kde vyměňují a vyrábí futra do vidlice na míru.

38 nepřečtených
  • Strakááč

    Moje vidlice SR suntour Duro DJ RC air 100mm dostala vakl, a potřeboval bych to nějak vyřešit.. ty futra nikde neprodávaj a nejspíš bude nutný udělat nový na míru, i rovnou zalisovat dovnitř, máte někdo zkušenosti ? je to tak 5mm krouček a dole ten samej

    díky..

    0 0
    • alinceb  

      Co zkusit dovozce? Poradím zdejšího uživatele antucha, který u něj pracuje…

      0 0
      • Strakááč  

        no, je to starší vidle, která se už nevyrábí (naposledy 2014) a pochybuju že by něco měli.. ale tak můžu to zkusit, to jo.. :) a někdo kdo by to vyráběl ? koukal jsem na net a tam jsem nic kloudnýho nenašel.. a je mi tý vidle líto jakože jezditelná ještě bude.. ale tak ten vakl se mi moc nelíbí..

        jestě mě napadlo https://www.hibike.cz/…15de15a31e56#…

        ty RS na sida 32mm ale bůch ví jestli to bude sedět.. leda že bych jim napsal ať mi změří věnjší průměr a já bych si ho změřil ve vidlici.. ale moc tomu nevěřím..

        dneska jsem to ještě zkoumal a když ho jakoby vemu za rodla dám na zadní a začnu s tím poskakovat o zem jen s tím kolem tak přední sebou mlátí docela dost.. :D to dřív nebejvalo.. a i mi to viditelně hejbe guferama :)

        nejlepší by bylo něco na míru..

        0 0
        • Smazaný účet  

          zadavat nekomu futra na miru je nesmysl…

          0 0
        • Pedro404  

          Kolik to Duro stojí, že bys do něj koupil futra za 9 kil?

          0 0
          • Strakááč  

            stála mě 3600kč na bazaru a byla jak nová jezdil s tím týpek XC že to nezobe a říkal tak 10 hodin jetá… a opravdu byla jak nová.. nová tenkrát stála tuším kolem 7k běžně a ve výprodejích jí pak měli za 5400,– když jsem se na to koukal.. já jí kupoval v červnu 2016..

            napadli mě ještě tyhle futra levnější… :D trošíčku http://www.velomanija.lt/…-00-102.html?…

            ale to chce jim napsat a ověřit si co kupuju no..

            jde mi o to že je to supr vidla a koupil jsem jí levně, tak se vyplatí do ní ještě něco dát, když jí absolutně nic není mimo ten vakl.. má zesílenej ahead krk což dneska sehnat je taky rarita když je to všude samej tapered.. :D a zároveň její váha lehce přes 2 kila je taky nenahraditelná.. :D a prostě jí měnit nechci :D

            0 0
            • Pedro404  

              Jestli si s tim chceš hrát, tak bych ty aktuální futra vyndal, změřil a koupil normálně průmyslový pouzdra s vnitřnim 32 mm průměrem, který sou rozměrově nejblíž, a upravil, aby seděly. Třeba igusy by mohly jít upravit snadno.

              0 0
              • Strakááč  

                na těch jejich stránkách se vyznat a něco najít.. nemáš i odkaz ? ale mám nějakej plast doma fakt tvrdej že když ho řeže cirkulárka tak se z toho kouří a nejni to laminát.. ale strašně tvrdej plast kterej při frézování je uplně hlaďoučkej a mohl by bejt na to vhodnej :)

                0 0
      • Strakááč  

        Tak díky…

        napsal jsem mu, zeptal se, on se zeptal mechanika. Nenašeli žádný futra, ani se prej nedají nikde sehnat.. ale mechanik mu řekl. že jsou tam kovový futra, že je mám sklepnout dolů. Po milimetrech sklepávat a zkoušet vůli..

        Dneska jsem na to v 6 večer skočil, v klidu načal pivo, sundal vidlu z kola, rozebral jí očistil od oleje a pak jsem šel bastlit vytahovák na vrchní futra, abych mohl ty spodní sklepnout níž… Vytáhnul jsem… Sklepával jsem ty spodní dokud nebyla vůle minimální, na obou stranách to vyšlo krásně… Pak když jsem naklepal vrchní zpátky na místo, jak byly předtím, tak po vyzkoušení tam vakl nebyl vůbec.

        Paráda… Vyšlo to, složeno, vidla funkční bez vaklu, jak nová.. Čtvrt hoďky před půlnocí jsem se vrátil z dílny a padly při tom dva lahváče.. :)

        Takže bych to shrnul… Stálo to jen čas.. a chová se jako nová vidle.. :)

        0 0
    • kubad  

      Šetří na novou vidlici, jiné řešení vaklu není u tvé vidle

      Něco na míru té bude stát víc než je cena té vidle, pokud se vůbec do toho někomu bude chtít

      0 0
      • Strakááč  

        nějakej soustružník (strejda) by z tvrdýho plastu něco vytočil… ale jak by to dopadlo, to už nevím… :D jeden extra tvrdej plast 1cm silnej mám :)) jen aby nešel elox do prčic a tak.. na novou se mi šetřit nechce..

