• keremotto

    Zdravím,

    včera som bol skúšať toto kolo: https://www.focus-bikes.com/…max-dura-ace vo veľosti M, čo by mi malo podľa tabuľky ideálne sedieť. V sede OK, problém však bol v stoji, kde mi už pri malom kopci búchali nohy do riaditok. Máli ste niekedy rovnaký problém? V sede mi to bolo tak akurát, dlhší dosah neveim či by som zvládol.

    Dalo by sa s tým niečo robiť: riaditka s kratším dosahom – miesto 80mm dať 70mm, tým pádom by mohol byť o 1cm dlhší predstavec, a tiež skúsiť posunúť sedlo viac dopredu.

    Ale neviem, či má zmysel takto špekulovať, alebo radšej hľadať bicykel s inou geometriou.. i keď tento sa mi fakt páčil. Skúša som SUpersix a mal som rovnaký problém. Predtým som jazdil Trek Madone a tam to bolo OK:

    Vďaka za rady.

    0 0
    • kubad  

      sorry křišťálová koule nic neříká, takže nevím jestli je ti to malé nebo ne a co s tím

      nějaké další udaje by to chtělo

      0 0
    • Gwaihir  

      Asi by byla fajn i fotka. Máš sedlo výš než řidítka?

      0 0
      • keremotto  

        Fotku seba na kole bohuzial nemam, skusal som to v obchode. Bolo to nastavane nejak takto: https://www.kupkolo.cz/…ila_z104875/ .. Vyska sedla 75 cm, jedna podlozka pod predstacom, skusal som aj s dvoma, buchalo trochu menej, ale stale.. mam pocit, ze u tychto kol s klasickou geometriou mam problem s nizkou hlavovou trubkou.. a zasa mat tri podlozky pod predstavcom by vyzeralo divne, to by som radsej hladal ine kolo

        0 0
        • keremotto  

          To kolo ma tiez aero riaditka, ktore skracuju moju vzidalonost kolena od riaditok.. (pohlad zhora na strane), keby sa dali klascke okruhle tka tiez by to nieco pomohlo

          0 0
        • keremotto  

          https://photos.app.goo.gl/…9hEuKtE8QbJ7 a takto som mal nastaveny Supersix – 54cm 110cm predstavec, ale opat, nema svoju fotku na nom:

          Takto som vyzeral na svojom starom kole – Trek Madone 2013 56cm:

          https://ctrlv.cz/YGSQ

          https://ctrlv.cz/cNPk

          0 0
          • Lister  

            Můj názor, ale nejsem nějaký extra velký silničář.

            IMHO se na tom docela dost hrbíš a celý posed máš tak nějak moc dopředu. Asi by ti sedělo kolo se slopingem a vyšší hlavou – vozím přesně takové. Velký drop mezi rodly a sedlem bude spíš sedět vysokým jezdcům nebo těm co mají hodně dlouhé ruce. Jsem o fous menší než ty a nohy mám asi tak o 2 cm kratší. Řidítka mám skoro ve výšce sedla, ale i tak se na to bez potíží poskládám s 80mm představcem a do řidítek si kopu jen v případě, když jsem prošitý a místo točení pedály pak šlapu zelí.

            Ale je pravda že už jsem postarší ročník, záda pružnější už nebudou a tak jsem musel za ty roky trochu ustoupit – vozil jsem delší představec do negativu, teď mám kratší a lehce do plusu.

            Obecne mi přijde nesmysl cpat se na kolo které mi nesedí. I kdyby šlo o výjimečnou nabídku tak radši si připlatit a vzít kolo které sedí. Když vím, že klasickou konstrukcí rámu mít nemůžu, tak holt musím mít sloping, i kdyby se mi rovná horní trubka líbila sebevíc – naštěstí nelíbí :-)

            0 0
            • keremotto  

              Tak tá Madona na ktorej som odfotený má sloping a tá mi bola vpohode, na nej som mal celkom rekreačný posed nastavený a necítil som žiadne nepohodlie ani pri dlhých výjazdoch.

              No rozum mi hovorí, že by som mal ísť do niečoho iného, ale srdce chce Focus :D je to boj vo mne.. mne sa tie klasciké geometrie páčia a toto je fakt dobrá ponuka a do budúcna už bude stále väčší a väčši prolbém také kolo zohnať, ak za neho človek nebude chcieť u Festky zaplatiť státisíce :)

              0 0
        • -b-n-x-  

          Fotku v plavkach.

          Ale to tu pak asi budou radit jen divky a zeny :D

          0 0
    • vysmátej bajker  

      bud upravit styl nebo koupit kolo s geo madony kde to sedělo. případně delší představec.

      0 0
    • Rychlej turista  

      Buďto krátký rám nebo krátký představec. Kolik máš představec? Rozumně se dá jezdit i se 130 mm, ale u nového kola bych vybíral velikost rámu ke 110 mm představci.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Porovnání velikostí M a L:

      STACK (výška hlavy nad středem): 537 vs. 565 … rozdíl + 28 mm (velikost L má vrchol hlavy o 28 mm výš)

      REACH (dosah od středu po hlavu): 390 vs. 398 … rozdíl + 8 mm (velikost L je v přední části rámu od šlapacího středu delší jen o 8 mm)

      TTh (efektivní délka rámu): 549 vs. 565 … rozdíl + 16 mm (tedy 8 připadá na REACH a o 8 mm víc dozadu bude sedlo).

      Myslím, že rám máš víceméně správně velký a dlouhý. L je spíš na vyčáhlé jezdce a úhlem sedlovky jim řeší rovnou offset sedla nutný pro delší stehenní kosti. V délce přední části rámu je rozdíl jen 8 mm. Ve výšce je však rozdíl značný.

      Tím chci říct, že pokud nemáš problém s výškou řídítek, tak si klidně dej o 10 mm delší představec (a zkusmo do pozitivu) a budeš na tom ve stoje cca stejně, jako na větším rámu. Ale ono při šlapání ze sedla hraje velkou roli výška řídítek i délka paží – podle toho buď jedeš optimálně nebo se naopak musíš stále k řídítkům sklánět a pak si do nich kopeš. [My, orangutani s pažema po kolena, můžeme mít řídítka nízko, přesto se na ně nemusíme hrbit a ze sedla jedeme optimálně vzpřímeně a tak si do rodel nekopeme.]

      Sedlem dopředu se délka posedu zásadně neřeší, tím se řeší optimální poloha kloubů vůči šlapacímu středu pro výkon šlapání! Nastavením optimální polohy sedla (výškově a předozadně) se začíná a je to absolutní a nehnutelný základ. Dívám se, že máš sedlovku s velkým offsetem, nejsem přesvědčen o tom, že je pro Tebe na tomto rámu bezpodmínečně nutná a je celkem možné, že máš skutečně sedlo moc vzadu.

      Trochu by možná ještě pomohly kratší kliky, netuším, jak dlouhé teď máš (třeba 172,5 místo 175).

      0 0
      • Lister  

        Délka klik je parametr, na který jsem 25 let kašlal a přitom to bylo to, co mi na kole pomohlo úplně nejvíc. Na silnici mám 172.5 a možná půjdu na 170mm, které vozím už pár let na MTB.

        0 0
      • keremotto  

        Vdaka za rozsiahle info :) kliky sú 172,5 cm, čo sa mi zdá akúrat na mojú výšku.. s tou dĺžkou rúk ma to nenapadlo, možno ich mám krátke, skúsim zajtra odmerať dĺžku trupu a dĺžku rúk a pohľadať nejaké porovnania na internete

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.