Mondraker Foxy vs Raze X Canyon Spectral vs 125 x Yeti SB 130LR

40 nepřečtených
  • palda00

    Ahoj všem,

    rád bych se s vámi podělil o zkušenosti z roku plného zkoušení různých kol, které mě dovedly k aktuálního výběru. Kde jsem doufám skončil na finálních kandidátech. Jedná se o Mondraker Foxy vs Raze X Canyon Spectral vs Spectral 125 X Yeti SB 130LR.

    Původně jsem chtěl nějaký pořádný enduro jako kolo k doplnění k aktuálním HT a DC, které mělo jít pryč. Ale nechtěl jsem dát tolik peněz za kolo, které mi ani nezkusím.

    Začal jsem s půjčením Cube stereo 170 se 180mm vidlicí, které jsem moc chtěl. Jelo to jako tank dobrém slova smyslu, ale bylo i těžké, neohrabané a pomalé a vůbec jsem nebyl schopný využít schopnosti kola na maximum.

    Dále jsem zkoušel Giant REIGN a TRANCE X. Trance mi přišel mnohem lepší pro můj styl ježdění, ale pořád to nebylo ideální, ačkoliv papírově vypadal posedově a geometrií skvěle. Následovalo YT Jeffsy a Capra, Santa Cruz Hightower, Cannondale Habit ale nebylo to ono.

    Ke konci léta jsem vyrazil na Klínovec, ale neměl jsem domluvené nic na půjčení, tak jsem si řekl, že zkusím Mondraker Foxy z místní půjčovny. Hned jak jsem se pustil na první trail věděl jsem, že tohle je to kolo, které hledám. Byl jsem jím naprosto fascinovaný. Kolo mělo základný výbavu, brzdilo úplně na ****, ale jelo neskutečně a především díky Forward geometrii. Vždy jsem byl na kole takový stísněný a příliš vpředu, ale tady jsem měl konečně dostatek místa a když jsem přesul váhu více dopředu a kolo jelo neskutečně. Byla to naprostá změna v mém skillu na kole. Po dvou jízdách jsem jel 100× lépe než kdy dříve. Vůbec jsem to nechápal. Jezdil jsem celý den až do zavíračky. A to mi nasadilo brouka do hlavy.

    Půjčil jsem ho znovu tentokrát v lehce lepší specifikaci a stavu a byl jsem opět nadšený. Toto jsem zopakoval ještě několikrát a nadšení neopadlo.

    A pak vyšel nový model Foxy carbon 2022 a nový Raze, který se mi začal pozdávat, dle pár drobných recenzí mnohem více než Foxy, protože to zvětšilo možnost využití kola bez zbytečných rezerv. Po nahlédnutí do ceníků nových modelů se mi trochu zamotala hlava. Foxy krom základu pouze Öhlins, což moc nechci a Raze naštěstí komplet Fox. Ale zde se dostáváme již do vod Yeti SB130LR, které se tváří velice podobně a v poměru k ceně má i osazení, které bych chtěl více. Případně sehnat jen rám od Mondrakeru.

    Každopádně se snažím sehnat na půjčení SB130LR a jak bude dostupný Raze, tak i ten finální verdikt. Nicméně než jsem tento text dal dohromady tak se představil Canyon Spectral 125, který mě naprosto uchvátil. A k tomu jsem začal pokukovat i po klasickém spectralu, na který se všude píše chvála.

    Shrnutí:

    Mondraker a Yeti jsou na tom cenově podobně tzn. drahé.

    SB130 LR stojí na pomezí Raze a nové foxy carbon. Geo podobná, ale každý jinak řešený zadní odpružení. Problém u Raze za tu cenu je tlumič Fox Float DPS místo Float X a u Foxy Öhlins a horší osazení. SB130 LR je sice o kousek draží, ale je to přesná specifikace jakou bych chtěl. Ve prospěch Razu je zase váha 12,5 kg a i po výměně zadního tlumiče by to bylo podobné.

