Nové kolo - Cross / MTB 29 - z čeho vybírat?

289 nepřečtených
  • BikeRider

    Zdravím. Můj dotaz bude zřejmě variací na již mnohokrát probrané témata, nicméně rád bych si nechal komplexně poradit na základě mých konkrétních preferencí.

    V současné době mám 15 let starého skládaného Crosse. Je zralý minimálně na kompletní rekonstrukci, mám ho rád, sloužil bezchybně a dobře, ale vzhledem ke zjevně nevyhovující mnohokrát krkolomně vylepšované konstrukci jsem však rozhodnut do něj již neinvestovat a začít s úplně novým kolem.

    Použití je jasné. Silnice, šotolina, kamenité a hliněné cesty a různé polnačky a pěší chodníčky všech typů a kvalit. Ve skutečně těžkém terénu nejezdím, ani mě to neláká. Z tohoto důvodu jsem měl vždy Cross, 42 pláště, rychlý převod 48 + 11. Kola typu MTB 26" jsou pro mě malá, těžkopádná a pomalá. K mojí postavě 190cm / 90kg mi tyhle kola vůbec nesedí, navíc mají zoufale pomalé převody.

    Další Cross by tak byl logickou volbou, ale zaregistroval jsem taky nové 29" MTB kola a tak zvažuji i tuhle alternativu. Bohužel skládání kol už není tak populární a běžné jako kdysi, a vybrat si z hotových modelů není příliš snadné, zvlášť pokud má člověk ne zcela obvyklé přání.

    1. Standard kola 622/700C (Cross nebo 29" MTB)
    2. Nejrychleší převod vpředu ideálně 48 zubů, vzadu klasicky 11. (rád

    šlapu z kopce :-) )

    1. Jednoduchost a snadná opravitelnost – například V-čka brzdy mi

    stačí, nicméně vše asi směřuje ke kotoučovkám, kvalitní rámy a vidlice mnohdy s jinými brzdami ani nepočítají. Z hydraulických brzd ale nemám dobrý pocit, upřednostnil bych kvalitní mechanické jednoduše servisovatelné, opravitelné svépomocí na koleni. Z diskuzí usuzuji, že ideálně se hodí zřejmě AVID BB7.

    1. Řazení po pročtení diskuzí zvažuji SRAM X7 nebo X9 pro přesnější

    chod. Shimanu se ale vysloveně nebráním. Shimano STX řazení mi slouží dodnes perfektně, bez seřizování a údržby. Je to asi nejlepší součástka na stávajícím kole. Byl jsem s ním tak spokojen, že jsem ho nedal pryč ani při výměně Cantilever brzd na V-čka (řazení a brzdová páka jsou totiž v kuse) :-) Jak je na tom Shimano dnes přesně nevím.

    1. Jaký typ vidlice zvolit? Dosud mám zkušenosti s vidlicí RST

    pružina/vzduch, v poslední době musím 2–3× ročně vzduch dofoukat. Tak nevím zda jít do pružna/olej nebo vzduch/olej. Zaujala mě například Rockshox REBA 29 SL, ale za tu cenu bych čekal bezproblémový chod a né problémy s nefungujícím uzamykáním olejové patrony. :-( V Crossové variantě mě zaujala například RST Vogue, nicméně ovládání zámku vidlice na řidítkách pro mě není důležité.

    Z hotových kol jsem prošel modely Trek/GF, Author, Merida, Maxbike, ale nic mě vysloveně neoslovilo. Názorný příklad – Třeba takový Trek Gary Fisher Collect. X-Caliber 29:

    http://fisherbikes.com/…el/x-caliber

    Aktuálně cena okolo 33 000,– Při této pro mě již poměrně vysoké ceně bych už rád kolo 100% podle mých představ, a u tohoto modelu bych z rámu vyměnil tak 75% výbavy. :-) Jinde je to podobné. Z toho usuzuji, že budu muset začít s ráměm a vidlicí, a kolo si nechat seskládat, což už né každý prodejce je dnes ochotný nabídnout.

    Na závěr jeden pitomý dotaz. Jaký význam má nízký rám většiny nabízených Cross a MTB kol? Není následkem toho příliš dlouhá sedlovka více náchylná na mechanicé poškození/zlomení? Přece jenom u vysokých rámů je věšina selovky skryta v rámu, a pokud člověk nejezdí v terénu a nepotřebuje pohodlně seskakovat při pádech, nevidím minimálně u Cross kol pro takovou geometrii důvod.

    Uvítám jakékoli rady a připomínky (včetně Cross vs. MTB 29") , od jednolivých komponent, konkrétního modelu kola až po to, kde nakoupit (ideálně severní morava).

    Předem děkuji.

    0 0
    • Azmir  

      Spíš bych šel do 29" než crosse. Horské kolo má přece jenom více využití než crossové. Jinak co se týká toho co píšeš podle mě za 33k u toho garryho dostaneš kolo na skvělé vidlici, kterou u téhle ceny budeš těžko hledat, pak rám s dobrou geometrií a ostatní výbava bych řekl že je na tu cenu taky super. Nevím jestli čekáš že za 33k dostaneš kolo na carbonovém rámu, foxce a XTRku tak na to zapomen.

      0 0
    • šlapatko  

      Nazdar, bral bych 29ku.Sám jsem si nedávno jednu doskládal.Jsem taky výletník.Ročně najedu do 10000km.50 na 50 asfalt terén.29ka má výhodu že obuješ širší pláště a máš tak více pohodlí.Na tvou váhu bych bral vidlici vzduchovou.V kla­sické olejovce by to chtělo vyměnit pružinu za tvrdší.Na tvou výšku (jen tak střílím) stačí rám 21–22.Mrkni na kola RB, singular, specialized, superior.Jen tak pro nástřel mrkni do mého profilu.Postaveno za cca 32000 kč, vše nové.Místo pevné vidlice můžeš dát suntour epicon.Hydrau­lických brzd se vůbec neboj.S BB7 taky chybu neuděláš.Co se týka řazení, tak starý sram do rku 2010 je super.S novým nemám zkušenosti.Pokud budeš chtít shimano, sáhni po SLX, XT dynasys 2011.Nejlepší by bylo sehnat někoho kdo ti to poskládá.Kdyby ne obchodník, určitě se najde někdo s BF.

      0 0
    • Haryk  

      To samý, co kolegové nade mnou. Jezdím co Ty a na příští rok chystám opět 29, (jednu už jsem měl). BB7 mám a jsem spokojen. Sice 95% místního osazenstva moc nevoní, ale hodně převýší to, na co jseš zvyklej teď. Jen nechápu ty požadovaný převody. 48 – 11 na 29 to bych prostě neroztočil ani jako paní starostová.

      0 0
    • winter78  

      Kola typu MTB 26" jsou pro mě malá, těžkopádná a pomalá… navíc mají zoufale pomalé převody

      • však ja to stále hovorím, ale niektorí jedinci tu na fóre aj tak budútvrdiť opak ;-)). Ak ti boli MTB prevody pomalé, tak na 29er inénečakaj ;-).
      • 48 zubovú pílu na 29er asi neutiahneš, to by bol asi dosť veľkýextrém. Väčšina sa vyrába s najväčším 44 zub. prevodníkom alebo lenso 42 zub. prevodníkom . Prečo…to si domysli sám ;-).
      • veľký sklon hornej rámovej trubky smerom k sedlovke nevyhovoval animne…bike mi ako keby tancoval pod zadkom z jedného boku na druhý.

      Ak si jazdil doteraz na crosse, tak prečo to meniť. Ak ti to vyhovovalo, nie je čo riešiť – kúp cross. Za tých 15 rokov sa čosi pomenilo aj medzi crossmi, napr. Author má dva karbónové kúsky (Avion a Synergy). Určite je z čoho vyberať.

      Alebo ak máš možnosť povoziť sa na 29er, tak vyskúšaj aj túto možnosť. Možno sa ti to zapáči , možno budeš sklamaný. To ja neviem ;-). Za 33 000 sa už oplatí premyslieť si to poriadne.

      0 0
      • Spock lone wolf  

        Převod 48/11 na 29" mám, využitelné je to na silnici když se nabouchají duše co to dá (+ rychlejší pláště). Z mírného kopečka se pak dá snadno zrychlovat i přes 50 km/h. Pro nižší rychlosti je to ale v podstatě nanic.

        0 0
        • BikeRider  

          V podstatě to sedí. Na mém Crossu s 42 plášti se na 48–11 po rovince šlape hůře, ale když má člověk vítr v zádech, je dobře rozjetý, nebo jede byť jen z mírného kopce, je teno převod k nezaplacení.

          0 0
        • MlokCZ  

          Tak na to co popisuješ neřadím na 29tce ani 44/11 a vystačím většinou i si se 44/13. Na 44/11 je to pak v pohodě (tedy stále ještě netočím žádnou extra vysokou kadenci, kterou bych neutočil dlouhodobě) až tak do 60km/h. A krátkdobě v prudším sjezdu (jinak bych to neutáhnul) není problém to roztočit kolem 75km/h.

          Na 29tce odpovídá převod 48/11 převodu 53/11 na silničce (a ta přitom jede ve velkých rychlostech o třídu lépe). A kdo tady z BF opravdu utočí na silničce 53/11…

          Teď si tu vedle ve vláknu Biker jak Pes ztěžoval, že nad 60km/h na silničce při 50/12 točí jak ocas (jeho slova). To má samozřejmě pravdu. Pro srovnání na 29tce je to cca 44/12 nebo 48/13.

          Chápu ale, že pro ty co neumí točit trošku vyšší kadence se ten převod může hodit.

          0 0
      • BikeRider  

        Je karbonový rám skutečně taková výhra? Není to náchylné na mechanické poškození, třeba i podření? Jak jsou na tom jednotlivé materiály co do odolnosti? Nejsou nakonec nejtrvanlivější rámy ocelové?

        0 0
        • winter78  

          Pravdupovediac ani ja nie som príliš veľký fanúšik týchto moderných noviniek, akými sú napr. aj karbónové rámy. Na pretekárske účely je to asi nevyhnutné, ale pre bežného bikera v tom nevidím veľký zmysel používať karbónový rám a jazdiť na tom len „pomedzi humná“ alebo po sídlisku ;-).

          Ja som ti to navrhol preto, lebo v tej cene by si sa v pohode vošiel aj s karbónom a nejakou XT výbavou. Takže neviem aké máš požiadavky, ale určite nechceš za tú cenu mašinu s Acera alebo Altus výbavou ;-).

          Pre môj štýl jazdenia je zasa drahá odpružená vidlica veliký luxus, pretože pri jazdách len po asfalte je mi tam zbytočná. Ty ju určite využiješ, takže budeš potrebovať kvalitnejšiu.

          S výbavou je to podobné. Nedám dopustiť na Alivio sadu, na ktorej som nabehal desiatky-tisíce km a držala v pohode. Momentálne mám SLX, ale po opotrebovaní sa zasa vraciam k Aliviu, maximálne Deore ;-)…

          0 0
      • DaSnail  
        • rovnaký prevod jak na 26ke bude na 29ke rýchlejší a ťažší.
        • týmto vlastne popieraš to, čo tvrdíš v prvom bode, ne?
        • tancovanie nemá nič spoločné so sklonom trubky

        za mna 29.

        a cross je v podstate len vykastrovaná 29ka… ;o)

        0 0
        • scalar  

          naopak 29er je cross s tlustýma gumama (musíš vycházet z toho, co bylo dřív) :-)

          0 0
        • winter78  

          Ak obuješ 29er do tenších gúm, dostaneš cross, to je jasné ;-). Inak nerozumiem , prečo si majitelia 29er prehadzujú tenšie plášte, však na to sú crossy. Takisto nerozumiem prečo si majitelia crossov nahadzujú siroké plášte a riešia otázku či sa im do rámu vôjde 29" plášť. Však ak kúpim cross, tak je to cross a nepôjdem s tým do ťažkého terénu…a ak kúpim 29er, tak s ním nebudem lietať po asfalte. Toto prehadzovanie gúm a špekulovanie je nejaké divné…povedal by som že chyba pri výbere bicykla ;-).

          0 0
          • Azmir  

            A třeba má někdo jenom jedno kolo a chce dělat obojí ;-)

            0 0
            • winter78  

              Preto existuje cross – aj na asfalt, aj do terénu.

              0 0
              • DaSnail  

                proste stroj ktorý dokáže uplne všetko, mtb aj cesťáky sú zbytočné.

                0 0
                • winter78  

                  Nie, ja si kúpim cesťák + pár kolies 700×42 do terénu a urobím s neho cyklokrosku aj do terénu…a potom kúpim MTB a spolu s ním ďaľší pár kolies so slickami na asfalt ;-). Ale v pohode, nerieš to …téma je o inom.

                  0 0
                  • BikeRider  

                    Já vzhledem k relativně malým rozdílům mezi těžším Cross a 29er přemýšlím, že toho svého Crosse postavím na 29 MTB rámu, šoupnu tam rychlejší převod než je MTB, a spíše uzší rychlejší MTB pláště. :-)

                    0 0
                    • Martin  

                      to je ideální volba :-) a nepřipravíš se o možnost použít pořádný gumy, až budeš chtít do terénu

                      já jsem si crossa taky vyřešil takhle

                      0 0
              • Spock lone wolf  

                No, takhle jsem taky kupoval kros, jako univerzál. Potom co se začaly množit defekty jsem usoudil že to není ta správná volba pro můj výběr cest a styl jízdy na nich a přezouval jsem na na 29"x2,1, protože peníze na jiné kolo prostě nebyly. Když jsou víc nahuštěné rychlé pláště, tak to po silnici jede stejně jak ten kros, takže už tak nějak nevidím pro něj důvod.

                0 0
          • DaSnail  

            rozumiem že nerozumieš. to neva, pohúdka nereš to… ;o)

            0 0
    • t29  
      1. Pokud nevíš, jestli cross nebo 29er, tak si 29er vyzkoušej, ideálně

      víc modelů od víc výrobců, abys získal obecnou představu. Crossy se tak moc neliší a nějakou představu máš podle svého kola.

      1. Při zkoušení 29eru si tam nechej MTB převodníky (tedy nejtěžší bude

      44×11) ať máš srovnání, jestli ty čtyři zuby budou na objemných pláštích chybět. Když jsem koupil 29er, tak jsem si tam nechal dát crossové převodníky, po třech letech jsem se vrátil k MTB převodníkům.

      1. Véčka jsou (bohužel či bohudík) odsouzené k vyhynutí,

      BB-7 z vlastní zkušenosti chválím.

      1. Otázku řazení Sram vs. Shimano bych řešil podle toho, čí páčky ti

      víc sednou, při dobrém seřízení funguje obojí. Sram je (prý) robustnější, ale šikovně trefený klacek ti namotá do špic jakoukoli přehazku.

      1. Reba je dobrá vidlice se spoustou vychytávek, ovšem pokud chceš hlavně

      robustní provedení a co nejmíň kurvítek, tak bych volil Toru nebo Recon Silver. Oboje ve vzduchové verzi, ať nemusíš řešit případnou výměnu pružiny. Značku RST ti tady málokdo bude ochotný doporučit.

      1. U konkrétního X-Caliberu 2011 mluvíš o výměně tří čtvrtin

      věcí. Které a proč? (Napadají mě brzdy a kliky, to ale není 75%)

      1. důvod pro nízký rám je vyšší tuhost (IMHO sotva poznatelná) a

      právě to seskakování, o kterém mluvíš. Co se týká dlouhé sedlovky, ulomil jsem sedlovku, která měla poctivou 3mm stěnu a vysunutá byla tak 15 cm. Vážil jsem v té době 70 kilo, dneska vážím 80 kilo a odlehčená sedlovka (stěna tak 1mm) vysunutá přes 25 cm drží a drží.

      1. nikde nepadla zmínka o kolech. Pokud ti má kolo poctivě sloužit

      dalších 15 let (i když podle půlky BF za 5 let to morálně zastará:) tak bude potřeba buď pravidelně udržovat konusy v nábojích (což třeba mě vůbec nebaví), nebo koupit náboje na průmyslových ložiskách (a jednou za pár let vylisovat ložiska a nalisovat nové). Všechny Shimano náboje jsou na konusech.

      1. Kolik by to teda mělo stát a kolik by to teda mělo vážit? Vidím že

      jsi ochotný dát kolem 30 tisíc, váhový požadavek nezazněl, možná váhu vůbec neřešíš.

      1. Seskládat kolo tady pár lidí umí a živí se tím, jsou tady i výrobci

      29er rámů ;)

      0 0
      • BikeRider  

        Požadavky na hmotnost nemám. Ani nevím, jakou hmotnost má moje současné kolo. Nejsem si ani jist, jestli současné high-tech odlehčené rámy nejdou již přiliš proti pevnosti a odolnosti. Co se týče ulomené sedlovky, když vidím ty nízké MTB rámy, kde má pak člověk nědy i více než 1/4 metru vysunutou sedlovku, nemám z toho vůbec dobrý pocit.

        S tí X-Caliberem jsem to jen tak plácnul. Vyměnil bych řazení na SRAM X9, brzdy na AVID BB7, potom samozřejmě taky převody a možná i tu zpropadenou vidlici. K tomu běžně měněné komponenty typu sedlo, řidítka, rohy…

        0 0
      • Martin  

        hezky napsané. souhlas :-)

        0 0
      • Concorde  

        Jen takové rýpnutí – všechny Shimano náboje nejsou na konusech. :))

        0 0
    • scalar  

      Tak já jako obvykle ze strany zastánců crossů :-) Sériový kvalitní cross seženeš těžko, ale postavit se dají skvělé stroje. Pro Tvůj účel je ideální robusnější cross se vzduchovou vidlicí NRX. Brzdy v pohodě véčka, kotouče zbytečně namáhají vidlici, zatěžují kolo a u crossového kola se stejně jejich vyšší účinek nepřenese přes úzké pláště na cestu. Mechanické kotoučovky jsou slepá větev odsouzená k vyhynutí.

      Nedávno jsem stavěl kolo podle podobnývh požadavků, robusnější cross s vidlicí Suntour NRX ve vzduchové verzi, kola na průmyslových nábojích, výbava Shimano SLX/XT, brzdy Avid SD-7, cenově to vyšlo lehce přes 18 tis. – viz foto.

      29er kola mají jinou geometrii rámu, uzpůsobenou pro jízdu v terénu, drahé vidlice s vysokým zdvihem, který něvyužiješ.

      0 0
      • BikeRider  

        Tohle je přesně ten typ kola, který mi vyhovuje. K tomu pláště Mythos CX Slick 42–622 a je to. Koukám, že Suntour má docela slušný výběr pro Cross:

        http://www.srsuntour-cycling.com/index.php…

        Pružina/olej, vzduch/olej, varianty s remote lock i bez. Akorát s V-brake už se podle obrázků příliš nepočítá. Jestli jsou mechanické kotoučovky slepá větev nevím, ale je to vcelku jedno. Způsob montáže je kompatibilní s hydraulikama, kdykoli jdou vyměnit. Výhodou mechanik může být i to, že se stejnýma pákama se lze vrátit i k véčkům.

        Jinka koukám, že i některé předchozí modely MTB 29" měly rám podobný crossu:

        http://www.treking.cz/…r-utopia.htm

        Tam se pak rozdíly stírají.

        0 0
        • scalar  

          Vidlici potřebuješ z řady NRX (má silnější nohy) a vzduchovou (pružinové mají z výrobu pružinu nastavenou na 70 – 75 kg jezdce). Nejvyšší model má hliníkové vnitřní nohy i krk, zamykání na řidítkách a nastavení odskoku. Je k dispozici i na véčka.

          Utopia není typický 29er, byla z řady hybridních kol, spíš bližší robusnějšímu crossu – ale proč škatulkovat, rozdíly se fakt dají stírat. Někdo si na 29er dá úzké pláště, crossové převodníky a třeba i pevnou vidlici, někdo zase na crossový rám nacpe 29er vidlici, široké pláště a horské pževodníky.

          0 0
          • BikeRider  

            Koukám, že UTOPIA model 2011 výrobce řadí mezi Cross kola:

            http://www.trek-bikes.cz/…/utopia-2011

            0 0
            • t29  

              pro tebe Utopia znamená měnit pružinu ve vidlici, určitě bych vyměnil kola za něco se slušnýma nábojema, a nejsem si jistý, jak obstojí Tektro Novela ve srovnání s Avidy BB-7 (tedy, čekám že Tektra budou slabší, ale nevím, jak moc).

              Za 18 tisíc ti Scalar udělá lepší sestavu, než koupíš v obchodě.

              0 0
              • BikeRider  

                Ta Utopia má Suntour NRX ??. Podle čeho jsi poznal, že se jedná o model s pružinou a ne vzduchovým odpružením? Pokud by na kole byla NRX se vzduchem a remote-lock, a prodejce by byl ochoten brzdy vyměnit za Avid BB7, byla by to poměrně zajímavá možnost. Samozřejmě s plášti 42 :-)

                0 0
                • t29  

                  V popisu píšou:

                  SR Suntour NRX, preload adjustable w/hydraulic lockout, 63mm

                  Preload adjustable = nastavitelné předpětí pružiny. U vzduchové vidlice toto nenajdeš.

                  0 0
        • makimaki  

          Minulý rok jsem vyměnil krose za 29" a myslím, že to bylo dobré rozhodnutí, protože kde jsem jel s krosem na hranici jeho možností nebo si do takového terénu vůbec netroufnul, s 29 to lze bez problémů. V podstatě jsem opustil i silničku a jezdím vše na jednom kole.

          Myslím, že tvoje úvaha o brzdách je správná, protože mechanické brzdy si člověk opraví a seřídí sám, BB7 dle ohlasů jsou to nejlepší.

          Vidlici mám Rebu, ale kdyby to byl Recon nebo Tora jezdil bych s ní taky, pouze zamykání na vidlici je pro mě asi špatná volba, protože vidli zamknu a odemknu až za X- kilometrů, prostě zapomenu.

          Jestli X.9 nebo SLX je podle mě v podstatě jedno, dřív jsem jezdil otočné řazení a nemůžu na něj říct nic špatného.

          Když bych si nějaké kolo vybral a měl tím stanovený nějaký rozpočet, zkusil bych nějaké místní stavitele, třeba ti postaví kolo bez kompromisů. Původně jsem to chtěl taky tak udělat, ale můj rozpočet byl 23 tis. Kč a tak jsem vzal raději Instincta, kde jsem zatím vyměnil sedlo (Nisene za Vigo) a gripy (gumové za pěnové).

          0 0
      • DaSnail  

        Mechanické kotoučovky jsou slepá větev odsouzená k vyhynutí.

        no 8o)

        0 0
        • MlokCZ  

          Nehodlám vůbec teď srovnávat hydry x mechaniky.

          Schválně jak dlouho ještě budou slušné mechanické kotoučovky v prodeji.

          0 0
          • scalar  

            podle poklesu cen to už vypadá na doprodej :-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              tak posl. skladový zásoby se snaží natlačit do CX, ale nějak se jim to nedaří (krom pár amíků) :-)

              0 0
              • frdrx  

                No, to je vlastně asi pravda. Říkal jsem si, proč tam ten nesmysl cpou a nemohl na nic přijít.

                0 0
            • DaSnail  

              na kpkl boli aji za 1090 a teraz sú za 1145,– 8o)

              0 0
              • scalar  

                Na Kupkole paušálně zdražili všechno, asi je už nebavilo balit tolik zásilek :-)

                0 0
            • maajkee  

              No třeba Avid BB7 na kupkole na ceně stouply oproti loňskýmui roku :)

              0 0
          • DaSnail  

            ani ja nehodlám. už sa to preberalo mockrát.

            nevím jak dlho, ale snád sa dovtedy hydrauliky budú silno vyvíjat. 8o)

            0 0
      • BikeRider  

        Co je to za rám? Superior 650? Dá se to normálně sehnat i samostatně?

        http://www.superior.cz/…ss/bike.html?…

        0 0
        • t29  

          RX 650 model 2009

          0 0
          • BikeRider  

            Pěkný rám. Cena jde dolů jen kvůli 2 roky starému designu? :-)

            Jak si stojí tenhle Superior v porovnání s NRXem?

            A jedná technická, Scalar má nějaký cyklo obchod?

            0 0
            • scalar  

              Superiory RX650 asi dostupné už nebudou, poslední z velkoobchodu jsem odkoupil a už tu mám jenom poslední v 19". Jinak staví téměř výhradně crossová kola, mám na stavbu kol živn. oprávnění – tedy plná záruka.

              Jak jsem už jednou psal, počkej pár dnů, teď stavím dva špičkové crossy na rámech MRX se vzduchovými vidlicemi NRX, jeden ve výbavě Deore, jeden XT (kliky SLX). Když se mi ozveš na e-mail, pošlu Ti fotky a ceny.

              0 0
              • oddie  

                Ten MRX rám je pěkný, hned bych jej dal místo toho Wakana, co mám.

                0 0
              • BikeRider  

                Hoď je klidně i sem do diskuze. Jsem ně moc zvědav.

                0 0
                • honny  

                  +1, taky by mě to zajímalo.

                  0 0
                • scalar  

                  Tak první MRX mám hotové, je na rámu Race Elite, vzduchová vidlice NRX RLD, výbava XT, kliky SLX, brzdy LX paralelogram, náboje na průmyslech, pláště 37mm.

                  V rámu je dost velká rezerva i na užší 29er pláště kolem 1,8".

                  0 0
          • BikeRider  

            Teď se dívám, že mají pouze velikost 21.5". Já bych asi potřeboval něco jako 22"-23" při mých 190cm. :-(

            0 0
            • oddie  

              Mám 185cm, hodně dlouhé nohy a 21,5" v klidu, ještě s rezervou. Podle mě by nemusel být problém.

              0 0
    • oddie  

      Skládal jsem něco podobného, viz můj profil.

      0 0
    • Necris  

      Cross je spíše zaměřeno na cykloturisty. Oni ani nevjedou do těžkého terénu ani nepotřebují rychle valit po asfaltu. Jezdím 29" na spíše rychlejších pláštích a dokonce jsem na tom už dal i pár silniček ;)

      Je zajímavé že před koupí mého MTB jsem přesně tuhle otázku řešil. Dneska jsem rád že mám MTB. Ve tvé cenové kategorii už jsou peníze hozené do crosse neúčelné. To MTB pojede po silnici stejně nebo na dobrých gumách i lépe než cross a i v lehkém terénu budeš neskutečně rychlejší.

      0 0
      • doonio  

        Můžu vědět jaký máš ty rychlý pláště…mě už pomale odcházejí nanoraptory… a tak pokukuju po nečem rychlejším tak do 2,1" šíře. Na jednu stranu nechci úplně slicky…když je dobrej sjezd nepohrdnu..ale poslední dobou to tak nějak pocituju že spíš jezdím po asfaltu.

        0 0
        • Necris  

          CrossMark Kevlar 29"x2.1. Nedám na ně dopustit. Nejlepší guma na kombinaci terén + silnice jakou jsem si kdy vyzkoušel.

          0 0
          • Martin  

            jo, crossmarky v kevlaru vozím taky, jsou super.pokud neplánuješ jezdit nějaký velký pekla, nebál bych se jich :-)

            teda abych byl konkrétnější, vozil jsem crossmark + crossmark, ted vozím crossmark + saguaro, to je taky příjemně rychlá kombinace, ale saguaro podrží trochu méně bo má jemnější vzorek

            0 0
      • scalar  

        Cross je spíše zaměřeno na cykloturisty. Oni ani nevjedou do těžkého terénu ani nepotřebují rychle valit po asfaltu.

        Tak to jsi napsal hodně špatně. Cross je široká kategorie, která zahrnuje i sportovní kola, viděl jsem na nich i lidi slušně závodit. Obecně si lidé, co do kol moc nevidí, pod crossovým kolem představují 14 kg vážící obludu s nefunkční vidlicí, rámem s příšernou krátkou geometrií a rohy trčícími do nebe. Jsou ale i špičkově vybavené crossy s kvalitními vzduchovými vidlicemi (nebo karbonovými) a sportovní geometrií, dají se vyladit předně podle určení.

        0 0
        • patman  

          naprosty souhlas, pokud bych si mel vybrat pouze jedno ze svych kol tak to bude slingshot ktery ma ke skatulkovemu crossu nejblize, najezdim na nem nejvice a to prevazne s hladkymi 28 silnicnimi gumami ktere jedou dobre na asfaltu a jsou v klidu i na suche lesni a polni cesty. neexistuje kolo bez kompromisu ale imho pro cloveka ktery nejezdi tezsi veci je dobre poladeny „cross“ nebo „fitness“ spolehlivy univerzal na sviznejsi jizdu i jako dopravni prostredek

          0 0
        • Necris  

          Ok řeknu to jinak, Cross v cenové kategorii do 20k. Všechny do jednoho mají ten hrozný turistický posed, všechny do jednoho jsou turisticky zpřevodované a určené pro klidnou jízdu. S MTB za stejnou cenu (20k) jedu na svých CrossMark o dost rychleji (už jenom kvůli té geometrii) a míň se nadřu. Na silnici jsem nesrovnatelně rychlejší, v terénu je to rozdíl kilometrů protože přes pařezy a šutry doslova lítám.

          Tak proč bych si měl koupit crosse ? Jestli má kolo 14 nebo 10 Kg je pro většinu lidí naprostá pitomost řešit, protože ty 4 Kg dolů je nijak nezrychlí.

          0 0
          • MlokCZ  

            Do 20tis. můžeš mít cross s libovolnou geometrií. Od turistického posedu po chrtí.

            A že budeš s Crossmarkem rychlejší než dobře vybraný cross pro asfalt? Naprostý nesmysl.

            0 0
          • scalar  

            Zase mimo – teď zrovna stavím crosse kolem 20 tis.Kč. Rám MRX Elite Race (kolem 1600 gr., sportovní geometrie, v podstatě crossová verze stejného MTB rámu), vidlice vzduchová Suntour NRX (cca 1650 gr.), výbava XT s klikama SLX (bikové převodníky), kola na ložiskových nábách Novatec…

            Hmotnost bude pod 11 kg, obutí nějaké rychlé Contíky. Těžko budeš hledat MTB v této cenové kategorii, které bude na silnici a v lehčím terénu rychlejší. Prostě sportovní geometrie, nízká hmotnost a větší kola budou rychlejší.

            0 0
    • johnface  

      To jestli se da nekdo predjet je vec nepodstatna. Stale plati, ze na silnici bude silnicka nejrychlejsi. Dlouhodobe tempo s ni neudrzis a to plati i o crossu, na rychlejsi jizdu ma uzpusobeny ram, takze celkove bude zrejme i cross na dobrych plastich rychlejsi.

      Kazdy si bude vychvalovat zrejme sve, ale nebudu definovat potreby druhe skupiny, kdyz mam jine kolo. Ano s cross jezdim daleko rychleji po silnici a lehkem terenu a kolikrat si strihnu i tezky teren (i kdyz je to o hubu, ale jsem na to zvykly ze sjezdoveho kola). Na nase rozbite a kopcovite cesty v okoli je cross idealni. Na pozadavky dotazujiciho odpovida spise cross.

      Jinak crossove plaste 42 uz je celkem extrem, takze se neni cemu divit je to o kompromisu (zaber vs. rychlost). 37–38 mi obycejne staci.

      0 0
      • Necris  

        Já tvrdím že na 29tce s CrossMarkem budeš vždycky rychlejší než jakýmkoliv crossem za stejnou cenu. Ten valivý odpor při správně nafouknutých gumách (na obou kolech) ti tolik neudělá, horší je to s geometrií rámu a záběrem. Pokud je cross stavěn jako silnička pak je to silnička na tlustejch pláštích, pokud jako MTB tak je to MTB na úzkejch pláštích (v případě že jedu na crossmarku tak má klasickej cross větší valivej odpor, zkuste si to někdo někdy).

        0 0
        • DaSnail  

          tak, tak. krosmárka prý jezdí aji aštar šeran.

          0 0
        • johnface  

          V pulce sezony… Cross, odhaduji max. 14 kg, ja vazim 76 kg, plaste 37" IRC Avantage Pro, nahustene na 80 psi.

          Nemam zmapovane konkretni prevyseni z urcitych tras, nicmene takova rovinka k pritelkyni 8,5 km, klidne prumer 39–40 kmph. Na 44 km dam klidne i 31 kmph prumernou, bez vazneho stoupani. Trasy 70 km a vice: rovinate 27–28 kmph, valasske kopce lehce nad 25 kmph. U nas je to porad z kopce do kopce. Jezdim trikrat az ctyrikrat tydne. Za tyden najedu neco kolem 300 km, Obycejne jedu jeden den rovinku, druhy kopce, den az dva pauza, pak zase rovinku. A nasledujici den pak uz jen lehce 30–40 km.

          Fakt si vas nedokazu predstavit na 2 az 2,2 palcovych plastich. Vim jake rozdily to delalo na otcovem MTB, treba jen ta petina palce.

          0 0
          • MlokCZ  

            Tak to si tedy megaborec. Rovinka na crossu průměrem 40km/h potřebuje v bezvětří 473W (může to být jak lehce více, tak lehce méně dle posedu a konkrétniho kola, ale pro ilustraci je to číslo dostatečné). Přes 6W/kg. Hmm, asi dobrej oddíl…

            Nebo jestli ta rovinka není náhodou z kopce :-)

            0 0
            • nooski  

              Mám takovou „rovinku“ ke kámošovi, cca 5km, 60m klesání, 10m stoupání a často fouká silný vítr do zad. Když se člověk hecne, tak si dokážu představit, že tu chvíli v podobných podmínkách ta 40 jet jde jinak je to už teda dost záběr :-) Opačně to často jezdíme při návratu a dá se to ujet kolem těch 10 minut, ale málokdy člověku pomůže vítr a dřina je to hrozná.

              0 0
          • maajkee  

            40km/h průměr na crossu po rovině? Nevěřím :) Ale možná máš jen špatně nastavenej tachometr :)

            0 0
            • Martin  

              nebo motor SRB z raketoplánu přidělaný na rámu :-)

              0 0
            • johnface  

              Kolo mereno provazkem.

              Je to kratky casovy usek, neco pres 10 minut, verim, ze na tech 29 to date taky. A kdyz clovek pritelkyni dlouho nevidi… :) Samozrejme bezvetri, ten vitr tam je znat a mozna tehdy byl i vitr do zad. Jinak ted se ke 40 spise jen blizim. Rovinek tu moc neni, ale kolem Vahu tech 27–28 kmph na trase pres 100 km davam.

              Nevim kolik jezdi silnicky, ale casto se na takovych trasach motaji. Chvili s nimi drzim tempo, nekdy je i nekolikrat predjedu, ale pak se probudi a splapnou na to, dlouhodobe urcite ne. Odhaduju, ze jezdi asi 32 a vyse s prehledem. Jinak na asfaltu bez problemu davam kohokoliv, kdo ma sirsi plaste nez typicke crossove. Potkal jsem i par 29, ty neuderzely na asfaltu tempo pomalu ani s mou pritelkyni. :)

              V oddilu nejezdim. Jsem mlady a mam zatim nadbytek energie, casto beham. Mozna to bude taky tim mym netypickym kolem s velice nizko polozenym stredem, jinak se v tech parametrech nevyznam. :)

              0 0
    • Hnoj  

      Osobně bych se pustil do stavby 29er s hladšími plášti v šíři 1.9" jako jsou třeba Bontrager XR1. Za 33K už sestavíš bike, dle tvých představ bez kompromisů :-)

      0 0
      • oddie  

        Co bys doporučil za rám, na tu stavbu 29 v tomhle cenovém limitu, když to má být „bez kompromisů“?

        0 0
        • t29  

          Delfyn :)

          0 0
        • Hnoj  

          Superior 29 Team. neni to žádná hitparáda, ale druhé straně špatný také není.

          0 0
          • maajkee  

            Jo jo, mně ten přišel za ty prachy super. Jinak pořád mám v profilu toho SUPa jako 29 i ve verzi s cross pláštěma, cena stavby se do 30 tisíc vešla určitě.

            0 0
    • t29  

      Zatím krom flamu vznikají tři možnosti:

      • koupit sériové kolo, ať už cross nebo 29er
      • nechat si postavit cross od Scalara
      • nechat si postavit 29er od Hnoje

      jsem zvědavý, kdo vyhraje :)

      Každopádně pořád doporučuju, pokud jsi ještě na 29er nejel, aby sis ho napřed vyzkoušel. Já se po přechodu z celopevného crossu na poloodpružený 29er musel dva měsíce znovu učit jezdit :)

      0 0
    • BikeRider  

      Jaké máte zkušenosti s rámy nebo celými koly MRX?

      http://www.mrxbike.com/

      0 0
      • scalar  

        Když počkáš, budu během týdne stavět dva dobře vybavené crossy na rámech MRX se vzduchovými vidlicemi NRX, dám sem info.

        0 0
        • maajkee  

          Na jakých rámech a nemohl bys změřit prosím jak jsou dlouhý? Díky, po nějakým cross rámu teď koukám a mrx se mi celkem líběj.

          0 0
          • scalar  

            MRX se mi taky líbí, teprve je budu objednávat, dám vědět. Budu brát 19" i 21", Sport i Elite.

            0 0
            • maajkee  

              Jo jo, přesně o těch přemýšlím, díky, dej pak vědět.

              0 0
            • BikeRider  

              Koukám na ty MRX rámy, a není mi jasný jeden konstrukční rozdíl mezi Cross a MTB verzí. Vypadají sice téměř identicky, ale Cross má v zadní části u přehazovačky kontstrukci „děrovanou“. Jaký to má význam? Opticky to působí divně, tak akorát na zlomení.

              Cross:

              http://mikebike.cz/…51124141.JPG

              MTB:

              http://mikebike.cz/…11500002.JPG

              0 0
              • Kosta  

                tipoval bych potřebu větší pevnosti u MTB, ale rači ať se vyjádří zkušenější… Jinak jou to nádherné rámy :-)

                0 0
                • BikeRider  

                  otázka spíše je, proč u Cross varianty tam tu díru udělali. Je to práce navíc a hmotnostní úspora nebude žádná.

                  0 0
                  • Kosta  

                    jo tak, nevšiml jsem si, že ty rámy vypadají jinak úplně stejně :-). Nevím, každopádně to za a) vypadá dobře a za b) je to další místo, kde se akorát bude držet bordel..

                    0 0
    • BikeRider  

      Obchod Mikebike.cz v Ostravě? Nějaké zkušenosti nebo reference?

      0 0
      • t29  

        Objednával jsem od nich náboje Novatec, přišly v pořádku za tři dny (dobírka). Takže za mě jedno plus.

        0 0
    • Jakobo  

      Ja zas premyslim o koupi Kony Unit s prevody 3×9. Ocelak, BB7, pevna vidle, mohlo by to byt bezudrzbove kolo. Pevne vidle bych se nerad vzdal, ted jezdim crosse s pevnou a vyhovuje mi tuhost a lehkost. Od 29er cekam vetsi pohodli. Hmotnost te Kony asi neni zadna slava, geometrie bude zradna, ale kolo chci pro cesty v Norsku + nalozit bagaz a vyrazit na par dni pod stan. Dalsi alternativa.

      Mimochodem, ma nekdo to kolo? Mel bych par dotazu, dik.

      0 0
    • RadimMaroš  

      Moje 29" MRX mě stála 23 000,–Kč ( bez košíku a rohů, viz profil) a poskládané dle mého výběru. I přes počáteční nedůvěru vůči MRX, jsem zatím(mám jej 3.měsíce,což asi není dostatečně dlouhá doba na nějaké hodnocení) spokojen. Taky jsem předtím jezdil na crosu, no a potom co mi ho ukradli jsem zkusil 29". Jezdím s ním asfaltky do práce, polňačky a lesní cesty v Beskydech, ale skoky a jiné parádičky s ním nedělám (zatím).

      0 0
    • BikeRider  

      Jak jsem psal už na začátku, jedna z mého pohledu nejlepších věcí na kole je jednoduchost a snadná servisovatelnost. Můj současný Cross jsem prakticky nemusel dát do servisu, nepočítám-li odbornou prohlídku, nebo náročnější úpravy typu výměna celých kol.

      Bohužel, čím déle pročítám informace a diskuze, tím více nabývám dojmu, že na kolech se objevují stále ve větší míře různá tzv, kurvítka :-) (pro odlehčení)

      Moje současná RST pružina/vzduch má takové gumové kryty na pístech. Nevypadá to sice tak efektně jako lesknoucí se píst, ale když vidím ty hromady bordelu a prachu, které se přítelkyni neustále lepí na její ekvivalentní SR Suntour. člověk aby to pořád čistil. kladu si otázku, jaký význam mají tyto holé vidlice?

      Kotoučové brzdy už jsou běžně osazovány na Crossových kolech. Bohužel už často rámy ani nemají navářky pro klasické brzdy. Přitom brždění V-čky musí zákonitě mnohem méně namáhat zejména přední vidlici (o čemž se dá ostatně také dočíst všude možně). Proč na Cross kole takto přidávat zátížení vidlice? Skutečně výhledově nebude na výběr mezi V-brake a koutouči?

      Koutoučovky na mě stále více působí jako element způsobující více problémů než užitku. Internet je plný zkušeností rekreačních a volnočasových turistů, kteří sice zaznamenali jakési jednodušší brzždění, nicméně také hromadu servisních problémů, které laik prostě nezvládne. Navíc, i když je účinek brzd vyšší, účinnost brždění jako takového je prakticky stejná:

      http://www.gps-routes.info/index.php…

      Možná by nebylo od věci zůstat u dobrých V-ček typu AVID Single Digit SL, a investovat raději do ráfku. Navíc člověk uleví vidlici. Bohužel, nevím jak je to s nabídkou rámů, a jestli V-čka dlouhodobě na trhu vydrží. Mám totiž dojem, že i kdyby stačily, marketing a kotouče i na kolech z TESCA je postupně vytlačí :-(

      0 0
      • t29  
        1. Holé nohy vidlice mají význam v tom, že hned vidíš, kolik bordelu na

        nich je, a jestli je budeš muset po návratu z výletu očistit a namazat. Gumový kryt při stlačování a natahování nasává jemný bordel (ty kryty nejsou těsné, většina z nich má nějakou dírku, aby stlačovaný vzduch mohl ven) a ten může nadělat stejnou paseku jako špína na holých nohou.

        1. Ano, výrobci tlačí zákazníky do kotoučovek, zatím se tomu ještě dá

        ubránit. Co se týká funkce, existují dobré i špatné špalky a stejně tak dobré i špatné brzdové desky. Místo rozcentrovaných ráfků budou škrtat ohnuté kotouče, zase nastejno. Co se týká složitosti servisu, mechanické kotoučovky jsou úplně stejné jako véčka, u hydraulických odpadá řešení zadřených bovdenů a naopak přibývá řešení zavzdušněných hadic a potřeba odvzdušňovací sady, když s tím člověk nechce do servisu(to je asi jediná věc navíc proti véčkům, na které stačí pětka inbus). Naopak voda, bahno nebo led na ráfcích ti při brždění kotoučovkama nebude vadit.

        0 0
        • BikeRider  

          Sám mám Cantilever páky a V brzdy, což vyžaduje mnohem lépe vycentrované kolo než s vhodnými pákami pro V brzdy. Přesto jsem s tím neměl nikdy významný problém. Mezi kotoučem a destičkami je předpokládám mezera menší než 1 milimetr. To hádám bude dělat problém i při obyčejném vysazení a nasazení kola ne?

          Mají hydraulické brzdy pohyblivé desky na obous tranách, nebo mají jednu stranu také pevnou, jako zmíněné AVID BB7? Nekřiví se při takové konstrukci kotouč, když je tlačen z jedné strany proti pevné desce na druhé straně?

          0 0
          • Kosta  

            mají pohyblivé desky na obou stranách.

            0 0
          • t29  

            Mezi kotoučem a deskama je u hydraulických brzd mezera pár desetin milimetru a při sundání a nasazení kola to problém opravdu udělat může – z diskusí plyne, že nejjistější je označit si osu a dávat ji do patek vždy stejně otočenou.

            U všech slušných hydraulických brzd se pohybují obě desky, takže dosedají rovnoměrně a kotouč ohýbají míň než mechaniky. Na druhou stranu u BB-7 jakékoli škrtání po nasazení kola vyřešíš otočením štelovátek.

            0 0
      • MlokCZ  

        Dej tam pevnou karbonovou vidlici a k tomu v-čka a máš po starostech.

