Jsou nášlapné pedály “zdravé”

78 nepřečtených
  • Hozna

    Ahoj!

    Chci se vás zeptat na názor, zda je “zdraví prospěšné” jezdit s nášlapnými pedály? Myslím tím platformy SPD, LOOK, Crankbrothers apod.

    Protože můj fyzioterapeut mi jednoho dne vysvětloval, jak většina sportovců už tak trpí na přetížené svaly bedro-kyčlo-steheního svalu (snad se nepletu) a řekl mi, že bych se měl snad 2× víc protahovat při pouívání nášlapů. A že teď se skoro vůbec neprotahuju :(

    Posílám dva obrázky na nichž je znázorněno ve které fázi se zapojuje onen zmíněný, u většiny sportovců zkrácený sval…a díky za vaše názory a postřehy :)

    0 0
    • borda  

      Hm… Tak tomu pan asi dost rozumí. Mezi jednotlivými systémy je takový rozdíl, že jakékoli zobecnění je totální nesmysl. Myslel tim konkrétně co? Je tam takový rozdíl v možnosti pohybu nohy… Jakože silnicni look (a s jakými konkrétně kufry?) budou totožné s třeba bikovymy crankbrorhees? (a jakými konkrétně kufry?)

      1 0
    • novas752  

      Při dobrém výběru a nastavení to zdravému člověku rozhodně nijak neuškodí. A vzhledem k tomu, že i ultramaratonci jezdí většinou na nášlapech…

      Běžná technika šlapání se při dobré poloze nohy na platformě od nášlapu nijak neliší, takže zkrácený cosi fakt neni kvůli nášlapům ale když už tak kvůli špatně nastavenýmu posedu a/nebo dlouhodobě strnulé poloze + nedostatku kompenzačního cvičení.

      1 0
      • Hozna  

        Jo, taky si myslím, že je nutnost zařadit kompenzační cvičení a protahování, ale to asi obecně, kdykoliv člověk začne sportovat víc než jen “rekreačně” (navyšovat objemy, dynamiku, vzdálenosti, počet aktivit/týden…)

        0 0
    • Breakpain  
      • chce to netahat
      • chce to mit to spravne nastaveny
      • chce to cvicit kompenzacne nezavisle na pedalech :) a strecink pred/po

      Pak Tve problemy budou mizive ;)

      0 0
    • krabica  

      Nášlapy za to nemůžou, pouze ježdění na kole, chce to holt protahovat, hlavně po výkonu, ale vlastně pořád. Sám s tím bojuju v kombinací s výhřezem ploténky…

      1 0
      • BB  

        Mohl bys prosím tě poradit co cvičíš. Jsem podobný případ, cvičím McKenzie, ale nejsem si jistý, jestli je to dobře, díky

        1 0
    • Smazaný účet  

      Pokud to neni srandicka, tak krasny priklad jak mimoň si našel mimoně. Příšerná doba dneska.

      2 0
      • milan.v  

        :-D Něco na tom ale je, můj fyzioterapeut, můj právník,… Měl by se protahovat třikrát víc, protože to podruhé určitě fláká…

        Teď vážně, nesmysl jednoho chytráka, každopádně vliv šlapání na zkrácení některých svalových partií a úponů je neoddiskutovatelný a potřeba se protahovat, cvičit, nějak ten pohyb kompenzovat, je jasná…

        2 0
        • Atilla  

          Sranda, když máš o něčem minimální znalosti, tak je ten co se tím živí chytrák;)

          Vše souvisí se vším. Kolikrát žasnu jak dobrý fyzioterapeut pracuje. Třeba vytočení paty má vliv na protilehlé rameno. Za bolavý loket může třeba blokáda v palci, atd. ..

          0 0
          • Breakpain  

            Mne ted po padu bolela zebra u patere, tak mi sahl kamsi na celist a myslel jsem ze umru :) … 2 mesice jsem se s tim trapil po doktorech a az jeden arabsky fyzio poresil.

            0 0
          • borda  

            Proto nechápu, jak může ten, co se tím živí, pausalizovat věc, jako jsou nášlapny pedály.

            0 0
            • Hozna  

              Nepaušalizoval, myslel to k mému konkrétnímu příjladu: mně osobně to nedoporučil, omlouvám se že jsem to zobecnil v příspěvku “ke všem sportovcům”.

              0 0
    • PLATYPUS3  

      Jak je pevný spojení noha-klika přes nášlap tak určitý neduhy se můžou dostavit, to je fakt, který by se jinak neobjevily oproti srovnání s obyčejným pedálema a pak začneš řešit vložky do treter, polohu kufrů na tretrách, fitting, fyzioterapeuta …zkrátka kolikráte zamotanej kruh anebo si to pořešíš sám a jezdíš anebo máš kolem sebe lidi co ti poraděj a nic za to nechcou. Co mě teda překvapilo u tuho grafickýho znázornění je, jak málo práce vykonávaj hemstringy, hlavně ty sem teda protahoval bo to mělo vliv na úpony kolem kolen nebo aspoň jsem měl takovou svoji teorii :-)

      0 0
      • Jakobo  

        No ja taky nekdy citim, ze mit nohy napevno v jedne pozici neni idealni, zda se mi to hlavne vzhledem k pohybu na kolenim kloubu. Potreboval bych obcas nohy vytocit spicema ven z pedalu, vic, nez dovoluje vule nebo nastaveni. Prece jen clovek se vyvinul pro chuzi a ne pro tocive pohyby po kruznici. Trochu bych vazil ty silne vyroky tady, jak je terapeut blbej a radeji se nad tim minimalne kriticky zamyslel.

        0 0
        • TheJD  

          Spicky ven je degenerace moderni spolecnosti nezavisle na tom, jestli pri chuzi, na kole nebo jinak.

          0 0
          • Jakobo  

            Tak clovece, nebudes naslapovat jak Charlie Chaplin. Ale pri zdrave chuzi nemas nohy presne geometricky rovne, spice mirne smeruji ven. Takove pozice u naslapu nelze dosahnout, jinak by nastavala kolize boty se zadni stavbou.

            1 0
            • Fazzy  

              Zase bych to tak nezobecnoval. Ve vetsine pripadu to nastavit lze pokud nekdo opravdu nema nohy jak Chaplin. Zalezi i na tvaru zadni stavby, velikosti boty a predozadni pozici kufru. Vetsina podobnych veci se ale da nastavenim vyresit.

              0 0
    • Vrci  

      Myslím, že důležité je se občas protáhnout. https://www.kpo.cz/…/stretch.htm

      Blbý na těchto cvicích je, když mě zahlédne kluk. Je mu 12 a dělá taekwondo. Takže má o trochu, spíš o hodně, větší rozsah a dělá si ze mě srandu.

      Ohledně pedálů je důležité netlačit nohy do nepřirozené a nepříjemné polohy (úhel paty k předozadní ose). Pokud volně visí noha s patou dovnitř, mít nastavený kufr tak, aby chodidlo bylo ve stejném úhlu.

      1 0
      • RapMan  

        než protažení je důležitější postupné zahřátí svalů, jak je v tom článku uvedeno.

        a radši než statický strečing je doporučován dynamický strečing, takže já osobně cviky z odkazovaného článku neprovádím.

        Z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15233597/ :

        Obecně se uznává, že zvýšení flexibility svalové a šlachové jednotky podporuje lepší výkony a snižuje počet zranění. Protahovací cvičení jsou pravidelně zařazována do rozcvičky a ochlazovacích cvičení; v literatuře jsou však uváděny rozporuplné poznatky. Několik autorů naznačuje, že strečink má příznivý vliv na prevenci zranění. Naproti tomu byly zaznamenány i klinické důkazy naznačující, že strečink před cvičením zraněním nezabrání. Zřejmě neexistuje žádný vědecky podložený předpis pro protahovací cvičení a o vztahu strečinku a sportovních zranění nelze učinit žádné jednoznačné prohlášení. Doporučení týkající se strečinku jsou zamlžována mylnými představami a protichůdnými výzkumnými zprávami. Domníváme se, že část těchto rozporů lze vysvětlit tím, že vezmeme v úvahu typ sportovní aktivity, které se jedinec účastní. Sporty zahrnující odrazové a skokové aktivity s vysokou intenzitou cyklů protahování a zkracování (SSC) [např. fotbal a kopaná] vyžadují dostatečně poddajnou svalovo-šlachovou jednotku, která je schopna ukládat a uvolňovat velké množství elastické energie, jež je pro výkon v těchto sportech přínosem. Pokud mají účastníci těchto sportů nedostatečně poddajnou svalově-šlachovou jednotku, mohou nároky na absorpci a uvolňování energie rychle překročit kapacitu svalově-šlachové jednotky. To může vést ke zvýšenému riziku poranění této struktury. Důvodem pro prevenci zranění v těchto sportech je proto zvýšení poddajnosti svalově-šlachové jednotky. Nedávné studie ukázaly, že strečinkové programy mohou významně ovlivnit viskozitu šlachy a učinit ji výrazně poddajnější, a pokud sport vyžaduje SSC vysoké intenzity, může být strečink důležitý pro prevenci zranění. Tato domněnka je v souladu s dostupnými vědeckými klinickými důkazy z těchto typů sportovních aktivit. Naproti tomu v případě, že typ sportovní aktivity obsahuje SSC nízké intenzity nebo omezené SSC (např. běh, jízda na kole a plavání), není potřeba velmi poddajné jednotky sval-šlacha, protože většina jejího výkonu je důsledkem aktivní (kontraktilní) svalové práce, která musí být (šlachou) přímo přenesena na kloubní systém, aby se vytvořil pohyb. Proto nemusí být natahování (a tedy zvyšování poddajnosti šlachy) výhodné. Tuto domněnku podporuje i literatura, kde existují silné důkazy o tom, že strečink nemá v těchto sportech žádný příznivý vliv na prevenci zranění. Pokud se tento úhel pohledu použije při zkoumání výsledků výzkumu týkajících se strečinku a zranění, jsou důvody protichůdných zjištění v literatuře v mnoha případech vyřešeny.

        2 2
      • Hozna  

        Díky za odpověď, zajímavé.

        0 0
      • Hozna  

        Vrci: Super článek, díky, souhlasím!

        0 0
    • roman 3D  

      pro mé kolena nejlepší Mavic pedály

      0 0
    • mais  

      někdy v roce 2008 2009 jsem začal používat nášlapy jako kompenzační pomůcku – tretry specialized plus nášlapy v chvíli kdy mi doktor na koulena řekl – hele buď to vyjde, nebo tě tak jako tak čeká operace nejspíš obou kolen, vyšlo to…

      0 0
    • BB  

      Setkal jste se někdo s bolestmi hruškovitého svalu tzv. piriformis syndrome ? Příčinou může být kolo (asi bez ohledu ohledu zda pedály či nášlapy) a nedostatečná kompenzace. Potýkám se s tím už několik měsíců (návštěva neurologie, rehabilitace, fyzioterapie), po obstřiku nastalo určité zlepšení, ale stále to není dobré. Jestli někdo máte „zázračný“ cvik, který by pomohl, tak poraďte, dík

      0 0
      • Pikaču  

        Řešil jsi to z dobrým fyzioterapeutem?

        Pro porovnani pouze: Ja jsem při pádu na levý bok ( kyčel) si zlomil stydkou kost a stále mám problém u místa které popisuješ. Lupe mi tam když chodím do kopce, při určitých cvikach a fyzioterapeut mi diagnostikoval ochable hýždove svalstvo jako příčinu.

        Asi to nebude ono co hledáš ale dobrý fyzioterapeut by mohl najít nějakou souvislost s jiným svalstvem.

        0 0
        • BB  

          chodím na fyzioterapii a byl jsem na rehabilitaci. Zatím mi docela pomohl obstřik.

          0 0
    • Copernicus  

      Ano, jsou

      0 0
    • cyklista86  

      Pokud je po zacvaknuti dostatecna vule tzn. pohyb spicek dovnitre/ven apohyb paty dovni/ven a pokud mas ty kufry dobre nastavene pro tvuj pohybovy aparat, tak nevidim problem. Vetsina lidi ma ale nastaveni kufru na tretre blbe. Moc vepredu na spicce a tim padem pretezuji cele chodidlo, kotnik a lytko. Pritom kdyby meli normalni pedaly, tak by botu na nich nemeli nikdy polozenou tak na spicce.. Problem je, ze i plno vyrobcu treter ma to misto pro kufr moc vepredu a i pri maximalnim posunuti kufru dozadu stale to je stale malo.. Takze za predpokladu dobreho nastaveni a dobrych treter jako bont, lake a pod.. v tom nevidim problem u naproste vetsiny lidi. Jen co se tyce fakt dlouhych jizd jako nejake cestovani a pod.. Ze bych denne mel jezdit pres 100km, tak bych i docela uvazoval o platformach a normalnich botach. Protoze tam uz se bude hodit menit tu polohu nohy na pedalu. Obcas trochu vic na spicku, obcas klidne pokladat az na stred chodidla. Protoze podle toho kde je ta osa pedalu pod chodidlem se zapojuji ruzne svaly ruznou intenzitou. Cim vic na spicku tim vic se zatezuje lytko a cim vic ke stredu chodidla tim vic se zapojuje stehno.. Jinak protahovani je u cyklistiky naprosty zaklad.. Ja se protahuju minimalne vzdycky vecer. I tech 5–10 minut je lepsi nez nic a staci to k eliminaci nejakych problemu..

