Kolo pre maratony a obycajne jazdenie

29 nepřečtených
  • Rbiker

    Tak, rozmyslam o nakupe nejakeho MTB biku, ale stojim pred otazkou, ci HT-cko, alebo maratonskeho fulla, chcel by som to na jazdenie v lese niekedy rychlym tempom, ale zase ked bude sezona maratonov, tak aj na to, teraz otazka na vas, je lepsie kupit full, alebo lahke HT-cko kedze maratony nie su tak casto, a vylucne pre 1–2–3 miesto by som ani na cestaku urcite netrenoval, iba na horskom, pod fullom by som si predstavoval asi:

    http://www.canyon.com/…es/bike.html?…

    a pod lahkym HT-ckom asi:

    http://www.canyon.com/…es/bike.html?…

    Dakujem, za kazdu dobre mierenu radu.

    0 0
    • Rbiker  

      …a doplnujuca otazka je, ci sa oplati kupit to HTcko, ked ma o tych 1,5kg menej, ci nie je o to pomalsi full, ci to v kopcoch moc citit tu vahu, alebo dat na fulla, dik

      0 0
    • Rbiker  

      To sa nikto nevie vyjadrit, ci je lepsie pre taketo ucely HTcko, alebo radsej full ? hmm…

      0 0
      • Smazaný účet  

        HT. full = víc součástek = časově náročnější údržba = víc servisování = víc peněz.

        je to jen otázka pohodlí. ve stejné cenové kategorii bude HT vždy lehčí, pokud ti na těch závodech o něco jde. pokud jedeš jen za atmosférou a vyblbnout se v lese, tak fulla.

        0 0
        • Rbiker  

          to viem, ta udrzba njn, ale pri pravidelnom cisteni a udrziavani sa ten cas zmensi, ale ja by som chcel v tych zavodoch aj nieco dosiahnut, ale preto nebudem trenovat aj na cestaku, len aby som bol prvy, zhrniem to: chcem na zavodoch zajazdit dobry cas mojim cielom je jazdit tak v prvej 10-tke, neskor aj vyssie, ale medzi tym chcem si len tak nove vyjazdy, aj technicky narocnejsie, kde by bol full asi lepsi, takze, ci ma full az tak nespomali na rozdiel od HT (je tam kilazny rozdiel asi 1,5kg)

          0 0
          • Rychlej turista  

            Váha je jen jedna věc, další a podle mě horší jsou ztráty při šlapání pérováním. I proto už nejsi svým pánem (co se týče způsobu šlapání), protože musíš při něm otročit, pokud chceš vyhovět fullu. Existují sice všelijaká zamýkátka, ale to je pak zase jen zbytečné tahání mrtvé váhy v kopcích.

            0 0
            • Rbiker  

              Ale zase v zjazde, kde treba aj pokrutit, a je zly teren, tak je to vyhoda, alebo ako ?

              0 0
              • Smazaný účet  

                z mého pohledu je ht na maratony lepší. když jsem ve skupině stejně výkonných, tak nějakou vteřinku ztratím ve sjezdech, ale ve výjezdech získávám na těch, co jezdí rychleji z kopce, mnohem víc. a maratony nebývají tak technicky náročné, vždy se počítá s velkým startovním polem a težší terén jsou jen zanedbatelná procenta oproti zisku v kopcích.

                Spěšný vyhrál Sudety (120 km) na HT. V kole to moc není, full je jen pohodlnější.

                0 0
                • jIrI___  

                  Kulhavý vyhrál evropu na čem? :)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Tím nechci říct, že HT je nej, ale že záleží na konkrétním bikerovi. Full je jen o pohodlí a lepším kontaktu s povrchem. HT je lehčí a líp s ním vyšvihneš kopce a pevný úseky trasy bez ztráty energie.

                    Ať je propedal sebelepší, tak proti HT bude ztrácet co do neefektivně vynaložené energie.

                    0 0
                • Greyhound  

                  Jestli to náhodou není tím, že v nabídce Superioru žádnýho karbonovýho fulla nevidim. Zajímavý, že Jobánek i Tlamková jeli na 96.

                  0 0
              • Rychlej turista  

                Závody se většinou vyhrávají jinde, než ve sjezdech :-)

                Fakt záleží hlavně na tobě, jak jsi založen.

                Taky bych asi dokázal na fullu jezdit, ale neměl bych z toho to pravé potěšení, protože bych pořád sledoval, jak se to houpe a počítal ztráty energie. Stejně tak někdo z opačného spektra by na HT počítal každý kamínek, který mu vidle nerozžehlila :-)

                0 0
                • Rbiker  

                  Na HT ma odradza aj to, ked je rozbita lesna cesta s dost vela jamamy , do ktorych koleso padne, tak htcko ti drgne zadnym kolesom, a pocitis zmenu v kruteni, kdezto u fulla ti to krasne sjedea vyjede :)

                  0 0
                  • Rychlej turista  

                    Chvilku vydrž a ozvou se ti lidi, co jezdili HT i full. Jedni ti řeknou, že už jen full a nikdy jinak a druzí se zase vrátili k HT a na fullu si jen občas vyjedou zablbnout.

                    0 0
      • Rychlej turista  

        Pokud nejezdíš nějaký extrémně kodrcavý a rozbitý terén, kde je full jednoznačně výhodnější, tak záleží jen na jezdci, zda HT nebo full.

        Pro účely, co popisuješ, bych já osobně volil rozhodně HT.

        0 0
        • Rbiker  

          No neviem, ja sa viac priklanam k fullu, ale chcem sa spytat odbornikov, ci ma to nespomali na sotoline a strku oproti HTcku, ja si myslim, ze ked dam na RP23 tlmici 3propedal, alebo uplny lockout tak je to ako HTcko, ale tak vyjadrite sa este, ci je to rychlostne porovnatelne s HT, alebo dost pomalsie. diky

          0 0
          • Rychlej turista  

            Jak píšu, rozhodující jsou pocity jezdce, zda v normálním terénu HT nebo full.

            Pro mě je rychlost a lehkost jízdy prvořadá, proto pohodlí nějak výrazně neřeším a jezdím na HT.

            0 0
    • jIrI___  

      Půjč si někde fulla na víkend a hned zjistíš, co ti víc vyhovuje. Jednomu na stejné trati sedne víc full, druhému HT.

      0 0
      • Rbiker  

        Jasne, to je jasne ze pojdem pred kupou skusat rozne systemy zadku, ale ta otazka, ci je velky rozdiel trepat na kopec o 1,5kg viac ,a ci to dole kopcom to kilo a pol pomoze ist rychlejsie ako ht, dik

        0 0
        • jIrI___  

          Někteří mistři tady z B-F poznají při jízdě i 10 g rozdílu na šaltru a vydařenou ranní stolici. Já nepoznal 400 g rozdíl na pláštích :). Není pochyb o tom, že lehčí HT pojede po asfaltu a lehčím terénem rychleji než full. Pokud ale na závodech nemáš ambice na bednu, volil bych full. To pohodlí za to stojí. Pokud to máš rád trochu ostřeji, tak bys měl vzít HT s pevnou vidlicí :)

          0 0
          • Rbiker  

            Taak no niekedy by som chcel dat bednu, len chcem vediet, ci je to mozne aj s tym fullom, alebo je to o 100% viac vynalozenej sily ako na HejTíčku :P

            0 0
          • Smazaný účet  

            Chlape, vydařenou ranní stolici pozná každý. Pokud se ráno dobře zadaří, tak ti to pomůže víc než o 2 kg lehčí kolo a ty nejlepší výživový doplňky!

            0 0
        • nox159  

          pokud nezajedes do rekneme 5–10% na zavodech tak nema cenu resit co pojede lip ( z vahoveho hlediska ), jestli zajedes 30km za 60 nebo za 65min je podle me celkem jedno :D

          ja uz jsme se vykaslal na gramařeni protoze jestli dojedu na zavode 55 nebo 60 je fuk ( kdyby to bylo 8 nebo 3 tak je to neco jineho :D )

          si to nekde vyzkousej, nad vlastni nazor neni :)

          full je pohodlnejsi, HT je rychlejsi :)

          0 0
          • Rbiker  

            Ved to, co mam vlastne za maratonov, niekedy ale to iba za muzske 1–3 miesto nejake peniaze, aj to minimum, a tie maratony robia, aby boli viac pre HTcka ako fully, takze chcelo by to maratony s terenom pre fully :D

            0 0
            • nox159  

              kratke trate na zavodech by se daly zajet mozna i lip na cyklokrosce – chtel jsem to nekdy zkusit ale nevim jestli je to povolene :D

              0 0
            • Rbiker  

              Ale teraz vazne, chcel by som si len tak jazdit a objavovat pekne miesta, pohodu, ale pritom aj sa pripravovat na nejake maratony, kde by som chcel uz pri dlhsom jazdeni skoncit tak do 15steho miesta na tych lepsich, je to mozne i stym Canyonom, co som hore uvadzal ?

              0 0
              • nox159  

                si tedka porid jednoho fula tak 140/140 a po dvou rokach jezdeni si podit chrti HTcko na zavody a mas to :)

                0 0
              • DaSnail  

                je to možné.

                stačí keď budeš mať zaradený aspoň rovnako ťažký prevod jak najlepší z tvojich súperov a budeš točiť trošičku vyššiu kadenciu.

                v tom prípade na hmotnosti ani na odpružení nezáleží.

                0 0
                • Rbiker  

                  A keby som tocil rovnaku kadenciu s tym istym prevodom, tak by to slo dohnat, predbehnut v zjazdoch ?

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.