• sudovec

    Zdravím,

    mám syna 6 let, cca 120 cm. Jezdí ještě 16", která je mu už dost malá. Teď jsme měli půjčené 20" kolo (13" rám) a jezdilo se mu na tom báječně, i sedačku jsme museli o nějaké 4–5cm vysunout z minima. Chci pořídit nové kolo a stojím před otázkou jestli koupit 20" nebo 24". Přiznám se že bych rád 20" přeskočil z finančních důvodů a uvažuji o tom, že bych vzal nějakou 24" s nižším rámem.

    Mladej má spoustu energie a síly, takže myslím že by tu 24" mohl zvládnout. Bohužel jí nemáme kde vyzkoušet, leda tak dojet nějakých 30–40 km do obchodu, kde si na ní stejně jen sedne.

    Co vy na to? Jaká je vaše zkušenost s přechody na 24"?

    0 0
    • karliner  

      Odpověděl bych ti asi takhle – budeš mu kupovat i o 6 čísel větší lyžáky (delší lyže, fotbal ho necháš hrát s míčem pro dospělé atd.)?

      0 0
    • kubad  

      zapoměň budeš ho zbytečně trápit

      0 0
      • sudovec  

        A v čem bych ho trápil když na výšku by byl v pohodě? Tím že bude rám delší? Dá se to řešit třeba krátkým představcem?

        Ptám se abych věděl na co si dát při případném zkoušení bacha.

        0 0
        • kubad  

          prostě je to velké těžké neovladatelné, buď počkej, nebo udělej ten mezikrok s 20"

          0 0
          • sudovec  

            Dobrá, a když počkat tak do kdy?

            0 0
            • kubad  

              tuším v 8–9 sem dceři kupoval 24" měla lehce nad 130cm a stejně ještě rok radši jezdila na 20" s vytaženou sedlovkou, jen na delší cesty kolem města atd si brala větší kola

              0 0
              • RUSH  

                Je to přesně tak jak říkáš.. Teď na jaře jsem to také řešil, ovšem s tím, že syn (9) měl 20", takže jsem si mohl počkat až mu to větší (24")opravdu dobře padne. Je to tak, že dítě musí na větší kolo dorůst hlavně do délky (délka rámu) a pak už je výška (výška rámu) dávno v pohodě. Pokud je dítě na větším kole hodně natažené, není to ani bezpečné (ovladatelnost) ani pohodlné.

                Syn krátce po přechodu na 24" skončil na bedně ve dvou závodech Tour de Kids. Ty závody jsou na rovině a krátké, takže je to hlavně o startu a o tom jak dítě ovládá kolo.

                0 0
                • RUSH  

                  A – kratší představec tam nedáš, ty 24" mají většinou ten nejkratší co existuje. Když dítě povyroste vyměníš ho za větší…

                  0 0
            • t29  

              Dokud nedoroste na nejmenší velikost šestadvacitky ;) A mezitím pořídit dvacítku jako mezistupeň.

              0 0
      • dalinv  

        pamatuju si když jsem jako malej s bráchou jezdívaly na dědové či bábině ukrajině, která byla na mě velká jako kůň..a že bych se trápil???? Ani omylem a naopak mě to ježdění bavilo a jezdilo se na tom skvěle-nemám na to žádné negativní vzpomínky-naopak. Myslím si, že se to v dnešní době rádoby přehání všechno..

        0 0
        • roud  

          mno jestli ti je tolik kolik máš v profilu tak v době tvého dětsví ukrajina ještě neexistovala…

          0 0
        • karliner  

          Kdyby po mne chtěl někdo vysvětlit, co to znamená „vzpomínkový optimismus“, ukážu mu tvůj post..

          0 0
        • kubad  

          jj taky jsem za mlada jezdil pod štanglou a pamatuju si to dodnes :D

          0 0
          • Toutou  

            Co myslíte tím „pod štanglí“? Už jsem to párkrát viděl napsaný, ale nechápu jak se to dá praktikovat :) Na stranu?

            0 0
        • vrrr  

          No ja taky jezdil i pod stangli. Ale zase dneska klidne vezmu synka s dvacitkou na ctyricet kilaku dlouhy XC vyjezd po vysocine. A on to bez problemu zvladne i s technickymi useky, kde manzelka slejza. Kdybys to mel absolvovat na te Tve Ukrajine, tak bys nejspis chcal skvarky…

          Navic hrozne zalezi na nature ditete. Dceri, ktera je trosicku na te vyhublejsi a slabsi strane jsem docela znechutil kolo, kdyz jsem ji po lehoucke dvacitce koupil tunovyho Autora ctyriadvacitku. Znova uz bych to neudelal. Ale verim tomu, ze mladej se s tim popere rad, uz jen proto ze to ma odpruzenou vidli a vubec mu nebude vadit vozit ty hlinikovy Autori cihlicky v ramu (jinak nechapu, jak takove hmotnosti muzou dosahnout).

          0 0
        • Lišák  

          Tak jasně, po dědině jsem jezdil ve 12ti letech na Favoritu 580mm, s beranama nahoru a sedlem zaraženým na horní rámové. Počítám, že za rok jsem takových dobrých 50km najel.

          Syn má 3,5roku, 12" kolo a dáváme výjezdy mezi devíti až čtrnýcti kilometry (do kopců ho tlačím). Tím chci říct, že kolo má růst s dítětem, pokud ho nemá jen na přesun od paneláku k pískovišti 50m daleko.

