MAŠTALE-Kam se mám vydat,Co rozhodně stojí za to.

126 nepřečtených
  • doonio

    Za 2 týdny jedem taková partička lidí projet Toulcovský Maštale,Nové Hrady,Proseč,at­d..... Jelikož to tam nikdo z nás nezná,takže se budemem řídit hlavně mapou a vlastním rozumem.Slyšel jsem že  kolem Epicentra Maštalí jsou nějaký dorbý stezky(šutříky,ko­řeny,rychlý sešupy,…)Mohl by mi někdo zdokonalit mou chabou orientaci v tomto kraji.Co stojí za to navštívit.Kam se rozhodně musím podívat.

    A hlavně:kde se dá vydatně,a za dobrej peníz v těchto končinách napapkat.[zkrá­ceně:,,kde je dobrá hospoda" :)]

    Díky za tipy

    0 0
    • elbi  

      Co se týče hospod dobře se dá najíst v Poříčí, v Budislavi hospoda „Na Skalách“ a v Proseči na náměstí. Pak ještě chata Polanka a zámek Nové Hrady ale ty jsou o něco dražší. Jinak bych doporučil v Proseči navštívit muzeum dýmek (na náměstí u inf.centra) to je velice zajímavá expozice a v Nových Hradech za zámkem je muzeum jízdních kol a to je ještě lepší – vřele doporučuju. Pak se dá ještě najíst přes léto v hospodě " U Toulovce" přímo v centru maštalí. Jinak maštale nejsou rozsahem moc velké, takže se dají projezdit celé, jen přes léto se tam pohybuje dost lidí, takže opatrně. Pěkná trasa je z Budislavi po žluté na Borek, potom dále po žluté pěkným singlíkem, u potoka přejít na červenou, vyneseš kolo cca 100 m nahoru a jedeš parádním singlem až k hospodě U Toulovce. Je tam toho víc a stojí to za to. V inf.centru mají i podrobnější mapy, tak si tam něco pořiďte.

      P.S. Nezapomeňte na rozhledny.

      0 0
    • Jarousz  

      CAUES!

      JA JSEM MASTALE OBJEVIL CELKEM NEDAVNO A JSEM Z NICH NADSENEJ :-) DOPORUCUJU RESTAURACI POLANKA, KOUSEK POD NOVYMI HRADY, TAM JSEM SE ZASTAVIL VZDYCKY. A POKUD NEMATE KDE SPAT, KOUSEK OD VYSOKEHO MYTA SMEREM NA SLOUPNICI JE MLYN, KDE JE PRIMOVA HOSPUDKA S NOCLEHEM ZA 90KC/NOC  I SE SPRCHOU I S BAZENEM. TOCEJ 12°STAROUSE, DELAJ MASO NA LAVOVYM KAMENI A VYDRZI TAM S TEBOU AZ DO RANA. O VERCE ZA BARREM TI NEBUDU POVIDAT, TU MUSIS VIDET :-)

      POKUD BUDES CHTIT, POSLU TI NA MEJLA CISLO.

      JA

      0 0
    • Sandrushe  

      vrele doporucuju nasledujici trasu (a koupit si mapu s cyklostezkami):

      dojet do Vranice, z tama po cyklostezce c. 1 smerem k prirodni rezervaci Mastale az na rozcesti s cervenou, tam se dat smerem na Toulovcovy Mastale, kde doporucuju navstivit Hrncirovu skalu a po te cervene dojet opet do Vranice. Tenhle usek cervene je moc pekny. Z vranice je pak pekna cesta do Jarosova, z tama kousek po silnici k Toulovcove rozhledne a pak ze silnice po zelene cyklostezce, kde pojedete podel lesa po leve strane a po prave strane je pole az prijedete k takovy chajde a tam se date dolu doleva a dojedete myslim nekam na cervenou to uz si nepamatuju :) A pak nekam dal :) a jeste je pekny usek z Prosece po zelene cyklostezce do Boru u Skutce. Je to tam celkem malicky takze pravdepodobne budete projizdet nekolik mist nekolikrat, ale takhle se tam da moc hezky zajezdit a mistama jsou tam opravdu krasny i technicky useky.

      0 0
      • Mongoose71  

        Maštale jsou gut, koukni na www.mastale.cz je tam podrobná mapa a na ní značené cyklo okruhy tuším, že jsou asi 4 po 30 km..... nejzajimavější jsou přímo Toulovcovy maštale…

        0 0
    • marapara  

      V sobotu jedu na dovču na Vysočinu, budeme kousek od Sněžného. Takže určuitě jeden výlet zamíříme i na tu stranu a pojezdíme v Maštalích. Už se těším, zitra koupim mapu.

      0 0
    • scret  

      Mastale jako takovy jsou maly,ale v okoli je spousta peknych mist ktery stojiza to videt… od Novych Hradu pocinaje az po vsechny tri rozhledny konce…

      je tam pekny nenarocny bikovani, jsou tam supr brody.. kolikrat se nam stalo ze clovek jel chvili cestou v potoce… fakt parada… byl jsem tam s pritulkou, ty se tam moc libilo, me taky… ale s partou kamosu bych tam za dva dny asi nemel uz kde jezdit…:)

      0 0
      • Sandrushe  

        no kdyz si najdes ty spravne cesty, jako napr, ta mnou popisovana cervena (tedy jeji cast) nebo cast zelene do Noveho Boru z Prosece a naslo by se jich vice, tak se da zabajkovat i docela narocneji na nekterych mistech

        0 0
        • scret  

          nevim, byli jsme tam cca pred 3mi mesici a jako jo, pekny,ale narocny bikovani si predstavuju jinak no… to uz kokorinsko je pro mne daleko narocnejsi, vsude pisek, koreny, skalky a do toho clovek dava denne treba 80kilaku…

          0 0
          • stan.zak  

            A nestačilo by kolem 50ti? Pustíš nějaké typy? Děk.

            0 0
            • scret  

              jezdim kazdym rokem do Doks, takze vychozi bod jsou vzdycky doksy a pak se nejak motame okolo…

              Houska, Skalni mesto atd. atd. Trailiky tam jsou opravdu nadherny… pokud to chces hodne do podrobna, napis userovi Blabas… ten si to tam pamatuje dobre, jezdime spolu,ale ja nemam takovyho pamatovaka na mista…

              0 0
    • pavelr  

      Nejlepší je trojúhelník Budislav – Proseč – Vranice. Většinou začínám z Budislavi po červený do Vranic. Z Vranic Voletínským potokem (částečně červená) směrem na Proseč, vystoupám na modrou a po ní po hřebeni se vracím do Vranic. Žlutá je taky skvělá ve směru dolů. Území je to malinký, přejetý za pár hodin, člověk musí být ohleduplný k pěšákům!

       
      0 0
      • Windblow  

        Díky Sandře a Veganovi jsme v neděli navštívili Maštale, krásné ježdění na den, vše se odehrává na pětníku, ale opravdu krása.

        0 0
        • kámen úrazu1  

          Jo. Už jsem Ti to k jedný fotce napsala. Je to opravu krásný místo na ježdění, ale kvůli takovým jako Ty hrozí, že ježdění zde bude zakázáno.

          0 0
          • Black knives  

            Spíše kvůli takovým,jako jsi ty. Pokud dokážeš na kole, co dokáže pojezdit Patrikova přítulka, pak bys nemlela nesmysly. Anebo je to jen slepá závist, páč by sis na takovém kamínku mohla udělat bebínko.

            0 0
            • kámen úrazu1  

              Proč jsem měla pocit, že jseš člen Čemby? S Tvým přístupem ježdění na místech zákazu by to ale byla blbost, to jsem neodhadla. A jasně, že je to ode mě slepá závist. přes kořeny přenáším, protože se smekají, kameny taky tak, jinak bych přece jezdila mimo cesty a vůbec, jezdila bych i na motorce v lese, nebo rdši ještě na čtyřkolce, pokud možno v přírodní rezervacik, jako jsou mimochodem i Maštale. Aby všichni viděli, co všechno zvládám.

              0 0
            • kámen úrazu1  

              Jinak máš samozřejmě pravdu i v první větě. Ukažte názorně všem ochráncům, majitelům lesů a tak, že ježdění mimo cesty a dokonce po skalách přírodě neškodí! Jak to uvidí, určitě hned prozřou a přestanou si vymýšlet pro cyklisty stupnidní zákazy jako jízdu mimo cesty. To je přece nejlepší způsob řešení, názorná ukázka!

              0 0
              • Black knives  

                Na druhou stranu mince, takové mařenky, co dokáží jezdit tak akorát po lesáckých svážných cestách, těch znám taky dost. A mnohdy závodnice, co se nechávají fotit s číslem na kole..

                A můžu tě ujistit, že v čemba jsem, a lobuju za singltrek. Ale za mně-obtížný singltrek. A to je něco, co si můžeš sama najít na youtube /singltrek/.Takový černý sigl není nic pro XC tůristy. Singltrek,který může být tak těžký,že na něm může mít potíže i sjezdař, a ty bys na něm zjevně šla pěšky.

                0 0
                • Medunka  

                  aneb STYD SE CLENE CEMBY, JEZ CTIS ZAKONY, PRAVIDLA  A DBAS NA TO, ABY KRASY LESA ZUSTALY I PRO NASE POTOMKY POKUD MOZNO CO NEJMENE POSKOZENY.

                   
                  0 0
                  • Black knives  

                    Heleď,co to meleš? Ale ty jsi pražanda, tak víš jistě všechno nejlíp. Já podporuju obtížný singltrek,kde skoky a technika budou součástí trailu. To ty si pak můžeš tak akorát pustit video o bikování na trailech.

                    0 0
                    • Nimrod  

                      můžeš mi osvětlit, proč píšeš takovýhle věci? nějak to nechápu…

                      0 0
                      • Black knives  

                        Medunka se do mě opřela už vícekrát. Jen reaguju.

                        0 0
                        • Nimrod  

                          a kámen úrazu? fakt tomu nerozumim… všichni chceme trailíky, kde si zajezdíme hezky, ale hold jsou místa, který jsou chráněný a my máme smůlu

                          0 0
                          • Black knives  

                            Znám Toulovcovy Maštale-jakžtakž. Byl jsem tam na kole vícekrát. Vím, odkud jsou přesně fotky, co sem dával Patrik. Ano, chránit přírodu, to je jistě v pořádku. Jezdit po skalách? Proč ne? Pokud tam není vyslovený zákaz, a jsou součástí značky? Naopak, je to moc fajn poježdění.

                            A pokud je mi známo, po skalách vede i část bikemaratonu napříč Teplickýma skalama . Kvůli možnosti projet se po oblinách skal jsem jezdil do Českého Ráje. Po turistické značce, protože jiná možnost tady zatím není. Ale snad jednou budou singly, kde bude bikerské oko i duše uspokojena, a my nebudeme turistům ojíždět skály a kořínky,které si zničí sami.

                            0 0
                            • Nimrod  

                              jestli je to povolený, tak proč ne, ale nechápu to rytí do děvčat… cožpak to nestačí říct nějak příjemnejc, že se mejlí? popřípadě to doložit něčim, protože jak vidno ani jedna strana neustoupý bez důkazu

                              0 0
                          • Vegan  

                            No ale to mastale nejsou :D a v tom je ten vtip :D

                            0 0
                    • Darkson  

                      se mi zdá, že mluvíš trochu z cesty a o něčem jiném, než děvčata:-)

                      0 0
                      • Black knives  

                        Myslíš? Naváží se do mě, že jsem člen čemba, a nechráním ty zbytky přírody, co ještě nestihli zničit turisti, lesáci, podnikavci, a politici? Nemyslím si, že jsem mimo. V čr není zatím omezeno pohybovat se po značení KTČ. Tak se tímto jezdí. A snad nikoho nepřekvapí, že tam mohou být kořeny, a vedle skalka, kterou si někdo skočí-protože si troufne.

                        0 0
                        • Darkson  

                          jasně, ale otázka sporu nebyla, jestli někdo něco sjede nebo ne, ale jestli jsou fotky z ježdění po lese nebo po cestách. jestli je to turistická značka, tak by s tím neměl mít nikdo jinej problém, než že tam ještě nebyl:-)

                          0 0
                        • speedy gonzales  

                          blacku, vzdyt ty utoky jsou uplne zbytecne… chce to jen trochu pochopeni! myslim, ze si kamen vubec nepochopil…

                          kamen urazu je v mastalich doma, proto to bere osobne. je to „jeji“ lokalita. vzpomen si jak se rozcilujes ty kdyz ti nekdo projede po vnejsi hrane trailu.

                          nejde o to ze by rikala jak patrik skodi, ale kazdy se boji, aby mu nevzali „jeho“ misto na bajkovani. myslim ze v tomhle ste na stejne lodi vic nez si myslis

                          0 0
                          • Black knives  

                            V tom jistě souhlasím. I já si hlídám své domácí poježdění.

                            0 0
                            • Black knives  

                              Na druhou stranu jsem byl kritický i ke starostovi Proseče, a nelíbilo se mi, v jakém stavu jsou značené cyklotrasy okolo Maštalí. Rozbité od lesáků. A to jsem chtěl své rodině a sedmileté dceři ukázat bikový ráj v česku. Já byl z Maštalí poprvé ůplně u vytržení, jak je tam krásně.

                              Jen mi nedělá problém se pohádat, pokud si udělám o někom názor(…dosaďte..). Mě už bylo napsáno, že jsem buran, i já znám pár hezkých přirovnání. Ale namám je zapotřebí ventilovat.

                              0 0
                              • elbi  

                                Víš Romane, on za ty rozbité cesty starosta až tak nemůže, LČR těží na svých pozemcích a obec není všemocná aby to vše pohlídala. V polovině června, když jsem byl za Martinem, jsem ve skladu už viděl svazky nových kůlů a hromádky cedulek pro nové značení. Musíte pochopit že na takové věci jde pouze zlomek rozpočtu, neb obec musí fungovat. A řekl bych že v Proseči plyne do turistiky a Maštalí poměrně dost peněz. Daří se jim i získávat granty.

                                0 0
                                • Black knives  

                                  Já vím,a taky jsem mu to přede všemi řekl na schůzce, že sice kritizuju, ale myslím to dobře. Myslím to i tak,že před šesti lety jsem zavítal do Maštalí,a měl jsem z toho šok, jak je tam hezky. Tehdy jsem si myslel, že se starostovi podařil zázrak. Oficiální bikové stezky. Sice, mnohé takové jen po traktorkách, ale tehdy jsem je zažil v ujetém písku, rovné, jak od válce. Pro mamče s prachožroutama naprosto super. Starostovi nic nevyčítám, odvedl obrovský kus práce. Jen, nemůžu tam vzít rodinu na dovolenou za stávajícího stavu. Moje žena, dcera by tedy nejásaly. Je zajímá spíše koupaliště, které ale v Maštalích nikde není. A já bych mohl spokojeně zmizet do lesa. Jako bývalý horolezec miluju skály,a borovicový les. Po Maštalích jsem vícekrát jezdil sám, a nasával atmosféru místa. Jen, i tak by tam pomohl místy kultivovaný bikový singltrek. A starostu pozdravuj, já ho všude chválím. Kritika je jen ke zlepšení stavu věcí.

                                  0 0
                                • Black knives  

                                  I ty sepřeci podílíš na velebení Maštalí. Díky ti za to. Mám sice sklerozu, ale cos mi tehdy říkal, si pamatuju. Držím moc palce.

                                  0 0
                          • Windblow  

                            Souhlas s tebou, ale je-li tam kámen doma, zeptám se co prospěšného udělala pro tak nádherné místo? Neprávem obviňovat lidi na fóru, to není konstruktivní přístup. ČEMBA ty kroky dělá.

                            0 0
                    • Medunka  
                      1. Nejsem Prazanda, o koukani na video o bikovani na trailech nemam zajem
                      2. Kamen Urazu Mastale zna a rekla bych, ze dle fotek asi poznala, ze dotycny nejezdi na mistech, ktera by byla povolena na jistu na kole a proto napsala, co napsala. Akorat ty jsi se zachoval jako vesnicky buran a reagoval jsi jak jsi reagoval, tak se nediv me reakci
                       
                      0 0
                      • Vegan  

                        add 2) Evidentne nezna jinak by poznala, ze nikdo zadny zakaz neporusil a neprudila by. Chapal bych kdyby se zeptala zda to nahodou nebyla jizda mimo povolene cesticky/ znacky KCT, ale to ona ne, ona musela jasne zautocit a ta blackova reakce je tomu myslim celkem primerena.

                        0 0
                  • pos3k  

                    nestacil by Kodex? ;-)

                    0 0
                • kámen úrazu1  

                  Teda, co ty všechno dokážeš vyčíst z jedný fotky a z nesouhlasu s jíz­dou na zakázaných místech, to je úžasný. Kam se hrabe Dr. House!

                  0 0
                  • Windblow  

                    Takže to vše shrnu: ani na jedné fotce nejsme mimo značení KČT, kolo na skále (kameni) neudělá větší škodu než pěšák, v TK jsem viděl spoustu odhalených kořenů na značených trasách, rozsáhlá eroze evidentně způsobená pěšáky v prudkých svazích (kam biker nemá důvod jet) a stačilo málo, vést obdobu singtreku pro pěší a zábradlím zaterasit možnost zkratky. Davy turistů válejících se v borůvčí, auta zaparkovaná v lese, vajgly na skále a to vše byli pěší. Asi máš nějaký vnitřní problém, který tě přinutil vyvrátit výše uvedené bláboly, zamysli se a potom piš, takhle ze sebe děláš terč posměchu.

                    0 0
                    • kámen úrazu1  

                      Já vím, že kolo na skále neudělá větší paseku než pěšák. Dokonce i v borůvčí. Já to vím. Ale neví, nebo nechtějí to vědět ti, kteří prosazují zákaz ježdění v TM.

                      Co se týče zákazu – přečti si pravidla chování v rezervaci TM. Patří mezi ně i používání kola mimo vyznačené stezky. Stezky. Neznamená to, jak by se možná zdálo, že stezka je jen název pro turistické a cyklistické značení po cestách i mimo ně. Znamená to cestu, cestičku, pěšinu, prosto zřetelně oddělený od stromů. Takže povolená jízda v TM je ta, která vede po značené cestě, pěšince. Tolik jen k Tvýmu komentáři u fotky k mé neznalosti zákonů. Opravdu TM zákon dále rozvíjejí a jsou zde zakázány věci, které jinde platí. V národních parcích je totéž, že ano.

                      Ad seskok z balvanu – sice je vedle cesta, ale pokud si přečteš můj první komentář k fotce, nemluvím o nepoužití cesty, ale o provokaci případných přihlížejících. To seskok je, je jedno, jestli na cestě nebo mimo, turisti pravidla a zákony neznají, mnohdy prostestují i proti jízdě po pěšině a jsou přesvědčeni, že mají pravdu. Sesko, tahání kola borůvčím, to už jsou vyložené provokace. bydlím kousek od Maštalí, ozývalo se pár hlasů proti ježdění cyklistů, utlomuli se to a teď jsou někteří zase pro zákaz. Co si myslíš, že tací lidé by udělali, kdyby vás někdo bonznul, že vád viděl mimo cesty ( i kdyby to nebyla pravda), nebo přišel na vaše fotky? Využil by je: " Podívjete se, cyklisti stejně nedodržují pravidla v naší rezervaci, jezdí přes kameny, místo vedle po cestě, tahají kola borůvčím a přes propasti…

                      0 0
                      • Windblow  

                        Nějak už nemám chuť a náladu s tebou diskutovat, ale pro upřesnění: obvinila jsi mě, že jsem jezdil mimo značené cesty, NEJEZDIL, po kameni jsem jel, NE MIMO ZNAČKU, v borůvčí jsme NEJEZDILI, ani netlačili, na fotce slečna stojí oběma nohama na skále a porost je kolem, chodce neohrožuji, zdravím a děkuji. Dobře si uvědomuji, o co ti v jádru jde a souhlasím s tebou, ale nemůžeš takhle veřejně neprávem obviňovat lidi a znevažovat práci ČEMBA, protože právě táto organizace, jediná bojuje za „mít kde jezdit“. A co pro to děláš ty (kromě tohoto nesmyslného tlachání na fóru)?

                        0 0
                        • Pebe  

                          a tvoje tlachání na fóru je smyslné? :-)

                          0 0
                          • Windblow  

                            nemyslím, že nějak výrazně, ale lidi se tak dozví pravdu a nenechám si ***** na hlavu

                            0 0
                            • Pebe  

                              hovno na hlavě opravdu není smyslné, v tom jsme zajedno :-)

                              naštěstí se o to Šutřík nepokoušela, stačí si to přečíst znovu…

                              0 0
                            • Medunka  

                              nikdo ti na hlavu nesere, toho jsem si tu nikde nevsimla. Nemyslim, ze by Kamen nemela pravo napsat svuj nazor a svuj strach, co se tyce bajkovani v teto lokalite. Pokud vi, ze jsou problemy a hrozi moznost, ze se tam jezdeni zakaze, muze zde na to upozornit, coz udelala. Chvala bohu za to, ze to nekdo dela a upozornuje na mozne problemy. Je to tezke pochopit?

                              Myslim, ze ted, pokud tam nekdo pojede z BF kdo to tady cetl a bude si chtit na tom kameni  take skocit, tak se to bude snazit udelat tak, aby to nevidel zadny pesi a nemohl rici, ze cykliste davastuji tuto krajinu.

                              Doufam, ze vseobecne tato debata povede k tomu, ze se cykliste nejen tam budou chovat slusne k pesim a nebudou davat duvod ke stiznostem na cyklisty

                               
                              0 0
                              • Vegan  

                                Kdyz jsme u tech hoven a srani na hlavu zvlastni jaka debata k tomu muze vzniknout a kolik dalsich hoven se k tomu da napsat :D :D :D

                                 

                                Ale ted vazne takze kamen urazu nekoho narkne to je v pohode pak nekdo na ni vleti to uz v pohode neni.

                                 

                                Takze v teto logice veci, kdyz te narknu, ze pri jizde ohrozujes svou bezohlednou jizdou vsechny chodce okolo ( byt nemam jedny dukaz ze tomu tak je ) tak je to uplne v pohode a ty se proti tomu nebudes ohrazovat, protoze pak by si na me utocila viz BLACK ..... aha ok pak uz to chapu

                                 

                                DIKY

                                0 0
                                • Windblow  

                                  Aleši přesně tak.

