• sramas

    Udělal jsem si radost a koupil jsem si SPDčkový tretry (moje první), dneska mi k nim po dlouhý době došly pedály s kuframa. Už jsem byl tak natěšenej na to jak to smontuju a pujdu to projet, ale samozřejmě jako pokaždý se musel vynořit nějakej zádrhel.

    Prostě jsem začal montovat ty kufry ale po chivlce jsem zjistil, že mi nejdou štelovat ty plíšky se závitama v tretrách (ta předozadní poloha)…Nevim co s tim..Jestli to mám zkusit rvát silou, nebo jestli mám vyndat vložky a rozlepit takový nařízlý vstupy k těm plíškum a tak je posunout..? toho se ale právě bojim, abych si je nezničil ty tretry. Mohl byste mi někdo proradit prosím.

    0 0
    • pajan  

      Co máš za tretry?

      Normálně by to ale mělo jít :-)

      0 0
    • juli  

      Našroubuj kufr, nedotahuj a kladívkem klepni zepředu a zezadu. Ono se to rozchodí.

      0 0
      • sramas  

        jo?:) tak fajn…já si říkal, že bych se toho neměl tak bát…já to dělal tak jak píšeš, ale moc jsem do toho radši nebouchal, protože jsem nevěděl jakym způsobem to tam je uložený v tý tretře…a to jsem strojař:DD tak to zkusim…zatim díky:)

        0 0
    • sramas  

      tak už to běhá…díky za ty rychlý reakce od vás…to bych asi dneska neusnul, kdybych to nerozchodil:D:D

      0 0
    • Without_R  

      Zdravím,

      nechci zakládat podobný thread a měl bych pár dotazů ohledně montáže kufrů na nové tretry a trochu dalšího a tak s dovolením hodím sem.

      Zhruba rok a půl mám kolo a jezdil jsem klasické šlapky, před pár dny jsem si pořídil tretry Specialized BG Comp (vel. 46, model 09) a nášlapy Shimano 540. Velikost kola 24' (MTB Merida), moje výška je cca 203cm.

      Ale k věci – jaká by měla být poloha kufru na tretře? Myslím noha v tretře vůči osičce nášlapu – na těch tretrách mám jen dvě možnosti nastavení předo-zadní polohy (snad to nazývám správně) a mám to na té víc vpředu (první dvě díry). Díky těm tretrám musím hnout asi i trochu se sedlem, abych dosáhl kloudného výsledku s olovnicí ze špičky kolena do osy vodorovně natočeného pedálu (viz mnohdy zniňovaný odkaz z iVelo zde na fóru).

      Nějak tak jsem to nastavil a byl cca jen 25km projet – je to super, zcela jiná jízda, ale trochu jsem cítil pravé koleno – na klasických šlapkách jsem s koleny neměl žádné problémy. Může to být tím, že jsem byl zvyklý na klasický šlapky a teď si noha zvyká na trochu jiný pohyb, neustále přesně vedený tretrou? Nebo to mám začít řešit?

      Omlouvám se za své možná laické otázky, ale dost mě správné nastavení posezu zajímá, protože při své výšce je to opravdu alchymie nastavit. Se starýma šlapkama mě nebolelo nic, jen trochu za krkem, ale nic hrozného.

      Díky moc za rady!

      0 0
      • juli  

        K základnímu nastavení tolik: kloub palce by měl být nad osou pedálu. posun v řádu milimetrů dopředu i dozadu není problém a dá se tím odstranit špatný pocit ze šlapání. Stejně tak je možné (a vhodné) nastavit boční vyklonění chodidla. Běžně špičkami od těla, asi tak, jaká je přirozená poloha při chůzi.

        Jak správně píšeš, bude pravděpodobně posouvat sedlo v předo-zadní poloze, tím se rozhodně může podařit odstranit bolest v koleni. Vertikála od čéšky k ose pedálů není dogma, ale jen jakási doporučená poloha. Stejně tak je dobré manipulovat s výškou sedla.

        Chce to trpělivost a dost pokusů k dosažení ideálního stavu.

        Dalším hlediskem je kruhové šlapání.

        0 0
        • Without_R  

          juli: kruhové šlapání? Tím myšlíš přesněji co?

          A to boční vyklonění nastavím jak? Že vytočím o kousíček samotný kufr na tretře nebo udělám něco na pedálu? Jinak v pedálu je trochu vůle, pár stupňů se s upnutou botou dá hýbat do stran (ale tak to mají asi všechny pedály/tretry).

          Flegamtik: přesně podle tohoto odkazu jsem prvotně nastavil tretry…

          0 0
          • Flegmatik  

            Boční vyklonění nastavíš nepatrným pootočením kufru na tretře… Tak, aby si pak nohy měl ve stejným úhlu, jak normálně chodíš – to aby se ti to pak nekroutilo v kolenu (odtud možná ty bolesti). Řeš to to nejdříve.

            0 0
            • Without_R  

              Díky za tip, to zkusím – mám to nastaveno tak, že mám nohy (špičky a paty) prakticky v rovině. Snad to půjde nějak jednoduše přestavit, protože už mám ty kufry dotažený celkem na krev :-(

              0 0
              • juli  

                Plíšek se závity jde v tretře posouvat po po povolení zarážek směrem dopředu a dozadu i do stran pro nalezení optimálnípolohy. Je potřeba si to vyzkoušet. Někdy bývá zatuhlý a potřebuje trochu násilí viz výš v tomhle vlákně.

                Kruhové šlapání nech „napotom“. Jinak tady najdeš info, včetně odkazů.

                0 0
                • juli  

                  Ten odkaz

                  0 0
                • Without_R  

                  Povolení by neměl být problém, mám to tam našroubované dva dny a dal jsem vazelínu :-) Zkusím to do stran tedy – chápu správně (viz. na přiloženém obrázku), že lehce povolím šroubky v tretrách a díky tomu uložení v tom středním plechu (jak má nápis 0J) to o fous celé vytočím dop strany?

                  0 0
      • Rychlej turista  

        Tato otázka je zcela na místě a je dobře, že to chceš řešit co nejdříve.

        Pro správné nastavení kufrů platí dvě univerzální pravidla. Tím prvním je, že kloub palce by měl být nad osou. Ale tím zásadním pravidlem je, že pravo-levé nastavení (vybočení chodidla) musí být takové, jak je to pro koleno přirozené. V žádném případě se toto nastavení nesnaž udělat podle nějakého jiného návodu nebo dokonce podle pravítka, či úhloměru. Klidně to můžeš mít pro každou nohu jiné. Jakékoliv jiné nastavení povede dříve nebo později k bolesti kolena. Pokud tě při přechodu na SPD bolí kolena, je to 100% z tohoto důvodu a žádné šibování sedlem a ani sebelepší technika šlapání to nevyřeší. Někdo má kolena natolik vyčvachtaná, že musí používat kufry s vůlí. I z tohoto důvodu jezdím s SPD i na silničce, protože s kufry na fest mě kolena bolela.

        1 0
        • Volf  

          Někde jsem četl, že ideální je projít se mokrýma bosýma nohama po podlaze a podle toho vytočení otisků chodidel nastavit kufry tak, aby tretry byly na pedálech vytočeny stejně. Je fakt, že každá noha může mít i jiný úhel vytočení. Poloha kufru pod chodidlem je sice obecně dávána pod palcový kloub, ale někde jsem nedávno četl, že zase spešl přišel s tím, že by se měl kufr dávat až za tento kloub, takže kdo ví.

          0 0
          • Rychlej turista  

            Co se týče té podlahy, tak já bych přece jen raději zůstal u toho, co jsem psal. A sice, že kufr by neměl noze bránit v pohybu. Jakmile při šlapání cítíš, že ti kufr brání ve vytočení nohy na jednu nebo druhou stranu, je to špatně. K tomu žádnou podlahu nepotřebuješ a navíc si myslím, že pokud stojíš, můžeš mít nohu vytočenou jinak, než když ji máš pokrčenou. Kdo to tak má, potřebuje kufry s vůlí.

            0 0
          • Ruprt2  

            s tou polohou za kloub se to tuším týká triatlonistů, kteří tak dají spočinout lýtkům, které šetři na závěrečný běh.

            Jestli teda myslíme totéž.

            0 0
        • Marskatin  

          To je zajímavé, ale u některých lidí neproveditelné. Chodí špičkami ven a pokud si stejně dají našroubují kufry, tak budou botami brnkat do zadní stavby:(

          0 0
          • Without_R  

            Právě, tam je pak problém se zadní stavbou.

            Nicméně ještě tam trochu místa mám a tak jsem to na pravé botě posunul (kufr) a uvidím. Levou nechám, s tou problémy zatím nejsou a dám tedy na vaše rady, že klidně každý kufr může být trochu jinak.

            0 0
            • HROOLI  

              Když sem kufry montoval napoprvé, dal jsem je úplně rovně. Hned mě začali tak po 3–5 km začali bolet svaly, co jsou nad kolenama. Tak jsem je mírně vytočil,tak aby špičky chodidel směřovaly mírně ven. Pravá noha už od té doby ,,lítá" v pohodě,ale v posledních dnech se začala znovu ozývat levá – stačilo kufr zase trochu vytočit. Takže je možné,že se ideální poloha kufru pro danou nohu může projevit až po nějaké době ?

              0 0
          • jonti  

            Ja brnkam jenom k kliku a vsechny puvodne krasne leskle kliky mam odrene :(

            0 0
            • Rychlej turista  

              To zase já mám levou kliku hezky vyleštěnou :-)

              0 0
              • Without_R  

                No tak zatím dobré, sice byla jen výletnická jízda cca 50km, ale kolínka jsem po přeštelování kufrů necítil … tak doufám, že to bylo tím!

                Jestli ne, tak jsem zvědav, kolikrát to ještě budu moct přenastavit? Protože přeci jen kufry se zaryjí do boty a tak asi zas tak moc možností pořád s tím hýbat nemám, co? Asi se by se to vychodilo a nešlo kloudně dotáhnout – nebo se pletu?

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Jestli kolena nebolí a nastavení kufrů nohu nevytáčí z přirozeného směru, tak by to mělo být v pohodě.

                  0 0
                  • Without_R  

                    Dal jsem kufry úplně ke kraji, abych měl co největší „rozchod nohou“ a trochu je vytočil, abych měl špičky lehounce od těla – o zadní stavbu patou neškrtám a tak uvídím až pojedu něco trochu víc zátěžového…

                    Díky Vám za rady ;-)

                    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.