      0 1
      • ladys  

        Ještě žiješ :D Pokud by měli normální pedály, tak většina lidí má chodidlo na pedálu úplně blbě. Správná poloha na pedálu je jen jedna. Protahovat je třeba ihned po tréninku, další cvičení není na škodu. Ale mělo by předcházet zahřátí.

        0 0
        • cyklista86  

          Ne neni spravne jen jedna poloha. Asi sis precetl pred 30 rokama, ze osa pedalu ma byt pod velkym kloubem palce a pres to nejede vlak. Tak od te doby uz se to trochu posunulo. Protoze lidi zacali puzivat i svuj selsky rozum a ne jen tupe delat to co delal Pepa poslednich 30 let pred nema.. Vubec nechapes tu biomechaniku pohybu tak si tu nehraj na mudrce..

          1 0
        • Mikikuba  

          Vubec se nemusi protahovat hned po dojeti. Lepsi vecer se nahrat a protahnout. Nebo oboje.

          1 0
      • Mikikuba  

        Na ultra cili treba 7 dni nonstop jsme jezdili s naslapama. Zadny platformy a podobne. Je to o nastaveni osobnim a neni treba se nijak zvlast ridit teorii. Je to o naprostym peirozenym nastaveni coz ma kazdy podle sve anatomie. V tomhle jsou vesmes poucky k nicemu. A blbost az na vyjimky cerne kufry bez vule.

        0 0
        • cyklista86  

          Ano je to o osobnim nastaveni a kdyz mas nesmysl najezdy a tvoje telo uz je plne adaptovane na jednu polohu tak ti vsechno ostatni prijde spatne, ale „normalni“ clovek oceni moznost toho posunu nohy dopredu a dozadu. Me treba po delsi dobe odejdou lytka a casto mam i krece do chodidla protoze proste naslap me nedovoli si ulevit tim, ze bych si posunul boty na pedalu smerem dopredu(osa pedalu dal od spicky) a tim presunul vic prace na stehno a zadek a ulevil lytkum, kotniku a celemu chodidlu.. Lytko je dulezity k te maximalni akceleraci, ale prave na nejake temparske jezdeni tam je vyhodnejsi prave posunout ten pedal bliz stredu chodidla. Treba byvalej profik Hansen co si dela vlastni tretry o tom dost vyklada a ten ma taky kufr defakto az za velkym kloubem palce.. Tady na tehle fotce to jde krasne videt kde ma pedal pod tretrou. On je prave ten priklad tempare, ktery nepotrebuje ten maximalni odpich a naopak chce maximalne pri slapani zapojit ty nejvetsi svaly na dolni pulce tela, ktere se unavi nejpomaleji jako zadek a stehna. Naopak cim vic pedal bliz spicce tim vic se pretezuje lytko a cele chodidlo.. Ono je to taky dost dane delkou chodidla. Logicky cim delsi chodidlo tim vetsi paka na kotnik a zatizeni lytka..

          0 1
          • KRoser  

            Jen bych dodal, že když posuneš kufr víc dozadu tak to neznamená, že najednou ztratíš třetinu maximálního výkonu ve sprintu. Z maximálního výkonu neztratíš skoro nic, jen ti bude o pár šlápnutí déle trvat než toho max. výkonu dosáhneš. Proto jednoduše pokud se nesnažíš vyhrát sprinterské etapy na tour tak posunutí kufru dozadu co to de pro normálního hobíka má jen samá pozitiva.

            Obzvlášť pokud tě berou lýtka a chodidla tak je to právě učebnicový příklad kufru moc ve předu (nebo sedlo vysoko). Pokud máš kufry v dobré pozici tak konstantně polohu chodidel měnit nemusíš.

            0 0
            • psbiker  

              Velká prdel a hubený lýtka, který hobík by to tak nechtěl :)

              0 0
            • cyklista86  

              Ted co mam tretry lake tak je to vyrazne lepsi. Protoze se me zda, ze maji ten prostor pro kufr trochu bliz ke stredu chodidla. Kufry mam dozadu co to jde. Jo je to jak rikas. Vsak ja i napsal „maximalni odpich“. Proste ty lytka jsou potreba hlavne na ty spurty a akcelerace ze sedla. Takze tam dava smysl ta osa pedalu pod osou velkeho kloubu palce. Ale co tak vidim obecne, tak lidi maji tu osu pedalu az neuveritelne vepredu na spicce. Osobne fakt nechapu jak dotycny dokaze takhle slapat x hodin a neciti z toho pretizeni toho lytka, kotniku, chodidla..

              0 0
              • TheJD  

                Ono staci jen zmenit system a muzes se dostat uplne jinam s kufrem. Prechazel jsem z SPD-SL na Look a pri stejne pozici jsem mel Shimano kufr posunuty temer uplne dozadu, zatimco Look kufr mam posunuty temer uplne dopredu. Tzn. rozdil v predozadni pozici mezi Shimano a Look systemem bude neco pres centimetr.

                1 0
              • KRoser  

                Chybka, sorry.

                0 0
                • KRoser  

                  Nějak se mi ty internety zbláznily, chtěl jsem napsat, že jsou super adaptéry PatroCleats. Bez toho už ani nechci jezdit, je teda pravda, že mám sakra velkou ploutev (lake velikost 48). Adaptéry zkoušel jeden můj známy a tomu moc nesedly.

                  PS: používám již dvě sezony a naprosto bez problému, fotky jsou moje nastavení kufrů.

                  0 0
                  • cyklista86  

                    Jo to vypada hodne dobre. Urcite jestli nekdy zacnu zase se silnicnima tretrama, tak to vyzkousim, Ted mam ale MTB tretry..

                    0 0
          • gerrard  

            Vytáhnout Hansena a na něm začít něco zobecňovat, tak to je na Chocholouška. :)

            1 0
            • cyklista86  

              To co jsem psal plati pro vsechny co maji nohy jako clovek. Hansen je jen priklad nekoho, kdo o tom i trochu premysli a ne jen tupe dela to co ostatni ty chocholoušku. :)

              0 1
              • jmaselnik  

                Ta Tvoje noblesa a osvěta tady fakt chyběla. V Kromclu zavedli internet, že jsi zpět?

                0 0
      • Hozna  

        Díky moc za příspěvek, vážim si týhle diskuze a všech názorů co se tady řeší! Závěrem je pro mě fakt super zjištění, že je fajn střídat (nepatrně) polohu nohu na pedálu (špička/střed) a hlavně protahovat (večer-po výkonu). No a samozřejmě v případě treter hodně koukat na možnost posunutí kufrů a jejich následnou vůli :)

        Díky!

        0 0
        • Breakpain  

          Doporucuju protahnout se pred vykonem, po vykonu a nasledny den rano taky. (pokud to nedelas pravidelne)

          Plus vecer az dojedes si dat studenejsi sprchu, zejmena na stehna a lytka ;).

          1 0
    • ladys  

      Jezdíš vůbec na kole? Můžeš své poznatky aplikovat u profíků…

      0 0
      • Hozna  

        Jasně že jezdím na kole, nejezdim žádný velký objemy, poslední rok se mnou začala i přítelkyně, tak mam rád když předávám nějaký informace to mít potvrzené/vyvrácené z více zdrojů. Jezdíme třeba 50–80km ale zatím to prostě bez nášlapů jde úplně v klidu. Oba se zatím na tom kole pořád tak trochu štelujem, já jezdím moc narovnanej – propnutý lokty (blbej zvyk) ona zas má strach být tělem víc vepředu a pořád je jako zatažená vzadu+ta noha na pedálu (viz foto). Ale jinak dobrý :)

        0 0
        • BB  

          mě na to kole připadá moc natažená. Nechtělo by to kratší představec ?

          0 0
          • milan.v  

            Jinak by na tom kole měla sedět každopádně… Velké kolo, dlouhý představec, sedlo vzadu a to má ještě pedály skoro pod špičkou… Tady je hodně práce…

            0 0
            • cyklista86  

              Zajimave ze to tak dokazes zhodnotit. Ja zase vidim efektivni sportovni posed. Ted je otazka jak se na tom dotycna citi. Pokud dobre, tak nevidim duvod proc neco menit. Pokud je to pro ni ale muceni od prvni minuty, tak logicky ma ten posed moc agresivni..

              0 3
            • keymaker  

              Ale profil dobry :-D

              0 0
            • JachymP  

              Ty pedály na špičku si dala jen kvůli foto, nevěřím, že by takto dokázala jet delší vzdálenost s nějakou rozumnou kadencí. Někde si asi přečetla, že pozice na pedálu je na špičce ;)

              A se sedlem taky souhlasím.

              0 0
            • Jason Voorhees  

              Dlouhý nohy, kratší tělo, malý chodidla. Trošku to zkresluje. Ale souhlasil bych se sedlem třeba o cenťák-dva dopředu. Nebo sedlovku bez offsetu, aby šlapala jakoby víc za sebe.

              0 0
        • cyklista86  

          Tretry s karbon podrazkou ve srovnani s normalnima keckama je fakt nebe a dudy. Jasne ze to v keckach jde, ale pokud je tu rec proste o sportovni jizde a nejake maximalizaci toho prenosu sily z nohy na pedal, tak bez treter to fakt nejde. Mozna kdyz mas 50–60kg tak dostatecne velka platforma a aspon trochu pevna podrazka nejake trekove boty nebude az takove hruza, ale 80–90kg chlap kterej chce jit treba ze sedla a vyhopsat nejaky kratky brdek. Tak tam je ten rozdil fakt az komicky. Jediny problem u tech treter je, ze fakt musi padnout aby nebyly moc uzke a nezacal si pak po hodine trpet a taky vlozka musi kopirovat klenbu tveho chodidla. Nekdo ma stesti a muze jezdit v kde cem a vsechno je ok a nekdo musi kupovat specifickou znacku treter a nechat si delat vlozky na miru, ale to jak se jednou vyresi, tak pak si clovek muze teprve uzivat tu pravou cyklistiku.. Fakt ikdyz si clovek mysli, ze ty tretry nechce, tak to proste musi vyzkouset a pak zjisti proc.. :)

          1 2
          • mais  

            Jezdil jsem tretry deset let, mám tretry rád, zdravotně my hodně pomohly, loni jsem to ještě kombinoval cca polovina dosluhující tretry polovina platformy, letos jezdím už jednom platformy, proč?

            1/ nesehnal jsem tretry, které by byly tak široké, aby mě netlačily a šly přes můj vysoký nárt zapnout

            2/ výrazně se za tu dobu změnily důvody a můj styl jezdění

            3/ je to na výletech a sranda jezdění pohodlnější

            1 1
            • cyklista86  

              Ano to jsou padne duvody. Ja to taky kombinuju a kdybych nenasel tretry co me sedi(lake MX238 wide) tak taky radsi budu jezdit s platformama nez po hodine jizdy trpet jako pes.. Jinak pro nekoho mozna jeste jeden padny duvod proc normalni boty. Kdyz se kolo stane nepojizdne, tak v tretrach fakt dal nez par stovek metru fakt chodit nechces.. :)

              1 2
        • gerrard  

          Promiň, ale jezdit na silničce na platformách to je hrozná prdel. :)))))) Přestaň řešit ptákoviny, kup si tretry a nášlapy, které ti zajistí pokaždé stejnou polohu na pedálu a polaď si pak posed. S nohou pokaždé jinak si můžeš ladit co chceš.

          1 1
          • J1RKA  

            jj ted jsem potkal ziletku, co mel bikovy CB prej mu ty silnicny nejak nevyhovujou

            0 0
            • Esi  

              Před 25 lety když jsem ještě jezdil na silničce tak jsem taky používal bikový SPD, hlavně proto že se v nich dalo i pár metrů jít pěšky. Pokud na té silničce jezdíš i na výlety tak je to praktičtější.

              1 0
              • Breakpain  

                Souhlas, ja na tom jen trenuju, tak mam silnicni naslapy a pohoda.

                Nasednu – odslapu – sesednu. Ale treba po meste na krizovatkach atp nic moc :)

                0 0
              • gerrard  

                Existuje silniční varianta mtb SPD. Rozumný kompromis pro ty co už mají mtb tretry.

                1 0
              • krabica  

                Na gravelu používám SPD a nevidím problém, stačí mít tretry s dostatečně tuhou podrážkou.

                1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.