          0 0
          • t29  

            ve 12ti jsem na Favoritu projel 60 km lesem, to kolikrát nedávám ani teďka :)

            0 0
            • Lišák  

              Já ve dvanácti nebyl cyklista ;-) Jen jsem měl kolo a jezdil na měm. Jako ostatní spolužáci a kamarádi.

              Mimochodem-nevím o nikom z naší třídy, kdo by na kole po 15. roce dodnes jezdil. V 15ti se udělaly řidičáky na fechtly a kola už nebyla potřeba. Já znovu začal jezdit na kole v 17ti.

              0 0
              • t29  

                Klasika.

                Jako prcek jsem měl tříkolku a pak Blesk, 12" kola. Od pěti (asi? nepamatuju se) Spurt 20 a za vysvědčení v první třídě (sedm a půl roku) byl Pionýr 22 (ještě leží ve sklepě:). Potom v 11ti dospělý Favorit s pětikolečkem a dvoutalířem a dál už to není zajímavé :)

                Jo… a když jsem měl Spurta a potom Pionýra, tak jsem záviděl všem, co měli BMX 16 a pak BMX 20 :)

                0 0
        • kali222  

          to je videt na vesnicich i dnes. dite tak sotva na druhej stupen ZS, ale drti 20–22" crossplecku, aby se usetrilo. :( driv bych to chapal.

          0 0
    • Dumbíček  

      Já kupoval 24" kolo klukovi, když mu bylo 8 let a měřil 137cm. Takže spíš takový trošku přerostlý dítě a i tak to měl tak akorát, menšímu dítěti rozhodně ne.

      0 0
    • unavix  

      Podobnou záležitost sem řešil před pár měsíci tady:

      http://www.bike-forum.cz/…-sviste.html#…

      Mladý bude 8 v září.V době koupě kola měřila cca 130cm. A kolo jí sedlo v pohodě,rychle si na něj zvykla.Sedlo sem už zvednul o 5cm aby měla lepší posed. A to ještě loni nechtěla pořádně jezdit,mordovala to peklo na obrázku dole – byla to snad nějaká 16" nebo co.Letos v ní bouchly saze a šlo to hopem.

      Nebál bych se toho že se na 24" bude trápit,ale nejlepší je vyzkoušet někde v krámě.Ať si sedne,popřípadě sveze a uvidíš hned jak to bude.

      Asi bych na Tvém místě tu 20" nekupoval protože na jaře budeš kupovat 24".

      Koupil sem jí Galaxy Pavo – http://kolo.cz/…pavo-24–2011 .

      0 0
    • sudovec  

      Díky za postřehy – vyzkoušíme tedy jak sedí 24" a dáme při tom bacha na posez (hledat spíš něco kratšího) a váhu (ta 20" co jsme zkoušeli měla přes 15 kg!). A uvidíme. Podle výsledku buď do jara počkáme na 24" a nebo hned pořídíme nějakou 20".

      0 0
      • Smazaný účet  

        no, mladá má 10, měří 145, letos jezdí na mtb 26", rám nejmenší co jsem sehnal 16", kliky 152mm. Loni jezdila na 20", 24" jsme teda vynechali a no problem. Za mě: 6–9let 20", 10rok 26", samozřejmě je třeba zohlednit výšku dítěte, zvolit správnou velikost rámu, délku klik, šířku řídítek a taky brát ohled na pohybové schopnosti dítěte

        0 0
        • sudovec  

          Díky, rozumím. Budu na tu 24" koukat hodně kriticky :-). Počítám s tím že jestli se mi něco nebude zdát, jdeme do 20" s trochu větším rámem ať s mladým může růst (představec, sedlo, …).

          0 0
          • RUSH  

            Ještě poznámku: 20" je výhodnější i kvůli váze kola. Obvykle bývá výrazně lehčí než 24". Ale taky obvykle nemívá odpruženou vydlici, což je ale spíše dobře. Zvláště v této fázi – dítě se naučí reagovat na teréní nerovnosti.

            Jen pro představu, syn měl 20" RAVO Racing SM20 – váha 9,5 kg. Normální kola velikosti 24" se pohybují okolo 12 kg, v cenovém rozmezí cca. 6–9tis. Kč Nejlehčí kolo v této velikosti, které jsem viděl, je Scott Scale RC JR s váhou 10,4 kg, ovšem c cenou 25 990 kg!

            0 0
            • Hroch obojzhivelnyj  

              JJ, souhlas, kup slusny 20"

              0 0
              • Hroch obojzhivelnyj  

                Jeste jednou cele, kup slusny 20' pod 10 kg- neco jako Author Cosmic- treba bazar, a za par let to posles dal, ani te to nebude ve vysledku moc stat. Decko bude stastne jak blecha, tech 2.5 kg rozdilu proti 24' bude sakra znat kdyz ma blecha 20 kg. Ty deti to nestihnou ojet, maximalne odrit.

                OT, vcera byla na cyklobazaru slusna 24' Author Mirage (mame doma) za slusny penize.

                0 0
    • Glum  

      Dcera a syn šli na 24palcová kola současně, měřili 135 a 128 cm. Neměli s tím nejmenší problém, naopak oba zrychlili a vydrželi podstatně víc. Je ale fakt, že jsem se snažil koupit kola relativně lehká. Moc dlouho jim ale nevydržela (myslím dvě sezóny), pak přišly už šestadvacítky

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.