně dnes volím spíš páčky než otočné ale nejvíc mi seděli ty dualy. Je to každýho věc.

      0 0
    • ddan  

      Mám jak X9 páčky, tak X0 gripshift. Mě více vyhovuje gripshift, ale zkrátil jsem si grip tak, abych palcem a ukazováčkem už obepínal otočnou část. Díky většímu průměru se mi líp drží, nemám problém současně při brzdění v dobrých rukavicích i při zapocení si v případě potřeby zařadit. Pro mě bezkonkurenční rychlost a přesnost.

      Jediná obava s výdrží gumy na X0… :-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.