• black.horse

    Ahoj, zvažuji a nakonec asi použiju na singlespeedu napínák řetězu. O výrobcích typu Point, DMR a spol vím, ale mám s nimi z minulosti špatnou zkušenost. Drží a napínají jen v rámci uchycení do závitu na patce a to je dle mě nedostatečné… Nevíte o někom, kdo by vyráběl tento napínák, aby se dal uchytit k té zarážce jako se napíná přehazka? Chci na single udělat druhý pár kol na silnici a na každém mít pastorek s jiným počtem zubů, třeba 16 na MTB a 12na silnici… proto si řetěz seřídím délkou na ten větší a pak to budu kompenzovat tím napínákem, abych jen měnil kola a nemusel řešit napnutí řetězu… Předem díky za návrhy + info kde to sehnat… Z hlavy mě napadá že něco podobného dělal Rohloff k převodovkám, dělá se to samostatně? za kolik? kde? díky:-)

    0 0
    • juice  

      napinák od rohloffu seženeš u nás např. na rebelbike rebelbike.cz/shop/pro­dukt/napinak-retezu-rohloff-chain-tensioner.html , jen nevím jestli je to co chceš

      0 0
    • Tomcat  

      Hele cenově dostupné ne vůbec dostupné než Roox , Point , DMR v ČR néni.

      Jinak na tom napinaku snad neni co zkazit

      0 0
    • orca.1  

      Používám dva napínáky Da Bomb a v pohodě. Napínání funguje stejně jako u přehazky, červík je opřenej o patku. Zkoušel jsem i dát jinej pastorek (14z místo 16), napínák to pobere, ale já ne :-) www.global-sport.cz/…mb-rl-1.html

      0 0
      • Tomcat  

        Ten samej je Point :-)

        0 0
        • orca.1  

          jj, růskije kampaněnty, amerikánskije kampaněnty, všétko z taiwanu.. :)

          0 0
      • Vilém  

        Tento v pohode,i kdyz ho pouzivam,tak aby tlacil na retez zespodu.Vyhodil jsem napinaci pruzinu a misto ni pouzivam silikonovou hadicku viz www.single-speed.cz/…DSCF6714.jpg Zkousel jsem i druhej model co nabizi DaBomb, ale ten se mi neosvedcil vubec.Clovek to musel casto serizovat a padal mi retez vzdy v nejmin vhodny okamzik.

        0 0
        • orca.1  

          Taky jsem to podobně upravil stahovačkama, ale opačně, aby neodtlačoval přílišnou silou, kdy se točily kliky dopředu, když jsem sundal nohy z pedálů, jako na furtce :)

          0 0
          • Vilém  

            Pouzival jsem napred stahovaci pasku,ale pri me konfiguraci sem ji semtam pretrhl,coz se v tvem pripade stah nemuze.Pri jednom pretrzeni,jsem ji nemel cim nahradit a v batohu jsem mel zrovna kus te silikonove hadicky,kterou ted pouzivam.Od te doby ji tam vozim. Pri pouziti napinaku v poloze jako mas ty, se mi stavalo,ze jsem, pri trochu ojetem pastorku,proslapl retez,coz koncilo minimalne kolenem otlucenym o predstavec:(

            0 0
        • JSt  

          tim neosvedcenym od dabomb jsi myslel tu cervenou silonovou kladku? mne se libil, ale tez nejsem moc spokojen. i pres dobrou retezovou linku jsem ho musel vystredit podlozkama. vse funguje bez padani retezu, akorat je jeho chod trohu hlucnejsi a mene hladky.

          0 0
          • Vilém  

            Ano ten jsem myslel.Libil se mi moc,ale ma pro me nekolik much.Jednak je slozitejsi vyndavani kola,obzvlast pri pouziti osy na matky.Neustale se mi rozstelovaval (povolnoval retez) a musel jsem casto dotahovat.Kdyz se retez povolil,tak diky tomu,ze kladka beha po ose do stran volne,tak padal.To by asi vyresilo pouziti „rockringu“ z obou stran pastorku,ale to se mi nechtelo delat.Tak skoncil na singlu B,kterej je na jezdeni po dedine a kde to nevadi.

            0 0
      • black.horse  

        Takže napínací síla je u něj dostatečná? Měl jsem obdobu tohoto od DMR a stál za kulový, proto k němu mám asi malinko paranoidní nedůvěru, ale zkusím to:-) Ta pružina se tedy opírá o patku? mě se totiž u toho DMR neopírala o nic a drželo to tu napínací sílu jen silou utažení v závitu + přidaná zubatá podložka, aby se to neprotáčelo… Ještě bych se rád optal na to, jakej rozsah zubů to asi pobere? plánuju buď 16 + 12 nebo 18 + 14…

        0 0
        • orca.1  

          No, pružina se neopírá o patku přímo, ale přes přírubu-matici a v ní zašroubovanej červík. Ten se opírá o patku. Síla je dostatečná, srovnatelná s klasickým šaltrem. Já zkoušel 14 a 16z (bez úpravy dýlky řetězu). Sice to pobere, ale při malém pastorku se zmenší jeho úhel opásání. Je do daný tím, že je to jen jedna kladka, ne jakou u šaltru dvě. (Když je napínák kolmo dolů, tak opásává jen cca čtvrtinu pastorku) Čtyři zuby rozdílu se mi zdá dost, ale pokud by se ti povedlo při velkým pastorku co nejvíc zkrátit řetěz, pak by to mohl i při tom malým pobrat.

          0 0
        • Vilém  

          jak chapat toto „plánuju buď 16 + 12 nebo 18 + 14…“ ?to jsi se upsal a myslel 36/12 38/14, nebo chces mit vzadu 2 pastorky?

          0 0
          • orca.1  

            Chce mít dva páry kol. Terén a silnice.

            0 0
            • Vilém  

              Aha,uz chapu.Tak to teda nevim,jestli to ten jednokladkovej pobere.To spis ten dvoj od Pointu.

              0 0
    • náčelník  

      Nevyřešily by to dvě kladky? Stará přehazka nebo: www.komponentix.de/…t_ss2_xl.jpg

      0 0
    • Peslezedirou  

      Co použít nějaký starý silniční šaltr?

      0 0
    • Mathaus  

      Singlespeed a resit dva pary kol? Na mestske jezdeni ti to staci a do terenu na singlu, to zae neni takova zabava.

      0 0
      • Mathaus  

        samozrejme pokud mluvis o street jezdeni a dirtech tak ano, jinak to nechapu. Ale Roox dela pekne veci, DMR taky, jen spis jestli jsi ochotny platit tolik za kousek neceho, co pri dobre znase vyrobis sam. A co treba 2rychlospojky na retez?Jen oddelat 4 clanky retezu? :)

        0 0
        • black.horse  

          samozřejmě, že mluvíme o XC singlespeed a do terénu je to super, dá se s tím jet hodně o hodně víc než si lidi myslí, ale taky to má svoje limity… jinak 2rychlospojky by neřešili moc napnutí řetězu, hledám cestu na rychlou změnu kol, bez hodinového štelování před jízdou…

          0 0
          • JSt  

            imho si zbytecne pridelavas starosti ;-). bych si misto takovyho spekulovani (stejne dospejes k nazoru, ze je to hloupost) zacal skladat celou silnicku, nejlepe furtku :-).

            0 0
            • Pebe  

              to je nápad :-) jak znám black.horse, tak to nebude dlouho trvat :-D

              0 0
              • Hroch obojzhivelnyj  

                Ja ho teda neznam, ale tu furtku by fakt mel zkusit. Co Pebe, kterou stranu kola jezdis? Ja se vcera hrde na furtce prehoup pres 2000.

                Dalsi moznost je dat 2 prevodniky tak, aby soucet zubu na pastorku a prevodniku byl stejnej→ stejne dlouhej retez. (treba 36–18 a 40–14) No ale to uz pak je doublespeed. Nebo single-and-halfspeed.

                0 0
                • Pebe  

                  musim se pžiznat, že většinu času trávim na volnoběžce, přece jenom nejezdim úplný roviny a trávit kopce dolů na brzdách se šlapacíma nohama není úplně moje sousto. Navíc nemám úplně dopilovanou řetězovou linku a mám asi křivej převodník či co, protože se mi v určitý části pohybu klik napíná řetěz aby po zbytek otáčky byl volnej, hůř by se s tim brzdilo protitahem. Ale občas si to otočim ;-)

                  0 0
                  • Hroch obojzhivelnyj  

                    Jen houstj. Sheldon Brown nekde popisuje centrovani prevodniku jako standardni a nezbytnou proceduru pro SS/fixku. V kostce neco jako, utahnes retez, najdes bod kde to nejvic tahne, povolis prevodnik, srovnas a tak furt dokola. Ja s tim nemel problemy, ale taky to v maly mire pozoruju, dokonce i na pastorku, kdyz tocim klikama tak chvili je to min a chvili vic, podle toho jestli se odchylky scitaj nebo rusej… Ale nejni to kriticky.

                    0 0
              • black.horse  

                nebude, dokonce budu takovej parchant a mám v plánu opisovat od Tebe:-P teda pokud neseženu něco jiného na stejným principu… ale tomu dám hodně času. Nejsou prostě na to finance a druhý kola na současnýho singla budou proti tomu „za hubičku“ a alespoň zkusím, zda mě single bude bavit na silnici tak jako v terénu…

                0 0
    • palkac  

      používám POINTa na trial a za poslední dva měsíce mi nespadl řetěz ani jednou. A přes zuby mi taky řetěz neklouže.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.