    Co se týče Canyonu, tak tam jsem nadšený z nové geo, která je ještě položenější. Oba Spectral mají 64° HTA. Velký Spectral je proti Foxy a Spectral 125 je nejvíce light trail bike ze všech, ale s agresivní geo. Další výhoda Canyonu je cena o 50–60 tis nižší cena (u CF9) při stejné výbavě a skoro 100 nižší pokud bych nebral kashimu. U spectral 29 CF8 by to nevadilo tam je Grip 2 a Float X Performance Elite, ale na Spectralu 125 CF8 tam je taky Grip 2, ale pouze Float X performance, kterému chybí nastavení LSC a dle českého zastoupení Canyonu to není možné vyměnit. Vůbec nechápu, proč to tam nemohli dát, ale cena je i tak stejná.

    Vyplatí se tedy si připlatit za Mondraker a Yeti, dá se ten příplatek nějak ospravedlnit? Nebo je lepší vzít Canyon.

    U Canyonu je problém, jak a kde otestovat.

    Nicméně jako důležitý poznatek musím zmínit, že konečně vím jaký typ kola +/- hledám a že potřebuju delší reach. Určení kola Bike parky a nějaké přírodní traily a občas výlet. Tak nevím, jestli by Spectral 125 byl dostatečný, ale ten nápad se mi moc líbí.

    0 0
    • kycis  

      Ahoj, dobre by bylo napsat na cem jezdis ted, jak dlouho jezdis po trailech a kam to chces posouvat dal.

      Pises urceni bike parky – jezdis i jinde nez na Klinovci? A pokud jen tam, jake lajny? Na BP pouziti maji Raze/Spectral 125 proste malo zdvihu.

      Ja vybiral kolo na vlastne podobne pouziti, nejcasteji traily za barakem, sem tam Rychleby/Trutnov, hodne casto jsem na Klinovci a obcas Spicak atd. Jednou za rok velkej trip do Alp, Finale a tak.

      Koukal jsem puvodne i po zdvizich 170/160, ale pak jsem si rekl ze na lokalnich trailech takovy kladivo nepotrebuju v BP nejsem tak casto a sahl po Spectralu. Rozpocet mam mensi, tak v Alu verzi, a cekam kdy dorazi, sand by mel do konce mesice.

      0 0
      • palda00  

        Aktuálně mám carbon XC HT a ALU XC přestavěná na DC (120mm/100mm) a Angled head set –2°.

        XC/DC půjde na prodej a XC HT zůstane asi přítelkyni, proto jsem koukal na ten raze a spectral 125, ale vím, že bych jí na tom stejně nestačil, ale zas bych měl jen jedno kolo a neutratil tolik peněz.

        Když vezmu něco s větším zdvihem, tak budu pak nucený koupit si ještě další XC HT s novější geo. případně aspoň druhou sadu kol s plášti na XC, ale to bych udělal asi v obou případech.

        Primárně jezdím Klínovec Rubin a Baron. Občas dolní Morava, Monínec. Ale chci zkusit další jako Špičák, Peklák Saalbach. Bydlím Praze, takže všechno relativně daleko.

        Prosím, jak ti dorazí dej vědět první postřehy. díky

        0 0
        • kycis  

          Takze jsi v klasickem prechodu z XC na trial, zkusils to, zjistil ze te to bavi ale jeste mas strach odpoutat se od XC uplne, mas strach ze to nepojede a nebudes stacit ostatnim :-) Tim si proslo hodne z nas, vetsinou to pokracovalo koupi kola se zdvihem cca 130 a za dalsi 2 roky 150 a vic :)

          Ja uz kategorii nemenim, ted mam Stumpjumper 27,5 160/150mm zdvih, ale chtel jsem modernejsi geo a puvodne i vyssi zdvih, ale nakonec jsem si srovnal ze zdvih me nelimituje a novejsi geo v kombinaci s vetsima kolama bude (doufam) idelani.

