Masitá strava jako rozkoš smyslů

535 nepřečtených
  • Smazaný účet

    Miluji maso, ale v hospodách za ně každý měsíc utratím spousty peněz. Proto bych se rád naučil doma dělat kvalitní burgery a steaky. Máte s tím někdo zkušenosti?

    0 3
    • Jamin  

      Je to o koření (co ti chutná) a čase (rare – medium -well done). Nic víc poradit nejde a musíš sám zkoušet, protože každej spořák vařič plotna oheň funguje jinak.

      0 3
      • Smazaný účet  

        U steaků medium, u burgerů o maličko více, ale ne well done.

        Všechny steaky, které jsme ale kdy zkoušeli dělat doma, byly tvrdé … tak nevím, v čem je chyba.

        0 1
        • Smazaný účet  

          nekrájíš je moc nízké?

          0 2
        • JakeF  

          Cokoliv nad medium rare je neúcta ke krávě, která kvůli tomu masu musela umřit… Samozřejmě nemluvím o mase z akce v Lidlu, to klidně well done, než ho hodíš do koše :)).

          0 2
        • xtonda  

          V mase, kvalita a doba od porážky. U nás pořád pokud to není maso výslovně na stejky, tak je málo odleželé, pořád přetrvává u českých producentů masa nešvar, že neuvádí datum porážky.

          Případně taky moc tenký plátek a moc udělané.

          0 0
          • Janes  

            Tenký plátek je nešvar hlavně u baleného masa, řezník Ti spíš přikrojí :-). Pak je ideální si koupit maso vcelku a naporcovat si ho dle sebe.

            0 1
        • Pescador  

          Obecně, maso na steaky musí být vždy vyzrálé, to v normální masně nekoupíš, dá se tomu pomoct, když normální (nevyzrálé) maso upravíš metodou sous vide. Tento způsob úpravy je ale na další dlouhý článek.

          0 2
        • nomecz  

          Zaklad je ulezely maso, pokud neni tak to proste bude tvrde nebo zvejkave i kdyz se u toho postavis na hlavu

          0 0
        • Romancero  

          solit až když jsou hotové?

          0 0
        • Johny_r  

          Nevhodný maso? Na steaky je potřeba vyzrálý, ideálně suchou cestou, a pak samozřejmě vhodnej kus krávy (ale možností je spousta). Další podmínka je výška plátku – min. 3cm, ale radši spíš 4 nebo 5. Vakuovaný steakový maso, který koupíš v sámošce, jsou většinou takový placatý zoufalci, že reálně není možný je pořádně udělat (než se Ti zatáhne kůrka, je to propečený skrz). Pokud tohle splníš, tak v podstatě není možný, aby to bylo tvrdý. I když to utrápíš až k smrti, tak to sice nebude ono, ale tvrdý by to bejt nemělo (pokud to nebude fakt usušenej extrém) :-). Držím palce.

          0 3
          • mastihuba  

            Makro je cajk

            0 0
            • Johny_r  

              To jo, ale Makro není obyč sámoška a nemůže tam každej (třeba já ne :-)). Navíc ta jejich filosofie, když jim máš bejt v podstatě vděčnej, že Tě tam nechaj nakupovat, mi je trochu proti srsti :-/

              0 0
              • mastihuba  

                Jak vdecnej? Probehnu kseftem, pipnu v aplikaci a pipnu na pokladne win win

                0 1
                • Johny_r  

                  Jasně, ale všechny ty omezení, kolik lidí tam může, kdo tam může a kdo ne atd. atd. Furt je to v podstatě sámoška. Respektuju jejich právo na ten obchodní model, ale ta filosofie se mi nelíbí. Do každý jiný sámošky můžu jí s kým chci a nemusím se něčím prokazovat. Vzhledem k tomu, že ceny tam maj prakticky stejný jako všude jinde, mi ten smysl trochu uniká.

                  0 1
                  • mastihuba  

                    Todle je pod moje rozlisovaci schopnosti, ccs, shell, makro, clovek jen nalistuje karticku a pipne platbu…

                    0 0
                  • gerrard  

                    Tak je to velkoobchod.

                    0 1
                  • xtonda  

                    Prostě je to jejich obchodní model. Pouštějí tam jen lidi s živností aby mohli jet podle obchodního zákona. Maj tam zboží v paletách vyštosovaný v několika patrech a jezdí tam s vysokozdvižnými vozíky i během otvíračky, takže chápu, že tam nesmí děti. Stejně tak je logický, že registrovaná osoba si tam nemůže vzít jako doprovod celý autobus.

                    Ano, už to není jako dřív, většina věcí už tam není levnější než v běžných supermarketech nebo specializovaných eshopech, snad akorát chlast.

                    Pokud jde ale o žrádlo, tak sortiment je bezkonkurenční a ta chlazená místnost s masem je super, tuhle sme v sámošce vraceli smradlavý maso, kolikrát tam vyvalej paletu masa na plac, pak ten praconík musí na kasu a než to nastrkají do chladícího pultu trčí to tam v teple třeba půl dne.

                    0 1
                    • Vrci  

                      Do Makra chodím kvůli chlazeným rybám, masu a čerstvému ovoci a zelenině. Teď mi udělaly radost jablka ze Lhenic

                      Hezky voní, dobře chutnají, která necestují do ČB přez celou Evropu, nejsou voskovaná a každý je jiný.

                      0 1
                      • kejda  

                        Krevety a hlavně celé chobotnice. Na to jsi zapomněl :)).

                        Tam si vždycky dost zablbnu…

                        0 0
                      • Mart71  

                        Co se cen týká Makro už dávno není top, ale v sirokosti sortimentu je nejlepší. 22 let provozuji restauraci a řeším tam většinu nákupu. Mečouna, Tuňáka, hovězí maso z Jižní ameriky...... to tam fakt není problém. Základní koloniál sice kupuji jinde, ale tyto fychytavky mají v dosahu jen oni . Jo a taky Rum

                        0 1
                        • Smazaný účet  

                          Steak z tuňáka je něco famózního. Na Vánoce jsem toho nakoupil 2kg a sežral jsem to snad za dva týdny. To musela být mega dávka rtuti do organismu :-D

                          Mečoun mě tolik nenadchnul, ale na rybu to je zajímavé a pevné masíčko …

                          0 0
                          • Breakpain  

                            1kg „masa“ týdně, mi nepřijde nějak abnormální? :)

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Taky jsem nejedl dva tydny jen ryby, ze :-)

                              0 1
                              • kejda  

                                Ryb sežeru týdně minimálně kilo, někdy kilo a půl. Sardinky, losos a dost ujíždím na uzených rybách. Na lehkou večeř po sportu si nedávám nic jiného. Akorát to kapku leze do peněz :))

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  V Albertu maji nove divokeho lososa – keta. Cena oproti farmovanemu dokonce nizsi – 90kc za 200g. Akorat nejaky filet ma kosti, ale kupuju to taky furt. Me obavy nebyly z 1kg masa tydne, ale z 1kg velkych morskych ryb. To je fakt mega davka rtuti …

                                  Se sardinkou nemuzes vubec srovnavat …

                                  0 1
                                  • kejda  

                                    Tak to já sjedu do Makra a vezmu tak 5 kilo filetů minimálně, k tomu se mi do košíku zatoulají vždycky chobotnice a krevety. Proto říkám, že to leze do peněz :)

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Mit pristup do Makra, tak si v Brne taky zajedu pro cerstvou rybu nez nejakou romrazenou placku. Sveho casu jsem kupoval cerstve ryby na netu.

                                      0 1
                                      • MatS  

                                        Ale Globus v Brne mate, ne? Tam maji taky dobry cerstvy ryby.

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          Aha, dik za tip. Nevedel jsem, ja v Brne jen pracuju a po dobu lockdownu tu ted bydlim teprve mesic … :-)

                                          0 0
                                        • kejda  

                                          Dobře no. Čerstvé bych to úplně nenazýval, jak Makro tak i Globus a prakticky všichni bez rozdílu kupují čerstvě ulovené a ihned zmrazené ryby (přímo na lodi) a před prodejem je rozmrazí a naporcují. Asi nikdo nevěří, že jsou to čerstvé, chlazené ryby, neboť, aby se k nám dostaly, tak musí mnohdy urazit přes 2000 km… nijak to ovšem nesnižuje kvalitu.

                                          Čerstvé ryby lze koupit v Brně u Šopíka, z kádí, ale jen to, co zrovna má. Kapr, pstruh atd.

                                          Ani Ocean48, byť se prsí, že si jezdí pro ryby na pobřeží vlastními auty, tak jim to prostě nevěřím… ale mohu se mýlit.

                                          0 1
                                          • MatS  

                                            Tak to vsechny morske ryby se zmrazuji. Nez by to dojelo na pult, smrdelo by to jak… a to by asi nikdo nechtel :)

                                            Proto si vzdy u more dam rad cerstve ulovene ryby a to je jina pohadka.

                                            0 1
                                            • kejda  

                                              Ano. To je úplně jiný příběh, dát si v maríně, třeba v Biogradu, čerstvou Oradu…

                                              0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            Dobre, spatne jsem se vyjadril. Cerstva ryba je zamrazena na mori ihned po vyloveni, ty doma rozmrazis a mas pred sebou fakt cerstvy kousek … s temi obyc ze supermarketu si nejsem uplne jisty. Casto jsou citit rybinou po vybaleni. Kdyz jsem kupoval po netu ty zamrazene na mori, tak tam nebyl jediny pach a to jsem si skutecne pochutnal …

                                            0 0
                                          • krabica  

                                            Ryby přímo zmrazené na moři beru z bonfood.cz, kvalita mi přijde super.

                                            1 1
      • JakeF  

        Dobrý maso je škoda kazit čímkoliv víc než solí a maximálně trochou pepře :))

        0 1
      • o.unca  

        Tak primárně je to o mase.

        0 1
    • skaj  

      Budu rozporovat co bylo napsano vyse. Sporak, koreni atd. to je vsechno druhotne. Primarne, jako kazde vareni, jde o surovinu. Zvlast u masa (a steaku/burgeru tuplem) podle me plati “Vem to nejlepsi a udelej tomu co nejmene”. Takze koupit nejaky peknu stareny kus a pak uz to jde samo.

      0 0
    • Smazaný účet  

      dovolím si nadhodit jednoduchý trik na přípravu masa (i hambáčů) pro ty bez grilu, trouby atd.

      lze celkem s úspěchem použít obyčejný toustovač, jen je experimentálně nutno zjistit dobu pečení

      0 0
    • JakeF  

      Zkoušet, zkoušet a zkoušet… Krátce na pánvi, pak dojet v troubě.

      Moje zkušenost ale je, že ze špatnýho masa dobrej burger ani steak neudělám… A dobrý maso stojí tolik, že mi ve výsledku přijde výhodnější si to dát v restauraci a nemuset se s tím dělat.

      0 1
    • nitraq  

      Ještě bych zmínil jednu věc – pánev. Na teflonce dobrej steak/burger moc neuděláš. Mám asi rok litinovou (nějakou docela obyč z ikea) a jak je mnohem těžší (asi 2–3× oproti teflonce), tak po rozehřátí a vložení masa nevystydne a je to fakt znát. A když se o ni člověk dobře stará, tak i palačinky nebo volský oka na ni v pohodě udělám.

      0 0
    • Tom-T45  

      Skvělé vlákno, vytáhl jsem si k němu utopence :-)

      0 0
    • Smazaný účet  

      Pro nezkušené je ještě dobrý pomocník teploměr.

      Tefal dělá řadu grilů, které vypocitaji podle tloušťky a druhu masa potřebnou dobu úpravy. Tam je problém, že si pak lidi myslí, jak to umí a v létě na klasice vyrábí brikety a podrážky

      0 1
      • pitos  

        Teploměr se hodí vždy, zejména na větší kusy masa kdy je těžko odhadovat míru propečení. Já dnes bez něho už skoro vůbec negriluji/nepeču.

        Doporučuji ale spíše něco se sondou.

        0 1
    • plzakj  

      Super, hlavne, aby to zas nejakej vokurka nesmazal.

      Z jakyho masa jsi delal ty tvrdy steaky? Ja mam nejlepsi zkusenost s vysokou rostenou, ktera je pekne prorostla tukem (rib eye), flankem a svuckovou. Tyhle masa, kdyz je udelas na medium rare, jsou tutovka. I trba z Globusu. Staci cerstvy pepr a hrubozrna sul, oboji cerstve z mlynku.

      Kdyz jsem zkousel rump nebo jiny casti zadniho, tak to tyhy bylo. To by asi chtelo hodne vyzraly = drazsi.

      Jinak jeste jeden tip na vynikajici pepr:

      https://www.pepperfield.cz/

      Kupuju cernej a s tim, co koupis v supermarketu se to neda srovnat.

      Jo, jeste jeden tip: nerezat hned po upeceni, ale nechat 5min odpocnout a pouzivat nahraty talire.

      0 1
    • Na-kochacku  

      Na burery se nam osvedcil venkovni gril s poklopem.

      Dnes krkovicka spenat a brknedlik

      0 1
    • Janes  

      Tady máš, motorko :-), odkaz na chlápka, co je pošuk do grilování, tedy pokud Ti šlo o tohle, a ne o pánvičkování :-).

      https://www.youtube.com/…aster/videos

      0 1
      • Janes  

        A pokud jsou mezi vámi příznivci přípravy jídla mimo kuchyni, doporučím svého oblíbence.

        https://www.youtube.com/…D0%B7/videos

        https://www.youtube.com/…rdtfsqEjc5UA

        https://www.youtube.com/…FAk1LMsdmaVg

        Vegani pozor, závadný obsah, obsahuje otřesné záběry masožroutsví, neklikejte na to, prosím!

        0 1
      • Janes  

        Pip je k nezastavení :-)

        tečou mi žgrindy jako šráky :-)

        https://www.youtube.com/watch?…

        0 0
        • Pennywise  

          Zklamání, nic nového a navíc krkovice je vysušená jako z trouby. Takhle to nemám rád.

          0 0
          • pitos  

            Griloval jsi podle receptu? Mi to příjde jako celkem zajímavý postup udělat ten krk napomalo do těch 60°C, pak podusit na těch 90°C a kůrka. To by vysušené být nemuselo.

            Jinak já doma v troubě krkovici rozhodně nevysušuji, viz foto:)

            0 0
            • Pennywise  

              Tak na domácí poměry, jedním slovem nádhera (tvé foto). Tomu co jsem komentoval říkám 2× zabité maso. Moc dlouho tepelně zpracováno, zbytečně. Na grilu a ohni mám rád krkovici víc zprudka opečenou a uvnitř krásně šťavnatou a zároveň křehkou. S krásným masem je potřeba se pomazlit :)

              0 1
              • pitos  

                Tak určitě, krkovice je klasika co stačí hodit na gril, za pár minut máš hotovo a je to dobré. Když má ale člověk čas, chuť a ví jak, tak lze z toho vytáhnout ještě něco navíc, třeba tou marinádou ve které se maso dusí a nasaje chutě a šťávy. Ta krkovice doma také nebyla hned a příprava trvala cca 2,5h, maso se rozpadá a je přitom šťavnaté…a přitom to stačilo jen pár minut osmahnout na pánvi že:)

                1 0
                • Pennywise  

                  No právě, marináda nasaje chutě a šťávu z masa a maso se rozpadá :) No ano, na nedělní oběd v zimě, proč ne? Já to nezatracuji, jenom mám rád krkovici v létě jinak. Navíc velmi rád experimentuji s bylinkami a zeleninou a veškeré omáčky si dělám sám z čerstvých surovin. Já jsem čekal od Janese nějakou pecku a toto mě holt zklamalo. Jinak je bez pochyb, že ty umíš maso připravit. Hoď sem nějakou inspiraci, potřebuji něco vymyslet na víkend.

                  0 1
                  • pitos  

                    Minulý víkend jsem dělal roládu z krkovice plněnou hřiby a bylo to celkem dobré. Pak třeba ještě roláda z bůčku, to jsem sice ještě nedělal, ale k jídlu to určitě bude také. Vše se dá v troubě i grilu.

