• Nememet

    Poradí někdo slušné horské kolo pro ženu za cca 15000? Je toho na výběr moc. Nájezd bude malý do 2000/rok.

    Zatím jsem koukal na nějaké ctm charisma a v decáči.

    Díky

    0 0
    • Alojs01  

      Konecne zajimave tema, damske kolo do 15 tis tu jeste nikdy nikdo nehledal…:-)

      0 0
    • KominiCZek  

      U ženy je jedno jaké má kolo, hlavně se ji musí líbit po vizuální stránce :D

      Jinak nevím jakým terénem jezdíte, ale jestli by pro ženu nebylo lepší nějaké Trekove kolo? Jinak ty DC Rockrider jsou na to občasné ježdění dostačující, pak mě napadají nějaký SUPy a nebo Focus..

      0 0
      • Nememet  

        Ano občasné ježdění, trekové nechce, nelíbí se jí :-D

        0 0
    • palo7  

      Osobně doporučuji pro ženu vždy stavbu kola. Obzvlášť v ceně okolo 15tis. dostane mn9hem lepší kolo nez sériové. Podle výšky kde bude jezdit, bych se jen rozhodl jestli 27,5, nebo 29. Pak vybrat rám, as8 hlavně podle barvy ;-) a pak převody 1×

      A ženám většinou (po vlastních zkušenostech) doporučuji spíše slabší brzdy, než jsou se servowavem.

      0 0
      • nitraq  

        Souhlasím zcela se vším. U té jednoplacky bych ještě přidal správně zvolené převody podle stylu a zvyklostí, jak ta žena jezdí nebo bude jezdit.

        0 0
      • Markony  

        Za zajímavé ja mysle že dobrý rám a brzdy jsou základ .

        0 0
      • Nememet  

        Uvažoval jsem i o tomhle :-) Jen nevím, jak začít, předopkládám rámem, jenže jakou velikost, paní má 165 cm, většinou je to všude akorát na rozhraní.

        Neměl byste tip na rám? Samozřejmě tlumen pouze předek, cesty asfalt/štěrk/lesní cesta 1/3 složit není problém. Řazení 2×10 ten tropřevodník je na ní moc, vidlici nějakou lepší.

        Chtěl jsem aby si to vyzkoušela, sedne na to a neví, v tom dekáči to mohla projet, jenomže to je jako s ženskou, nechtěla.

        0 0
        • adam1  

          https://www.cyklobazar.cz/…be-acid-27-5

          a předělat na 1×…,32 × 11–42 (převodník ,Hanka,kazeta)tě výjde na 2500,–

          Mezi námi 2k ročně pro občasné ženské vyjížďky/projížďky je až až :))a s tou 1×10 bude v poho

          0 0
        • palo7  

          Na 165cm bych bral 16ram a kola 27,5. Pokud nemáš možnosti koupit se slevami sám, tak rovnou oslov stavitele, protože pak se ti stavba nevyplatí.

          0 0
          • vrrrn  

            na jezdeni po „asfalt/sterk/lesni cesta“ bych naopak doporucila kola 29. Jinak se uslape, navic pokud bude jezdit s chlapem.

            Merim nejak 167 a je pravda, ze v techle cislech se zrovna ty velikosti ramu lamou, jak pise Nememet, a je dost vopruz v tom vybirat to idealni.

            0 0
            • MartyM  

              slušná masírka, se divím, že mi na 26" ještě neupadly nohy… :-)

              0 0
              • petrx  

                Stejná masírka jak s převody 1×10 apod, který už jsou navíc dávno za zenitem.

                0 0
                • MartyM  

                  za to může především ta alergie na přesmykač! :-)

                  0 0
                  • palo7  

                    U ženských je ta alergie opodstatněná. No a když to tam není, tak je to jednodušší i pro pány tvorstva ;-)

                    0 0
              • vrrrn  

                O to prece vubec nejde, ze se nekdo na 26" neutocil k smrti.

                Pokud ona bude jezdit se svym muzem na pevnejch cestach, volila bych proste 29", treba aby mu v rozumny mire stacila a mohli jet tempem pohodlnym pro oba. To je cely.

                0 0
                • Espen  

                  Tomu nevěř. Jestli paní není ochotná vyzkoušet ani kolo v Decathlonu, tak nájezd 2000km je sci-fi. Párkrát na tom vyjedou, po rovině to bude max 20km/h, spíš míň, kopce plazení, nebo tlačenka. Na tohle stačí cokoliv. Tohle prvotní nadšení od ženský, že budeme spolu jezdit už jsem viděl tolikrát, že trochu vím jak to dopadne :-D.

                  0 0
                  • vrrrn  

                    Beru, no asi mas s zenskejma vic zkusenosti nez ja :-))

                    0 0
                  • Nememet  

                    Asi tak, spíše to bude do zjištění že je na tom dřina, ale to je pak jedno na čem jede :-( Akorát chce menší, takže 15 rám a 26 kola, stejně nepozná rozdíl.

                    0 0
                • MlokCZ  

                  Pokud ona bude jezdit se svym muzem na pevnejch cestach, volila bych proste 29", treba aby mu v rozumny mire stacila a mohli jet tempem pohodlnym pro oba. To je cely.

                  Akorát jde o to, že ta věta je úplný nesmysl. 29" bude na pevných cestách v nejlepším případě stejně rychlá. Nikdy nebude ani o píď rychlejší, protože vždy bude o malinko těžší a o mírně méně tuhá. A oproti tomu nenabídne ani jeden důvod, proč by měla být rychlejší.

                  V reálu tedy ten rozdíl je minimální a sám bych bral dnes ve většině případů 29" (pouze pokud nevyjde pro dané proporce geometrie, tak nebrat), ale určitě to nebude z důvodu, aby to bylo rychlejší na pevných cestách.

                  29" může získat na rychlosti pouze nepřímo ve chvíli, kdy se jezdí i opravdu terén, tam pak:

                  • lepší grip u 29" umožní jezdit mírně rychlejší pláště (které budou mít pak grip srovnatelný než ten mírně pomalejší model v menším rozměru
                  • u fullů se dá trochu uvažovat o menším zdvihu, ale nejsou větší kola plnohodnotnou náhradou za menší zdvih (větší kola pomohou jen někdy, v některých situaích vůbec a tam je to jen o zdvihu).

                  A pak přinese 29" větší pohodlí.

                  Pokud jde o stačení na pevných cestách, tak to naopak bude lepší na menších kolech. I když rozdíl bude hodně malý, takže bych 29" kvůli tomu nezavrhnul, ale rozhodně je nesmysl označovat za výhodu (když je to jasná nevýhoda u 29").

                  0 0
          • Kellly  

            Stavba 27,5" na líbivém rámu. 2000 km/rok není zrovna málo, tak ať ji to baví. Případně nějakou korunu ještě přidat.

            0 0
          • Smazaný účet  
            0 0
        • TeryPV  

          Na 165 úplně v pohodě nějakou 15 – 16 rám na dvacetdevítkách. Žena má 15,5 palce na 168cm a v pohodě. Je tedy pravda, že zde byl nižší rám volen z důvodu jízdy v terénu, na trailech a podobně.

          0 0
    • milan.v  

      Hledat a číst tady na fóru…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Právě shánim kámošově přítelkyni a nic lepšího jsem za ty prachy nenašel. Měl bych ho za 15500…

      https://e-shop.leaderfox.cz/…3000101.aspx

      0 0
    • RapMan  

      toto by mi přišlo OK, 27 kola, velikost S.

      https://www.cyklobazar.cz/…r-model-2019

      0 0
    • Markony  

      Tohle kupu bych se nebal cyklosport přikryl je v pořadu .

      0 0
    • Nememet  

      Takže, díky všem, hlavně za SZ. Nakonec jsem vzal rám od Force na 27,5,líbil se mi od Maxbikeu, ale kvůli dětské sedačce bohužel, překaželo lanka od smyku, na těch 29 vypadá jak na štaflích, terén stejně nebude, tak sem zavrhnul i 26. Doplnil jsem to komponentama na deorku, 2× 10, kliky 170 mm, přední vidle nakonec pevná. Pláště Hurikány 2 palce. Rám bílý, doplňky černé, a samozřejmě se to neobešlo bez nezbytných tyrkysových volovin. Jo, a přešvihnul jsem rozpočet o 500 kč :-(

      0 0
    • berk  

      Ahoj, trochu se přiživím na vláknu, ať nezakládám nové. Potřebuji pro ženu kolo, jízda opravdu jen po zpevněných cestách, omezená na víkendové/dovo­lenkové ježdění, převážně s dětmi. K dispozici mám náhodou velice zachovalý Pells Crono First 2006. Prakticky neježděné, max. 500 km, v původním stavu, až na pár odřenin jako nové. Má smysl, zejména ekonomický, se snažit na tomto rámu postavit něco smysluplného – zkrátka kolo, které nebude příliš těžké, pojede a celkově bude přinášet radost z jízdy? Z toho co jsem tady různě načetl by to chtělo zejména výměnu vidlice za pevnou (asi hliník, karbon jen kdyby to opravdu mělo mít smysl z hlediska odpružení), vzhledem ke stáří určitě nové pláště, možná brzdy. Pohon a kola bych nechal zřejmě až časem po nějakém opotřebení. Pokud ano, uvítám i tipy na konkrétní komponenty. Možná bude nakonec trochu potíž ve velikosti rámu – žena měří 165 cm, velikost kola 17. Samotnou přestavbu bych určitě zadal povolanějším. Předem díky za názor.

      0 0
      • milord  

        Nedávno jsem řešil kolo pro manželku, nakonec MMR Woki viz níže, je spokojená. Kratší rám, sloping, má 169cm, rám 17.

        MMR Woki wcs

        0 0
        • berk  

          Díky za tip, spíše ale zůstanu u krose. Myslím si, že to bude k zamýšlenému využití vhodnější volba, ale nechám ji projet na obou typech a uvidí se. Navíc jsem se ještě pro letošní sezónu zcela nevzdal myšlenky úpravy toho starého.

          0 0
    • Markony  

      17 založí jestli ji sedne Vidlici bych dal asi odpruženou soudím podle své ženy měla starou a naříkala že ji bolí ruce výměna za vzduch a klid .Výměna nábojů střed možná nevím v jakem je stavu lanka bowdeny přehazak přemyk, ne kupit lepší doplatil a uděláš lip .

      0 0
      • berk  

        Jen dodám, že historii kola znám dobře, bylo v rodině, ale leželo ladem. Zastaralé bude zejména morálně. Výměnu všech rozvodů jsem bral jako samozřejmost. S ohledem na předpokládaný mrzký nájezd a prozatímní nulové cyklistické nadšení ženy jsem nechtěl hned kupovat kolo za 20k, raději třeba prvně investovat pár tisíc do stávajícího a po sezóně se uvidí… nicméně nerad bych jí odradil hned na začátku. Každopádně souhlasím, že nové je prostě nové…jen se tu všeobecně moc hezky nepíše s o vyváženosti nových sériově skládaných krosových kol

        0 0
    • Markony  

      Asi tak ja si kola skládám sám a dam si tam co chci, možná to vyjde draže ale mam to co jsem si přál .A nemusím naříkat je blbé brzdy špatná videl a tak.

      0 0
    • Lejav  

      Dobrý den,

      přečetla jsem zde na stránkách plno vláken a abych nezakládala nové téma, tak píšu sem. Chtěla jsem si koupit krosové kolo, jelikož jezdím jen krátké vylety do cca 20km a občas do práce 8km – vše po rovince a asfaltu, žádný terén. Po přečtení mnoha diskuzí a rad jsem se rozhodla pro MTB 29 v dámském provedení, protože se mi ty kola líbí o hodně víc, než krosová. Zjistila jsem, že do cca 17tis lze koupit slušné kolo jen od stavitele. S manželem jsme stavitele oslovili, ale dostali odpověď, že dámské rámy 29 nejsou.

      Tak se dívám po kolech od výrobce a objevila jsem toto:

      https://www.ctm.sk/…da-lososova/

      Manžel mne od toho zrazuje, že to je za 17 tisíc nic moc kolo, ale já si říkám že na moje normální ježdění

      mimo terén by to mohlo stačit.

      Rozhodně nejsem rozhodnutá si to kolo koupit, jen se mi líbí.

      Můžu se tedy místních zeptat, jaké na to kolo máte názor?

      Děkuji za případné reakce, počítám s těmi negativními :D ale od toho přeci fórum je.

      0 0
      • raschi  

        To CTM nevypadá špatně, má už vzduchovou vidlici, řazení Alivio 2×9 je pro tvoje použití taky OK. Kolo bude úplně v pohodě použitelné i pro lehčí terén, klidně i nějaké flowtraily.

        0 0
      • Tomas_82  

        Myslím, že za ty peníze momentálně nic lepšího od „výrobce“ nekoupíš. Pokud by manžel věděl o něčem lepším, může se tu podělit. Pokud se ti tedy líbí, tak ho klidně kup. Jak jsi cca velká?

        0 0
        • Lejav  

          On to myslel tak, že za ty peníze může být lepší postavené. Mám 179cm, takže vel. L by mi mohla být.

          Právě, že ostatní stejně dráha kola co jsme koukali mají většinou osazení Acera a bez vzduchové vidlice, tak jsem napsala svůj příspěvek, aby jste mi řekli, jestli není někde zakopaný nějaký pes. Kola CTM totiž neznám, ale jak jsem se dočetla v jiné diskuzi, v této cenové kategorii je úplně jedno, co koupím :))

          0 0
          • Tomas_82  

            No úplně jedno to určitě není, ale to Ctm je rozhodně z těch lepších kol v této relaci. Stavba by sice vyšla lépe, ale je pravda, že nabídka levnějších rámů je nyní taky omezená.

            0 0
          • Tomas_82  

            Ještě taky pozor, aby ses na dámské L poskládala, spíš je to tak pro 170–175cm, ale uvidíš.

            0 0
            • xtonda  

              Jako že 19" a 620 mm HTT je na 179cm postavu malý?

              Akorát to kolo mají u nás tři nebo čtyři eshopy a všechno na dotaz / předobjednávka, takže je otázka kdy a kolik jich bude.

              0 0
      • bara2  

        " jezdím jen krátké vylety do cca 20km a občas do práce 8km – vše po rovince a asfaltu, žádný terén."

        Proč si, proboha, teda chcete kupovat MTB 29"?

        Na asfalt po rovině je dobré kolo silniční případně tzv. fitkolo (silniční s rovnejma řidítkama).

        0 0
        • Dumbíček  

          Na tom něcoí bude.

          Co třeba něco takového? Ghost

          0 0
          • bara2  

            Něco méně specializovaného ;-)

            https://www.kola-radotin.cz/…-yellowblack

            0 0
          • bara2  

            uhle sou i v cenové relaci

            https://www.mojekolo.cz/…itness-kola/

            0 0
            • Lejav  

              Tak jsem pročetla plno vláken, kde byl tazatel na krosové kolo pomalu ukamenován, že nechce pohodlné 29 a já která ji chci dostávám odkazy na silniční kola. Děkuji, ale nechci.

              Vždy jsem chtěla HT 29, jsou to pro mne nejhezčí kola – o 100% hezčí než krosové a o silnici ani nemluvím. Teď mám obyč kros, který byl tenkrát levný osazeny řadou Tourney a taky na něm dojedu, ale chci si splnit sen a koupit si kolo, které se mi líbí. Když jsem se šla podívat do cyklopointu na kola Merida, tak se do mě oba prodavači pustili, že v dnešní době i pro stezky je jediná spravna volba HT 29 a ať o ničem jiným ani neuvažuji. Prý si budu pochvalovat geometrii oproti krosu a pojede se mi pohodlněji. I kdybych si s nimi nepovidala, tak už jsem dávno pro 29 rozhodnutá. Jsem limitovaná penězi a myslím, že mým stylem jízdy bych ani kolo za 30 nevyužila, ale splním si sen a budu spokojená :))

              0 0
              • ToMášMarný  

                Bara chtěla předat zkušenost, že po rovném asfaltu tě fitness kolo za stejnou energii odveze rychleji a dál. Jsi rozhodnutá pro mtb ht 29? Vybrala sis kolo který se ti líbí, budeš ho mít ráda a bude tě bavit na něm jezdit? Okej. Ber ho. V daný cenový hladině neděláš blbost.

                0 0
              • patrac00  

                Hoď na to ešte užšie plášte s jemnejšiim vzorom a budeš max spokojná

                0 0
    • Gru  

      Si myslim, ze v teto cenovce to bude tak nejak vsechno na stejno. Takze zasadni je aby se libilo. https://www.cyklokyjovsky.cz/…la-damska-29

      0 0
    • Kac555  

      Prosím o názor. Když mám jen 165 cm, můžu si dovolit velikost 29"? Je mi přes 40 let, chci jezdit s dětmi po lesních cestách a po horách, chci být schopná vyšlápnout nějaký kopec, aniž bych cestou umřela a občas asi budu muset sjet nějaký super easy trail. :-) Můj rozpočet je 40–50 tisíc. Moc díky za pomoc.

      0 0
      • Georrge  

        Ve 40 uz asi ocenis trochu pohodlnejsi a naprimenejsi posed, takze 29" by nemel byt problem.

        Pak je ale otazka, jestli dokazes vyuzit prinosu 29" aby to nebylo kontraproduktivni (vyssi hmotnost a horsi ovladatelnost pro 29"). Za 40–50 se ale da postavit lehoucke 29" kolo vhodne pro zenskou.

        0 0
        • MichaelSimek  

          Teda ja holek kolem a přes 40 znam hodne a zadna z nich nepotrebuje pohodlenjsi a naprimenejsi posed :) 40 neni duchod!

          0 0
      • ToMášMarný  

        Na čem jsi jezdila dosud? Používáš spd pedály? Mám doma 165cm jezdkyni s 29, je to ok, ale byly problémy s adaptací. Rozpočet máš komfortní, tam problém nebude ;)

        0 0
      • Smazaný účet  

        Ahoj,

        má ve všem podobný parametry :-), doteď jsem jezdila na krosovém kole 29" Pells, bylo to bezva rychlý v terénu jsem se trochu bála, protože nemělo takovou stabilitu jako horáč, ale dalo se. Posez byl dost vzpřímený. Teď jsem si pořídila horské 27,5 protože jiné nebylo a zatím si trochu zvykám na menší kola, ale jinak je zase svižnější a v terénu paráda. Podle mě je nejzásadnější hmotnost kola. Nakonec jsem se zvolila karbon a musím říct, že to je nádherný ježdění, těch pár kilo je prostě zásadních. Posez je vic nakloněný čehož jsem se bála, ale dobrý jen trochu nezvyk na ruce.

        Myslím, že ideální volba hardtail s 29"

        0 0
        • Georrge  

          No vidis, a to ti tu nekteri budou tvrdit ze par kilo na hmotnosti kola nepoznas :)

          0 0
    • Artra  

      Pěkný den všem,

      manželka má 18let staré horské kolo 26 Apache na kterém je hrozně natažená, nejezdí se jí pohodlně a chce nové kolo – zajeli jsme za místním stavitelem a ten nám řekl, že letos nám nic nepostaví – není z čeho. Tak jsme projeli nabídku kol v eshopech a manželce se zalíbilo kolo Trek Marlin, jelikož u ženy samozřejmě rozhoduje hlavně dizajn a barva.

      https://www.trekbikes.com/…n-6/p/28788/?…

      To jsem ji vzhledem k osazení kola rozmluvil a při pročítání BF jsem tu objevil tuto diskuzi a odkaz na kolo CTM, které se i manželce líbí a vzhledem k ceně ho zde ani nikdo moc extra nekritizuje.

      https://www.ctm.sk/…da-lososova/?…

      A když jsem si projížděl celkovou nabídku kol CTM, tak jsem začal koumat ještě o radu vyšší kolo

      https://www.ctm.sk/…a-tyrkysova/

      Jelikož bude na kole jezdit jen po rovinkách 80% cyklostezky a 20% zpevněné polní cesty, tak bych se chtěl zeptat, zda je na takové ježdění vůbec k něčemu dobré 1×11 a kliky 32? Nebo úplně stačí to levnější CTM? Neberu komponenty, ty má samozřejmě dražší model lepší.

      Díky za rady

      0 0
      • Tomas_82  

        Pokud je na kole moc natažená, možná by stačil kratší představec s větším sklonem. Jinak na zmíněný „terén“ asi není vhodné ani jedno z těchto kol, ale pokud doopravdy chce mtb, bude vhodnější to levnější, nebo u toho dražšího dát alespoň 36z převodník. Jak je paní vysoká?

        0 0
        • Artra  

          Má 180cm a 66kg. Proč není vhodné na rekreační ježdění? Někdo říká, že treková kola jsou nejlepší a někdo zas, že MTB 29 jsou daleko pohodlnější a kros nedává smysl kupovat. A kde je pravda......