          Jinak ted mi pristalo ve schrance nove Velo a Spectral 125 je tam v testu.

          0 0
          • palda00  

            na ty 80–100 km vyjížky mi vadí i aktualní vzorek na DC – maxxis DHR II :D na Ikonech to jelo sakra jinak :D

            Tak to jsem zvědavý na závěr z testu.

            0 0
            • kycis  

              Ono podle me obuti ma u delsich vyjidek citelnejsi faktor nez zdvih. Muj Spesl je na rychlejch lehkejch gumach docela svizny kolo, kombo DHR/Assegai tomu na rychlosti dost ubere. Ale zas prida jinde :-)

              2 0
              • palda00  

                psal jsem teď s podporou Canyon a prý bude nějaká testovačka na jaře i v ČR jen zatím neví kdy, což by bylo skvělé, protože ta Saalbachu je až v červenci.

                0 0
              • palda00  

                Ty jsi se pro Spectral rozhodl jen na základě recenzí?

                0 0
                • kycis  

                  Nakonec jo, ale nechtej vedet kolik jsem stravil casu nad tabulkama vybav a geometrii vpodstate vsech vyrobcu kol :-) Jako spravnej projektak jsem vse sesypal do jedne vlastni megatabulky a vrtal se v tom a pomeroval snad mesic v kuse a videl a cetl asi vsechny dostupny recenze.

                  Jinak jsem procetl ten test 125 Spectrala ve velu a na rozdil od 150mm verze zadni stavbu moc nechvali.

                  0 0
                  • palda00  

                    Tak to uz bude druhy test, co tvrdí, že to není jen přesná zmenšenina.

                    Ale dle toho co jsi psal se mi dělá vice a vice jasno a budu vybírat asi jen mezi foxy, sb 130lr a spectralem.

                    1 0
                    • Breakpain  

                      Vem Foxy, máš ji otestovanou …

                      0 0
                      • palda00  

                        Ale jen tu, už teď, starou, ale nová bude asi jen lepší. Testy nikde ještě nejsou.

                        Canyon i tak vypadá moderněji, co se týká geo než i updatovaná foxy. Snad už bude brzy na půjčení.

                        0 0
                        • embi  

                          Nejsem si jist jestli ta nová v karbonu bude nějak dobře dostupná…

                          0 0
                        • Atilla  

                          Kdybych si měl vybrat mezi Foxy a SB130 tak určitě SB. Už jen kvůli tomu, že Foxy je předražené astro, výdrži ložisek a celkové prestiže značky.

                          0 0
                          • embi  

                            Astro dela treba i Transition, to mi neprijde jako problem. Nebo myslis nejakou podobnost s jejich katalogovyma ramama?

                            Loziska u Foxy a infinity switch u Yeti na tom budou narocnosti servisu podobne, ne? :-) Akorat ty loziska stoji 220,– Kč x 4

                            0 0
                            • ceo  

                              Fakt u nové Foxy prodloužlli zadní stavbu na 445? V prvních číslech byla pořád 435, pak se někde uváděla 445 a teď vidím jen 445

                              0 0
                              • embi  

                                ma to flipchip 435 / 445

                                0 0
                                • ceo  

                                  Super.

                                  A ten bazén pod tlumičem kde zůstává bordel vyřešili?

                                  Jako já jsem mega spokojenej. Na ty zdvihy to jede jak píchlá včela a v bordelu zvládne daleko víc než jsou moje limity. Dnes jsem koukal na 1 pocity J. K-Weed na Superfoxy a takovou čočku v negativním ještě žádný bajk nedostal :D Jenže on jezdí hodně přes zadní, takže mu forward sedět nemůže a myslím, že dojde ještě ke korekci…

                                  0 0
                                  • embi  

                                    Jo to je vyřešený.

