Nové kolo pro rekreačního jezdce

27 nepřečtených
  • Bash

    Dobrý den přeji.

    Jsem dlouholetým vlastníkem kola Acstar Everest one (http://www.bike-forum.cz/…est-one-2004),

    a myslím, že nazrál čas toto kolo (byť stále plně funkční) přenechat mým synovcům a sobě si udělat potěšení nějakým novým kouskem.

    Současné kolo mi již moc nevyhovuje z hlediska dosažené průměrné rychlosti (což je sice víceméně dáno kondičkou, která je zatím hrozná – https://www.superlife.cz/…vity/858392/),i tak si myslím, že novější kolo, lepší materiály budou mít vliv na celkový komfort z jízdy.

    Prosil bych o doporučení jak se s novým kolem poprat. Sestavit na zakázku? Vybrat si nějaký konkrétní model? Na co si dát pozor?

    Kolo vybírám primárně proto, že synovci si nové kolo dovolit nemohou a já jsem hodnej strejda :) A navíc si myslím že na 26" kolech při mé výšce vypadám už trošku divně.

    Jsem spíše rekreační jezdec, jezdím na kole do práce a zpět (2+2km) a k večeru si občas vyjedu na kopce po silnici a zpátky nezpevněným povrchem (10–20km).

    Výška: 181cm

    Váha: 100kg (± něco)

    Vzhledem k váze si rád připlatím za kvalitnější materiály (rám, výplet …), nejsem člověk který by byl nadšený z častého běhání do servisu.

    Rozpočet: 25–35 000. Pokud by něco za to opravdu stálo, jsem ochotný stoupat až ke 40. Víc už se mi dávat nechce.

    Design kola u mě hraje také velkou roli. Celoodpružená kola mi přijdou taková „divná“ a navíc při mém využití 90% silnice 10% terén jsou zbytečná.

    Předem děkuji za Vaše reakce.

    0 0
    • Yura  

      No ta prumerna rychlost 16km/h bude spis o tobe nez o kole. Teda za predpokladu, ze to nemas vsechno zrezle, odrovnana loziska apod. :) No za tech 35–40 000 poridis urcite vyrazne lepsi kolo nez mas ted. Jen je treba si ujasnit jake teda chces. Jestli jezdis 90% silnice, cyklostezky, tak je celoodpruzene kolo opravdu blbost. Plno lidi by ti tady urcite reklo, ze i MTB je blbost, kdyz jezdis 90% silnice. Jde o to jakej teda jezdis teren, kdyz uz ho teda nekdy jezdis. Jestli by to zvladlo MTB s pevnou vidlou a nebo jestli by nebyla dokonce lepsi nejaka cyklokroska s beranama. To by bylo na tech 90% na silnici idealni a jestli ten teren jsou nejake polnacky apod.. Tak to taky nebude problem.. Vetsinou je to tak, ze kdyz mas kolo vic na silnic, tak se do terenu moc nechce a naopak. Ale ty jeslize mas MTB a jezdis hlavne po silnici me rika, ze by jsi mohl vyzkouset neco co je delane na tu silnicu..

      0 0
      • Bash  

        no po silnici jsem jel pres 20 do mirneho kopecka.. hodne to spadlo az kdyz jsem sel pomalu peskobusem po lese :) Ale jinak jo, kondička nic moc, protoze poslednich 20km jsem myslel ze chcipnu :)

        Ale jinak jsem spis pro to MTB, jednou za čas se rád projedu v lese (kameny, kořeny..) a tam se silnička nechytá. A trekový kola se mi nelíbí..

        A taky vzít v úvahu mou 100kg maličkost… silnice by se pode mnou asi brzo zkroutila :)

        0 0
        • Yura  

          Tak to jo no. To bude MTB asi nejlepsi volba no. Kolik za to chces dat je na tobe. Kolem tech 25 000 si muzes nechat poskladat nebo koupit treba ten kellys co se tady kazdymu doporucuje. Bude to pokrok oproti tomu acstaru slusnej a za zbytek muzes koupit treba kvalitni hadry, nove tretry apod.. Nebo muzes pockat ted na konec sezony a na bazaru budou zanovni kousky slevnene treba z 80t na tech 40 a budes zase uplne jinde, ale jestli s tim chces jezdit do prace, netusim jestli to nenechavas nekde venku apod.. Tak to bych sel asi do te stavby nebo treba toho kellyse apod..

          0 0
    • palo7  

      hledej MTB 29, na XT (min.SLX) s převody 2×11 a slušnýma kolama. Zbytek ti asi nemá cenu radit, protože sám píšeš že řešíš dost vzhled a ten ti nikdo neporadí. Když projdeš témata, tak nedávno se tu řešili HT okolo 30, 35, 40 tis. Tak tam nějaký typ pohledej a pak naho´d odkaz ke konzultaci. Ze značek kde dostaneš dobrý poměr cena/výkon třeba Canyon, Radon, Cube, CTM, Kellys. A teď už bys mohl ukecat slevu skoro všude …

      0 0
      • plzakj  

        A kvuli tve hmotnosti a lepsi tuhosti hledej pevne osy vpredu i vzadu. Taky se tu v kazdym druhym vkakne pise, jak se to pozna.

        0 0
    • Prazak0  

      Co třeba zkusit Author Ronin, ocelový rám, s beranama, vypadá jako silniční kolo ale je to gravel bike, bude určitě dobře zvládat jízdu v terénu, pevná přední vidlice. Cena 27 tisíc, komponenty Tiagra, takže pro rekreační ježdění by mělo stačit. Kolo na zakázku by asi dráž nevyšlo, ale nebylo by s ocelovým rámem. Při tvojí hmotnosti o pár deka rozdílu ve váze rámu nejde, ocel mi přijde na jízdu pohodlnější než slitiny Al.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Vzhledem k váze si rád připlatím za kvalitnější materiály (rám, výplet …), nejsem člověk který by byl nadšený z častého běhání do servisu.

      Peníze investuj do dobrých brzd (od Deore výše), dobré vidlice se vzduchovým pružením a do nábojů. Jestli bude zbytek pohonu Deore, SLX nebo XT (resp. Sram ekvivalenty) je asi celkem jedno, stejně tak převody 1× něco vs. 2–3× něco. Pevnou osu i vzadu bys ocenil na kořenech skoro určitě. Už tady padla značka Kellys, ještě přidám RB.

      0 0
      • Yura  

        Pidi jednoprevodnik na jezdeni z 90% silnice no nevim.

        0 0
        • adam1  

          Tady se Kraba musím zastat

          0 0
    • Bash  

      Co byste řekli na https://www.skiandbike.cz/…ale-910-2016 ?

      Je to sice víc než jsem říkal že bych za kolo dal, ale na druhou stranu, kolo si nehodlám kupovat každý rok (čekal bych že stejně jako to současné aby vydrželo tak 10 let než by bylo „zastaralé“.

      Je cena adekvátní komponentám? Vyšla by skládačka na zakázku levněji?

      0 0
      • plzakj  

        Tak cast ceny platis za znacku a s tim spojenou kvalitu ramu, vidlice, zaruky, investic do vyvoje atp. Na nejakym ramu Force a levnejsi vidli to na XT postavis levneji. Ale zas to podle mne nejde srovnavat. To co mas v odkazu je kolo na vysoke urovni. Otazkou je, kolik za kolo muses / chces utratit (zamerne nepisu investovat, protoze to je blbost).

        0 0
      • michomin  

        Líbí se mi, jak jsi se jako rekreační jezdec rozmáchl. Ten Scott je pěkný kolo se skvělou výbavou. Na dojíždění do práce 2 + 2 km skvělá volba.

        0 0
        • Bash  

          musím nějak trumfnout kolegu který si nechal postavit skládačku za 35 a za 4 roky na ní seděl 3× (je teda pravda že on kvůli problémům se zády na to dlouho sednout nemohl)

          Dneska jsem byl na tom svým vrzavým acstaru jet 40 kiláčků .. no.. dalo se ale určitě bych si to dokázal užít víc s novým náčiním

          0 0
      • palo7  

        výrazně levněji by skládačka vyšla asi jen na hliníkovém rámu. Váha by byla podobná, ale i v hlíně by to bylo super kolo .....

        0 0
      • Butschweck  

        Ahoj,když jsi ochotný dát tuhle cenu,tak nedávno jsem narazil na tohle.

        http://www.radon-bikes.de/…/jealous-60/

        Řekl bych ,ze to není vůbec špatný. ;)

        0 0
        • Bash  

          Krásný stroj, dík za tip

          0 0
    • Pán z Dubu  

      S kondičkou na tom zle nejsi, zmáknuls solidní porci km a výjezd z Úštěku k Huse také není zadarmo.

