Kompatibilita bluetooth 4.2 x 5.0

21 nepřečtených
  • Tommy_Lee

    Ahoj.

    Mám rychlodotaz:

    Přemýšlím o nákupu chytrých hodinek a při hledání vhodného modelu jsem narazil na otázku kompatibility jednotlivých verzí BT. Vyhlédl jsem si hodinky, které mají BT ve verzi 5.0, ale můj telefon podporuje jen verzi 4.2. Takže moje jednoduchá otázka zní: Půjde to spárovat a bude to spolu komunikovat? Kdesi jsem se dočetl, že jednotlivé verze BT jsou sice zpětně kompatibilní, ale pouze v případě, že koncové zařízení (v mém případě hodinky) má nižší verzi než „master“ (telefon). Naopak to fungovat nebude. Na jiném webu jsem ale zase našel informaci (to se teda týkalo nižších verzí BT, konkrétně 4.1 vs 2), že nezáleží až tak na verzi BT samotné, jako spíš na komunikačním protokolu A2DP (který můj telefon má), a tedy by telefon s BT 2 měl bez problému komunikovat např. se sluchátky s BT 4.1. Tož včil jsem z toho voľaký zmätený :-/

    Díky za odpovědi.

    0 0
    • Jiří999  

      Bude to fungovat normálně. Jediný problém by mohl být se sluchátky třeba (zvukový přenos, hovor) jinak posíláni dat mezi mobilem a hodinkami bude bez problému.

      0 0
    • jmaselnik  

      možná by nebylo od věci uvést, jaký máš telefon a jaké hodinky jsi vybral a mrknout se netu, jestli třeba stejnou kombinaci už někdo nepoužívá/nedis­kutuje.

      0 0
      • Tommy_Lee  

        Konkrétně jde o telefon Xiaomi Redmi 4X a hodinky Xiaomi Amazfit Verge Lite. Ještě přemýšlím, že nakonec vezmu Amazfit Verge, které mají BT 4 a interní paměť, takže bych si nahrál hudbu přímo do hodinek, spojil se sluchátky a na běhání bych vůbec telefon nebral. Co mě trochu odrazuje je výdrž baterie, kde u Verge Lite uvádí výrobce až 20 dní a u Verge max. 5 dní…

        0 0
        • jmaselnik  

          Xiaomi s Xiaomi bude fungovat v pohodě. Jestli budeš poslouchat muziku a používat GPS, tak se stejně uváděným časům výdrže ani nepřiblížíš. BTW u lite uvádějí jenom Glonass bez GPS, to by mohl být klidně leckde trochu problém.

          0 0
          • Tommy_Lee  

            Na webu českýho zastoupení Xiaomi u verze Lite uvádí GPS i GLONASS.

            Nakonec jsem včera objednal plnotučný Verge, tak uvidím. Je mi jasný, že reálná výdrž bude kratší, než uvádí výrobce a asi jsem si vyhodnotil, že častější nabíjení pro mě bude snesitelný ústupek.

            0 0
          • pavelxy  

            Dle čeho soudíš, že Xiaomi bude s Xiaomi fungovat??

            0 0
            • jmaselnik  

              dle toho, že pokud je někde nějaká BT nekompatibilita kvůli nedržení se standardů, neděje se to obvykle v rámci jedné značky. Osobní zkušenost.

              0 0
              • blue.sun  

                Teoreticky máš pravdu, nicméně Huawei to dovedl rozesrat i ve svém vlastním sortimentu. A myslím, že i Samsung měl s některými hodinkami problémy.

                V dávnějších dobách na to trpěla i Nokia s Windows. Jejich mobily s jejich sluchátky prostě nemluvily. Když jsem koupil sadu od Samsungu, šlo to bez problémů, stejně jako sluchátko Plantronics (panejo, to ho fakt mám tolik let?)

                0 0
              • pavelxy  

                Dost se pleteš, zrovna u Xiaomi to bylo na denním pořádku,že jejich telefony nekomunikovaly s jejich hodinkama.

                0 0
    • Smazaný účet  

      Kompatibilní to bude. USB zařízení 3.0 ti taky funguje ve slotu 2.0. Jediný rozdíl je vlastně ten, že novější Bluetooth 5 má mít lepší dosah a menší spotřebu.

      Problém nebude v bezdrátovém přenosu, ale v tom, že ten telefon je totální low-end a nebudeš mít zaručenou 100% funkčnost za každé situace.

      0 0
      • atty  

        Takže kompatibilita protoklů BT se teď posuzuje, zda je telefon low-end nebo předražený hi-tech za 30? Takže na lowend telefonech nemusí fungovat bezdrátové systémy (BT, Wifi, NFC…) protože jsou to prostě low-endy a mají „vlastní“ protokoly bezdrátu? Zajímavé… :)

        0 0
        • DALIS  

          Díky za názor,radu na věc.Tak co mám koupit za telefon.aby fungoval BT s ROX-11.Do 5–7tisíc.

          0 0
      • zdenek  

        Opravdu fundovaná rada. Mohl bys tedy ještě upřesnit, od jaké ceny mobilu je ta 100 % funkčnost zaručena?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Můžeš začít tím, že si projdeš toto vlákno. Najdeš tu zmínku mj. o tom Xiaomi a jeho spolehlivosti. A to dokonce ve vlastním „ekosystému“.

          0 0
          • atty  

            Zrovna Xiaomi je v rámci BT celkem v pohodě, taky mám ten low-end Redmi Note 5 a všechny BT služby mi chodí příkladně a bez problémů, takže namátkou – spárovaný F3HR a Garmin Connect, BT sluchátka (troje a z toho jedny Jabra, který maj vlastní obslužný ekosystém a aplikaci protože maj navíc HR senzor), BT Shimano E-Tube pro nastavení a aktualizaci Di2, posíláme si v rámci BT fotky jak do PC, tak do jinejch low endů Xiaomi (2× Note 4), dcerka má přes BT spojenej BT lustr s reproduktorem, selfie tyč k telefonu, svoje BT sluchátka atp.

            Pokud jsou problémy, tak je to v rámci tvrdého powermanagementu aplikací a to s konrétními aplikacemi – třeba GC ve spojení s Garminími tachometry, i zmíněná Sigma má asi problém. A to je problém nejen číňanů, ale spíš většiny všech nových telefonů s Androidem 9 a výše.

            Ale protože některým lidem určité stejné kombinace telefon x hardware chodí a některým nechodí, je klidně možné, že částečně je problém i v nesprávném nastavení telefonu, respektive různých povolení či vyjjímek pro správu (kterých je dost a ne každý to umí, či chápe, proč to či ono a hlavně kde správně nastavit, aby to celé fungovalo). Což nijak neschazuje ty, kteří i přes veškerou snahu a hrabání se v telefonu něco nezprovoznili. Protože některé kombinace telefon x hw x konkrétní firmware x obslužná aplikace opravdu podle všeho nefungují.

            0 0
            • DALIS  

              Tak ještě jednou díky za vysvětlení mého problému.Já mám teda REDMI 6A ,ten má Android 6.Tam bude bude asi problém,nebo taky ve mě,jak píšeš.Na telefonu LG vše fungovalo bez problému.Ten jsem namočil při pádu do vody.

              0 0
    • Kubinda  

      Dobrý den, vybral jsem si sluchátka sony WH-CH510 s bluetooth 5.0. Slibuji si od nich především neopožděný zvuk. Mám mobil Honor 6× s bluetooth 4.1. Budou tyto zařízení komunikovat a bude zvuk neopožděný?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse