Odpružené nebo ne pro malého kluka

17 nepřečtených
  • Meluzina

    Ahoj, vláken o kolech pro děti už je tady hodně, ale řeším s mou drahou polovičkou jinou věc: Synovi bude v prosinci 6, jezdí na Treku jako ďas, s námi v terénu, sám ve skatparku, zkouší vše možné. Ježíšek by měl přinést větší kolo a tady nastává kámen úrazu. Já si myslím, že je pro něj lepší odpružená vidlice, protože na tom kole opravdu řádí, a i když manžel tvrdí, že to pro něj nemá žádný význam, mám prostě pocit, že mu utlumí ty nejhorší nárazy, které přes ruce vedou až k páteři. Jaké jsou vaše názory a zkušenosti?

    0 0
    • mr.antik  

      největší rázy k páteři vedou přes sedlo… Odpružena vidlice je zas nějaké kilo navíc a m smysl jen když bude kvalitnější

      0 0
      • LRRTM1  

        +1 … Ale jinou otázkou je „cool factor“ A mladej se určitě už dostává do období, kdy by nerad zapadnul do kategorie „looser bez odpružený vidle“ Takže si myslím, že i kdyby to bylo jen těžítko, mile rád to přetrpí :o)

        0 0
        • morgan2  

          souhlas

          0 0
        • Meluzina  

          tak na tohle se u nás nehraje, syn touto civilizační chorobou naštěstí netrpí:-)

          0 0
          • LRRTM1  

            Tak to přeju, ať mu to vydrží. Známe mláďata – změna každej týden :o)

            V takovým případě bych vidli neřešil. Radši kvalitní lehký kolo s pevnou vidlí, na kterým se něco naučí a vyblbne se.

            0 0
    • scalar  

      Jaký má průměr kol?

      Na 20" kola použitelná odružená vidlice neexistuje, jenom těžké krámy, které pod nízkou hmotností stejně nefungují.

      Na 24" existuje Suntour XCR, ale oproti originálu nemá hydraulické zamykání a tím pádem ani tlumení. Nicméně syn toužil po odružené vidlici, tak jsem mu ji koupil. Existuje ještě vzduchová vidlice od RST, ale stojí tuším 4 tisíce.

      0 0
      • petrpoko1  

        ta XCR s nim funguje? ze se tady na BF neustale resi jak vidle radove za x-nasobek nefungujou pod lidma pres 50kg tak je otazka proc davat (funkcne asi horsi) vidli diteti ktere vazi +/-25kg…

        0 0
        • scalar  

          Má pochopitelně jiné pružiny než 26" verze, takže pruží, nicméně nefunguje – netlumí :-)

          0 0
      • Martin11  

        Teď má 16" a chceme koupit 20". Pořád tvrdím, že na 20" kolo je odpružená vidle zbytečná, protože při 22kg, co prcek váží pružit/tlumit stejně nebude.

        0 0
        • Meluzina  

          jestli se bude cpát jako tatínek, tak jeho váha poroste téměř raketově:-)

          0 0
        • psot  

          naprosty souhlas – na 20´ kolo odpruzenou vidli jedine v ramci vyse zvyseneho „cool factoru“, jinak bych o tom vubec nepremyslel. Jinak mam kluka 6,5 let, cca 20 kilo, a letos jsme kupovali prave 20´…

          0 0
        • Jenda  

          popravde ma smysl koukat aby kolo bylo spis co nejlehci nez odpruzeny – rozdil mezi pevnakem na duralovym ramu a nejakym ocelaku s odpruzenou vidli muze byt i klidne 1.5kg coz pri vaze jezdce je sakra hodne. Druha vec je delka klik – fakt me prekvapilo jak se to v ramci jedne velikosti mezi vyrobci lisi

          0 0
    • Rychlej turista  

      Dokud si o ni sám neřekne, tak bych ho do ní zbytečně nenutil a pružením ho nestresoval.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Já bych spíš zkusil dát nějakou karbonovou vidlu. Jestli teda existuje na 20" kola. Dle mě to bude lepší než nefunkční odpružená. A bude lehčí.

      0 0
      • atak10  

        Nejlepsi bude mu koupi FOXKU s Fit patronou za 23000Kc… xDDDD… ne jenom prdel xD.

        0 0
    • Neunzikger  

      Docela dost utluměj pneu – i na dětská kola se dávají šíře 2“ a jsou i širší. Když si pohlídáte (jako zkušení bikeři) správný nafoukání odpovídající synově tělesné hmotnosti a gravity dovednostem vidle asi netřeba. Do skateparku nechť si dává nízko sedlo, aby měl prostor pro amortizaci dopadů dolními končetinami. Viděl jsem nemálo dětských kol s pneu napranými (asi kompresorem) na tlaky, který jsem já na biku nikdy neměl. K tomu vnitřní nohy vidlí zasviněný tak, že se vidle určitě ani nehly. Když je k tomu ještě patrné, že naposledy se výška sedla upravovala asi vloni před vánoci – dítě šlape patami a je hrbatý jako kakající pejsek…

      Když si pohlídáte ergonomii a ty správný tlaky v pneu, tak z celopevňáku vytěžíte více pro tlumení a zdravotní nezávadnost než u těch hrůz, které jsem popsal výše. A jestli syn bude ovidlené děti překonávat v dovednostech, tak „looser bez odpružený vidle“ nebude na pořadu dne.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.