                                    0 0
                                  • embi  

                                    jsem koukal na to video a jediny na co si tam stezuje je kratka sedlovka a ze se mu tam nevejde vetsi. Zbytek komentuje jen to, ze to kolo je o neco delsi:)

                                    0 0
                                    • ceo  

                                      Jsem zaujatý, a J K-W je můj velmi oblíbený technický jezdec, ale to video je z velké části IMHO fail.

                                      Sedlovka je ******* Mondrakeru, ale já jsem asi o 4 cm vyšší a mám v M foxine 180mm oneupku.....vy­sunutou o 6 cm…

                                      Ten zbytek mi přijde že opakuje nějaké testy. Dnes už Mondrakery nejsou o tolik delší… Oproti Ripmu V2 o 1 cm (reach 470 Vs 460) a SuperFoxy je o kategorii výše než Ripmo (160 vs 145). Occam je 140 mm a ten o hodně kratší je (450)…

                                      Podle mě čím se aktuálně geo Mondrakeru odlišuje nejvíc je nízká hlavovka, která tlačí jezdce … (A teď podstata) z pohledu starých krátkých geo dopředu, moderněji zůstat v těžišti. JKW je stylově oldschool jezdec, on jezdí extrémně přes zadní kolo. Pak mu Mondraker nemůže defaultně vyhovovat a bude zajímavé, jestli se pokusí přizpůsobit sebe nebo úpravama bojovat s geo.

                                      Btw Pišto z Lamy na kole taky nezvolil pro sebe dobře, když vidím, jaký rodla nasadil…

                                      Jsem rád, že nejsou všechny geo stejné. Já si třeba moc nerozuměl s tou od Pivotu, Ripmo taky žádný nadšení… Jsem zvědavý jak si JKW poradí s touto výzvou a jaký udělá závěr…

                                      0 0
                                      • ice  

                                        čau, test na Spectral 125 jsem do Vela psal já, případný dotazy tedy do pošty, ale ve zkratce: 125ku bych nebral, 150ku hned (kdyby nemela neduhy typické pro Canyon.

                                        Sám ted resim dilema, co vzít raze je zajimavy, jasny, SB130 LR taky, pak už to chce drzet linii, aby to clovek nesrovnaval s plnohodnotmým Spectralem/Rip­mem/SB150 a verte ze vyprodej testovacek jsou sakra zajimave, jen si to malo kdo umi dohledat.

                                        1 0
                                        • Luen  

                                          Jen ze zvědavosti – jaké jsou neduhy typické pro Canyon?

                                          0 0
                                          • esmo  

                                            praskání zadní stavby asi :D

                                            0 0
                                          • kycis  

                                            Taky by me zajimalo :)

                                            0 0
                                          • ice  

                                            často narážím na různé neduhy zpracování, povolování šroubů, čepů, takove ty blbosti, ktere umi ze sebedražšího kola udelat nocni muru

                                            1 0
                                            • palda00  

                                              Máš pravdu v minulém měsíci jsem viděl dva příspěvky, na TH strance na FB, kde nešla vyndat zadní osa

                                              0 0
                                              • novas752  

                                                To se ale múže stát na kterymkoliv kole, stačí když je to blbě udržovaný a zaroste to.

                                                1 0
                  • palda00  

                    Dodací lhůty na Spectral CF8 až léto, což může být červen a nebo taky srpen :D

                    0 0
                    • theedge  

                      Dneska je doba slozita. Jedna vec je si kolo vybrat a druha ho v teto dobe realne koupit.

                      0 0
                    • lacolad  

                      jak si dopadol? Spokojny so Spectralom 125?

                      Pytam sa lebo som vo faze vyberu a skoncil u rozmyslania nad Spectral 125 (lahsie a mozno trosku univerzalenjsie kolo) vs YT Jeffsy s vacsim potencialom na drsne (sutre, korene) traily.

