Na co si dát při koupi kola pozor ??pomocte nováčkovi !

13 nepřečtených
  • kolda5

    Dobrý den

    v tomto topicu

    www.bike-forum.cz/…7/forum.html#…

    řesím výběr kola(a asi už jsem se dík Vám rozhodl)ale ted by mě zajímala ještě jedna o nic méně důležitá věc a sice:

    jelikož jsem laik, tak se chci zeptat na co si mám dát při koupi kola pozor !

    Myslím si že nebude těžké prodavači odhadnout, že jsem laik tudiž aby mi neprodali nějaký špatný kus (který mají třeba schován někde vzadu a čekají právě na zákazníka jako jsem já :-)) )

    Jde mi hlavně o toto :

    Co se týče záruky tak je jako u ostatního zboží určitě 2 roky ? Ale co se bere za vadu výrobku (reklamace provedena bezplatně) a co se bere za úkon který si musím v servise uhradit já sám ??

    Někde jsem četl pojem garanční prohlídky…nabízí ji každý prodejce, je zdarma ?Na kolik mám bezplatně nárok ??

    Jsou kola při prodeji již seřízena ?A nebo si musím zaplatit něco navíc za seřízení.....at­d…atd…

    Prostě tipy jak nenaletět nějakému nepoctivému prodejci kol..,čeho se vyvarovat…

    0 0
    • homat  

      Kolo by mělo být před prodejem seřízené. Než kolo koupíš zeptej se na podmínky první prohlídky, zhruba po 200 km. V 99% je zdarma (kolo potřebuje celkově dotáhnout a seřídit, včetně centrování kol), pokud by byl náznak nechuti ze strany prodejce, jdi rovnou jinam, protože tak se bude chovat i při dalším servisu nebo reklamaci. Záruku máš dva roky na vady výrobku ne na opotřebení. Nejčastější vady jsou praskliny na rámu a špatný chod vidlice nebo tlumiče. U ostatních věcí bývá častěji příčinou opotřebení. Pokud má rám rozšířenou záruku nech si vysvětlit co tím myslí. Tato záruka může být uvedena například jako 5 let(to je jasný) nebo doživotní. Doživotní zárukou je u levných značek většinou myšlena životnost rámu (chyták), u drahých životnost majitele.

      Rozmysli si skladbu komponentů které na kole jsou, a které tam chceš mít. Prodejce většinou nabídne výměnu s odkupem, což tě příjde levněnji než dodatečné vyměňování.

      Závěrem platí pravidlo, že zrovna tak jak ty se těšíš na nové kolo, tak prodejce se těší, že jedno kolo ubyde ze skaldu. Takže chladnou hlavu a tlač prodejce do toho co chceš ty a nenech si namluvit co chce prodavač.

      0 0
    • Volf  

      Hlavně si dej pozor na základní rozpor mezi prodávajícím a kupujícím. Prodávající ti nechce prodat to co chceš ty, ale to co potřebuje prodat on. Takže když šáhneš po malým kole co mu tam stojí, tak bude podle něj dobrý a pokud po velkým tak taky, jen když ti něco ze svýho placu prodá.

      0 0
      • TinkTink  

        Dovolim si nesouhlasit – toto nejde brat pausalne – ne vsichni obchodnici jsou takovi a znam i takove, kteri chteji pomoct a skutecne pomuzou…

        Cimz ale nechci rict, ze je to tak bezne a take bych byl hodne obezretny, jenom chci poukazat na to, ze ne vsichni jsou „spatni“

        0 0
        • kolda5  

          Ja kdybych bral prodejce vseobecne (napr. PC a elektro)tak taky reknu ze prodejci se snazi vnutit vse a vyuziji toho kdyz senekdo v necem nevyzna…

          Takze se prave proto bojim nakupu kola…

          0 0
          • Lišák  

            Já to řeším tak, že při nákupu dražší věci, které nerozumím, si beru „bodyguarda“-prostě někoho známýho, co je v obraze.

            0 0
            • kolda5  

              No ale ze bych znal nejakeho MTB experta – to opravdu ne,znami jeszi na kole ale experti pres tuto oblast nejsou…

              0 0
              • Luka  

                tak to udelej takhle: napis sem, jestli by ti nekdo nepomohl s obrazenim obchodu a vyberem vhodneho kola.. treba za dve tri piva. Pokecate, on ti pomuze, a co, treba i budes pak mit „nekoho znamyho od kol“… hm? Urcite tu nekdo ochotny bude..

                0 0
        • stan.zak  

          Přidávám se k tobě. Paušalizování mě taky sejří!

          0 0
    • orca  

      Kolo by fakt mělo být seřízené, ale už záleží JAK . Máš prodejce co to jen asi poskládají a prodaj, máš prodejce co to nejen seskládá ale i pečlivě seřídí, a pak je kategorie TOP – kdy ti to nejen sestaví a seřídí ale ty přijedeš na garančku (zdarma v ceně) a on to před tebou dá do stojanu a na co šáhne to je dotažené a seřízené . Ty si na nic nestěžuješ – on se usměje a popřeje ti další spokojené km , a lehce tě upozorní např. kdy nechyt vyměnit špalky, pláště, řetěz, ukáže kam kapat olej , čím mazat řetěz. (má zkušenost s novou silničkou po 2300km na garančce)

      Bavíme se o kole a výbavě co fakt jde seřídit a dotáhnout … né kola do 10000kč…alá hypermarket.

      0 0
      • kolda5  

        No dneska jsem byl v madejasport Ostrava,ujal se me velmi ochotny prodavac,ptal jsem se jak je to s garancni prohlidkou,riokal ze zhruba po cca 100–200 km zdarma,ale rikal ze vesmes do pul roku u nich vse zdarma (jestli jsem ho dobre pochopil).Jelikoz jsem silnejsi postavy (102 kg)ptal jsem se primo na nosnost kola (v mem pripade to byl Author Traction)rikal ze 110 kg ± a ze pokud by na kole neco odeslo tak to urcite nebude ram ktery je hodne kvalitni ale treba by to mohly byt pri me vaze spice,rikal ze to pakneni problem vymenit za lepsi..zdal se mi hodne solidni… Ptal jsem se na moznost vyzkouset sio kolo po slozeni zalohy,rikal ze to jde ale ze oni to moc nedoporucuji,ze za tech 5 minut co se na tom clovek sveze nic mioc co mu nevyhovuje nezjisti,ze to se pak doladuje vse pri te garancni prohlidce kdyz uz ma clovek neco najezdene… A navic rikal ze kdyby me nedejboze srazilo auto ze by pak mohli mit problemy (protoze kolo ma byt fyzicky u nich jeste na sklade…)..tak ne­vim…

        Ale jasne sem mu rekl ze mam ± 15000 na kolo a i kdyz tam bylo kolo za 15500 po sleve tak mi doporucil ten Author Traction (stoji po 20% sleve 13 592).To uz je dobra cena ze ??…

        0 0
        • orca  

          co bylo to druhé za 15,500 ?? dej sem odkazy na obě kola ať posoudíme co je lepší …

          0 0
          • kolda5  

            Author Context byl za 15992 – trochu jsem se predtim upsal a dale pak kinetic za 11192,dexter za 10392,basic za 8792…

            0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce