• Levhart

    Ahoj, rád bych se podělil o čerstvou zkušenost se značkou Cube.

    Jedná se kolo Cube AMSpro – minulou sezónu najeto necelých 2000km.

    Na podzim jsem zjistil vůli v hlavním čepu (nad šlapacím středem) + vakl v uložení tlumiče. Po rozebrání zadní stavby většina ložisek KO (nebo chycená) + od vůle v hlavním čepu byly zbroušené boky spodního ramena zadní stavby (celé se to solidně hýbá ze strany na stranu) – důvodem je nekvalitní rám – ložiska nebyly v rámu vůbec zalisované – i nová ložiska jdou prostrčit rukou skrz CELÝ otvor pro spodní čep, tj. není to vydřené zaseklým ložiskem, viz následující video http://www.youtube.com/watch…

    Reklamace rámu zamítnuta – důvod zamítnutí zní: opotřebení. Jako náplast za malý kilometrový proběh jsem dostal novou sadu ložiska+čep (což je mi k ničemu).

    Mimochodem stejnou „vlastnost“ má i jeden z otvorů pro ložisko vahadla – ložiska jde vložit rukou, druhá strana je lepší (tam je díra akorát křivá, ale jde to zalisovat).

    Nevím jakou mají výstupní kontrolu a tolerance…

    Ale chápu, že každý výrobce může pustit zmetek, nicméně od toho máme reklamaci…

    Co si o tom myslíte vy? Za mě v tuto chvíli – Cube už ne :-(

    0 0
    • Ricci  

      Tak tomu hovorim tragicka skusenost,inak ak je to tak,ako pises,tak by som znacku Cube okamzite vyradil z vyberu,lebo 2000km je na bike smiesne malo…

      0 0
    • pustipav  

      Jen pro info – garancku jsi mel kdy?

      0 0
    • kubad  

      kdo vi jak to bylo, ale rozhodne se jedna o zanedbanou udržbu.

      a problem s volnyma loziskama jde lehce resit pomoci tmelu třeba Loctite ktera dokaze vymezit bez problemu vule mezi loziskem a ramem

      0 0
    • Patricio  

      A kde jsi to kupoval? Ja bral Cuba z Prahy a tak vstricne jednani s majitelem obchodu jsem jeste nikdy nezazil…

      0 0
    • Tomcat  

      Stalo se neodsuzoval bych ani Cube ani prodejce. Prostě „vyhrát ve sportce někdo musí“ , je to náhoda a prostě se to děje.

      0 0
    • Vilém  

      To nepotesi. Loziska „zalep“ loctitem na vymezovani vuli a melo by to byt OK.

      0 0
    • pustipav  

      Z toho co pises, holt nejde jednoznacne rict, kde je chyba…

      Kazdopadne kolo nestaci jen slozit z krabice a jezdit, seridit to taky neni pro kazdeho, ale samozrejme te nechci nijak podcenovat – jen si to nenapsal cele, jak to bylo:)

      0 0
    • Doyle  

      To je právě ten důvod, proč jsem nechtěl nikdy fulla. Uložení zadní stavby prostě nevěřím u žádných výrobců. Co není napevno, tak si vždycky nějakou tu vůli časem najde.

      0 0
      • Lance  

        presne tak, nehlede na to, ze fully jsou fakt neskutecne hnusne kola, proste tam ten tlumic nepatri, by meli zakazat davat tu fotky tech fullu

        0 0
    • Al Stra  

      jenom nechápu, proč ti dávají novou sadu ložisek, když byla reklamace neuznána kvůli opotřebení?

      0 0
    • janchi  

      Ste ma nepotesili zrovna idem kupovat AMS PRO ale novsi model myslite ze sa toho mam bat? vyberam medzi http://www.cykloabc.sk/index.php… a http://www.cubebikes.sk/…-race-black/ .

      0 0
      • didix  

        Já v únoru budu kupovat LTD Race One a pro přítelkyni LTD SL

        0 0
    • Palo TT  

      Vyrobca sa chvali tym, ze ake ma super ramy – pre rozne velkosti ramu ma rozne velkosti vahadla, ale pritom niektore capy su uplne konstrukcne odflaknute.

      Prvym problemom je, ze loziska su velmi male(poddimen­zovane). Najma v hlavom cape. V horst linku su na kazdej strane tusim dva kusy, takze tam je to celkom OK.

      Loziska toho capu boli OK (=hybali sa), alebo uplne zamrznute?

      Ak boli OK, skus to vratit s tym , ze so stanoviskom nesuhlasis lebo:

      Loziska v hlavnom cape nie su fixovane voci posobeniu axialnych sil (nezapadaju do presne vyfrezovanej plochy zodpovedajucej hlbky, ale daju sa prestrcit/pre­lisovat z jednej strany na druhu). Bocne sily su eliminovane len podlozkou medzi zadnou stavbou a ramom, co jednak sposobuje poskodenie ramu, ale zaroven nedokaze eliminovat bocne sily uplne a tak pri prevadzke dochadza k bocnemu pohybu lozisk a naslednemu poskodeniu plochy, do ktorej loziska zapadaju.

      Asi by som zacal riesit aj znalca na posudok.

      Tuto riesili podobny problem, ale s inym capom. S reklamaciou v nemecku nebol problem.

      http://forum.mtbiker.sk/…-t21382.html

      0 0
    • Levhart  

      Budu reagovat postupně, takže:

      garančku jsem vynechal, ale nemyslím, že by se cokoliv odhalilo – určitě ne po těch 150 nebo kolik km je předepsáno. Čepy jsem si kontroloval sám a dotahoval na moment.

      Zanedbaná údržba – ano zadní rameno se díky stranové vůli vybrousilo, k čemuž nemuselo dojít, kdybych to zachytil včas.

      Loctite – znalejší už to napadlo, ale prý je vůle dost velká.

      2 Pustipav – píšu vše tak jak se stalo, kolo samozřejmě bylo seřízené a ne z krabice :-)

      Vůle ložiska v rámu, ale nebyla způsobená zanedbanou údržbou, protože to již takto bylo z výroby, jinak by asi těžko to ložisko prošlo skrz, jak je vidět na videu.

      Tenhle problém měla a mohla odhalit kontrola rámu nebo možná při montáži ložisek. Určitě to ale měli odhalit při reklamaci – bylo to zasláno k výrobci, takže předpokládám, že to aspoň rozebrali a dělal to někdo, kdo tomu trošku rozumí. No, ale vzhledem k tomu, že mi dali jen tu sadu s čepem, tak o tom trošku pochybuju :-(

      Jinak kamarád teď měnil ložiska na stejném rámu a pro změnu měl vážný problém s tím horním čepem, přesně vám to nepovím, neb nejsem z oboru jako on.

      Zkusíme to vyřešit kluzným pouzdrem ze silonu + nalepit na bok stavby podložky, které by ji chránily od dalšího vydírání, snad to bude fungovat…

      2 janchi: myslím, že jde o problém konkrétního kusu, takže bych to zkontroloval a hlídal, snad to bude ok.

      0 0
      • Palo TT  

        Neplanujes to este riesit reklamaciou?

        O loziskach v Cube je toho dost popisane tu:

        http://www.mtb-news.de/…owthread.php?…

        Ja mam tiez Cube AMS 125, cca. 2000 km. Budem musiet ten cap preventivne rozobrat a lepsie skontrolovat, ale zatial som si ziadnu volu nevsimol. Mozno si mal vazne smolu na ram vyrobeny v piatok popoludni.

        O spominanych konstrukcnych loziskovych nedostatkoch som vedel, ale cena ramu v nemeckom vypredaji bola velmi priazniva. Kupovat Cube za oficialnu MOC by ma ani nenapadlo, volil by som inu znacku.

        0 0
        • Levhart  

          Na další reklamaci už moc nemám chuť – jsem bez rámu od Vánoc, brzy bude duben a rád bych začal jezdit.

          Možná ještě napíšu přímo do Cube, ať si to přeberou.

          Jinak kdybych viděl, že se ty ložiska protočily v rámu a tím tu vůli samy vydřely, tak ani neceknu a budu si sypat popel na hlavu. Jenže v tomhle případě ani ložiska nejsou skoro potřeba, když se to vesele točí v rámu :-)

          0 0
      • buba CZ  

        Cube montují ve fabrice Češi tak na to asi prdí jako na všechno.

        Já vím,datum…

        0 0
    • mimino  

      Moja reklamacia. Mam ams100, cca4rok, najazdene cca 12oookm. Vsimol som si 2prasklinky pod hlavkom. Na ram je zaruka 5 r. Problem bol v tom, ze som bike kupoval v trinnity, a ten je KO. Oslovil som teda dovozcu cyklo Rik, a ten sa k tomu postavil chlapsky. Poslal som fotky, oni to poslali do nemec na posudenie, a po mesiaci mi dnes zvonil postak s novym ramom. Farabne prevedenie je ine, mam bielo cerveny a novy je modra cierna biela. Moc mi to nebude ladit, mam cervene naboje a par cervenych blbosti. S cubeckom je celkova spokojnost. Zacina sa prejavovat vola v zadnej stavbe, ale ma na to narok,ne? Podakovanie cyklo Rik.

      0 0
    • Ozzous  

      Jen přidám vlastní zkušenost, Cube AMS Pro 100 RX 2010, najeto cca 3 000 km, drobná vůle v úchytu tlumiče u vahadla, ale to je běžná věc, stačí vyměnit ty bazmeky co jej drží. Zadní stavba je jinak perfektně pevná…

      0 0
    • Palo TT  

      Mali ste niekto problem s prasknutym pripadne opakovane sa povolujucim srobom hlavneho capu zadnej stavby na bikoch Cube AMS, Stereo (modely od 2010+) -v hlavnom cape nemaju osku , ale len sroby :(

      http://www.mtbiker.sk/…t885513.html#…

      Podla nemeckych, UK diskusii sa par ludom problem uz vyskytol a mne reklamaciu (bike-discount) riesili len vymenou srobu, cim nie som zrovna nadseny.

      http://www.mtbiker.sk/…t905500.html#…

      0 0
      • ememem1  

        uplne bez rypania a odhliadnuc od toho, ze je to skutocne zvlastne riesenie pre bike co sa tvari ako nieco medzi AM a Enduro co si ako cakal ze urobia?

        0 0
        • Palo TT  

          V mojom pripade to bol Cube AMS a nie Stereo. AMSko tam ma len 8mm sroby, Stereo tusim 10mm.

          Kedze si myslim, ze sa s takym uz stretli, tak som najskor len detailne popisal stav a opytal sa, ake riesenie navrhuju. Spytali sa, ktore sroby mi maju poslat. V dalsej komunikacii spomenuli aj moznost, ze ci si to nechcem opravit sam na vlastne riziko :)

          Pozadoval som, nech to opravia tak, ze tam daju osku namiesto srobov alebo vratia peniaze alebo poslu novy ram.

          0 0
          • ememem1  

            aha, tak to ja mam tusimze nastastie este to starsie AMS s oskou, hento je teda grammarina jak korunu pi…a.

            inak to, ze by to opravili inak ako standartnym vyrobcom stanovenym sposobom asi nebolo realne.

            0 0
            • Palo TT  

              Podla ich vyjadrenia to opravoval priamo Cube.

              Na Giante Trance som tiez mal jedno lozisko chytene len srobom a nebol s tym problem. Jednak to bol vacsi 10mm srob a bol to zadny cap v hornej kyvke (tam oska principialne nemohla byt), takze ak by sa ak aj nieco stalo, tak staci vymenit len kyvku.

              Paradox je, ze hlavny cap na starsich AMSkach (do 2010) bol ich slabsie miesto (spomina sa to prave v tejto teme). Na starom AMSku som s tym ale nemal ziadny problem. Na novych AMSkach sa mi pacilo, ze to maju lepsie poriesene (vacsie loziska v zadnej stavbe a nie male v rame) a ako to dopadlo :(

              Pri takomto rieseni ani nie je mozne jednoducho kontrolovat, ci sa to nepovoluje, lebo treba davat dole kluky. Spravim na ten srob znacku na opticku kontrolu.

              Ak by tam bola oska, stacilo by kontrolovat len jednu stranu.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.