                      0 0
                      • palda00  

                        Ahoj, podařilo se mi vyzkoušet o víkendu na Glemmride v Saalbachu jak YT, Mondraker, tak Canyon ihned po sobě.

                        Musím říci, že mě Raze velice zklamal, měl jsem půjčenou verzi Raze RR. Kolo nezklamalo ani nenadchlo, ačkoliv je to kolo o mnoho lehčí něž foxy, je celé tužší, hůře filtruje nerovnosti a při nájezdech na skoky (po rozbité části) jsem měl co dělat, abych ho dostatečně kontroloval. Částečně to mohlo být tím, že sem jel na Lku, ikdyž bych potřeboval XL. Musím říci, že jsem čekal více. např. ty Sram brzdy naprostá tragédie na moji váhu.

                        Naopak nové Foxy carbon, je ještě lepší, to je pro mě úplně dokonalé kolo, viz komentáře k předchozímu modelu. Co mě nejvíce dostalo je Öhlins vidlice. Šla mi lépe nastavit, lepší small bump sensitivity a je to snad poprvé co mě vůbec na rukách nic nebolelo. O proti razu jsem byl po dojezdu úplně fresh.

                        Canyon, je překvapení samo o sobě, vyzkoušel jsem Spectral, 125. A Spectral 125 je hravější než raze, ale zadní stavba se neustále pohybuje ve zdvihu. Normální spectral je tomhle pevnější. Ale jinak je to fakt super hravé kolo. Největší rozdíl o proti normálnímu spectralu je profil kola je takové nižší a lépe mění směr. Za ty ceny nic lepšího asi není.

                        Pokud bych se měl rozhodnout Raze vs 125, vzal bych 125. K Jeffsy se neumím vyjádřit to kolo mi nesedí a nevím pořádně proč.

                        U Foxy a Spectral bych bral Foxy, ale s tím pokud bych chtěl něco ušetřit vzal bych Spectral.

                        Pokud mohu srovnat lidi kteří byli u stánků, Mondraker vede, ale nechá si zato zaplatit.

                        1 0
            • novas752  

              To už je taky plášť který mnoho lidí nevozí v suchu ani na enduro. Na DC kolo imho dost nesmysl, na to jsou Rekony, Forekastry, Dissectory…

              0 0
    • novas752  

      Tyjo to máš dobrej rozptyl. Tak trochu nevíš co vlastně přesně chceš. Teda vlastně už víš, že chceš spíš delší kolo.

      Ještě bych si přeci jen ujasnil tu kategorii kola kterou chceš, z XC jseš zvyklej jezdit na optikou vyšších zdvihů dost opatrně, neagresivně, pár desítek nebo spíš 100+ hodin trvá než si to člověk dovolí pustit tak aby vyšší zdvihy a využil. Navíc řekl bych čim větší zdvih tim víc záleží na přesnym nastavení toho kola – už jen vidlice maj 4–7 samostatných věcí k nastavení, tlumiče to samé, k tomu pláště a tlaky atd a to za den prostě nevyladíš. A kola v bikeparcích jsou většinou v docela zoufaký kondici, celej den metal, večer wapka a další den znovu a znovu. Opravdu hodně lidí při přechodu z XC pořídí nějakej nižší zdvih, postupně se na tom rozjezdí, naučí, zjistí že to stejně oproti xc tolik nejede lrotože na bikeparky prostě jsou potřeba pomalý odolný bačkory, upraví jim to styl vyjížděk a za cca půl roku až rok už šilhaj po většim… Jestli tě třeba na tom Klínovci bavilo jezdit Barona nebo dokonce Německou nebo DH, nemá smysl brát cokoliv pod 140 vzadu.

      Spectral 125 je dosti specifický kolo a nejsem si jistý jestli by to pro tebe bylo to pravé. To je supr kolo pro lidi co na tom umí jezdit dostatečně agresivně aby využili masivní odpružení, ale nepotřebují zase tak velký zdvih, upřednostní lepší odezvu kola na pohyby jezdce za cenu že to trochu vyklepe. Takový slopestyle kolo na steroidech, drtič skákacích lajn a rychlých ± flow trailů v ne úplně ideálnim stavu.

      2 0
      • palda00  

        Ahoj,

        Máš naprostou pravdu nejradši bych mel několik kol :D

        Konečně jsem se rozhoupal a v obyvaku mi stoji bedna s Marin rift zone rámem. Našel jsem minulý víkend skvělý deal v DE, takže takové trochu impulzívní rozhodnutí.

        Ale je to v zásadě co popisuješ, půjdu na to zvolna. Vzadu je 125 a ve předu budu mit fox 34 2022 na 140mm. Není to tak agresivní jako spectral 125. A na získání zkušeností to bude stačit. Na DH lines se ještě necítím. Příští týden snad přijde už poslední komponent a to je sedlovka, protože tam nemůžu dát svoj 31,6 vs 30,9 u marin.

        Ale jinak to bude cele na SLX včetně 4 pistku a hazka XT. Vzadu nechám minion SS a dopredu jsem koupil assegai maxx terra. Až se vrátím ze služebky tak dostavím a dám zde na forum.

        A když pojedu na výlet tak mi trochu té dřiny neuškodí :D

        0 0
        • novas752  

          To si dej rovnou Fox 36. Fox 34 na to nestačí.

          1 0
          • palda00  

            snažil jsem se sehnat, ale podařilo se mi najít na 34 2022 za super cenu, za podobnou jsem ještě našel 38, ale ta by šla snížit jen na 150mm a ještě bych musel koupit ten shaft. takže by to bylo dražší a mnohem těžší. Nicméně k mé váze by ta 36 nebo 38 hodila více.

            Na druhou stranu do teď jsem to zvládal na 32mm nohách.

            0 0
    • K2  

      Přidám dotaz na výběr nového trailového kola.

      Dokáže někdo srovnat nové Cube Stereo ONE55 C:62 Race 29 s Canon Spectral hlavně z pohledu geometrie?

      Jezdím lokální traily kolem Prahy sem tam i běžné projížďky, Rychleby+Trutnov, sem tam bikepark, jednou ročně dovolená v alpách. Spíš si to užívám, než že bych dostal bike nadoraz.

      Aktuální bike Canyon Spectral AL 6.0 EX: https://enduro-mtb.com/…0-ex-review/

      Mám i druhý bike XC HT29.

      Cube

      https://www.cube.eu/…-grey/655100

      Canyon

      https://www.canyon.com/…-7/3187.html?…

      případně Al verze

      https://www.canyon.com/…-6/3353.html?…

      0 0
      • palda00  

        Sice se zpožděním, ale nakonec jsem se sezonu 2023 projel s Marin rift zone, a byl jsem max spokojeny. A teď jsem pořídil konečně vysněný mondraker raze.

        Doporučil bych spíše nový Spectral, geo mají podobnou, ale spectral už je ozkoušený. Aktuální cena bike discount, ale hovoří pro Cube.

        https://www.bike-discount.de/…tgrey-n-grey?…

        0 0
        • K2  

          Nakonec koupil Stereo v ČR za 70 tis Kč, zatím 2 vyjížďky a seznamujeme se, ještě ladím nastavení

          Ta cena za Cube na bike-discount.de vzhledem k výbavě je neskutečná…Pokud by se testovala kola pod 3000 €, tak by dopadlo tak jinak.

          V posledním Enduro Issue vyšel test trailových kol. Cube Stereo 55 se probojoval do seznamu 15 kol v testu, kde dopadl celkem průměrně. Každopádně i samotnou nominaci beru jako potvrzení, že patří mezi slušná trailová kola se současnou geometrií.

          https://enduro-mtb.com/…o-issue-058/

          Pak ještě vyšel test v německém bike magazínu

          https://www.bike-magazin.de/…-29-im-test/

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.