Koupě silničky: Nová low end vs "lepší" ojetá

413 nepřečtených
  • Balvan

    Ahoj všem. Přemýšlím o koupi silničky, jako doplněk k biku, tak na 2 tis. km ročně. Investovat nehci moc, tak kolem 10ti tis. strop 12.

    Moje požadavky je karbonová vidle, kompakty a velikost 54–56 cm a aby to něco vydrželo, važím kolem 90 kg.

    Koukal jsem furt po bazarech, ale nabidka nic moc, asi není ta nejlepší doba. Málokdy je něco s kompaktama v týhle cenový relaci.

    Teď jsem natrefil na toto nový kolo GT GTR series 4 2009. A otázka je koupit radši nový low end, nebo něco ojetýho(stáři 7–9let)

    Anketa: Otázka teda zní: koupit nový nebo ojetý?

    8x
    22%
    0 0
    • vladaza  

      jestli ti pasuje u GT velikost rámu, tak bych ho bral, minimálně dva roky máš klid, páč máš záruku, no, možná si najdeš lepší /vhodnější/ sedlo, ale na tu dvojku ročně bys měl mít jinak vystaráno, ojetina uvedeného stáří je už celkem ve stadiu klinické smrti, pokud ji neměl důchodce na koukání v obýváku

      0 0
    • Vítekbiker  

      Loni jsem řešil podobnou situaci. Nakonec jsem koupil starší silničku co mám v profilu asi za 11 000,– a je to Ultegra/105 a celokarbon vidle:-), žádná Sora :-). Nejdřív jsem chtěl taky compact, ale nakonec jsem to vyřešil převodníky 48/39 a kazetu 12–27 a je to supr :-)

      0 0
      • Smazaný účet  

        48/12 na žiletce? :-)

        0 0
        • nox159  

          mi by to stacilo ;-)

          0 0
        • MlokCZ  

          Proč ne? Pokud někdo jezdí třeba sám a není moc namakaný, tak to může klidně stačit.

          Jezdil jsem rok na silničce 50/13 a taky to šlo. Šlapat (dlouhodobě) jsem mohl s pro mě vhodnou kadencí cca do 50km/h. A krátkodobě nebyl problém přišlápnout i přes 60km/h.

          A ne každý má potřebu když to jede ve sjezdu už výrazně nad 50km/h přišlapávat.

          0 0
    • Smazaný účet  

      Čekání na ojetinu se mi velmi vyplatilo!

      0 0
    • Egesi  

      Určitě ojetou, prodávají se hezký kola, jen dobře vybrat :) a převodník si můžeš přehodit to není podmínka přece,

      já taky koupil ojetou a super

      0 0
    • Bafoon  

      silničku co mám profilu jsem ted prodal za 10tis a byl jsem rád, najeto cca 600km, nesedlo mi to.

      Jestli na koupi nespěcháš a najdeš podobného blbce tak si kvalitou výrazně polepšíš. Novou můžeš koupit prakticky vždycky.

      0 0
    • Huugo  

      Ahoj, doufám, že autorovi vlákna nebude vadit, že se tady trochu přiživím, ale řeším velmi podobný problém. Chtěl bych si pořídit silničku max. do 10tis. Mám možnost mít jakékoliv kolo od Scottu s 50% slevou (možná i větší). Do této ceny se vejde Scott Speedster S50 , ale nejsem si jistý, jestli by nebylo lepší počkat na nějakou „bazarovku“. Zajímalo by mě tedy, jakou variantu byste si vybrali vy – jesli nové kolo nebo radši počkat na nějaký kolo v bazaru? Díky za názory!

      0 0
      • Flegmatik  

        Tu slevu bych určitě využil a koupil toho novýho Scotta, než bazarovku.

        0 0
      • vikicek  

        prosimtě jak se získává taková sleva? :))

        0 0
        • Huugo  

          Musíš mít dobré známé… :)

          0 0
          • nox159  

            tzn. tim chceš řict ze u Scottu maji marže vyšší než 50% ?

            0 0
            • Huugo  

              Vůbec netuším, jaké marže má Scott a je mi to vcelku jedno. Tahle „sleva“, kterou mám, funguje trochu jinak. Ale nechci se zde o tom rozepisovat :)

              0 0
            • Evilcleaner  

              záleží model od modelu ale u Treku, Scottu, CD a mnoha dalších „lepších“ značek je marže 50% docela normální. běžná marže u „obyčejnějších“ značek je 30%.

              0 0
            • karliner  

              Prostě mu máma dá druhou půlku, nevim, proč to řešíš :-)

              0 0
              • Huugo  

                :) na silničku od rodičů (ani jiných příbuzných) nedostanu ani korunu, ale to je jedno, ať si každý myslí, co chce. Spíš by zajímaly vaše názory na to jesli radši novou nebo bazarovou silničku :)

                0 0
      • Dumbíček  

        Trochu si přidej a když máš možnost slevy tak jdi do tohodle http://www.scott-sports.com/…55733/218115 Na horáku za 10k by tu z vás nikdo jezdit nechtěl, ale silničku by jste chtěli nejradši zadarmo. A přitom je to naopak. Silnička má mnhem větší životnost, pokud si na tom neusteleš, tak 20–30 000km bez větších investic vydrží. Budeš měnit jen řetězy a sem tam pláště.

        0 0
        • Huugo  

          Díky za radu! Jde o to, že silničku chci jen jako „doplněk“ k bajku, takže se mi do ní nechce moc investovat, ale jestli se vyplatí jít do tý S20 a připlatit si těch 7tis, tak radši budu ještě chvíli šetřit.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Ve chvíli kdy jsem se dostal s bikem na kvalitativně stejnou (možná i vyšší) úroveň se silnicí tak jsem na ní přestal jezdit. Jako doplněk to moc nefunguje.

            0 0
            • Huugo  

              Neplánuji že bych na ní najížděl x tisíc km za rok, ale určitě se nebojím, že bych jí nevyužil. Někdy mám chuť jet jen po asfaltu, ale to je na bajku dost nuda, takže proto si chci pořídit nějaou tu „základní“ silničku.

              0 0
            • PjSky  

              Jezdim na obojim. Rikam to porad, oba typy kol maji neco do sebe. A taky zalezi co na tom kole delas, jestli vyjedes jeden kopec a pak se valis dolu lesem (sjizdec) tak ti verim ze ti silnice nevoni.. ja sem clovek co vzdycky chtel nahoru (do kopce) ;)

              Kdyz je v lete horko, na bike me nedostanes, ale silnice je porad nadhera, clovek ujede poradny kilometry (napr. k vode) a nenadre se (neni mu takovej hic)

              0 0
          • Dumbíček  

            Je to investice na dlouho. A pokud máš tu možnost koupit se slevou, tak za 18K kolo na 105ce, s karbonovou vidlí je rozumná investice. Samozřejmě je to zase kolo s kompromisy, vidlice má hliníkový krk, pláště jsou tam základní, kola jsou take základ… Ale na běžné ježdění v řádu tisíců km za rok, podle mě bohatě vyhovující. Ale určitě se tu najdou povolanější silničáři než jsme já.

            0 0
            • MlokCZ  

              Investice na dlouho to je ale pouze v případě, kdy má jistotu, že silnička je pro něj to pravé. A pokud silničku dlouhodobě nejezdil, tak se tohle předem těžko odhaduje.

              0 0
              • Flegmatik  

                Asi tak. Aby nekoupil zbytečně drahou silnici a po dvou letech nevyužití ji zase neprodával (viz spousta inzerátů).

                0 0
              • McBlacky  

                koupí si lepšího fulla a pá pá silnice :)

                0 0
                • MlokCZ  

                  Nebo dopadne jako já loni. I přes spoustu let na silničce a přes to, že jsem moc dobře věděl co silnička znamená a věděl co mi na ní dříve vadilo a s tou novou co jsem loni pořídil jsem všechny hlavní problémy vyřešil (hlavně posed a trocha toho pohodlí), tak i přesto šla po měsíci a kousek zase pryč.

                  0 0
                  • JSt  

                    tak ono, jakmile jsi vyresil vsechno, co ti na ni vadilo, vzniklo tak osklive kolo, ze jsi se na nej nemohl divat. proto jsi ji po mesici poslal do sveta. sesmolit si neco pekneho, nechas si ji ;-).

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Tak vzhled je to poslední co by mi mohlo odradit. Ale to, že mi teď už budou vyloženě vadit berany (a vyzkoušel jsem více kousků různých tvarů) jsem fakt nečekal.

                      0 0
                      • Rychlej turista  

                        Vzhled a tvar silničky je po desetiletích evolučního vývoje už prakticky neměnný. Vymýšlet proto cokoliv jiného je kontraproduktivní a nutně vede k takovým závěrům, které tady prezentuješ.

                        Raději trochu jetou, ale lehoučkou raketu, než sice novou, ale těžkou mrchu.

                        :-)

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Už potřetí s tebou souhlasím, opakování matka moudrosti :)

                          0 0
                        • MlokCZ  

                          Tu první větu jsem tedy vůbec nepochopil. O tvaru silničky tu nebyla žádná řeč. JSt narážel na některé nestandardní prvky, co jsem na silničku dal (jako třeba 11/32 kazetu + trojplacka + biková přehazka).

                          A s tím přehnaným významem váhy u silničky se tu nestotožňuju jen já (v tomto vláknu).

                          A třeba jecnak tu psal v historii jakou zhruba ztrátu udělá jaká váha navíc na poměrně kopcovité dlouhé trase. A bylo to pro rychlou jízdu a dost velkou průměrnou rychlost, kterou tu zajede jen pár jedinců.

                          A i přesto ta ztráta kvůli navýšení hmotnosti byla velmi malá. Zkusím to dohledat.

                          Co je pak divného na mojich závěrech, když ta menší váha na té silničce nepřinese téměř nic ani chrtům. Teď samozřejmě nemluvím o závodech, kde i každá sekunda dobrá. O tom ale vlákno není když to chce zakladatel jako doplněk na 2tis. km ročně.

                          K čemu je tedy ta váha tak podstatná při použití silničky jen pro občasné ježdění jako doplněk k biku, když udělá i chrtům jen velmi malinký rozdíl na průměru?

                          Vysvětli mi tedy, co jezdci typu zakladatele vlákna při popsaném použití tak skvělého ta o něco nižší váha silničky přinese? A nezapomeň přihlédnout k tomu, že váží 90kg a že u silničky je to vždy o hmotnosti celku.

                          A u biku ta váha způsobí to samé co u silničky (a i ten rozdíl v průměru může být větší díky kopocovitějším trasám na biku) a k tomu dalších spoustu vlastností ohledně ovladatelnosti a technicky v náročnějším terénu.

                          Tedy u biku nižší váha přinese výhody i těm, kteří to na průměru ani nezaregistrují.

                          Znovu ale opakuji, že nic nemám proti lepší jeté silničce ve slušném stavu (a také bych klidně šel do téhle varianty, ale nebylo by to až tak kvůli hmotnosti) a znovu opakuji, že jsem to psal už ve třetím příspěvku tohoto vlákna (tedy hned na začátku).

                          0 0
                          • treatt  

                            Zeptám se jinak. Fakt máš pocit, že karbonová raketa o sedmi kilech nepojede úplně jinak, než deseti kilová stará hliníková mrcha?

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Ale jistě, lépe pojede. Debata ale není jestli pojede nebo nepojede rychleji.

                              Jednak příklad je extrémní a o tomhle to ve výběru tazatele nebude. V tom příkladu to nebude vůbec jen o 3kg, ale také tam budou třeba mnohem lepší kola (nejen lehčí, ale tužší a s mnohem lepší aerodynamikou).

                              A i ten extrémní příklad, kolik ti to přinese na průměru?

                              Debata byla o přehnaném lpění na hmotnosti. Tedy převedl bych na reálnou situaci u které to začalo. A tedy jestli má připlatit pár tisíc a tím dosáhnou mírného snížení váhy, rám žádný velký rozdíl, kola to samé (opět žádná extra kola).

                              A já na to reagoval, že klidně jít do té tažší levnější varianty a za ušetřené peníze (až zjistí, že silnička je opravdu pro něj to pravé) pak koupit opravdu dobrá kola (která budou mnohem lepší než na té lehčí dražší silničce).

                              0 0
                            • JSt  

                              pocit z jizdy budes mit samozrejme lepsi na lepsim kole. ale ve finale rychlej pojedes o neznatelny kousek a troufnu si rict, ze spis bude zalezet na tom, jak ses vyspal, nez na jaky kolo sednes. ;-)

                              predpokladem je, ze obe kola jsou 100% serizena.

                              0 0
    • Rychlej turista  

      Už jsem to tady psal několikrát, při stejném dotazu:

      Raději trochu jetou, ale lehoučkou raketu, než sice novou, ale těžkou mrchu.

      Dneska se dá pořídit parádní jetá silnička za směšný peníz. Chce to jen trochu času, být ve střehu a hbitý, až se objeví.

      0 0
    • alinceb  

      Já bych rozhodně volil starší, ale lepší. Na CB možná teď nic není, ale klidně bych koukl na aukro, tam se něco najít dá…;) Osobně bych se nebál třeba tohohle Forta , 8sp Ultegra 600, karbonová vidle, 56ka rám…a zbyde ti dost peněz v rozpočtu na případné úpravy (kompakty, sedlo, lehčí kola…?) Na 2000tis./rok to pro začátek určitě stačí…;)

      0 0
      • Dumbíček  

        Tak odkaz vede na Fujinu a za 15k bych jí klidně bral. Jen je to dost velký, neb je to 58cm rám.

        0 0
        • Evilcleaner  

          no pozor, výbava je to za ty peníze super, ale je z hervisu kde stála skutečně hrozně málo, myslím že je to ta za 20k. (a to možná ještě v jejich –20%DPH akci ca.17k) takže bych na majitele klidně zatlačil at jde s cenou dolů, protože moc zatím z ceny nepustil.

          0 0
          •  

            není to ta co stála 2O, tu mám doma a je celá na 1O5 a má i horší kola,jinej vzhled

            0 0
          • pepe19  

            přesně tak,je to ta za 20000,starší model…teď je ještě někde k sehnání za 17OOO nová,takže stlačit dolů

            0 0
        • alinceb  

          Jejda…chybička…:D Měl to být tenhle Fort a teď se tam vyskytla ještě novější Merida Road 909 , ale ta bude asi moc velká…:)

          0 0
          • Dumbíček  

            To máš jedno, stejně ta Fujina vychází podstatně líp jak ten Fort i Merida.

            0 0
            • alinceb  

              To sice jo, ale je moc velká a nad rozpočet…na 2k/rok by ten Fortík bohatě stačil…;) Cena je myslím hodně solidní…

              0 0
        • karliner  

          No a ta aukce na Fuji by spíš měla mít místo v sekci „inzeráty na kola k smíchu“…

          0 0
          • Dumbíček  

            Důvod? Asi mi něco uniká, nebo ty víš jinde, o kole na Ultegře za tyhle peníze? A pokud je v dobrém stavu, tak to není vůbec špatná koupě.

            0 0
            • karliner  

              Člověče, já ti nevím, ale třeba kliky rozhodně Ultegra nejsou, kola jsou ten nejhorší model od Mavicu, brzdy poznat nelze a jestli to kolo (tak, jak ho nabízí) koupil za 40.000, tak by si měl nechat na čelo vytetovat jitrnici :-). Není to úplně špatný kolo (rozhodně lepší, než moje silnička :-)), ale 15.000 bych za něj nedal ani omylem a u 10 bych se hodně rozmejšlel.

              0 0
              • Dumbíček  

                Kliky vypadají od pohledu na http://www.kupkolo.cz/…00_2029.html takže krom estetiky bych v tom problém neviděl.

                To jestli by jsi za něj tolik peněz ty dal nebo ne, je jiná věc, každopádně nebude snadné najít za tuhle cenu srovnatelný kolo. Můžeš hledat, ale podle mě to je cena tak nějak přiměřená, rozhodně to není, nějaká přemrštěná suma k smíchu jak jsi psal. Teda pokud samozřejmě to kolo je prakticky nejetý, to dá rozum. A samozřejmě je to teoretická diskuze k prdu, protože to kolo je strašně velký. :-)

                0 0
                • karliner  

                  Jo, k prdu to je, ale prodávající nepíše pravdu – kolo nemá kompletní sadu Ultegra (horší kliky, horší kola), údajná pořizovací cena je spíše také z říše snů (viz příspěvky o Hervisu), nevěřil bych mu tedy ani najeté km. Prostě typický inzerát z Aukra.

                  0 0
    • Volf  

      Na takovou silničku se vybodni. Těžká mrcha s osmičkou to je jak 80 let. U silnčky bude kilo poznatejnější víc jak 3 kila u bika a hlavně jde o to, že skoro každý kdo ochutná silnici teprve pak pozná co je to skutečná cyklistika a na takovým kole se budeš jen trápit. Než nový low end, tak raději jetou vyšší třídu. Pokud to nekoupáš po úplném praseti, tak silnice je životností skoro věčná. Takže hledej, ptej se po cykloshopech po předváděčkách a podobně a určitě něco najdeš.

      0 0
      • JSt  

        imho je to naopak. u silnice je mezi horsim a lepsim kolem mensi rozdil nez u mtb. na sore/tiagre se svezes uplne vklidu ;-).

        0 0
        • Volf  

          Nemluvím o sadě, ale o kole jako celku. Těžkej hliníkovej rám, těžký kola a osmičkový řazení. Na Deore se svezeš vlastně taky stejně jako na XT.

          0 0
          • JSt  

            tezsi kolo nevidim jako zasadni duvod k trapeni, pokud funguje razeni a brzdy. u lacinyho mtb nebudes mit slusnou vidlicu a ve funkci bajkovych sad vidim vetsi rozdily nez na silnici. aji ta blba sora haze ve stoja v zaberu na pilach, coz treba xt topswing nedava uplne s prehledem ;-).

            0 0
            • Volf  

              co jsem chtěl říct to jsem řekl a dál to nemá cenu rozebírat. Ty máš svůj názor, já mám svůj. Ty pořád mluvíš o úplně něčem jiném než já. Takže si asi moc nepokecáme.

              0 0
          • Smazaný účet  

            Na Deore se svezeš vlastně taky stejně jako na XT. Proto raději SRAM :-D

            0 0
      • nox159  

        U silnčky bude kilo poznatejnější víc jak 3 kila u bika – vahu poznas hlavne tehdy pokud potrebujes zrychlovat… pri bezne jizde po rovine je to jedno takze kilo u silnice nepoznas u biku v terenu poznas vahu hodne

        levna silnice bude težsi ale to je tak vse, bez problemu se na tom bude dat jezdit…

        levny bike bude mit ošizenou vidlici… takze bude ne jen tezky ale i „nefunkcni“…

        0 0
      • MlokCZ  

        Zcela souhlasím s JSt (a že to není tak časté) a noxem.

        U silničky je rozdíl ve váze znát naopak znatelně méně než u biku. Je to přesně o tom, co psal nox, váha je především problémem v kritických situacích (tedy např. prudký náročný výjezd v terénu, který se jede na hranici sil a ještě je nutné zrychlovat na překážky).

        V kopcích se váha projeví sice vždy i při rovnoměrné jízdě, ale i těch kopců bývá na silnici většinou o dost méně než na biku (na silnici jezdím běžně trasy se stoupáním 1%, na biku kolem 2%).

        A ještě k tomu na silničce je znát pouze váha celku s jezdcem a vším co veze sebou. Na biku je kvůli ovladatelnosti, zvedání ke skoku a dalším technickým věcem znát i váha samotného biku nezávisle na váze zbytku.

        Osobně kilo rozdílu váhy na silničce za jízdy ani nepoznám (zkoušel jsem kdysi slepý test), pokud není na rotačních částech.

        A oproti tomu na biku se hodně věcí hodně projeví na funkci a chování kola v terénu a není to vůbec jen o tom být o pár sekund rychlejší.

        Klidně bych šel do té levnější. Tu nejprve vyzkoušel, jestli bude sedět nebo nebude (v mojem okolí třeba hodně lidí co nadšeně pořídilo silničku na ní pak stejně téměř nejezdí). A když ano, tak za ty ušetřené peníze bych koupil nějaké výrazně lepší kola (která nebudou ani na té mírně dražší).

        PS: Měl jsem za svoje ježdění už možná 8 silniček (a i nějaké ty kilometry na nich najeté mám, i když jsem je dost rychle střídal, takových 30–40tis. km to bude minimálně) a z toho 2 byly velmi slušné dražší cenové kategorie a naopak jedna úplně nejlevnější plečka, ty zbylé něco mezi tím.

        Na té nejlepší se mi jezdilo o trošku lépe, ale moc velký rozdíl to zase nebyl a třeba na průměrech to téměř nebylo znát.

        Jediné co je trošku více na silničce znát jsou kola (protože kromě váhy a tuhosti mohou i slušně zlešpit aerodynamiku), ale ani u těch kol to neudělá tolik i když jsou opravdu slušná (poslední jsem jezdil FuRa1 2-way FIT).

        0 0
        • Rychlej turista  

          Co ti na to říct? Jedině snad, že

          raději trochu jetou, ale lehoučkou raketu, než sice novou, ale těžkou mrchu.

          :-)

          0 0
          • MlokCZ  

            Proti lepší ojeté silničce za podobnou cenu (jako nová) nic nemám, což je vidět hned v mojem úvodním příspěvku v tomto vláknu.

            To ale nic nemění na tom, že hmotnost u silničky je méně důležitá než u biku.

            0 0
    • otas43  

      Nedávno jsem řešil podobný problém, měl jsem strop 15 tis. a našel jsem 1000 km jetou Meridu na Tiagře, s karbon vidlí nebo novou na Soře s hliníkem. Nakonec klapla ojetina a jsem spokojenej.

      0 0
    • Volf  

      http://www.bradsky.cz/…a-c-135.html

      Koukni na slevy.

      0 0
    • prvniodkonce  

      Na 2 tisíce stačí cokoliv, hlavně ale ne na Soře.

      0 0
      • mr.antik  

        V čem jsou hlavní rozdíly levných silnčních sad? Vím, že já bych na bajku třeba pod XT/X.7 nešel, ale pokud vezmu silničku na tisíc km ročně tak bych uvažoval něco levnějšího (na úrovni bajkového Deore :-)

        Mě stávající silnička vyhovuje, je to asi 12 let stará komplet 105, sedmikolo, řazení na rámu. Ale bohužel bych potřeboval menší rám a pochybuju že se ho vyplatí měnit za nový

        0 0
        • Dumbíček  

          No to si děláš prdel, ne? Sedmi kolo s řazením na rámu… Když si koupíš něco s duály a desítkou, váha 9kg a níž, tak budeš mít pocit že sedíš na raketě! :-) Samozřejmě nemá asi pro tebe smysl kupovat něco drahého, pokud najedeš 1000km.

          0 0
          • karliner  

            Od kolika km má smysl koupit něco s duály a desítkou v uvedené váze?

            0 0
          • mr.antik  

            no jasně, proto mě zajímá, v čem tkví nevýhody Sory, Tiagry… Zda se po roce rozpadnou nebo tak špatně řadí?

            0 0
            • karliner  

              Sora je pro hobíka úplně v pohodě.

              0 0
              • mr.antik  

                Takže třeba Tiagra je takové Deore?

                0 0
                • karliner  

                  To já netušim. Kromě favoritu s řazením na rámu a mé Sory jsem jel už jen na silničce s sadou DuraAce. Rozdíl asi 800% v ceně jsem nezaregistroval.

                  0 0
                • Martin  

                  hodně přibližně ano. ale tiagra mi přišla, co se týká spolehlivosti, seřizování, pocitu z řazení, mnohem lepší než deorko

                  0 0
                  • mr.antik  

                    dík, to bude asi moje maximální cílová skupina, když se nic rozumnějšího neobjeví na bazaru

                    http://www.mojekolo.cz/…gtr-series-3

                    0 0
                    • Dumbíček  

                      To vypadá na rozumný kompromis. Samozřejmě žádné dělo, ale své to odvede, rozhodně to při tvých kilometrech neutýráš ani za deset let. :-) Kompromis jsou tam kola a hold Tiagra, neb je to devítka.

                      0 0
                  • JSt  

                    soru bych radil na uroven deore uz podle ht2, celokovovyho saltru, 9spd. s tim, ze ta sora funguje lip nez xt :-)).

                    0 0
          • nox159  

            ja teda nevim jeszli jsem na 20 let stare silnici 2×6 ( myslim) sada gippieme ( nebo jak se to pise) a proti 9kg silnici na ultegre jsem moc velky rozdil nepoznal… ( jen ze mi nedrncalo predni kolo protoze na stare jsem mel fest kleply rafek a galuska byla lehce nakrivo nalepena :D

            0 0
            • Jarque  

              9kg silnice na ultegře? To muselo mít rám vylitý olovem, ne? :D

              0 0
              • nox159  

                obyč kola, velikost XL jinak ma cca 9,6kg :D

                mam ji vlastne v profilu tak se podivej ;-)

                0 0
                • Jarque  

                  Koukal jsem na ní. Je fakt že velké velikosti asi dělají dost velký nárůst váhy. A tyhle meridy taky nejsou nejlehčí. Měl jsem road 901 a ta měla v Mku tuším 1,68kg. Teď mám levnou najížděcí mrchu na soře s 9,5 kg, 54cm.

                  0 0
                  • nox159  

                    jako me vysla kolem cca 15–16k takze si nestezuju

                    mam ji taky jen na najizdeni km

                    0 0
                    • Jarque  

                      Za ty prachy luxus, to je tak polovina MOC.

                      0 0
                      • nox159  

                        nebyla nova.. ale co, vymenil jsem retez a pohoda, vic bych do silnice jiste stejne nevrazel nema to pro me smysl mozna casem…

                        0 0
        • Rychlej turista  

          Hlavní nevýhodou levných sad je váha. Prostě nízká, třebaže nová sada, nikdy nepojede tak rychle, jako sada sice jetá, ale vyšší. Řazení na rámu se dá přežít (ale při jízdě v balíku nebo v kopcích je to bezpochyby nevýhoda), co se ale přežít nedá, je nedostatek převodů. Na silničním kole, pokud až do 17z nejsou odstupňovány po jednom zubu, tak ty převody prostě chybí. Samostatnou a nejdůležitější kapitolou na silničce je aerodynamika, počínaje správným posedem, přes málodrátová kola a konče nevlajícím oblečením. Pokud biker nepochopí význam aerodynamiky a nepodřídí se ji, nikdy nezjistí, že se na kole dá jezdit rychle, nikdy se z něj nestane silničář a nikdy nepozná pocit z rychlé jízdy.

          0 0
          • nox159  

            to same by se dalo rict o silničarovi – dokud nepochopi ze bike je o jizde v terenu tak to bude porad silničar na horskem kole upravenem po vzoru silnicniho ktery jezdi po polnačkach kterym rika teren… ;-)

            to neni naražka to je konstatovani faktu – ja silnici mam ale nikdy nebudu vypadat jako silničař ani jim nikdy nebudu… posed mam prizpusobeny komfortu ovladatelnosti… ne aerodinamice… :)

            0 0
          • mr.antik  

            nutno dodat, že ani silnička ze mě neudělá silničáře. Abych si kupoval speciální pedály, boty, elásťáky, helmu atd…

            Chápu to jen jako jiný alternativní druh pohybu po asfaltu, žadnej peloton, žádnej balík, hák, tréning…

            Pro mě je nejdůležitější kapitolou geometrie rámu (potřebuju fakt malej) a aby to přežilo naše silnice. Klidně bych bral nějakej starej rám, ocel, hliník, je to jedno, ale co to sleduju tak je to samá velikost 56, 58 apod… Já chci sloping, délku tak 55…

            0 0
            • Rychlej turista  

              Na silničce trošku větší rám až taková tragédie není. Na 56 se vejde i většina menších lidi.

              0 0
              • mr.antik  

                samozřejmě, mám asi 54 (nebo 53, z hlavy nevim), ale je to prostě moc dlouhý.

                0 0
                • MlokCZ  

                  A představec nemůžeš zkrátit (že bys už měl nějaký moc krátký)?

                  A pak taky si můžeš pomoct jinými řídítky (kratší drop i reach).

                  0 0
                  • mr.antik  

                    Představec mám 8cm, berany spíš z těch menších. Vodorovná délka (oko představce-střed sedlovky) je 64cm, stejně jako na MTB.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Tak to je už blbý, to je ten rám prostě moc dlouhý a to o docela dost.

                      0 0
                      • mr.antik  

                        O kolik by to tak cca by to mělo být kratší? Ještě by se dalo možná hnout o 1–2cm sedlem

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Tak přesná hodnota není, ale aspoň tak o 2–3cm. Může ale být i ještě nepatrně více, vždy můžeš zase dát naopak mírně delší představec než 8cm.

                          A sedlem bych určitě nehýbal, pokud je správně vůči klikám/středu.

                          0 0
                          • t29  

                            tzn. efektivní délka rámu 62 cm pro MTB odpovídá cca 58 cm u silničky?

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              U silničky má být rám prostě o něco kratší. Nedá se zase říct, že zrovna 62cm odpovídá 58cm.

                              Když už, tak srovnávat s představcem dohromady, protože můžeš chtít cíleně vozit úplně jinak dlouhé představce.

                              A i použitá řídítka to ovlivní (a to řídítka u obojího).

                              0 0
                      • t29  

                        OT: o kolik přibližně má být posed s berany kratší než s rovnýma?

                        0 0
          • JSt  

            treba to plati pro tebe, u me to o tom co pises rozhodne neni a hadam, ze takovych jako ja bude vetsina.

            za sebe mam vypozorovany, ze na lehcim kole se mne zda, ze jedu rychlej, ale v cili mam ± stejny cas jako na tezsim. u bajku ma pro me hmotnost smysl, akorat kdyz musim kolo vlacet v rukach, pres neco nesjizdnyho :-)).

            0 0
            • mr.antik  

              Asi tak. Když je silnička lehčí než bajk, je to v pohodě :-))

              0 0
              • Dumbíček  

                Tak to už by byla veliká tragédie! Já vím že tady na BF to ikdo nebude chtít přiznat, nebo spíš je to takový furiantský folklor, ale silnička je vypiplaný super sportovní stroj a horák je pořád odolný, robustní a těžký tank.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Tak dalšího koho se zeptám. A otázka je obecná pro všechny, co lpí na každém gramu na silničce.

                  Co vám objektivně přinese dejme tomu 1kg váhy na silničce dolů? Tím myslím třeba konkrétní zlepšení průměrné rychlosti na nějaké trase, apod.

                  0 0
                  • Dumbíček  

                    Tak odpovím ti oklikou. Měl jsme ocel silnici se sedmikolečkem, řazení na rámu. Pak přešel na obyčejné kolo co mám v profilu, kombinace Al/karbon 9kg komplet i s taštičkou, pedály… No a pocit z jízdy o 100% lepší, komfort řazení, jemné odstupňování desítky, méně drncá, ze sedla jede znatelně líp, atd, atd. Nedokážu posoudit co dělá váha, co lepší rám, zapletená kola… Nezávodím, nikdy jsem nejel stejný úsek na obou kolech hned za sebou, abych změřil čas, AVS. Ale pocit a o ten mi na kole jde, je nesrovnatelný!

                    Stačí takhle?

                    0 0
                    • JSt  

                      s timhle souhlasim bez vyhrad. ;-)

                      0 0
                    • MlokCZ  

                      Nestačí, protože si přešel z nějaké z prominutím divné silničky (a i ty levnější silničky co se tu řešili jsou o dost lepší).

                      I když by vzal tazatel z toho co se tu řešilo něco nejlevnějšího, tak to bude hliníkový ne naprosto měkký rám, slušně fungující dualy (i když třeba ne desítka).

                      Zkusím pár protipříkladů z mnoha silniček, co jsem jezdil.

                      Jedna z těch dvou nejdražších a nejlehčích silniček (hliníkový Giant rám, nepohodlná ale tuhá kola) byla naprosto jasně nejméně pohodlná silnička, co jsem kdy jezdil. Tedy komfort mnohem horší i než na té nejlevnější plečce co jsem kdy vozil.

                      Naopak ta nejlevnější mrcha, co jsem jezdil, tak patřila k tomu nejpohodlnějšímu co jsem jezdil (díky ocelovému rámu i vidlici a pohodlným kolům).

                      Pouze poslední silnička, která je ta druhá drahá, co jsem jezdil byla taky pohodlná a to jen proto, že jsem ji celou s tím cílem stavěl (a to díky rámu, vidlici, sedlovce a bezdušákům).

                      Co se týká toho, jak která jela, tak jednoznačně pocitově nejlépe jel ten Giant. Ta poslední drahá (Spešl Roubaix) jela tak středně.

                      A kdysi ta levná ***** nejela o moc hůře.

                      Ty rozdíly jak to pocitově jelo byly celkem malé.

                      A o nějakých větších měřených rozdílech nemohla být ani řeč.

                      0 0
                      • Dumbíček  

                        Co se snažíš dokázat? K čemu se nás snažíš dostrkat? Pokud chceš syšet, že silnička stačí levná plečka a pojede, nebo, že jediný do čeho se vyplatí investovat a snažit se snížit hmotnost je bajk? Nevím, nějak ti neorzumím, co tu obhajuješ, nebo spíš prosazuješ.

                        0 0
                        • karliner  

                          No, já se tady na něco ptal, asi to nějak zapadlo, jak to teda je?

                          0 0
                          • Dumbíček  

                            To ti nikdo nepoví, teda aby někdo další nepřišel s jiným názorem. Za mě se to vyplatí vždy.

                            0 0
                            • karliner  

                              No myslel jsem, že když na 1000 km nemá smysl nic drahého kupovat, že se dozvím, kdy to smysl už má, páč o nové uvažuji a doteď na žiletce najedu tak kolem 2000 za rok..

                              0 0
                              • Dumbíček  

                                To je a vždy bude v konečném důsledku jen a jen tvé rozhodnutí, s tím ti nikdo nepomůže. Záleží jak jsi na tom finančně. Ber to tak, že 2000km to dělá ± 80 hodin v sedle ročně. Já osobně bych to neřešil, určil si finanční strop a hledal nějaké kolo na desítce. Zvážil, jestli mi sedí řazení Campa, Shimano, nebo Sram a určitě nejaké kolo najdeš.

                                0 0
                                • mr.antik  

                                  v čem je ta desítka o tolik lepší? Já třeba dost měnim tempo (koho by to bavilo šlapat pořád stejně), tak mě stačí to 7 kolo…

                                  0 0
                                  • Dumbíček  

                                    To je marný. :-) Zapomeň na všechno, co jsi tu četl a jezdi dál krokem bahnem.

                                    0 0
                                    • mr.antik  

                                      nemusí to být bahno, ale jezdit nějaký rovinky ve smogu a prachu proti větru mi radost neudělá ani na topmodelu dražším než auto. Když vezmu, že v okolí baráku mám tak tři čtyři rozumný okruhy (dost členitý s převýšením, mimo hlavní tahy a po slušným asfaltu), tak asi chápeš že větší investice do silničky je mimo mísu…

                                      0 0
                              • Hroch obojzhivelnyj  

                                Max.cena = Ekm x Ff x Mf x Af

                                Ekm: Ocekavane km za rok az se stanes na novem kole chrtem

                                Ff: financni faktor: tvuj prijem/prumerny prijem

                                Mf: soucin macho faktoru:

                                Mf pro karbon 2–4, Titan Mf az 5, Campagnolo Mf 1.8, Merida, Author Mf 0.75, kompakty Mf 0.9.. atd.

                                Af: 10>Af>60-vek. Po 60 pry uz nema cenu nic kupovat, to uz je jen pridelavani starosti pro dedice. Rikala kolegyne, kdyz ji bylo 60.

                                V Tvem pripade si zahrn do nakladu jeste poradneho budika :P

                                0 0
                          • R-A-D-I-U-S  

                            Od 0Km se to vyplatí…kvúli dobrému pocitu z jízdy. (jezdíme přeci pro radost)

                            0 0
                          • Jirikus  

                            Jestli 10, 9 nebo 8 převodů je, pokud nejsi závodník, úplně jedno, ale řazení v pákách je podle mně nutnost, hlavně z hlediska bezpečnosti, je totiž velký rozdíl, jestli řadíš a držíš se pák a řadíš a hledáš někde na rámu páčku přehazovačky. Je to má zkušenost, kdysi ocelový fort RO 78 s řazením na ramu, teď už starší ale pořád ok fort slc v profilu.

                            0 0
                      • treatt  

                        No ale my nemůžem za to, že sis nikdy nepostavil sice pohodlnou, ale raketu :-P

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Ta poslední loňská silnička byla skoro to nejpohodlnější co lze dnes vůbec postavit (ještě kola by se dala možná pohodlnější, i možná ani moc ne kvůli zachování bezdušáků, které dělají z toho pohodlí hodně aniž by to hůře jelo).

                          A na to pohodlí jela parádně, zařadil bych ji asi hned za tím supernepohodlným Giantem (z pohledu jak jela) z těch co jsem měl.

                          To jak ten Spešl Roubaix jel byla jedna z věcí s kterou jsem byl naprosto spokojený. Pryč jsem ho dal úplně z jiných důvodů (specifických pro mě) jako třeba ten nečekaný problém s berany (které jsem nikdy už žádné silničky dříve neměl).

                          Jen prostě ty rozdíly mezi nejlevnější silničkou co jsem měl (stále asi 10tis. kdysi a byl to nový kousek) a nejdražší byl hrozně malý.

                          Kontrolní trasu (docela kopcovitá trasa) jsem na všech silničkách vždy jezdil kolem 26km/h a rozdíly byly v desetinách. A to mohly být větší rozdíly díky tomu, že to bylo jeté vždy jiný rok (neměl jsem svoje silničky nikdy dvě najednou).

                          0 0
                  • treatt  

                    Hele a jezdíš jen na průměry, nebo taky na pocit? Já teda nevím, ale když se zvednu ze sedla a když se na staroušovi jen tak šinu gumově vpřed a pak sednu na jednici a ono to prostě vypálí dopředu…to je poněkud jinde. Hele, na naší okresce bude Audi S4 s dobrejma gumama asi stejně rychlý, jako Enzo. Ale nebudeš mi říkat, že tím pádem Enzo není rychlejší auto se zcela jiným řidičským zážitkem, ne? :)

                    BTW máš klasickou křivku, že čím lepší materiál, tím se rozdíly zmenšují. Co vím, tak Tomáš nikdy nejezdil na nějaký totální plečce, vždycky to mělo aspoň rozumný kola. A o to tady jde především, když vezmeš levnej šrot, tak jsou na tom zbědovaný kola, co fungujou jako těžítka a pohlcovače energie..

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      U toho jeho srovnání šlo ale pouze o vliv hmotnosti, nic jiného jsem tím nechtěl říct.

                      A přece ta kola jsem sám zdůrazňoval a celou debatu jsem začal tím, že bych klidně vzal levnější těžší silničku, vyzkoušel jestli mi silnička vůbec sedne a pak za ušetřené peníze vzal opravdu dobrá kola.

                      A tím měl ve výsledku třeba o pár gramů těžší silničku než byla ta dražší, ale s mnohem lepšími koly.

                      0 0
                      • karliner  

                        Ještě by to chtělo rozebrat vliv levnější a těžší silničky (na rozdíl od nějaké solidnější) na rozhodnutí jestli ti sedne.

                        0 0
                      • treatt  

                        Dobrej nápad. Dal bych třeba celohliníkovej ultralevnej rám s alu vidlí a na to třeba Fulcrum 1. Určitě bude spokojen :)

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Opět přeháníš oproti tomu co tazatel řešil. Konkrétně se ptal na

                          http://www.scott-sports.com/…55737/218122

                          a šlo o to jestli připlatit na

                          http://www.scott-sports.com/…55733/218115

                          Rám na obou totožný, vidlice taky. Takže v levnější variantě toho kompletu by měl horší sadu. A za to by pak dal sice lepší kola, ale rozhodně ne FuRa1, když rozdíl těch kol by ho stál 7tis. Kč.

                          A kdyby mu silnička nesedla (což nemůže zatím tušit), tak by ušetřil 7tis. Kč.

                          0 0
                    • MlokCZ  

                      A pocit je samozřejmě důležitý i pro mě. Já ale ani ten pocit v tom jaký je rozdíl jak to jede moc nemám.

                      Jenže když to pocitově opravdu vypálí, tak na druhou stranu se to většinou stává velmi nepohodlná ta silnička. A jedno jde proti druhému.

                      0 0
                      • nooski  

                        No silnička nebude nikdy pohodlná jako gauč doma. Silničky primárně nejsou stavěné na pohodlnou jízdu, to je prostě fakt. Pokud ti nesedl Spešl, tak bych spíše doporučoval cyklokrosku, pláště se suveréně podílejí na pohodlí nejvíc. Bikeři nedělejte ze silniček to, co nejsou ;-) Silnička, pravá silnička, musí fičet jak vítr, přenášet jezdcovu sílu co nejvíc vpřed a jezdec na ní nemůže sedět jak na hajz.. záchodě.

                        0 0
                        • Dumbíček  

                          Konečně někdo, kdo pochopil, o čem kolo je. Kolo, né bajk! :-)))

                          0 0
                        • nox159  

                          podle tvoji deficine…

                          je nekomu vlastne k něčemu silnice, když se nebavime o zavodech? ;-)

                          0 0
                          • nooski  

                            Nevím jak ty, ale já se rád projedu rychle a to i do kopce nebo proti větru, kde je silniční posed perfektní. A když si z radosti chci pořádně vyšlápnout menší prudký kopec na sílu, tak jsem jo rád, za tuhý pevný rám. Jsem nezávodní divočák :-)

                            0 0
                            • nox159  

                              tebe vytrhne ztrata 5 min na 2 hodinove vyjizdce?

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                Kdyby to ale opravdu dalo těch 5 minut na těch dvou hodinách, tak by to aspoň nějak znát bylo. Když je to ale třeba jen řádu desítek sekund na dvou hodinách…

                                0 0
                                • nox159  

                                  podle toho jake kolo resis… nejak se to tu zvrhava a uz nevim jestli se resi silnice x bike nebo ty 2 silnice jedna lehka druha tezka…

                                  0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Tak to je fuk, co se řeší, vezmu to pro obě varianty.

                                    Na bike x silnice je ten rozdíl 5 minut na dvě hodiny moc málo i pro mojí pomalou jízdu.

                                    Záleží na profilu (čím více rovina, tím větší rozdíl díky lepší aerodynamice na silničce). I na docela kopcovité trase jsem na silničce rychlejší o 10% na průměru oproti biku s RR UST. To jsem kolem 12 minut na dvou hodinách na kopcovité trase. Na rovinaté bude rozdíl výrazně větší.

                                    A dokážu si představit, že výkonnější jezdci budou mít ten rozdíl klidně ještě větší.

                                    A moje předchozí reakce byla na ty dvě silničky s rozdílnou vahou, že tam to nedá 5 minut ani omylem.

                                    0 0
                                    • nox159  

                                      clovek dokaze postavit trasu tak aby byl na biku rychlejsi nez na silnici i kdyz se pojede jen po asfaltu… ;-)

                                      jinak rekl bych ze v nekterych pripadech budu na 9kg HT s pevnou vidlou rychlejsi než na silnici s vahou 9,6kg :D a je to furt bike x silnice a pohodni na tom biku je porad nekde jinde nez na te silnici…

                                      0 0
                                      • MlokCZ  

                                        Tak beru automaticky, že na silničce jezdím jen rozumné trasy a trasám s delšími úseky s extra mizerným asfaltem se vyhýbám.

                                        To beru prostě jako vlastnost silničky, že omezuje kudy jezdit.

                                        0 0
                                        • nox159  

                                          nejde o extremne rozbite sjezdy… ale staci poradne stojky kde se na silnici proste budes trapit na tezky prevod a nez vyjedes nahoru tak budes fest dodelany…

                                          0 0
                                          • MlokCZ  

                                            Tak to je pouze problém toho jaký si tam dáš převody. Ty musí být vždy dostatečné tomu, aby k tomu co píšeš nedošlo a aby stačily na pro tebe vyhovující kadence na všechny kopce co jezdíš.

                                            Taky proto já s mojí výkonností jsem sáhnul u té poslední silničky k trojplacce 30/39/50 + 11/32 kazeta a tohle mi sedělo dobře (včetně odstupňování 10-tkové 11/32 kazety).

                                            0 0
                                            • treatt  

                                              Nebo jinak. Je to jenom vo nohách :) asi nikdy nezapomenu, jak jsem si dával na krev kašpárka 26ku vzadu na kompaktech a Tomáš mi na fixie 50–15 odletěl kamsi vpřed :)

                                              0 0
                                              • MlokCZ  

                                                Tak o výkonnosti to je především, o tom není pochyb. Proto je třeba ty převody té výkonnosti přizpůsobit.

                                                0 0
                                      • Dumbíček  

                                        Stejný jezdec bude na silnici na žiletce vždy rychlejší a jízda pohodlnější. Není v ČR běžných kopců, kde by převody na silničce nestačily. Vždy budou lepší jízdní vlastnosti na straně silničky, to je prostě vývojem dané a dělej co chceš, říkej tady co chceš, ale jak praví klasik, můžeš s tím nesouhlasit, můžeš o tom pochybovat, ale to je tak vše, co s tím můžeš dělat. :-)

                                        Silniční kolo lidé postavili, né proto, aby bylo nahovno, ale proto, že je to ideální řešení, ověřené desetiletími. Úzké pláště nahuštěné na vysoký tlak, jedou lépe, značně menší valivý odpor, než traktorový vzorek na horáku. Tenký tuhý rám, je lehčí, vezeš menší mrtvou váhu než na bajku, výhoda na straně silničky. Tvar rámu umožňuje ideální posed, nejlepší možný přenos síly, malý odpor vzduchu. Zase výhoda na straně žiletky. Berany, umožňují několik způsobů úchopu, opět výhoda na straně silničky. Zkrátka, nenajdeš nic, v čem by byla na silnici výhoda na straně bajku. Vzdej to, je to zbytečný, nikoho kdo má IQ vyšší než mihule, nepřesvědčš o své pravdě.

                                        P.S. Mihule je jedna z nejjednodušších ryb, mající defakto jen reflex na potravu. V literatuře se uvádí jako příklad tvora co má IQ 8. To jen na vysvětlenou.

                                        0 0
                                        • nox159  

                                          ja znam tvora co ma IQ 6 a bydli par km ode me a je to chytry kluk ;-) :D

                                          Úzké pláště nahuštěné na vysoký tlak, jedou lépe, značně menší valivý odpor- ne ;-) valivy odpor maji vyssi ale aerodinamicky nižši a aerodinamicky je dulezitejsi tak proto jsou tak uzke… :)

                                          jinak pouziju takovou hnusnou otazku a zajima me jestli dokazes argumentovat.

                                          vychvalujes tady jednu vec a rikas ze je lepsi nez ta druha tak se chci zeptat kolik si toho najezdil na fulovi a jaky ful to byl ;-) pokud si na zadnem nenajezdil aspon 5k km tak nevim co srovnavas ;-)

                                          0 0
                                          • Rychlej turista  

                                            Heleď noxi, jako neuvěřitelně se tady bavím, ale pokud se nechceš stát etalonem totálního znemožnění, neměl bys tak zaníceně teoretizovat o něčem, o čem vůbec nic nevíš a opakovat moudra lidí, kteří o tom taky nic neví :-)

                                            0 0
                                            • Martin  

                                              nejsi sám, kdo se tu baví… ale já byl ve dvaceti taky tele :-)

                                              0 0
                                            • nox159  

                                              ja se taky bavim :)

                                              jinak cekam na jeho odpoved, pokud jezdil jen silnicu a nejakeho obyč bika tak nemuze soudit jak pohodlny muze byt full… ;-)

                                              0 0
                                              • Martin  

                                                a taky jak efektivní na asfaltu

                                                0 0
                                                • nox159  

                                                  samozrejme i to – ale pokud ho nejzdil tak soudit nemuze ;-)

                                                  0 0
                                                  • Martin  

                                                    no já jel na fullu taky jenom párkrát, ale umím si docela dobře představit, jakej mrsk by bylo jet na fullu třebas trasu Olomouc – Luhačky nebo na Praděd. samozřejmě na otočku.

                                                    a do záznamu bych rád uvedl, že na silničce taky najedu asi 2000 km/rok

                                                    0 0
                                                  • nox159  

                                                    podle toho jaky full ale na silnici by to bylo jiste rychlejsi a nadrel by ses min – pokud bys mel moznost volby idelanich prevodu pokud bys mel moznost volit jen klasicke prevody a mel bys hoodne nizkou vykonnost a nechtel bys tlacit tak by ses na fulovi nadrel min a dal bys to ve vetsi pohode…

                                                    na fulovi by si mohl jet treba porad v ZDV ale na silnici diky tezkym prevodum bys musel jen treba i nad ANP (abys udrzel idealni kadenci) a to by ses nadrel vic než na tom fulovi a v extremu bys mel problem dojet…

                                                    ale samozrejme na dlouhe trasy po asfaltu je silnice vhodnejsi

                                                    30 km po asfaltu je celkem jedno na cem to pojedes rozdil v rychlosti bude cca do 5 min. ( ale pohodli bude na fulovi jiste větši)

                                                    0 0
                                                  • Internaut  

                                                    OMFG

                                                    0 0
                                                  • treatt  

                                                    :-D Ty jsi rozenej bavič :)

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    s fullem teda na asfaltu zkušenosti nemám, ale když na stejné trase srovnám 29" (sic) HT a silničku, tak na biku se nadřu víc, zatímco silnička letí. ano, i na biku můžu jet v ZDV, ale jakou rychlostí?

                                                    a co se týká výkonnosti – pochybuju, že by někdo s nízkou výkonností jel prasotrasu 190–200 km. navíc, na silničce je možnost použití kompaktů. takže ideální převody jsou trochu mimo. z mého pohledu je rozhodně jednodušší mít optimální kadenci (pro mě 85–90) na cesťáku než na MTB.

                                                    0 0
                                                  • treatt  

                                                    Kdysi mě okolnosti donutily vyjet na silniční švih s kamarádem na fullu. Trpěl jsem jak zvíře :) Naprosto neuvěřitelně se to kroutí, v terénu si toho člověk nevšimne, ze sedla na afaltu do stojky to je najednou šílenost :-)

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    Darkson jel s námi na Giantu AC na klasický Ještěd. I s odstupem času hodnotím vysoko.

                                                    Asi dvakrát jsem to jel na biku se slickama a proti šuntový silnici co mám ted rozdíl mega.

                                                    0 0
                                          • Dumbíček  

                                            To je marný, ano máš ve všem absolutní pravdu a já uznávám, že jsme se mýlil. Vzdávám to, zvítězil jsi a porazil i tu mihuli. :-)))

                                            0 0
                                            • nox159  

                                              jen rekni jestli si jezdil fula nebo ne? to mi staci ;-)

                                              0 0
                                              • JSt  

                                                a tys jezdil na poradne silnicce? :-P

                                                0 0
                                                • nox159  

                                                  podle toho co je poradna… ultegra neni nejnižsi sada

                                                  min na silnici ktera je na urovni te co ma Dumbíček v profilu ano ;-)

                                                  0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    A kampak jsi na ni jel? A kdy to bylo?

                                                    0 0
                                                  • nox159  

                                                    např dneska v obyvaku :)

                                                    jinak bezne na ni jezdim jak se neda do terenu a z jara nejaky ten objem…

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    A co pravidelné společné švihy s chasou, jezdíš? Teprve na nich začneš objevovat, o čem že ta silnička vlastně je. Bez nich se sám z místa nepohneš a nikdy silniční cyklistiku nepochopíš.

                                                    0 0
                                                  • nox159  

                                                    když mužu jedu radeji do terenu :)

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Ve svém okolí musíš mít spoustu silničářů. Za chvíli začnou vylézat z brlohů a pomaličku shazovat tuk. To je ideální doba se k nim přidat s plynule se začít sžívat s balíkem, aniž bys riskoval, že tě to zabije. Fakt to jednu sezónu zkus a pak uvidíš, jestli to stálo za to nebo ne.

                                                    0 0
                                                  • nox159  

                                                    tedka jezdim venku za zimakovi coz je bike, silnicu vytahnu at bude sucho a cisto a az vyschne teren jedu do terenu.

                                                    jako ono to nemusi byt spatne jezdit s balikem… ale jeste se mi nestalo ze bych tady potkal najednou vic nez 3 silničare a jeste k tomu jak dotycne vidivam jezdit na bikovych zavodech tak si rikam takhle bych dopadnout nechtel :D

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Určitě jezdí, stačí si to zjistit. V nejhorším můžeš k Dakotě, do Ostravy to máš kousek a po rovině. Vždycky tam pár lidí je. Spoj se s Racemanem a máš silniční švihy pořešené :-)

                                                    0 0
                                                  • Evilcleaner  

                                                    raceman končí s bajkem, bude dělat porno:-D

                                                    0 0
                                                  • nox159  

                                                    nejak me to ani nelaka… apis bych sel do endura a dal tim smerem, kdybych mel vymenit XC za neco jineho…

                                                    0 0
                                          • JSt  

                                            alivy odpor maji vyssi ale aerodinamicky nižši a aerodinamicky je dulezitejsi tak proto jsou tak uzke… :)

                                            tak to je solidni :-D

                                            0 0
                                            • nox159  
                                              • uzke plaste maji nizky aerodinamicky odpor
                                              • siroke plaste maji vysoky aerodinamicky odpor

                                              to je pravda,

                                              nekde co jsem se tu dival/cetl zak kdyby mely silnicky sirsi plaste tak se snizi valivy odpor ale zvysi aerodinamicky…

                                              0 0
                                              • pepek  

                                                Dynamický, kua dynamický!

                                                0 0
                                              • Internaut  

                                                Širší pláště snižují valivý odpor?

                                                Teď jsem toho Kupku pochopil…

                                                0 0
                                                • Hroch obojzhivelnyj  

                                                  No ono je to do jiste miry pravda

                                                  0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Ono to v reálu opravdu platí i do hodně velkých šířek. I dobré slicky šířky typu 50mm nafoukané na svoje maximum se dostanou na mírně nižší valivý odpor než uzoučké silniční pláště nabušené na max.

                                                    I ty superširoké Big Aplle jsou na tom s valivým odporem velmi dobře a to i přesto, že ani nemají žádnou superrychlou směs (takže je trochu brzdí ta použitá směs).

                                                    Problém je v tom, že ten rozdíl valivých odporů je poměrně malý (ono přeci jen valivý odpor oproti nabušeným silničním rychlým plášťům už není moc kam snižovat a moc nižší zase už být nemůže) a ten široký získá jen málo a oproti tomu je výrazně těžší a aerodynamika taky výrazně horší.

                                                    Takže u hodně širokého pláště stačí jezdit rychlosti už někde kolem 25km/h (tam už je odpor vzduchu významný a už začíná být lehce důležitější než valivý odpor – beru teď slicky, ne nějaký traktorový vzorek, u toho to bude posunuté do vyšší rychlosti díky jeho vysokému valivému odporu) a ta mírná výhoda nižšího valivého odporu se ztratí.

                                                    Pro pomaleji jezdící turisty může být ale takový plášť typu Marathon racer 622–40 velmi zajímavou volbou. Valivý odpor bude parádní (nízký), nárůst odporu vzduchu ještě nebude tak strašný a pro menší průměry se neprojeví moc. A váha je pořád celekm přijatelná.

                                                    0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    To je docela zajímvé. Hlavně by to mohlo být o fous pohodlnější na hrubším asfaltu, ne? Pokud je teda nabušený plášť 21 nebo 25mm poznat

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    nějak nechápu, proč se na silničky rvou tenký pláště a ne macatý slicky. něco mi tu nesedí

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Jestli to nechápeš, tak je to je smutný po tom, co už tu vše bylo napsáno.

                                                    Znovu to rozebírat podrobně rozhodně nebudu, už jen opravdu stručně: AERODYNAMIKA a HMOTNOST.

                                                    Pro 40km/h vycházela optimální šířka někde myslím mezi 21–22mm (tam byl nejnižší potřebný výkon k překonání valivého odporu + odporu vzduchu).

                                                    A kdyby to snad ještě někdo pořád nechápal, tak opět graf srovnání jednotlivých odporů, který už tu někdy určitě byl:

                                                    http://smtp.schwalbetires.com/…g_resistance

                                                    V tomhle grafu už je hranice někde kolem 20km/h (přesně ta hranice záleží na konkrétním plášti a konkrétním posedu a jezdci).

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    so say we all :-)

                                                    0 0
                                                  • Dumbíček  

                                                    Nechci vám do této opravdu smysluplné :-) debaty moc zasahovat, ale co jsem letmo nahlédl na ten odkaz, tak tam relativně menší valivý odpor způsobuje spíš než šířka pláště,průměr kola, tím pádem menší styčá plocha na tečně.

                                                    Každopádně praxe hovoří za vše, silniční plášť na silničním kole je výrazně výhodnější na použití na silnici. A můžete to tu okecávat jak chcete, praxe, mluví jasně. Nebo někdo z vás tu viděl na silničím závodě, počínaje žáčky a konče profíky, jet někoho na něčem jiném, než úzkém plášti? Tak už nechte toho teoretizování a hlavně prosazování svých nesmyslných postojů a smiřte se s tím, že horák, full už tuplem, na silnici prostě nepatří. Není to vina kola, jen je prostě stavěné na jiné použití, stejně tak, jako krom cyklokrosu, nikdo na silničce do terénu nepoleze.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Buď si tu předchozí debatu vůbec nečetl nebo ani ty jednoduché věci nepochopil, jinak bys takovou reakci nemohl napsat.

                                                    Asi tyhle dva výrazy jsou pro tebe příliš složité:

                                                    AERODYNAMIKA a HMOTNOST

                                                    0 0
                                                  • nox159  

                                                    tedka ses předved :D

                                                    0 0
                                                  • Tomahomo  

                                                    Mloku, angličtinou příliš nevládnu, mohl bys mně tedy vysvětlit co vyjadřuje první graf? Pochopil jsem to správně, že podle něj má být celkový odpor při rychlosti 30km/hod 600W? To snad ne… :o)

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Ano má a proč by nebyl? Ten celkový odpor je tam ale stejně jen ilustrační součet, protože sčítá potřebný výkon pro překonání odporu vzduchu, valivého odporu vzduchu a i sklonu kopce.

                                                    A sklon kopce je tam spíše jen na ilustraci, že to roste s rychlostí lineárně. Konkrétní čísla nejde vůbec srovnávat pro ten sklon, když tam ani není uveden jaký to je sklon (můj odhad je tak kolem 10% dle těch čísel, samozřejmě ale také bude záviset na váze jezdce a kola).

                                                    Nevím ale co by mělo být divného, že pro 30km/h budeš potřebovat 600W pro jízdu do kopce, který není zrovna mírný.

                                                    Ten graf je pouze pro ilustraci toho, jak rychle který z odporů roste v závislosti na rychlosti a od jaké rychlosti může být významný.

                                                    Každý z těch odporů bude v praxi trošku jiný dle konkrétního posedu a kola (aerodynamika), dle plášťů a váhy jezdce a kola (valivý odpor) a překonání dle sklonu a váhy jezdce a kola (gravitace).

                                                    0 0
                                                  • pepek  

                                                    Tak aspoň ta gravitace by mohla být stejná, ne?

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Co myslíš tím stejná? Pro různě těžké jezdce a kola těžko může být výkon potřebný k překonání gravitace stejný.

                                                    0 0
                                                  • pepek  

                                                    Ano, ano. Ale podle toho textu jsem nabyl znepokojujícího dojmu, že počítáš i s rozdílnou hodnotou gravitačního zrychlení. (Nějak se ten rozpor s praxí: tlustá guma=malý odpor) přeci musí dokázat :-)

                                                    0 0
                                                • MlokCZ  

                                                  Ano snižují a mohou i výrazně. Jsou tu ale určité podmínky.

                                                  Jednak to neplatí u vzorků a zvlášť ne u pořádných vzorků, tedy bavme se dále jen o slickách nebo téměř slickách.

                                                  Pak je podmínkou, že plášť má správný kulatý tvar.

                                                  A pak je to otázka tlaku. Obecně pro asfalt platí pouze, že širší slick na stejném tlaku má nižší valivý odpor.

                                                  Tohle je ale do určité míry omezené a výrazně širší pláště neumožní tak vysoký tlak jako ty úzké.

                                                  U silničních plášťů je to změřené už vícekrát, tam nejmenší valivý odpor měly vždy 25mm pláště (širší jsem neviděl v měření nikde srovnávat). A 20mm na tom byly vždy nejhůře (ať byly foukány na svoje povolené maximum).

                                                  Většinou ale vychází, že ten širší má mírně nižší valivý odpor i při o něco nižším tlaku, takže tomu širšímu i ten o něco nižší tlak stačí na nižší valivý odpor.

                                                  Tady jeden ilustrační obrázek o kolik až ta šířka může snížit valivý odpor:

                                                  http://www.schwalbe.de/…lwiderstand/?…

                                                  0 0
                                                  • Internaut  

                                                    Já pochopil předchozí debatu jako plášť silnice vs. full/MTB, ne jako optimalizace šírky/profilu/tlaku v rámci dané kategorie t.j. silniční plášť.

                                                    I když ani tam bych netipnul, že širší bude mít nižší valivý odpor :)

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Ono se dá zajít i do extrémů a srovnávat s rychlejšími bikovými plášti s nižším vzorkem.

                                                    A to díky tomu, že tam navíc je možno jezdit snadno bez duší a tím opět snížit valivý odpor.

                                                    Už jsem to tu psal, RR bez duší na poměrně nízkém tlaku (2,5 baru) se dá už srovnávat valivým odporem s průměrnými silničními plášti nafoukanými na 7 barů.

                                                    Tady ale budou další komplikace srovnávní. Bude to tak pouze pro rovnoměrnou jízdu v sedle.

                                                    Jakmile přijde třeba ostrější nástup ze sedla, tak ten RR každým ostřejším záběrem propruží a výsledky budou hned úplně někde jinde v neprospěch RR.

                                                    A samozřejmě ten RR bude také navíc mnohem těžší a bude mít mnohem větší odpor vzduchu.

                                                    Každopádně co se týká valivého odporu pro rovnoměrnou jízdu v sedle, tak průměrné silniční pláště i přes nabušení na velký tlak, tak na tom vůbec nijak extra dobře nejsou.

                                                    A ono se to v praxi pak subjektivně hodnotí obtížně, protože v praxi máš vždy všechny ty faktory dohromady. I při 20km/h už se trochu projeví odpor vzduchu (při 25km/h+ už začíná být dominantním odporem).

                                                    V kopci a při zrychlení se zase hodně projeví rotační hmotnost na obvodu kola.

                                                    Při ostřejším záběru se projeví to propružení objemného málo nafoukaného pláště.

                                                    A z toho pak snadno spousta lidí získá mylný dojem, že ty uzoučké nabušené silniční pláště mají i nejmenší valivý odpor i když nemají.

                                                    0 0
                                                  • nox159  

                                                    dekuju :) neumim to napsat tak odborne jak ty :D ( ale zminil jsem to protoze tohle co tedka tady pises si uz psal nekdy davno cca rok zpatky jak se řešilo neco ohledne FF… :)

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    FF jsou sice ukrutně rychlé pláště a na silniční prostě nemají :-)

                                                    0 0
                                                  • nox159  

                                                    viz mlok. souctem odporu ne ale mely by mit mensi valivy odpor než prumerne silnicni plaste… ;-)

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Jezdíš moc rychle (a to i na biku, nejen na silničce) na to, abys mohl nějak slušně posoudit valivý odpor FF x silniční pláště, protože při té rychlé jízdě bude valivý odpor nejméně důležitý a ostatní odpory ho jasně převáží (na rovině a mimo větší kopce odpor vzduchu, v pořádných kopcích zase hmotnost) a stanou se zcela domininantní.

                                                    Jak tedy chceš hodnotit pocitově valivý odpor FF oproti silničním? Když navíc se tam přidá ještě další rozhodující faktor a to lepší aerodynamika samotné silničky, což při tvojí rychlosti bude znát hrozně moc a opět to zcela zastíní nějaký valivý odpor.

                                                    Dobře hodnotit mohou valivý odpor silnička x biky ti, co jezdí na to dostatečně pomalu. Tzn. průměry nejlépe kolem 20km/h (případně menší) a rozhodně hodně pod 25km/h. A ještě nejlépe aby to bylo na málo kopcovité trase, aby to moc neovlivnil rozdíl hmotností.

                                                    I já když to na sebe napálím už jsem v pásmu rychlostí, kdy aerodynamika začíná být znatelně důležitější (a taky proto už rychlost silničky je znatelně větší).

                                                    Taky na druhou stranu když se na rovině opravdu hodně flákám a jedu hodně nízké tepy, tak najednou rozdíl rychlosti silnička x bika je téměř neměřitelná a jedu stejně rychle (pro ten totožný tep).

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    kdo si kupuje lepší silnici, rozhodně na rovině plánuje -v bezvětří- 30km/h jako minimální cestovní rychlost.

                                                    0 0
                                                  • nox159  

                                                    proč ?

                                                    zase jsme u toho ze podle toho co pises si muze koupit dobre kolo jen vykonny jezdec… :(

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    Na 30km/h po rovině na silničce nepotřebuješ extra výkon. Na rovině nerozhoduje jinak klíčový w/kg, důležité jsou jen watty.

                                                    Možná to bude mít někde změřeno přesně z powertapu, já tipuji, že potřebná watáž bude pod 150w – což mi nepřijde nijak výkonnostní.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    S absolutním výkonem souhlas, vážím spíše míň (momentálně 70kg), takže tohle v mojem případě není výhoda.

                                                    150W mi přijde jako rozumné číslo (pro tu rychlost), to by ± být klidně mohlo.

                                                    Problém je ale těch 150W, možná z tvojeho pohledu se to zdá hrozně málo, z mojeho tedy ne.

                                                    Méně výkonný spíše lehčí turista klidně pojede dlouhou trasu s průměrem 100–120W, kde by tedy pak těch 150W vzal (aby tak mohl jet pořád)?.

                                                    Uvedu extrémní příklad, s manželkou jsem kdysi jel 165km a ona měla čistých 10 hodin času jízdy, tedy průměr 16,5km/h. Kopce tam nějaké byly (bylo to Kraslice->Plzeň zajížďkou (cílenou) a po cestě třeba ještě přes Loket.

                                                    To jen ukázka, že i když někdo nejezdí vůbec tak málo kilometrů více let po sobě, že i přesto ten výkon může být klidně i dost pod 100W.

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    normální silniční švih v týdnu je pro hobíka 2–3 hodiny a o víkendu si trochu přišlápne, ale průměrně víc jak 4–5 hodin nejezdí. Pořád se bavíme o lidech co jezdí málo a přesto ocení pořádné kolo. Jak tak potkávám žiletky, tak z rozhovorů nemám pocit, že by rekreační jezdci drtili dlouhé štreky, spíše si dají do těla na kratších švizích.

                                                    samozřejmě jednou za čas každýmu rupne v kouli a dá něco nad rámec. To je ale odchylka od normálu a podle toho nelze usuzovat.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Tak je jasné, že jsou tací, co jezdí spíše méně a pak prdí na intenzitu a většinou to spíše napálí.

                                                    Kdybych jezdil 2× týdně 2–3 hodiny, tak bych to tak mohl dělat taky a užívat si pořád větší rychlosti silničky. Tím bych ale ani nemohl jezdit více (což chci), ani bych se moc nezlepšoval, protože by chyběla základní vytrvalost (ono ale upřímně se moc nezlepšuju ani při více základí vytrvalosti :-) )

                                                    Já naopak znám spoustu rekreačních jezdců, kteří jezdí delší trasy, ale rychlostně pohodu a klídeček. Je ale fakt, že skoro nikdy nejezdí silničku a většina cross nebo bike.

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    s tou ZDV je to trochu ošemetný. Jezdit pořád jen ZDV tě paradoxně neposune. Jsou potřeba i jiné motivy jak kadenční, tak tepové, aby se zužitkovala najetá ZDV. Každý další rok aktivního sportování – za předpokladu, že nedáváš v roce delší než 14dní pauzu bez sportu – snižuje objem nutné ZDV jako složky výkonnosti a naopak je dobré se zaměřit na komplexnější rozvoj.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Tohle chápu. Mně ale ještě navíc výkonnost hodně ovlivnili vleklé zdravotní problémy, takže tím se to hodně zhoršilo a ani dnes po pár letech, kdy jsem celkem ok to není jako kdysi před problémy.

                                                    Jinak ale s tím, že bych měl nedostatek jiných motivů než ZDV, toho bych se nebál. Spíše se hlídám málo a souvisle nemám období ZDV vlastně nikdy.

                                                    Zatím mám odpozorováno, že čím déle a více jsem se dokázal v sezóně uhlídat v nízkých intenzitách, tím to bylo lepší.

                                                    Já do toho mám i celou zimu, která není ani náhodou v ZDV. To mám squash, takže pravidelná supervysokoin­tenzivka, která bych řekl to dost zabíjí (z hlediska dlouhodobého zlepšení vytrvalosti).

                                                    Rozhodující je ale, že mi to baví a jsem rád, že už to letos jde a když nebyly běžky, že jsem zvládal 2× týdně squash (loni to šlo tak 1,5× týdně, rok předtím jen jednou týdně).

                                                    3–4× co jsem chodil běžně přes zimu před zdravotními problémy to ale zdaleka nejde.

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    tak to je opačný případ než jsem psal.Přes zimu si tělo zvykne na nevhodný režim využití energie z hlediska vytrvalosti + převládá trénink silových vlákem ve svalu. Na jaře jsi na tom z hlediska kondice na biku prakticky jako bys v zimě nedělal nic.

                                                    zdraví neposoudím, ale nezřídka kvalitní sportovec po problematické vleklé nemoci již nikdy nedosáhne stavu jak před nemocí, ať se snaží sebevíc. Pevně věřím, že to nebude tvůj případ a držím palce.

                                                    Pokud můžeš, zařaď delší pěší výlety, když nejsou ty běžky. Něco, co alespoň trochu rozbije ten squash.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Ano, přesně tak to je. A první vyjížďky v případě zimy pouze se squashem se tak přesně chovají.

                                                    Taky jsem teď posledních pár let každou zimu aspoň nějakou tu vytrvalost k tomu zařazoval, vždy je to v rámci toho, jak moc mi to baví/nebaví. Výkonnost není prioritou, takže to baví je vždy hlavní faktor.

                                                    Letos jsem chodil jen chvíli na samotný squash (ani ne celý měsíc) a jakmile napadnul sníh, tak střídám běžky/squash a je to hned obrovský rozdíl. Před 14 dny jsem byl po dlouhé době (asi 2 měsíce) na kole a bylo to sakra znát ty běžky.

                                                    Předchozí roky jsem se snažil chodit na delší pěší (to šlo z pobytu venku jako první), problém je, že mi to prostě moc nebaví.

                                                    Teď jsem rád za návrat k běžkám, kdysi jsem jezdil na běžky hodně, teď ale cca 6 let jsem na nich nestál vůbec. Po těch zdravotních problémech jsem měl nejdřív vůbec problém s delším pobytem v zimě venku, takže to ani jinak nešlo. Na pěší to šlo dříve, teď už jdou slušně i ty běžky.

                                                    A že se nedostanu na úroveň před problémy, s tím už dávno počítám a myslím, že to tak bude. Sice se to pořád mírně zlepšuje, ale jen velmi pomalu a ještě to mám poměrně daleko k původní výkonnosti. Teď se navíc přidává i trošku už věk.

                                                    0 0
                                                  • nooski  

                                                    A co je to vlastně bezvětří? Tenhle stav neznám. U nás v obodbí na silničku převažuje jižní a jihozápadní vítr a většinou se proti němu vracím a vítr o rychlosti 10m/s je tu dost běžný, takže celá silničařina je z velké části boj s aerodynamikou a nějakých 20km/h v bezvětří po rovině je fakt na úrovni udržení rovnováhy :-)

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Bezvětří je stav, kdy ti na rovině vítr foká po směru jízdy rychlostí 40 km/h :-)

                                                    0 0
                                                  • Blade  

                                                    To se moc často nestává, ale když už, tak je to neskutečnej zážitek :)

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Tak dneska jsem pár takových situací zkoušel. Ten vítr byl dnes (minimálně na Plzeňsku od 10 do 14 hodin, co jsem byl na kole) opravdu brutální.

                                                    Nejdříve vyjedu a říkám si, že je to pohoda, skoro nefouká. Jen sem tam se to stočilo a opravdu nepříjemné boční nárazy větru, že jsem byl každou chvíli rád, že jsem se udržel na kole.

                                                    Po 15km koukám na průměrnou rychlost a nechápu, jak to, že je tak velká. Pak následuje sjezdík a jedu cca 55km/h a vůbec nevnímám, že by to foukalo. To už si říkám, že je trochu divné.

                                                    Takže dneska jsem měl v tom jednom místě hodně blízko k tomu, abych jel 55km/h v bezvětří (v místě, kde normálně pro 40km/h musím už slušně přišlápnout). Necítil jsem vítr vůbec. To ale neznamená, že foukal stejnou rychlostí, mohl foukat zrovna o malinko méně než jsem jel, malý rozdíl rychlostí bych nevnímal.

                                                    Pak se tak zakoukám do gpsky a koukám, že jedu celou dobu na východ a jaký, že to asi tak fouká vítr? Západní.

                                                    Tak raději, že už to otočím, začínám mít obavy o cestu zpět. Obavy se ukázaly jako velmi podceněné.

                                                    Tak brutální dojezd domů, to jsem ještě nezažil nikdy. V jednom místě, kde to bylo mírně do kopce (ale opravdu mírně, tak 1–2%, normálně to tam jede docela rychle) a těsně před vrcholem to byla čistě otevřená krajina, tak nejdříve jsem jel asi 6–7km/h a bojoval s udržením se na kole.

                                                    Posledních 50m před vrcholem jsem musel zastavit (jinak už bych letěl z kola) a takhle ještě jednou než jsem se dostal na vrchol.

                                                    V místech, kde to bylo trošku kryté stromy, tak to nebylo s jízdou tak hrozné, ale zase všude se válely popadané větve a jen jsem čekal, jestli na mě něco nespadne (nespadlo, jen jednou asi 5m ode mě letěla jedna drobná větvička).

                                                    Dnes se tedy plně projevila horší aerodynamika biku oproti silničce (při té cestě zpět), byl to opravdu boj jaký jsem s větrem ještě nezažil.

                                                    Na druhou stranu si nejsem jistý, jestli bych na silničce v některých situacích po cestě neletěl z kola. Na vlajdách snáším boční velké poryvy větru o hodně lépe a i tak jsem měl párkrát namále.

                                                    0 0
                                                  • nooski  

                                                    Těch dnešních necelých 30km/h větru není nic výjimečného. Bojuju s tím v podbeskydí a Opavě docela často.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Kdyby to bylo 30km/h, tak by to nebylo ještě nic tak hrozného, 30km/h jsem zažil už mnohokrát (a to prostě jede jen pomaleji, ale dá se bez jakýchkoliv problémů jet).

                                                    Tady foukalo dle záznamu z meteostanice kolem 40–50km/h téměř pořád a v nárazech kolem přes kolem 60–70km/h.

                                                    Při návratu už to trošku polovilo a následně odpoledne už to kleslo k těm 30km/h (a v neděli už taky foukalo méně), to už bylo ale houby platné.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Tak plánovat je hezká věc, ale když výkonnost není, tak to tak prostě nepojedu. A nevidím důvod, proč by někdo z horší výkonností nemohl pořídit lepší silničku.

                                                    Hodně cyklistů jezdí o hodně hůře než Ty a RT. A znám i případ, co má drahou silničku, baví ho na tom jezdit a je znatelně pomalejší než já. Ale je jasné, že takových případů už bude málo.

                                                    Já teda když do toho šlápnu a pojedu vyšší intenzitu, tak přes 30km/h na rovině bez větru taky na silničce jedu. Ale stačí kombinace základní vytrvalost a den kdy mi to moc nejede a najednou budu hluboko pod 30km/h.

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    Už jsem to tu psal, RR bez duší na poměrně nízkém tlaku (2,5 baru) se dá už srovnávat valivým odporem s průměrnými silničními plášti nafoukanými na 7 barů.

                                                    Tady ale budou další komplikace srovnávní. Bude to tak pouze pro rovnoměrnou jízdu v sedle.

                                                    Jakmile přijde třeba ostrější nástup ze sedla, tak ten RR každým ostřejším záběrem propruží a výsledky budou hned úplně někde jinde v neprospěch RR.

                                                    A samozřejmě ten RR bude také navíc mnohem těžší a bude mít mnohem větší odpor vzduchu.

                                                    na 7 baru se fuci 1.2–1.5" bajkovy slicky. silnicni 23mm guma se cpe kolem deseti, 21mm galdy jeste o 2–3 bary vic. a rikas naprosto spravne, ze houlajici se balon pobere plno energie a valivy odpor je silne kolisavy.

                                                    rict, ze tlustsi plast ma mensi valivy odpor je silne zavadejici. ale u toho skoncime pokazde, co se tu tohle tema resi :-)).

                                                    0 0
                                                  • nox159  

                                                    schwalbe lugano max 7,5

                                                    maxxis road max 8,3

                                                    continental ultrasport max 8,5

                                                    noxon max 8,3

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    z toho co pise mam ty kontiky a davam tam deset, aby to jelo ;-)

                                                    0 0
                                                  • nox159  

                                                    ja ty schwalbe a pri 8,5–9atm to boucha ;-)

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Panaracer Stradius Extreme 10,5. Zejména proto je rychlejší, než Conti GP4000S, který má předepsaný tlak tuším jen 8.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Kolem 10atm. se cpe jak která silniční guma. Dost jich takový tlak ani povolený nemá.

                                                    A hlavně je to celkem fuk (přesný ten tlak), protože rozdíl mezi 7atm. a 9atm. byl pro silniční pláště neznatelný a výsledky valivého odporu téměř totožné. S narůstajícím tlakem nad určitou hranici se valivý odpor už nesnižuje.

                                                    To myslím potvrdil tenhle testu, který už tu v historii byl docela dobře

                                                    http://janheine.wordpress.com/…nd-pressure/

                                                    zvlášť když byly použity dvě odlišné metodiky a obě potvrdily stejný výsledek.

                                                    A problém většího stlačování pláště při ostřejším záběru ze sedla je pouze pro ty nízké tlaky je jen v případě, kdy se to tak fouká na ty hodně nízké tlaky.

                                                    Jak sem výše zmiňoval třeba Marathon Racer 622–40, který pro pomalejší jezdce může být hodně dobrou volbou a bude na něm hodně rychlý, tak ten má povolené maximum 85psi. A při svojí šířce bude už tak na 70–75psi tvrdej jako šutr.

                                                    A ten valivý odpor i když u méně nafoukaného balónu kolísá a v některých situacích typu toho ostrého záběru půjde značně nahoru, tak to se tak moc neprojeví při delší vyjížďce, pokud to je pro pomalejší jezdce a menší průměry.

                                                    A pokud to je pro nabušence a velké průměry, tak tam už stejně zase vše změní aerodynamika, takže tam už není třeba to pružení pláště při ostrém záběru ani třeba řešit. Nabušenec s větším průměrem bude tak jako tak na užším rychlejší.

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    priznam se, ze exaktne nic zmerenyho nemam, ale treba u uplne te nejlevnejsi kendy, ktera ma necelych 22mm nafoukla na rafu zcela zretelne poznam rozdil 7 a 10atm. 7 je proste mekka.

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Já taky poznal rozdíl 2 atmosfér u Panaraceru, když si kamarád všiml, že se mají foukat na 10,5.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    A co to znamená, že poznáš rozdíl? Chápu, že můžeš vnímat při ostrém záběru ze sedla, že se chová ten vyšší tlak lépe. Tohle ale už udělá rozdíl zcela minimální (na průměru), zase až tolik ten měkčí při tom pidiobjemu pružit nebude.

                                                    Já taky klidně přiznám, že na RR UST 2,25 na menším tlaku při jízdě ze sedla na asfaltu výrazně vnímám, že pruží a pocitově se mi to taky až tak moc nelíbí.

                                                    Jenže na druhou stranu vliv na průměr na nějaké trase to stejně prakticky nemá.

                                                    I tak teď na celopevňáka na asfalt budu dávat o něco užší pláště (budou i ty zmíněné Racery 40mm, reálně mají jen asi 37mm) a budu je foukat na trošku vyšší tlaky, právě abych to pružení pláště ze sedla výrazně snížil.

                                                    A klidně by se mohlo stát, že na tom nižším tlaku budeš na trati, kde není naprosto perfektní asfalt po celou dobu o malý chlup rychlejší.

                                                    Ten test ohledně těch tlaků je jeden z nejlepších co byl proveden díky tomu, že měření bylo v praxi na silnici, na více pláštích a použity dvě rozdílné metody.

                                                    Samozřejmě ani tak nelze s jistotou tvrdit, že to bude platit pro úplně každý plášť, ale je to vysoce pravděpodobné, že to tak bude.

                                                    Je velká škoda, že zdarma nejsou dostupná konkrétní čísla těch tlaků, kde se to lámalo (tedy od kterého valivý odpor na perfektním asfaltu už neklesal).

                                                    Ten graf pro ty různé šířky co je tam uveden, ten není ta zlomová hodnota, ale je to o něco nižší tlak.

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Když se jede kudla, tak ten rozdíl může rozhodnout o tom, jestli v balíku zůstaneš nebo ne. Pokud kvůli tomu odpadneš, tak v cíli ten rozdíl může v klidu dát i desítky minut.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Tak je jasné, že když odpadneš z balíku, že je to problém. To už ale zabíháme k závodům v balíku a řešíme něco úplně jiného než čím tohle vlákno začalo.

                                                    A navíc když se pojede kudla třeba po delší trošku rozbitější úsek, tak klidně můžeš být zase naopak rychlejší s tím mírně nižším tlakem, takže ani na tom závodě to nebude tak jednoznačné.

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    ne. s nizsim tlakem na silnicce budes akorat pomalejsi protoze cvaknes nebo pojedes opatrnej, abys necvakl.

                                                    zjednodusil bych to na toto pravidlo: silnicu fucet, co to de, bajk naopak nejmin co se da vozit.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Nižší tlak znamená mírně nižší, ne totál podhuštěné (to by i ten valivý odpor šel najednou hodně nahoru). Při 7 barech při svojí váze cvakat rozhodně nebudu, tedy necvakám (najezdil jsem tak několik desítek tisíc bez jediného cvaknutí a rozhodně jsem občas něco někde přehlédnul, že mi to málem urazilo ruce, jednou jsem si na pár týdnů udělal i něco se zápěstím; pro srovnání jsem jezdil nějaký čas jak vyšší tlaky až k 10 barům, tak naopak i nižší tlaky kolem 5–6 barů).

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    A pokud bych jezdil na biku asfalt, tak logicky si tam nenechám zpomalující vzorek. Třeba můžu dát kvůli pohodlí větší objem pláště, ale určitě budu volit něco s co nejmenším valivým odporem (tedy slick nebo téměř slick).

                                                    0 0
                                                  • Kamikaze 591  

                                                    Chlapi, asi vás to položí, ale co je ZDV? :-D

                                                    0 0
                                                  • t29  

                                                    Základní Dlouhodobá Vytrvalost

                                                    0 0
                                                  • Kamikaze 591  

                                                    Dik.

                                                    0 0
                                                  • treatt  

                                                    Ale prd, Zákusky, Dortíčky, Vaječňák ;)

                                                    0 0
                                                  • Marskatin  

                                                    tenhle trenink se mi líbí:)

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    vajecnak pouzivam, kdyz du ve stoupani do spurtu, to pak nikdo neuvisi ;-).

                                                    0 0
                                                  • R-A-D-I-U-S  

                                                    To jsou ty vyjížďky do Mšena do cukrárny :-)))

                                                    0 0
                                                  • Hroch obojzhivelnyj  

                                                    jen to obvykle byva Zachrtime do vycerpani.

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    :D:D:D:D:D:D:D

                                                    paráda

                                                    0 0
                                                  • Internaut  

                                                    :)

                                                    0 0
                                      • Blade  

                                        :D Trasa, kde by mohl být bajk rychlejší než silnice by vypadala asi takto: prudké výjezdy střídané prudkými sjezdy, množství prudkých nepřehledných zatáček a to vše na typické silnici 3. třídy. Tady by bajk měl hodně navrch ve sjezdech, ve výjezdech pořád vede silnice.

                                        Co se převodů týče, tak samozřejmě má každý vozit to, na co stačí. To, že tobě do kopce nestačí 34×25 ještě neznamená, že někdo jiný to v pohodě nedá na 39×23.

                                        A nechápu, co tady pořád plácáš o pohodlí na bajku:) Asi máš velice nevyhovující posed na silničce, pokud si tak stěžuješ. A nebo pokud pro tebe pohodlí znamená to, že sedíš pěkně narovnanej a každou drobnou nerovnost ti vyžehlí tlumič, tak to je sice hezký, ale zobecňovat se to rozhodně nedá :)

                                        0 0
                                        • nox159  

                                          posed je znacne individualni ( kazdy si ho muze nastavit jak chce) a jet cca 6km do slusneho kopce na 39×23 neni pro vetsinu lidi uplne idelani… ( nechce se mi to pocitat ale pri kadenci cca 90pt/min ti to da jakou rychlos? 15–20km/h a jet touto rychlosti do slusneho kopce treba hodinu to uz nebude uplne ok pro vetsinu nezavodniku.

                                          jinak nepohodlnost silnice spociva v tom ze asfalt neni hladky, a nerikej mi ze jet nekolik km po kocicich hlavach na silnici je pohodlne… ?;-)

                                          0 0
                                          • Martin  

                                            co nevyjedu, to vytlačím :-)

                                            a já osobně mám na letošek v záloze kazetu končící 27z na opravdu prasečí kopce

                                            a kočičí hlavy? samozřejmě že to není příjemný, ale přejet se to dá. však se podívej, po jakym povrchu se jezdí Roubaix :-)

                                            a upřímně, raději se na nějaké 100 km trase svezu kousek po kočičích hlavách než abych jel preventivně na bajku, co kdyby to třepalo.

                                            0 0
                                            • MlokCZ  

                                              U profíků když jezdí věci typu Paříš->Roubaix, tak mají jednu obrovskou výhodu a tou je rychlost.

                                              Sice i tak je to dobrá vyklepávka, ale pořád to v rychlosti 40km/h+ není tak hrozné jako třeba při 25–30km/h.

                                              0 0
                                              • Martin  

                                                no jo, silnice je utrpení a pekelná muka. nechápu, jak na tom může někdo jezdit a proč se vlastně silničky prodávají :-)

                                                mám pocit, že jsme všichni jenom oběti mediální masírky prodejců silničních kol. měli bychom začít jezdit na fullech se slick plášti, pak nás nezastaví ani kousek kostkové cesty :-)

                                                am.en

                                                0 0
                                              • JSt  

                                                ted zrovna neparim do roubaix :-))

                                                0 0
                                                • MlokCZ  

                                                  Roubaix zmínil Doom, já na to jen reagoval.

                                                  A v okolí nemáte žádné pořádné kostky (větší kousky + větší mezery)? Já tu jezdím jeden úsek třeba hned blízko u baráku a jezdím ho často (klidně na více než polovině asfaltových vyjížděk).

                                                  Není ale až tak dlouhý, takže i na silničce se dá přežít.

                                                  0 0
                                                  • Martin  

                                                    u nás nic takovýho nemáme :-)

                                                    jenom klasické tankodromy

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    precti si svuj prispevek, na ktery jsem reagoval. nenarazel jsem na obsah ;-).

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Njn, to aby si při překlepu vždy někdo nemohl odpustit nějakou reakci.

                                                    0 0
                                              • Rychlej turista  

                                                Přesně tak. Na pověstné prášilské kostky na Králi Šumavy platí jedině rychlost. Před nimi trošku zvolnit, vorazit a pak je přelítnout rychlostí 45 km/h.

                                                0 0
                                            • Martin  

                                              koneckonců, když si koupím poršáka, taky musím počítat s tím, že bude třepat víc než terénní auto.

                                              0 0
                                            • Marskatin  

                                              Já mám 28z.

                                              0 0
                                              •  

                                                taky jsem na letošek ke kompaktům přidal pro jistotu 11–28 aby ta silnička nebyla takovej masochismus

                                                0 0
                                          • MlokCZ  

                                            Vyjde to na 19,5km/h.

                                            Jinak ale s převody také nesouhlasím. I na silničce přeci není problém aby si tam každý dal takové jaké potřebuje. Trojplacka 30/39/50 + taková kazeta 11/28 bude stačit u skoro každému. A tohle jsou pořád klasické silniční převody.

                                            0 0
                                            • Marskatin  

                                              A to je rychlost, kterou jezdí ty 12–15km dlouhé kopce kolem 9–11% stoupání špička na Tour. Nám obyčejným smrtlníkům je z toho nevolno, i když se na to díváme v bedně a tiše závidíme.

                                              0 0
                                              • Martin  

                                                já jezdím Praděd na 39/23 nebo 39/25 jednocifernou rychlostí… když dobře, tak se vyškrábu na 12 k/h a jsem rád, že jsem rád :-)

                                                0 0
                                                • Marskatin  

                                                  pokud je to jednociferná rychlost je to OK, protože je to aspoň nějaká rychlost a nepadáš z kola. V itálii jsem jel jednou do kopce tak rychle, že mi ani neukazoval computer.

                                                  0 0
                                                  • Martin  

                                                    když mi kadence padá pod 40 rpm, jdu buď ze sedla a nebo přemýšlím, jestli se na celej ten výstup nemám vykašlat a co na tom pradědu vůbec dělám :-)

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    40 to už je brutál, z toho můžou dobře bolet nohy :)

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    já jsem hovado, co neutočím, to urvu silou :-)

                                                    taky se do toho kopce škrabu podobně jako traktor – pomalu, ale jistě :-)

                                                    0 0
                                                  • Peslezedirou  

                                                    :-)

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    to není k smíchu, to je k pláči :-D

                                                    0 0
                                                  • nox159  

                                                    nech si stejny prevod a vyjed si ten praded ktery jezdis s kadenci cca 85–95ot/min pak mi rekni že je to ok :D

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    cože mám udělat? napiš to prosím jako člověk, nerozumím ti

                                                    0 0
                                                  • nox159  

                                                    nechc si stejny prevod = pouzij stejnou kazetu i kliky jake ma na silničnim kole

                                                    vyjed si ten praded = jeď stejnou cestou jakou běžně na ten kopec jezdiš

                                                    s kadenci cca 85–95ot/min = kadenci šlapaní bys měl mít v rozmezi 85–95 otáček za minutu

                                                    pak mi rekni že je to ok :D = pak mi řekni jak se ti to jelo pokud to vubec dáš

                                                    staci tak? :)

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    hurá :-)

                                                    85–95 otáček jezdím po rovině a nemám sebemenší důvod takhle točit v kopcu. já mám hustej zátah vocpoda pyčo, jako vopičovanej dýzl :-)

                                                    0 0
                                              • karliner  

                                                No, možná ještě o fous rychleji, Tourmalet vloni jeli ze St. Marie de Campan nějak kolem 50 minut (18 km, asi 1300 metrů).

                                                0 0
                                                • MlokCZ  

                                                  Tak ti nejlepší dokáží kolem těch 1800m nastoupat za hodinu (oblíbený Bakiho údaj).

                                                  Docela mi zajímalo orientační srovnání a zkoušel jsem si to na různých sklonech a povrchách (asfalt až lehčí terén, žádné technické výjezdy).

                                                  Na sklonu v podstatě vůbec nezáleželo, dokud je to v nějakém rozmezí dejme tomu 7%-20%, tak mi vychází ty nastoupané metry za hodinu podobně.

                                                  A když jedu pohodu tempo (tedy převážně základní vytrvalost), tak se držíme kolem 500–600m za hodinu (jak kdy, mírné rozdíly udělá povrch). Když to napálím tak o něco více, ale o nějak moc více to není.

                                                  Těch jejich 1800m za hodinu moc nepobírám :-)

                                                  0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    Baky :)

                                                    loni na TT Gira na Kronplatz vítěz dal 1100 za 41,28. Přepočítáno na hodinu to je 1609m. Pochybuju, že se jezdí větší šrot než TT do vrchu na GT :)

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Určitě jezdí, každý rok vždy při komentování vyjmenuje několik výkonnů, kde to právě bylo za hodinu 1800m+. A konkrétně říkal i vždy kdy kdo jaký kopec a kolik nastoupal a za jak dlouho (a přepočet na hodinu souhlasil).

                                                    Záleží na typu kopce, někdy to vyjde klidně jen těch 1600m/hodinu. A ty nejlepší výkony nikdy nebyli z časovek.

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Tak to sis vycucal z prstu, že v ZDV dáváš 600 m/h :-)

                                                    To bys musel dát Lysou za 1:20 hod.

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Tak beru zpět, já to počítal i s cestou dolů, protože když dávám 600 m/h, tak se u toho rozhodně neflákám :-)

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    To jsem si z prstu rozhodně nevycucal. Jednak píšu 500–600m a také píšu převážně ZDV (převážně bych upřesnil třeba 80% času).

                                                    A konkrétně Lysou po asfaltu od přehrady jsem jel na fullu právě kolem 1h20 (možná pár minut přes, už nevím přesně, rozhodně to bylo pod 1H30), tu už si nepamatuju přesně. Lysou jsem jel hodně unavený (předchozí vyjížďka hřeben Bílý Kříž → Bumbálka mi totálně odvařila, když jsem tam jel každý druhý výjezd nad ANP a často blízko maximálky), takže mi to vůbec nejelo a o to jsem byl pomalejší (u mě docela rozdíl dle únavy), na druhou stran jsem v tomhle případě nejel převážně v ZDV, ale spíš převážně mezi AP a ANP (takže to zase o něco zrychlilo).

                                                    Od přehrady to je něco málo přes 800m nastoupaných. I pro 1h30 to je pořád 550m/h.

                                                    0 0
                                            • Rychlej turista  

                                              Vozím 52/42/30 a 11–21 a není co řešit.

                                              0 0
                                            • karliner  

                                              Mám 52–42–30 a kazetu 12–28 (8kolo) a bohatě stačí i na Alpy i když 10kolo by asi bylo lepší, ale nemusím mít všechno.

                                              0 0
                                              • MlokCZ  

                                                Korsika 2009, tak tam jsem v jednom výjezdu byl rád za 22/32 (byl jsem tam na 26tkovém celopevňáku).

                                                Byl to 600–700m dlouhý úsek a celý souvisle 20–21% (předtím už na rozcvičení přes 1000m nastoupáno v pohodovém výjezdu – předtím nebyly úseky ani přes 12% a po většinou do 10%).

                                                Tři tam byli na silničkách a docela by mi zajímalo, jak by se jim to jelo (nebyli to žádný nabušenci, podobná úroveň jako já). Tuhle etapu s tím úsekem ale nikdo z nich nejel, to byla dobrovolná ve volný den a odjelo nás ji asi jen 6 (z naší party 4 a pak jedna dvojice na crossech). Někdo tam měl dost i s 22/34.

                                                0 0
                                                • JSt  

                                                  na asfaltu nemuze byt 20% stoupani problem na silnicce natoz na 22/32 na mtb.

                                                  0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    A jak to víš? Kdybys napsal, že nemáš problém ty, tak proti tomu nebudu mít vůbec nic.

                                                    Když jsou tací, co 20% stoupání nevyjedou vůbec (a přesto najedou 3000km na kole ročně, znám takové případy), tak proč by nemohl s tím mít někdo problém na biku nebo dokonce s těžšími převody na silničce?

                                                    Pro mě je 20% na asfaltu akorát stoupání, které dokážu jet ještě nějak rozumně (bude to už skoro na ANP i když pojedu hodně pomalu na 22/32) i když bude dlouhé.

                                                    A když z těch tří silničářů jeden jezdil hůře než já, tak logicky mi napadá otázka, jak by ten výjezd vyjel.

                                                    Konkrétně třeba před už více lety jsem byl od VŠ v Dolomitech. Téměř všichni měli bike a jezdil se převážně asfalt. Někde kolem Drei Zinnen byl myslím 21% (ten sklon a délku už si nepamatuju přesně) cca 1km úsek a jaký s tím úsekem mělo problém (pár lidí šlo kus i pěšky) tak třetina účastníků i přes lehké bikové převody (i když tenkrát to bylo třeba 22/28) po těch předchozích nastoupaných metrech.

                                                    A všichni aspoň trošku nějak jezdili když celou tu akci odjeli a každý den se kolem 1500–2000m nastoupalo a takhle 6 dnů v kuse.

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    vyjede to uplne jednoduse, zaradi tezsi prevod a stoupne ;-). mozna s tim mas problemy, ze jsi adaptovany na motani klikama, a kdyz uz proste nejde udrzet tu tvou idealni vysokou kadenci, mas problem.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Já nemám problém jet i na těžší převod ze sedla (když to není full s vyšším zdvihem, tam je to opruz).

                                                    Na silničce a celopevňáku jezdím ze sedla poměrně dost a rád a samozřejmě o dost těžší převod než v sedle (na biku mi to vychází akorát o převodník těžší).

                                                    To ale neznamená, že tak chci jet souvisle kilometr a to ještě třeba po předchozích již nastoupaných 1500m nebo únavě z předchozího dne. Ze sedla letím o 5–10 tepů výše a když něco jedu na hranici ANP v sedle s optimální kadencí, tak už nejsou fyzické rezervy jet delší dobu těžký převod ze sedla.

                                                    A teď si představ, že spousta lidí je na tom fyzicky hůře než já. Třeba na té Korsice tak 5 lidí jezdilo lépe než já (3 z nich o třídu), zhruba tak dalších 5–8 srovnatelně. A dalších 25 jezdilo hůře a někteří i o dost.

                                                    A teď si představ, že někdo při rychlosti 4–5km/h bude na asfaltu ve 20% stoupání i při lehkém převodu a jízdě v sedle na hranici svého maxima a po 100m končí.

                                                    0 0
                                                  • Paja  

                                                    Zalezi na okolnostech, loni, kdyz jsem v 35–38 stupnich jel na Sv. Jure, kde jsem nenameril vic jak 18% stoupani jsem v tom paraku byl nakonec rad, ze si muzu chvilema orazit i na kaspara, na silnicce si to nedokazu predstavit vubec.

                                                    Treba i takovej Praded po 140 km z Brna pekne boli a moc to tam nejede a to jsem nameril nejvic 17 %, samozrejme vyjet se to da, ale kdyby clovek mel co, tak urcite radi;D

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Sv. Jure je dobrý příklad. V tom prudším závěru (cca poslední 2km) to ani těch 18% nemá (možná má nějaké úseky pár metrů dlouhé, ale ne žádný souvislejší úsek aspoň 100m), je to tam kolem 16% v trošku souvislejším úseku.

                                                    A tam jsem za 22/32 byl taky rád. Jel jsem to za opačného extrému, pršelo celý výjezd a nahoře byly 2st.

                                                    3/4 účastníků to vzdalo a za těch podmínek to otočili v půlce kopce (někteří už i dříve).

                                                    Sv. Jure jsem ale jel na fullu s NN/RR (jiný den jsem byl i v pořádném terénu, takže cíleně jsem měl sebou fulla) a s dušemi.

                                                    Tu Korsiku jsem jel na RR/RR bez duší a na o 2,5kg lehčím celopevňáku. Přeci jen v dlouhých kopcích už dost znatelný rozdíl ve prospěch toho celopevňáku.

                                                    Proto na Korsice i přes náročnější kopec to nebylo těžší, ale dost podobné.

                                                    Vím, že někteří jezdí Sv. Jure na pohodu na silničce, to ale nemění nic na tom, že tam může někdo mít i klidně s 22/32 převodem problém.

                                                    0 0
                                              • Hroch obojzhivelnyj  

                                                Tos byl ty co jel Glockner na pujcenym kole s 39/23, ze?

                                                0 0
                                                • karliner  

                                                  Ano, ale nakonec se ukázalo, že jsem se zbytečně chlubil, páč tam byla prej 25 vzadu :-)))

                                                  0 0
                                          • McBlacky  

                                            někde jsem četl report maníka jak jel Glockner z Brucku na 39/25 jako nejlehčí :)

                                            39*23 nevozí do kopců ani na Pro Tour a nemyslím, že ti nemají výkonnost.

                                            0 0
                                            • karliner  

                                              Jeden z těch maníků se jmenoval -karliner- :-))), co jel od mýtnice na Hochtor s 39×25

                                              0 0
                                              • McBlacky  

                                                a určitě jsi ani chvilku nechtěl dát lehčí že jo :) :)

                                                0 0
                                              • Andrzej  

                                                cim jsem starsi, tim silenejsi mi prijde vzpominka, jak jsem jel v 16 letech na nalozene silnicce do alp (30kg kolo, 50kg ja) s nejlehcim prevodem 42/21… (po 3 dnech jsem se uplne odvaril a z toblachu se jelo domu vlakem…)

                                                0 0
                                          • Blade  

                                            Že tady funguje modní policie, to jsem si zvykl, že tady funguje „vlajdy bez rohů“ policie, to jsem si taky zvykl, ale já si snad budu muset zvyknout i na to, že tady funguje kadenční policie:D Už po několikáté se tady setkávám s tím, že mi někdo vnucuje na silnici jízdu do kopce při 90ot/min. Nějak nemám problém jet na těžkej převod několik kilometrů při 70 otáčkách a úplně živě si dovedu představit s jakým blaženým výrazem bych jel ten stejnej úsek při stejné rychlosti na bajku při 90 otáčkách :D

                                            Ano, asfalt není hladký, ale že bych potřeboval být od asfaltu izolovanej dvěma balóny na 2 atmosférách a ještě odpruženou vidlicí a tlumičem, abych měl pocit že necítím pod koly to jemný vibrování asfaltu, to opravdu nemám:) A můžu ti říct, že na bajku jet pár desítek minut po asfaltu je neskutečně nepohodlný, člověk už neví jak se chytit řídítek, jak se zabavit aby se nenudil.. Na silničce mám 6 různých úchopů, podle nálady a profilu je střídám, navíc silnice oproti bajku opravdu letí a člověk si to užívá.

