• georgej

    Ahoj,chtěl bych se zeptat na nějaké tipy na výlety na kole v okolí NH. Budeme s manželkou ubytovaní přímo v NH,ale není problém někam odjet autem a vyrazit z jiného místa,když to bude v rozumné vzdálenosti. Něco tak okolo 60 km,spíše cyklostezky,ces­ty,stezky-ne traily. Kde by bylo i něco vidět. Případě jestli někde v dosahu něco za hranicemi. Díky za informace.

    0 0
    • babkanakole  

      Asi spíš záleží na tom, co bude dávat manželka.

      Blízko, na pohodu a za mě pěkné místo se slušnou hospodou – Žumberk. Protáhnout dál na Buškův Hamr (kousek za Trhové Sviny). Spíš pěší a bývá dost lidí – Terčino údolí. Projet se dá i na kole (i skrz), jen část byly loni spíš rozorané lesní cesty, takže nic pro pohodlnou projížďku. K vodopádu a zpátky bez problémů, ale je to jen kousek.

      Dobrá Voda, Hojná Voda, Benešov nad Černou – zkrátka většinou kopec. Netuším, jestli tě nenavádím spíš k rozvodu :)

      Nebo přes kopec na skok do Rakouska.

      Opačný extrém – na Tušť, Suchdol na koupání.

      My jsme jezdili vlastně bez plánu, spíš kopečky, líbilo se mi všude. Jen bacha na to, že párkrát nás cyklotrasa vzala na velký štěrk, případně na hodně rozbitý asfalt.

      0 0
      • georgej  

        Díky za výběr. V tom Rakousku máš nějaký tip? Rozvod snad nebude,dává toho docela dost, ve svém klidnějším tempu,ale dává.

        0 0
    • Zbyněk  

      V Novohradských horách je těch trailů pomálu, převažují asfaltky a šotoliny, takže vám to asi bude vyhovovat. Mně se to hodně líbilo kolem Pohoří na Šumavě – pěkná krajina, v blízkosti pramen Lužnice, několik rybníků, které vypadají jako přírodní jezera (Pohořský,Huťský, Kapelníkův), cestou vcelku stylová restaurace Baronův most. Dá se jet po silnici nebo po signálkách lesem podél hranic kolem Vysoké, Mysliven… Je to ale celkem kopcovité. Na opačnou stranu na Velenice a na sever jsou trasy jednodušší. Určitě bych zkusil doporučovaný Žumberk, Trocnov, rezervaci Červené blato, Třeboň, Chlum u Třeboně. Dá se jezdit mezi rybníky, klidně i po turistických cestách. Určitě zkuste (když ne na kole, tak pěšky) rozhlednu na Kraví hoře. Další výlet se dá udělat do Slepičích hor (směr Benešov nad Černou, Děkanské skaliny). Terčino údolí také stojí za projetí, ale doporučuji vyhnout se víkendu. Na koupání vím o lepším místě, než Tušť.

      0 0
      • babkanakole  

        Okolo Trocnova bacha na cyklotrasy, některé jsou na horské kolo. Nežetice – Rankov – Ostrolovský Újezd je (tedy loni bylo) samá díra, úsek před Ostrolovským Újezdem je vymletá, zarůstající polňačka. Trocnov – Ostrolovský Újezd po turistické bývala pěkná polňačka, letos je to vysypané cihelnou drtí, takže projet se sice dá, ale není to zážitek nic moc.

        Zato se v Trocnově buduje archeoskanzen.

        Ostrolovský Újezd – Čeřejov také není pro běžného cykloturistu.

        Ještě nevím, zda tu jako tip padla Zoo Dvorec a rezervace Brouskův Mlýn.

        0 0
    • kamator  

      Borovany-přírodní koupání (biotop), klášter a na oběd můžete zkusit Borovanský mlýn. Koupání, vnitřní v rakouském Gmündu. Ostatní – tvrz Cuknštejn, muzeum Novohradských hor (sýpka) v Horní Stropnici (také pěkné koupaliště), Skanzen ochrany státních hranic a cyklotrasa Paměti Vitorazska. Tvrz Žumberk, je toho v okolí k vidění dost.

      0 0
    • Tess.85  

      Do Rakouska výšlap na Mandelstein nebo na Kraví Horu… Krásná cesta je z Nových Hradů na Jakuli, Trpnouze, Dvory nad Lužnicí… rovinka po asfaltu takže paráda na silničce. Na horským nuda :-)

      Jinak po Novohradkách se dá docela pěkně motat křížem krážem… příroda je krásná.

      0 0
      • natureman42  

        Mandelstein minulou stredu :

        • pro cykloturisty pouze po silnici, já to jel po Erlebnisweg (tj. turisticky) podel hranic nahoru – posledni tretina tlacenka, dolu po hrebenovce misty zase kamziceni s kolem na rameni a zapichovaci mordor pro celopera..

        Ale vyhlidka je paradni – troufam si tvrdit, ze zajimavejsi nez Kraví hora, byť ta taky stojí za návštěvu..

        Jinak jak tu o kousek níž zmiňoval j.t1 a Roura74 mista v rakousích za hranicema – tj. oblast Waldviertel – tak ta urcite stoji za projeti..

        V Heidenreichsteinu jsem byl v utery – z Velenic po okraji Blockeheide a dal lesama do Heidenreichsteinu na pivo (3.90 Eur Schremser). Malebna krajina s malinkejma polickama rozdělenýma mezema, nacincany usedlosti se zaparkovanyma nalestenejma „lidovejma vozitkama GTI“ pred stodolou.. :-)

        Jinak dalsi města co stoji za videni jsou krom Weitry za me i Litschau (peknej hrad hned nad mestem) pripadne zajimavej je hrad Rappotenstein – z Velenic paradni cykloturistickej vylet na celej den

        https://www.waldviertel.at/…ppottenstein

        0 0
    • j.t1  

      Na rakouske strane Weitra-zamek a museum tkalcovsky stavu,

      Na druhe strane od Velenic nejvetsi rakousky vodni hrad Heidenreichstein a raselinove koupaliste ve Schremsu

      • waldviertel.at-stranky i v cestine
      0 0
    • Roura74  

      Určitě Pohoří na Śumavě, pak Lesovna Žofín, už po požáru opět funguje, kolem jsou krásný rybníky ( nej je Zlatá Ktiš) a spousta asfaltek na poježdění.

      Moc hezky je v Rakousku okolo Gmündu. Doporučuju navštívit Blockheide, krásný skály, vše přístupné na kole a nahoře nad rybníkem je super výletní hospůdka a obchůdek. V Gmündu je i fajn koupání v Sole Felsen Bad. Určitě navštívit i kostel v Dobré vodě a Terčino údolí. Je tam toho hodně.

      0 0
    • petrx  

      Z Nových Hradů, jezdil loni cyklobus na kopec do Hojné vody, pokud pojede i letos doporučuji vyzkoušet a startovat pak na Hojné vodě s cílem v Nových Hradech. Jinak vykoupat se dá na Zlaté kliši nebo Pohořském rybníku (voda je dost tmavá od rašeliny, ale jinak pěkně čistá), naobědvat na Žofíně. Z úseků které se mě líbily nejvíc, tak např. z Pohoří na Šumavě směr býv. Stříbrné hutě – huťský rybník, je takové pěkné údolí, od Huťského rybníka vede příjemná šotolinová cesta zkrz Žofínský prales, kolem hranice s cílem u zlaté Kliše. Pak to není špatné na rakouské straně, narozdíl od nás tam převažují šotolinové stezky, všude krásně čisto jak je v Rakousku zvykem. ale není tam povoleno jezdit na kole kde se ti zlíbí. Horší je to s vodou, studánky jsou pouze v Hojné vodě a ještě dvě okolo blízkého kopce („Vysoká“), jinak nikde, takže doporučuji, na cestu vzít dostatečné zásoby vody.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.