Nastavení tlumení pro nováčka

13 nepřečtených
  • LubosL18

    Ahoj! Na kole jezdím po 17 letech. Již týden vlastním endurko. Chtěl bych se pomalu pustit do trénování skoků, nějaké základy mám, sem si jdu spíš pro radu ohledně tlumení, které sem před 17 lety na kole neměl.

    Mám TREK Slash 7 2021.

    • RockShox Yari RC, pružina DebonAir, tlumení Motion Control RC, kónický sloupek, offset 42 mm, Boost110, Maxle Stealth 15 mm, zdvih 170 mm
    • RockShox Deluxe Select+, pružina DebonAir, tlumič Select+ RL, 230 × 62,5 mm.

    Když jsem skočil své první schody (cca 1m) na rovný dopad, tlumení šlo skoro na doraz, měl sem špatně nafoukáno. Nyní mám SAG na 25% u obou, chtěl sem to krapet tvrdší než měkčí. Nastavoval jsem to oblečenej s 3 litry vody na zádech. Pokud je to blbě, budu rád za radu.

    Aktuálně řeším nastavení tlumičů. Vím, že každému vyhovuje něco jiného, ale rád bych se od něčeho odrazil.

    Kompresy vidle mám na 4. cvaknutí z 10

    Kompresy tlumiče mám na 3. cvaknutí z 10

    Odskok vidle mám na 6. cvaknutí z 19

    Tak nějak teoreticky si dokážu představit co se děje při různém nastavení, neumím to vzhledem k chybějícím zkušenostem přenést do praxe, abych si to představil. Jak se třeba bude chovat odskok vidle na hodnotě 19? Co se potom dopadu stane – jak se kolo chová, když se vidle vrací pomalu atd.

    Byl by někdo ochotný mě zasvětit? :)

    díky a ať to jezdí!

    0 0
    • boo-beek  

      Neumím to vysvětlit líp než jiní tady, když budeš hledat termíny jako komprese, odskok, hsc nebo lsc, tak dost najdeš. Každopádně když jako začátečník dáš drop z metru na placku těsně pod doraz, přijde mi to nastavený tak akorát :D

      0 0
    • boo-beek  

      Nicméně, základ: odskok (to dole) řeší, jak rychle se vidlice nebo tlumič vrátí zpátky. Moc rychle – bude tě to kopat a vystřelovat nahoru, moc pomalu – nestihne se to vrátit před další nerovností do roztažený pozice.

      Tlak vzduchu řeší, jak moc to musíš zatížit, aby došlo ke kompresi.

      Nastavení komprese – vpodstatě míra „uzamčení“ tlumiče nebo vidlice.

      Nejdřív si nastav SAG při otevřeném odskoku, pak si podle tabulek nastav odskok, pak to za jízdy zkoušej, až Ti to sedne. Ideálně musí spolupracovat předek a zadek, např když budeš mít vzadu moc rychlej a vepředu moc pomalej odskok, po dopadu Tě to může klidně poslat přes řídítka.

      0 0
      • LubosL18  

        SAG jsem nastavoval, snad tedy dobře. Mám 25% na obou tlumičích. Toto ukazuje nějaká TREK kalkulačka co jsem našel teď:

        RockShox Yari RC, DebonAir, Motion Control RC

        Spring 83 PSI

        Rebound 8 Clicks Out

        Fork Sag 26 mm

        RockShox Deluxe Select+

        Spring 190 PSI

        Rebound 5 Clicks Out

        Shock Stroke 62.5 mm

        Shock Sag 19 mm

        0 0
      • LubosL18  

        Díky juknu :)

        0 0
        • Susteczk  

          Ahoj, náhodou tvůrce tématu by na sebe neměl nějaký kontakt? případně jak jsi nakonec dopadl s nastavením? Řeším teď úplně stejný problém u úplně stejného kola, tak mě to zajímá? Případně řešil si nakonec nějaké tokeny, upgrade patrony nebo tak něco? Díky za info. Jakub.

          0 0
      • Venda  

        Vyzkousel jsem a uvidim, diky za odkaz. Mel jsem to podle tehle doporuceni vic utlumeny, hlavne tlumic. Vidlici jsem mel na 11 z 19 kliku a tlumic na 3 z 9 kliku (1 je zelva). A doporuceni 13 vidlice a 6 tlumic. Trochu jsem tedy pritvrdil.

        V tomhle jsem uplna lama a hrozne me nebavi to nejak ladit. Kdyby to udelal nekdo za me, tak mu snad i zaplatim…

        0 0
        • LubosL18  

          Čus, já už sem zas o krok dál, kolikrát to upravuju podle tratě. Když je vyhlazená dával sem si tlumič rychlejší, když tam jsou kořeny a šutry, tak ho zpomalím, aby mě tak nekopal zpět do nohou…. Ale to byl vzduch. Teď sem pořídil pružinu a zatim mám vše na 50% než to nastavim.

          Pamatuj si jedno pravidlo. Odskok vidlice má být větší než tlumič – to aby tě to někde neposlalo na předek. Vidlici mám teď na 88 PSI a spíš rychlejší (12 kliků od želvy). Ale budu s tím chtít laborovat, po drsnejch a dlpuhejch sjezdech mě bolej prsty (malíček, prsteníček a fakáček)… takže to chce něco upravit. Možná menší tlak + token. Uvidim.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.