                                            A pokud mě někdy bolely na kole záda, tak ne po hodinové jízdě na silničce při držení se dole za oblouky, ale při několika minutovým dupání na bajku, kdy jede člověk na nějakým mtb maratonu a dělá po asfaltu těm za sebou špic :)

                                            0 0
                                            • Martin  

                                              kecko. neboj, nox ti vysvětlí, že asfalt na fullu je jako jachting. jednou zkusíš a nechceš jinak :-)

                                              0 0
                                              • nox159  

                                                vis proc si myslis že bike nemuže jet rychle ? protože mas 29er a to je ***** ktera nejede tak se neni čemu divit :D

                                                0 0
                                                • Martin  

                                                  já použiju svůj oblíbený a empiricky zjištěný argument :-)

                                                  29er s rozumným vzorkem (pláště typu ňuňu, crossmark nebo saguaro) je na silnici rychlejší než MTB na semislickách. ověřeno x vyjížďkami s kamarádem, kterej je na kole lepší než já. přestože má na bajku hladší pláště, při přesunech do terénu se nechytá.

                                                  takže tvoje reakce na 29er je těžce mimo

                                                  jinak to mám podobně jako blade – při delších silničních přesunech na biku se prostě nudím, nevím jak si sednout a jak se chytit. silnička je prostě silnička.

                                                  0 0
                                                  • nox159  

                                                    já použiju svůj oblíbený a empiricky zjištěný argument :-)

                                                    29er s rozumným vzorkem (pláště typu ňuňu, crossmark nebo saguaro) je na silnici rychlejší než MTB na semislickách. ověřeno x vyjížďkami s kamarádem

                                                    kdyz pojedu s kamaradem tak muzu v pohode urcit ze HT je na asfaltu pomalejsi než full :D ale objektivni to neni proste jsem rychlejsi nez on ;-)

                                                    jinak ja se na asfaltu nudim bez rozdilu na kterem kole jedu, jen ten bike ma vyhodu ze kdykoliv muzu odbocit do terenu kde si dam treba 500m a pak se zas vratim na asfalt a jedu dal… ;-)

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    kdybys mě citoval kompletně, tak bys ocitoval i pasáž, že on je na kole lepší než já. z toho vyplývá, že 29er je rychlejší kolo než 26, protože jinak by on ujížděl mi.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    To z toho rozhodně nevyplývá. Dokonce ani kdybyste měli totožné pláště, tak to není jednoznačné.

                                                    Protože když není velký rozdíl ve fyzičcce, tak často je jeden lepší než druhý za různých podmínek.

                                                    Příklad, v terénu jsem s kamarádem hodně nastejno, když je hodně prudký výjezd, tak jsem o chlup lepší.

                                                    Jakmile přijde asfalt, tak je on najednou mírně rychlejší, zejména roviny a mírné sjezdy (tam jsem klidně horší i o třídu) a hodně mírné kopce.

                                                    Má o hodně vyšší absolutní výkon než já a současně také je výrazně těžší.

                                                    A takhle se to pak projevuje za různých podmínek.

                                                    Podle srovnání dvou rozdílných jezdců mezi sebou se objektivně nedá zhodnotit vůbec nic.

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    takže zůstaneme u noxových empiricky zjištěných faktů – 29er je *****. výborně.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Já ale nepsal nic o tom, že 29er je ***** (tak to samozřejmě není, ale není to ani jak píšeš ty, že 29tka jede na asfaltu lépe), ani o tom, že u toho zůstaneme (to teď píšeš ty).

                                                    Já se snažil podložit nějakými fakty, jak to je. Tedy že na průměru 26×29 co se týká valivého odporu bikových plášťů, tak že na něm v podstatě vůbec nezáleží.

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    myslíš že to je jenom valivý odpor plášťů?

                                                    z mýho pohledu je to naprosto jasný – on je na kole o dost lepší (silnice x silnice) a já mu na biku stejně ujedu (26×29). mi z toho vyplývá, že 29" je rychlejší

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Samozřejmě že to není jen o valivém odporu. Je to třeba hodně o tom, jaký kdo z vás má nastavený posed a jakou geometrii má dané konkrétní kolo (aerodynamika + efektivonost posedu), o tom jaké konkrétně máte kola (tuhost, váha), jaké máte rámy, atd.

                                                    A tím spíše, když tohle nemáte srovnatelné, tak nemůžeš takový závěr už dělat vůbec.

                                                    Maximálně můžeš říct, že tvoje konkrétní 29tka (komplet se vším všudy) je rychlejší než jeho konkrétní 26tka. A i s tímhle závěrem bych byl opatrný.

                                                    (okud je lepší na silničkách, tak to opět je špatné srovnání, tam zase srovnáváš oproti sobě dvě úplně jiná kola. A třeba má na silničce vše lépe nastaveno nebo třeba na biku moc vzpřímený posed, jezdí se mu na silničce třeba o hodně lépe. Nebo mu to na biku z jiného důvodu nejezdí tak dobře.

                                                    Dělat z toho ale závěr, že 29tka je rychlejší než 26tka nemůžeš ani náhodou.

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    A když k tomu ± stejnému valivému odporu přičtu, že u 29tky bude srovnatelný plášť o pár gramů těžší a srovnatelná kola taky. A k tomu odpor vzduchu u 29kol bude opět o chlup vyšší.

                                                    Tak celkově musí být 29tka se stejnými plášti, koly a srovnatelným posedem o chlup pomalejší (i když si myslím, že rozdíl bude hodně malý).

                                                    0 0
                                                  • nox159  

                                                    jůůů.. :)

                                                    0 0
                                                  • MlokCZ  

                                                    Tak má nějaký pomalý semislick. Je dost semislicků, co jedou opravdu mizerně. Nebo nějaký jiný problém.

                                                    29tka není rychlejší, není tedy ani pomalejší. Už je mnoho měření totožných plášťů pro 26×29 a výsledek je jednoznačný. Je to ± stejné a průměr kola má na to vliv minimální.

                                                    A když už ty výsledky nebyly stejné, tak bývá 29tka na tom o píď hůře (ovšem rozdíl tak malý, že zanedbatelný).

                                                    0 0
                                                  • Marskatin  

                                                    zařadím to třeba sem.

                                                    Když jsem četl o testování kol na časovku ve větrném tunelu, byla tam zmínka o tom, že technika (rozuměj kolo jako celek) ovlivní celkový aerodynamický odpor jen z 30 %. Myslím, že plášť a jeho aerodynamiku vůči celkové ploše je poměrně malá. Zbytek je o tom, jak se na tom dokáže člověk poskládat. A taky jestli v té ideální situaci ještě dokáže podat výkon. Takže ty srovnání dvou jezdců mohou být dost ošidně. Já budu mít těžko aerodynamiku 70kg jezdce.

                                                    0 0
                                            • McBlacky  

                                              hezký elaborát, ale nijak to nesouvisí s mým postem o vhodnosti převodů do větších kopců na který reaguješ. Pro info 70kadence při 39/23 je zhruba rychlost 15km/h -uvažovaný obvod kola 2100mm-. V delším konstatním stoupání nad 8% tuto rychlost udržet stojí už dost úsilí.

                                              0 0
                                          • Blade  

                                            Jo a k těm kostkám:) Nejbližší úsek, o kterým vím a kterej má zhruba 1,5–2km je ve Víru, cca 50km od mého bydliště. Samozřejmě, že to na silničce přejedu a nic příjemnýho to není, ale že bych si na tuhle štreku bral bajka, to mě fáákt nikdy ani nenapadlo:D

                                            Asi seš moc zhýčkanej, když potřebuješ na silnici jezdit na fullu ;)

                                            0 0
                                            • Dumbíček  

                                              Ne, je to zapřísáhlej diskutér, co má jedinej na světě pravdu a nyní se upnul, spolu s pár dalšímy vynálezci, k myšlence, že na silnici je nejlepší full. A to přeci musí uznat každý. A basta! :-)))

                                              0 0
                                            • nox159  

                                              Asi seš moc zhýčkanej, když potřebuješ na silnici jezdit na fullu ; – s timhle bych nesouhlasil, jen rikam ze full je proste pohodlnejsi.

                                              jinak kdyz jedu na fulovi tak se snazim asfaltu vyhybat…

                                              proste kdyz jedes na silnici tak se drzis riditek cumis pred sebe a slapes to je vse a to mi jako zabava neprijde no… :)

                                              0 0
                                              • Dumbíček  

                                                To už zní rozumě. Jasně tebe to nebaví druhé ano. Není potřeba nikoho přesvědčovat o své pravdě.

                                                0 0
                                              • Blade  

                                                Nejseš zhýčkanej a přesto tvrdíš že full je na silnici pohodlnější?:D Tak pak je asi něco špatně;-)

                                                Popiš mi, prosím, co je na silničním kole na asfaltu nepohodlnýho a vycházejme z toho, že nebudeš tupě projíždět každou díru, kterou ti full pobere ;-)

                                                To, jestli ti jízda po silnici přijde jako zábava je už věc jiná, to tady už neřešíme.

                                                0 0
                                                • nox159  

                                                  Nejseš zhýčkanej a přesto tvrdíš že full je na silnici pohodlnější?:D

                                                  no je to tak a nijak si tim neprotiřečim…

                                                  kdyz nekdo řekne ze je lepsi vydelavat 45k nez 40k tak je to pravda ale to neznamena ze tech 40k neni tež dobre, ale proste tech 45k je lepsi ;-)

                                                  na silnici jezdim a da se to, je to o necem jinem nez ful ale rozhodne to neni pohodlnější ;-)

                                                  0 0
                                                  • Blade  

                                                    Logika jak čapa, tady už fakt není co říct :D

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    so say we all :-)

                                                    0 0
                                                  • Thidney  

                                                    Dám to pod tebe, ty to uneseš ,)

                                                    Tak dlouhej off topic tu už dlouho nebyl, ale zábava převeliká :)

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    jo, tohle je bohovská zábava. proč bychom si nezaspamovali, ni? :-)

                                                    a čest silniček musí někdo hájit. přestože už nevím, čím tenhle OT vlastně začal :-)

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    No čím začal, že je to prý ukrutná nuda a proto není důvod na silničce jezdit. To nemůže pochopit někdo, kdo zřejmě nikdy řádně neplavil endorfiny :-)

                                                    0 0
                                                  • nox159  

                                                    zacalo to ti m že jsem nemocny nemužu jezdit a mam radeji bika než silnicu :D

                                                    0 0
                                                  • Thidney  

                                                    a proto to řešíš v threadu jestli za 10kkc koupit jetou nebo novou silnici, hmm fakt nemocnej :)

                                                    0 0
                              • nooski  

                                Nevytrhne, mám z té rychlosti radost a to ani nevozím tachometr a čas neměřím :-) A aerodynamika (ať už jezdce a posedu nebo kola) je sakra znát, když musíš jet třeba hodinu proti silnému větru. Stejně tak tuhost v extrémech. Nejde jen o časovou ztrátu, ale třeba o škrtání kol o špalky nebo řetězu o vodítko přesmyku, které člověka zpomalit nemusí ale spokojený s nimi nebudu.

                                0 0
                          • alinceb  

                            Dokud moje mladá jezdila na trekingu s pevnou vidlí, tak se do kopce strašně vztekala. Pak sem jí postavil MTB (oceláka, cca. 14,5kg) a začala jezdit celkem ráda (i přes vysokou hmotnost kolo celkem jede). Pak sme koupili silničku (oceláka) – spíš na zkoušku a pořád říkala, k čemu je a že na tom stejně jezdit nebude, než na to poprvé sedla. Pak sem jí na tom vzal na vyjížďku – 70km kolem hradu Lichnice a Sečské přehrady v Železných horách a moc se jí to líbilo. Pak jsme vyjeli Liberec – Jablonec – Janov – Severák, takže trasu, kde se vždycky vztekala, že je to jen do kopce, ale teď byla úplně nadšená, že to nahoru vyjelo skoro samo. Na jaře budem jezdit asi spíš silnici než MTB…;)

                            0 0
                            • nox159  

                              ji postav bika pod 10kg a uvidis ze tu tvoji silnicu už nebude chtit ani videt :D

                              0 0
                              • alinceb  

                                Vypadám, že kradu?

                                0 0
                                • nox159  

                                  no ja nevim ale prachy vyhazujes dost, tolik kol mas a vsechny na stejne pouziti… :D

                                  0 0
                                  • alinceb  

                                    To je kec…mám MTB (15k), silničku (8k), dráhovku (6k) a fixie do města (5k) – každé kolo na něco jiného…;) Přítulka dostane lehčí kolo, ale až časem, až si postavim pořádnou HT raketu pro sebe…:)

                                    0 0
                                    • nox159  

                                      ja vidim 3 silnice na „blbnuti“ dalsi 3 jako že na jezdeni a k tomu bika :D

                                      0 0
                                      • alinceb  

                                        Singl s torpédem už není (transformoval se na fitnesku k rodičům na víkendy), Sannino je prodané, Giant je sestry. Zbyla mi F1, Štěrba (už jen na dráhu) a fixie na lítání po městě…:)

                                        0 0
                        • Hroch obojzhivelnyj  

                          Tvaris se jak kdyby ziletka = zapas se sbijeckou. Neni to pravda. Tedy, nemusi to byt pravda. Nemusi to byt nutne tuhost proti pohodli. Na dobrem kole bys mel mit odezvu od povrchu silnice, ale nemelo by z tebe vytrasat dusi.

                          I kdyz myslim ze RB zrovna nejsou z tech pohodlnejsich.

                          0 0
                          • nooski  

                            Nemusí to být zápas se sbíječkou, to nikde nepíšu. Jen na silnici můžu těžko čekat pohodlí houpavého fullu. Třeba ta XR 1600 v profilu mi příjde pohodlná dost a to je pevný rám, vysoká kola a 9atm v pláštích.

                            0 0
                            • nox159  

                              dej si pustevny po knizeci dolu a jed rychle jak dovočak ( jak pises vyse :D ) a pokud dolu dojedes cely i s neporušenými rafky tak budes na 100% vyklepany jak ratlik :D

                              pokud reknes ze ne, tak tam muzeme pres leto zajet a ukazes mi to jak je to pohodlne ;-)

                              0 0
                              • nooski  

                                Pozor, už jsem několikrát psal, že ve sjzedech jezdím pomalu kor na knížecím tankodromu. Nepléct si pohodlí na silničce a na fullu. Horší asfalt mi nečiní potíže a rozbité cesty jdou taky rozumně přejet. Těžko může někdo po silničce chtít, aby se přenesla jak vznášedlo. Je to stejné, jako někdo napíše o bikovém 2,4 traktorplášti, že je rychlý a budu argumentovat, že galuska pojede rychleji. V rámci silniček mi moje 16 příjde pohodlná dost – stačí ;-). Jednice je už jiné kafe ta už pohodlná určitě není a kvůli novým kolům jsem se musel vrátit ke kulatým řidítkům a omotávce i v horním úchopu.

                                0 0
                              • Marskatin  

                                Rád bych tě upozornil, že cyklistika na jakémkoiv kole není o tom sjet kdejaký kpec maximální rychlosti a na hranici hazardu se zdravím svým nebo těch, co s ek tomu náhodou přichomýtnou. A jezdit dolů po knížecí na 100% jako divočák mlůže jen člověk ducha mdlého. Vzhledme ktomu, že silnice je samá díra, je tam zákatz vjezdu a víceméně je to pěšé zona plná lidí pěšky nakolech s kočárky…a taky tam jezdí nahru auta s povolením, a některá místa jsou úzká. pravda nemuseli by zabírat celou cestu na druhou stranu zase nemáš co je t dolů jako prase a považovat silnici a svou.

                                A i kdyby, tak co? Kvůli pěti a půl kilometrů sjezdu, když si budu chtít dát silniční beskydtur v protisměru bych měl jet na fullu?

                                Silnice je silnice a MTB je MTB. Použirí se prolíná. Bohužel někdy mi připadá, že místní logika je v duchu: na MTB lze jezdit terenem i po silnici, kdežto na silničce jen po silnici a ztoho vyplývá, že silnice je na …

                                0 0
                                • nox159  

                                  na MTB lze jezdit terenem i po silnici, kdežto na silničce jen po silnici a ztoho vyplývá, že silnice je na … a neni to pravda? :D

                                  0 0
                                  • Marskatin  

                                    jo a můžeme pokračovat dále na trail biku se daá jezdit totéž co na XC raketě, ale naopak ne z toho vyplývá, že xc kolo je na …

                                    nebo ještě dále všecha kola, na kterých se nedá jezdi DH jsou na…

                                    logicky správné, leč naprosto nesmyslné argumenty.

                                    Já jsem rád, že exstuje tolik variant kol a každý si může vybrat.

                                    A všichni mají plnou hubu XC a prakticky nikdo ho nejezdí v tom smyslu co XC znamená. Většina těch, co mají plnou hubu XC jsou maratonci, půlmaratonci atd.

