Jazdí tu niekto s kolennou endoprotézou?

14 nepřečtených
  • yuriko

    Ahojte. Na Slovensku som zatiaľ nikoho nenašla, tak skúsim tu. Mám 37 rokov a ťažkú artrózu na jednom kolene (4× operované). Úplne ma to stoplo v bicyklovaní. Vyzerá to na totálnu „generálku“. Je tu niekto alebo poznáte niekoho s TEP (totálnou náhradou) kolenného kĺbu? Ďakujem

    0 0
    •  

      můj kámoš bývalý fotbalista má obě kola umělý a jezdí na kole dokonce so občas dá nějakej lehčí závod, ten cvok si s tím jde občas ještě kopnout i okresní přebor. Ale asi to má každej pacoš individuální, já funguju už pěkných pár let bez předního zkříženýho vazu (bez plastiky) bez omezení, pouze na fotbálek či tenis si vezmu pro jistotu ortézu

      0 0
      • yuriko  

        A koľko má rokov, resp. kedy mu to robili, netušíš?

        0 0
        •  

          ve 40, teď je čerstvý padesátník

          0 0
    • Pikaču  

      Cetl jsem jednou článek, teď ho nenajdu ze borec jezdi kitesurf s endoprotezou.

      0 0
    • jannk  

      Tchan po vymene snad vsech kloubu v 75 v pohode lyzuje. A jako dost – za sezonu tak 10–15dni v Alpach + o dost vice v CR. Takze nejake kolo myslim bez problemu.

      0 0
    • TKM28  

      Ahoj, moje mamka si na VŠ zranila koleno na lyžích, před těmi desítkami let prošla dvěma operacemi, pak se dlouhodobě koleno jen zhoršovalo, před šesti lety to celé dospělo k TEP. Sportu se věnovala rekreačně, hlavně turistika, lyže, kolo. Vzhledem k poškození a velkým bolestem kolene se naučila lyžovat na jedné lyži ( samo, že obě nohy měly boty i lyže :) ). Údajně to bolelo tak, že by si možná tu nohu nechala raději i uříznout. Po operaci a prvním následném roce, který byl dost náročný, je jak na novém světě, lyžuje se jí nejlíp za dospělý život ( 2 x týden v Alpách, kde se výrazně víc jezdí než paří ), dvakrát týdně lyže tady. Na kole jezdí za příznivého počasí několikrát týdně, jednotlivé nájezdy do 30km. Koleno ji nebolí. Nevím, jaká je možná míra zatížení. S TEP už si nikdy neklekneš, flexe by neměla přesáhnout 90° – zrovna tohle je občas problém při sedání na lanovku. Míru zatížení, další možnosti sportu, pravděpodobná omezení a živostnost náhrady by Ti ale měl hlavně vysvětlit lékař. Oběcně – čím později, tím lépe ( z pohledu potřby zavedení další náhrady po opotřebování původní ), problém může být následně s páteří, protože pokud se operuje kvůli chron. poškození nebo ztrátě chrupavky, tak tohle postupné snižování výšky dolní končetiny se jednorázově opraví zavedením TEP. A to často vede k chron. bolestem zad.

      0 0
      • yuriko  

        Ďakujem za odpoveď. Vystrašila ma tá flexia, 90° sa mi zdá málo. Na kolo potrebujem min. 110° – 120°. Ja teraz bez problémov ohnem cez 100°, ale vystieranie je už problém. vždy sa mi tam vždy akoby čosi sekne.

        0 0
    •  jarek1  

      Obe kolena TEP, 72 let, 7500 km rocni najezd prevazně kopecky v rozumně sjízdném terénu, vykon uz jenom kolem 100 W, letos uz chci pomalu prejit na e bike pro delsi trasy. Nebát se.

      0 0
    • vlasto  

      Znam dva lidi. Kolega z prace 42 let jezdi bez problemu i pres tezkou nadvahu na e-biku, spoluzak 53 let, jezdi bez problemu na hardtailu i delsi vzdalenosti a po horach leze jako kamzik. Jen ten pohled na to koleno je lehce k bliti:-)

      0 0
    • Mereck  

      Ano. Můj strejda má obě kolena z titanu a stále jezdí. Dokonce mu ortoped kolo doporučoval jako nástroj pro rekonvalescenci a na pomoc těm kolenům.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse