• Pepe72

    Je jednoplacka blíž ke středu než 2 placku u trojpřevodníku ? Mám kliky z 3 převodníku a na středu jediný NW převodník ale je to na pikaču.

    0 0
    • novas752  

      Tak dej mezi převodník a pavouka podložky a pozoruj změnu.

      0 0
    • MlokCZ  

      A není jednodušší se nejdříve podívat do specifikace, minimálně v případě, že jde o Shimano (u Shimana na webu je ve specifikacích všechno velmi podrobně).

      http://productinfo.shimano.com/#…

      A když už se ptáš, tak proč ani nenapíšeš do dotazu o jaké kliky se jedná? Jednak tu máme staré trojplacky ještě s řetězovou linkou 47,5mm. Novější pak s 50mm. A pak tu je boost a je to zase vše o 3mm jinak.

      A třeba pro klasiku (ne Boost):

      • jednoplacka FC-M7000–11–1 řetězová linka 50mm
      • trojplacka FC-M7000–10–3 řetězová linka 50mm

      Tedy pro uvedný příklad je to totožné.

      A co znamená, že to je na pikaču? Jednoplacka nemá být přesně na středu kazety. Tak to nevychází ani pro 10sp. kazetu, už i tma je placka o 2,5mm blíže k malým pastorkům (10sp. kazeta má řetězovou linku 47,5mm).

      Pro 11sp a 12sp je to ještě výrazněji posunuté k malým pastorkům. Převodník je pořád stejně a u kazeta je oproti desítce rozšířená směrem k výpletu (takže řetězová linka bude ještě o malinko méně než 47,5mm).

      A je to tak cíleně. Na hodně velkém pastorku není problém s ani o něco větším křížením a nemůže tam dojít k problému. Na nejmenším pastorku by řetěz mohl škrtat o druhý nejmenší a navíc jak to sedí na malém počtu zubů, tak snese jen o něco menší křížení.

      0 0
      • Pepe72  

        MlokCZ: Jde o přechod na jiný rám, se středem 73mm a 12×142 osu, znovu na 73mm a 12×142 s delší CS o 5mm. Dočasně s nábojem force a kazetou Sunrace 11s 42. Dnes snad přehodím na xd se sram kazetou. Kliky jsou Deore, nevím který rok. Na pikaču je, že řetěz padá při zpětném chodu ze 42z.

        0 0
        • MlokCZ  

          Vlivů na padání řetězu při šlapání dozadu na největším pastorku je mnoho a běžně se to stává i na správně zvolené kombinaci (tedy i se správnou řetězovou linkou).

          Mně třeba na dvou identických osazeních, ale na dvou různých rámech na jednom řetěz nepadá ani náznakem (točit můžu jak chci dlouho) a na jednom po chvíli spadne. Na tom co padá, tak ještě byl rozdíl s Shimano řetězem to spadlo skoro hned, se Sram řetězem to chvilku vydrží, ale nakonec taky spadne.

          Rozdíl v těch rámech je drobný rozdíl délky zadní stavby (padá to samozřejmě na tom s kratší zadní stavbou).

          U mě je to tedy sice u 2×11, kde řetězová linka velká/velká je o něco horší (velká placka bude mít řetězovou linku cca 52mm, takže to vyjde o 2mm hůř než u jednoplacky), ale zase mám na obou těch rámech spíš delší zadní stavbu.

          Na hodně krátké zadní stavbě je to hned.

          Kazeta pak samozřejmě vliv má také, ale i právě ze Sram kazety 10–42 to padat může (tu právě na obou kolech mám).

          U dvouplacky to tedy neřeším vůbec (na velká/velká technické výjezdy, kde to hrozí běžně nejezdím) a zvlášť když to ani nespadne hned, ale po více než celé otáčce (v reálu si potřebuješ v technice protočit maximálně půl otáčky).

          U jednoplacky je to trošku horší, tam se tomu převodu nemůžeš vyhnout, ale i tak jak často se do té situace dostaneš v reálu, aby to spadlo…

          0 0
    • Pepe72  

      Vyřešeno : s nábojem dt 350 xd vše funguje jak má. Děkuji všem, obzvlášť Mlokovi za jeho vždy vyčerpávající odpovědi a optimismus.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.