Masitá strava jako rozkoš smyslů

535 nepřečtených
  • Smazaný účet

    Miluji maso, ale v hospodách za ně každý měsíc utratím spousty peněz. Proto bych se rád naučil doma dělat kvalitní burgery a steaky. Máte s tím někdo zkušenosti?

    0 3
    • Jamin  

      Je to o koření (co ti chutná) a čase (rare – medium -well done). Nic víc poradit nejde a musíš sám zkoušet, protože každej spořák vařič plotna oheň funguje jinak.

      0 3
      • Smazaný účet  

        U steaků medium, u burgerů o maličko více, ale ne well done.

        Všechny steaky, které jsme ale kdy zkoušeli dělat doma, byly tvrdé … tak nevím, v čem je chyba.

        0 1
        • Smazaný účet  

          nekrájíš je moc nízké?

          0 2
        • JakeF  

          Cokoliv nad medium rare je neúcta ke krávě, která kvůli tomu masu musela umřit… Samozřejmě nemluvím o mase z akce v Lidlu, to klidně well done, než ho hodíš do koše :)).

          0 2
        • xtonda  

          V mase, kvalita a doba od porážky. U nás pořád pokud to není maso výslovně na stejky, tak je málo odleželé, pořád přetrvává u českých producentů masa nešvar, že neuvádí datum porážky.

          Případně taky moc tenký plátek a moc udělané.

          0 0
          • Janes  

            Tenký plátek je nešvar hlavně u baleného masa, řezník Ti spíš přikrojí :-). Pak je ideální si koupit maso vcelku a naporcovat si ho dle sebe.

            0 1
        • Pescador  

          Obecně, maso na steaky musí být vždy vyzrálé, to v normální masně nekoupíš, dá se tomu pomoct, když normální (nevyzrálé) maso upravíš metodou sous vide. Tento způsob úpravy je ale na další dlouhý článek.

          0 2
        • nomecz  

          Zaklad je ulezely maso, pokud neni tak to proste bude tvrde nebo zvejkave i kdyz se u toho postavis na hlavu

          0 0
        • Romancero  

          solit až když jsou hotové?

          0 0
        • Johny_r  

          Nevhodný maso? Na steaky je potřeba vyzrálý, ideálně suchou cestou, a pak samozřejmě vhodnej kus krávy (ale možností je spousta). Další podmínka je výška plátku – min. 3cm, ale radši spíš 4 nebo 5. Vakuovaný steakový maso, který koupíš v sámošce, jsou většinou takový placatý zoufalci, že reálně není možný je pořádně udělat (než se Ti zatáhne kůrka, je to propečený skrz). Pokud tohle splníš, tak v podstatě není možný, aby to bylo tvrdý. I když to utrápíš až k smrti, tak to sice nebude ono, ale tvrdý by to bejt nemělo (pokud to nebude fakt usušenej extrém) :-). Držím palce.

          0 3
          • mastihuba  

            Makro je cajk

            0 0
            • Johny_r  

              To jo, ale Makro není obyč sámoška a nemůže tam každej (třeba já ne :-)). Navíc ta jejich filosofie, když jim máš bejt v podstatě vděčnej, že Tě tam nechaj nakupovat, mi je trochu proti srsti :-/

              0 0
              • mastihuba  

                Jak vdecnej? Probehnu kseftem, pipnu v aplikaci a pipnu na pokladne win win

                0 1
                • Johny_r  

                  Jasně, ale všechny ty omezení, kolik lidí tam může, kdo tam může a kdo ne atd. atd. Furt je to v podstatě sámoška. Respektuju jejich právo na ten obchodní model, ale ta filosofie se mi nelíbí. Do každý jiný sámošky můžu jí s kým chci a nemusím se něčím prokazovat. Vzhledem k tomu, že ceny tam maj prakticky stejný jako všude jinde, mi ten smysl trochu uniká.

                  0 1
                  • mastihuba  

                    Todle je pod moje rozlisovaci schopnosti, ccs, shell, makro, clovek jen nalistuje karticku a pipne platbu…

                    0 0
                  • gerrard  

                    Tak je to velkoobchod.

                    0 1
                  • xtonda  

                    Prostě je to jejich obchodní model. Pouštějí tam jen lidi s živností aby mohli jet podle obchodního zákona. Maj tam zboží v paletách vyštosovaný v několika patrech a jezdí tam s vysokozdvižnými vozíky i během otvíračky, takže chápu, že tam nesmí děti. Stejně tak je logický, že registrovaná osoba si tam nemůže vzít jako doprovod celý autobus.

                    Ano, už to není jako dřív, většina věcí už tam není levnější než v běžných supermarketech nebo specializovaných eshopech, snad akorát chlast.

                    Pokud jde ale o žrádlo, tak sortiment je bezkonkurenční a ta chlazená místnost s masem je super, tuhle sme v sámošce vraceli smradlavý maso, kolikrát tam vyvalej paletu masa na plac, pak ten praconík musí na kasu a než to nastrkají do chladícího pultu trčí to tam v teple třeba půl dne.

                    0 1
                    • Vrci  

                      Do Makra chodím kvůli chlazeným rybám, masu a čerstvému ovoci a zelenině. Teď mi udělaly radost jablka ze Lhenic

                      Hezky voní, dobře chutnají, která necestují do ČB přez celou Evropu, nejsou voskovaná a každý je jiný.

                      0 1
                      • kejda  

                        Krevety a hlavně celé chobotnice. Na to jsi zapomněl :)).

                        Tam si vždycky dost zablbnu…

                        0 0
                      • Mart71  

                        Co se cen týká Makro už dávno není top, ale v sirokosti sortimentu je nejlepší. 22 let provozuji restauraci a řeším tam většinu nákupu. Mečouna, Tuňáka, hovězí maso z Jižní ameriky...... to tam fakt není problém. Základní koloniál sice kupuji jinde, ale tyto fychytavky mají v dosahu jen oni . Jo a taky Rum

                        0 1
                        • Smazaný účet  

                          Steak z tuňáka je něco famózního. Na Vánoce jsem toho nakoupil 2kg a sežral jsem to snad za dva týdny. To musela být mega dávka rtuti do organismu :-D

                          Mečoun mě tolik nenadchnul, ale na rybu to je zajímavé a pevné masíčko …

                          0 0
                          • Breakpain  

                            1kg „masa“ týdně, mi nepřijde nějak abnormální? :)

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Taky jsem nejedl dva tydny jen ryby, ze :-)

                              0 1
                              • kejda  

                                Ryb sežeru týdně minimálně kilo, někdy kilo a půl. Sardinky, losos a dost ujíždím na uzených rybách. Na lehkou večeř po sportu si nedávám nic jiného. Akorát to kapku leze do peněz :))

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  V Albertu maji nove divokeho lososa – keta. Cena oproti farmovanemu dokonce nizsi – 90kc za 200g. Akorat nejaky filet ma kosti, ale kupuju to taky furt. Me obavy nebyly z 1kg masa tydne, ale z 1kg velkych morskych ryb. To je fakt mega davka rtuti …

                                  Se sardinkou nemuzes vubec srovnavat …

                                  0 1
                                  • kejda  

                                    Tak to já sjedu do Makra a vezmu tak 5 kilo filetů minimálně, k tomu se mi do košíku zatoulají vždycky chobotnice a krevety. Proto říkám, že to leze do peněz :)

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Mit pristup do Makra, tak si v Brne taky zajedu pro cerstvou rybu nez nejakou romrazenou placku. Sveho casu jsem kupoval cerstve ryby na netu.

                                      0 1
                                      • MatS  

                                        Ale Globus v Brne mate, ne? Tam maji taky dobry cerstvy ryby.

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          Aha, dik za tip. Nevedel jsem, ja v Brne jen pracuju a po dobu lockdownu tu ted bydlim teprve mesic … :-)

                                          0 0
                                        • kejda  

                                          Dobře no. Čerstvé bych to úplně nenazýval, jak Makro tak i Globus a prakticky všichni bez rozdílu kupují čerstvě ulovené a ihned zmrazené ryby (přímo na lodi) a před prodejem je rozmrazí a naporcují. Asi nikdo nevěří, že jsou to čerstvé, chlazené ryby, neboť, aby se k nám dostaly, tak musí mnohdy urazit přes 2000 km… nijak to ovšem nesnižuje kvalitu.