      Zalíbilo se Ti bombarďácký kolo, Za takovéhle peníze už to asi chce mít jasno, jakou geometrii rámu; sedlo, co by sedlo. K Tvé tělesné výšce a volbě nenáročného terénu jsou řidítka 720 mm asi trochu příliš. Pod tvou váhu radši 32 drátů výpletu aspoň zadního kola, než 28. Aby Ti synovec nezačal naznačovat, že dorostl do (Tvého) 29eru už za rok a půl. Kdy a za kolik si „budeš muset“ pořídit další stroj?

      0 0
      • Bash  

        Ahoj,

        díky za konstruktivní připomínky :) Hlavně s těmi dráty .. je to jako s roštem pod postel, čím víc žeber tím víc líp .. když už nejsem 60kg sušinka.

        Počítám s tím, že někdy „brzo“. Na konci srpna, do poloviny září cca. Můj ACstar už začíná mít vady, které se mi ale nechce opravovat. Jezdit se na tom dá, ale jinak vyšperkování do bezvadnýho stavu by stálo asi více, než bych to kolo prodal na bazaru.

        A ta cena .. podle mě těch 60k za dobrý stroj bude lepší „investice“ než několik nákupů co jsem zatím za svůj život udělal (např. auto z AAA byla katastrofa). A když se to rozpočítá na užitnou dobu, tak mi to zas až tak moc přehnaný nepřijde (mobil za 15k co 2–3 roky, takže to kolo by vlastně stálo na roční náklady cca stejně)

        0 0
        • Yura  

          Za me scott, specialized apod.. Jsou vyhozene penize za znacku. Jo jestli te 60000 sem, 60000 tam apod.. vubec netankuje tak prosim. Zajdi do nejblizsi specialized prodejny a oni se o tebe dobre postaraji. Jestli ale chces neco za rozumenj pomer cena/kvalita, tak neco jako radon/canyon/ ten kellys nebo stavba kolem tech 40000kc je az az. Ty 2km do a z prace nebudu ani komentovat. To ujde i babicka s umelyma kyclema za par minut..

          0 0
          • Bash  

            napsat SMSku a zavolat zvládneš taky s předpotopním telefonem a určitě máš něco lepšího .. ale abych jen ironicky nepsal, na ty značky cos zde napsal se podívám. Jen asi vynechám KELLYS.. připomíná mi to Kelly Family a to bych neunesl :)

            0 0
            • Yura  

              Mam asi 10 let starou nokiu, kde muzes psat jen ty SMSky a volat. Nechcu dopadnout jako 90% lidi, kteri venku hledi neustale do nejake krabicky.. Jinak srovnan ije to nestastny, protoze stavba od scalara za 35000 ti poslouzi uplne stejne jako posranej skot za 60000 na bezne jezdeni. Neco jineho by bylo, kdyby jsi resil gramy, maximalni prenos sily apod.. kvuli zavodeni atd..

              0 0
            • Petr L2  

              Ono by ti to mělo připomínat jméno Charlie Kelly to byl totiž jeden z otců MTB........

              0 0
        • nomecz  

          pokud jsi schopnej pustiti i těch 60 tak se mrkni na toho radona.

          Doteď jsem v této cenové relaci doporučoval Lectora protože když před 2 rokama vyšel tak jsem z toho kola byl nadšenej a kdybych pokračoval na HT tak to byl jasnej kandidát.

          http://www.radon-bikes.de/…/jealous-80/

          Teď jsem měl možnost se povozit na tomto což je přes limit (ale jsou tam nižsí modely) a Lector je už pro mě mrtvej :-)

          0 0
          • Bash  

            .. docela rád bych viděl toho Radona někde naživo ..

            0 0
    • Dudys27  

      Zdravim mam ted na prodej jeden karbon za 33 osazen komplet slx 2017 a vzduchovou vidlici kdB jste mel zajem. Kolo seataveno minuly rok v rijnu

      0 0
    • Bash  

      Ahoj všem,

      nakonec jsem objednal na to dojíždení do práce a z práce toho SCOTTa.

      Díky všem za návrhy, rady.. ale mě se ten SCOTT prostě zalíbil a rozumnost „investice“ šla prostě stranou.

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce