• martic

    Jelikož mi dosluhuje letitý Olpran (probrzděná 2. sada ráfků, opotřebované převodové ústrojí a mnoho dalšího), uvažuji o pořízení nového kola. Na kolo sedám poměrně často pro krátké přesuny a pak především pro odreagovaní a vyblbnutí po okolí (rádius obvykle do 10km od baráku, bez pomoci lanovek nebo MHD). Tak z 60ti % jezdím v zimě, jelikož je to větší sranda, tolik se nepotím a hlavně si tím vynahrazuji jízdu na motorce. Ročně ale najedu průměrnou rychlostí sotva 10–15km/h jen asi 1000 km, protože mě moc nebaví šlapat :-) . Spíš mám rád sjezd, překonávání různých překážek (ale nic extrémního) nebo trénování jízdy po zadním a předním (i když mi to nejde :-) ). U nového kola bych proto preferoval především hravost (proto jsem zavrhnul 29"), bezúdržbovost, jednoduchost a cenovou dostupnost (proto jsem zavrhnul i fulla), a také „nesmrtelnost“ a jakousi odlišnost od „davu“ (proto se mi moc líbí CrMo HT). Takovou představou je zatím kolo postavené na rámu NS Surge vel. L (16.5") se zdvihem tak 120mm, delší sedlovkou, nějakými širšími koly a převodem nejlépe 1×8 nebo 1×9 s dostatečným rozsahem (snad by bylo reálných 11–34zubů), brzdy by snad stačily i mechanické. Ještě se mi celkem líbil rám Dartmoot Hornet 2014 a z hotových kol Kona Shred 2014, ale to už jsou duraláky. Jelikož se ale moc nevyznám a na ničem podobném jsem neseděl, nevím jestli vybírám to pravé pro danné použití. Bojím se, aby se na takovém kole dalo někam i slušně dojet a jestli by pro tohle Surge nebylo i v eLku malé. Vážím cca 70kg, měřím 180cm. Zároveň bych do toho nechtěl vrazit víc jak 25000Kč (z principu, že za to už je třeba slušné auto :-) ). I proto, abych nemusel nové kolo tak opatrovat, bych dal přednost bazaru. Tím myslím buď celé kolo a nebo zkusit stavbu. Se stavbou ale nemám zkušenosti, takže ani nemám představu o vhodných dílech a na kolik by se asi dostala cena. Proto bych velice ocenil názor zkušených na volbu velikosti a druhu rámu, jestli je mnou uvažované sestava vhodná, případně co by jste doporučili za kolo nebo jaké navrhli komponenty a jaká by asi byla reálná cena. Nebo pokud náhodou víte o nějakém prodejci vhodného jetého kola/rámu na severu Čech, budu rád.

    Pro představu, na co běžně kolo využívám, přikládám odkazy na moje videa. Berte je však hodně s rezervou :-) :

    http://youtu.be/fQM0FJ_h_GA…

    http://youtu.be/qC1Z48TOTMM…

    http://youtu.be/353oP3jhTh4…

    Přiložená fotka je zhruba takový bike podle představ, jak jsem se ho snažil popsat.

    Předem díky za názory.

    0 0
    • martic  

      To jsem tedy čekal více odpovědí nebo alespoň nějaké vtipné narážky :-)

      0 0
    • antt  

      jako dobré, videa pobavila, nadšení i um máš, takže pokud nechybí zlaťáky, tak bych se nebál nějaké stavby na míru, snad se ozve i někdo více fundovanější, talentem se nesmí mrhat :)

      0 0
    • Pán z Dubu  

      Podívej na http://www.on-one.co.uk/…56-evo-frame, nebo v oceli. Pro 180 cm tělesné výšky Ti 18“ rám se 400 mm sedlovkou umožní XC polohu sedla pro ježdění.

      0 0
      • martic  

        Díky. Je to zajímavá alternativa. Jen škoda, že na českých krámech ani inzerátech se tenhle rám neobjevuje :-(

        0 0
    • Sunshine 29  

      Není to úplně to, co popisuješ, ale naživo mě dost zaujalo tohle a mohlo by se tí líbit:

      http://www.katmar.cz/…_72_177.html

      Měli ho na prodejně v Dookie (Praha), ale na e-shopu jsem ho nenašel, takže už je asi pryč.

      http://www.milanuncios.com/…26967983.htm

      0 0
      • Vilém  

        jejda, to je ale skaredy a dlouhy.

        0 0
        • Sunshine 29  

          Mám rád škaredý auta, biky a psy :)

          0 0
          • Vilém  

            Jakyho psa povazujes za skaredyho?

            0 0
            • Sunshine 29  

              Anglickýho a francouzskýho buldoka, proto ho mám doma :)

              0 0
              • Vilém  

                Ti jsou tak skaredi, az jsou krasni:)

                Ale to kolo fakt moc nechapu. Lko delka 660mm, k tomu vidle polozena jak na chopperu a uvedou to tim, ze je to hrave kolo:) Pritom dole jako vyhody jejich Forward geometrie pisou, ze to jede prakticky furt rovne.

                0 0
                • Sunshine 29  

                  Upřímně, nejsem moc schopnej z parametrů geometrie určit chování kola, takže jsem vycházel jen z toho, že je to zajímavej HT rám s položenou vidlí a vyšším zdvihem.

                  0 0
                • wilda81  

                  Ve spojení s 1–3cm představcem, které Mondraker používá, ta délka i hravost bude myslím opravdu OK.

                  0 0
      • martic  

        Škaredý není, je fakt zajímavý. Bylo by ale dostatečně hravý? I díky těm 27,5" kolům se mi jeví spíš jako takovej tank :-) . Podobně předkoplou vidlí mám i na současném kole a chování se mi zdá díky tomu o dost jinačí než na ostatních vyzkoušených kolech. Nicméně, musím říct, že mi to docela vyhovuje. Jediný co se mi u toho Mondrakera nelíbí, je cena (jak u hotových kol, tak u samotného rámu za 10tis) a přeci jen mě to více tíhne k té oceli.

        0 0
      • Pán z Dubu  

        Na jednu stranu ten hrb dává prostor pro bidon, na druhou by mohl zapříčinit potkávání pák řazení s horní rámovkou – samozřejmě podle výše a šíře úchopu, ale nad 130 mm 27,5 vidle pro člověka 180 cm výšky moc podložek pod představcem nebude.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.