                    0 0
                    • Pennywise  

                      Děkuji za typ. Zítra se chystám pro klouzky žlutomasé, našel jsem několik hnízdišť :) Líbí se mi, že jsi nabídnul sezónní produkty. Něco vymyslím.

                      0 0
                      • Janes  

                        Zdar, mě právě zaujala ta jinakost toho receptu, protože krkovici dělám přes léto na ohni tolikrát, že už mě to nudí. Samozřejmě tvojim způsobem. Jak ale bude chutnat tenhle způsob? Pouze odhaduji, ale Amerika je země BBQ zaslíbená, takže nevěřím Tvému hodnocení. Já bych tomu šanci dal, ale asi je potřeba si pohrát s výběrem tý BBQ omáčky.

                        0 1
                        • Janes  

                          Jinak zítra valím do lesa, kousek od chaty jsem našel před hodinou tohoto krasavce :-)

                          0 0
    • Tomcat  

      Jasně klasika, ale i asijské streetfood taky není špatný. Zákazník si může vybral , prodejce mu ho připraví. Někdy se podává i syrové a nejen mořské věci. Takové tenké plátky Wagyu

      0 0
    • black.horse  

      Proboha, co je tohle za vlákno? Díky němu všechny moje povánoční předsevzetí o hubnutí jsou v háji jen co jsem nahlédnul na první obrázky a videa:-)

      0 0
      • Janes  

        Promiň, Koníku, ale rovnováha světa musí být dodržena, tak je to spravne, tak to ma byt :-).

        Jo, a všiml sis, jaká tady panuje shoda a láska, když…(raději ne, abych to nezařiknul)

        0 0
        • Kouba_2005  

          Protože se sem kytkojedi bojí.

          Krásný inspirativní vlákno!

          0 0
        • black.horse  

          Za shodu a lásku (k jídlu) jsem vždycky rád:-) horší je pak to zpytování svědomí na jaře v každém kopci :-)

          0 0
          • Janes  

            O tom bych mohl psát eseje, a nejen na jaře :-)

            0 1
            • jmaselnik  

              Chlapi, vy tloustnete ze steaků? Zdráhám se uvěřit! Problém je ta veteš kolem, že steaku s fazolkama ještě nikdy nikdo nepřibral ;)

              0 0
              • Janes  

                Já tloustnu z piva a z lenosti, jím docela zdravě. Ale samozřejmě, proč to neříct…za všechno můžou geny, nemám po kom bejt podvyživenej :-).

                0 0
                • BabbaJagga  

                  Jsem rád, zes konečně přiznal svou lenost a je to zde zaznamenáno pro budoucnost, až budeš zase všemožně obhajovat elektrokola.

                  0 0
                  • Janes  

                    Nenič, prosím, tohle nádherný vlákno svejma blbejma kecama. Děkuji.

                    0 0
                    • BabbaJagga  

                      Copak, nějaký mindrak?

                      0 0
                      • Janes  

                        Ne, jsem se sebou smířen, jenom tady chci klid, a ty se tady chováš, jako nějakej vegan…

                        0 1
                        • BabbaJagga  

                          Tohle až ukážu bratranci, co od něho mám biohovězí, tak se zasmeje. Popravdě, moc se mi líbí, jak se většina nejen cyklistu tváři jako největší pohodáři na světě a sranda musí být, ale jen do okamžiku, než jim někdo šlápne na kuří oko, to se z nich potom rychle stavaji hysterky v přechodu. Ale máš pravdu, už se dostáváme daleko od původního tématu, tak já jdu domýt nádobí a pak si něco hezkého přečtu. Hezky večer.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Až domeješ to nádobí, tak se stav, potřebuju vytřít :-D

                            0 0
                            • BabbaJagga  

                              Já nevytírám, jen meju nádobí a občas vysávám. Tak esli chceš, pošli adresu a dorazím i s běžkama.

                              0 0
                            • Smazaný účet  

                              když tě čtu, mám otázku! dostaly kravičky něco dobrého k Vánocům?

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Dostaly klasiku, aby se nerozmazlovaly :-)

                                0 1
                                • BabbaJagga  

                                  Takže rybí polífku a bramborsalát s kapříkem bahňákem nebo kubu?

                                  0 1
                                  • Smazaný účet  

                                    Spíš něco místního :-D

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      pstruh v horské peřeji!

                                      0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        Tak abych zůstal v intencích vlákna, tak když dáš krávě seno z druhý nebo třetí seče, tak je to pro ní stejný zážitek, jako když si ty dáš steak ;-)

                                        A obráceně :-D

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          a vida – a to je vlastně to, na co jsem se ptala – na čem si kráva nejvíc pošmákne, protože, když si pošmákne, tak bude chutná

                                          teda i mlíko asi…

                                          0 0
                                        • BabbaJagga  

                                          A ty voňavý sýry potom… taky zůstávám u tématu. Sice to není maso, ale stále to je bílkovina.

                                          0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            :-D

                                            0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            známá takhle chovala svini…říkala jí inženýrka J. (nemůžu celý jméno) – to byla její šéfová, i mojí máti…když byla zabíjačka, všichni si to moc užili a s radostí inženýrku sežrali :-D

                                            0 0
                                            • BabbaJagga  

                                              Chudák Jarka. No, už to má za sebou i politicky… a přitom byla tak pokorná, takovou ostudu si snad ani nezaslouzila.

                                              0 0
                  • Smazaný účet  

                    +1:-D

                    0 1
      • BabbaJagga  

        Seš malej nebo co??? Nežer cukry a nechlastej (taky cukr), kvalitní maso si naopak užívej (bílkoviny potřebuješ), ideálně se zeleninovou přílohou. A nemusíš řešit zbytečná předsevzetí.

        0 0
      • oddie  

        Novoroční předsevzetí jsou blbost, a kdybys i přesto náhodou chtěl hubnout, tak přeci omezíš pečivo, přílohy, sladký… a ne steaky :)

        0 0
        • black.horse  

          Zachoval bych klid, ten smajlík na konci asi nebyl dostatečně velký a výrazný až Jaggovi málem rupla žilka, chjo :-)

          0 1
          • BabbaJagga  

            Vtipu a nadsázce rozumím i bez smajlíků, neboj. Zkouším jejich používání od podzimu omezit, nerad bych vypadal jako kopyje Tr35. Takže se mi stává, ze mě občas lidi nepoberou, to je holt nevýhoda diskusi na netu oproti face to face.

            0 0
            • Janes  

              Kopyje?

              0 0
              • BabbaJagga  

                Na co konkrétně se ptáš?

                0 0
                • kejda  

                  Já se s dovolením zeptám též. Copak je to kopyje? Něco jako harpyje?

                  0 1
                  • BabbaJagga  

                    Promiňte dizlektykovy.

                    0 0
                    • kejda  

                      to není moc fér, obhajovat se vadou, když evidentně píšeš normálně…

                      0 0
                      • BabbaJagga  

                        A co dneska je fér? OK, tak 2.pokus: chytil jsem to od Venkovana.

                        0 0
                        • Janes  

                          Já myslel, že od 009, ten sype hrubky z rukávu suverénně, venkovan jenom v míře obvyklé.

                          0 1
                          • kejda  

                            Devítka se aspoň přizná, že je blbej. Ale venkovan, ten ty hrubky taky sype jak smetí a ještě má tu drzost postovat chyby ostatních v krasopisném vlákně. Není to náhodou agresivní šikana?

                            0 0
              • plzakj  

                To je asi kopije pyje

                0 0
            • black.horse  

              oukej, v poho :-) já jsem bohužel nepoučitelně v pubertě půlku života a ty obrázky jídla mě rozrajcovaly ještě víc:-)

              0 0
              • BabbaJagga  

                Znám, taky mě ještě prý puberta neopustila. Akorat se pomalu dostávám do věku, kdy mě už budou rajcovat jenom ty obrázky s jídlem.

                0 0
          • oddie  

            Zachovej klid, když si takhle ještě večer naleješ sklenku červenýho a chceš mrknout, co je na B-F novýho, než půjdeš spát, a klikneš i do tohoto vlákna s fotkama :D

            0 0
    • xtonda  

      Přidám něco z vlastní tvorby

      0 1
      • Kouba_2005  

        A postup by se nenašel?

