Mikroskop / lupa - poraďte co koupit

20 nepřečtených
  • jaradal

    Přemýšlím o nákupu nějakéo zvětšovadla na domácí použití a nevím jestli mám kupovat lupu nebo mikroskop. Předpokládané využití je pozorování přírodnin, prvoků, buněk?, apod..

    Nemám s tímto oborem žádnou zkušenost, takže bych potřeboval poradit jaké zvětšení a případně jaký přístroj pořídit.

    Je mi jedno, jestli to bude bazarový kus, pokud bude funkční a nepoškozený.

    Finanční limit jsem měl původně 1.000,–Kč, ale po proserfování pár e-shopů a annonce jsem pochopil, že pokud nechci vrak nebo plastový šmejd, tak musí být limit minimálně 2–2.500,–Kč.

    Omlouvám se za off topic, ale doufám, že se zde najde někdo z oboru, kdo bude mít trpělivost s neználkem :-)

    Díky za rady.

    J.

    0 0
    • ptrs  

      Je důležitý si říct co chceš pozorovat.

      Mikroskop je vhodný na hodně malé věci (buňky ,prvoci atp.)

      v podstatě se dá říct že je vhodný na všechny vzorky které lze prosvítit.Je dobrý si k tomu sehnat i barvy na barvení vzorků ,protože většina buněk je tak průsvitná že je pozorování minimálně nepohodlné.U vět­ších věcí ,tak od 0,5mm je lepší mikroskopická lupa (někdy se tomu taky říká mikroskop) Bývá stereoskopická a dá se použít i na neprosvětlené vzorky (brouky,kamín­ky,části rostlin)

      Pro lupu najdeš snadněji zajmavé vzorky k pozorování,u mi­kroskopu se musí vzoky připravovat.

      0 0
      • jaradal  

        Vzhledem k věku pozorovatelů (1ks dospělý po práci + 1ks 4. třída ZŠ + 1ks 1. třída ZŠ) zřejmě nějaká zuřivá příprava preparátů nenastane.

        Na základce jsme pozorovali buňky ze slupky cibule, což bylo téměř bez přípravy.

        Další možnost je koupit praparáty hotové, ale to je pak spíš jako promítačka, do které máš jen jeden film…

        Čili to vypadá na lupu s větším zvětšením (hmyz atd. to nejspíš dá). Bohužel toto zboží v bazarech není.

        J.

        0 0
        • ptrs  

          Ve Vodičkový máš hned dva fotobazary,Škoda a Pazdera.U Pazdery ty lupy občas maj.

          0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Vilém  

      Skoda, mel jsem krasnou komplet sadu Meopta mikroskopu s kompletnim prislusenstvim a drevenou krabici.

      0 0
    • terkad  

      Popravdě moc netuším, co se moc ve sféře pro domácí amatérské použité prodává, to na čem děláme ve škole (MU) se v základu pohybuje okolo 55000,– (základní rozumný studentský) a podle výbavy jde k milionu (k elektronovému jsem se ještě nedostala).

      Každopádně spoubydlící si pořídil na hmyz cosi levného na usb k počítači, tak se ho večer zeptám, jak to vlastně funguje a jestli to má cenu.

      Jinak pokud se budeš dívat po bazarech, tak pozor, jedná se o celkem citlivou záležitost a třeba v jedné učebně určené pro prváky, navíc s lavicema se sklopnýma sedačkama (kdokoli vstane a nechytne sedátko, dá slušnou šlehu do stolu za sebou) je polovina přístrojů ve stavu, kdy není vidět téměř nic a seřízení nepomáhá.

      Zkusila bych se poptat někde ve škole v okolí, jestli neobnovili vybavení, třeba u nás na gymplu se svého času krom nových přístrojů vyskytovala skříň plná nepoužívaných mikroskopů z roku raz dva. Starých, ale funkčních.

      0 0
    • bleach  

      co poslat mail nejakym zakladkam, jestli nemaji prebytecny kusy, ze odkoupis?

      0 0
      • jaradal  

        Dobrý nápad,

        zkusím se obrátit na svou bývalou střední školu.

        J.

        0 0
    • mark0008  

      k čemu mikroskop potřebujete? Skvělý výběr mikroskopů je na adrese http://www.levenhuk.cz/…omaci-items/, ale přesný výběr modelu závisí na tom, k čemu jej chcete používat

      0 0
      • Vilém  

        Strc si je do prd.le !!

        0 0
      • tigermoth  

        Už jsem se radoval že tady je nějaký kolega, co toho nemá dost ve škole/práci tak takhle blbne i doma.

        Našel jsem pravěké vlákno a blbou reklamu. Dík za zklamání, chlape!

        0 0
    • Je3y  

      Je tady někdo kdo mikroskopuje? nebo je tohle vlákno úplně mrtvé

      0 0
      • mdikson  

        Tak trochu, domácí výzkum pivovarských kvasnic a včelaření, tam je taky o vzorky postaráno. S dětmi cokoli co přinesou. Používám starý ruský kus, název jsem nikdy neluštil, ale ostří dobře. Největší zvětšení asi 800×.

        0 0
      • tigermoth  

        No technicky vzato já ne, mikroskop jsem poslal do světa pro nízké využití, teď spíš bino lupa 5×/10×. Takové to plantážnické využití – škůdci, kontrola plodiny a samozřejmě jako zábava různí zajímaví hmyzáci a obecně bezouši, hlavně vodní, když náhodou natrefím.

        0 0
    • Je3y  

      Potřeboval bych poradit. Mám v plánu sledovat spory/konidie chorob u obilovin, ale potřeboval bych na to vytvořit box s asi UV světlem, aby se choroba rozmnozovala a byla tak lepe identifikovatelna.. tak jestli náhodou nevíte jak na to..

      0 0
      • tigermoth  

        Nějaký kultivační box? A bude to na pěstování celé napadené rostliny, nebo na pěstování houby samotné na zrnu nebo jiném substrátě? Na celé kvitko budeš potřebovat namixovat nějaké vhodné světlo, UV úplně nevyužije, naopak bys jím mohl brzdit pořádný rozvoj choroby. Na pěstování houby samotné by asi stačilo žádné světlo a teplo a vlhko. Dělal jsem si takový bazmek na výšce z krabice, dovnitř jsem nalepil alobal a svítil tam ledkama. Člověka zajímá pásmo nějak zhruba 380 – 700 nm, víc kvitko nevyužije (jako technicky to vliv má, ale nenažere se toho :) Hlavně peaky kolem 430 – 480 a nějakých 680 nm, chlorofyl A a B absorbuje trochu jinak, ale jistý přesnou hodnotou si už nejsem. Bez zelené se to obejde. Takže podle toho bych sháněl ledky.

        0 0
        • Je3y  

          Jedná se mi především o listy. Teplo vlhko mi udělá hromadu alternarii, a přebije to tu chorobu samotnou. (Septoria tritici, setoria nodurum, drechslera nodurum). Zkusim ten alobal a ledky a uvidíme ;). díky :)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.