                                    0 0
                                    • nox159  

                                      // na trail biku se daá jezdit totéž co na XC raketě, ale naopak ne z toho vyplývá, že xc kolo je na …// k tomuhle už jsem taky došel :D

                                      0 0
                                    • Evilcleaner  

                                      a co je prosím pravé XC? (at nedělám ostudu, abych náhodou nejezdil něco jiného než bych měl)

                                      0 0
                                      • Marskatin  

                                        pravé XC ? jelikož je tady takový ten zvyk pozusovat všepodle závodního provedení, tak je dnes ten „cyklokross na horských kolech“, ježdění po okruhu cca 5–7 km, , hodně klikatá trať s technickámi úseky, kterou projedeš během závodu několikrát, časté brždění a rozjíždění, trať naskládaná tak, že na malé ploše spousta kliček, pro diváky. Na rozdíl od maratonu tady neexistuje že bys jel delší úseky po asfaltu, rovinkách nebo dokonce více km kde by se dalo bušit strojové tempo. tohle je XC nemusí sice všude být skály a šutry u nás může být toto nahrazeno třeba prudkými sjezdy mezi stromy po kořenech.

                                        Na místních přkladech Chachar je XC, Škodabike nee, silesia nee. Souhlasíš?

                                        Podívám li se u nás na počty maratonu a počty jejich účastníků, tak XC závody a jejich počty účastníků se nedají srovnávat.

                                        0 0
                                        • mr.antik  

                                          prostě na xc se dá jakžtakž koukat, aspoň na ty první borce

                                          0 0
                                        • Lada,s  

                                          Tak to bude asi tím že „pravé“ XC budem mnohem náročnější na fyzičku a techniku, a to spousta příležitostných hobíků-amatérů nemá. Kdežto ten půl-maraton objede každý kdo trochu jezdí. A taky se v těch masovkách dobře schová a smaže „nevýkonnost“, která by při XC byla velice dobře vidět.

                                          0 0
                                        • Evilcleaner  

                                          tak dobře, v tomto se shodujeme. na druhou stranu pro diváka je lepší XC, ale mě osobně baví víc půlmaratony, nemám rád ježdění dokolečka i když mnohdy trať bývá technicky zajímavá. k tomu počtu, je to podle mě proto, že půlmaratony a maratony jsou víc zábavné pro více lidí, a taky na to malé kolečko by se nevlezlo třeba 200 najednou.

                                          0 0
                                          • Rychlej turista  

                                            Především ale by jich z takové počtu závod dokončilo jen mizivé procento, většina lidí by dostala rundu už po 3 – 4 kole :-)

                                            0 0
                                            • Evilcleaner  

                                              a to by ty lidi mělo jako bavit?:-D nebo to znamená že závodit můžou jen profíci? nechápu k čemu se máme tímto dobrat:-)

                                              0 0
                                        • nox159  

                                          A všichni mají plnou hubu XC a prakticky nikdo ho nejezdí v tom smyslu co XC znamená.

                                          jak teda vypada a kde jezdi takovy XC biker? ( neber v potaz zavody… ;)

                                          0 0
                                          • Lada,s  

                                            Dyť teď to nahoře napsal :D

                                            0 0
                                            • nox159  

                                              bezny cyklista – vyjedu z baraku a budu jezdit 5km okruh kolem nej v terenu?

                                              0 0
                                              • Lada,s  

                                                No on chtěl právě říct to, že běžný cyklista XC nejezdí, ačkoliv to většina z nich tvrdí :D

                                                0 0
                                              • Evilcleaner  

                                                :-D:-D:-D

                                                0 0
                                              • Rychlej turista  

                                                Budeš se asi divit, ale pár takových u nás je. Dokonce letos v Aši snad mají i nějaké XC pořádat. Jako že sem mají přijet borci až z daleka :-)

                                                0 0
                                                • JakeF  

                                                  Pojedeš se podívat? :)

                                                  0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Je to asi 2 měsíce, co mi Venca Stašek, co Antala vždy pořádal, volal, že letos to má být něco velkého a že by potřeboval nějaké lidi. Ale nic nikde nemůžu najít, tak nevím, jestli z toho nesešlo.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    14.5. by se tam měl jet 2. závod ČP XC, pokud maj teda na sportsoftu správný informace. Jestli se tam jede i něco jinýho, to už netušim…

                                                    0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    Jo, to bude určitě ono.

                                                    0 0
                                          • Marskatin  

                                            Ty to dobře chápeš. Jen se usilovně snažíš zvrhnout debatu ve vtip na úkor druhých. Nebo snad myslíš, že mě těmi otázkami se smajlíky dostaneš do úzkých?

                                            Dobře víš, kde jezdí takový biker, stejně dobře víš, že i XC biker v rámci přípravy stráví hodně času na silnici a ne ježděním kolem baráku. Polde toho, v jaké fázi přípravy se nalézá.

                                            XC je jistý mýtus BF jako Epicon atd. „XCčkáři“ jsou nejvíce slyšet, nejvíce hrotí gramy, bývají taky nejvíce militantní a z popisu jejih závodního nasazení pak vyplývá, že jezdí maratony.

                                            Každou chvíli téma: chci si koupi kolo, jezdím takový (lehčí) XC, co si mám koupit… Většinou noví členové. Nevím jestli se tím chtějí ukázat, že ovládají zkratku XC. Nebo je to i ze strany výrobců, kteří mají kola označená XC? Koupím si XC kolo tak jezdím automaticky XC? Zvláštní, že kdo si koupí trekíngové kolo nepíše o sobě, že jezdí treky, kdo si koupí cyklokrosku jako zimáka netvrdí automaticky, že jezdí CX. ALe XC to je jiné. Mnohem raději vidím popis, že jezdí takovým a makovým terénem.

                                            0 0
                                            • nox159  

                                              osobne kdyz napisu jezdim XC tak to pro me znamena ze jezdim na chrtim kole HT + 100 nebo 100/100 v terenu coz si myslim že je dobra definice, to že XC nejezdim zavodne na mojem stylu jizdy nic nemeni…

                                              jo kdyz nekdo jezdi polnacky a lesni cesty a napise ze je to XC to je vec jina…

                                              0 0
                                              • prvniodkonce  

                                                Tohle je taky XC a myslím, že víc než polňačky to nezvládne :)

                                                0 0
                                                • nox159  

                                                  turista psal prekazky do 8cm tak to by mozna jeste vyšlo ne takže by to mohlo byt XC ;-)

                                                  0 0
                                                  • Rychlej turista  

                                                    To jsem si nevymyslel já. Je to v definici XC, tak jako je třeba přesně definován singltreck. Možná by se někteří podivili :-)

                                                    0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    pamatuju si kdysi na xc závodech dali přes cestu asi 25–30cm kládu. Samozřejmě profi čelo závodu jelo první kolo v balíku a dost se jich tam rozsekalo. Ono co člověk přejede sám, tak ve skupině když skoro nic nevidíš při závodě neni tak jednoduchý.

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    To se fakt stalo? Jsem si vždycky myslel, že profis si XC okruhy před závodem pečlivě najíždějí.

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    kdyz jedes ve skupine, ses vystavenej na milost a nemilost toho pred tebou. kdyz bude chtit, posle te do nejbilzsiho stromu ;-).

                                                    0 0
                                                  • nox159  

                                                    jasne ale ty si to tady zminil… jinak treba tohle jsem nevedel… celkem zajimava informace :)

                                                    0 0
                                        • Rychlej turista  

                                          Ještě na jednu podstatnou maličkost jsi zapoměl a sice že na XC trati by měly být překážky jen do určité výše, tuším do 8 cm.

                                          0 0
                                • Martin  

                                  s noxem se nedá polemizovat. ten si mele svou a argumenty nebere. ztracenej případ. ale možná z toho ještě vyroste :-)

                                  0 0
                                  • nox159  

                                    ja argumenty beru ;-) ale logicke, ne co si nekdo vycucal z prstu… ;-)

                                    0 0
                        • michals1  

                          Osobně jsem nikdy nic pohodlnějšího než silniční kolo nepoznal. Posed je přijemný, dobrý na záda. Je zde nejmenší zátěž na kolena. Dobrý rám a vhodně zvolená kola mohou pohltit vibrace od povrchu.

                          0 0
                        • MlokCZ  

                          To pohodlí u toho Spešlu bylo ale naopak zcela dostatečné a s tím jsem byl zcela spokojen. A jak jela taky. A s posedem taky.

                          Pryč šel z úplně jiných specifickýh důvodů (které jsem před přízením naprosto nečekal a nikdy dříve neměl), píšu to výše:

                          http://www.bike-forum.cz/…i-ojeta.html#…

                          A cyklokroska by ten problém nevyřešila.

                          0 0
                  • Hroch obojzhivelnyj  

                    Lepsi kolo (hlavne ram a kola) → lepsi pocit z jizdy → vic km a casu na kole → lepsi fyzicka a (nekdy casem mozna) mensi kg → zlepseni prumerne rychlosti na nejake trase → vetsi motivace → vic km a casu na kole → lepsi fyzicka a (nekdy casem mozna) mensi kg → zlepseni prumerne rychlosti na nejake trase->atd. Sice oklikou pres hlavu ale je to tam.

                    0 0
                • mr.antik  

                  pro většinu lidi tady je to jen tréningovej nástroj. Mě na té 11kg silničce hmotnost vůbec nevadí, spíš kvalita povrchu kde jezdím. Ale i tak to proti bajku jede o 10km rychlej při stejné námaze.

                  0 0
      • Jarque  

        Mě sora nepřijde úplně hrozná. Na tisíc nebo dva za rok v pohodě. Není to zrovna etalon přesnosti a ani nemá moc ergonimické páky (starší model). Osmikolo nebo devítikolo ale zase nemusíš moc seřizovat, řetězy dýl vydrží… Navíc mi i docela vyhovuje to odřazování palcem – lepší než kroutit pákama jak zběsilej :) Váhu bych taky moc neřešil, jak říká Mlok, na silnici se nějakých pár deka navíc ztratí. Mám zkušenost s dvoj i trojpřevodníkem, trojplacka hrůza – nedá se skoro seřídit smyk, dvojtác ok. NA najíždění stačí. Na silnici bych řešil spíš kola, rám a sedlo, ne sadu.

        0 0
        • karliner  

          Na Soře trojplacce jsem najel za dvě sezóny asi 3000 km bez nutnosti jakéhokoliv seřizování smyku…

          0 0
          • prvniodkonce  

            On je fakt, že po 3 tisících se těžko na něco přijde, natož aby se rozladil smyk, takže na nějaké to popojíždění je i ta sora asi v pohodě, ale neslyšel jsem na ni ve srovnání třeba s xenonem moc chválu, minimálně je to větší závaží.

            0 0
            • karliner  

              Jen jsem reagoval na zmínku o neseřiditelnosti smyku na trojplacce. Asi to je kus od kusu nebo ruka od ruky.

              0 0
              • McBlacky  

                jestli jsi to seřídil tak, že ti na střední pile chodily všechny pastorky a na velký a nejmenší 70% pastorků, tak jsi SoraMaster. S tímto titulem se pojí i povinnost stavit se u nás doma a seřídit to na mojí silnici :)

                0 0
                • karliner  

                  Seřídil to kdysi Tomáš Port v Březové. V životě jsem na to nešáhl. Možná výhoda je ta, že mám 8kolečko…

                  0 0
    • JSt  

      nahod takovou :-))

      0 0
    • maedva  

      Koupit starsi, jetou z bazaru.

      Proc ? Protoze ma sice uz neco za sebou, ale kvalitativne je uplne jinde nez nejaka nova silnice v dane cenove relaci.

      Dal bych si pozor akorat na:

      • Rafky: zkontrolovat jestli nejsou probrzdene a na vymenu, u zapletenychsetu kol byva takovy rafek dost drahy…
      • Prevodniky a kazeta ty byvaji taky vetsinou nejojetejsi veci a je treba jeprohlidnout, popripade srazit cenu dolu…

      Jinak jako bezne investice by se daly povazovat brzdove spalky, retez, plaste, sedlo, omotavka… Pokud tedy nenarazis na opravdu dobry kup.

      Ja jsem prodaval na podzim hlinikovy Stevens na Ultegre 9sp s carbonovou vidlici za 9500kc a to kolo nemelo zadnou chybu, zajemce ji vzal vsemi deseti a nedavno mi psal ze je vazne plne spokojeny a nelituje ze nekoupil novou silnici z obchodu, ktera by ho vysla jeste draz nez ta moje ojeta… Najeto jsem mel kolem 20 000km, ale byl to letnak a prez zimu byl v pokoji, zadny dest, zima a sul :) Na neco takoveho narazit a mas vyhrano ;-)

      0 0
    • winter78  

      Ja osobne by som z bazáru nikdy bike nekupoval. Neviem či má zmysel kupovať kvalitne osadený jazdený bike za nižšiu cenu, ktorý je síce funkčný ale má najazdené tisíce km a navyše nikdy neviem ako s ním bolo zaobchádzané.

      Ak na ňom nechcem jazdiť závodne, tak by mi úplne postačoval nový bike v cene do 15 000 . Bude síce lacnejšie osadený, ale budú to komponenty nové a navyše je to všetko v záruke, čo znamená bezplatné prehliadky,záruka alebo prípadné vrátenie peňazí z tovar.

      0 0
      • Evilcleaner  

        no u bajku je to risk, ale silnice? co tam se může stát při běžném používání, max se mění spotřebák (řetěz, převodníky, kazeta, pláště, brzdové špalky, omotávka) no a jednou za dlouhou dobu sedlo případně probržděné ráfky. a na mnoha věcech jde při bližším zkoumání poznat jak na tom jsou.

        0 0
        • Rychlej turista  

          Tak, tak, lepší jetá silnička svoje vlastnosti neztratí a proto vždy pojede lépe, než za stejnou cenu nová, ale podstatně horší.

          0 0
        • McBlacky  

          u silnice je největší riziko poškození rámu pádem. Na závodech to nejsou malý rány, když to v 50km/h+ složíš…

          0 0
          • Rychlej turista  

            Stačí i ve 40 km/h, když se ti do cesty postaví auto. Z rámu jsem tak vyrobil štafle a z řídítek vrtuli :-)

            0 0
            • soc  

              Tak na ty stafle hod nejaky potah, vrtuli uz mas, tak muzes zacit litat, ne?

              0 0
        • winter78  

          Tým označením bike som mal na mysli aj cesťák ;-). Ale keď už sme pri MTB, tak radšej nové Alivio než 10 000 km najazdené XTR. Toť môj názor ;-).

          0 0
          • mr.antik  

            Proč? Aby někde nerupnul třeba rám nebo řidítka? To se ti v klidu může stát i na novým alívko-biku. Pokud tam nejsou ultralehké scandiové komponenty, tak bych se toho nebál, ale určitě to chce hodnotit konkrétní rám, kola atd…

            0 0
    • mr.antik  

      Trošku zneužiju tohle vlákno. Máte typ na nějakou levnou silničku (Tiagra), žádný zvláštního požadavky, snad jen kompakty a velikost tak S (na 166cm). Zatím jsem našel jen toto.

      http://www.mojekolo.cz/…gtr-series-3

      Případně ještě připadá v úvahu koupit hodně výhodnou bazarovku (třeba za 12 tisíc) a sehnat nějaký obyč rám (ale u silniček, narozdíl od bajků, jsem moc levných rámů prodávat neviděl).

      0 0
      • McBlacky  

        zkus zavolat ke Šterbovi, nějaký silniční rám určitě vyhrabe.

        základní Fort nebo Spyder je kolem 3tisíc za rám. velikost dle výběru samozřejmě

        0 0
        • mr.antik  

          Typuju že v kategorii 3–4 tis (např. Spyder Dometic) to bude asi tak všecko stejný…

          0 0
          • mr.antik  

            ale teď jsem jen zběžně prolítnul cyklobazar a spíš se klonim k nějaké nové výprodejovce (Tiagra, Sora),…

            0 0
      • kycis  

        Teď jsem sehnal pro pritelkyni v Hervisu Fujinu komplet na Tiagre, v esku (46cm). Chteli za ni asi 12,5 tisice, ale protoze se tam uz chvili valela, mela trosku obouchany lak, tak jeste dali slevu na 11 litru. To uz je hodne dobra cena, za to jsem na bazaru nic nesehnal, hlavne proto ze v tehle velikosti se jetejch silnicek moc neprodava..

        0 0
    • Ma7ous  

      Ahoj, co si myslíte o tohle ? http://aukro.cz/…9544180.html má to cenu a nebo nikoli ? se silnicí začínam, a vzhledem k mé pracovní vytíženosti nenajedu víc jak 2000km/rok

      0 0
      • Evilcleaner  

        ne že bych se v silnicích nějak zvlášt vyznal, ale přijde mi to jako docela lákavá nabídka. v poslední době čím dál tím víc nad silničkou uvažuji a toto vypadá jako docela levná cesta k ní… opravdu jsem to napsal?

        0 0
    • Ma7ous  

      A tohle je další info od původního majitele

      Kolo jsem kupoval v roce 2005 jako doplněk k mtb, ram ma najeto tak 7000 km. Kola jsou už nová, ty maji asi 2000, stejne jako kliky /kompakty/ a kazeta.

      0 0
      • lucifr  

        Chtělo by se na to posadit, jestli ti bude vyhovovat velikost, řazení Campa (dolů palcem) atd. Mě se celkem líbí, záleží kam až se vyšplhá cena.

        0 0
    • Balvan  

      Tak jsem si pockal a koupil tohodle Spydera. Po 100km muzu rict ze zatim super, za 12tis. myslim dobrej kup.

      0 0
      • martinpav  

        Dopadol som podobne, len som nakupoval na anglickom ebay a za trošku vyššiu cenu (650E aj s dopravou).

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.