        0 0
        • xtonda  

          Je to roastbeef, receptů jsou na netu spousty. Ve stručnosti odleželý nízký roštěnec, povázat, osolit opepřit, potřít olejem, worcesterem, orestovat, opatlat hořčicí, péct na 120–140 dokud teplota vevnitř nedosáhne 55–58, vyndat, nechat 15 min odležet. Někdo to natírá/nakládá den předem. Nebo nechat úplně vychladnout a konzumovat za studena na chlebíčkách nebo jakkoliv dle chuti.

          0 1
          • pitos  

            Neopomenul bych před pečením maso pořádně zatáhnout.

            Nedávno upečený roastbeef u kamaráda na chatě, 2,5kg masa, naloženo 4dny, pomalu pečené, teplota 58°C.

            0 1
            • xtonda  

              Však sem psal orestovat. Jo, větší kus je lepší, tohle bylo necelý kilo. Je to starší fotka, byl to první nebo druhý pokus, nechtěl sem zmrvit moc masa, ale povedlo se to napoprvé, pak už sem si to nefotil (nebo to nemůžu najít). Ty teploty při pečení se dost liší, viděl sem recept se 100 i se 160.

              0 0
              • pitos  

                Tak osobně se ve většině případů přikláním k nižším teplotám při pečení. Ale zrovna ten kousek na chatě se pekl ve staré klasické peci a teplota tam byla spíše vyšší, myslím že mezi 160–180°C.

                Ještě jsem našel foto masa před tepelnou úpravou.

                0 1
        • plzakj  

          https://www.ceskatelevize.cz/…3-roastbeef/

          Ja tu blanu sundavam a nakladam den predem.

          Foto z letosniho Noveho roku. Mel 50st.

          0 0
    • maajkee  

      Jak by řekl můj děda: „Válku na Vás!“ :)

      0 1
      • Janes  

        Vítej, synku…a nějaký receptík na masánko by nebyl?

        0 0
        • maajkee  

          Ja nevím, jsem vychovanej v tom, že s ním všechno a moc to neřeším a užívám si že mám všeho dost :) Food ultra nazi rešičům toho jestli je steak už moc růžovej nebo málo se spíš směju.

          Každopádně když dělám steak, tak zásadně házím na rozhavenou pánev, předem nepeprim ani nesolim. Rychle opecu, strčím na 15 minut do trouby na 150, vyndám, posílím, popeprim, nechám chvíli stát a žeru.

          Nicméně radši mám takový to klasickým český pomalý pečení v pekáči :)

          0 1
          • Janes  

            Jasně, bůček je král masa :-). Jinak my jsme doma, už dva roky odvařený z pomalýho hrnce Crock Pot, věcičky gulášovýho typu se z toho úplně rozpadají.

            0 0
          • BabbaJagga  

            Pod to se s radostí podepíšu. Sice to není steak, ale i taková kačena, co jí dopřeju 6–8 hodin solárka v troubě… k tomu přiměřeně knedl a domácí zelíčko…

            0 0
      • BabbaJagga  

        Jo,děda věděl, o čem mluví, karbanátky z koniny jsou vynikající.

        0 1
      • Japhy  

        Jo, válku. Koňský steak jsem ještě nejedl, ale obávám se, že současné dělostřelectvo už asi nebude moc hippomobilní. A kousek od nás máme zoo, tam by se v případě válečného konfliktu dala za nějaký ten peníz opatřit exotická flákota.

        0 1
        • Janes  

          Koňský buřty se ještě sehnat dají a jsou parádní.

          0 1
          • Japhy  

            Tak koňské vuřty a kabanos jsem samozřejmě jedl, dokonce jsme kdysi u chcautů dostali výslovný zákaz to tahat na výlety. Holčičky co sbíraly pohledy koníčků to naše řehtání při opékání špatně nesly. Ale koňskej t-bone jsem ještě neměl (předpokládám že mapa masa je u koně a krávy stejná).

            0 1
            • Janes  

              ..řehtání…úplně to vidím :-))

              Já teď mám zdroj těch buřtů kousek od chaty, tak je na ohýnku mám docela často.

              0 1
            • JakeF  

              Já steak z koně měl a byl dobrej :).

              0 1
          • Smazaný účet  

            Kde? To by mě zajímalo. Pamatuju si (viz Japhy) že byly takový jemnější, červenější.

            0 1
            • Janes  

              V řeznictví naproti Lidlu u Doks u Mácháče, vedle Kiku.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Novák Maso uzeniny? Mají prodejnu v Litoměřicích u Lidlu (a Kiku), to někdy zkusim. Dík. :-)

                0 0
                • Janes  

                  Tak ne, je to Řeznictví u Jindřicha. Zřejmě místní.

                  https://www.google.com/search?…:[[50.6093483,16­.007786499999998],[49­.79383860000001,14­.2852093]];tbs:lrf:!1m4!­1u3!2m2!3m1!1e1!1m4!1u2!­2m2!2m1!1e1!2m1!1e2!2m1!­1e3!3sIAE,lf:1,lf_u­i:10

                  0 1
            • travis  

              Při výletu do CH doporučuji vyzkoušet, v každé obci je řezník s hovězím a řezník s koňským. Argentina hadr…

              0 1
    • Vrci  

      Ještě jedna věc, která tu nezazněla. Maso by mělo mít před grilováním nebo pečením pokojovou teplotu a ne +4 z lednice.

      0 0
    • Romancero  

      Když mluvíte o té kvalitě- prozradíte pánové svoje lokální zdroje?

      (u mě Grunt HK)

      0 1
      • Smazaný účet  

        Stracena, Ova..

        0 1
      • nitraq  

        U Hradce Králové doporučím Karsit Agro Dubenec.

        0 0
      • kofejn  

        My kupujeme tady: https://www.reznictviklepis.cz/ V grilovací sezoně je tam možné koupit i uleželé maso.

        0 0
        • kejda  

          Ti mě hodně zklamali. Navoněná bída, 1000 Kč za kilo vys. roštěnce a maso dost průměrné. Srovnali jsme ho na narozkách s opravdu průměrným Globusem – 21 dní vyzrálé maso a minimální rozdíl v chuti a kvalitě.

          Ovšem prvotřídní tatarák, ten fakt umí.

          Teď ho mají ve Sklizenu jako dvorního dodavatele…

          To si raději sjedu do Makra pro Argentinu za 599…

          Dobrému masíčku zdar.

          0 1
          • mastihuba  

            S makrem souhlas, v obranech maji obcas mangalicu nebo lepsi veprovy, pak tam beru hovezi grylovaci klobasky to sem jinde moc nevidel. Ja obecne maso prakticky nekupuju, jedeme postaru s velkym mrazakem. Veprovy se bere vcelku, hovezi primo z bourarny, kralici kurata jsou ve chlivku. Ryby se u nas ji jen na vanoce… se mnou tam kseft neudelaji :)

            0 0
            • kejda  

              V Obřanech beru máslíčko. Vždycky dělám drahoty, když je tam mladá holčina, a stejně si nechám ukrojit řádný kus. Plus tam kupuju Demi glace. S tím se mi doma fakt nechce srat…

              0 0
    • INSP.TRACHTA  

      můj oblíbený recept posledního půlroku: http://www.matyhochalka.cz/…a-do-ruzova/.

      Panenku obalit v tymiánu drceném v hmoždíři, opéct zprudka ze 4 stran = 4×1minuty. Pak dle receptu (trouba max 8min). Z výpeku vyrobit tymiánovou omáčku. Šťouchané brambory nebo pečené brambory k tomu a sežerete půlkila panenky, ani nevíte jak.

      0 0
      • Vrci  

        Maso dělám na tomhle:

        https://www.kitchenstyle.cz/…8-cm--rosle/

        Vepřové, hovězí přímo na pánvi jen otřené špekem. Panenku cca 2 minuty po obou stranách, jen sůl a pepř. Pokud dělám rybu (nejčastěji tmavou tresku) tak v papilotě na olivovém oleji s maličkým kouskem másla a s marinádou limetka + bílé víno. Bylinky dle toho co roste za oknem.

        0 1