          0 0
          • Lišák  

            Pravda bude ve vyzkoušení. Bez toho to bude střelba na slepo.

            0 0
        • Lišák  

          Paní asi nebude závodník, tak bych předpokládal, že nejtěžší převod 32 / 11 by jí mohl stačit. Při 60 ot/min na 29" bude skoro stejně rychlá, jako neodblokovaný elektrokolo a při 80 ot/min a je to cca 32 km/h.

          0 0
          • Artra  

            Jelikož nemám s řazením 1×… žádné zkušenosti, mohl bych se zeptat – to opravdu nevadí tomu řetězu když má vzadu 11 pastorku – to se nekříží a nikde nic neskripe? Jsem zvyklý na 3×10 a tam na 6 pastorku už musím vpředu přehodit.

            Jinak manželka jezdí rekreační tempo max 20km/h.

            0 0
            • mirra66  

              Zadej do vyhledávání ve fóru heslo 1×11, 1×12 apod. a najdeš zde několik dlouhých diskuzí, kde se to dost rozebírá. Věřím, že tam najdeš odpovědi.

              0 0
            • bara2  

              Všechno užší (o to je to taky fajnovější, dražší a nic to nevydrží), takže když je talíř proti středu kazety, jsou krajové stejně daleko, jak u krajního z trojtácu proti řekněme 4. pastorku, to ještě jde..U dvojtácu jsou ty dva talíře protim prostředním pastorkům a i krajní chodí na obou tácech.

              0 0
    • xtonda  

      Taky se přidávám s dotazem, pro ženu 161 cm, 40 let, normální váha, chce MTB, tak 20 tis. Pro takto malou postavu a váhu předpokládám lépe 27,5 kola a vzduchovou vidlici.

      Celkem by se mi zamlouvalo to CTM Charisma 5, ale nikde není k mání, a obecně vše na co sem narazil a přišlo mi vzhledem k ceně zajímavě osazené, tak není k mání. Má někdo tip na něco, co by bylo dostupné?

      0 0
      • mirra66  

        https://www.mojekolo.cz/…lack-purple/

        V tomto eshopu zatím fyzicky není, ale pánský model tohoto kola jsem již na eshopech viděl, takže předpokládám, že i tento dámský může někde být. Možná by to šlo sehnat i pod 20 tis.

        0 0
      • xtonda  

        Bylo by pro postavu 161 cm moc malý tohle ve velikosti 14

        https://cz.author.eu/…9-ua42907501#…

        Případně pánské ve velikosti 15?

        https://cz.author.eu/…9-ua42907401#…

        Podle tabulek je obojí pro max 158 cm.

        0 0
        • Tomas_82  

          To pánský by pro 161cm vysokou holku mělo být v pohodě.

          0 0
          • bara2  

            Hm, mám 167 a moje kola mají hodnotu T/T-H 500, 540, 550 mm, k tomu mají představce 100 (beranyˇ+offset sedla 35mm) 80 (berany) 100 (rovná) Si myslím, že to pánské bude dlouhé, inzerují pro velikost 15" T/T H 570mm.

            0 0
        • yetti  

          Ta panska 15" ji určitě malá nebude. Ten rám je dlouhej dost a sedlovka ji také rozhodně nebude krátká

          0 0
          • xtonda  

            Tak koukám na ty geometrie a úplně to nechápu. U odpovídajících velikostí je stejná maximální doporučená výška, říká se, že chlapi mají proporčně kratší nohy, přesto je ten rám vyšší. To že je ten rám delší smysl dává, pak ale nechápu, že reach vychází stejný. Další zvláštnost je, že dámské má o 10 mm větší BB drop. Pánské má o 2 cm delší řidítka a kliky by měly být u obojího 170 mm. Bohužel se neuvádí parametry představce a sedlovky. Kolo má slušných 12 kg a o vidlici RST First se mluvilo i v tématech o dětských kolech, takže čekám, že by pod lehčí váhou měla chodit slušně

            Dal sem si do tabulky vedle sebe geometrie, vlevo dámská, vpravo pánská, zvýrazněna je velikost, která dle jejich webu odpovídá její výšce, dámská 16" není dostupná, proto uvažuji o pánské 15", která se dá najít se slušnou slevou. Taky sem si pohrál v graf. editoru a dal přes sebe fotky těch kol (červeně dámské). Sice nevím co je to za velikost, ale podle pozice sedlové objímky to sou velikosti vzájemně si odpovídající.

            Co mi ještě vrtá hlavou je zda by nebyl průšvih to pánské sedlo, ale to se za uspořené peníze dá snadno pořešit.

            0 0
            • Pán z Dubu  

              Ne vše v geometrii téhož modelu rámu v různých velikostech má ergonomické zdůvodnění. Část rámu je shodná přes všechny velikosti – např. C/S. Dost lidí to neřeší. Malé figury potřebují krátkou C/S, aby mohly nadzvednout přední kolo na nerovnost a do všeho jen nedrcaly. Vysocí potřebují delší, aby se jim ve výjezdech nezvedalo přední kolo. C/S 435 mm je pro figury kolem 160 cm přestřel.

              Hlubší BBdrop snižuje těžiště a tím zlepšuje stabilitu. Pro lidi s malou botou je při zastavení reálné v sedle dosáhnout špičkou boty na zem. Z vyšší polohy musí před sedlo – s nadměrnou délkou sedla nic moc. K nasedání se hodí mít zvládnutý stredl. Kdo valí pecky bomby a potřebuje šlapat v náklonu, uvítá pedál výše nad zemí.

              Ergonomicky komplexní kola jako např.: Vpace, Woom ke vhodné délce klik mají odpovídající BBDrop i menší Q-faktor.

              0 0
              • xtonda  

                Tak sem jí přeměřil a je to 160 cm výška a 78 cm. Jsou tedy ty dva Authory mimo nebo by to šlo? Případně který radši, bohužel teď není moc možnost zkoušet.

                Dívat se i na juniorská kola je ale dobrý nápad, tam se ale zase většinou nerozlišuje chlapecké/dívčí. Co třeba?

                https://cz.author.eu/…1-ua42933100

                0 0
                • bara2  

                  Já bych volila ten první (dámský) Instinct v 16". Je to „dámská“ geometrie, je to kratší a Author to umí pro ženský dělat. Moje zkušenost je, že „pánské“ či tzv. „uni“ rámy jsou mi při doporučované velikosti podle výšky moc dlouhé a nedošáhnu pohodlně na řidítka. Vícehodinováí jízda na dlouhém kole je utrpení. Záleží na typu postavy, podle mír 160/78 je to dlouhonohá ženská, o co má delší nohy, o to má kratší trup. Uvědom si, že ohýbat se může jen v pár obratlech v bedrech, křížovou kost neohne a v hrudních obratlích se taky moc neshrbí.

                  0 0
                  • xtonda  

                    Jenže to je ten problém, v ročníku 2019 16" už není dostupný a ty okrajové velikosti jsou zlevněné, v aktuálním je za třicet, v aktuálním ročníku bych musel jít pro podobnou cenu o na o dvě úrovně levnější model s o dvě kila vyšší hmotností kola nahoru.

                    Právě proto mě napadlo vzít tu pánskou 15"

                    0 0
                    • bara2  

                      Si všimni, že ta 15" je oproti 16" dámské o centimetr delší. Možná to jde upravit představcem, ale když by potřebovala větší offset na sedle (dlouhé stehenní kosti), tak už může být ten představec krátký moc. Zatím nemám zkušenost, jak se extrémně krátký představec projevuje, ale někde jsem četla, že není rozumné jít pod nějakých 70mm. V tomto neporadím, jen jsem se dívala, jak dlouhá mám kola a jaké hodnoty uvádí u těch kol, co vybíráš.

                      0 0
                      • xtonda  

                        Delší T/T H ano, ale reach je naopak shodný jako dámská 14". Úplně mi není jasné jak je to při shodném S/T ANG vůbec možné. Podle těch překrytých fotek navíc S/T ANG jako stejný nevypadá. Snažil sem se z fotem z poměrů velikostí dopočítat jaká velikost je na fotce a u pánského mi vychází 16" což je akorát mezi existující velikosti :-)

                        0 0
                      • Pán z Dubu  

                        Na MTB se širokými řidítky se vozí krátké představce, dělají se i 10 mm.

                        0 0
                • Pán z Dubu  

                  Zkušenosti s tímto rámem/kolem jsou ve vlákně dětské kolo 27,5“.

                  K inside leg 78 cm by k 14“ rámu potřebovala sedlovku dlouhou asi 450 mm – v karbonu by to nabídlo pohodlí. Výšku úchopu a délku představce budete ladit.

                  Pročti si i https://www.bike-forum.cz/…drobnou-zenu#…

                  0 0
                  • xtonda  

                    Vlákno sem pročetl, kdybych řešil kolo pro 153 jako je ta paní, tak velikost je jasně Instinct ASL 14 a vůbec se tu neptám. Jinak to vlákno je tři čtvrtě roku staré, takže většina toho co se tam doporučuje bude nedostupné.

                    0 0
                  • xtonda  

                    Vlákno dětské kolo sem si pročetl, Sonic/Ultrasonic se tam zmiňuje často, ale pokud někdo řeší geo, tak spíš opačnou stranu, tedy v jaké výšce dítě na to kolo posadit.

                    Přidal jsem geo Sonic/Ultrasonic do tabulky, 16" odpovídající její výšce cca odpovídá pánské 15", hodnoty BB drop a délka zadní stavby jsou lepší, reach stack bohužel neuveden. Opět je ale ten Sonic hůře osazen.

                    Koukal sem třeba i na juniorské Supy Team 27 Elite/Issue a tam uvádí pro postavy 130 – 165, mají dvě velikosti a neuvádí kdy která. Pro 160 cm je nejspíš 13" blbost a ta větší 15,5" má TTH 586 mm a reach 423. Každopádně Elite je vyprodaný a Issue už moc drahý.

                    0 0
                    • Pán z Dubu  

                      Jestli nevadí další parametry:

                      Kazeta 10s 11–46 má fajn rozsah, ale velké skoky mezi sousedními převody. Na členitý terén se změnou sklonu OK. Na pozvolné cyklostezky je jemnější odstupňování záhodno.

                      Poměr šířky ráfku a pláště – aby se pneu nežvejkaly, bude potřeba na úkor pohodlí přefouknout.

                      Nešťastně přerušený bowden na spodu řetězové vzpěry.

                      Sonic 14“ jí bude se změnou sedlovky a asi i představce. Kratší kliky nabídnou méně těsné sevření stehna s trupem.

                      Sonic 16“ jí bude, změna představce se dá předpokládat. I kratší kliky lze případně koupit: http://lehkadetskakola.cz/#…

                      Zkuste v Pze někoho se Sonicem sehnat k vyzkoušení.

                      0 0
                      • xtonda  

                        Jak by vadily skoky nevím, teď má 26" 3×9 s kazetou 11–32 a klikama 22–32–44, ale i s kazetou 11–46 by tam byla mírná ztráta převodu do lehka. a dost do rychla. Tohle chce jako druhé kolo aby to nemusela tolik převážet.

                        Ovšem Sonic 14" má ta čísla velmi blízká k Instinct ASL 14", čili pak by jí zrovna tak mohlo být to. Délku sedlovky ani představce bohužel Author neuvádí. Podle výpočtu 0,216 * 780 mm rozkrok = 168 mm by 170 mm kliky neměl být problém.

                        Pokud vezmu, že sedlo se nastavuje podle paty na pedál, tak 780 mm – 170 mm klika – 356 sedlová trubka – 50 mm výška sedla mi vychází vysunutí sedlovky cca 205 mm, čili 350 mm sedlovka by měla stačit.

                        0 0
            • yetti  

              Tou maximální doporučenou výškou postavy bych se moc neřídil. Zrovna podle téhle tabulky by mi doporučovali větší rám než bych si sám vybral (větší než jsem kdy jezdil).

              0 0
        • xtonda  

          To první je mimo zadání, chce MTB, i když na to co na tom bude jezdit hi asi nutně nepotřebuje, ale prostě je to pohodlnější.

          To druhý všechno pěkný až na ten pohon, za 27 kKč 1×9 s kazetou 11–36 fakt ne.

          0 0
    • mirra66  

      viz xtonda

      0 0
    • Lejav  

      Díky všem za komentáře ohledně kola CTM. Už mám Charismu 5.0 doma a i když jsem se zatím projela jen po ulici, tak spokojenost. Vzhledově krásné, pohodlné sedlo Selle Royal, řazení a brzdy paráda – na moje ježdění to bude super kolo.

      0 0
      • bara2  

        Tak ať najezdíte spoustu pěkných výletů a cest :-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.