        0 0
        • BikeRider  

          Nad tím už jsem taky uvažoval. S pevnou vidlicí jsem začínal, ale po výměně za vidli pružina/vzduch už bych neměli. Do kopce je pevná perfektní, ale když člověk nejede zrovna po silnici, je odrpužená k nezaplacení, minimálně co do absorbce vibrací. Jet několik kilometrů po šotolině horší kvality je s pevnou vidlí docela nepříjemné. A i na silnici občas člověk v plné rychlosti vletí do nějaké té díry, jsme v česku :-)

          0 0
          • MlokCZ  

            Co se týká zrovna vibrací, tak tady je na tom pevná karbonka většinou lépe než odpružená.

            Samozřejmě jakmile přijde trošku terén (tedy když nejde už jen o vibrace, ale jsou tam nějaké překážky), tak odpružená bude vždy mnohem pohodlnější.

            0 0
          • MlokCZ  

            A pokud půjdeš cestou 29tky, tak můžeš dát objemné pláště s nízkým tlakem. To pak s tou karbonkou je docela pohodlné.

            Samozřejmě situace kdy v rychlosti přehlídneš větší díru s ostrou výjezdovou hranou, tak ty pak opravdu ruce nepotěší :-)

            Rozhodující je kolik kterého povrchu (co jsi uvedl v tom zakládajícím příspěvku) bude.

            Já jsem třeba na pohodlí vysazený, přesto 29tku s pevnou vidlicí jezdím a ne jen asfalt (zvlášť co jsem teď přehodil na RaR 2,25 bez duší, tak jsem přidal více lehčího terénu a sem tam zase i nějaký krátký úsek trošku náročnějšího; toho náročnějšího ale nesmí být moc, jinak je to už opruz).

            A na těch větších kolech to s objemnými plášti na malém tlaku a karbonovou vidlicí snese docela dost (tím myslím se zachováním pohodlí).

            Jakmile ale jedu převážně terénem (tím myslím nejen pěkná šotolina, ale i rozbitější úseky), tak beru fulla.

            0 0
    • BikeRider  

      technický dotaz:

      Vadí odpruženým vidlicím zavěšení biku za kola na strop? (řidíty a sedadlem dolů)

      0 0
      • Azmir  

        Pokud máš vidlici která těsní tak s tím určitě nebude problém :))

        0 0
      • MlokCZ  

        Ano, při dlouhodobém otočení kola to může vadit. Třeba u RS vidlic máš velkou šanci, že ti dříve nebo později vyteče.

        Směrem nahoru není vždy vše tak dobře utěsněné, protože to není při běžném provozu potřeba.

        0 0
        • BikeRider  

          Jak to tady čtu, tak těsnění RockShox vislic je tu zřejmě pověstné :-)

          0 0
          • t29  

            RST maže vidlice vazelínou, ta nevyteče ;)

            To samé Suntour. Epicona si lidi předělávají doma na olejové mazání a už se tu pár dotazů „co dělat s tekoucím Epiconem“ objevilo.

            RockShox používá olej, a občas si učůrne. Taky ho má půlka Bike-Fora, takže největší procento potenciálních problémů. Zas na druhou stranu, vždycky tady najdeš lidi, co ti poradí, jak ho doma rozebrat, vyměnit těsnění a složit tak, aby pořád fungoval :)

            A pro Fox je nejčastější rada „dej to do servisu, je to sice drahé, ale dělají to dobře“ :)

            0 0
            • BikeRider  

              Vidím, že bych měl možná 29 MTB varianty uvažovat SR Suntour. Evidentně netečou (jednu mám doma zavěšenou stejným způsobem)

              V crossové verzi je pak NRX jasná volba.

              0 0
    • Jakobo  

      Si porid neco jak Konu Smoka. Ocelak, Vcka, ocka pro nosic a blatniky, nahod tam solidni komponenty a vydrzi ti to do konce zivota. Muzes dat jak 28 tak i 29 kola, tusim do 2.2. Nebo neco podobneho, Surly?. Podle toho co pises a jak jezdis te bude odpruzena vidle tezce srat (jako me), castejsi udrzbou, vetsi hmotou ve predu, ztrata E pri jizde po asfaltu/sotoline, to pohodli je draze zaplacene.

      Nebo si porid ocelaka Kona Unit 29, kde budes mit mechanicke kotoucovky a pevnou vidlu, muj favorit. Pokud bys mel velikost 20 nebo jeste lip 22, tak tam muze prijit i 80 vidle bez vyraznejsi zmeny geometrie (snizi se uhel na 70 st, vyssi tocivost a zvedne to rodla o 4 cm, zrovna jsem to pocital).

      Nakonec, napis Scalarovi, udela ti kolo na miru na nejakem Apache ci tak s Vckama.

      0 0
      • frdrx  

        Takový něco , anebo i nějakou cyklokrosku (imho nejlepší věc na ježdění po cestách a stezkách všeho druhu mimo niku horských kol).

        0 0
      • BikeRider  

        Mám vidli pružina/vzduch a k pevné bych se asi nevracel. Přece jenom jezdím všechno možné co lze na Crossu jezdit. Spíše jsem ochotný uvažovat o 29 MTB. Přece jenom s plášti 42 už mi není jasná hranice mezi mým už tochu extémním crossem a dnešními 29 MTB. Možná že jsem první, kdo měl 29 MTB :-)

        Rozhodující je asi rám, vyhovují mi spíše vyšší rámy pro pohodlnou a rychlou jízdu. Manévrovatelnost nízkých MTB mě nezajímá. Sjezdy, potoky, a tankodromy v bahně nejezdím. Ale 30km/h přímo rovně po rozkopané silnici klidně.

        0 0
        • MlokCZ  

          Rozhodující je asi rám, vyhovují mi spíše vyšší rámy pro pohodlnou a rychlou jízdu. Manévrovatelnost nízkých MTB mě nezajímá.

          Tak tohle jsem nepochopil. V čem je vyšší rám pohodlný a rychlý?

          Pokud se jedná pouze o délku sedlové trubky při zachování ostatních parametrů, tak to na rychlost nemá vliv naprosto žádný (neřeším teď možnou rozdílnou tuhost těch rámů, tam by stejně vyhrál ten nižší). A na pohodlí to opět nemá vliv naprosto žádný.

          Jediný vliv by mohla mít delší hlava, což může přinést pohodlí v mírně narovnanějším posedu, ovšem pak to zase přinese snížení rychlosti.

          0 0
          • BikeRider  

            Silniční kola mají vysoké rámy proč?

            Je to jen můj osobní dojem, ale můj současný vyšší rám mi oproti zkoušeným nízkým MTB sedí velmi dobře. Navíc, s hodně nízkým rámem se nemůžu ubránit možná iracionální představě zlomené sedlovky.

            0 0
            • MlokCZ  

              Silniční kola se už také docela dlouho dělají s čím dál větším slopingem.

              Není u nich ta potřeba více místa nad horní rámovou trubkou do těžšího terénu a proto se ten sloping dělá o něco menší asi hlavně kvůli možnosti 2 košíků na láhev.

              A to že nesedělo nízké MTB nemohlo být tím, že je nižší, ale tím, že se lišilo v geometrii i něčím dalším.

              0 0
    • BikeRider  

      Nějaké další tipy na dobré Cross a 29 MTB" rámy?

      A lze Cross a MTB 29" rámy zaměňovat? Pasují do 29"MTB Cross vidlice a naopak?

      Docelá pěkné jsou 29" Superiory, bohužel samotný rám je jen v bílé barvě, na které bude nejvíc vidět špína, možná že i časem zežloutne ze sluníčka…

      http://www.tandem-bike.cz/…team-29–2010

      0 0
      • Hnoj  

        Na bílé je běžná špína jako je prach vidět méně než na černé. Samozřejmě, že pokud na to šáhneš rukou špinavou od šmíru, bude to vidět hodně a hned.

        Rámy 29er a Cross nelze zcela zaměňovat, protože crossy mají jinou geometrii a často jimi neprojde širší plášť než třeba 1.8". Vidlice jsou univerzální.

        0 0
        • scalar  

          Úplně univerzální vidlice taky nejsou, crossové mají nižší zdvih (63 nebo 75 mm), 29er vyšší (80, 100…). Jednou z rozdílností v geometriích rámů je taky uzpůsobení zdvihu vidlice, tedy na crossový rám crossová vidlice, na 29er příslušná s vyšším zdvihem. Jinak z toho vznikají nefunkční paskvily.

          0 0
          • BikeRider  

            Ten rozdíl v geometrii spočívá konkrétně v čem?

            0 0
            • scalar  

              V podstatě ve všem.

              0 0
              • BikeRider  

                z toho moc chytrý nejsem. Jaké zásadní rozdíly mezi nimi jsou, zejména ve vazbě na jízdní vlastnosti?

                0 0
                • scalar  

                  Když vezmu dobrý cross a dobrý 29er bike – geometrie a z ní vyplývající jízdní vlastnosti by měly být dány určením kola.

                  Cross – silnice, nejlépe rozbité okresky, polní a lesní cesty, šotoliny, lehký terén (spíš jako spojovačka mezi cestami). Prostě kolo na běžné ježdění, dlouhé trasy – málokomu se podaří naplánovat 80 km trasu v terénu. Težší terém s velkou opatrností sjízný. Delší vyjížďky po cestách z různým povrchem, žádný stereotyp, tohle mne na crossech strašně baví, chvíli svištíš po asfaltu, pak kus cesty v terénu…

                  29er – pouze terén, silnice v nejnutějším případě a v nejnižší možné míře. Prostě hory a radost z pohybu v terénu.

                  0 0
                  • BikeRider  

                    Zastávám stejný názor, ale dotazem jsem myslel tvar rámu, sklon vidlice a vůbec vše co se týká geometrie. Mezi Cross a MTB 29 rámy totiž marně hledám nějaké podstatné geometrické rozdíly. Napadá mě pouze vyšší hmotnost 29 MTB → odolnější konstrukce.

                    0 0
                    • šlapatko  

                      Geometrie poštuduj přímo u výrobce.Třeba Superior.Kros je celkově kratší a vyšší.MTB má většinou delší geometrii a kratší hlavovku, řidítka jsou níže.Samozřejmě že jde nadstavit i poodlný posed.Mrkni do mého profilu, mám Supa 29 s pevnou vidlicí a jezdím na tom vše.Od asfaltu až po terén v beskydech.Samo že lehčí terén je s pevnou vidlicí pohodlnější:-) jezdím s tím i silniční švihy.Naposledy 102km, za 3hodiny 35minut.Je blbost že to po asfaltu nejede.Radím ti, co nejméně tady špekuluj a radši vyskoušej pořádného krose a taky 29ku.Tady ti každý poradí něco jiného.Rám ti stačí 21 a nemusím tě ani vidět.Mám 192cm a stačí mi.Sedlovku můžu posunout ještě o 5cm více.Chceš li mít vysoko řidítka, dej nad hlávko 3cm podložek představec do pozitiva a vlaštovky.tak a mě taky neposlouchej.Možná radím zle.100 lidí 100 názorů:-)

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Souhlas.

                        A jen k tomu dostání řídítek výše. To u 29tek nebývá problém. Já potřebuju řídítka nadstandardně vysoko pro moje krátké ruce a na 29tce mi to vyšlo dokonce bez podložek (tedy jen 1 vyšší kónická podložka, co je součástí hlávka). Mám tam tedy ještě vlajdy s vyšším zdvihem.

                        Oproti tomu na 26tce jsem měl navíc 2×1cm podložku a ještě to bylo málo.

                        0 0
                      • MlokCZ  

                        Tak oni ty pláště zase tolik neudělají. Jak jsem přehodil na 29tce na RaR 2,25, tak to zpomalilo zcela minimálně.

                        Je ale pravda, že velký podíl na tom má vyhození duší. Kdybych ty Supreme vozil také bez duší (to by s nimi bez duší nesměly ale být takové problmy), tak by byl rozdíl už větší.

                        Už jsem si změřil rozdíl na testovací čistě silniční trati oproti silničce.

                        A jsem pomalejší jen o necelých 10% oproti silničce.

                        0 0
                        • šlapatko  

                          S pláštěma je to složité.Ideální je pro mě 2–2,1.Po asfaltu jedou a jsou relativně pohodlné.Na pohodové tempo cca 20km/h jsou super RR 2,25.Na asfaltu a šotolině se už udržuje rychlost hůř než na 1,9–2,0.Ideální by byly dva sety kol.Jedny s užovkama a druhé s balónama:-)Na mé švihy by to stejně nepomohlo.Jedu třeba 50km asfalt, potom 50km terén.V terénu s plášti 1,6 bych umřel:-) Kdybych rád nehonil průměrky, prcnul bych široké pláště a neřešil.Zatím to vypadá že dám na zadní kolo WTB vulpine, nebo supreme když ho seženu.

                          0 0
                      • BikeRider  

                        Nad tema 29 váhám. :-) SUP 29 jsou určitě jedním z kandidátů. Za dobrou cenu se dají sehnat i MRX:

                        http://shop.adroit.cz/…lu-elite-x-7

                        0 0
                    • MlokCZ  

                      Rozdíly jsou docela zásadní. První už bylo řečeno, ty rámy jsou dělané na jinak vysoké vidlice.

                      Pak se většinou liší i hlavovým úhlem. Crossy mívají většinou o něco větší.

                      Pak je tu rozdíl ve výšce středů. Tedy středy bývají vysoko podobně, jenže u každého je to pro jiný průměr kol (užší pláště jsou i výrazně nižší).

                      Takže cross pokud pobere na šířku extra balóny, tak může mít střed moc vysoko.

                      Opačně to až tak problém není. Když dáš na 29 bike užší pláště, tak střed půjde níže, ale takové pláště tam dáváš především kvůli asfaltu a tam střed níže nevadí.

                      A pak další věci geometrii jako délka rámu (crossy jsou poměrně často spíše kratší než 29tky), délka hlavy (ta bývá u crossů docela často delší). Tyhle věci ale rozhodně neplatí obecně a najdou se i delší crossy s kratší hlavou.

                      Pak se může lišit délka zadní stavby.

                      0 0
      • PatrikL  

        ružová je pekná http://on-one.co.uk/…ropout-frame :)

        0 0
        • MlokCZ  

          V rámci levných rámů (do 5–6tis.) má tenhle hodně slušnou geometrii. U dražších (10–12tis. a samozřejmě i dražší) se najdou ještě s lepší geometrií, u těch levných jsem lepší neviděl.

          0 0
    • vsn  

      nečetl jsem to:

      na 29" BIKE dáš crosový pláště a máš cross, na Crossový kolo dáš 29" Bikový pláště a máš BIKE (pokud se ti tam vlezou) … asi BIKE ber :) – vypada to hnusně ale pořád lip jak cross

      0 0
      • Martin  

        na crossový rám nedáš tlustý 29 mtb plášť čili z crosse bajk neuděláš. až na výjimky.

        0 0
    • BikeRider  

      Pro prostudování fóra jsem se rozhodl vyloučit vidlice RockShox- viz tekoucí olej, servis atd…

      Zůstávám u SR NRX (cross) a SR Epicon (29"). Výsledné kolo bude bude něco jako terenní Cross nebo rychlý 29er. Jaká 29" vidlice by se hodila?

      Nejdůlěžitější je kvalitní lockout na cesty, preferuji spíše tvrdší.

      0 0
      • scalar  

        No, teď jsi dospěl na zajímavou křižovatku. Když vezmeš crossový a 29er rám Elie od MRX, bude stejný materiál a stejná cena, rozdíl bude v geometrii (zjednodušeně je každý na jinou vidlici).

        U vidlic Tě každá nasměruje jinam:

        NRX – na kotouče nedoporučuji, takže véčka a crossový rám, jednodušší a lehčí konstrukce, nižší cena

        Epicon 29 – pouze na kotouče, pevná osa – speciální záplety s pevnou osou, 29er rám, dost vyšší cena, ale vyšší zdvih vidlice, možnost použití ve větším terénu

        0 0
        • BikeRider  

          Když nad tím tak přemýšlím, já už mé současné kolo postavil (nechal postavit) tímto způsobem. Jen před +/- 15 roky nebylo na výběr, a v rozměru 28" se dělal jen Trek/Cross. Postavil jsem tedy kategorii Cross, který si dodnes kamarádi pletou s MTB.

          Vlastně mi řeči o tom, jak Garry Fisher vynalezl v roce 2002 29er přijdou směšné. Kdekdo si stavěl kola do terénu na 28" standardu už dávno před ním. Jen kolem toho nebyl takový marketingový humbuk, a nebylo moc na výběr z komponent, kvalitnější a velmi odolné i do těžšího terénu občas úplně chyběly. Ale člověk měl své představy a postavil co šlo, i když byl tak trochu za exota.

          0 0
          • scalar  

            Já mám prvního krose upraveného i do terénu z roku 1992…

            0 0
            • BikeRider  

              No vidíš. Kam se hrabe opožděný GF se svou 29" :-)

              Irituje mě už to, že místo dodržování dosavadního pojmenování 28" tomu marketingově říkají 29"

              0 0
              • Martin  

                protože pláště :-)

                0 0
                • scalar  

                  No a když na 29er obuješ crossové pláště, co je to pak?

                  0 0
                  • Martin  

                    nerej :-)

                    jak jsem psal výš, do spousty crossů nedáš 29" gumu :-) takže to prý marketingové označení má určitou logiku. když 26" bajk osadíš na silniční kola, taky tomu neříkáš silnička, ne? :-)

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Když budeme důslední a budeme chtít celých 29", tak to bude vůbec zajímavý oříšek.

                      U crossu zcela bez šance, tak objemné pláště tam nepůjdou v žádném případě ani na crossy typu Wakan, kam jdou poměrně široké pláště.

                      Na celých 29" je potřeba obvod 231,5cm a to je proklatě hodně.

                      Na RaR 2,25 mám jen 229cm, takže i tam mi kousíček chybí.

                      Odhaduju, že budou třeba až 2,4" pláště, aby to dalo celých 29".

                      0 0
                      • Martin  

                        ach jo, mlok a čísílka :-)

                        0 0
                        • scalar  

                          Já když vidím ty jeho příspěvky přes celou obrazovku, v každém nejmíň pět fyzikálních nebo chemických vzorců a pouček s výsledkem, že by bylo nejrychlejší jet Tour na RR 2,25 mm (ovšem bezdušových) tak opouštím BF, sedám na kola a užívám si požitek z rychlé jízdy na jakémkoliv kole a j mi jedno, že podle nějakých vzorců není můj pocit, že zrovna jedu rychle, správný :-)

                          0 0
                          • scalar  

                            oprava RR 2,25 cm :-)

                            0 0
                          • maajkee  

                            Hele teď jsem o tom přemýšlel na hajzlu :) O c ovlastně tomu Mlokovi jde, mám pocit, že se snaží říct, že pro všechny by bylo asi nejlepí mtb s RR 2.25, nejlíp celopevňák, ostatní modely kol a plášťů jsou vyloženě zbytečný :D

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Nevím proč to sem už vlastně píšu, asi to začnu omezovat, když nejste ani schopni to přečíst a pochopit co se tam píše.

                              0 0
                              • DaSnail  

                                piš dál. imho tu existujú aji useri, ktorých trochu viac zaujíma realita (čísilka) jak subjektívne pocity iných userov… 8o)

                                0 0
                              • maajkee  

                                Klidně piš, já mám jen občas trochu pocit, že moc dáš na všelijaký testy, který přece ale nutně nemusej být 100% pravdivý. Zkrátka každej člověk je jinej, řekl bych, že ty jsi spíš takovej pragmatickej typ, já třeba zase naopak, já vždycky spíš víc řídím pocitama než rozumem :)

                                0 0
                              • claid  

                                jen nic prosím tě neomezuj!! kdo jiný tady dokáže dát opravdu dobrý příspěvek!! Tvůj příspěvek si vždy přečtu, na rozdíl od některých dálších.. nenech se otrávit! tohle forum po odborné stránce držíš ty a věřím, že to není jen můj názor!!

                                0 0
                          • MlokCZ  

                            Tak to asi moc nečteš, protože tam nic takového není napsáno. Je tam jen, že je podobný valivý odpor proti průměrným silinčím plášťům.

                            Při rychlostech 40km/h (jaké jezdí průměry profíci), tak aerodynamika převažuje tolik, že i vycházejí nejlépe ty superuzoučké pláště i když širší silniční mají nižší valivý odpor (v součtu s aerodynamikou to ale vyjde nejlépe pro ty superuzoučké).

                            A když ještě k té mnohem lepší aerodynamice přidáme, že ty silniční budou o více než 0,5kg lehčí, tak je jasné, že při 40km/h nemají RaR naprosto žádnou šanci.

                            To ale nic nemění na tom, že ty silniční pláště nemají žádný zázračný valivý odpor i přesto, jak jsou natlakované.

                            0 0
                            • scalar  

                              Přiznávám se, že to fakt moc nečtu, nemám na to čas, raději jezdím.

                              0 0
                            • maajkee  

                              Stejně to pořád nějak nemůžu pochopit, že když nabuším úzkej plášť na vysokej tlak, že se skoro nerozplizne a bude se vlastně dotýkat jen malou ploškou s podkladem a když budu mít širokej mtb plášť třeba s 2atm, že se mi rozplizne na silnici, tak že se bude dotýkat daleko větší plochou s podkladem, tak jaktože budou mít stejnej odpor?

                              Přemýšlím o tom docela často a furt to nemůžu vstřebat :)

                              0 0
                                • maajkee  

                                  Jo, tohle jsem už čekoval několikrát, ale tam ten rozdíl tlaku je jen 2bary vs 4 bary u užšího pláště, ale silniční pláště se foukaj přeci na daleko víc barů. Navíc tam není vůbec počítáno se vzorkem a mtb plášť se špuntama přeci bude mít uplně jinej odpor než hlaďoučkej silniční a navíc silniční pláště jsou ještě daleko užší než ten úzkej tady, ten je 37.

                                  0 0
                                  • scalar  

                                    Valivý odpor pláště je jenom jeden z parametrů. Důležité je taky to, jak dokáže plášť přenést energii ze šlapání na cestu.

                                    0 0
                                    • maajkee  

                                      Jasný no, já jenom že prostě když jsem nasadil úzký pláště s vysokým tlakem na supa, tak to podle mě jelo daleko líp i v rychlostech kolem 20–25 km/h kde se odpor vzduchu ještě neprojevuje a nějak se prostě nemůžu smířit, že to je jen můj pocit a ve skutečnosti to tak není, jak se mi mlok a ještě někdo snažil vysvětlit :)

                                      Navíc co se týče toho aerodyn. odporu pláště, tak bych stejně řekl, že je naprosto minimální oproti odporu člověka který na tom kole sedí.

                                      0 0
                                      • MlokCZ  

                                        Aerodynamický odpor pláště zas tak zanedbatelný není. Jezdec dělá kolem 70% odporu (samozřejmě v závislosti na posedu).

                                        A z toho zbytku co dělá kolo je téměř vše na kolech a plášti.

                                        Odpor vzduchu se projevuje už od mnohem nižší rychlostí.

                                        Tady máš srovnání

                                        http://www.schwalbetires.com/…g_resistance

                                        Zanedbatelný je tak pod 15km/h, při 20km/h už je významnější než valivý odpor rychlejších plášťů.

                                        Těch 25km/h tu častěji padá proto, že tam už je naprosto dominantní.

                                        A taky tam můžeš srovnat, jak je málo podstatný ve výjezdu oproti gravitaci.

                                        0 0
                                    • MlokCZ  

                                      Při rovnoměrné jízdě v sedle je to ale téměř výhradně o tom valivém odporu.

                                      Samozřejmě při nástupech ze sedla je to něco jiného a tam bude ten RaR hodně ztrácet (jak žvejkání vzorku, tak propružení pláště při nižším tlaku), kolik takových situací ale hobík na trase má…

                                      Spíš jde o to, že ten valivý odpor pro větší průměry je nejméně důležitý faktor a ty ostatní odpory, zejméně aerodynamika (mimo kopce), ho zcela zastíní. A v kopcích zase gravitace.

                                      Takže nějaké menší rozdíly ve valivém odporu pak hrají velmi malou roli.

                                      Proto rychlá jízda o pláštích ani tak moc není, pokud to není nějaký extra pomalý plášť, kdy ten valiv odpor naroste extrémně.

                                      Kolem 30km/h na rovině, tak tam rozdíly valivého odporu u svižnějších plášťů (řekněmě RaR bez duší a rychlejší) budou už ty menší rozdíly (tam už není moc prostoru pro snižování valivého odporu, takže rozdíly jsou už dost malé) jsou třeba jen 0,1–0,4km/h na rychlosti (při výkonu kolem 200W).

                                      Oproti tomu rozdíly v aerodynamice (posed, šířka plášťů, kola) mohou dělat klidně i 3km/h rozdílu, v extrému i ještě více.

                                      Teď řeším pouze vliv valivého odporu, ne vliv šířky pláště na zhoršení aerodynamiky.

                                      Srovnání třeba 53mm x 35mm plášť na aerodynamiku a výslednou rychlost, to bohužel nikde nemám.

                                      Ve výjezdech, kde je menší rychlost je vliv valivého odporu ještě o něco nižší.

                                      Oproti tomu rozdíl v aerodynamice

                                      0 0
                                  • DaSnail  

                                    to je len princíp jak to funguje.

                                    a 23mm plášť musíš samozrejme fúknut na hodne vyšší tlak jak 60mm aby bol odpor rovnaký.

                                    a keď nejaký hladký balón (supermoto, kojak…) nafúkaš na max tak valivý odpor bode nižší jak 23mm vylitý betonem ;o)

                                    existujú na to aji nejaké tie laboratórne merania, ale to sú práve tie číselká na ktoré ty prdíš a veríš svojim pocitom 8o)

                                    0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Taky je tam mnohem menší rozdíl v šířce. Silniční pláště jsou hrozně úzké, proto bez vysokého tlaku si ani neškrtnou.

                                    Zkoukni ten graf v tomhle odkazu:

                                    http://janheine.wordpress.com/…nd-pressure/

                                    Ten graf je pro použití slicků s duší a je pro kompromisní tlak valivý odpor x pohodlí (je pro 15% drop). Takže to sice není pro minimální valivý odpor a ten hraniční tlak, kde už přestane klesat valivý odpor tam bohužel není.

                                    Ale je tam dobře vidět, jak hrozně rychlé klesá tlak pro větší šířky pro stejný procentuální stlačení pláště. Při tomhle tlaku tedy budou rozpláclé pláště stejně do délky.

                                    A když ty širší oproti tomuto srovnání nafoukneš trošku více, tak už jsou na tom lépe.

                                    A celé to končí na 37mm šířce, pro ještě širší ten tlak půjde hrozně moc ještě dolu.

                                    A uvedu příklad z toho grafu pro mojí váhu a 60:40 rozložení váhy (co mám zhruba na biku).

                                    Na zadním kole mám váhu zhruba 50kg.

                                    23mm plášť bych tedy dle grafu měl foukat na cca 115psi. 37mm vychází pro ten 15% drop už jen cca na 45psi.

                                    A ten 53mm (což jsou ty 2,25 RaR) bude takhle vycházet už jen třeba na 20psi (odhaduju).

                                    Takže když je pak měřený na 36psi, tak je oproti tomu 15% dropu o strašně moc přifouknutý a předozadně už bude mnohem méně rozplácnutý než ten 23mm na 115psi.

                                    Takže tímhle už získává i jen při těch 2,5 baru hrozně moc. Dále získá na chybějící duši taky hodně.

                                    Takže pak může zase něco ztratit za vzorek a pořád je na tom dobře.

                                    0 0
                                    • maajkee  

                                      Takže z toho plyne, že o pořízení silničky za účelem toho abych byl nějak výrazně rychlejší, nemá cenu uvažovat :)

                                      0 0
                                      • nooski  

                                        Už jen to, že na silničce člověk nesedí jak za stolem, ale může pořádně zalehnout udělá hodně. Takových 30km v silném protivětru po rovině, tam už je posed sakra znát. Vem si, že to pojedeš hodinu a proti tobě třeba bude foukat 20km/h vítr (což není nic extra a neobvyklého).

                                        0 0
                                      • MlokCZ  

                                        To zase ne. Se silničkou se posuneš do větších rychlostí. I já na silničce jezdil na dlouhých trasách spíše kopcovitých (ale ne extrém typu hory) průměry kolem 24km/h (a to ještě vše sólo, ve skupině to půjde hned o dost výše).

                                        A při průměru 24km/h už je aerodynamika hodně důležitá.

                                        Na celopevňáku jsem o cca 10% pomalejší (na stejné asfaltové trase), při stejné intenzitě (tedy převážně základní vytrvalost, jinak to na dlouhých štrekách nejde).

                                        A těch 10% právě udělá z 95% aerodynamika. Silničku jsem měl jen o málo lehčí, takže váha udělal minimum.

                                        A ten valivý odpor je velmi podobný (při rovnoměrné jízdě v sedle, žádné nástupy, kde se hodně projeví nevýhoda RaR neprovozuju).

                                        A na krátkých trasách, kde to napálíš, tak silnička získá ještě mnohem více, protože rychlost jde nahoru.

                                        A jezdíš asi rychleji než já, takže získáš více než já.

                                        0 0
                                        • maajkee  

                                          No i když já bych spíš kvůli většímu pohodlí chtěl spíš nějakej cross se sportovní geo a pevnou vidlicí a jezdit pláště tak těch 35, ale tam už zase přemýšlím, jestli to bude vůbec oproti nynějšímu mtb s RK nějaká výhoda a jestli opravdu pojedu dlouhou trasu výrazněji rychleji.

                                          0 0
                                          • MlokCZ  

                                            Silnička má ale jednu obrovskou výhodu co se týká aerodynamiky. A to berany.

                                            To proto, že do výjezdů chytíš horní úchop a třeba i u představce a v tu chvíli jsi narovnanější a tedy netrpíš třeba bolestí za krkem.

                                            A ten parádní aerodynamický posed s úchopem dole za oblouky použiješ jen když jedeš rychleji, takže tam kde má největší smysl. A tím dokážeš vydržet v mnohem aerodynamičtějším posedu než na crossu, protože si pak zase oddechneš za horní úchop.

                                            Cross tohle nikdy nenabídne a proto bude vždy hrozně vzdálený silničce a bude to pořád podobné jako dobře do rychla postavený bike.

                                            0 0
                                          • Martin  

                                            co dělá můj rám? :-)

                                            0 0
                                            • maajkee  

                                              nic :D

                                              0 0
                                              • Martin  

                                                takže důchodce :-) hlavně že nechodí prudit do sámošky a nekrmí holuby na náměstí :-)

                                                0 0
                                • nooski  

                                  Konečně jsem tu myšlenku, která se tu pořád opakuje snad pochopil. Teoreticky by tak stačilo udělat „otisk“ zatíženého pláště a člověk by věděl na čem je. Samozřejmě do hry bude dále vztupovat třeba vzorek, duše atd. Žel tahle výhoda bude platit jen v případě konstantní jízdy, pokud se bude často zrychlovat a bušit do pedálů ze sedla, tak se nižší tlak a širší guma podepíše na deformaci a ztrátách energie. Stejně tak vysoký tlak a nekvalitní povrch, kdy zase bude kolo odskakovat a nebude přenášet mou snahu na cestu. Pokud si to ovšem vykládám dobře, tak opravdu nabouchaná galda (ne nějakých usmrkaných 7, 8 atm) na dobrém povrchu se bude deformovat velice málo, pří energické jízdě bude perfektně přenášet energii a ve vyšších rychlostech bude i aerodynamicky více než optimální. Stejně tak lehčí jezdec způsobí menší deformaci a bude mít o nějaký ten fous menší valivý odpor.

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    a budeš vyklepanej jak startka :-)

                                    silnice má halt svoje kouzlo :-)

                                    0 0
                                    • nooski  

                                      Jako foukat galdy v testech na nějakých 8, když i pitomé pláště jsem rval na 9,5 :-) Na 8 se fouká zimák. Fakt, že osobně upřednostňuju, aby to kolo opravdu fičelo a ne abych si na tom připadal jak na gauči.

                                      0 0
                                      • MlokCZ  

                                        Co se týká valivého odporu při rovnoměrné jízdě, tak ale tam opět ten test (který měl dvě různé metodiky a bude opravdu relevantní) prokazuje, že od určitého tlaku valivý odpor neklesá vůbec.

                                        Takže extra nabušený silniční plášť (galda) opět nic neřeší. Tedy řeší pro ty nástupy, ale ne pro rovnoměrnou jízdu v sedle.

                                        A pro rozbitější asfalt bude ten extra velký tlak hodně ztrácet (opět prokázáno).

                                        Takže tím extra vysokém tlakem na průměrný rychlosti v podstatě nic nezískáš, můžeš i ztratit.

                                        Jen získáš dobrý pocit, že to na pěkném asfaltu letí a získáš hodně pro nástupy.

                                        0 0
                                      • Martin  

                                        já foukám pláště na 8,5, mám rád aspon zbytky pohodlí :-) když už jsem koupil RB :-)

                                        0 0
                                      • MlokCZ  

                                        Je velká škoda, že nejsou v tom testu

                                        http://janheine.wordpress.com/…nd-pressure/

                                        dostupné ty mezní tlaky, od kterých už valivý odpor neklesal. Škoda, že nikdo nemá ta placená čísla, kde to je uvedené.

                                        Je tam pouze, že to vyšlo mírně výše než ty tlaky pro tu tabulku pro 15% drop.

                                        Ovšem co to znamená konkrétně je otázka.

                                        Je klidně možné (ale bez těch čísel toho testu nelze s jistotou nic říct), že pro mojich 70kg bude ten mezní tlak pro 23mm plášť někde kolem 9 barů pro zadní kolo.

                                        0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Ano, takto to přesně je.

                                    Pokud jedu jako turista a nejsem moc výkonný, tak se ale ty problémy s deformací objemnějšího pláště nekonají ani ze sedla.

                                    Dokážu si představit, že u nabušenější borců se budou konat už i při rovnoměrné jízdě ze sedla v pořádném kopci.

                                    O nástupech samozřejmě ani nemluvě, to je ale snad už jen záležitost závodů ne? Já tedy na vyjížďkách nikomu nenastupuju, možná když někdo jede v nějaké soutěživé partě a spurtuje se třeba na ceduli.

                                    0 0
                                    • nooski  

                                      Jsem právě divočák, takže když cítím, že mi to ten den jede dobře, tak to buším každou chvíli. Tu naháním auto, tam skůtr, tam si řeknu, že tu 12-ku kopec vyrubu na velkou. Je fajn, že si dneska můžem vybrat to, co nám vyhovuje a můžem řešit „kraviny“. Teď by to ještě chtělo zdraví…:-(

                                      0 0
                                      • Martin  

                                        dvanáctku za velkou. teda vím, že jsi hovado… ale takovýhle? :-) – ty to s tím diesel powah fakt myslíš vážně :-D

                                        0 0
                                        • nooski  

                                          V okolí je několik. Nejsou moc dlouhé, tak kolem 300m, takže to není žádná hrůza. Samozřejmě že nahoře už nebyčím spodek kazety, ale přes 53×19 nejdu. Je to taková moje forma sebeovládání a meditace. Kolem Opavy jsem taky jezdil moje oblíbené kopečky a jeden den jsem si řek, že je vyjedu v sedě a na velkou a taky vyjel – člověk pak nemá čs myslet na starosti všedního dne. To víš, že to bylo neefektivní a nohy bolely, ale zase je to dobrý trénink na sílu a když s nějakým rychlotočilem vyjíždíme krátký brdek, tak než tam nahodí malou placku, tak jsem už dávno v pérdeli pane Hrábě :-) Směrem na Bystřici je to plno takových brdků a věř, že mě Pišta kvůli tomuhle nesnáší:-D Já mám zase co dělat, abych mu stíhal na rovinách.

                                          0 0
                                          • Martin  

                                            no ty vlnky od vás na BpH musí být pro tvůj diesel powah požehnání :-)

                                            0 0
                                      • MlokCZ  

                                        Při těch ostřejších nástupech bude nižší tlak samozřejmě dost ztrácet.

                                        Já zrychluju cíleně snad jedině na fullu (paradoxně), protože tam je to v těžkých výjezdech nutné (na to jet takový výjezd celý větší rychlostí plynule nemám, takže musím pomaleji a do kritických pasáží zrychlit).

                                        Na celopevňáku jezdím sice ze sedla opravdu hodně, ale neustále se snažím jezdit ze sedla co nejefektivněji a nejrovnoměrněji. I tak mám pořád při stejné rychlosti ze sedla o cca 7 tepů více než v sedle, chtěl bych to dostat na rozdíl 5 tepů.

                                        0 0
                              • MlokCZ  

                                Hrozně přeceňuješ vliv rychlého vzorku na valivý odpor. Zrovna ty Big Apple i když bez vzorku, tak jsou o dost pomalejší než RaR bez duší (tohle je změřené). S duší je RaR na tom ± nastejno co ty Big Apple. Tady vidíš, že vzorek není vůbec jediný podstatný faktor. Tady to udělá směs a konstrukce běhounu.

                                Tohle je vidět třeba u NN. Některé mizerné pláště (směs a konstrukce běhounu) jsou o dost pomalejší než NN i přesto, že to jsou skoro slicky.

                                U valivého odporu nejde ani tak o plochu jako hlavně o deformaci pláště, která je závislá hlavně od délky dotyku pláště s povrchem (a pak na konstrukci pláště a směs udělá hrozně moc). Proto ten problém úzkých plášťů, kde i při vysokém tlaku se na délku rozplácnou hodně.

                                Pro valivý odpor jsou prostě úzké pláště velmi nevhodné. Jak jsem ale už reagoval na scalara, tak díky tomu, že valivý odpor u rychlejších plášťů je pro větší průměry ten nejméně podstatný, tak proto v celku vyjdou úzké pláště díky lepší aerodynamice a menší váze na tom mnohem lépe a pláště jako RaR nemají pro větší průměry naprosto žádnou šanci.

                                Proto taky mě RaR zpomaluje hrozně málo, protože jezdím nízké průměry. Třeba včera na 110km z toho tak polovina asfalt, 40% rychlé šotoliny a 10% byl už trošku rozbitější s pár úseky (naštěstí z celku už málo), kde bych okamžitě bral fulla (na celou trasu by ale byl o dost horší). A k tomu na danou trasu kopců spíše více, ale žádný extrém (nastoupáno 1500m).

                                A měl jsem průměr rovných 20km/h. Takže aerodynamika není ještě moc podstatná. A v téhle situace je valivý odpor asi nejdůležitější parametr (bude to někde na hranici s gravitací dle toho profilu trasy a aerodynamika nejméně důležitá).

                                Když bude někdo mít na stejné trase průměr třeba 28km/h (a že tu tací jsou, co by to dali), tak to bude úplně jinak a pro ně bude aerodynamika už ztěžejní.

                                Proto dle toho jak kdo jezdí, tak je pro něj každý odpor jinak důležitý a dle toho se musí zařídit.

                                0 0
                                • maajkee  

                                  Takže to abych koupil RaR, když říkáš, že fakt jedou a porovnání s RK nemáš? :)

                                  0 0
                                  • MlokCZ  

                                    ± na stejno. Měřeno s duší.

                                    RK jsem neviděl změřený bez duše a nevím o kolik se zlepší valivý odpor (u každého pláště to vyjde jinak).

                                    Takže bez duší nedokážu srovnat.

                                    A ta duše dělá u RaR opravdu hodně, třeba u NN je bez duše zlepšení o dost menší (tam už to prostě trochu brzdí vyšší vzorek duše neduše).

                                    A ještě je to pro verze bez zvýšené ochrany běhounu. Tedy u RaR to platí pro obyč, snake skin a UST.

                                    Double defense je o něco pomalejší a u protection verze u Contíků taky.

                                    0 0
                • BikeRider  

                  Moje 42 Cross pláště MYTHOS CX Slick taky příliš nepřipomínají to, co se běžně dává na 28" kola kategorie trek a silnice.

                  O uzších pláštích pro MTB, případně ještě ve slick kategorii, ani nemluvím.

                  0 0
                  • Martin  

                    kup si saguaro 2,2" a zkus ho narvat do běžného cross rámu :-)

                    0 0
                    • BikeRider  

                      Máš pravdu. Ono to značení 29´´ vlastně sedí. 26´´ MTB je ISO 559mm ( 559mm ráfek / 665mm = 26,2´´ kolo). 28´´ trek/cross/silnice je ISO 622mm, a totéž platí pro 29´´ MTB.

                      Čísla běžně udávaná v palcích udávají vnější průměr pláště 26´´, 28´´ a 29´´, čísla běžn+ udávaná v milimetrech pak vnější průměr ráfku 559mm a 622mm. Je v tom značení trošku chlívek, ale dokud nebyly 29´´ MTB, dalo se to rozlišit. Teď když 29´´ sdílí ISO 622mm ráfky s 28´´ silnice/trek/cross, působí to více chaoticky :-)

                      0 0
                      • Martin  

                        ale nepůsobí. 26 je 26, silnice/cx je kapitola sama pro sebe, do crosse/treka dáš úzký gumy a do 29" tlustý. jasný jak facka :-)

                        a vůbec, 29 NEBRAT!!! :-)

                        0 0
                        • BikeRider  

                          No jo, ale kdybych hypoteticky vzal 26´´ tak bych musel mít převody ze silničního kola (53/11???), abych se na rovině po silnici neutočil do zblbnutí. 26´´ je pro děcka, akceptuji tak možná ještě technickou jízdu v terénu. Jinak opruz :-)

                          0 0
                          • maajkee  

                            to je blbost :) na 26ce po rovině jsme snad ještě nikdy nevyužil nejtěžší převod, to bych musel jezdit tak 40+ km/h :)

                            0 0
                            • BikeRider  

                              Já teda chlapcům na biku 26 při jízdě na šotolině či hlinité cestě s přehledem ujíždím. O asfaltu ani nemluvím.

                              0 0
                              • maajkee  

                                A najakým kole že jim ujíždíš?

                                0 0
                                • BikeRider  

                                  Cross na míru – 15 let starý. Rám česká výroba (výrobce neznám), Vidlice RST pružina/vzduch 50mm, Shimano STX páky/řazení, STX přesmykač, Alivio přehazka, převody 48/36/26, kazeta 11-??, ráfky Remerx Grand Rock, pláště Mythos CX Slick 42.

                                  0 0
                                  • maajkee  

                                    No tak v tom případě to nebude určitě kolem, jestli někoho předjíždíš, celkem obyčejnej cross, jakých předjíždím na mtb mraky :)

                                    0 0
                                    • BikeRider  

                                      kolem to bude. Někteří z těch borců jsou evidentně v lepší kondici než já, na což třeba potupně později přijdu při dlouhém stoupání, že :-) Přesto točí těch svých 42/11 nebo 44/11 a já je volnoběhem 48/11 s úsměvem objíždím.

                                      Klíčová otázka je, zda předjedeš sám sebe, při srovnání obou kol.

                                      0 0
                                      • maajkee  

                                        Jestli točíš v klídku 48/11 tak to jsi fakt frajer.

                                        Jinak 42/11 na mtb to už fakt musí bejt aby to někdo jezdil, takže nevím kde takový bajkery potkáváš :)

                                        0 0
                                        • BikeRider  

                                          To si nemyslím, Dobře postavený Cross prostě jede. A jak jsem řekl, spousta MTB bikerů je v mnohem lepší kondici než jsem já.

                                          0 0
                                          • maajkee  

                                            Jasný a dobře postavený MTB taky jede, to by ses divil :)

                                            0 0
                                            • BikeRider  

                                              Já bych se nedivil. Ale výrazně větší odpor vzduchu, pomalejší převody, navíc přenášené na kola s menším průměrem ⇒ srovnání Cross vs. MTB 26 prostě fyzikálně nemůže fungovat.

                                              0 0
                                              • maajkee  

                                                Však vždyť můžeš na mtb nazout klidně úzký gumy a většinou mají mtb sportovnější posed, tudíž menší odpor. Nehledě na to, že crossy bývají celkově těžší.

                                                0 0
                                              • MlokCZ  

                                                Převody jsou v pohodě, jen neumíš točit vyšší kadence, takže ti přijde, že jsou převody na biku moc lehké. Oni ale nejsou.

                                                Na 26 biku s bikovými plášti (třeba RaR 2,25) nemám problém dlouhodobě utočit 50–55km/h (samozřejmě jen z kopce, jinak na to fyzicky nemám). Krátkodobě (pořád ale v řádu desítek sekund) utočím bez problémů i lehce přes 70km/h (samozřejmě opět jen z dostatečného kopce).

                                                A ten odpor vzduchu mnohem více ovlivní konkrétní posed (nezávislé na tom jestli to je bike nebo cross) než pláště.

                                                Na Korsice 2009 jsem ve sjezdech (bez zalehnutí) téměř všem crossům ujížděl na 26 biku i přes mojí poměrně nízkou váhu, což je ve sjezdu handicap. Rozdíl byl daný posedem, měli ještě o něco vzpřímenější než já.