                                          Čerstvé ryby lze koupit v Brně u Šopíka, z kádí, ale jen to, co zrovna má. Kapr, pstruh atd.

                                          Ani Ocean48, byť se prsí, že si jezdí pro ryby na pobřeží vlastními auty, tak jim to prostě nevěřím… ale mohu se mýlit.

                                          0 1
                                          • MatS  

                                            Tak to vsechny morske ryby se zmrazuji. Nez by to dojelo na pult, smrdelo by to jak… a to by asi nikdo nechtel :)

                                            Proto si vzdy u more dam rad cerstve ulovene ryby a to je jina pohadka.

                                            0 1
                                            • kejda  

                                              Ano. To je úplně jiný příběh, dát si v maríně, třeba v Biogradu, čerstvou Oradu…

                                              0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            Dobre, spatne jsem se vyjadril. Cerstva ryba je zamrazena na mori ihned po vyloveni, ty doma rozmrazis a mas pred sebou fakt cerstvy kousek … s temi obyc ze supermarketu si nejsem uplne jisty. Casto jsou citit rybinou po vybaleni. Kdyz jsem kupoval po netu ty zamrazene na mori, tak tam nebyl jediny pach a to jsem si skutecne pochutnal …

                                            0 0
                                          • krabica  

                                            Ryby přímo zmrazené na moři beru z bonfood.cz, kvalita mi přijde super.

                                            1 1
      • JakeF  

        Dobrý maso je škoda kazit čímkoliv víc než solí a maximálně trochou pepře :))

        0 1
      • o.unca  

        Tak primárně je to o mase.

        0 1
    • skaj  

      Budu rozporovat co bylo napsano vyse. Sporak, koreni atd. to je vsechno druhotne. Primarne, jako kazde vareni, jde o surovinu. Zvlast u masa (a steaku/burgeru tuplem) podle me plati “Vem to nejlepsi a udelej tomu co nejmene”. Takze koupit nejaky peknu stareny kus a pak uz to jde samo.

      0 0
    • Smazaný účet  

      dovolím si nadhodit jednoduchý trik na přípravu masa (i hambáčů) pro ty bez grilu, trouby atd.

      lze celkem s úspěchem použít obyčejný toustovač, jen je experimentálně nutno zjistit dobu pečení

      0 0
    • JakeF  

      Zkoušet, zkoušet a zkoušet… Krátce na pánvi, pak dojet v troubě.

      Moje zkušenost ale je, že ze špatnýho masa dobrej burger ani steak neudělám… A dobrý maso stojí tolik, že mi ve výsledku přijde výhodnější si to dát v restauraci a nemuset se s tím dělat.

      0 1
    • nitraq  

      Ještě bych zmínil jednu věc – pánev. Na teflonce dobrej steak/burger moc neuděláš. Mám asi rok litinovou (nějakou docela obyč z ikea) a jak je mnohem těžší (asi 2–3× oproti teflonce), tak po rozehřátí a vložení masa nevystydne a je to fakt znát. A když se o ni člověk dobře stará, tak i palačinky nebo volský oka na ni v pohodě udělám.

      0 0
    • Tom-T45  

      Skvělé vlákno, vytáhl jsem si k němu utopence :-)

      0 0
    • Smazaný účet  

      Pro nezkušené je ještě dobrý pomocník teploměr.

      Tefal dělá řadu grilů, které vypocitaji podle tloušťky a druhu masa potřebnou dobu úpravy. Tam je problém, že si pak lidi myslí, jak to umí a v létě na klasice vyrábí brikety a podrážky

      0 1
      • pitos  

        Teploměr se hodí vždy, zejména na větší kusy masa kdy je těžko odhadovat míru propečení. Já dnes bez něho už skoro vůbec negriluji/nepeču.

        Doporučuji ale spíše něco se sondou.

        0 1
    • plzakj  

      Super, hlavne, aby to zas nejakej vokurka nesmazal.

      Z jakyho masa jsi delal ty tvrdy steaky? Ja mam nejlepsi zkusenost s vysokou rostenou, ktera je pekne prorostla tukem (rib eye), flankem a svuckovou. Tyhle masa, kdyz je udelas na medium rare, jsou tutovka. I trba z Globusu. Staci cerstvy pepr a hrubozrna sul, oboji cerstve z mlynku.

      Kdyz jsem zkousel rump nebo jiny casti zadniho, tak to tyhy bylo. To by asi chtelo hodne vyzraly = drazsi.

      Jinak jeste jeden tip na vynikajici pepr:

      https://www.pepperfield.cz/

      Kupuju cernej a s tim, co koupis v supermarketu se to neda srovnat.

      Jo, jeste jeden tip: nerezat hned po upeceni, ale nechat 5min odpocnout a pouzivat nahraty talire.

      0 1
    • Na-kochacku  

      Na burery se nam osvedcil venkovni gril s poklopem.

      Dnes krkovicka spenat a brknedlik

      0 1
    • Janes  

      Tady máš, motorko :-), odkaz na chlápka, co je pošuk do grilování, tedy pokud Ti šlo o tohle, a ne o pánvičkování :-).

      https://www.youtube.com/…aster/videos

      0 1
      • Janes  

        A pokud jsou mezi vámi příznivci přípravy jídla mimo kuchyni, doporučím svého oblíbence.

        https://www.youtube.com/…D0%B7/videos

        https://www.youtube.com/…rdtfsqEjc5UA

        https://www.youtube.com/…FAk1LMsdmaVg

        Vegani pozor, závadný obsah, obsahuje otřesné záběry masožroutsví, neklikejte na to, prosím!

        0 1
      • Janes  

        Pip je k nezastavení :-)

        tečou mi žgrindy jako šráky :-)

        https://www.youtube.com/watch?…

        0 0
        • Pennywise  

          Zklamání, nic nového a navíc krkovice je vysušená jako z trouby. Takhle to nemám rád.

          0 0
          • pitos  

            Griloval jsi podle receptu? Mi to příjde jako celkem zajímavý postup udělat ten krk napomalo do těch 60°C, pak podusit na těch 90°C a kůrka. To by vysušené být nemuselo.

            Jinak já doma v troubě krkovici rozhodně nevysušuji, viz foto:)

            0 0
            • Pennywise  

              Tak na domácí poměry, jedním slovem nádhera (tvé foto). Tomu co jsem komentoval říkám 2× zabité maso. Moc dlouho tepelně zpracováno, zbytečně. Na grilu a ohni mám rád krkovici víc zprudka opečenou a uvnitř krásně šťavnatou a zároveň křehkou. S krásným masem je potřeba se pomazlit :)

              0 1
              • pitos  

                Tak určitě, krkovice je klasika co stačí hodit na gril, za pár minut máš hotovo a je to dobré. Když má ale člověk čas, chuť a ví jak, tak lze z toho vytáhnout ještě něco navíc, třeba tou marinádou ve které se maso dusí a nasaje chutě a šťávy. Ta krkovice doma také nebyla hned a příprava trvala cca 2,5h, maso se rozpadá a je přitom šťavnaté…a přitom to stačilo jen pár minut osmahnout na pánvi že:)

                1 0
                • Pennywise  

                  No právě, marináda nasaje chutě a šťávu z masa a maso se rozpadá :) No ano, na nedělní oběd v zimě, proč ne? Já to nezatracuji, jenom mám rád krkovici v létě jinak. Navíc velmi rád experimentuji s bylinkami a zeleninou a veškeré omáčky si dělám sám z čerstvých surovin. Já jsem čekal od Janese nějakou pecku a toto mě holt zklamalo. Jinak je bez pochyb, že ty umíš maso připravit. Hoď sem nějakou inspiraci, potřebuji něco vymyslet na víkend.

                  0 1
                  • pitos  

                    Minulý víkend jsem dělal roládu z krkovice plněnou hřiby a bylo to celkem dobré. Pak třeba ještě roláda z bůčku, to jsem sice ještě nedělal, ale k jídlu to určitě bude také. Vše se dá v troubě i grilu.

                    0 0
                    • Pennywise  

                      Děkuji za typ. Zítra se chystám pro klouzky žlutomasé, našel jsem několik hnízdišť :) Líbí se mi, že jsi nabídnul sezónní produkty. Něco vymyslím.

                      0 0
                      • Janes  

                        Zdar, mě právě zaujala ta jinakost toho receptu, protože krkovici dělám přes léto na ohni tolikrát, že už mě to nudí. Samozřejmě tvojim způsobem. Jak ale bude chutnat tenhle způsob? Pouze odhaduji, ale Amerika je země BBQ zaslíbená, takže nevěřím Tvému hodnocení. Já bych tomu šanci dal, ale asi je potřeba si pohrát s výběrem tý BBQ omáčky.

                        0 1
                        • Janes  

                          Jinak zítra valím do lesa, kousek od chaty jsem našel před hodinou tohoto krasavce :-)

                          0 0
    • Tomcat  

      Jasně klasika, ale i asijské streetfood taky není špatný. Zákazník si může vybral , prodejce mu ho připraví. Někdy se podává i syrové a nejen mořské věci. Takové tenké plátky Wagyu

      0 0
    • black.horse  

      Proboha, co je tohle za vlákno? Díky němu všechny moje povánoční předsevzetí o hubnutí jsou v háji jen co jsem nahlédnul na první obrázky a videa:-)

      0 0
      • Janes  

        Promiň, Koníku, ale rovnováha světa musí být dodržena, tak je to spravne, tak to ma byt :-).

        Jo, a všiml sis, jaká tady panuje shoda a láska, když…(raději ne, abych to nezařiknul)

        0 0
        • Kouba_2005  

          Protože se sem kytkojedi bojí.

          Krásný inspirativní vlákno!

          0 0
        • black.horse  

          Za shodu a lásku (k jídlu) jsem vždycky rád:-) horší je pak to zpytování svědomí na jaře v každém kopci :-)

          0 0
          • Janes  

            O tom bych mohl psát eseje, a nejen na jaře :-)

            0 1
            • jmaselnik  

              Chlapi, vy tloustnete ze steaků? Zdráhám se uvěřit! Problém je ta veteš kolem, že steaku s fazolkama ještě nikdy nikdo nepřibral ;)

              0 0
              • Janes  

                Já tloustnu z piva a z lenosti, jím docela zdravě. Ale samozřejmě, proč to neříct…za všechno můžou geny, nemám po kom bejt podvyživenej :-).

                0 0
                • BabbaJagga  

                  Jsem rád, zes konečně přiznal svou lenost a je to zde zaznamenáno pro budoucnost, až budeš zase všemožně obhajovat elektrokola.

                  0 0
                  • Janes  

                    Nenič, prosím, tohle nádherný vlákno svejma blbejma kecama. Děkuji.

                    0 0
                    • BabbaJagga  

                      Copak, nějaký mindrak?

                      0 0
                      • Janes  

                        Ne, jsem se sebou smířen, jenom tady chci klid, a ty se tady chováš, jako nějakej vegan…

                        0 1
                        • BabbaJagga  

                          Tohle až ukážu bratranci, co od něho mám biohovězí, tak se zasmeje. Popravdě, moc se mi líbí, jak se většina nejen cyklistu tváři jako největší pohodáři na světě a sranda musí být, ale jen do okamžiku, než jim někdo šlápne na kuří oko, to se z nich potom rychle stavaji hysterky v přechodu. Ale máš pravdu, už se dostáváme daleko od původního tématu, tak já jdu domýt nádobí a pak si něco hezkého přečtu. Hezky večer.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Až domeješ to nádobí, tak se stav, potřebuju vytřít :-D

                            0 0
                            • BabbaJagga  

                              Já nevytírám, jen meju nádobí a občas vysávám. Tak esli chceš, pošli adresu a dorazím i s běžkama.

                              0 0
                            • Smazaný účet  

                              když tě čtu, mám otázku! dostaly kravičky něco dobrého k Vánocům?

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Dostaly klasiku, aby se nerozmazlovaly :-)

                                0 1
                                • BabbaJagga  

                                  Takže rybí polífku a bramborsalát s kapříkem bahňákem nebo kubu?

                                  0 1
                                  • Smazaný účet  

                                    Spíš něco místního :-D

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      pstruh v horské peřeji!

                                      0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        Tak abych zůstal v intencích vlákna, tak když dáš krávě seno z druhý nebo třetí seče, tak je to pro ní stejný zážitek, jako když si ty dáš steak ;-)

                                        A obráceně :-D

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          a vida – a to je vlastně to, na co jsem se ptala – na čem si kráva nejvíc pošmákne, protože, když si pošmákne, tak bude chutná

                                          teda i mlíko asi…

                                          0 0
                                        • BabbaJagga  

                                          A ty voňavý sýry potom… taky zůstávám u tématu. Sice to není maso, ale stále to je bílkovina.

                                          0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            :-D

                                            0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            známá takhle chovala svini…říkala jí inženýrka J. (nemůžu celý jméno) – to byla její šéfová, i mojí máti…když byla zabíjačka, všichni si to moc užili a s radostí inženýrku sežrali :-D

                                            0 0
                                            • BabbaJagga  

                                              Chudák Jarka. No, už to má za sebou i politicky… a přitom byla tak pokorná, takovou ostudu si snad ani nezaslouzila.

                                              0 0
                  • Smazaný účet  

                    +1:-D

                    0 1
      • BabbaJagga  

        Seš malej nebo co??? Nežer cukry a nechlastej (taky cukr), kvalitní maso si naopak užívej (bílkoviny potřebuješ), ideálně se zeleninovou přílohou. A nemusíš řešit zbytečná předsevzetí.

        0 0
      • oddie  

        Novoroční předsevzetí jsou blbost, a kdybys i přesto náhodou chtěl hubnout, tak přeci omezíš pečivo, přílohy, sladký… a ne steaky :)

        0 0
        • black.horse  

          Zachoval bych klid, ten smajlík na konci asi nebyl dostatečně velký a výrazný až Jaggovi málem rupla žilka, chjo :-)

          0 1
          • BabbaJagga  

            Vtipu a nadsázce rozumím i bez smajlíků, neboj. Zkouším jejich používání od podzimu omezit, nerad bych vypadal jako kopyje Tr35. Takže se mi stává, ze mě občas lidi nepoberou, to je holt nevýhoda diskusi na netu oproti face to face.

            0 0
            • Janes  

              Kopyje?

              0 0
              • BabbaJagga  

                Na co konkrétně se ptáš?

                0 0
                • kejda  

                  Já se s dovolením zeptám též. Copak je to kopyje? Něco jako harpyje?

                  0 1
                  • BabbaJagga  

                    Promiňte dizlektykovy.

                    0 0
                    • kejda  

                      to není moc fér, obhajovat se vadou, když evidentně píšeš normálně…

                      0 0
                      • BabbaJagga  

                        A co dneska je fér? OK, tak 2.pokus: chytil jsem to od Venkovana.

                        0 0
                        • Janes  

                          Já myslel, že od 009, ten sype hrubky z rukávu suverénně, venkovan jenom v míře obvyklé.

                          0 1
                          • kejda  

                            Devítka se aspoň přizná, že je blbej. Ale venkovan, ten ty hrubky taky sype jak smetí a ještě má tu drzost postovat chyby ostatních v krasopisném vlákně. Není to náhodou agresivní šikana?

                            0 0
              • plzakj  

                To je asi kopije pyje

                0 0
            • black.horse  

              oukej, v poho :-) já jsem bohužel nepoučitelně v pubertě půlku života a ty obrázky jídla mě rozrajcovaly ještě víc:-)

              0 0
              • BabbaJagga  

                Znám, taky mě ještě prý puberta neopustila. Akorat se pomalu dostávám do věku, kdy mě už budou rajcovat jenom ty obrázky s jídlem.

                0 0
          • oddie  

            Zachovej klid, když si takhle ještě večer naleješ sklenku červenýho a chceš mrknout, co je na B-F novýho, než půjdeš spát, a klikneš i do tohoto vlákna s fotkama :D

            0 0
    • xtonda  

      Přidám něco z vlastní tvorby

      0 1
      • Kouba_2005  

        A postup by se nenašel?

        0 0
        • xtonda  

          Je to roastbeef, receptů jsou na netu spousty. Ve stručnosti odleželý nízký roštěnec, povázat, osolit opepřit, potřít olejem, worcesterem, orestovat, opatlat hořčicí, péct na 120–140 dokud teplota vevnitř nedosáhne 55–58, vyndat, nechat 15 min odležet. Někdo to natírá/nakládá den předem. Nebo nechat úplně vychladnout a konzumovat za studena na chlebíčkách nebo jakkoliv dle chuti.

          0 1
          • pitos  

            Neopomenul bych před pečením maso pořádně zatáhnout.

            Nedávno upečený roastbeef u kamaráda na chatě, 2,5kg masa, naloženo 4dny, pomalu pečené, teplota 58°C.

            0 1
            • xtonda  

              Však sem psal orestovat. Jo, větší kus je lepší, tohle bylo necelý kilo. Je to starší fotka, byl to první nebo druhý pokus, nechtěl sem zmrvit moc masa, ale povedlo se to napoprvé, pak už sem si to nefotil (nebo to nemůžu najít). Ty teploty při pečení se dost liší, viděl sem recept se 100 i se 160.

              0 0
              • pitos  

                Tak osobně se ve většině případů přikláním k nižším teplotám při pečení. Ale zrovna ten kousek na chatě se pekl ve staré klasické peci a teplota tam byla spíše vyšší, myslím že mezi 160–180°C.

                Ještě jsem našel foto masa před tepelnou úpravou.

                0 1
        • plzakj  

          https://www.ceskatelevize.cz/…3-roastbeef/

          Ja tu blanu sundavam a nakladam den predem.

          Foto z letosniho Noveho roku. Mel 50st.

          0 0
    • maajkee  

      Jak by řekl můj děda: „Válku na Vás!“ :)

      0 1
      • Janes  

        Vítej, synku…a nějaký receptík na masánko by nebyl?

        0 0
        • maajkee  

          Ja nevím, jsem vychovanej v tom, že s ním všechno a moc to neřeším a užívám si že mám všeho dost :) Food ultra nazi rešičům toho jestli je steak už moc růžovej nebo málo se spíš směju.

          Každopádně když dělám steak, tak zásadně házím na rozhavenou pánev, předem nepeprim ani nesolim. Rychle opecu, strčím na 15 minut do trouby na 150, vyndám, posílím, popeprim, nechám chvíli stát a žeru.

          Nicméně radši mám takový to klasickým český pomalý pečení v pekáči :)

          0 1
          • Janes  

            Jasně, bůček je král masa :-). Jinak my jsme doma, už dva roky odvařený z pomalýho hrnce Crock Pot, věcičky gulášovýho typu se z toho úplně rozpadají.

            0 0
          • BabbaJagga  

            Pod to se s radostí podepíšu. Sice to není steak, ale i taková kačena, co jí dopřeju 6–8 hodin solárka v troubě… k tomu přiměřeně knedl a domácí zelíčko…

            0 0
      • BabbaJagga  

        Jo,děda věděl, o čem mluví, karbanátky z koniny jsou vynikající.

        0 1
      • Japhy  

        Jo, válku. Koňský steak jsem ještě nejedl, ale obávám se, že současné dělostřelectvo už asi nebude moc hippomobilní. A kousek od nás máme zoo, tam by se v případě válečného konfliktu dala za nějaký ten peníz opatřit exotická flákota.

        0 1
        • Janes  

          Koňský buřty se ještě sehnat dají a jsou parádní.

          0 1
          • Japhy  

            Tak koňské vuřty a kabanos jsem samozřejmě jedl, dokonce jsme kdysi u chcautů dostali výslovný zákaz to tahat na výlety. Holčičky co sbíraly pohledy koníčků to naše řehtání při opékání špatně nesly. Ale koňskej t-bone jsem ještě neměl (předpokládám že mapa masa je u koně a krávy stejná).

            0 1
            • Janes  

              ..řehtání…úplně to vidím :-))

              Já teď mám zdroj těch buřtů kousek od chaty, tak je na ohýnku mám docela často.

              0 1
            • JakeF  

              Já steak z koně měl a byl dobrej :).

              0 1
          • Smazaný účet  

            Kde? To by mě zajímalo. Pamatuju si (viz Japhy) že byly takový jemnější, červenější.

            0 1
            • Janes  

              V řeznictví naproti Lidlu u Doks u Mácháče, vedle Kiku.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Novák Maso uzeniny? Mají prodejnu v Litoměřicích u Lidlu (a Kiku), to někdy zkusim. Dík. :-)

                0 0
                • Janes  

                  Tak ne, je to Řeznictví u Jindřicha. Zřejmě místní.

                  https://www.google.com/search?…:[[50.6093483,16­.007786499999998],[49­.79383860000001,14­.2852093]];tbs:lrf:!1m4!­1u3!2m2!3m1!1e1!1m4!1u2!­2m2!2m1!1e1!2m1!1e2!2m1!­1e3!3sIAE,lf:1,lf_u­i:10

                  0 1
            • travis  

              Při výletu do CH doporučuji vyzkoušet, v každé obci je řezník s hovězím a řezník s koňským. Argentina hadr…

              0 1
    • Vrci  

      Ještě jedna věc, která tu nezazněla. Maso by mělo mít před grilováním nebo pečením pokojovou teplotu a ne +4 z lednice.

      0 0
    • Romancero  

      Když mluvíte o té kvalitě- prozradíte pánové svoje lokální zdroje?

      (u mě Grunt HK)

      0 1
      • Smazaný účet  

        Stracena, Ova..

        0 1
      • nitraq  

        U Hradce Králové doporučím Karsit Agro Dubenec.

        0 0
      • kofejn  

        My kupujeme tady: https://www.reznictviklepis.cz/ V grilovací sezoně je tam možné koupit i uleželé maso.

        0 0
        • kejda  

          Ti mě hodně zklamali. Navoněná bída, 1000 Kč za kilo vys. roštěnce a maso dost průměrné. Srovnali jsme ho na narozkách s opravdu průměrným Globusem – 21 dní vyzrálé maso a minimální rozdíl v chuti a kvalitě.

          Ovšem prvotřídní tatarák, ten fakt umí.

          Teď ho mají ve Sklizenu jako dvorního dodavatele…

          To si raději sjedu do Makra pro Argentinu za 599…

          Dobrému masíčku zdar.

          0 1
          • mastihuba  

            S makrem souhlas, v obranech maji obcas mangalicu nebo lepsi veprovy, pak tam beru hovezi grylovaci klobasky to sem jinde moc nevidel. Ja obecne maso prakticky nekupuju, jedeme postaru s velkym mrazakem. Veprovy se bere vcelku, hovezi primo z bourarny, kralici kurata jsou ve chlivku. Ryby se u nas ji jen na vanoce… se mnou tam kseft neudelaji :)

            0 0
            • kejda  

              V Obřanech beru máslíčko. Vždycky dělám drahoty, když je tam mladá holčina, a stejně si nechám ukrojit řádný kus. Plus tam kupuju Demi glace. S tím se mi doma fakt nechce srat…

              0 0
    • INSP.TRACHTA  

      můj oblíbený recept posledního půlroku: http://www.matyhochalka.cz/…a-do-ruzova/.

      Panenku obalit v tymiánu drceném v hmoždíři, opéct zprudka ze 4 stran = 4×1minuty. Pak dle receptu (trouba max 8min). Z výpeku vyrobit tymiánovou omáčku. Šťouchané brambory nebo pečené brambory k tomu a sežerete půlkila panenky, ani nevíte jak.

      0 0
      • Vrci  

        Maso dělám na tomhle:

        https://www.kitchenstyle.cz/…8-cm--rosle/

        Vepřové, hovězí přímo na pánvi jen otřené špekem. Panenku cca 2 minuty po obou stranách, jen sůl a pepř. Pokud dělám rybu (nejčastěji tmavou tresku) tak v papilotě na olivovém oleji s maličkým kouskem másla a s marinádou limetka + bílé víno. Bylinky dle toho co roste za oknem.

        0 1
    • Tomcat  

      Když tak sleduji ty masitá vlákna a ty „konkurenční“. Připadá mi to tu víc rozmanité se zapojením více lidí než jedna sektářská one man show. :)

      0 0
      • Romancero  

        ale to je přece jasné- masožroutů je většina!

        jak by to asi vypadalo, pokud by tady někdo založil vlákno " LGBTI cyklisté/-stky sobě?

        Pak by se samozřejmě (v rámci rovnováhy) „muselo“ založit téma „Choutky heterosexuálů“ !!!

        a umím si představit, jak obohacující a rozmanité vlákno by to bylo!

        Ale tohle tady povolit-na to nemá admin koule! :-)

        0 1
        • Smazaný účet  

          Jojo však si to založ, vydrží to asi tak 10 minut. S těma kulema opatrně to už dneska není vhodné.

          0 0
      • iron.hide  

        Prosim vas, a co tu robia ti vegani zo susedneho vlakna, ktore som si zablokoval?

        0 0
    • Pennywise  

      Dnešní večeře po švihu :) Takhle to mám rád.

      Domácí burger: na porci 250g hovězího, přírodní cheddar, kečup, dijonská hořčice (standard + hrubozrnná), nakládané okurky, rajčata, dubový salát, polníček, rukola, chilli paprička, cibule.

      Domácí bulky: špaldová mouka hladká, špetka cukru, droždí, sůl, extra panenský olivový olej, směs semínek na posypání. Průměr bulky 18 cm.

      0 1
      • BabbaJagga  

        Nezapomněl jsi na něco?

        Hranolky – odrůda brambor, velikost?

        0 0
      • Smazaný účet  

        Co je to přírodní čedar? :-O

        0 0
        • Pennywise  

          Anglický cheddar Mature bez zabarvení.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Ahá, mě šlo o to „přírodní“ ;-) Tak že to znamená, že nemá v sobě žádný přidaný barviva?! Hustý :-)

            0 0
            • plzakj  

              Jo, vegan, vole ;-D

              0 0
            • Pennywise  

              No, není to Red Leicester, ten má oranžovočervenou barvu, kterou mu dodává přidané přírodní barvivo ze semen stromu Bixa orellana.

              0 1
              • Smazaný účet  

                K čemu jsou ty barvy dobrý? :-O

                0 0
                • BabbaJagga  

                  Můžeš prodávat 3 druhy – přírodní, hodně zlutej a skoro cervenej.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Tak jo :-) Něco podobnýho jsem viděl v ČR na nějakým farmářským trhu ;-) Jeden čerstvý sýr na sedm způsobů :-D

                    0 0
                • Pennywise  

                  Je to o chuti a době zrání.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Jako, že ta barva tomu dodává chuť? :-O

                    0 0
                    • Pennywise  

                      Nemyslím, že barva tomu dodá chuť, ale nejsem odborník. To bys měl vědět spíš ty :)

                      Mature znamená, že sýr zraje 9 měsíců, a díky tomu má výraznější chuť a buket.

                      Coloured cheddar má specifické oranžové zabarvení, které mu dodává přidané přírodní barvivo ze semen stromu Bixa orellana.

                      Cheddar vintage zraje 12 až 14 měsíců. Dlouhá doba zrání propůjčuje tomuto sýru mimořádně výraznou chuť. Těsto je bílé a poměrně suché.

                      Red Leicester je zvláštním druhem čedaru. Má oranžovočervenou barvu, kterou mu dodává přidané přírodní barvivo ze semen stromu Bixa orellana. Doba zrání je 8–12 týdnů. Výtečně chutná v kombinaci se sherry, ale také se sklenicí dobrého piva, popřípadě s francouzským burgundským.

                      0 1
                      • Smazaný účet  

                        Já jsem tohle anglický barvení nikdy moc nepochopil, ale na druhou stranu, když o tom někdo začne psát, tak si to rád přečtu. V alpský klasice se barvy nepoužívají. Používají se spíš zušlechťovací kultury.

                        0 0
                      • dr nick riviera  

                        Pánové, díky! Ve vláknu o mase jsem se dověděl taxonomii jednoho ze svých oblíbených sýrů.

                        0 1
                        • Smazaný účet  

                          Klasika je klasika :-D

                          0 1
                        • BabbaJagga  

                          Buď rád. Mléčná bílkovina je lepší než sója. Vegani ve vedlejším vláknu už rozebiraji chuťové vlastnosti a strukturu masa z tiskárny.

                          0 0
                          • MatS  

                            A používají při praní veganskou aviváž?

                            https://www.henkel.cz/…silan-706958

                            Silan Naturals

                            Objevte nový Silan Naturals. Veganská aviváž, která obsahuje 99% složek přírodního původu. Složení neobsahuje silikony, barviva a mikro plasty. Parfém je biologicky rozložitelný a dodává aviváži jedinečnou vůni. Silan 0,8L a 1,45L jsou šetrné k životnímu prostředí, protože jsou vyrobeny ze 100% recyklovaného plastu. Silan Naturals pečuje o vaše prádlo a přináší neodolatelnou hebkost a intenzivní svěží vůni.

                            0 0
      • Smazaný účet  

        Čistě hovězí nemusím, cibuli jedině pěkně vysmaženou a omáčku buď přímo burger sauce nebo majonézu. Rukola nevím, nevím a sýr máš málo rozteklý. Ale sežral bych i ten tvůj, to se neboj.

        0 1
      • capis  

        Hranolky a houska, to je americká zvrácenost. To už chybí jen meruňková kobliha.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Na steak snad nepotřebuješ recept, ne? :-D

      0 0
      • Janes  

        A jakpak ho děláš Ty, chytrolíne, ať se přiučíme…

        0 1
        • plzakj  

          Prohlidni si nejaky fotoreporty pana Onuce.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Tak jako recept na burger nebo steak snad není potřeba, co se na tom chceš učit? U toho steaku je základ úspěchu pořádně rozpálit pánev (nejlépe k tomu určenou) a z obou stran to nechat hezky zatáhnout. Nakonec na to hodíš kostku bylinkového másla, přikryješ třeba poklicí nebo alobalem a necháš v troubě dopéct.

          Vše závisí na tom, jak máš vysoké maso a jak ho chceš mít udělané. Dobré je to maso tak hodinu před přípravou vytáhnout z ledničky, ať nejde na pánev moc studené.

          Pokud nepoužiješ svíčkovou, první kousky budou asi nepoživatelné a tvrdé jak podrážka od bot, ale časem se do toho dostaneš.

          Steaky už nedělám, naposledy jsem dělal z tuňáka snad na Vánoce 2018. Je to takové jídlo o ničem, jest jen „suché“ maso s něčím. Raději to dělám různě na šťávě, třeba trhané maso. Nejlepší je ovšem italská kuchyně, je to extrémně rychlé a chutné…

          Ale určitě bych netvrdil, že díky vaření doma ušetřím, právě naopak. Rád si dám a ten oběd v restauraci by vyšel mnohdy levněji …

          0 1
          • Barak  

            Dělám to skoro stejně. Tedy jen s drobným rozdílem, že maso nedávám dodělat do trouby, ale potom, co dám trochu másla, případně i bylinky, jen přikryju poklicí a nechám maso dodělat v té rozpálené pánvi.

            Základ je dobré a vyzrálé maso. Pokud chceš srovnatelnou kvalitu s tím, co si dopřeješ doma, rozhodně nemyslím, že tě to v restauraci vyjde stejně, natož levněji.

            0 0
          • Smazaný účet  

            Steak zásadně nedopékám ani není třeba. Stačí dvě minutky z každé strany a je to tak akorát. Kostka másla s troškou oliváče ať se nepřipálí nebo burákový olej. Koření jen sůl, pepř, když je chuť tak tymián nebo stroužek česneku. Maso beru z Lidlu nebo od Zemana, když je chuť tak máme kousek farmu a mají tam výborné stařené maso. Ale to už leze trošku do peněz ale jednou za čas proč ne.

            Vaření doma a v restauraci mě vyjde cenově stejně, akorát ty moje porce jsou zasadně větší.

            0 1
            • jmaselnik  

              no zrovna maso z Lidlu je celkem fajn, ale mají ho většinou hodně na nízko.

              0 0
              • Janes  

                A na tenko, aby to vypadalo, že je toho víc. kdyby místo 5ti plátků udělali 4, bylo by to príma.

                0 0
          • Janes  

            Děkuji za smysluplný post, každý není takový fanda, do vaření a tohle pomůže. Já třeba steaky nechávám na manželce, moje úroveň, ale i láska je bůčíček :-). Zvládnu i krkovičku, nebo kotletku, ale na nějaký drahý steaky si zatím na ohni netroufám, a navíc se tedy musím přiznat, že v nich nějakej strop gastronomie nevidím…

            Na ohni si klidně udělám rančerský fazole a je mi fajn .-)

            0 1
            • jIrI___  

              Máš někde po ruce recept na ty fazole?

              0 1
              • Janes  

                Já to tam vždycky naházím, co mi příjde pod ruku, je to taková volná tvorba :-).

                Do základu dobrou, nejlépe vysušenou slaninku a pak cíbu, tu ale nikdy nenechávám do hněda, mám jí rád al dente :-).

                No, a pak už co je po ruce, tohle byla výborná kombinace malých bílých fazolí v tomatu a velkých v chilli nálevu (oboje pixle z Lidlu, bo neni čas..). Pak jsem tam dal něco špekáčků (aby maso), byliny, co jsem natrhal na záhonku, pepř 4 vůní, a asi ještě nějaké to chilli…

                Když je potřeba zpracovat nějakou zeleninu, tak tam taky skončí, třeba i pórek.

                0 0
            • Smazaný účet  

              Taky na steaku nevidím nic extra. To je pro mě složitější si udělat dobrý gulášek či svíčkovou. A pochutnám si víc na dobrém kolenu či žebrech. A fazole jsou super, občas dělám chili con carne a to je lahoda. Jen tak s chlebem.

              0 0
            • Pennywise  

              Král větrů. Tohle mám moc rád, akorát si cibulku více orestuji. Šikula :)

              0 1
            • mastihuba  

              cvičení dělá mistra, na krkovici si to nacvičíš a pak upečeš i celou svici.

              0 1
              • Janes  

                Krknu můžu dělat poslepu :-), ale na svíci bych si netroufnul, je to jiná liga, asi bych byl nervózní,a jak říkám já si tyhle fajn masánka nějak neumím vychutnat. Ale chutnaj zase manželce, takže ani v tomto směru nestrádám :-). Jen do ryb jí furt musím nutit…

                0 0
              • gerrard  

                To sem rikal tatovi, at necha nad vinohradem 5m misto na nejake posezeni a budku. A nee 15 hlav to je demizon vina. Uaaa. :)

                0 1
                • mastihuba  

                  posezeni ve vincku je jeden velkej vtip, lavicky sme tam delali okolo roku 89–90 a vyuzili sme je az letos s koronou. vincek neni na sezeni, ale na pracu…takovej vyssi stolek je tam hlavne na to abys nezvedal plnej postrikovac ze zeme. :)

                  0 0
    • Smazaný účet  

      Orgasmus :-D

      0 1
    • Smazaný účet  

      příprava tresky

      https://youtu.be/tB8UvWkHbiA

      0 0
    • pitos  

      Někdo nějaká zkušenost s nízkoteplotní (myšleno teploty kolem 70°C) úpravou masa v troubě? Jaký druh masa, velikost, teplota, délka pečení…?

      Zatím se odhodlávám testnout něco takového, pekl už někdo tímto způsobem?

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 1
      • kejda  

        Kačenu, pekl jsem ji celý den na těch cca 70°C.

        Pak jsem další konfitoval, nějakých 7 hodin. Dneska peču jak husu, tak kachnu, naporcované na 200°C a rozdíl je nulový proti oběma předchozím variantám, akorát že za 2,5 hodiny mohu bužírovat. Toť má zkušenost. Kachnu či husu mám tak 2× měsíčně určitě :)

        0 0
        • pitos  

          Tak kačenu dělám běžně na 120°C, čas do 5h. To je myslím v pohodě, za dopoledne je hotovo a déle bych ji určitě nedělal.

          Větší kus masa, třeba ta vepřová plec je něco jiného, tam delší úprava může mít smysl. Sice si nemyslím že to bude nějaký zázrak, ale za zkoušku to možná stojí. Nevím, nikdy jsem déle než 7h nic, kromě uzení, nedělal.

          0 1
          • kejda  

            Jo, těch 120 jsem taky zkoušel. Vlastně jsem se snažil trumfnout tchána, který peče ve staré elektrické troubě na plný kule 200 stupňů 2,5 hodiny a pokaždé se mu kačena rozpadá a je lahůdková. Už jsem se mu hodně přiblížil, takže konec experimentům a peču taky na 200°C. Ne horkovzduch, ale statické pečení. A naložit do soli a česneku, obložit cibulí a minimálně den dopředu do ledničky.

            0 0
          • nitraq  

            Kačenu peču 7h na 90 a pak 6 na 120. Jak čtu tvoji teplotu a čas, tak asi dělám něco blbě:)

            0 1
            • kejda  

              Nemyslím, že bys dělal něco blbě. Je možné, že v určitém okamžiku, třeba těch 5 hodin, je už prostě upečená a ty další dvě hodiny navíc už nebudou mít dramatický vliv na kvalitu. Možná na odpadávání od kosti :). Když konfituju, tak to taky dělám pomalu celý den…

              Jak jsem psal, já dokážu udělat parádičku za 2,5 hodiny na 200°…

              0 1
            • pitos  

              Nevím, na kačeně není moc co pokazit. Dám sůl, kmín a občas i nějakou nádivku dovnitř. Trouba na 120, kačenu zavřu do pečící mísy a bez podlívání a otvírání peču cca čtyři a půl hodiny. Pak sleju výpek a dodělám na 200°C , do 5h hotovo. Mezitím oddělím sádlo od výpeku, něco uschovám a zbytek výpeku upravím na omáčku.

              0 1
    • pitos  

      Jinak u mě vede bůček na různé způsoby, miluji pořádně vypečené výpečky, to je pecka :)

      Přikládám fotky flákoty bůčku pečeného v létě na grilu, 4hodinky zábavy a pak 3dny žrádla:)

      0 1
    • Smazaný účet  

      Dneska „dietka“, dělám na oběd valašskou kyselicu. Pořádné hustou a s klobásou se šetřit nebude :-)

      0 0
    • Danhill  

      Taky sem přihodim pár fotek z letní grilovačky.. taková hurá akce :-)) .. Jedno pivo, druhé pivo, chuť na maso, další pivo a už tomu nešlo zabránit :-))

      Neměl jsem špek na potření grillu a neměl jsem teploměr, ale jelikož mám rád very rare až rare, tak to neni těžký odhadnout :-))

      Žádnej zázrak, ale třeba někomu udělám chuť na večeři :-)))

      0 0
    • Jason Voorhees  

      šunkofleky

      0 1
    • Smazaný účet  

      Dnešní rychlovka se Salsou Verde :-)

      0 0
      • Smazaný účet  

        To vypadá spíš na dušené než grilované .. kde máš mřížku? :-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Na grilování není čas ;-) Rychlovka z pánve :-D

          Já měl chuť hlavně na tu Salsu, maso bylo jen jako doplněk ;-)

          0 1
    • plzakj  

      My zas roastbeef. Tentokrat jsem na konci do hrnce chrstnul 2dcl cervenyho, aby byla dobra stava.

      0 1
    • Radez  

      Já sem dnes upekl koleno.

      Pokud někdo děláte kolínka, tak předvařujete případně jen dlouze pečete?

      0 0
    • pitos  

      Trošku to tady oživíme:)

      K neděli patří sváteční oběd a tak padla volba na vepřovou pečeni. Kotleta je suché maso, ale když se dobře udělá tak je to chuťovka a to i za studena.

      Vykostit, svázat, naložit, zatáhnout, péct na 120°C, vnitřní konečná teplota 65°C. Kosti a výpek použít na omáčku. Za 2 hodinky komplet hotovo.

      Příště testnu vnitřní teplotu tak o 2°C nižší.

      0 0
      • Mart71  

        Podle fotek, dobrá práce, kdyby jsi jí prošpikoval, posunul by jsi to trochu výš. Ale i tak super

        0 1
        • pitos  

          Špikovat jsem právě nechtěl, cíl byl dosáhnout co největší šťavnatosti nízkou teplotou masa. Ještě tak 1 až 2°C dolů a bude to myslím ideál.

          0 0
      • Kouba_2005  

        Vypadá to báječně, seš šikovnej. My měli mít halušky se zelím a uzeným, ale jelikož je uzený od místních profíků ze Šindelové jak dortík, tak byla škoda s ním cokoliv vyvádět a sváteční oběd bylo uzený, chléb a křen :-)

        0 0
        • pitos  

          Jo domácí uzené je paráda. Já jsem letos uzeného už celkem přejezený, takže jsem rád, že z prosincového uzení už je z ledničky snězeno:)

          0 1
    • kejda  

      Já jsem si trochu zablbnul v Makru. Konkrétně ta chobotnice, ta se mi ******** povedla :))

      0 1
    • plzakj  

      Včera byl na košíku v akci steak pro velky kluky od pana Kloudy, tak jsem neodolal.

      Maso jak bombonek a ktomu tři lahváče z Čižic.

      0 0
      • Japhy  

        Kravička položila svůj život pro dobrou věc, fotka že by nad ní jednomu ukanula slina. Dobrá práce.

        0 1
      • Japhy  

        Teď jsem si teprv všimnul toho piva – Karolína Světlá 13° :-))) Super název.

        0 0
    • Delkim  

      Já včera letos poprvé vytáhnul gril :)

      0 1
    • Copernicus  

      mam na velikonce kralika. jak ho delate?

      0 0
    • pitos  

      Nedávno jsem si pořídil kuchařku od Romana Vaňka s jednoduchým názvem Maso.

      Za mě výborná záležitost, převážně pečené masa, vše hovězí nebo vepřové. Nějakých 90stran jednoduchých, přehledných receptů s fotkou, osobně tak 80% z nich plánuji někdy udělat. Doporučuji:)

      0 1
      • Smazaný účet  

        Děkujeme za váš nformaci. Tak, snad se ještě podělit o ty recepty … :-D

        0 0
        • pitos  

          Zatím jsem stihnul jen jeden recept, pomalu pečené hovězí s fazolemi. Tož dobré to bylo:)

          0 0
          • Smazaný účet  

            Kombinace fazolí a hovězího je boží, miluju to. A nejradši to mám vše z jednoho hrnce, takový rustikální styl, a vše nakrájené na velké kousky.

            0 0
    • pitos  

      O víkendu jsem dělal na grilu opět vepřový bok v celku. Velice lehké grilování, stačí si jen vybrat nějaký pěkný kousek masa, trošku zeleniny, koření, naložit a zavřít do grilu.

      Obrázkový postup přípravy:)

      1. Naložit do něčeho dobrého, prostě podle fantazie.

      2.Připravit zeleninu a rozpálit gril.

      3.Maso zatáhnout, podlít trošku pivem, zakrýt a do grilu s tím.

      4. a 5. Hlídat teplotu po dobu cca 2h, to je nejnáročnější:)

      6.Připravit si nějakou marinádu(na pánvi osmahnout cibuli, česnek, rajský protlak, sojovka, hnědý cukr, voda, maslo…povařit)

      7.Měkké maso potřít marinádou a odkryté ještě chvilku nechat v grilu.

      Dobrou chuť :)

      0 1
    • mastihuba  

      Posledni dobou ujizdim na provensalskym koreni se syrem ve vaječné omeletě, neni to uchylny?

      Když kybl jede celej covid naplno?

      0 1
    • onuce  

      Začíná se blýskat na lepší časy:

      https://wave.rozhlas.cz/…ravi-8673729?…

      Kéž bych se dožil toho, dát si šunku bez přivírání očí nad vepřovou genocidou.

      1 0
      • Smazaný účet  

        Ach, bože :-O Mladý vědec odkojený internetem :-)

        Tak hlavně si to Onuce užij :-D

        0 0
      • Smazaný účet  

        Onuce tohle mi vysvětli ;-) Chápu, že můžeš mít problém s vepřovou genocidou a proto se vzdáš vepřovýho masa. Jen nějak nechápu k čemu potřebuješ tu náhražku? Já teda taky nemusím vepřový, ikdyž genocida mmě teda moc nebere, ale nehledám kvůli tomu umělej řízek :-)

        0 0
        • onuce  

          Ale já musím maso, v tom smyslu, že mi chutná. Ač steakovou etapu mám již za sebou, tak právě třeba šunku, debrecínku, romku… Musím. K tomu plátkový sýr, olivy, olská oka, habanero, ledový salát. Ňam. No a právě jen výčitky vůči povražděným zvířatům mi kazí rozkoš smyslů. Proto náhražka. Respektive ne náhražka, ale pravé maso, jen syntetické.

          0 1
          • Smazaný účet  

            Pravé syntetické :-D

            0 0
          • cyklista86  

            Kdyz si o tom neco zjistis tak takova vyroba mlecnych vyrobku ve velkochovech je jeste vetsi „horor“ nez vyroba veprovych vyrobku.. Me prijde, ze vetsina lidi se tomu poznani jak vznika ten jejich sejra nebo sunka vyhyba, protoze clovek s empatii a dobrym srdcem kdyby o tomhle premyslel a videl to vic a vic tak by s tim mel moralni problem.. To jak vyuzivame/zne­uzivame ty zvirata hlavne na to mleko to je fakt nechutnej proces. Vetsina lidi asi nevidela problem v tom kdyz ty zvirata zily prirozene na pastve a ten co se o ne staral si obcas nadojil trochu mleka pro sebe.. Ale to do jakych silenosti se to dotahlo dnes. To je fakt smutny.. Bych byl pro to, aby se chovaly vsechny zvirata prirozene tak jak treba pred xxx lety. Tim padem by tech zivocisnych potravin bylo min, bylo by x nasobne drazsi, prestalo by se tim plytvat.. Doufam v jednu vec a to je ta, ze v budoucnu budeme treba ten velkochov a to jak se chovame k tem zviratum dnes vnimat stejne jako dnes vnimame otroctvi. Kdo by chtel zit ve spolecnosti, kde je normalni, ze si chytis sveho negra a muzes si s nim delat co chces.. Stejne tak neni moc prijemny zit v pokrytecke spolecnosti, kde kazdej miluje zvirata. Domaci mazlicky maji misto deti a i se tak k nim chovaji a pod.. a zaroven je ejim uplne jedno, ze k ostatnim zviratum se chovame jako kdyby to ani nebyly zive bytosti.. Lov, prirozenej chov s tim nemam problem. Ale to co se deje dnes kvuli rozezranosti lidi to se snad nekdy zmeni.. Co se te mlecne produkce tyce tak tohle je docela dobre video, aby byl clovek ktery o tom nema absolutne zadne poneti aspon trochu v obraze.. https://www.youtube.com/watch?…

            1 0
            • Smazaný účet  

              No a tohle video je zase druhej extrém :-D

              „Vetsina lidi asi nevidela problem v tom kdyz ty zvirata zily prirozene na pastve a ten co se o ne staral si obcas nadojil trochu mleka pro sebe“ Nějak nechápu proč by to dělal a hlavně kdo by to platil ;-)

              0 0
              • cyklista86  

                Jiste ze to je sestrihane tak aby to „sokovalo“ co nejvic ovsem podstata toho jak ten proces funguje je presne takovej jakej tam vidis.. Jinak proc by delal kdo co? Proc by si ten majitel tech zvirat nadojil mleko? Co to je za debilni dotaz? Tak to driv bylo a tak je to prirozene. Ze ma zvire male, ktere mu nikdo neodebere, ale normalne ho vychovava a ty si proste nadojis i pro sebe. Ale to co se deje dnes ve velkochovech je totalni hnus a kdo si to nemysli, tak toho je mi doopravdy lito.. Protoze takovej clovek zije neustale ve lzi a nebo nema ani spetku empatie a v tom pripade by mel byt zavrenej v ustavu…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Víš kolik chov tý krávy stojí? Proč by to někdo měl dělat, když z toho nebude mít žádnou produkci? To že má kráva tele ještě ani zdaleka neznamená, že to tele taky uživý ;-) Jsou krávy, který mají i dvě teleta a dojí třeba 12 litrů denně, přičemž tele potřebuje něco přes patnáct litrů denně.

                  „Ze ma zvire male, ktere mu nikdo neodebere, ale normalne ho vychovava“ a tahle blbost potom končí tím, co je na tom videu :-)

                  Běž dělat na rok někam k sedlákovi ke krávám a potom nám tady něco napiš :-)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Jste si vyměnili role. To video prý mělo být pro tebe a pro lidi, kteří o tom nemají „absolutně žádné ponětí“ :-)

                    1 0
                  • cyklista86  

                    Nechapu proc popisujes jak to funguj ted. Kdyz ja pisu, ze to je spatne pro ty zvirata. Jiste ze ted v tomhle systemu by to nikomu nevydelalo. Ani nedokazes chapat psanej text. Ja pisu, ze celej system te mlecne produkce je desivej a celej spatne. Jestli si to nemyslis, tak je to smutny. Nic vic se k tomu napsat neda. Jinak vyrustal sem na statku kde byly kravy, kozy, prasata, drubez, kralici, kaceny, husy, kruty.. Casto sem je i pomahal zabijet a nemel jsem s tim problem. Ty zvirata mely dobrej zivot a i ten konec pro ne nebyl nejak stresujici, protoze nevedeli ze jdou na porazku. Ne jak ve velkochovu kde to bezi jak na vyrobni lince a ty zvirata jsou vystresovana uplne na max.. Na takovej statek bych se vratil hned. Zatimco pracovat ve velkochovu by pro mel bez debat ten nejhorsi zazitek a potvrzuje to i fakt, ze lidi co tam pracujou jsou z toho uplne v hajzlu. Proste nemuzes delat co tam oni delaji a zustat normalni clovek. Stane se z tebe otupelej robot bez emoci. Kterymu jsou zvirata(a ja verim pak i lidi) uplne u zadku… Proste je to spatne a doufam, ze v budoucnu se s tim neco udela…

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Jak to podle tebe mám popsat? Jak to fungovalo před padesáti lety? To nikoho, kdo jsi jde koupit litr mlíka, nezajímá ;-) Špatně jsi to pochopil, já nikde nepopsal, jak funguje chov krav :-) V žádným případě neobhajuju ždímárny na mlíko, ale vadí mi, když lidi, kteří o tom nic neví (zcela evidentně ta holka z toho videa) zevšeobecňujou. Tak jak to ty popisuješ zkrátka žádnej normální sedlák nefunguje. Například všech sedm krav, který teď na jaře budou mít tele, vůbec inseminaci nepotkalo ;-) Ne, že bych z toho měl radost, ale to je příroda :-)

                      0 0
                      • cyklista86  

                        „Jak to podle tebe mám popsat? Jak to fungovalo před padesáti lety? To nikoho, kdo jsi jde koupit litr mlíka, nezajímá ;-)“

                        Vzdyt sem o tom psal. Ze bych zrusil velkochovy a zivocisnych vyrobku by bylo proste obecne min a stalo by x krat tolik. Takze svatecni pecene kurev nedeli a ne ze zivocisne produkty v kazdem jidle a jeste vyhazovat nedojezene zbytky protoze rozezrana spolecnost.. Srovnal bych to k tomu jak driv bylo normalni si chytit negra v Africe/Australi a pod. a delat si s nema cos chtel. Nekteri uvedomeli lide urcite i v te dobe vedly tylhe debaty jako ja ted o velkochovu a moc uspechu v debate s vetsinou populace asi nemeli. No dnes uz to vetsina lidi vidi jinak. Tak snad tohle bude pripad i tech velkochovu a zneuzivani zvirat kvuli nasi rozezranosti…

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Nejsem si tou většinou jistej, obvzlášť v některých státech :-) Když jdu koupit mlíko Berg, Heumilch, tak mám odpoledne smůlu, protože je vyprodaný. Je ho málo a je drahý, na druhou stranu běžný „čerstvý“ mlíko nebo krabici není problém koupit kdykoliv, regály jsou plný pořád :-) No a v některých státech je to přesně obráceně ;-)

                          1 0
            • Smazaný účet  

              Jestli ta pani chce, abych se na to video koukal, tak ať to natočí tak, že se na ni vydržím dívat víc než 5 sekund.

              0 0
            • onuce  

              Máte pravdu, vnímám to stejně. Až na to mléko, tomu nerozumím, na video se dívat nebudu, nemám trpělivost přeskakovat reklamy.

              V mezidobí, než se podaří zvládnout proces syntetické výroby masa, mohlo by se alespoň odstranit utrpení zvířat šlechtěním. Příkladně: z velkochovů by veterináři vybrali vždy nějakou mentálně postiženou krávu, býčka. Ti by se nechali na chov. Z jejich potomků by byla vybrána zas mentální telata, která by se opět ponechala na chov… A po X generacích by vzniklo nové „jateční“ plemeno, které by se vyznačovalo tím, že by mu bylo vše jedno, sotva by vnímalo realitu, a smrt, porážka, by byla osvobozením.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Nech si to patentovat :-D

                Onuce musíš si uvědomit jednu věc ;-) Kráva není stroj na mlíko :-) Proto to s kvalitou mléka ve velkochovech je tak jak je ;-) Ale ono se to převaří a lidi to stejně koupí :-D

                0 0
              • cyklista86  

                Cemu nerozumis. Zvire na maso ma v idealnim pripade relativne klid a pak se zabije. Krava na mleko je nonstop v kolotoci rodeni a dojeni a pak stejne skonci taky na maso.. Coz je opravdu smutnej zivot. Hlavne kdyz jim vzdyky seberou to narozene tele…

                0 3
                • Smazaný účet  

                  Pokud nevíš co s penězma, tak můžeš krávě zaplatit důchoďák na dožití ;-) Stojí to 30,– Euro měsíčně.

                  „Hlavne kdyz jim vzdyky seberou to narozene tele…“ už jsi někdy zažil oddělení dospělýho telete od krávy, když dopustíš vytvoření závislosti? ;-) Evidetně nevíš o čem píšeš a nasledoval jsi jen pár videi ;-) Když oddělíš tele od krávy, tak ta kráva s tím nemá problém, protože ví a cítí, že to tele je vedle ;-) Když ho druhý den vypustíš na volno, tak to tele nikdy tu mámu nehledá a ona je taky v klidu ikdyž ho vidí. Později si tele vezme mlíko od kterýkoliv krávy, která mu to umožní ;-) Nejhorší cesta je ta, kterou doporučeješ ty! Vytvořit mezi nima vztah, končí to tím, že obě jsou nepoužitelný a je lepší poslat obě k řezníkovi ;-)

                  Popisuju normálního sedláka. Velkochov nemá se sedlákem nic společnýho. Je to fabrika, kde všechno funguje stejně jako ve fabrice. Maximální výkon a pokud se stroj porouchá nebo sníží výkon je hned nahrazen novým strojem. Je třeba rozlišovat ;-)

                  2 1
                  • cyklista86  

                    Ja se bavim o velkochovu. Nejaka krava na Alpske pastve me moc nezajima. Ta se ma lepe nez ja. :)

                    0 1
                    • Smazaný účet  

                      Aha, ale postneš sem tendenčně sestříhaný video od sedláka i z velkochovu :-)

                      Napíšu to jinak ;-) Když lidi budou opravdu vědět co píjí za mlíko z velkochovu, tak velkochovy zemřou na úbytě i bez těhle videí :-D

                      2 1
                • onuce  

                  A to jste ještě opomněl, že taková kráva si před svým mateřstvím ani neužije s býkem. Kráva z velkochovu je skoro jako Panenka Marie

                  0 1
                  • vrazdit  

                    Jenom skutečná… :)

                    0 0
                    • Janes  

                      Jak víš, že pana Marie nebyla? Někdo jí přece oplodnil…způsob byl pouze omezen souloží…

                      0 0
                  • Smazaný účet  

                    Onuce mám sedm krav, který si s býkem užily, bohužel :-D Je to příroda, tak jim to člověk přeje, ale blbě se s tím potom pracuje :-)

                    0 2
              • Janes  

                Utrpení jatečních zvířat se odstraní tím, že žádná nebudou :-))

                0 0
    • Smazaný účet  

      500

      0 0
    • mirabike  

      něco málo z loňska..

      1 2
    • mastihuba  

      mate nekdo tip na dobrou panev na indukci. ? otazka je jestli si dobra hovezina nezaslouzi roztopit gril. :)

      0 0
    • mastihuba  

      jeste k veci :)

      1 2
    • Vrci  

      Nějaký vyzkoušený recept na hovězí žebra?

      0 2

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.