• mc.loki

    Ahoj

    sorry za totál OT, ale chtěl bych si udělat menší průzkum, jestli se mezi bajkery najdou uživatelé Linux ( Ubuntu, Kubuntu atp.).

    Vyhodil jsem nedávno Wokna z vokna po dalším záseku, kdy jsem málem přišel o všechny nezálohovaný data ( zachránilo je právě LIVE CD UBUNTU), naistaloval jsem tedy Ubuntu a čumím jak péro z gauče, jak je to rychlý a v týhle verzi dost jednoduchý a divím se, proč to tak málo lidí ví.

    0 0
    • fousek  

      Me teda Ubuntu a jeho derivaty moc jednoduchy neprijdou (z pohledu uzivatele mozna jo), ale je pravda ze linux dokaze fungovat i v pracce.

      Rek bych ze uzivatelu linuxu bude tak 1–3% i mezi bikerama

      0 0
      • Tesco_Bike_Fan!  

        Vetsinu linuxako co znam, vlastne vsechny linuxaky co znam bych si na kole nedokazal predstavit. A zajimave ze kdyz tak nad tim premyslim, tak linuxaky znam bud jen jako extremy 150kg+ nebo naopak 180–200cm a vaha tak 40–50kg.

        0 0
        • Qeex  

          Spadám skoro do druhé kategorie, 205cm, 75kg, jedu na linuxu, a občas i na kole :-D

          0 0
    • kyl  

      Bude v tom běhat to co ve Win.?Přehrávání videa,televizní karta,hry,atd.

      0 0
      • fousek  

        ne -castecne to resi wine, ano, vetsinou, ano -ale ne vsechny.

        Pokud mas pocitac primarne na hrani her tak bych linux nedoporucil. Pokud ho nas na serfovani po internetu, lepsi reseni tezko najdes.

        0 0
        • mc.loki  

          asi tak, na hry se skutečně moc nehodí, i když najisto to říct nemůžu, protože žádný nehraju, takže jsem ani nezkoušel instalaci, ale videa, mp3, internet, správa fotek, prostě klasický uživatel, to je všechno je paráda. ovšem je nutno mít na paměti, že kvůli jednoduchý obslze je třeba se naučit pár fíglů, ale od toho je tu linuxácký forum.

          0 0
      • multi  

        Uz i na hry bude Linux viz Steam!

        0 0
    • nooski  

      Přítelkyně měla na noťasu Ubuntu a takový virus už nikdy více, zlatá okýnka. Měly dost velký podíl na tom, že se notebook odebral do křemíkového nebe. Bylo to nespolehlivé, nekompatibilní, pomalé a pro normálního uživatele naprosto nepoužitelné (asi jako onen notebook od HP, spolehlivé jako silniční duše Rubena). Doteď třeba nechápu, proč i kvůli takové blbosti, jako je připojení sluchátek a současném odpojení repráků bylo třeba několikahodinové štvaní se s ovladači. A to se s tím štval člověk, co linux používá dlouho… Já bych tučňáka vyhodil a pořídil okna hned.

      0 0
      • mc.loki  

        tak si myslím, že tvůj problém byl spíš v tom notesu samém, protože já žádný takový problémy nemám a to jak na notesu, tak na PC :)

        a jinak každý přece ví, že Linux je vůči virům absolutně imunní, kvůli naprosto odlišný architektuře. :)

        pokud vím, nepotřebuješ firewall ani antivir, natož antispyware…

        0 0
        • fousek  

          docasne, nejvetsi zdroj infekci v pocitaci je totiz sam uzivatel, az bude linux rozsirenej natolik, ze bude vyhodny pro utocniky utocit na linux stroje bude to podobny jako s win.

          Je tedy pravda ze instalatory linuxu jsou defaultne nastaveny o dost bezpecnejs nez win, ale blbost uzivatele prekona vsechny bezpecnostni opatreni

          0 0
          • Tesco_Bike_Fan!  

            No u Xp byl fakt pruser ze user mel automaticky admin prava. Nastesti vista a sedmicky tohle celkem resi.

            A ano, plne s tebou souhlasim, kdo by se mucil s vytvarenim viru pro takovou minoritu, kterou navic vetsinou tvori nerdi.

            0 0
          • Pedro404  

            „az bude linux rozsirenej natolik, ze bude vyhodny pro utocniky utocit na linux stroje bude to podobny jako s win“

            Takže nikdy:)

            0 0
          • Tomcat  

            ze bude vyhodny pro utocniky utocit na linux stroje bude to podobny jako s win. Jenže né se stejnou úspěšností, prostě ta architektura to sa z podstaty znemožňuje.

            0 0
            • Mr.Duck  

              Tak neprůstřelnej linux určitě neni, ale neni tak triviální se do něj dostat jak do win. Nicméně pořád je to dost o tom, kdo ten komp spravuje.

              0 0
              • Tomcat  

                Ano tak jako win32 průstřelný není.

                Ta archytekůra prostě taková není. Nevím kolik toho víš, ale jak bys udělal autorun viry nebo falešné antiviry kompatibilní a stejně úpěšné jako na win?

                0 0
                • Mr.Duck  

                  Tak třeba falešný antiviry podle mě žijou čistě z blbosti uživatele, a když bude vědět heslo roota, tak je jasnej. I když nevim, jak moc sou drzý, jak řikám, ve widlích nejedu dlouho..

                  0 0
        • nooski  

          Stejný noťas jel na vidlích mnohem lépe a bez zásahů mocného kouzelníka s pacičkou zvířete objetovaného za úplňku pátku 13. :-) A ostatně linux je vir sám o sobě, protože se šíří zdarma, toť vtip mého kamaráda.

          0 0
          • fousek  

            Tvuj kamarad ma asi kapku spatnou predstavu o tom jak funguje vir. Vir by se mel do pocitace dostat co nejmin pozorovatelne a mel by nejak skodit, coz je vpodstate presnej opak linuxu

            0 0
            • nooski  

              Je to jen vtip ;-) Každopádně se považuju za docela zkušeného uživatele PC, ale jen na obyčejné úrovni. Nějaké počítače jsem složil, něco jsem opravil něco instaloval v lecčem pohrabal, ale linux je na můj vkus příliš velké s…í a pro běžného uživatele k ničemu.

              0 0
          • Vilém  

            Pouzival jsem napred Mandrivu, pak Ubuntu a jak rikas. Pred prvnima pokusama jsem vsude cetl o nizkych HW narocich atd. Na mem obstaroznim P4 2,2GHz/512RAM bylo Ubuntu utrpeni. Treba otevrit adresar s par sty fotek, bylo tak jit si udelat kafe. Instalace sat karty, vcetne dekodovani programu, mi zabralo asi 2 tydny, nez jsem to rozchodil atd. Verim, ze znalec by to dokazal ocesat tak, aby to slapalo podstatne rychleji, ale ja jako bezny uzivatel jsem si s timto poradit nedokazal. Takze jsem se radsi vratil k XPckum, ktery na tomto HW slapou mnohem lip. Treba az jednou poridim novejsi PC, tak zas zaexperimentuju:)

            0 0
          • mc.loki  

            takže vir je i OPERA, Firefox, CHROME nebo takový vzduch například? :)

            těžko říct, ale spíš si myslím, že jste udělali někde při instalaci chybu. :)

            0 0
            • nooski  

              Pěkně :-) Ale třeba ten chrome aspoň jede a na vzduch si taky nestěžuju.

              0 0
        • maajkee  

          Hele, s tou dírou na sluchátka jsme měl v každým linuxu taky problém a to u obou notebooku co jsme měl (acer a FS).

          Taky jsem kvůli tomu strávil dost času na fórech :)

          0 0
          • jIrI___  

            A stál ten promrhaný čas, strávený zjišťováním, jak zprovoznit sluchátka, aspoň za to?

            0 0
            • maajkee  

              Rozhodně jo! ten pocit vítězství když to začlo běhat jak má, byl euforickej :)

              Ale v tu dobu jsem měl mnohem víc času, teď už jsem nějakej línej, nebaví mě ***** se s kompem, tak jedu na xpéčkách.

              0 0
      • fousek  

        Jo za to ovladace zvuku ve Vistach to je primo prochazka ruzovym sadem:-)

        0 0
      • pstasek  

        Myslim,že to furt nebude nic proti zprovoznění SB Audigy nebo Live na Win 7 :-)

        0 0
    • Nimrod  

      každou chvilku ho zkusím, abych zjistil, že na něj ještě furt nemám znalosti. pokud mám něco nainstalovat, tak je to boj, protože má znalost angličtiny je dost mizerná, tak to zkouším a zkouším a zkouším a málo kdy to vyjde. krom toho se moc nevyznám v tom, jaké programy jsou přesně k čemu, tak instaluju kopici kravin navíc (myslím fedoru, arch atd, kde se při instalaci může zvolit co nainstalovat). další věc je ta, že má grafika má o moc lepší ovladač na windowsy, na linuxech se mi některá videa víc sekají (než se moc zpomalý windowsy :-)). jako poslední problém bych uvedl, že jsme nenašel kodek na tuším nějaké windows audio, tak pár videí mi šlo bez zvuku. ale je fajn, že jinak mi debin (ubuntu) a fedora bez problémů identifikovaly správný hw a bežel hned od začátku více méně jak měl (krom grafiky, ale to u ubuntu řeší přímo nástroj, u fedory také něco bylo, ale nějak jsem nerozhýbal 3d akceleraci). a na záver napíši, že mi chybí exaile :-( neví někdo nějaou alternativu na windows?

      jinak jsem zkoušel skoro všechny ty nejznámější distribuce, ale ne všechny jsem dokázal dostat do provozuschopného stavu, tak píši jen o ubuntu a fedoře…

      0 0
      • fousek  

        ja teda nevim, ale me prijde jednodusi napsat treba aptitude install gimp

        nez firefox.exe > google search gimp > download gimp > install gimp > kam ulozit? > ikonku na plochu?

        JInak kodeky na linuxu vubec neresis, vetsina prehravacu pouzivaj svy vlastni a staci pouzivat aktualni verzi a pojede 99% videi

        0 0
        • Nimrod  

          jde o programy, které nejsou v těhle výběrech a taháš zabalený program. prostě jak to nemá instalační program, tak jsem v hajzlu…

          0 0
          • fousek  

            Tady je moznosti vic, tebou hledanej program neni v defaultnich repozitarich, pak staci pridat repozitar, treba restricted a nebo je ten program fakt na spesl pouzoti a pak ho musis zkompilovat, samotna kompilace je jednoducha, vetsi problem je mit nainstalovany vsechny zavislosti, ale to by se nakonec melo taky povest.

            Pokud je to program pro jinej operacni system tak ses odkazanej na emulatory se vsema jejich nevyhodama

            0 0
            • Nimrod  

              právě že tohle už jde někam, do čeho nevidím a nevyznám se v tom… já vím, že to jde, ale prostě na to nemám. jinak šlo o programy pro linux, z windows programů jsem používal jen linkage, který šel přes wine bez větších problémů

              0 0
              • Mamut  

                Pokial vyslovene nepouzivas obskurne programy, tak pre velke distibucie (Ubuntu, (open)Suse, …) vzdy najdes repozitar s ubalenym softom. Takze staci vediet pridavat repozitare. Bez rucnej kompilacie sa kludne zaobides. Ak ju nebudes ovladat , tak narazis raz za 2 roky a nebude to v klucovom bode, ze by ti bez toho nefachal system alebo jeho hlavna napln.

                0 0
                • Nimrod  

                  vím, že jsem měl třeba problém s pypanelem a s podobnýma drobnostma (i když zrovna pypanel mi shořel na tom, že chtěl starší python a neumím ho downgradovat bez toho, aniž by se mi všechno sesypalo. bylo to v ubuntu 9.10). nikdy to nebylo nic důležitého, vždy podobné kraviny.

                  pak mi ještě zklamolo to, že na msn nejde webkamera, nebo já aspoň nenašel messenger, který by ji uměl…

                  0 0
        • Nimrod  

          teď jsem si všiml, žes dopsal v editu poslední větu :-)

          vlc mi rovnou napsalo, že to nepodporuje, totem, že kodek neexistuje… jinak běželo všechno, to zas jo..

          0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • royal  

      nevim proc pro nas ostatni nemas ve svy ankete misto – ja bych se zaradil do „windows obcas musim pouzit a trpim“ :-)

      0 0
      • logoman  

        U me to je naopak „Linux obcas musim pouzit a trpim“ :-)

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Duppy123456789  

      Kdyby byly ovladače tak mám Ubuntu na svym Pavillionu už hodně dlouho :-)

      0 0
    • kaqpa  

      using ubuntu 9.10 CK, 32bit version,

      windows never more!

      widle zapnu jednou za mesic, kdyz v nich musim udelat neco do skoly, co nejde spustit pres wine :-/

      0 0
    • Marsve  

      No nazdar, flamewar na téma Linux vs. Windows už i zde? ;-) Linux mám jako vývojář přes 10 let, doma už je to jedinej OS, v práci pendluju mezi Windows a Linuxem. Ale nedá se říct že jeden OS je lepší než druhej, je to otázka zvyku a preferencí. Rozhodně nedoporučuju násilím instalovat Linux normálním lidem, to obvykle končí větami: „co to je za krám, proč tam nejede ten nádhernej program co mají všechny moje kamarádky?“, „vždyť na tom nejsou žádný pořádný hry“, „já nemůžu najít takovou tu modrou ikonku co má kolega“ atd. atd.

      A pozor, o nezálohovaný data je samozřejmě možný přijít i pod Linuxem ;-))

      0 0
      • takycyklista  

        „já nemůžu najít takovou tu modrou ikonku co má kolega“

        vysvětlit BFU, že internet != IE je jenom ztráta času :)

        jinak Ubuntu doma i v práci a krom nepodpory výrobců HW žádné problémy (ťuk ťuk) už od verze 6.06 :)

        0 0
        • vsn  

          dyt IE je povedeny … aspon teda RH to tvrdí …

          0 0
      • lusk  

        do kamene tesat

        0 0
    • Kureix  

      používám linux (ubuntu distro) už pár let a naprostá spokojenost…

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Mr.Duck  

      Winblow$ sem vyhodil asi před 5 lety, od tý doby jedinej reinstall když sem přecházel z Debianu na Suse, a na vidle bych se nevrátil.. Sice mi trvalo si systém tak ňák poladit do ideálního stavu, ale ne dýl jak u widlí, a hlavně by to widle nikdy nedokázaly ) A pak už s tim neni žádný ******, dělá to co má a nesype se to na každý kravině. Pařil sem na tom teda akorát WoW z widláckejch her, ale zrovna to šlo paradoxně líp jak na widlích.

      V práci sem nucenej jet na W, ale ten komfort ovládání, když si člověk na Linux zvykne, je uplně jinde. Blbý spuštění jakýhokoliv programu je v KDE milionkrát jednodušší, takže k win se vrátit fakt neplánuju )

      0 0
    • mgt  

      Ja jsem zacal s Linuxem nekdy v r. 2003 a od cca 2004–5 uz mam jen Linux a Win pouzivam jen kdyz neni jina moznost. A jsem spokojen. Pro kazdeho to ale neni. Pouzivam Slackware.

      0 0
      • fousek  

        Slacka sem pouzival docela dlouho a jeste pouzivam, ale na desktop jsem presel na Zenwalk (slack s balickovacim nastrojem a omalovankama) a ted nedavno jsem na par pocitacich presel na Debian.

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • kloubik  

      Jedu na linuxu už 2 roky, s dual bootem ještě déle… Pořád sice mám ve Virtualboxu MS Windows, ale už si ani nepamatuju kdy jsem je pustil. Jediný co mě štve, že jsem teď koupil android telefon a HTC Sync je jen pro Windows a není moc linux alternativ, ale stejně bych to moc nepoužíval.

      Jinak jedu na Ubuntu 9.10, protože to je poslední release, které na mém zastarávajícím IBM X40 jede bez absolutních problémů…novější verze bohužel už podporu starších laptopů trochu zanedbávají, 10.04 nejde rozjet vůbec bez použití workaround, které ale není 100% a 10.10 pořád taky zazlobí (zamrzávání kurzoru třeba na pár vteřin).

      Z hlediska porovnání mi vyhovuje více než windows. Zvykl jsem si hodně používat virtuální plochy, systém mi přijde stabilnější, rychlejší, prozatím se nemusím tolik bát virů… na web, email, fotky a instant messaging naprosto luxusní. Přes rok jsem na systém nemusel šáhnout, počítač restartuju tak jednou 2 měsíce, když si to vyžádá update manager, jinak ne.

      Nejlepší je, když chce člověk udělat reinstal nebo někam přenést nastavení. Zkopíruje složku programu nebo celej /home a po instalaci má za 5 minut desktop jako na starém počítači, což je i ideální pro testování nových verzí.

      0 0
      • Mr.Duck  

        Neni to uplně k tématu, ale na co HTC Sync? V práci sem si to nainstaloval, a zas odinstaloval, ňák sem nenašel a co bych to potřeboval, když hudbu a podobný si do mobilu tlačim přes Amarok nebo klasicky jako na flashku, a synchronizace kontaktů, kalendáře atd může jet přes google? Je pravda že sem si s tim softem dlouho nehrál, ale přijde mě že mi uniká jeho smysl )

        0 0
        • kloubik  

          Jak říkám, taky to asi neplánuju používat, kontakty synchronizuju jinak, ale např. na instalaci externích aplikací, které nejsou na Android Marketu bych to použil.

          Mám totiž debilního operátora AT&T (myslel jsem, že nic horšího než Telefonica O2 neexistuje, ale zmýlil jsem se) a mimo jiné blokují nahrávání externích programů mimo Android market a programy které by jim mohly ubírat zisky na Android Marketu blokují. Šlo by to obejít, ale nechce se mi přijít o záruku k mobilu…

          0 0
          • Mr.Duck  

            To jako že nejde povolit instalace z cizích zdrojů? To bych asi rootoval hned O_o Ale jak je to pak se zárukou nevim, tady to prej i celkem de s rootnutym telefonem, ačkoliv to asi bude o klice.

            0 0
            • kloubik  

              Jo, přesně…intalace z cizích zdrojů je zákazaná, mají specificky upravenou ROM.

              Pokud se v dohledné době neobjeví oficiální update na Froyo tak stejně asi rootovat budu a půjde tam rovnou jiná ROMka. Na druhou stranu jsem docela spokojený s HTC Sense, tak tomu dám ještě asi měsíc nebo dva… Přece jen doby kdy mě bavilo trávit hodiny na xda developer foru jsou pryč, není na to chuť ani čas :-)

              0 0
        • Tomcat  

          Výzmam je ten ,že nepotřebujete vše tahat přes vekého bratra.

          Kalendář i kontakty lze v klidu sravovat offline. A všechny aplikace také na marketu nejsou.

          Hudbu to umí synchronizovat jako playlisty a to i z iTunes.

          0 0
          • Mr.Duck  

            Tak aplikace si tam tahám přes USB bez HTC Sync, tak snad jedině ta synchronizace kontaktů a kalendáře no..ale to já si radši stejně k „velkému bratru“(-.-) dám, bo se hodí to mít zálohovaný a přístupný, a nic důležitýho a supertajnýho tam nemám :)

            0 0
            • Tomcat  

              Tak zálohovaný je mám ( 3 mobily + 2 pc ) velký G poskytuje službu bez garance tak bych se tím moc neoháněl. Za to málo co dostáváš platíš tím, že tvá data budou využita. Oni to pro charitu nedělají.

              Mimo nemáš odstuňované zálohy, tedy nemůžeš se vrátit třeba k záloze z minulého týdne.

              A přístupný? Jak jsou přístupný když ti spadne net nebo budeš někde bez internetu? Jak jsou přístupný pro ne-Android telefon?

              Jinak pokud by to byla nějaká garantovaná služba solidně smluvně podepřená třeba ala Blackberry klidně bych jim těch dat poskytl více. Ale zatím to jako výhodný nevidím.

              0 0
              • Mr.Duck  

                Přístupný jako třeba pro notebook, nebo se do gmailu přihlásim kdekoliv žejo. Jak řikám, neni to nic důležitýho, takže mě to nijak netrápí, a za to ****** jak s BB by mě to nestálo, zlatej androjd..

                0 0
                • Tomcat  

                  A ten zbytek?

                  Nic to nemá cenu máš dost svérázný představy asi jak to funguje, na druhou stranu na tobě a podobných se naštěstí dobře vydělává tak, že jen pokračuj dál. :)

                  0 0
                  • Mr.Duck  

                    Tyvole co zbytek, mě je u ****** co si dělaj s mejma kontaktama, kontakty v mailu sem měl dycky a nikdy sem z toho nebyl paranoidní, nic víc tam nemám, so what? To jak to mám zálohovaný mi stačí, když ztratim mobil, mám to na netu, když se to posere na netu, mám to v mobilu, a pro sichr si to občas hodim do kompu, nic víc nepotřebuju )

                    0 0
                    • Tomcat  

                      Já nejsem paranoidní říkám, že svoje data si cením víc. Ať nabídnou víc.

                      0 0
                      • Mr.Duck  

                        Šak já netvrdim, že ty si paranoidní, jenom prostě že pro moje potřeby je jejich služba víc než dostačující )

                        0 0
    • mr.antik  

      mně to je tak nějak jedno, přizpůsobím se oběma, dělám rád věci jednoduše a přímočaře.

      0 0
    • Mamut  

      Hlavne je strasna blbost ztotoznovat Linux nejakou jeho distribuciou. Linux nie je Ubuntu! Linux je ako spalovaci motor a Ubuntu je skodovka. Spalovaci motor sa pouziva od RC lietadielok, cez konvencne ponorky az po nepojazdne generatory. A prehlasit, ze Linux je blby, pretoze Ubuntu sa chova divne je to iste ako odpisat spalovaci motor, pretoze som mal skodovku, ktorej hrdzavela karoseria. Linuxovych distribucii je asi este viac ako vyrobcov aut a niekolko z nich je dost rozsirenych a pohodlnych aj pre bezneho uzivatela (moj favorit pre ludi neziviacich sa poctacmi je OpenSUSE).

      Pokial vam Ubuntu nesadlo (ani mne nie, zijem na Gentoo), tak na otazku co vy a Linux je spravna odpoved nie ze Linux je nahovno, ale ze jedna z jeho distribucii, s nazvom Ubuntu, je nahovno.

      (BTW Ubuntu je as prilis windowsoidna distribucia Linuxu – dokym uzivatelovi postacuje, tak je velmi pohodlne, ale vyslovene hadze klacky pod nohy, pokial ho chce clovek nejak ohybat k vlasntym nestandardnym potrebam. Z velkych distribucii je napr. OpenSuse podobne pritulne ako Ubuntu a pritom je rozumne ohnutelne, pokial to potrebujete a viete ako. Okrem toho samozrejme existuju stovky dalsich ohnutelnych distribucii, ale obcas vyzaduju znalejsieho uzivatela.)

      0 0
    • siafu  

      Z důvodu kompatibility SW a HW preferuji MS Windows. Na notebooku mám Vista Home Premium, do konce roku budu dávat dohromady PC, takže na to už mám krabicovou verzi Windows 7 Home Premium. Nepotřebuji hned nejnovější OS, tak počítám do budoucnosti s různou obměnou HW (základní deska, procesor). Prostředí Unixu by mi akorát vyhovovalo na psaní jednoduchých bash skriptů nebo vzpomínám na e-mailový klient mutt. Se skriptováním pod MS zatím nemám zkušenost .(

      V práci máme Windows XP nebo Windows 7. Možná někde budou i Visty, nevím. Na nějakých serverech Linux běží, ale pro normální uživatele je Linux na osobním PC nepoužitelný, protože mají problém vůbec zvládnout Windows, navíc je zde opět otázka podpory.

      0 0
      • mr.antik  

        s timhle nesouhlasim – uživatelé nepoužívají operační systém ale programy (nebo dnes se tomu říká aplikace:-)

        Kdyby nějak výrobce třeba laptopů vytunil a předinstaloval uživatelskou distribuci všetně ovladačů a základní sady programů (ve stylu Apple), myslim že by se i obyč useři chytli.

        0 0
      • Dizie  

        Problém viac ako s bežným užívateľom je práve v mierne pokročilejších užívateľoch, ktorí riešia problémy preinštalovaním windows. Pri nasadení linuxu prídu do nového sveta, kde im doterajšie znalosti a zvyklosti nepostačujú, čo ma na nich dosť frustrujúce účinky. Zrazu sa nedokážu postarať o veci, ktoré doteraz zvládali a pokiaľ nemajú pádnu motiváciu naučiť sa linux odchádzajú sklamaní. Toto pozorovanie mám podložené mnohými prípadmi z okolia, kedy bežný užívatelia nemali, po úvodnej konfigurácií a vysvetlení balíčkového systému, žiadny problém s prechodom a naopak skúsenejší používatelia prechod absolútne nezvládli.

        0 0
      • Mr.Duck  

        Ono že maj problém zvládnout windows neznamená, že bude problém zvládnout linux ) Spíš je problém když člověk tak nějak ovládá windows, tak ty návyky měnit, ale jinak se nedá říct, že by jedno bylo složitější na ovládání jak druhý. Ta podpora je na linuxu naopak to, co se mi líbí. Když je problém, nebejvá těžký najít řešení na googlu nebo se zeptat někde na IRC, jelikož linux má narozdíl od windows použitelný logování a vůbec chybový hlášky.

        Netvrdim že je to dokonalej systém, ale sem v tomhle dost jednostrannej, tak mi to řikat nemusíte. Windows už si domu prostě nepustim )

        0 0
      • multi  

        „kompatibility SW a HW preferuji MS Windows“ ?

        jen pockej az vymenis desku a windouws se nebudou chtit pustit

        0 0
    • xshreck  

      mám něco na bázi linuxu v telefonu :D

      0 0
    • Volf  

      Jen si dovolím takovou malou úvahu. Díky svému věku jsem začínal s DOSem a prošel všechny wokna až do nynější sedmičky. Jsem na úrovni běžného uživatele, co si dokáže poradit s jednoduchým programováním, používá klávesové zkratky :-) a ví, že nejenom myší je člověk živ. Jenže od PC vyžaduji to, že nebude obtěžovat. Že když si budu chtít nainstalovat program, tak neztrávím mládí nastavením, hledáním ovladačů a já nevím čeho. Nevěřím na hlášku o tom, že kdyby byl Linux více rozšířen. Prostě není a je to dáno jeho uživatelskou nepřítulností z hlediska běžného uživatele. Věřím tomu, že existuje skupina ,, masochistů ,, pro které je drápání v compu více než uživatelská práce, ale to jim nedává nárok hanět wokna a platí to i obráceně. Myslím si, že každému co jeho jest.

      0 0
      • Mamut  

        Myslim ze si klasicky „kecal“, ktory Linux mozno pred 10 rokmi videl a inak iba zbiera mudra na forach. Vo velkych a rozsirenych ditribuciach je jedine miesto, kde sa zhana sw (a overeny a podpisany!) a to je instalacny program, ktory si stahuje ich zoznam z repozitarov. V distribucii, ktoru ja pouzivam ich je cca 15000 v zakladnom repozitari. Na rozdiel od windows, kde si zhanaj po webe nejaku mensiu utilitku, ktora nie je masovo znama, aby si mohol doverovat vyrobcovi, stahuj si ju zo stranok so zbierkou vsetkych moznych programov, virusov atd, rucne si ju nainstaluj, rucne si potom v buducnosti kontroluj, ci nema bezpecnostne diery a ak ano, tak si sam zhanaj aktualizacie a instaluj si ich. A to rob pre vsetkych 100 programov, ktore obcas pouzijes na svojom PC. Pri odinstalacii sa zmier s s tym, ze je celkom bezne, ze program po sebe cisto neuprace, pretoze jeho tvorca sa na to vysral (v Linuxe sa o to stara balickovaci system a ten nestraca povedomie o systeme) a kvoli tomu, ak na stroji castejsie skusas najdene programy, tak budes mat casom virusy a bordel v knizniciach a registroch, takze ti ostane iba preinstalovat system. Toto je ten „pritulny“ system, ktory neotravuje uzivatela??

        Ano windows moze byt rovnako pritulne ako linux na stroji, kde sa pouziva par malo aplikacii, ktore maju automaticke updaty.

        A ak by niekto chcel argumentovat, ze naco sa mam starat o bezp. diery v miniutilitke na orez obrazkov, tak nech si najprv zisti, ze najcastejsie chyby su typu neosetrenie vstupu a teda, ze vhodne pripraveny vstup donuti aj miniutilitku vykonat veci, ktore jej autor a jej uzivatel vobec necakaju. Takyto vstup inak vyzera ako normalny obrazok niekde na webe a caka, az sa dostane k tej spravnej utilitke. Analogii s inym kusom softu vymysli kazdy dost.

        0 0
        • Volf  

          Prostě patřím do naprosto většinové společnosti lidí, která pouze chce aby operační systém fungoval. Podle výsledků prodeje jsou to jednoznačně wokna. A toho kecala si nech od cesty. Na rozdíl od poblázněnýho linuxáře, jak jsi se teď projevil, jsem napsal, že každému jeho jest a každý ať si používá co chce. A už je to tak na světě zařízený. Kdo potřebuje počítač pro práci, tak má wokna a kdo se snaží dokázat, jaký je softvérák má alternativu. Já ti napsal, proč mám wokna a tím to pero mě končí.

          0 0
          • Ruprt2  

            jo, to co jsi napsal ty jsem přečetl a beru to.

            Mamutův příspěvek jsem po první větě přeskočil.

            0 0
          • Mamut  

            Maj si co chces a som rad, ze nijak nepolemizujes s mojimi argumentami o „pritulnost“ windowsov.

            0 0
            • Volf  

              Mně stačí projít si výsldeky prodejů operačních systémů.

              0 0
              • karliner  

                No, třeba Blesk jsou taky nejprodávanější noviny. Jestli jsou nejlepší, to nevím.

                0 0
                • Volf  

                  To byla rána přímo do vazu. Jen bych si osobně nikdy netroufnul přirovnat wokna k Blesku :-)

                  0 0
                  • maajkee  

                    To já zase jo, řekl bych, že je to naprosto srovnatelný a linux je mladá fronta :)

                    Mimochodem wokna zadarmo legálně pořídit nejdou, takže srovnávat prodeje fakt nemůžeš :)

                    0 0
                    •  
                      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                      0 0
                    • Volf  

                      Já jim to nechtěl napsat tak natvrdo, protože ikdyž je linux grátis, tak stejně je naprosto okrajovou záležitostí. Ale nechtěl jsem být hnusný :-) A pak se podívej na antiviry. Nejvíc frčí ty zadara…

                      0 0
              • Mamut  

                12 rokov sa pohybujem okolo linuxu a este som nestretol nikoho, kto by za linux na domace pouzitie platil. Velke firmy si celkom bezne kupuju serverove distribuci a platia za podporu, ale domacnosti skoro nikdy. Takze porovnavat predaje je dost mimo. Toto je dalsia vec, preco si myslim, ze si iba „kecal“, ktory si obcas nieco o linuxe precita na forach na webe. Takze mas ciastocne prehlad o tom, co to je, ale inak si iba zbierka popularnych webovych tvrdeni okolo linuxu (uz bez ohladu na to, ci su pravdive alebo nie).

                0 0
                • Ruprt2  

                  to je boží příspěvek :-D

                  0 0
                • Volf  

                  Už to fakt nehul. Asi to máš nějak geneticky upravené a máš tam moc THC :-)

                  0 0
      • multi  

        Rozsireni je dano vyrovci HW a prodejci, HW od dobrych vyrobcu je v Linuxu bez problemu. A poitac koupeny s linuxem je take bez problemu, ale vedsinou clovek nema ani na vyber koupit PC bez OS.

        Ti to resi problemy s linuxem misto aby si nainstalovali windous, tak asi maji nejaky divod ne? Prece by si nepridelavali starosti a pak meli neco co se neda pouzit? Hold drina se vyplati!

        0 0
    • tom_777  

      máte nekdo zkušenost s dobrým programem na střih videa pro Linux??? (na úrovni jako je v jiným oboru na grafiku dobrej GIMP)

      mám linux na „zálohovým bezpečným HD“ a mám tam mrtě Giga volnýho místa

      0 0
    • mc.loki  

      no jsem překvapenej, kolik linuxáků je tady a mám z toho radost :)

      0 0
    • Qeex  

      Na linux jsem přešel z dlouhé chvilky, kdy jsem koupil book s vistama, na XP nebyli všechny ovladače, na sedmičky jsem přecházat nechtěl(prachy do nich dávat nebudu, a pirátit se mi nějak nechtěly). Čekání na neustále odkládanej Chrome OS jsem zkrátil Ubuntu, abych zjistil co od linuxu čekat, když na něm bude založen i Chrome. Čekalo mě příjemné překvapení, rychlost uplně jinde, uživatelky příjemný, prostě super, nějak už nemám potřebu lézt do windowsů.

      0 0
    • Ruprt2  

      Myslím si, že Linux je kvalitní systém. Ostatně o windows si to myslím taky.

      Jakožto vývojář občas pracuju na obojím.

      Cokoliv vyvýjet na linuxu je pro mě za trest. Ale je spousta lidí ve stejném postavení jako já, co to vidí přesně opačně. A musím říct, že mají pravdu. Jenže já taky.

      0 0
      • mc.loki  

        :DDD

        0 0
      • karliner  

        Prostě neříkám tak, ani tak, ale na moje slova dojde :-)))

        0 0
        • Ruprt2  

          heh :-)

          A co je lepší:

          bajk nebo silnička?

          kilometr nebo míle?

          sukně nebo kalhoty?

          krátké vlasy nebo dlouhé?

          IBM nebo AMD?

          červená nebo modrá?

          Já na to svůj názor mám. Ty máš stejný jako já?

          0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
    • MlokCZ  

      Ono je to především o tom, jak je kdo na co zvyklý a čemu jak rozumí.

      Linux jsem měl hodně let na nějakém z počítačů, ale vždy to bylo na počítači, kde se používali jen základní věci.

      Tam to bylo jednoduché, nahodil jsem nějakou distribuci a vše jelo.

      Jakmile ale potřebuju něco složitějšího nebo specifického, tak mi na linuxu vše trvá mnohem déle než na win, což je dané, že win rozumím mnohem více a mám v nich mnohonásobně více zkušeností.

      S win jsem nikdy žádný problém neměl. Tím myslím jak stabilita (více počítačů používám zapnuté pořád a win restartuju jen kvůli aktualizacím, takže běžně ten měsíc běží v kuse do dalších aktualizací), tak výdrž instalace (win naistaluju a měl jsem na jednom počítači i skoro 10 let XP a i na konci běhaly stejně dobře jako po instalaci – zkončil ten počítač, jinak by běhaly pořád).

      A pak používám nějaké specifické věci, které na linuxu nerozběhám jako např. Rybka (šachový SW využívající více jader).

      A ani přehrávání videa bych ke spokojenosti na linuxu nerozjel. Ke spokojenosti znamená věci jako dostat z PC originál Dolby True HD stream (nebo aspoň digitálně v 7.1 PCM přes hdmi s obrazem), reclock (na linux nic takového neexistuje), zajistit aby celý proces od spliteru, přes kodeky po renderer a ovladače grafiky probíhal v YUV (tedy žádné mezi konverze přes RGB), použití grafiky v 23,976Hz a další.

      0 0
      • fousek  

        Na desktop maj win pro vetsinu uzivatelu vyhodu (uz jen kvuli tomu ze kdyz se zacinali ucit na pocitaci, nikdo jm nedal na vyber)

        Na server je linux o mnoho vhodnejsi, existujou distribuce, ktery se specializujou na ruzny serverovy sluzby a vpodstate staci jen danou distribuci nainstalovat a zadat par identifikacnich udaju a je server hotovej. O financni narocnosti se nema ani cenu bavit:-)

        Restarty jsou prave nevyhoda win (navic nektrey aktualizace se nepataj jestli restartovat, ale za jak dlouho), linux musis restatrovat po kompilaci jadra, coz temer nikdo nemusi delat, jinak se vsechno obejde bez restartu.

        0 0
        • MlokCZ  

          Souhlasím, že restarty jsou nevýhoda, ale zase na druhou stranu jeden restart měsíčně mi na desktopu opravdu nezabije (a samozřejmě aktualizace instaluje vždy ve chvíli, kdy jsem připravený ten restart udělat, jinak aktualizace odložím). U serverů je to samozřejmě o trošku horší.

          A o finanční náročnosti, tam se cenu bavit má, tam to vůbec není tak jednoduché při srovnání. Samotný operační systém je především u větších řešení minoritní náklad a podstatné je jaké budou ty další náklady. Takže se to pak odvíjí úplně od něčeho jiného než jsou náklady na samotný OS.

          Tím neříkám, že jsou lepší Win nebo Linux, bude to vždy zálež na konkrétní situaci a vhodnější může pokaždé jiné řešení.

          0 0
          • fousek  

            K tem financnim nakladum:

            Predokladam ze server bude mit na starosti clovek, kterej tomu rozumi at je to linuxak nebo winar, takze tady naklady ty samy.

            Operacni system od MS kterej je schopnej delat server je sam o sobe paleta jako blazen, potom operacni systemy umoznujici pripojeni do domeny od MS taky nejsou za obligatni 2t. a k tomu pripocitam Caly a office, protoze bez outlooku je MS reseni tak nejak napul a je to za takovy prachy ze u linuxovyho serveru muzou bejt 2 experti treba na pul roku na plnej uvazek.

            Ano MS nabizi korporatni licence ktery vypadaj podstatne jinak nez kdyz si to vsechno nakoupis jednotlive, ale i pak platis rocni pausal takovej, ze misto toho muzes zamestnat 1-x lidi na spravu linuxovyho reseni, nebo si najmout neco podobnyho co nabizi MS, ale od Novellu, nebo Redhatu.

            Navic pokud se rozhodnes prejit treba z XP na 7 tak to i u relativne maly firmy bude ranec jen na HW, pokud jede mala firma na linuxu tak muze bejt vsude to samy distro (bud nejaktulnejsi, nebo posledni stable) a u nove koupenejch pocitacu muze jet kompletne 3d desktop, na starsich normalni Gnome/KDE na jeste starsich muze jet nakej lighweight desktop a na nejstarich muze bejt stary jadro bez desktopu a vse spolu bude komunikovat naprosto spravne.

            0 0
            • MlokCZ  

              Taky mluvíš pouze o řešeních velmi malého rozsahu. Proto jsem taky psal, že někdy je to výhodnější tak, někdy jinak.

              U velkých řešení jsou ty hlavní náklady úplně někde jinde. Používané SW jsou v řádech za miliony (ať už SW na zakázku, velké ERP systémy, databázové servery nebo další věci).

              A celé je to pak dané tím, jak vyjde nejlépe celkové řešení.

              Hromadné přechody na W7, to se pak většinou nic takového nedělá při stovkách počítačů v síti. Např. se průběžně mění počítače a nové už se použijí s novým systémem a na starších počítačích pořád běží XP. To samé Office.

              0 0
              • fousek  

                Nejak se mi nezda ze cestovni profil pro XP a win7 bude zamenitelnej. Takze si nedokazu predstavit jak se prihlasim XP a potom treba na 7

                0 0
                • MlokCZ  

                  Cestovní profily jsou dle mého názoru zlo největší a zdrojem spousty problémů. Těm je nejlepší se vyhnout úplně.

                  A stejně dnes nejčastěji má každý svůj počítač, takže tohle ve velké síti není třeba vůbec řešit.

                  A ti co potřebují být mobilní, tak mají notebooky + k tomu třeba pokrytí wifi po celé budově.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Na dostatek problémů stačí i offline složky a jejich synchronizace.

                    0 0
                    • fousek  

                      jj souhlas, ale nekdy proste bez cestovnich profilu to nejde, jediny reseni by byl aplikacni server, ale ten ma zas svy mouchy. A nebo jinej operacni system, ale to ma taky svy mouchy.

                      0 0
                      • HKou  

                        Na dostatek problemu staci i mezera v nazvu domovskeho adresare :)

                        0 0
    • thomp  

      2 roky debian a 5 let fedora,,u ktery uz i zustanu

      0 0
    • Martin  

      100 :-)

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • sway  

      Linux už od dob Fedory Core 3, chvilku jsem experimentoval s openSUSE, ale to bylo fakt napytel, protože od 11,1 tam byly naprosto tragický regrese.

      Když vyšly W7, kvuli .NETu ve škole jsem je začal používat, a docela se mi zalíbily – na Linuxu už mě štvalo to, že to člověk musí pořád ještě dost udržovat a ladit aby dosáhl dobrého výkonu.

      Logický krok je teda kombinace W7 a Linuxu, OS X:) Do té doby co ho mám si nemůžu stěžovat – jasně, každý systém má nějaké mouchy, ale kombinace stability a user-friendliness, společně s Unix jádrem mi naprosto vyhovuje…

      0 0
    • Marskatin  

      přidám svou trošku do mlýna.

      Jednou za rk vždy nainstaluji kubuntu abych zlistil jak tučnák pokročil. některé věci mi moc sympatické nejsou.

      S linuxem s esetkávám celkem často, je součástí operátorských panelů s dotykovou obrazovkou, rychlý stabilní no problém.

      Před dvěma léty jsem uvažoval o trvalém přechodu a nakonec jsem ho zavrhl. Důvodů bylo několik. Možná se od té doby něco změnilo, takže to bude více méně popis toho co bylo před dvěmi léty.

      Neexistovala alternativa pro linux v oblasti CAD aplikací adalších speciálních programů.

      Díky tomu, že várobci HW s linuxem moc nelámali hlavu, tak podpora ve formě ovladačů byla na úrovní „reverzního“ inženýrství. O nějaké správě barev se nedalo hovořit a neexisovalo žádné kalibrační zařízení na monitor atd. barvy byly někde úplně jinde.

      Komu vystačily věci, které byly snadno součásti distribuce, jako openoffice, něco na prohlížení webu, přehrávání videa, ICQ, email. ten si v pohodě vystačil, vše další už bylo pro toho, kdo to má jako hobby. Nastudovat, jak se dohrabat do grubu a změnit ho atd. vše studovat, hledat. Spoust apliakcí mělo mouchy, spousta aplikací neřekročila verzi 0.x, protože to někoho přestalo bavit vyvíjet. Přitom nadějných počinů tam byla spousta.

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Jenda_T  

      taky linuxovej jak doma tak v mobilu

      a navíc 193cm a 80kg ;)

      distribuce všechny možné vystřídané, začátek SuSE, Debian, Mandrake (už za dob 386 u mne doma jsem toužil po linuxu, ale starší bratr mne poslal někam ;), atd atd, až jsem z lenosti uváznul na Ubuntu který mi běží naprosto bez problému.

      jinak v kapse G1 s Androidem 2.1

      0 0
    • Sobi  

      Ubuntu 10.04 na PII 366Mhz :-)))

      XP na NTB FS ( pracovní )

      XP na PC ex-přítelkyně ( nechce linux )

      nejvíce jsem spokojený s Ubuntu, škoda že ho nemůžu loupnout na služební NTB

      0 0
    • maajkee  

      Mimochodem, když jsem jel linux, vrátil jsem pak k xpéčkám převážně zdůvodu že nebyla dobrý alternativa k pohotoshopu, už se s tím nějak pohlo? Už něco existuje? Jestli jo, zas bych linux nahodil :)

      0 0
      • Nimrod  

        ty si koleduješ :-D

        0 0
        • maajkee  

          proč?

          0 0
          • Nimrod  

            protože se říká, že gimp je lepší jak photoshop :-) úpřímě řečeno je mi to jedno, protože ani jedno z toho nepoužívám…

            0 0
            • maajkee  

              počkej a to říká prosimtě kdo? :) Myslím, že nikdo kdo potřebuje dělat nějakej pre-press, myslím že gimp neumí snad ani cmyk ne? :)

              0 0
              • Ruprt2  

                jasně, že Gimp je lepší než photoshop. říká to většina uživatelů.

                Tak je nech.

                0 0
              • Nimrod  

                traduje se to :-) ale jak říkám, fakt to nevyužívám… tak maximálně v něčem zmenšim fotku a tím to hasne. takže se za to nemůžu postavit. ale furt je to nejlepší soft zadara, tak proč by to nemohla být pravda, jde jen o priority

                0 0
                • Ruprt2  

                  tak ano ona i Fábia je lepší než BMW 7

                  protže BMW už nemá rezervu a fábia je hezčí přitom levnější.

                  A v kombíku má i větší kufr.

                  0 0
              • fousek  

                Myslis treba tohle?

                Muzes nam predvest nakej tvuj vytvor, kterej by si v gimpu nedokazal?

                0 0
                • HKou  

                  Myslel CMYK barevny prostor v ulozenem souboru, coz je trochu neco jineho. CMYK je neco jako zaklinadlo na amatery v DTP. Jednou jsem se s tim potykal, protoze DTP studio vyzadovalo CMYK prostor v obrazku pro potisk CD. Chteli to ale spis jen ze setrvacnosti a zvyku, protoze tiskarna, na ktere to tiskli, byla stejne tak dobre schopna zpracovat RGB predlohu (a bych i tipnul, ze zpracovala, a zase si ji prevedla na CMYK).

                  S tiskari je vubec legrace, napriklad tipnete, co znamena „vyřadit“.

                  P.S. Myslim, ze jsem pouzil toto: http://cue.yellowmagic.info/…s/index.html

                  0 0
                  • maajkee  

                    No jenže právě v tom převodu z RGB na cmyk dochází k barevným odlišnostem, proto je lepší to rovnou zpracovat v cmyku. Chvíli jsem dělal v graf. studiu a tohle se docela řešilo, pak přišel zákazník, že to je barevně jiný než z předlohy.

                    0 0
      • juli  

        Nedokážu porovnat s Photoshopem, ale Gimp je z mého pohledu dost kvalitní aplikace.

        0 0
        • maajkee  

          No tenkrát neuměl moc práci s vrstvama, takže to bylo pro úpravu fotek dost na prd. a navíc strašně chaotický rozhraní.

          0 0
          • Volf  

            No jo, ale ty jsi zvyklý z woken, že všechno funguje a oni linuxu, že ne a pak jste všichni spokojení :-)

            0 0
            • MlokCZ  

              Tohle ale není záležitost oken nebo linuxu. Gimp používám pod Windows taky.

              A nemám potřebu požívat ukradený Photoshop a prachy co stojí bych za něj na domácí použití nikdy nedal.

              0 0
              • Volf  

                Tak to já také ne. Proto jsem si koupil Zoner :-)

                0 0
                •  
                  Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                  0 0
              • maajkee  

                A umí gimp rawy?

                0 0
                • Volf  

                  A ještě doplním tvoji otázku. Kdo vůbec umí rawy ? :-)

                  0 0
                  • maajkee  

                    No třeba zoner rawy z mýho foťáku nepobere a musím jet přes DNG z photoshopu.

                    0 0
                    • Ruprt2  

                      já mám pocit, že se správným zásuvným modulem by to fungovat mělo

                      0 0
                    • Volf  

                      Ale asi jsi jeden z mála, kdo si s tímto formátem rozumí.

                      0 0
                      • maajkee  

                        No ono porozumět mu uplně, to je fakt kumšt, ale pokud někoho focení baví a chce dělat obstojný fotky bez rawu se neobejde.

                        0 0
                • MlokCZ  

                  Používám Gimp na jiné věci než úpravy fotek (kde třeba používám vrstvy), takže nevím jak to je přesně pro kterou verzi a jestli už aktuálně neumí nativně.

                  V každém případě to jde s pluginem do gimpu:

                  http://ufraw.sourceforge.net/

                  0 0
                  • HKou  

                    ufraw je frontend k dcraw, coz je knihovna, kterou pouzival (mozna jeste pouziva) Photoshop pro raw.

                    0 0
                • fousek  

                  ano umi

                  0 0
          • Mamut  

            Casy, kedy Gimp nevedel robit slusne s vrstvami si ani nepamatam (ale otazka je, co kolko toho musi sw vediet, aby si povedal, ze vie s vrstvami).

            Pokial vyuzivas PS „nadoraz“, t.j. fakt vyuzijes znacnu cast jeho moznosti alebo platene externe pluginy, tak ti Gimp stacit nebude. Taktiez ak profesionalne robis tlacove podklady v CMYKu. Ale nie je problem si pozriet na jeho strankach, co vsetko sa s nim da dokazat a rozhodnut sa. Cisto mnozinou funkcii je PS daleko pred Gimpom, ale je len minimum ludi (ale samozrejme existuju), ktory potrebuju, vedia pouzit a pouzivaju funkcie, ktore su v PS nie su v Gimpe.

            Na druhej strane, cenou Gimpu je cas na jeho stiahnutie, takze pomerom vykon/cena poraza PS o niekolko radov. Uz si len rozhodni, ci je kriteriom vykon alebo vykon/cena.

            Rozhranie je vec zvyku, mne MDI naopak dobre vyhovuje. Navyse tusim v novej verzii 2.7 uz je v preferences prepinatko medzi SDI a MDI UI. A neviem, ci dokonca default nebude SDI.

            0 0
            • fousek  

              Navic Gimp se stale vyviji a kazda dalsi verze je samozrejme open-source, takze jediny co potrebujes k novejm funkcionalitam bud updatnout nebo nainstalovat novou verzi (podle OS)

              0 0
              • Ruprt2  

                jo a když je tam něco blbě, tak si to můžeš sám opravit :-D

                0 0
                • fousek  

                  Ano a jakmile to opravis a tu zmenu schvalej vyvojari tak je to opraveny vsichni.

                  0 0
          • fousek  

            Hale zkus nejdriv s tim programem chvilku pracovat nez reknes nakou hovadinu, vrstvy samozrejme gimp umi.

            Ovladani je samozrejme otazka vkusu, ale myslim ze v novy verzi uz je moznost mit ovladaci prvky v jednom okne s obrazkem, takze v tomto ohledu photoshop spis predcil

            0 0
            • karliner  

              Tak je to s majkeem skoro vždycky. Něco plácne a teď se bude snažit uhrát aspoň remízu :-)))

              0 0
            • maajkee  

              já jsem říkal, že jsme jel na linuxu už před pár lety a to gimp vrstvy neuměl. Od tá doby jsem na gimp nemáknul, protože mě prostě sral, neměl jsem důvod se k němu vracet. Jestli už umé všechno co píšete, tak pak to stojí za řeč.

              0 0
              • Mamut  

                Kolko je to par? Pretoze „pred par lety“ Gimp nabeton vrstvy vedel – nejak s nimi rozumne pracovat. Mozno mas na mysli nejaku ukrutnu operaciu s vrstvami, ktoru G nedokazal a PS ano, ale bezna praca s vrstvami je tam uz peknych par rokov. Podla casti History na strankach Gimpu boli pridane v cca 1998, takze od roku 2000 uz boli urcite pouzitelne.

                0 0
                • maajkee  

                  Co jsem jel linux poprvé, to je tak 6 let dozadu, už si to přesně nepamatuju, rozhodně vím, že tam něco nešlo co se týče vrstev, to mi vadilo a taky to neintuitivní ovládání, proto jsem ho odsunul pryč. Ale koukal jsem, že pak přišel Gimpshop, což eliminovalo jeden problém. Ještě by mě zajímala ta práce s raw, jak v gimpu vypadá a možná zase testnu nějakej linux a gimpshop :)

                  0 0
                  • fousek  

                    Myslim ze ve win verzi je plugin pritomnej rovnou, u linuxu v jak ktery distribuci

                    0 0
                    • maajkee  

                      OK, ukecali jste mě, stahuju Kubuntu, to jsem ještě nikdy nezkoušel, tak uvidíme :)

                      0 0
                      • Pedro404  

                        Maajkee se nechal k něčemu ukecat? To budu vyprávět ještě vnoučatům:)

                        0 0
                        • maajkee  

                          No, tak docela čumím, Kubuntu rovnou našlo zvukovku i wifinu a dokonce i grafárnu, to se mi nikdy předtím při instalaci jakýhokoliv linuxu nepoštěstilo :D

                          Mám nejnovější verzi 10.10, design parádní, ovládání docela podobný woknům, možná lepší :) No ale hned první problém, pustím instalační balíček firefoxu a už mi to hází nějakou chybu a nechce to nainstalovat a další věc, načítá mi to seznam balíčků, 5 minut, 10 minut a nenačte, no mám zas co dělat :))

                          0 0
        • MlokCZ  

          Tak hlavně Gimp i přes to, že je to velmi dobrý SW, tak je zdarma. Kdo by si kupovalo na domácí použití Photoshop?

          0 0
          • fousek  

            Znam furu lidi co si photoshop na to oriznuti ci odstraneni cervenejch oci fotosop upiratej. Asi netusi kolik by je to stalo kdyby je nekdo napraskal, protoze cloveku znalemu veci by i to minimalni riziko za to nestalo.

            0 0
        • martin_bakov  

          husta byla tahle aplikace co meli soveti uz v roce 1987 :

          http://www.petapixel.com/…l-from-1987/

          0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
      • Martin  

        záleží co všechno v tom fotokrámu děláš a kolik v něm umíš :-)

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • honny  

      Už pár let, výhradně…

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • nerjan  

      chybé ti v hodnocení spokojěně používám :-) takhle nemohu hlasovat

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • grafik  

      Linuxu se nevyhnu, ale raději používám Windows. Distruibuce Linuxu mají bohužel stále spoustu nedostatků, které nedokážu překousnout např.: instalace programů a systému bez internetu je téměř neřešitelná věc, absence spolehlivého, nabušeného a odladěného filemanageru jako je Total Commander, různé drobnosti v nautilu (zobrazení souborů, velikost písma), instalace balíčků, asociace programů se soubory, pokud něco nejde musíš hledat netu – obvykle je to dost porod.

      Jako komerční pracovní stanici jednoznačně WIN, Linux se hodí pro surfující děti, terminálové a serverové instalace, specializované instalace, na hraní, pro ladění multiplatformního sw, některé distribuce nejsou „na pohled“ špatné, např.: MINT, ale vzhled desktopu, Firefox na ploše a Live CD, to je tak vše co mohou nabídnout.

      Rozběhat některé SW na linuxu určené pro WIN je neřešitelné. Alternativy majoritních grafických SW a programovacích IDE mi nesedí.

      0 0
      • pstasek  

        Pokud něco nejde v Linuxu, máš možnost to najít na netu. Pokud něco nejde ve Windows, pravděpodobně se ani nedozvíš co nejde. Samozřejmě, pokud jsi odkázán na programy pouze pro Windows, nelze Linux doporučit jako alternativu, ale nejde říct, že nejde použít jako pracovní stanice. Právě mocný terminál je jeho velkou výhodou, která mi ve Windows prostě chybí a nejde mi pracovat efektivně. Připojení k netu je dnes naprostá samozřejmost. Přece nebudu instalovat zastaralé verze z nějakých zaprášených CD, naopak díky funkčnímu balíčkovacímu systému je instalace software a jeho údržba v aktualizovaném stavu naprosto pohodová, oproti nutnosti hlídat si každý software zvlášť jako ve Windows

        0 0
        • DoDo2  

          +1, ten kdo umi s „command-line“ pracovat, tak je ve widlich dost nestastnej, je ale pravda, ze se to musi nastudovat :-)

          0 0
          • pstasek  

            Nemusí… všude je dostupná nápověda. U většiny příkazů funguje parametr –help a za chvíli se to dostane pod kůži.

            Navíc komunita dokáže mnohem lépe poradit napsáním dvou-tří řádků do CLI, než dlouze popisovat klikni na tu duhovou ikonku v dialogovém okně vpravo nahoře.

            0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
        • grafik  

          ad UNIX: na netu samozřejmě najdeš vše, bilance definitivního vyřešení je však dost sporná

          ad WIN: Nedokážu si vybavit co mi ve Windows nešlo.

          Připojení k internetu není samozřejmost, setkal jsem se s linuxovými stanicemi, které z principu nemohou být připojeny do otevřené sítě.

          0 0
          • pstasek  

            Nikdy ti ve win nic nespadlo? Nevěřím. Uznávám, že některé problémy jsou v Linuxu opravdu neřešitelné, ale není to většinou vinou Linuxu jako takového, ale spíš šlendriánu třetích stran.

            Stanice, která nemůže být připojena k netu? Budiž, sice jsem se s tím nesetkal, ale co ti v tom případě brání udělat si mirror v lokální síti? V reálu to bude asi hodně mizivé procento.

            0 0
            • Mr.Duck  

              Nekdy sme treba stelovali server tak, ze se mezi nim a klientem posilal traffic pres jinou masinu (firewall, loadbalancer atd), a to byl jedinej traffic co na ten komp smel, a bylo to lokalni spojeni.

              Nicmene, neni pravda ze instalace cehokoliv bez netu je oser. Kdyz budes instalovat aplikaci jako na widlich, co si vsechny zavislosti nabali na sebe (treba opera, skype a podobny closed-source aplikace), tak k tomu net nepotrebujes. A kdyz instalujes na widlich neco, co potrebuje jinej .net nez zrovna mas, tak to je teprv neco, cemu rikam voser, a system to za tebe nevyresi.

              Taky v tom vidim vysvetleni, proc partition kde mam linux, SW na editaci videa, fotek, kotel prehravacu, kodeky na vicemene cokoliv cloveka napadne pristupny ve vsech aplikacich, 3 prohlizece, vyvojovy prostredi (,… mnoho) zabira 16G, a win8 kde mam nainstalovanou operu a daemontools zabira 86G?

              Kdybych si do svy instalace narval naprosto vsechny zavislosti co me napadnou, tak taky nainstaluju cokoliv bez netu, a furt budu instalovat 350kb aplikaci misto 75MB balastu, jak je to na widlich bezny :)

              0 0
      • JSt  

        midnight commander ti nestaci? :-)

        0 0
        • pstasek  

          Případně, pokud grafický, tak Krusader je na přechod pro wokýnkáře z Totala dobrou volbou, ale po nějaké době se stal nadbytečným právě díky midnightu a shellu.

          0 0
        • grafik  

          mc stačí, je ideální pro práci v konzoli, avšak v grafickém prosředí neexistuje absolutní náhrada za TC. Krusader, Gnome commander a další nesahají TC ani po kotníky. A to je taky důvod proč preferuji WIN.

          0 0
          • Mr.Duck  

            Co treba v Krusaderu chybi? Osobne ho pouzivam furt, na SFTP umi a KRename je asi nejmocnejsi sw v historii lidstva, co v Krusaderu celkem vyuzivam :)

            Ja TC pouzival dokud byl na widlich, ted mam leta Krusader a zas mi TC prijde nemoznej, tim nerikam, ze je chudej, ale nak mi unika co Krusaderu chybi tak podstatnyho, zatimco treba integrovanej text editor ma daleko jinde atd..

            (se nehadam, jenom vidim veci co ja pouzivam, a tam mi prijde TC slabsi)

            0 0
    • Mr.Duck  

      A TOHLE, je nejlepsi vec na planete myslim:

      http://play.google.com/…apps/details?…

      Veci na ovladani kompu z mobilu je kotel, ale tohle mi ukaze SMSku nebo kdo mi vola, kdyz mam mobil na druhym konci baraku, pausne video/hudbu pri hovoru, obnovi prehravani po jeho ukonceni, supr. (sem zrovna volal, tak sem si na to vzpomnel, a strikam i usima!)

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • pstasek  

        Moc hezké… díky za tip :-)

        0 0
      • pepino  

        Já mám mobil kousek od sebe.

        pausne video/hudbu pri hovoru, obnovi prehravani po jeho ukonceni“

        Jako na mobilu? To je něco extra? Nebo v PC?

        0 0
        • Mr.Duck  

          V mobilu je aplikace, ktera si povida s kompem, a kdyz ti nekdo pise nebo vola, tak vyskoci notifikace kdo a co pise, a kdyz vola, tak pauzne muziku/film na kompu :)

          0 0
          • 777rada  

            Líbí se mi to, zkusil bych ale nevím jak instalovat kde connect na ubuntu 13.10. Do hloubky linuxu nerozumím. Jde to?

            0 0
            • Mr.Duck  

              Zalezi co mas za prostredi, Ubuntu co sem posledne pouzival jelo na Gnome, nejak sem pochopil ze ted pouziva nejaky Unity?

              Tohle je pro KDE rozhrani, pochopitelne si ho muzes doinstalovat, ale bude to vypadat UUPLNE jinak nez jakykoliv jiny, ktery asi mas – mezi prostredima v linuxu sou dost velky rozdily – k tomu sou urceny :)

              Nicmene mam pocit ze Unity ma taky neco podobnyho, ale hledam zbezne na netu a nic nevidim :( Mit Ubuntu, nejak zkusim neco rozbehat, ale nemam, tak to nemam na cem zkusit :(

              0 0
    • DreamMaster  

      Na Wokna musíš mít trošku lepší počítač, nikdy se mi Wokna samy neresetli, nebo nic se mi s něma nestalo, teď mám Windowsy 8.1 a jedou o 60% líp, než Windowsy 7.

      0 0
      • Mr.Duck  

        Intel® Core™ i5–3230M CPU @ 2.60GHz

        8GB ram DDRasimilion

        W8 sou vyrazne pomalejsi v reakcni dobe, spousteni aplikaci, zapnuti systemu. Nechci si kupovat nadupanou masinu aby OS sezral celej komp, chci mit OS so bude slouzit jako OS, abych mel vykon pro aplikace co na tom chci pouzivat :)

        A uz sem zase flambovanej :(

        0 0
        • pepino  

          Start Win z hibernace nebo celkovej start v řádu vteřin je problém? Není už to na doktora?:)

          0 0
          • kyl  

            Mám taky Win 8 a Win 7 byl teda rychlejší.Klik­nupravým na ikonu nějakého programu nebo třeba na složku a je doba než se zobrazí okno nabídky.V sedmičce to bylo hned.

            0 0
            • pepino  

              Divný, osmy nemam, na netu se rozplývají, jak je to rychlejší.

              0 0
              • kyl  

                Po kliknutí pravým třeba na složku s fotkama čekám 7sec.než se otevře okno s nabídkou.

                0 0
          • Mr.Duck  

            Nekolik vterin, kdes to videl. Hibernace je mi na bidet, pc restartuju mezi systemama, a tudiz se W8 zapinaj cely, a to trva nehorazne dlouho(v radu minut), a do toho pokazdy klidne 15minut aktualizace. Seriozne, v roce 2013/14 neumime delat aktualizace na pozadi, bez 2 restartu? :)

            Ostatne, to „vypnuti“ windows 8 at si taky strcej do ******, jak mi trvalo prijit na to jak vypnout notas. Tlacitko vypnout suspenduje do ramky, tlacitko restart neni, HW tlacitko i pri podrzeni suspenduje. ******, je to balast.

            Yaay go Valve!

            0 0
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
            • pepino  

              V osmach si nejde přiřadit hw tlačítko ke spánku, k hibernaci? tak to je krok zpět.

              0 0
              •  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
    • kolombo  

      Legrační je, že se tu tahle debata znovu objevila v období, kdy Windosw bojují o místo na slunci s Androidem :-)

      0 0
      • pepino  

        V PC?

        0 0
        • kolombo  

          Nosíš v kapse a po bytě PC ??

          Tablet s Windows aby jsi hledal lupou :-)

          0 0
          • pepino  

            No tak napíšu Windows Phone:) Já mam furt WM6.5 na Toshibě TG01, ted jsem si hrál s tabletem, zklamala mě nemožnost ad-hoc wifi u Androidu, tak tablet s 3G sim holt.

            0 0
    • MichaelSimek  

      zjednodusime to, oba systemy jsou dobry, oba maji vyhody a oba maji nevyhody a ani jeden z nich neni lepsi nez druhy (resp je ale jak na co, a tech co je spoustu kde vede 1 ci 2.)

      0 0
      • HonzaRez  

        To je hodně jednoduché zjednodušení…

        0 0
      • pstasek  

        Windows jsou dobrej zavaděč na hry, případně jiný „windows only“ software. Na všechno ostatní je lepší Linux :-)

        Let the real flame begin :-)

        0 0
        • hovanec  

          S tím naprosto souhlasím. Ve stolnim pc na hry mam win, v mobilu androida a notebooku suse linux. Kdyby ty hry nepotřebovaly k funkci microsoft, tak je na tom světě tak krásně…

          0 0
          • Mr.Duck  

            No se soucasnym vyvojem Valve to vypada, ze by se mohlo blyskat na lepsi casy..snad to projde :)

            0 0
            • pstasek  

              Fandim jim, je to čímdál lepší, ale s nynější nabídkou her a porodními problémy je to spíš zatím okrajovka. Uvidíme…

              0 0
        • lusk  

          Linux pada ;-P

          http://i.imgur.com/FumqHxx.gif

          0 0
    • cvtracktor  

      Víš o nějakých Linuxech, který budou běhat na Windows Virtual PC?

      0 0
      • pstasek  

        To asi přímo ne, ale pokud ti jde o to spustit si pod windows na vyzkoušení nějakou distribuci, tak ve Virtualboxu pojede jakákoliv.

        0 0
        • cvtracktor  

          A já jsem si myslel, že Virtualbox a MS Virtual PC je totéž od jiných firem.

          0 0
          • pstasek  

            Princip bude podobný, ale MS Virtual PC garantuje prý jen běh Windows. Můžeš to zkusit a uvidíš…

            Virtualbox je vyzkoušený a zdarma dostupný, tam to pojede určitě. Navíc také je možné ve Virtualboxu spouštět Windows pod Linuxem… to je lepší varianta ;-)

            0 0
      • mrakoplas  

        Přesně jak říká pstasek

        nainstaluj si virtualbox a můžeš zkoušet a nebo můžeš vyzkoušet live distribuci – ta ti nastartuje z cd a na hdd nic neistaluje /např. knoppix, nebo live cd od suse…/

        0 0
      • hovanec  

        Doporučuji začít s nějakou jednodušší distribucí jako je třeba opensuse 13.1. Ideální je live dvd,ze ktrého systém spustíš např.na vyzkoušení nebo rovnou nainstaluješ.Před samotnou instalací doporučuji nastudovat něco základního o soborovém systému a rozdělení disku.

        0 0
        • Gabbo  

          souhlas, jen urcite doporucim live cd dat nejlepe na flashku, bude se nacitat cca. milionkrat rychleji

          0 0
          • volodaj  

            Veru tak, riadne to urýchli. Mal som tak Kubuntu, teraz je už na disku a Win 7 moc nespúšťam.

            0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • mikš  

      ten linux je asi super,musim si ho na kolo taky pořídit,akorát nevim kam se montuje a o kolik mně zrychlí :-)

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • HonzaRez  

      Opráším toto vlákno. Poradíte?

      Mám problém se zip mechanikou (ATA). Ještě před nějakým

      týdnem jsem ji normálně používal na drobnosti, ale teď, když zasunu, mechanika se rozjede, ale neobjeví se mi v KDE upozornění na nové připojitelné médium, jako by to nečetlo. Jenže když se podívám do Krusaderu, tam se mi zipka objeví jako nové médium, jenže když na něj klepnu, abych

      ho připojil, chce to po mě autentifikaci. Dám heslo roota a můžu do něj přistupovat. Fukčnost mechaniky jsem ověřil i ve Uindousech.