                                                Samozřejmě z toho nědělám závěr, že 26 bike je pro sjezdy rychlejší, pouze že můj 26 bike byl rychlejší než jejich konkrétní crossy.

                                                Kdyby tam měl někdo crosse s hodně chrtím posedem, už by mi zase lehce ujel on.

                                                Co bych dělal na crossu s převodem 48/11 opravdu nevim. To by byl ještě o chloupek těžší převod než 44/11 na 29 biku co mám teď a který v podstatě nepoužívám (když se najde sjezd, kde to pojede déle 60km/h, tak je už stejně výhodnější zalehnout a nešlapat).

                                                0 0
                                                • BikeRider  

                                                  Vyší kadence? Sám nevím jaká je optimální kadence nebo vyšší kadence. Točím, jak mi to vyhovuje a příliš nerozumím, proč točit více, než je potřeba.

                                                  Při jízdě mám jakousi optimální zátěž nohou, kterou udržuji řazením podle aktuálního odporu při jízdě. A 48/11 skutečně využívám, obvzláště s větrem v zádech nebo z kopce, nebo když jsem hodně rozjetý, a pomalejší převod už mi přijde „volný“.

                                                  0 0
                                                  • maajkee  

                                                    A jak dlouhé tak zhruba jezdíš vyjížďky?

                                                    0 0
                                                  • BikeRider  

                                                    delší vyjížďky mám spojené s nějakým výletem, nebo čistě přesunem z bodu A do bodu B, případně tam a zpět. Víc jak 80km za den nejezdím. Momentálně mám bohužel čas tak na nějakou občasnou odpolední projížďku spojenou s návštěvou cyklohospůdek a posezení s kamarády :-)

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    při jaké rychlosti to řadíš? já dávám 44/11 bud ve sjezdu po překročení 40 a nebo s větrem v zádech

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    přesně a to mám ještě dost nízkou kadenci :)

                                                    a to von tam řadí 48/11 a šlape si piánko prej :D

                                                    0 0
                                                  • BikeRider  

                                                    Někde mezi 40–45 km/h mi pomalejší převod než 48/11 přijde, jako kdybych točil na prázdno.

                                                    0 0
                                                  • maajkee  

                                                    Počkej, ty jezdíš po rovině na crossovým kole 40–45km/h?

                                                    Tak to jsi možná neobjevenej cyklistickej talent co by porážel všechny profíky na silničkách jako prd :)

                                                    0 0
                                                  • BikeRider  

                                                    Zbláznil ses? To snad ani nejkde ne. :-)

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    To je jednoduché. Vyšší kadence jsou efektivnější. Je to do jisté míry individuální, ale opravdu extrémně nízké kadence nikdy efektivní nebudou. Plus navíc nízké kadence více zatěžují klouby, takže pak někdo může mít problém.

                                                    Bohužel nejde si jen tak říct, že začnu jezdit jinou kadenci. Tělo je na něco zvyklé a výraznější změna trvá delší dobu (klidně i půl roku až rok). Takže při první vyzkoušení výrazně odlišné kadence než je někdo zvyklý bude naopak zhoršení, jak tělo není zvyklé.

                                                    0 0
                                      • MlokCZ  

                                        Tak prostě jezdí super nízké kadence a pak nedají větší rychlost.

                                        Dnes jsem ve sjezdu při 55km/h neutočil na 29ce 44/11 a jel to pořád na 44/13.

                                        A srovnání kopec x rovina je velmi zavádějící. V kopci rozhodují W/kg, na rovině a z kopce pak absolutní výkon a z kopce ještě kilogramy navíc pomohou.

                                        Pro představu já x jeden kamarád v partě, který je o dost těžší. Na rovině je o třídu lepší, takže díky tomu se za ním můžu akorát na pohodu vozit v háku. Mírné kopce je ještě mírně lepší. Prudké kopce jsem už lepší já.

                                        A teď kdo z nás je výkonější? Na rovinaté trati by mi o dost ujel. Na extra kopcovité už rozhodně ne.

                                        Takže podle toho, že ti do kopce někdo ujede, to ještě vůbec neznamená, že z kopce není horší.

                                        0 0
              • Smazaný účet  

                na velkých kolech se jezdilo v terénu odjakživa,

                viz cyklokros :-)

                0 0
                • scalar  

                  Cyklokrosař, když narazí na opravdový terén, z kola sleze a běží :-)

                  0 0
                  • BikeRider  

                    Cyklokros jsem nikdy nepochopil. Jaký má smysl jezdit na silničním kole v blátě a trávě?

                    0 0
                    • Martin  

                      jenže ono to není silniční kolo :-)

                      nedávno jsem cyklokrosku okoštoval a líbila se mi. v lehkém terénu se neztratí a na silnici je to svižná hračka.

                      0 0
                  • Smazaný účet  

                    docela by mě zajímalo to navrhované spojení XC s CX, mohla by to být zajímavá konfrontační podívaná :-)

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      To by pak záleželo na trati. V Plzni na svěťáku v cyklokrosu se jel i závod na bikách. A na té cyklokrosové trati byly biky jasně pomalejší (rozdíl byl obrovský, ale prý byla v tu chvíli o trošičku pomalejší trať, která rozdíl zvětšila).

                      Na tom biku to jel i pár lidí ze špičky, co jely hlavní závod, takže bylo srovnání jaké jezdili časy na biku a na cyklokrosce.

                      Na dost závodech v ČR, kde je málo terénu si dokážu představit, že by na tom cyklokroska byla pořád hodně dobře.

                      A když to bude na těžké trati (jako třeba některé svěťáky v XC), tak zase bude mít bike hodně navrch.

                      0 0
                • BikeRider  

                  Tak autorem MTB vůbec a to ještě na 700C kolech je Geof Apps, žádný GF. Evidentně je Fisherovi mylně připisováno jak autorství k horskému kolu, tak autorství k 29´´ variantě. Geof Apps postavil MTB na velkých kolech rovnou, a GF začal MTB skládat později a to ještě na menších kolech jen kvůli nedostatku materiálu pro 700C) :-D

                  0 0
                  • maajkee  

                    Nikde nikdo neříká že GF je autor 29tek, jen že je začal první sériově vyrábět ve velkým, tím je s tím asi nejvíc spojenej.

                    0 0
        • BikeRider  

          Dělají si všechny MRX v úpravě pro Véčka? SR je ukazuje ve verzích jen pro kotouče:

          http://www.srsuntour-cycling.com/…818/NRX.html

          Možná proto, že to vypadá efektněji :-) Viz vybraná NRX S RLD 700C

          Proč ty Cross vidlive vůbec v kotoučové verzi dělají, když jim to údajně tak moc nesvědčí?

          Taky je zajímavé, že SR dělí 28" kola na lehčí trek a těžší cross ,

          0 0
          • scalar  

            Rámy MRX se dělají v crossové variantě i na véčka, ve variantě 29er jen na kotouče.

            NRX RLD vidlice jsou k dispozici i na véčka (dvě mám skladem).

            Dělením vidlic Suntou začíná naznačovat jejich použití, horší je , že výrobci to nerespektují a trekingové vidlice cpou na kola, která jsou dost drahá a tváří se, že snesou i terén či sportovní crossovou jízdu.

            0 0
            • BikeRider  

              Mají ty NRX RLD i bílou variantu? Na stránkách produktu uvádějí jen variace na černou a šedou, na obrázeku je přitom bílá.

              0 0
              • scalar  

                U nás jsou NRX RLD na véčka dostupné v černé a stříbrné barvě.

                0 0
                • BikeRider  

                  Toho jsem se obával. Bílá mi přijde designově nejlepší. Dá se vůbec sehnat nějaká NRX v bílé, tak jak je mají na obrázku?

                  0 0
        • BikeRider  

          Dělají si všechny MRX v úpravě pro Véčka? SR je ukazuje ve verzích jen pro kotouče:

          http://www.srsuntour-cycling.com/…818/NRX.html

          Možná proto, že to vypadá efektněji :-) Viz vybraná NRX S RLD 700C

          Proč ty Cross vidlive vůbec v kotoučové verzi dělají, když jim to údajně tak moc nesvědčí?

          Taky je zajímavé, že SR dělí 28" kola na lehčí trek a těžší cross ,

          0 0
      • Hnoj  

        Na 100% bych dal Epicon, NRX se mi nezdá s kotouči moc použitelné. Navíc Epicon má 15mm osu, takže pevnost je výrazně zvýšena.

        0 0
        • BikeRider  

          Epicon ale do Cross rámu asi nepůjde. S Epiconem bych stavěl Cross/rychlý_29er na rámu pro 29´´ MTB. Ještě budu muset zjistit, jak se Epicon dá použít na silnici (zda a jak funguje lock-out, jak moc se houpe odemknutý, atd…)

          0 0
    • BikeRider  

      Jakým převodům na 29'' MTB odpovídá mých 48/11 na současném 28'' crossu? Hádám, že s většími koly posviští 48/11 ještě mnohem rychleji.

      0 0
      • t29  

        pokud tvoje pláště mají obvod cca 2170 – 2190 mm a 29" pláště mají obvod cca 2250 – 2300, tak to bude odpovídat 48×11,4 tzn. rozdíl sotva půl zubu vzadu.

        0 0
      • frdrx  

        Hádáš špatně. S tlustšíma gumama větší rychlost nečekej.

        0 0
        • BikeRider  

          Teď jsem na chvíli nebral do úvahy odpor vzduchu, který s rychlostí v závislosti na tlouštče enormně roste.

          0 0
          • frdrx  

            Ještě valivý odpor je potřeba započítat. Guma s vyšším profilem povalí hůř.

            0 0
            • BikeRider  

              Někde jsem viděl nějakou studii výrobce gum, kde bylo uvedeno, že tlustší gumy MTB mají menší valivý odpor než tenké silniční (doufám že jsem to nepoplet). Ale protože valivý odpor roste s rychlostí lineárně, a odpor vzduchu kvadraticky, výhoda MTB se s narůstající rychlostí rychle mění v nevýhodu.

              0 0
              • maajkee  

                Jj, jenže to bylo při stejným tlaku, což je nesmysl, nikdo přece nevozí na silničních úzkých pneu stejnej tlak jako na širokých mtb pneu. A s tím odporem vzduchu je to fakt.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Ono to došlo až do takových extrémů, že rychlé bikové pláště ez duše (konkrétně RaR) při tlaku 2,5 baru se valivým odporem vyrovnal průměrným silničním plášťům na 8,5 baru. Ty nejlepší silniční už byly na tom lépe, ty nejhorší dokonce hůře.

                  Samozřejmě šlo pouze o rovnoměrnou rychlost. Ten RaR bude ztrácet třeba při větším zrychlení, protože začne při tom tlaku pružit. Nebo při hodně ostrém záběru (tedy zase nejlépe větší zrychlení) se mu mohou i žvejkat lehce špunty a opět bude ztrácet.

                  To hezky demonstruje, že uzoučké pláště nejsou co se týká valivého odporu žádná výhra. Samozřejmě při těch rychlostech, co se na silničce jezdí vše zcela převáží jejich lepší aerodynamika a něco navíc přidá jejich nizoučká váha.

                  0 0
              • frdrx  

                Ještě bych připomněl, že „tlustší“ v případě „29er“ kol znamená širší i vyšší.

                0 0
              • MlokCZ  

                Ten valivý odpor je poměrně složitý. Pro širší pláště platí nižší valivý odpor za dvou podmínek a to stejný tlak a také jen pro slicky.

                Stejné tlaky pro hodně široké pláště mít nebudeš. A pak to začíná být teprve zajímavé.

                Už pro pár plášťů (skoro slicky) existují měření pro různé šířky. Tím myslím pláště jako Marathony Supreme, Racer, apod.

                A vychází to o píď lépe pro ty širší. Měření byla buď pro maximální tlak pro obě šířky nebo pro tlak ze středu doporučeného rozsahu pro obě šířky (tedy vždy ten užší byl na o něco vyšším tlaku).

                Rozdíl byl ovšem zcela minimální.

                Takže by se dalo říct, že u slicků při použití rozumných tlaků pro danou šířku je valivý odpor pořád ± stejný a na šířce tedy v podstatě vůbec nezáleží.

                S narůstajícím vzorkem je to ale jiné. Pro pláště typu RaR na šířce také ještě téměř nezáleží a je valivý odpor pořád ± stejný pro různé šířky.

                U plášťů typu NN a větších vzorků už téměř vždy platí, že širší plášť je pomalejší a to znatelně.

                Všechno co jsem až sem uvedl platí pro tvrdý povrch. Na měkkém povrchu je to pak celé úplně jinak.

                Zjednodušeně řečeno, na měkkém povrchu jedou nejrychleji pláště široké na co nejnižším tlaku.

                A na nerovném povrchu (a to i špatný asfalt) je to také všechno zase trošku jinak. Třeba tady je výborný zdroj:

                http://janheine.wordpress.com/…nd-pressure/

                Tam ověřily, že i silniční pláště na nerovném povrchu (pořád silnice) nabušené pláště jedou o hodně hůře.

                A ještě jednu další zajímavou věc. A to, že od určité hranice (i u právě u silničních plášťů) neklesá valivý odpor ani na perfektním asfaltu. Bohužel v tom odkazu ta hranice pro jaké tlaky to vyšlo není (je to uvedeno pouze v placených číslech toho časopisu, které nemám). Moc by mi ta hranice zajímala.

                0 0
    • Martin  

      200

      0 0
    • BikeRider  

      Znovu jsem prošel téma brzdy, zejména kotoučovky vs. véčka. Měl bych opět pár dotazů:

      1. Můj ráfek je sice značně rýhovaný od kamínků, ale

      nevypadá, že by se v dohledné době měl prodřít. Je to skutečně takové riziko?

      1. Hodně stížností na Hydrauliky spočívá v cinkání, které mnozí

      považují více či méně za normu (minimálně občas). Lze se tomu vyhnout volbou vhodného modelu brzd nebo vidlice? Jaké množství servisních zásahů potřebují hydrauliky řekněme ročně?

      1. SR Suntour Epicon má pevnou osu. Předpokládám, že je to výhoda pro

      koroučovky i s ohledem na ono cinkání. Předpokládám, že potřebujejiné náboje, což znamená v případě pevné osy vpředu mít přední azadní kolo jiné. Jaké výhody a nevýhody má pevná osa vpředu?

      1. Kotoučovky na Cross kolo jsou zde nedoporučovány. Přesto je

      dnes každý lepší Cross prodáván s těmito brzdami. Jak to? Jě nějaká z vidlic pro tento typ brždění vhodnější? A naopak 29er vidlice tento typ brzdsnášejí, nebo lze rychlejší opotřebení (vyviklání???) pozorovat i u nich?

      0 0
      • MlokCZ  
        1. Probrždění ráfku nikdy neni okamžité. Je to postupné a pokud na to

        někdo zcela nekašle, tak to zjistí dávno předtím než by mohl být problém. Někdo neprobrzdí ráfek ani za 25tis. km, někdo v extrému klidně i za 3tis. km. To záleží co kdo a jak jezdí, kolik váží, v jakých podmínkách.

        1. S jistotou se zcela cinkání vyhnout nejde, pokud do toho nebudu počítat

        např. vození slicků (cinkání vzniká zejména přenosem vibrací od vzorku pláště).

        Pokud hydry fungují, tak nepotřebují ročně zásah žádný, pouze pokud sjedeš desky, tak jejich výměna. Měl jsem několikery hydry na které 4 roky nebylo sáhnuto. Pokud máš smůlu a konkrétní kus brzdy se začne *****, tak je to horší.

        1. Pevná osa ostranění cinkání nepomůže ani trošku (vozím shodné

        brzdy na dvou kolech, jedno s 15mm osou, jedno bez, stejný přední plášť a je to úplně stejné). Pevná osa pomůže zvýšení tuhosti a může omezit škrtání, ale ne cinkání.

        Přední a zadní kolo vůbec nemusí být jiné, dělají se jak samotné náboje, které umí oboje současně (nebo třeba i více možností jako klasika upínák, 15mm i 20mm osa).

        A co se prodává v továrních setech jako třeba Cmaxy, tak tam většinou přední kolo je také na 15mm osu i klasický upínák.

        Pevná osa nemá žádné nevýhody, těch pár gramů navíc je zanedbatelných. Maximálně některé konkrétní provedení, právě Epicon, má drobnou nevýhodu. Z některých nábojů se hůře vytahuje (třeba Foxka má provedení jiné a tam to jde dobře).

        1. Crossové vidlice se dělají stále hlavně 28,6mm vnitřní nohy a proto

        jsou málo tuhé. Pár crossových vidlic je 30mm.

        29tkové bikové vidlice se dělají v podstatě už téměř výhradně 32mm a mají větší tuhost.

        Kvůli větším kolům je tu ještě výraznější než u 26 biku (ale i tam už několik let je většina vidlic 32mm nebo s větším průměrem pro velké zdvihy), protože jsou vidlice delší a tak se o to více kroutí.

        Kotoučovky jak brzdí jen na jedné straně, tak hodně namáhají vidlici v krutu (to v-čka ne) a proto nejsou vhodné na málo tuhé vidlice. Ono to samozřejmě nějak funguje.

        Má to dvě nevýhody. Při ostrém brždění díky krutu vidlice to špatně drží stopu. Tady výrobci asi nepředpokládají ostřejší brždění (ale i na silnici se může hodit).

        A pak tím ty vidlice rychleji odcházejí.

        Nevím proč výrobci nepřešli na 32mm vidlice dávno i u crossů.

        0 0
      • oddie  
        1. ne
        2. ne
        3. větší pevnost, ale hůře se vyndavá např. při dávání kola dovnitř

        do auta

        1. ymydž prodává, V-čka už jsou beznadějně out, tak proto.
        0 0
        • scalar  

          Véčka určitě ještě svoje místo mají, například zrovna u crossů.

          Pravda je taková, že sériová kola se staví s určitým marketingovým záměrem – aby je někdo koupil :-) a předpokládá se od kupujícího základní nebo maximálně průměrná znalost problematiky, takže XT přehazovačka a kotoučovky vedou (že má kolo za 20 tis. nefunkční vidlici nebo kliky na čtyřhranu už nikdo neřeší).

          0 0
          • oddie  

            Funkčně místo mají, ale marketingově ne, takže ten výběr je čím dál menší. Já si takové kolo nakonec musel taky postavit, a to jsem byl hodně rád, když jsem tu vidlici sehnal za dobrou cenu na ebayi.

            0 0
            • scalar  

              Jo, s vidlicema ne véčka bude problém. Loňských NRX RLD má dovozce posledních pár kousků, letošní jenom na kotouče.

              Kupodivu se lepší situace s 29er rámama na véčka, GT začalo dělat Karakoram, objevil se SCUD.

              0 0
              • oddie  

                Já jsem ji koupil na německém ebayi za 80eur – funglovku, s krabicí, ale bez páčky locku. Měli jich víc, chvilku jsem uvažoval, že je vezmu všechny, ale pak jsem se na to vykašlal. Až to dojezdím, asi taky skončím u kotoučů, když nic jiného nebude.

                0 0
    • BikeRider  

      Zaujaly mě možnosti koupě celé sady výbavy. Zatím jsem si všiml pouze sad Shimano, nevícm nic o komplet sadách Sramu. Jsou tyto komplet sady výhodnější?

      Čemu u SRAMU odpovídají sady Deore SLX a XT od Shimana? A lze nějak shrnout zásadní rozdíly mezi SRAM a Shimano? SRAM je údajně bytelnější, ale obávám se, že dokud člověk něco nenajede na obou, stejně si objektivně nevybere.

      V případě kotoučovek mě zaujaly nové kotouče Shimano XTR Centerlock s hliníkovým unašečem. Údajně skvěle tlumí vibrace, a minimalizuje tak „cinkání“. Od Avidu podobné kotouče nevidím. Limituje to výběr kotoučoven na Shimano? V tom případě by to byl bod pro tohoto výrobce.

      0 0
      • Martin  

        SLX = x.7, XT = x.9

        a co se týká shimaních kotoučů – asi rok vozím XT s unašečem, od té doby nevím, co je cinkání kotoučů. a to mám vepředu 203mm kotouč

        0 0
    • BikeRider  

      Ještě k těm převodům. Odpovídá 48/12 řazení 44/11?

      Proč na MTB řazení nejsou takové ty kryty talíře (proti skřípnutí nohavice do řetězu například), co se běžně objevují u Cross kol? Rozlišuje se nějak MTB a Cross řazení, brzdy, kotouče, pastorky, kliky?

      0 0
      • scalar  

        Na kolo si můžeš dát převodníky a pastorky jaké chceš, kombinací je strašně moc.

        např. převodníky na crossové kolo jsem už použil tyhle:

        22/32/44

        26/36/48

        30/42/52

        50/34

        36/48

        Kazety 11 –34, 11 – 32, 11 –28…

        Jinak jsou komponenty stejné.

        0 0
      • maajkee  

        Kryty na MTB talíře jsou, zajímavý, že když jsem je někde kupoval, tak jsem je dostal i s krytem, jinde bez krytu, konkrétně se mi to stalo u SLX klik.

        0 0
      • MlokCZ  

        ano, odpovídá. 48/12 je přesně totéž co 44/11. Jde o poměr těch počtů zubů.

        0 0
      • šlapatko  

        Řekl bych že moc špekuluješ.Jdi do pár krámů a mrkni na kola.Popřípadě kontaktuj pár lidí co ti zde nabídli pomoc.Než se rozkoukáš je tady podzim.Na jednu stranu mi příjde že jsi v kolech znalý a na druhou že víš prd.Nevím co si myslet, jestli ty jen neotravuješ s dlouhé chvíle.

        Pokud se mýlím, tak se omlouvám předem.Ani nemáš vyplněný profil a nikdo tady neví kam tě poslat, nebo koho doporučit.V O­lomouci bych věděl kde ti poradí.

        0 0
        • BikeRider  

          Vím hodně a zároveň prd. Ono platí obojí :-)

          Musíš si uvědomit, že moje kolo je 15 let stará technologie. Tomu odpovídají mé znalosti a zkušenosti. Tehdy jsem si nechal sestavit kolo, které ve výsledku perfektně sloužilo 15 let, a může sloužit i dále, jen už nechci dále investovat. V minulosti jsem upgradoval v rámci omezených možností.

          Před 15 lety nebyly odpružené vidlice tak rozšířené, profíci používali cantilever brzdy s posilovačem a podkovou proti roztažení rámu (víš vůbec jak to vypadalo?). Když jsi chtěl dobré kolo, musel sis ho sestavit sám, protože modely jednotlivých značek stály mnohem více, než custom-made. Doba se změnila, začínám téměř od nuly. Proto se ptám jak pitomec, snažím se to probrat třeba i několikrát dokola ze všech stran. Oni totiž už ani prodejci nejsou tak ochotní jako kdysi, mnozí z nich dokonce odmítají kola skládat.

          0 0
          • t29  

            Za těch 15 let přibyly dva nebo tři převody vzadu, místo cantileverů jsou tady kotoučovky, rozšířilo se odpružení, snížila se hmotnost (trochu) a životnost (hodně), naopak se zvýšila snaha prodejců vydělat s co nejmenší námahou.

            Za těch 15 let se ale nezměnilo pravidlo, že dobré kolo s vyváženými komponenty si musíš (nechat) poskládat sám sobě na míru.

            0 0
          • šlapatko  

            Ok nechci se nějak dotknout.t29 to zhrnul docela dobře.Cantíky, potkovy atd jsem zažil a taky chvíli vozil.Bylo mi asi 8 let když táta stavil horáka.Ve vesnici to byl první kousek:-) Nedělal bych v tom vědu.Vidlici vezmi třeba epicon, nebo tolik proklínanou Rebu :-) Jednu mám doma 5 let a světe div se pořád slouží.Jen jednou tam praskl nějaký kroužek a vidlice zůstala ve zdvihu a nezamykala, nepružila.Oprava za 300kč i s prací a klídek 3 roky:-) Rám vyber dle fantazie, SUP,MRX,Speci­alized, scott, singular atd atd.Kola dej třeba od Remerxu.Mají výplety do 4000kč.Budou krapec těžší, ale něco snesou.Budeš li chtít lehké kolečka, pomůže ti zdejší osazenstvo, nebo nějaký tovární záplet.Osazení dej komplet SLX, XT 2011.Chodí krásně a mě osobně vyhovuje 36 kazeta.Výdrž řetězu je taky slušná, měnil jsem po 1250km na třetím zubu měrky.Samozřejmě můžeš vybrat sram.Starý 9kový chodí jak hodinky a vozím ho na druhém kole několik let.Nový mě nijak neoslovil.Za mě starý sram, nebo nové shimano.Je to ale jen můj názor:-) Brzdy vem taky shimano, japonci brzdy umí.To samé pedály.Sedlovku, řidítka a představec vezmi třeba od Truvativu.Snad nej komponenty cena, váha.Sedlo bude na tvé prdeli, tak ať si vybere:-) To je snad všechno. Takhle nějak bych skládal já, jen vidlici bych dal pevnou.

            0 0
            • t29  

              Doporučovat značky komponentů je zatím předčasné, ale souhlasím s tebou, že by si měl BikeRider hlavně vyzkoušet nějaký nový cross a nějakou devětadvacítku naživo, ať má trochu představu o rozdílech.

              Což se těžko dělá v krámě (styděl bych se přijít s tím, že si jen vyzkouším, jak se na tom jezdí), ale snad každý má pár známých, nebo tady sežene někoho z okolí, kdo jezdí na podobném stroji, případně se dá půjčit testovací kolo (to spíš 29er než cross).

              Až si projede pár kol, řekne nám, co to bylo za typ, co se mu na tom líbilo a nelíbilo, tak to můžem porovnat s katalogovou geometrií a osazením… pak bude už trochu jasnější, kam se posunout ve výběru.

              0 0
    • Shooter1  

      Já jsem si prošel postupně několika fázemi.

      První „velké“ kolo jsem dostal v r. 1991 – silniční Eska, táta na ní stál někde přes noc frontu, úspěch byl, že vůbec nějaké kolo sehnal… Nadšení z nového kola bylo veliké, ale postupem let jsem jezdil čím dál míň a začaly mě lákat výlety mimo silnici.

      Tak jsem si v r. 2000 koupil obyč cross, ocelový rám i pevná vidle. MTB jsem nechtěl, jednak mi přišlo „moc terénní“, (uvažoval jsem jen o polňačkách ap.) a jednak mi k mé postavě (193 cm) přišla kola „dětsky malá“. Sice jsem začal jezdit víc, ale postupně to zase upadalo. Šilhal jsem po odpružené vidlici.

      Tak jsem si v r. 2005 postavil nového crosse (o 29" jsem tehdy neměl ještě tušení), rám dural Author Zenith, vidle NRX7500 později vyladěná u TT. To byl už celkem použitelný krosík a ročně jsem na něm najel 2–3 tkm. Ale postupně jsem zjišťoval, že pláště 35–622 jsou příliš uzké, tak jsem nazouval širší, ale narazil jsem na limit zadní stavby. Tam prošly – s rozumnou rezervou pro bláto a rozcentrování – max. 1,8". Přestalo mě bavit kupovat pláště „na zkoušku“, ořezávat boční špunty a zkoušet jestli projde.

      Tak jsem si loni na jaře udělal radost a pořídil SUP 929. Je to ta dražší alternativa (vůči crossu či 26"), ale spokojenost veliká. Mám tam pláště 2,25", vidle se zdvihem 100 mm, připadám si jako král terénu :-)

      Co se týče mnohdy zmiňované obratnosti či točivosti, tak rozdíl mezi tím Zenithem a 929 je markantní (rozuměj ten cross vůbec nechce zatáčet). Takže já s nějakou neobratností nemám problém, navíc nejsem hračička, abych někde skákal, kličkoval mezi stromy apod. Na MTB 26" jsem prakticky neseděl tak nemůžu srovnat.

      Takže závěr je podle mě tento: jdi rovnou do 29" :-)

      0 0
    • BikeRider  

      Docela jsem se vyděsil. Zdá se, že další neočekávaný zádrhel bude v řazení, které už není takové jaké bývalo:

      http://www.sterba-kola.cz/…stemy-razeni

      Moje současné řazení Shimano STX zřejmě odpovídá systému RapidFire (je to správně?). Palcem řadím větší kolečka/talíře, to vše až o 5 kroků na jedno zmáčknutí. Luxus. ukazováčkem pak po jednom kroku zpět. Návíc páčky SRAM tak snad běhají odjakživa.

      Bohužel to vypadá, že Shimano RapidFire opouší, kvůli nějakému nesmyslu s viklající se brzdovou pákou. Navíc i to co zbylo má inverzní chod, tady palcem dolů, ukazováčkem nahoru.

      Jaké způsoby řazení SRAM a Shimano tedy mohu reálně očekávat? A odpovídá něco mému současnému řazení? V nouzi snad přejdu k otočné rukojeti sramu :-(

      0 0
      • t29  

        Jak by se u RapidFire mohla viklat brzdová páka, když jsou to samostatné řadící páčky?? Shimano opouští MTB Dual Control, které skutečně mají inverzní chod, zatímco RapidFire zůstává.

        SRAM Trigger má všechno na palec, pokud vím, ukazováček se nekoná.

        0 0
        • BikeRider  

          viklací pákou jsem myslel dual-control :-) Takže ho skutečně vzdali?

          0 0
          • t29  

            Nedá se říct že vzdali, ale když Shimano představilo desetirychlostní systém Dyna-Sys, tak o Dualech nezaznělo ani slovo.

            0 0
            • BikeRider  

              Dyna-sys znamená jen 10 rychlostí + nekompatibilitu s 9 rychlostními pákami, pastorky a řetězy? Způsob řazení zůstal Rapidfire?

              0 0
    • BikeRider  

      Vněkolika manuálech k hydrám jsem se dočetl, že není vhodné kolo převracet řidítky/sedlem dolů. Je to pravda?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.