• pee.tr

    Ahoj, máte, prosím, zkušenost s rozebráním a údržbou ořechu remerx (kola remerx sting 26" na RU)? Nevím, jak správně utáhnout matici na konci náboje, co tam ořech drží. Pokud bych ji nechal volnou, bude ořech volný, pokud ji utáhnu moc, nebude se ořech točit. Takže jsem ji měl utáhnutou tak nějak podle pocitu, aby se vše točilo. Přijde mi to ale divné, protože v takovém případě nesmí dojít k tomu, abych s kolem zatočil mimo rám, protože když v takovém případě uchopím kolo za koncové matice a zatočím jím, matice se povoluje.

    Mimo to asi bude zadrhlé ložisko ořechu, nebo jsou tam dvě? Návod https://www.remerx.cz/montaz-naboje nevím, jestli se týká i mého kola. Chystám se to jít vymýt, možná budu pak o něco chytřejší až vyjmu gumové těsnění, ale za každou radu budu rád. Děkuji.

    0 0
    • pee.tr  

      Po umytí a částečném rozebrání vidím ořech následovně. Měla by jít ložiska vyklepnout? Případně po zmražení? Zkušel jsem klepat dost silně na ložiko u praporků s tím, že vyskočí obě. Ani se nehla. Pak jsem zkusil přes šroubovák strčený směrem od strany s praporky do protilehlého ložiska, jestli vypadně aspoň to jedno, ale také bez úspěchu.Mám to zkusit po zmražení? Nepraskne mi celé tělo ořechu? Nevím, kde by tam mohl být tak segrovka, kterou na stránkách výrobce u ořechů popisují. Děkuji.

      0 0
    • Johny.Merida  

      To venkovní ložisko jit vyklepnou musí. Vyndáš potom i rozpěrnou trubičku, která by měla mezi oběmi ložisky být, pak uvidíš jestli je nad spodním ložiskem u praporků segrovka. Ja tipuju, že tam nebude… Ložiska dáš nové, nebo koupíš nový ořech, za cca 1000,–. Podle fotky před umytim, to má minimálně to venkovní ložisko za sebou, to odchází dříve než to spodni.

      0 0
      • pee.tr  

        To krajní se ani nehne, aniž by bylo viditelně zrezlé, ale je jistě na výměnu. Možná už dlouho, i když nikterak extra znatelně nebránílo plnohodnotnýmu užívání kola. To zadní jsem dneska zničil tím klepáním. Točilo se, teď po tom klepání zadrhává. Mám strach, abych ten ořech nezničil silným boucáním do ložiska. Pokud je ke koupi náhrada, tak by to pak tak nevadilo, ale netuším, jestli to je skutečně remerx (jen samolepka) nebo jak se specifikuje případná nahrada. Dal jsem ořech do mrazáku a zkusím to pak vyklepnout znovu.

        0 0
        • Johny.Merida  

          Vyklepnutim ložiska, ložisko beztak zničíš. To tak je, a nové se naklepává přes venkovní kroužek, ale to je snad jasný :-)

          0 0
          • pee.tr  

            Jasný :-)

            Ještě mi tedy jde o to, jak po znovusestavení nastavit sílu utažení matice, co drží ořech. Systém, kdy jsou dvé kontramatky, je jasný, ale tady je jen imbus v ose a matka na ní, která se opírá o vnitřní kroužek ložiska.

            0 0
            • scota  

              myslím, že ta matka má být zalepená loctitem

              0 0
            • Johny.Merida  

              No hlavně je tam ta rozperná trubička uvnitř ořechu, dosedajici na vnitřní kroužky ložisek, to by mělo být zárukou hladkého chodu. Ofotil jsem sice jiný ořech, ale systém je stejný. Dělal jsem to jak u ořechů kde byl rychloupinak, tak u pevné osy.

              0 0
            • Baroninakolech  

              Pokud je celý náboj správně sestavený a ložiska nalisována přesně v pozici, musí se vnější část náboje i ořech naprosto hladce točit, i kdybys tu matku dotáhl úplně na krev.

              2 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.