Karoo 2 vs Bolt/Roam vs Sigma EVO 12

6 nepřečtených
  • bohdans

    Ahoj,

    po posledním chcípnutí mobilu bych už potřeboval něco vybrat, ale zase nad tím trávím už nějakou dobu a nemohu se rozhodnout…projel jsem i některá vlákna tay, přes to mi pár věcí stále není jasných a třeba to někomu dalšímu také pomůže v rozhodování..

    Mohl bych se prosím těch, co některý z těch computerů mají nebo mají zkušenost i s více z nich zeptat na následují…

    Potřebuju něco, co umí dobře navigovat, ideálně lépe než mpy.cz které při špatném odbočení začnou vymýšlet totální nesmysly, něco co naviguje hlasově (nemusí česky ale asi by to bylo lepší) a něco co vydrží alespoň 9–10 hodin jízdy.

    Nepotřebuji různé tréninkové funkce, laps apod, to nijak nevyhodnocuju a ani to neplánuju.

    Zásadní je navigace, spolehlivost, jednoduchost ovládání. Ideálně zobrazení také profilu trasy a kopců.

    Navigace

    1. Trasy si plánuju na mapy.cz, vyhovuje mi jak to ukazuje cyklostezky a turistické trasy..plánuje se mi v tom docela dobře..

    Který z těch cyklocomputerů podporuje co nejjednodušší import trasy z mapy.cz (jako GPX soubor)?

    U Karoo mi přijde že skrze ten jejich Dashboard to celkem jde, je to srovnatelně jednoduché nebo i jednodušší u těch dalších?

    Nebo lze u něčeho vytvářet podobně jednoduše trasy? Zkoušel jsem v Dashboardu u Karoo a mapy.cz mi stále přijdou lepší…

    2 Karoo případně i další, umí navigovat podobně jako třeba appka mapy.cz, tedy „za 300 metrů odbočte vlevo…teď odbočte vlevo..pokračujte xx metrů“..? nejen na displeji ale i hlasově? A hlasově pouze do sluchátka nebo mají i repráček? Např. mobil když ho mám ve stavu vypnutý displej a na pozadí mapu tak i tak mi mluví navi.

    Baterie

    1. vydrží reálně některý alespoň 10 hodin případně lze u některého z nich vypnout displej pro případ šetření baterky a pak dosáhne i přes 10 hodin při funkční navi a záznamu trasy?

    Další funkce

    1. SRAM AXS, umí některý zobrazit baterku a převody? Není to zásadní ale když by to uměl potěšilo by to, když už mám AXS.
    2. další propojení případně na radar apod, to se zdá že mají shodné, propojení na Stravu taky se zdá že umí všechny..přenos záznamu jízdy pak předpokládám v dnešní době už funguje do Stravy napřímo, netřeba nikde nic složitě přenášet skrze nějaký další appky?
    3. Kopce, zobrazení profilu a další věci ke kopcům, tady to má nejlepší asi Karoo, umí alespoň nějak i ty další?

    Garmin už nechci, proto ani není psaný v tom výběru, měl jsem kdysi rád, pak přišlo několik zklamání s běžeckými hodinkami a už ho prostě nechci. Co byste mi doporučili co nejvíc splňuje to co hledám?

    díky moc za pomoc.

    0 0
    • Kire  

      Mám Karoo 2 přes měsíc a to, co potřebuješ umí.

      1. Dá se přes web nebo mobilní aplikaci Suunto (propojené účty) importovat GPX.
      2. Karoo naviguje graficky a umí i zvukově, má repro a asi umí i do sluchátek po spárování, ale povely od milé slečny v češtině nečekej ;-)

      Baterie:

      Naposledy jsem jel přes osm hodin jen s navi, bez senzorů, na 20% jasu a byl jsem na 52 %. Má šetřící mód, kdy vypíná obrazovku, když není třeba navigovat, ale to nemám změřené, co to přinese. Displej se dá v tomto módu kdykoli zapnout tlačítkem. Ale těch 10 hodin, si myslím, v tomto módu dá bez problémů.

      Karoo patří Sramu a na podpoře AXS pracují.

      Radar od Garminu umí.

      Propojení s účty funguje.

      Jinak Karoo tu má vlákno a podrobná recenze je třeba na webu dcrainmaker.com.

      1 0
    • MTBIKER doporučuje

    • virtualcop  

      Jen bych doplnil, že Karoo 2 umí hlasovou navigaci jen přes BT sluchátko/sluchát­ka. Hlas je ovšem jen anglický, takže i když hlásí nadcházející odbočku do ulice, kterou sice přečte i názvem, je to u specifických českých názvů ulic trošku nesrozumitelné (stačí si najít nějaký webový syntetizér řeči, přepnout ho do angličtiny a pak zkusit pár českých názvů ulic – aby ho předříkal – nic moc :)

      Na druhou stranu – nevím v současnosti o žádném cyklopočítači, který by měl zabudovaný klasický reproduktor, všechny mně známé mají jen „pípáky“, takže bez sluchátka hlasovou navigaci nejde očekávat.

      Garmin tohle umí pokud vím také, nevím, zda v rámci jazykové sady v češtině dokáže i navigační povely ve správné češtině (asi ano).

      Kdo je zvyklý na systém navigace ala Mapy.cz či Waze, je Karoo 2 v té logice asi nejpodobnější, Garmin má tu logiku takovou „svou“ – neříkám, že špatnou, ale prostě trochu jinou. U Garminu je dost diskutovaná ta logika přepočtu trasy, pokud se jen „přetáhne“ GPX file do přístroje a pak se očekává podobná navigace jako u Mapy.cz. Je to tam trošku složitější v tom smyslu, že hlavně při přepočtu a výpočtu nové trasy pak Garmin často neakceptuje přednastavené typy silnic a povrchů a na GPX file přetažený z Mapy.cz reaguje tak, že se snaží dost dlouho a někdy nelogicky (za cenu pokynů k otáčení) dodržet původní trasu, pokud se povolí přepočet trasy, může být další navigace dost „zajímavá“.

      Tohle je docela probráno a popsáno v threadech o Garminu 530/830/1030 a 1030 Plus, případně o 1040 a také v Karoo threadu.

      Píšeš, že Garmin nechceš z principu, pak nezbývá mnoho možností (Karoo, Wahoo, novej Bryton S800 vypadá funkčně i navigačně slibně, ale zatím má dost „much“ na bázi celkové funkčnosti a ovládací aplikace z telefonu).

      AXS a jeho plnou konektivitu asi u Karoo můžeš očekávat nejlepší, díky tomu, že ho teď SRAM vlastní a díky tomu, že na tu funkcionalitu AXS SRAM HH hodně tlačí. (zda a jak to teď funguje, ale nevím, protože AXS nemám a díky tomu se o to nezajímám)

      10 hodin výdrže u Karoo 2 je opravdu maximum, v případě, že máš připojený radar, waťák, rychlost, kadenci, HR (při cca 50% jasu displeje) mi každou hodinu ubývá cca. 8–12% baterky, hodně „žere“ specielně radar, pokud často signalizuje. S odpojenou většinou čidel a bez radaru bych řekl, že výdrž bude o cca. 20–30% lepší – kolem 12 hodin.

      Radar umí výborně, Strava umí komplet – importy i exporty automaticky i manuálně, podpora online úseků (KOMů) slušná.

      Kopce rovněž – dokonce teď prediktivně – i bez konkrétní navigace na místo dokáže předpovídat profil a ukazovat ho.

      Wahoo nevím, jak dobře naviguje, nicméně bez dotykového displeje je ten koncept navigace už tím trochu omezený funkčně a rovnou.

      1 0
    • bohdans  

      Díky moc za obsáhlé odpovědi…

      Tu hlasovou navigaci od mapy.cz zřejmě nic nepřekoná, mě ani tak nejde o názvy silnic, ale přijde mi celkem fajn to, že mapy.cz znají jednak cyklotrasy ale i turistické značky, a umí to i hlasově navigovat cyklotrasy, což mi občas pomáhá, když vím, po který mám jet-

      Takže jsem to nakonec vyřešil tak, že pro hlasové navigování zůstanu u mobilu a mam, stejně ho vozím na kole, navíc mám i možnost Spotify, mobilu ulevím tím, že tam nebudu pouštět Stravu a Specialized appku kvůli ANGi, ale jen mapy.cz

      Navi v cyklopočítači jako doplňkovou vizuelní, případně při přejetí atd jako podpůrnou než se mapy.cz vzpamatují..

      Tím pádem jsem vzal Wahoo Roam, je o několik tisíc levnější, navíc podporuje ANGi, když už mám helmu s ní, a za ušetřený prachy jsem vzal radar, na který tady čtu v podstatě samou chválu.

      Každopádně díky moc za ty postřehy, pomohlo mi to se takto rozhodnout.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.