                                  Z těch hoven, co tu padaly jsem už celý hnědý, jdu se raději proběhnout, než dále zasírat toto fórum.

                                  0 0
                      • RomanH  

                        Podivej, jestli to nevi nebo nechteji vetet Ti, kteri to posuzuji, je uplne jedno. Oni si budou delat stale to, co chteji. Nechci byt pesimistou, ale tady se to proste minimalne jednu generaci nezmeni. Moje jedina obrana proti tomu je jezdit podle sveho svedomi. Cekam, az me zase napadnou ostatni, treba za jizdu na motorce. Nechci vest debatu timto smerem. Jen chci rici, ze pokazde, kdyz se vratim za zahranici, mam pocit, ze nekde to proste jde a zde se budou porad vest zabomysi valky o kousek pisecku.

                        Jako cesrstvy priklad Ti uvedu Livigno. Ted jsem se odtud vratil, mnohem hezci a uzsi singltracky nez treba v Krkonosich. Proc tam nikde neni zakaz ? U nas se tim ohani ve jmene ochrany turistu. Tam se lidi proste respektuji. Ja i chodci jsme treba povzbuzovali klucinu, co tam jel i na stupace (i kdyz teda motorky tam maji znackou zakaz, nicmene prave ta stupacka byla pred spoustou chalup), na jinem miste dali zase prednost mne, proste podle situace.

                        0 0
                  • Vegan  

                    No vidis a me by zase zajimalo kde ty si vzala ona zakazana mista :). Pokud se nepletu Chranena krajina oblast toulcovi mastale patri do uskupeni CHKO, jak z nazvu vypliva nejde o zadny NPR a tudis je mozno jezdit vsude tam kde to neni zakazano mistnim zakazem a jiz existuje stavajici cesta ( to ze je fotka kompozicne postavena tak by to vypadalo ze se tam pesina neni neznamena ze tam neni :D )

                     

                    A proto kdyz nekoho napadas, ze jezdi tam kde je to zakazano je jasne, ze se nekdo proti tomu ohradi a pokud se ohradi stejnym tonem jako ty na nekoho utocis tak on je automaticky horsi jak ty? proc ? za co ?

                     

                    Uprimne rikas tady naproste nepravdy a na jejich zaklade se do nekoho navazis Cemba mela najare akci v mastalich byl pritomen starosta obce Prosec + nejaci lide s prilehlich obcich provadeli nas domorodci a nepotkali jsme jediny mistni zakaz a pojezdeni bylo po stejne trase jako jel Patrik s pritulkou tedy po te trase od kud pochazi fotky. Bud sve napadani podloz dukazy nebo dej lidem svaty pokoj, pak nebude Black popuzen reagovat stejne popudlive vuci tobe.

                    0 0
                    • obda  

                      Trochu se pleteš, Maštale jsou přírodní rezervace, už asi tak 15 let.

                      0 0
                      • Vegan  

                        http://www.mastale.cz/…_mastale.htm, Ale PR je preci CHKO ne NPR tedy narodni prirodni rezervace, ale jen prirodni rezervace viz. http://orlickehory.webz.cz/chko.htm

                         

                        takze pro PR plati pravidla CHKO + nejake kraviny

                        pro NPR/NP plati to, ze se cikliste smi pohybovat jen po ucelovich komunikacich + znacene cyklostezky

                        0 0
                        • obda  

                          Ne, PR opravdu není CHKO, je to jiná ze šesti kategorií chráněných území definovaných v zákoně. Co je a není dovoleno v PR definuje §34. Nikde jdem netvrdil, že je to NPR, jen jsem opravil tvé tvrzení „Chranena krajina oblast toulcovi mastale patri do uskupeni CHKO“ – jde o PR Maštale, žádné CHKO Toulovcovy maštale. O tom kde se nesmí jezdit jsem neříkal už vůbec nic :)

                          0 0
                          • Vegan  

                            ok pak se omlouvam, ze jsem si nepotvrdil informaci z mapy moje chyba uznavam :) opravu beru v potaz a zaroven se omlouvam :) a v druhem postu jsem to myslel tak ze PR se rezimem blizi CHKO dokonce je mu tusim podrizeno tedy tak ze PR nema vlastni zpravu nybrz tu na CHKO ale tim si nejsme uplne jist

                            0 0
                            • Windblow  

                              Stav k 28.4.2006 do částky 59/2006 Sb. a 23/2006 Sb.m.s.
                              Obsah a text 114/1992 Sb. – poslední stav textu

                              § 33 Přírodní rezervace (1) Menší území soustředěných přírodních hodnot se zastoupením ekosystémů typických a významných pro příslušnou geografickou oblast může orgán ochrany přírody vyhlásit za přírodní rezervace; stanoví přitom také jejich bližší ochranné podmínky. (2) Nezastavěné pozemky na území přírodních rezervací, které jsou ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona ve státním vlastnictví, lze zcizit jen se souhlasem ministerstva životního prostředí. Tím nejsou dotčena práva fyzických a právnických osob podle předpisů o majetkové restituci. 13) § 34 Základní ochranné podmínky v přírodních rezervacích (1) Na celém území přírodních rezervací je zakázáno

                              1. hospodařit na pozemcích způsobem vyžadujícím intenzivní technologie, zejména prostředky a činnosti, které mohou způsobit změny v biologické rozmanitosti, struktuře a funkci ekosystému anebo nevratně poškozovat půdní povrch,
                              2. používat biocidy,
                              3. povolovat a umisťovat nové stavby,
                              4. povolovat nebo uskutečňovat záměrné rozšiřování geograficky nepůvodních druhů rostlin a živočichů,
                              5. sbírat či odchytávat rostliny a živočichy, kromě výkonu práva myslivosti a rybářství či sběru lesních plodů,
                              6. měnit dochované přírodní prostředí v rozporu s bližšími podmínkami ochrany přírodní rezervace.

                              (2) Výkon práva myslivosti a rybářství může příslušný orgán omezit, pokud tento výkon je v rozporu s podmínkami ochrany území přírodní rezervace.

                              0 0
                              • Windblow  

                                Za jeden den jsem našel několik pochybení ze strany uživatelů objektů a správy lesa v PR TM, ale ježděním po značených trasách jsme neporušili žádný paragraf.

                                0 0
                                • Vegan  

                                  jj proste bajkovani v PR po znackach je 100% legalni a ted jsem si dohledal i tu podrizenost CHKO takze PR je podrizeno CHKO, ale je ustavovano ve spolupraci MZP

                                  0 0
                            • obda  

                              V pohodě, jen jsem chtěl upřesnit, aby nedošlo k nedorozumění, omlouvat se nemusis :) S tou podřízeností přesně nevím, tuším, že to platí jen v případě, že PR leží na území CHKO. Ale můžu se plést, klidně mě oprav.

                              0 0
                    • Krys  

                      Tu píšu, že je to rezervácia.

                      0 0
            • jecnak  

              Odkdy ma co spolecneho schopnost nekoho jezdit na kole v terenu s tim jestli nekde bude zakazano jezdeni? To mi vazne nejde do hlavy. Vidim to jen jako osobni utok.

              0 0
              • Vegan  

                ja take smerem od kamene urazu k patrikovi a pak take vydim rozhorcenou (pravem) reakci blacka

                0 0
                • Pedro RB  

                  Díky Patrikovi jsme s Pedrem strávili bezva víkend v Beskydech a řekla bych, že se Kámen dost mýlí. Patrik není ten typ bikera, který se musí předvádět co všechno umí a přírodu má rád. Maštale a Pivnice znám dost dobře, bo máme v Podchlumu chalupu. Tím, že si skočíš na kameni nebo sjedeš kořenitou cestičku přírodě neublížíš.Ten kdo jí nejvíce ubližuje jsou lesáci a turisti-mastňáci, za kterými zůstanou haldy odpadků a zničené borůvčí.

                  Nakonec si stejně myslím,že debata přešla zbytečně do osobní roviny a že nám všem jde o to, zajezdit si dle svých možností v hezké přírodě.

                  Jo a k tomu koupání. Ve Zderazi je koupaliště docela slušný,ve Skutči jevenkovní nový bazén s toboganem nebo za Skutčí je krásný lom s čistou vodou.

                  Ilona ( na Pedrově adrese )

                  0 0
                  • Black knives  

                    Díky, to použiju. Já potřebuju mastňácký bazén, tobogan, cetky, a můžu vypadnout do lesa. Supr.

                    0 0
                  • kankrlicek  

                    V Boru je taky přírodní koupaliště, kousek od Polanky jsou Kupadla :), ale je tam stín, v Roudné je nejstudenější koupaliště, co znám, nad Prosečí je koupaliště, nevím jestli se dá koupat v lomu mezi Prosečí a Zderazí, ve Zderazi koupaliště vedle Renospondu, v Poličce jsou lázně, koupaliště, zmíněná Skuteč :), prostě je toho dost, stačí jezdit a vybrat si.

                    0 0
      • tpk007  

        Ted jsem se z Mastali vratil a DIK ZA TIPY na prima trasy vcetne smeru, ve kterych je lepsi je projizdet :o) Jet to obracene, tak bych se asi musel zabit…

        Jen ten Voletinsky potok si musim dat jeste po proudu :o)

        0 0
    • Tomcat  

      No když čtu co se tu strhlo tak ja sem se vymi flamewary na tema Suntour hadr. :-\

      Helejte smí se tedy v dané oblasti jezdit na MTB mo něčem jiném než silnicích  a lesních cestách od správy Lesů ČR? Tedy že se tam po nesmí po turictyckých značkých nebo po jiných stezkách ?

      0 0
      • Vegan  

        Ahoj,

        Smi se jezdit po vsech znacenych stezkach at uz KCT nebo Mastale cyklostezky + ucelove komunikace a tedy i lesni cesty na svazeni drivi a ted si nejsem jist obecnyma pesinkama, ale to myslim ze ne.

        0 0
        • Tomcat  

          No proravě že to pak je opačně . Protože v ČR to musí být neopak zakázáno , nokoliv opačně opovoleno.

          Kus z Zákon č. 289/95 Sb. o lesích… paragraf 20, bod j říká:…

          V lesich je zakázáno mimo lesní cesty a vyznačené trasy jezdit na kole, na koni, na lyžích nebo na saních.

          Lesními cestami se v této souvislosti rozumí všechny lesní cesty, tedy lesní cesty katastrované i nekatastrované, zpevněné i nezpevněné, ale i svážnice, zřetelné približovací linky apod., na kterých při jízdě na kole, na koni na lyžích nebo na saních nemůže dojít k poškození lesního porostu ani půdního povrchu alespoň ne způsobem, který by způsobil horší následek než např. přibližování dřeva. Vyznačenými trasami se v této souvislosti rozumí např. stezky značené turistickými značkami nebo jiným způsobem (např. tyčemi značené lyžarské trasy) nebo trasy vyznačené pro daný účel (např. pro jízdu na horských kolech) vlastníkem lesa nebo jiným subjektem se souhlasem vlastníka lesa."

           

          Tedy stručně pokud tam ta trasa vede a není po ní něčím nadtím zakázáno jezdít je to povoleno.

          0 0
          • Vegan  

            nic mene jiz samo CHKO a tedy PR ma jista omezeni a jednim znich je tusim jezdeni po pesinkach, ale nejsem si jist mozna, ze ne. kazdopadne se zhodnem na tom, ze se da jezdit temer vsude a legalne to ze jsem to napsal tak kde se smi a ty kde se nesmi je jen jina formulace ........... nejsem pravnik

             

            takze v podstate jsme ve zhode + to ze ja si nejsem jist tema pesinama a nedam za ne ruku do ohne pac to proste nevim

            0 0
    • doonio  

      Vydím že z původního smyslu tohot vlákna jaksi sešlo,protože co já využiju je asi jenom 10 příspěvků.Může mi ještě někdo poradit na zakládající příspěvek.K tomu co se tady dělo do teď se radši nebudu vyjadřovat.DĚS BĚS

      0 0
      • Vegan  

        Ahoj,

         

        Zkusim rici mou oblibenou trasu ale neni to mnoho kilaku :)

         

        S prosece se vyjizdi po 1 cylkostezce nasledne se pripoji modra a dale se jede po ni az na rozcesti s ze zelenou po te se jede technictejsi sjezdik az k malemu brodu za kterym se jede doprava po lesni ceste po par metrech se napoji na cervenou a po te se dojede az do vranice z vranice se jede cyklotrase 1 do Skalniho uvtaru toulcovy mastale na rozcesti s cervenou dale se pokracuje po cervene doprava po singlu zpet do vranice. Z Vranice po 4 cyklo do jarosova kde se uhyba na silnici 4021 a dojede se pod toulcovu rozhlednu od ni se muze pokracovat dvema trasama a) za Esickem silnice uhnout k lesu a jet na pomezi lesu a pole az ke dvema srubum a tam se zahne doleva a dojede se k cervene znacce na ktere se jede do prava nebo b) dojed po silnici az na kruizeni s cervenou a jet primo po ni ...... pak pokracuje spolecne na rozcesti s zlutou a po ni sup zpet do vranice s vranice po cervene do Boru u Skutce a s boru po silnici a prilehlich pesinkach do Prosece :)

         

        Snad je to pochopitelne

        0 0
        • Windblow  

          Tuto trasu můžu jenom doporučit, krásné pohodové ježdění, občas trochu tecnické. Ve Vranici je hospoda Veranda (tuším), mají tam dobré pivo a něco k zakousnutí, oblíbená je i chata Polanka. Ještě jednou díky za tip Sandře a Alešovi.

          0 0
        • doonio  

          Díky Aleši za tipy,zkusíme to tam projet.Mám na tebe ještě jeden dotaz,Jelikož jesem taky vyznavač ,,big wheel",můžeš mě říct kdes kupoval tu REBU P*CO,ta moje SR není dělaná moc na nějaký XC ježdění, a chci upqrade.

          Jo a mimochodem na stránkách máš nějakej vir(nějakýho červa),jenom abys o tom vědel.

          0 0
          • Vegan  

            ke strankam predpokladam ye mas AVG 8,0 :D je to falesny poplach kluci z grisoftu me nemaji moc radi pac bouzel ve firme musim myt jejich soft ale ukrutne na nej nadavam a reportuju tak ze me proste nemaj radi :) tak se mi asi meli potrebu pomstit :D

             

            add REBA 29" jestli pockas na zimu budu prodavat celyho bajka :D tam mi muzes udelat kseft :D

            ne vazne koupil jsem to chainreaction ale dnes bych to bral pres bike29.com jednani je tak super a ceny take ze se ti to vrati sic tam das palku za postovne ceny jsou jinde takze zkus nejdriv stesti tam :) navic kdyz jim reknes poslou ti to jako gift ze soukrome adresy aby si neplatil clo a dph a to se vyplati :) :D

            0 0
            • doonio  

              Můžeš mě napsat na tebe maila,nebo ICQ,měl bych ještě pár otázeček.Nechcese mě to psat do tohoto threadu.DíKY

              0 0
    • doonio  

      Nevíte někdo jestli se něco děje v okolí Maštalí(Vysoké Mýto,Skuteč,Pro­seč,Luže,Nové Hrady,.......MYslím jestli je zde nějaká akce,ať už kulturní,tak hudební,nebo nějaký výstava,pařba(až do rána)prostě nějaká akce.

      Budeme tam od  2.8–9.8 2008,21.stol

      0 0
      • Grinch  

        Taky bych rad prispel do mlyna, prosim vas, ted mam tyden dovolenou a jsem u Nasavrk..nebude mit nekdo v tydnu cas jet mastale projet? ten kousek k Proseci bych dokodrcal treba aj:) bo kdyby nekdo chtel naopak projet teren u nas :)

        0 0
    • Radez  

      Dobrej :-),

      nemáte někdo nějaký gpxo z Maštalí 80 – 100km nějakou pěknou trasu?

      Tu lokalitu vůbec neznám, přestože to nemám tak daleko, ale Jeseníky a Orlický mám prostě blíž :-)

      Na cykloserveru jsem sice našel toto, ale nedokážu z toho poznat, jestli tam je to nejlepší z Maštalí, nebo jsou tam nějaký úseky, který nejsou jetelný nahoru (nemyslím fyzicky namáhavý, ale šutry větší jak auto apod :-)).

      Mohli byste mi sím postnout nějaký gpxo? Případně poradit, jak upravit tu trasu co jsem postnul.

      0 0
      • maajkee  

        Na tý GPX je v podstatě jen průjezd Maštalema.

        100km v Maštalích je asi nesmysl. Dá se namotat 40, 50km a budeš toho mít až po uši pokud tam budeš jezdit to nejlepší. Já žádný ucelený gpx okruh nemám, spíš se tam vždycky tak nějak potulujeme sem a tam.

        0 0
        • Radez  

          No mně se to pávě zdálo divný. Navrchu se ještě mluví o nějakých ohruhách, ale na stránkách Maštalí jsem našel jen nějaký krátký, navíc ne gpx. Zkusím ještě cykloserver projít jednou.

          0 0
    • Polka  

      Jestli chces neco „delsiho“, tak my jsme kdysi jeli z Polanky na Kosumberk (vybornej sjezdik), Silinkuv dul a Ceskou Rybnou.

      0 0
      • Radez  

        Když koukám na tu trasu, tak mi to připomíná, že na fotkách jsem viděl rozhlednu Borůvka a tu bych nechtěl minout. Musím ju do toho zakomponovat

        0 0
        • Breakpain  

          Rozhlednu? Já myslel, že na Maštale se jezdí trénovat technika 0:)

          0 0
      • pepek  

        To jste ovšem úspěšně minuli skoro všechna zajímavá místa. Nevedl to náhodou Roman? :-)

        0 0
    • Radez  

      Tak jsem si rychle naklikal toto. Můžete když tak sím kouknout, pokud to tam znáte, jestli by se tam dalo něco ještě zakomponovat?

      Případně mi poradit místo výjezdu – směr jetí. Přijedu od Litomyšle, tak asi Budislav.

      (možná dovezu i nějaký pěšáky, tak kde by bylo dobrý vyhodit pěšáky, aby z toho taky něco měli a mohli tam něco nachodit?)

      0 0
    • Atilla  

      Tak jsem s rodinou navštívil Maštale a musím říct, že to tu vypadá jako veřejné WC. Všude papírové kapesníčky a bordel. To si ženské musí utírat genitálie celým balíčkem kapesníků ?

      Napil jsem se ze studánky a dneska s ženou máme zimnici. Ale jinak je tu klid a až pořádně zaprší , tak se dostavím na Bike.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Jak bych to řekl – lip už bylo :(

        Ale hlavně, že je vlastně vydány zákaz kol mimo vyznačené stezky

        0 0
        • maajkee  

          No a teď jsem tam byl a dokonce už tam mají takové krásné cedulky.

          0 0
          • falze  

            Kde konkrétně to je? Jezdím tam celkem často a ještě jsem si toho nevšiml (nebo cedule podvědomě nevnímám).

            0 0
            • maajkee  

              Je to cca na TADY , před takovým kořenovým sjezdem směrem na rozcestník Pod Kostelíčkem

              0 0
              • jirkas  

                a je tam takových cedulek víc?

                0 0
                • maajkee  

                  Prej jo, já potkal jen tuhle, ale měl jsem čas na celkem malej okruh.

                  0 0
              • coltcha  

                Čistě ze zvědavosti… odsaď po červené dolů ke Kostelíčku jezdíš nebo neseš?

                0 0
                • maajkee  

                  Jezdím. Ale minule jsem si tam celkem pěkně vystoupil :)

                  0 0
                  • coltcha  

                    Tak to respekt, rád bych znal tvou stopu :) Já to nedal, nejčastěji jsem tam sám v letních všedních dnech večer a zrakvit se v prázdných Maštalích úplně nechci. Beru to opačně… zvrchu po červené až Pod Žberku to mám moc rád.

                    0 0
                    • RomanH  

                      Ty koreny az pod Dzberku jezdis ?

                      0 0
                      • coltcha  

                        Jestli si to dobře pamatuju, tak ty cca 2–3 metry až skoro před potokem je (pro mne) nejetelnej úsek. Ale ty pvní kořeny před tím se dají.

                        0 0
                        • RomanH  

                          Ja tam byl jen 3× pesky a spodek mi prisel taky unreal.

                          Ale kdo umi… https://vimeo.com/32051608

                          cas cca 2:00

                          0 0
                          • coltcha  

                            jojo je to machr a vsadil by se, že dneska by tam předváděl ještě lepší kousky. Na Stravě má KOMa Džberka Trail downhill, kde jsem za ním jen 2 vteřiny. Tak mi to udělalo radost, že zase tak špatně jezdit asi nebudu, ale on to zajel snad před pěti lety :)

                            0 0
              • raw 4  

                :-( a zrovna červená je super…

                0 0
          • Polka  

            Jesteze jsem si toho v srpnu nevsiml O:-)

            0 0
          • jirkas  

            OK, takže po 20 letech, co tam jezdím na kole, dají na strom nějakou cedulku a už to najednou nejde?

            Předpokládám, že krajně necitlivá těžba dřeva, bude probíhat dál.

            Reklama na absurdno.

            Teď už můžeme jen polemizovat, jestli to je kvůli bezpečí chodců, bezpečí cyklistů, nebo bezpečí prostředí..

            0 0
            • Macik  

              Maštale jsou malinký, takže je zaplní i málo turistů. Za mě je to tam krásný, ale je lepší volit všední den mimo hlavní letní sezónu. Pak tam potkáš občas někoho a je to úplně v klidu. Dal jsem to pod tebe, ale ty to samozřejmě asi dobře víš.

              0 0
              • jirkas  

                Mastale jsou nejlepsi, kdyz je hnusne. To nepotkas fakt nikoho a fun factor na mokru je mnohem vetsi :D

                0 0
              • bikemarty  

                samotné maštal jsou sice malé ale území jako celek je stejně úžasné a za jeden den ho neprojedete… no možná jo :o) ale budou bolet nohy

                0 0
            • Pi†el  

              zelený gumy jsou čuráci všude v republice. Důvod je jedinej – bezdůvodně ****** co nejvíce lidí.. stejné jako třeba v Krkonoších.

              0 0
          • honzarb  

            No pokud to je od KCT, tak to asi nema moc oporu v zakone… Ale priznavam, ze ted nevim, jaky je navstevni rad a charakter tyhle oblasti, takze asi opravdu smula?

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.