        škoda takový luxuní vidlice.. :D

        nejhorší je, že sehnat nějakou kloudnou vidlu s rovným krkem dneska je jako hledat raka v rybníku…

        jediná alternativa je MZ dirtjumper která má ještě docela fajn cenu.. :)

        0 0
        • allrose  

          To rs pouzdro je hliníkový „kroužek“ a kluzná část je na „samolepce“..ale znova to nalepit nelze..to je zkušenost z reverba,kde z výroby schrnuli jedno pouzdro..čuráci páteční..

          0 0
          • Strakááč  

            :D tak zkusim napsal jen na ty foxácký pouzdra jestli uspěju, tak dobrý když ne, udělám vlastní.. ono to něco vydrží.. jde mi víc o vakl než o chod.. je to přeci jen vidle na dirt..

            0 0
        • Lanzinho  

          A fakt myslis ze je moudry tam davat kus plastu? Premyslel si o zivotnosti?

          0 0
          • Strakááč  

            a fakt myslíš, že ty kovový tam maj kluznou čás z nečeho jinýho než z plastu ? :D en plst vydrží je opravdu tvrdej… nevím jak ti tu tvrdost víc nasvítit..ale když pila na dřevotřísku to mý uříznout.. ta se při tom ztupí a 10cm ta pila řeže tak10–15vteřin

            0 0
    • Patar  

      Ondřej Souček , telefon 603539276 ( B.P. Lumen)

      0 0
    • Zdyn  

      Nevím, jak to má tohle Duro udělaný, ale obyčejně bývají nohy mírně do kužele, takže vnitřní průměr se směrem dolů zmenšuje. Do určité míry pak je možné vůli odstranit sklepnoutím futer trochu dolů.

      Někdy mají vidlice osazení pro futra a tam to pak nelze.

      Dovozce pro suntour je BP Lumen, tak se zkus zeptat tam. Třeba by futra měli.

      Jinak je možné koupit průmyslová kluzná pouzdra (na d=32mm se sehnat dají) a ty si upravit. Vyrábí se řada různých kluzných vrstev. Pro úpravu je třeba samozřejmě soustruh. Je třeba upravit délku (jednoduché) a hlavně průměr. To už je složitější a je třeba hodně měření, aby vůle byla akorát.

      Jinak pro vytažení futer jsou přípravky, stejně jako pro nalisování. Viz např.: fox nebo RockShox

      0 0
      • Pedro404  

        Jsou do toho kužele tvarovaný i pouzdra, nebo je to tak nepatrný, že pouzdra můžou bejt standardní?

        0 0
        • Zdyn  

          Futra jsou válcová. Kdyby ne, tak by na nich musel být vyznačený směr montáže.

          0 0
          • Strakááč  

            tak podle mě to nejni asi uplně kónický ale asi bude dole trošku menší průměr než ten vrchní s nějakou přechodnou hrankou uvnitř odkud by šel ten spodní stouž zatímco vejš v těch nohách by šel dolů bez odporu.. to dává smysl :)

            0 0
      • Strakááč  

        dík no asi ještě zkusím teda přímo i toho BPlumen..

        jinak o tom kónickým zůžení nic nevím, podle mě to je rovný, nebo myslíš, aby se to dobře zalisovalo tak je to lehce konický ? jinak samozřejmě přípravky na vyndání a hlavně na zalisování.. aby to bylo přesně kolmo s tím si poradí můj soustruh na dřevo.. něco vytočím z tvrdýho dřeva který nemůže nic poškodit včetně ložiska a průměr si strouhnu krásně přesně.. :) a zarážka kde bude nandaný futro který budu tlačit dolů bude krásně kolmo..

        průměr kdyby se ty futra nesehnaly a musel jsem kupovat… tak bych sis tím hrál doma na soustruhu taky.. dal bych 32mm tyčku dřevěnou z měkkýho dřeva kónickou, na ní zlehka namáčknul aby neházel ten kroužek.. a nahrubo a pak smirkem na přesnej průměr.. je to jen o hraní si s tím :D s jak říká děda.. střílet se z toho taky nebude.. :D micméně to chce stejně hodně přesnosti.. :D

        0 0
        • Zdyn  

          S originál futrama to je nejsnažší.

          Konické to dělá naprostá většina výrobců. Ale třeba u RST bylo osazení a manitou futra lepilo (nevím, jak teď).

          Že jsou nohy kónické poznáš i podle toho že horní pouzdro má větší tloušťku stěny. Spodní pouzdro obvykle kus do nohy zapadne samo. Odpor proti lisování se postupně zvyšuje, jak jde pouzdro dolů. Je to právě pro snažší montáž a jde tím snadno eliminovat nutnost extrémní přesnosti výroby pro dosažení potřebné vůle.

          Montážní přípravky uděláš snadno i na tom soustruhu na dřevo. Na tom nic není. Nijak extra přesné být nemusí. Pouzdro jam křivě zalisovat prakticky nejde.

          Úprava průmyslových pouzder už by byla na tom soustruhu horší. Je třeba sebrat celkem dost materiálu (cca 0,5 až 1 mm) na stěnu a to by jsi z toho postupným ručním broušením udělal nějaký šišoid. Přesnost to che v setinách mm. Pouzdro ja navíc rozřízlé. Bez přesného měření je pak třeba to pořád zkoušet: ubrat – nalisovat – zkusit vůli – a pořád dokola.

          K tomu plastu:

          je třeba si prověřit, jestli ten tvůj plast nebobtná např. po kontaktu s mazivem vidlice. Kluzné vlasnosti jsou pak otázka.

          0 0
          • Strakááč  

            dík za rady :) no jasný no asi bych broušením mohl udělat šišoid.. ale kdybch tam dal pořádný točky, tak to bude přesný až kam.. minimálně bych to mohl škrtat dlátem jako když třeba srážíš hranu na plastu nožem kterje dáš kolmo a tak nějak to škrábeš.. stejně bych to mohl udělat na tom soustruhu jinak já bych si s tím asi tolik nehrál.. změřil bych prostě šuplerou přesně průměry a snažil se je udělat stejný.. kdybych to dělal.. tak si nechám z toho plastu udělat kolečka navíc.. ono by t strejda vlastně mohl udělat celý přesně podle toho.. ale byli by ty futra jen 1cm silný.. :D ne, věřím v to, že vyjdou ty futra origoš.. :D napsal jsem antuchovi, jak doporučoval alinceb a už odepsal, že se po neděli koune, že tam má mechanik nějaký poklady :D tak to snad klapne

            0 0
          • Strakááč  

            Dnes mi antuch odepsal, že pouzdra nový nemaji ale že tam mám kovový..že jsou vyjety že je mám šoupnout níž měl bys nějaký figle, rady jak na to a neposrat to ? Zkoušet zkoušet měřit od hora, aby to bylo stejný treba ? :) a zak no, poradím si snad.. :)) asi nejdřív vytahnu ty vrchní a spodní zamacknu níž, ne moc.. a pak ty vrchní.. ne ? :)

            0 0
            • Zdyn  

              Bych nejdříve zkusil jen posunout ty horní futra. Dost často to stačí. Ty horní odcházejí více.

              Já to dělám tak, že zasunu do levé nebo pravé vnější nohy vždy jen příslušnou vnitřní nohu, abych přesněji cítil vůli, pak vytáhnout, zkusit sklepnout pouzdro níže (třeba o 1mm) a zase zasunout nohu a zkusit, jak se mění vůle. Pokud už bude vůle moc malá, tak trochu futro povytáhnout. Někdy ale nejsou nohy zcela rovnoběžné a nohy se mohou křížit. Pak je třeba nechat vůli trochu větší.

              0 0
              • Strakááč  

                Ok dík.. asi na to půjdu.. :)

                0 0
              • Strakááč  

                taky dík.. vidle faká, jak nová.. :)

                nakonec jsem šoupl ty spodní jenom.. a pak když jsem dal ty vrchní zpátky, tak už vakl nebyl vůbec žádnej.. kdyby to začlo časem vaklat, přiklepnu zas ty vrchní :) ty spodní jsem sklepnul o 5mm :D

                jinak už vím jak je to tam kónický.. na to vrchní futro je to kónický tak 2cm ? a pak je hranka a když jsem jel níž tak tam to bylo ještě asi cca o milimetr užší a pak začínalo spodní futro :D

                nejvíc bylo když jsem futro vyndal a říkám.. tvl vždyť to má malou mezeru.. to níž nenarvu (jak je to prořízlej kroužek) tak jsem si říkal, že bych to rozevřel nastrčil pilníček a trošku upiloval ? no nevím… koukal jsem na ten kroužek delší dobu a pak jsem zjistil, že to proříznutí neni kolmo ale lehoučce zešikma.. a pak mi to došlo.. že ten kroužek se přizpůsobí a přitom bude držet zalisovanej :)

                … pár fotek jen tak …

                0 0
    • alinceb  

      Ještě jedna možnost – Duro by mělo mít nohy 32mm, takže stejný jako Epicon, Epixon, Raidon nebo XCR. Pokud by se fotra samotná nedala sehnat (zkusil bych určitě BP Lumen), tak by teoreticky šlo vyměnit spodní nohy za nohy z Epicon/Raido­na/Epixona s 15mm osou nebo sehnat jen spodní nohy a futra přelisovat. Asi by se to muselo prozkoumat, jestli by to šlo, ale nejlevněji by asi vyšlo sehnat bazarovou XCR, třeba jako je tahle …

      0 0
      • Patar  

        Originál futra i pro 32 mm mám talé skladem. Dal jsem ale odkaz na servisního technika SUNROUR u deivozce.

        0 0
      • Strakááč  

        vidlu chci s pevnou osou protože to je strašně znát na tuhosti

        spodní nohy by bylo dobrej nápad.. ale jak píšeš.. tam tolik rozdíl v pevnosti mezi durem a epiconem taky tolik nebude..

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.