      V fstab to samozřejmě není a nastavení v Control centre je

      zřejmě taky irrelevantní, mám ho pořád stejné a položka users tam je…

      Máte někdo zkušenosti s udisks2, kde má konfiguraci atd? Ve složce /run/mount/user/mtab se zipka taky neobjeví, obyč fleška bez problémů…

      Distribuce Mageia

      Díky

      Honza

      0 0
      • Gabbo  

        chce to po mě autentifikaci. Dám heslo roota a můžu do něj přistupovat.

        takze funguje, ale vyzaduje heslo roota? tady bych videl na nejaky problem automountu v KDE asi, checkni logy.

        0 0
        • Mr.Duck  

          Tohle se me taky jednou stalo s nejakym diskem, doluju v pameti cim to bylo :-/ Mam pocit, ze nejaka verze polkit modulu pro kde, nebo jeho blby nastaveni, ale je to davno..

          0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • axle  

      Hledá se linuxák aneb mám následující problém:

      Na Fedoře 20 jsem chtěl nainstalovat program (z balíku .rpm), ale instalace nebyla úspěšná a teď „visí někde v systému“ :)

      A dokud to neodstraním, nejde instalovat žádný další (ani znova ten stejný) .rpm balík :D

      Neporadí někdo? Díky

      0 0
      • Gabbo  

        neskodilo by vice info – jaky balik, co presne ti to vypise za hlasku apod..

        0 0
        • axle  

          Jedna se o balik s chromem (google-chrome-stable_curren­t_i386.rpm).

          Behem instalace tohoto baliku jsem musel natvrdo vypnout pc (problem s hw).

          Ted uz to zadnou dalsi instalaci nevezme – pise neco v tom smyslu, ze je treba nejdrive dokoncit (nebo odstranit) nedokoncenou instalaci predchozi baliku.

          Podrobnejsi informace ti asi bohuzel nedam, protoze k tomu pc s linuxem se dostanu az o vikendu..

          0 0
    • kali222  

      Prave ted a tady. :) Jaky prvni nenarocny, stabilni a bezpecny linux pro net/nejaky ten openoffice/obcas film? Idealne abych jej nainstaloval a mohl fungovat. Nerad bych se ten system ucil 2 mesice. Na PC foru se zeptat nemuzu, tam by mi hazeli samy zvlastni vyrazy. Dik.

      0 0
      • MattyLXV  

        S tímhle přístupem zůstaň u Windows.

        0 0
      • Neťa  

        Mint, případně Ubuntu.

        0 0
      • vt  

        Klidne zkus Debian + KDE. To mi prijde oknum dost podobny.

        0 0
      • stephanosvd  

        Vol spíše něco nenáročného ve stylu Fedora, OpenSUSE případně i Ubuntu.

        Debian bych pro nezkušeného na desktop moc nedoporučoval.

        0 0
        • orm  

          Proc ne Debian? U Debianu neni mozna tak hezka instalace, i kdyz je stale snadna, ale kdyz uz je to nainstalovane, tak se to pouziva stejne jako, ktera koliv jina distribuce GNU/Linuxu. Za me tedy Debian nezavrhovat.

          0 0
        • vt  

          Na instalaci je to ± stejny jako ubuntu, odklikas par zakladnich veci. Na provoz je to pak prakticky stejny, jen mi prijde, ze v zakladu neni v debianu nainstalovano tolik bordelu a jsou trochu omezenejsi repo.Tezko rict, debian ma i manzelka a celkem si nestezuje ;-)

          0 0
          • stephanosvd  

            Nu problém nastává při udržení co nejaktuálnějších balíčků, verze stable je v poho na servery, ale pokud žádáš vychytávky novějších věcí, tak nahodíš testing a na to ne každý má nervy …

            Ubuntu je výborný kompromis, i když nevím jak se tam chová systemd.

            0 0
            • vt  

              Jo to je pravda. Ja teda nejnovejsi verze nevyhledavam, radsi kdyz to je provereny ;-)

              0 0
      • kamaro  

        Používám na všech domácích PC Ubuntu (už asi 5 let), pro to co jsi napsal mi to přijde funkční. Zvládá to i manželka. Dal jsem to i na počítač známému, který potřebuje přístup na internet, protřídění a úprava fotek, office. Zatím spokojenost.

        0 0
      • Karlos009  

        Mě se osvědčil Mint s Cinnamon. Instaluju to všem, včetně rodičů. Nejvíce se to podobá woknům, všichni si na to zvykli.

        http://www.linux-mint-czech.cz/…tr/cinnamon/

        0 0
      • jecnak  

        Presne na tohle urceni a jako nahrada Win XP je distribuce http://www.lxle.net/

        0 0
      • Tactical  

        Odporucil by som Zorin OS ktory je urceny ludom na prechod z winu na linux

        0 0
      • kali222  

        hned rano po povzbuzujicim prispevku :) jsem se trosku zacetl a mam prichystanou ubuntu. diky.

        edit: ale jak vas tedka jeste procitam, neco si jeste pripravim, at je vecer sranda. :) druhy v poradi byl ten mint.

        0 0
        • Gabbo  

          U ubuntu asi bude vetsi podpora na diskuznich forech apod. s problemy, ktere jako zacatecnik muzes mit. Kdyz jsem zacinal, ubuntu komunita, wiki a diskuzni forum mi dost pomohlo, tehdy jeste byly daleko vetsi problemy s podporou HW apod.

          Na druhou stranu mam pocit, ze dnes uz ubuntu vylozene cistokrevny linux neni, a volil bych spise Mint, ktery je user friendly, ale myslim ze je to trochu vic cistejsi linux bez ruznych Canonical specific veci..

          0 0
      • -b-n-x-  

        Mageia 5 ted vypada celkem v pohode

        0 0
      • kali222  

        mno tak je to. a fakt se nepouzivaj antiviry firewally a pod, jo? o tom, ze nikoho free os nezajima sem cetl 1000X, ale radsi se zeptam, :))

        0 0
        • -b-n-x-  

          Firewally se pouzivaji asi celkem normalne. Ale antivirus, i kdyz existuji, tak je asi moc lidi nepouziva. Soudim tedy z pripadu v mem okoli.

          0 0
          • kali222  

            no, na to se jeste budu muset podiivat, zda to lze nejak graficky ovladat a ne jen konzoli. :P ikdyz bych si pak mohl pripadat zas moc huste. :D celkove dobry! hrozne me potesilo, ze jsem vcera rozbehl i jednu prehistorickou tiskarnu, ze starej notas jede svizneji nez s XP, start systemu take ok. neni to zly. :)

            0 0
            • -b-n-x-  

              Tak tech grafickych udelatek pro konfiguraci FW je asi celkem dost. Na Mageie je treba jakozto soucast ovladaciho centra (MCC).

              0 0
              • kali222  

                jj koukal jsem, ze to nektere systemy maji v sobe. akorat teda vlastne nemam moc, co jako bezny uzivatel, nastavit incoming/out… vic nedam. :) tak to asik staci. :)

                0 0
            • HonzaRez  

              A když ještě nabídnu zprovoznění nekterých her, se kterými se už uindousáci rozloučili…? A to nejen v Dosboxu, ale máme Wine, který nabízí „emulaci“ různých verzí Uindousů…

              Jsem za Mageju, ale třeba i OpenSuse má grafické ovládací centrum. Bubuntu je krok jiným směrem, proto si ho někteří chválí, ale naopak někteří ho odmítají…

              0 0
        • JendaH  

          Nepoužívají. Teda firewall se hodí pro nějaké pokročilé použití, ale pro domácího uživatele co se takhle ptá potřeba není.

          Btw. v anketě chybí možnost „zkusil, používám, ale spokojen nejsem“ :)

          0 0
      • hovanec  

        http://www.opensuse.cz/

        Odklikáš instalaci, vše se nainstaluje automaticky. Databáze HW je obrovská, zatím jsem neměl problém s žádným ovladačem.

        0 0
      • Mr.Duck  

        Ja sem na OpenSuse. Sem na Linuxu prave proto, abych ho nainstaloval a nemusel na to sahnout, a nejak sem se u OpenSuse ustalil uz aspon 5 let. Mezi tim vzdy jen updatuju system a neresim prakticky nic. Vsude se dost doporucuje Ubuntu, ale prijde mi poslednich par let nejaky pofiderni jak sleduju kam se vyviji – nemam ale osobni zkusenost s poslednima verzema.

        0 0
      • kali222  

        tak mam porad linux, akorat me zacala zlobit ohromna nestabilita firefoxu a neumim vyresit prehravani zvuku typu – zvuk v internetovem slovniku. proste ne nic s flashplyerem, ne zadny extra soubor, ale primo neco zabudovaneho ve strankach. co se mi libi porad je libreoffice.

        0 0
        • hovanec  

          Zkus chromium. Taky jsem Firefox zahodil. Nějak začal padat. Už jsem nechtěl řešit, po jaké aktualizaci to začalo dělat, tak šel pryč.

          0 0
        • HonzaRez  

          Tohle je ale jistojistě flash, takhle se chová, když stránka vyžaduje vyšší „opravenou“ verzi… Máš správně nastavené repositáře a nainstalované aktualizace? Problémy s firefoxem jsem nezaznamenal…

          0 0
        • xpj  

          Firefox začal v posledních verzích blokovat flash, ale objevuje se tam ikonka v adresním řádku, kterou se to dá povolit.

          Chrome má flash integrovaný, takže by tam neměl být problém.

          Youtube ve Firefoxu hraje? Asi ano, protože pojede přes HTML5, ale ty slovníky apod. asi nikdo z flashe nepředělá.

          0 0
          • hovanec  

            Pokud se v tom nechce rýpat, tak chromium. Já jsem šel touto cestou. Chci bezstarostný systém, tohle požadavky splňuje. Jednou nastavíš a stále jede, jak má. To widle nikdy umět nebudou. Muhehe. :)

            Ale jak píšeš. Nastavit Flash a mělo by to být ok.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.