• zhuffa

    Ahoj, chtěl bych se tady zeptat, co s kolem, ze kterého syn „vyrostl“. Popis si dovolím vynechat, je to na fotkách, (to Bianchi) nebo kdyžtak dopíšu. Rám je 17", kola byly původně 27,5, pak jsem tam dal 29" s 35–622 plášti, ted i 2" pláště.

    Provizorně jsem dokoupil 400mm sedlovku, delší představec a jezdí takto. Jistě to ale chce změnu. Právě se rozhoduji, jestli je lepší kolo prodat a koupit nové, nebo tohle kolo nemá cenu prodávat (stálo 15tis a nevím, jestli za něj dostanu aspon 5..) a bylo by lepší koupit rám (29) a všechno na něj přeskládat. (Zatím jsem se díval na rámy Scud, MRX, Force a p. tedy asi úplný low end, co si o nich myslíte? Poradíte jiné?) Využití kola je spíš sporadické, syn hraje házenou, trénink 5× týdně přes týden na ubytovně, o víkendech zápasy. Jezdíme jen ted, když se netrénuje a není škola, pak jeden měsíc o prázdninách, druhý měsíc má soustředění, ale na něm občas výjezdy ne kole po Vysočině (tam nejlepší trekingové, proto ty 35–622 pláště.) Když jezdíme doma, snažím se spíš traily v Mariánském údolí. Když jede sám, jezdí na té červené Meridě, ta je, myslím v pohodě. Poskládal jsem ji pro sebe, rád se s ním podělím.

    Vzhledem k vytížení kola bych si představoval řešení za ca 5tis., ale není to cena, přes kterou nejede vlak. Hlavní dotaz je, jestli má cenu kolo prodávat, nebo je lepší ho přeskládat.

    Pak mám ještě dvě silničky, na kterých jezdíme tedy po silnici:)

    Přikládám fotky všech čtyř kol, i nás na nich. Pokud mi někdo řeknete víc ke všem kolům, co je na nich ev. špatně a naše posedy, budu velice vděčný. (Já jezdím ty dvě Meridy, o dost víc než syn, silnici víc, ale jsem s koly vcelku spokojený)

    Syn má 182cm, 70kg, rozkrok 91cm, já 191cm, 103kg, rozkrok 91cm

    0 0
    • zhuffa  

      Všem předem děkuji za názory, připomínky, postřehy.

      0 0
    • Prazak0  

      Starší kolo se hůř prodává, i kdyby bylo v záruce, tak cena jde zpočátku dost dolů. U staršího kola může být cena tak třetinová. Za 5 tisíc se koupí leda bazarové kolo, je to určitá loterie. Prodat do bazaru a tam nakoupit, to nejspíš znamená na tom poněkud tratit.

      Vzhledem k vytížení kola bych asi koupil nový rám na dosavadní komponenty na něj přeskládal. Pokud druhé kolo vyhovuje (červená Merida), tak bych koupil nějaký levný rám s podobnou geometrií, Syn moc nejezdí, nemá cenu do kola zas tolik investovat. Nevím, kolik mu je, ale navíc může ještě taky vyrůst a mít přes 190 cm. Pamatuji na sš, nejmenší kluk v prváku a u maturity byl buď největší, nebo v té skupině nejvyšších. Zainvestovat víc do kola, to bych nechal až bude jezdit víc a nebude tu možnost, že ještě něco vyroste. Na tom čtvrtém kole mi skutečně přijde, že kolo je mu malé, jak co se týče výšky sedla, tak i vzdálenosti řidítek.

      0 0
      • zhuffa  

        jj, to čtvrté je to, co chci měnit/upravit. Je staré 4 roky, záruka nehrozí. Je mu 16 a jak říkáš, čekám, že ještě těch ca 10cm vyroste.

        0 0
        • Prazak0  

          Ano, teď není škola, asi už nebude, takže může dosti jezdit. Pokud ovšem nyní může jezdit na tvém kole, tak nevidím problém. Nedostatek kol by hrozí spíš jen o víkendu.

          Co se týče případné investice do nového kola, tak bych to posoudil dle toho, nakolik bude jezdit. Tj ještě květen a červen a pak jeden měsíc o prázdninách. Nové kolo se nejlépe kupuj po sezóně, bývají slušné slevy modelů z daného roku. Ale z popisu mi přijde, že nejlepší řešení asi bude koupit nový rám. Vzal bych to dle vyzkoušené geometrie, tj. kol co máte a porovnal s rámy na trhu, geometrie jde zpravidla dohledat.

          Jinak u toho kola na případný prodej, to stáří je asi v bodě, kdy byl maximální pokles ceny. Až bude o rok, dva starší, tak se cena už nemusí lišit, nebo nepatrně. Přitom to osazení kola, to opotřebované asi nebude, dát na nový rám mi přijde nejlepší řešení.

          0 0
      • plzakj  

        U toho preskladavani jen bacha na to, aby sedelo hlavko/vidle (tady je asi rovnej krk?), stredovy slozeni, uchyceni brzd, sedlovka … Jinak se to prodrazi.

        0 0
    • Pán z Dubu  

      U syna už můžete vybírat kolo na konečnou tělesnou výšku. K tomu se dá předpokládat, že bude o 20 kg větší chlap se silově dynamickou kondicí. MTB bych vybíral takové, které takovou zátěž vydrží – je to investice, ze které nevyroste. To kolo bude i Tobě. Přestrojením na větší rám bych zvětšil silničku.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.