• ovy1448

    Dobrý den,

    věřím, že podobná témata zde již byly mnohokrát řešeny ale i přesto potřebuji přesnější odpověď.

    Jelikož mi kolo ukradli a léto začalo, hodlám si koupit kolo nové.

    Bohužel tady ve městě není takový výběr jako ve větších městech, takže není nijak velký výběr.

    O co mi jde. Jsem si vědom, že značka kola nesvědčí o kvalitě samotného kola. Ale přesto neustále čtu, jak ta a ta značka má špatné rámy, jinde se připlácí pouze za značku, atd.

    Níže vypíši značky, které bych si mohl pořídit, které se prodávájí tady ve městě. A chci vás poprosit, zda by jste mi řekli po kterých značkách bych se měl koukat, a naopak které přejít.

    Za kolo bych mohl dát kole 10k. Ideálně míň, ovšem zase nechci zbytečně šetřit. Vím… Pěnez je to na kolo málo ale nechci do něj dát víc peněz, jednak na něm nebudu jezdit tak moc aby muselo stát 30k (bude to takové občasné ježdění, žádné tůry a tripy), a dále peněz taky není.

    Neptám se na koktrétní kola, tak tady nebudu vypisovat svoje bio. Kolo si samozřejmě vyberu až ho uvidím a vyzkouším, ale chci mít aspoň nějaký přehled co jo a co ne.

    Děkuji předem za ochotu.

    Značky kol které se prodávají v okolí…: Cannondale, GT, MRX, Elektrokola Apache, Lectron, CTM, Dema, Tranz, Merida, Author, Campagnolo, HaiBike, Leader Fox, Maxbike, Staiger, Vautron, Winora, Trek, KTM… Toť vše.

    Ještě jednou, děkuji moc.

    0 0
    • Lukas91  

      Asi mě nebudeš mít rád, ale dle tvého příspěvku ti člověk nemůže poradit. Bude lepší, pokud by jsi mohl doplnit informace tipu : jak jsi veliký, hmotnost, jak často/kde budeš jezdit apod. Pokud chceš vybírat kolo dle značky, tak zde asi ani nemusíš psát, protože takhle kolo nevybereš. Pokud chceš kolo jen na občasné ježdění za co nejméně , co třeba zkusit i nějaký bazar ?

      0 0

        Výběr z produktů

        Přejít do shopu (Kola)
      • ovy1448  

        No tak dobrá, když to k něčemu bude… Měřím 176cm, vážím 67kg. Kolo bych měl na občasné ježdění, to znamená 1× (možná 2×, výjimečně 3×) za 2 týdny. Jezdit budu z 80% na asfaltu, ale stane se že občas sjedu z cesty.

        Bazaru bych se raději vyhnul, není to tak že bych to kolo vytáhnul 1× za měsíc, plus v kdo ví jakém stavu by to kolo bylo, záruka, etc. Osobně mi příjde lepší koupit kolo nové a mít jistotu.

        0 0
        • novas752  

          Jako jo, ale…

          Dá se občas narazit na kolo s původní cenou třeba 20–25k ve velmi slušném stavu, prodávané z důvodu dlouhodobého nevyužití. Rozdíl ve výbavě by tam byl hodně velký (daleko větší, než u kategorií 30 a 45k atd.).

          0 0
          • ovy1448  

            Tomu i věřím, ale zase tu je ten problém kterého se bojím a to je kupovat kolo aniž bych si ho vyzkoušel. Bohužel nemám možnost cestovat po republice abych si ho vyzkoušel a jaká je šance že to bude v okolí. A nebyly by pak problémy v případě že se něco pokazí???

            0 0
            • novas752  

              To by byl i s novym kolem. Na spoustu dílů se dvouletá záruka ani nevztahuje (spotřební věci jako pláště a řetěz, těsnění ve vidlici nebo plastové díly.

              K tomu vyzkoušení:

              1. Stejně si na to kolo většinou jen sedneš v prodejně a maximálně uděláš pár metrů okolo. Abys poznal, jestli ti opravdu sedne nebo ne, musel bys na tom jet aspoň 2 hodiny v kuse a sledovat co kde bolí/tlačí/táhne…
              2. Levná kola mívají velmi podobnou geometrii (rozměry trubek a jejich úhly), takže se to dá vyřešit tak, že si vytipuješ slušné kolo na netu a k němu jiné s podobnou geometrií, které maj v místnim obchodě. To pak tak nějak vyzkoušíš a podle toho se rozhodneš.
              3. Posed na kole se dá velmi široce přizpůsobit/u­pravit – vysunutí sedlovky, předozadní pozice sedla a jeho sklon, umístění podložek pod/nad představec, jeho orientace (dolu/nahoru) a občas i sklon. Pokud ani to nestačí, dá se v řádu stokorun sehnat jiný představec, řídítka, sedlovka a o něco dráž sedlo.
              4. Pokud na tom nehodláš najíždět tak 3000km ročně a víc, vybírat něco za 10k podle geometrie nemá smysl – projedeš se na všem co má správnou velikost a zase na tom nebudeš trávit tolik času aby tě to nějak „zohýbalo“.
              0 0
              • ovy1448  

                Dobře, ustupuji. Věřím že v bazaru se dá koupit lepší, neojeté kolo. Uznávám že to ohledně zkoušení dává smysl. Ale…

                Pořád je tu ten problém ohledně dopravy. Sehnat kolo které by bylo dobré a někdo ho prodával tady v okolí není tak jednoduché. A opravdu nemám jak stáhnout kolo z druhého konce republiky. Jelikož většinou prodávající volí osobní převzetí, nikoli nějakou zásilkovou službu, pochopitelně.

                Takže musím najít někoho kdo prodává kolo, které bude dobré, v dobrém stavu, v dobré ceně a bydlí blízko. Než bych narazil na takovou nabídku, mohlo by to trvat měsíce. Ruku na srdce…

                0 0
                • Dejv94  

                  Ještě jsi se ani nepodíval na bazar a už hážeš flintu do žita.

                  0 0
                  • ovy1448  

                    Ale to není pravda. Jenom konstatuji co všechno za problémy to obnáší. Nevylučuji to.

                    Hledání kola by vypadalo asi následovně. Najdu kolo které někdo prodává a stojí kolem těch 10k. Pak se budu muset ptát lidí, co tomu rozumí, jestli je to kolo dobré a vyplatí se kupovat. Dále si budu muset psát s prodávajícím ohledně detailů které nanapsal do inzerátu. To budu muset přetlumočit tady. Jestli bude vše v pořádku a nabídka by pořád platila, musel bych se domluvit s prodávajícím abych se na kolo mohl zajet podívat a poté popř. koupit. A co když se mi něco nebude zdát? Zase budu psát tady ohledně problému. Možná taky ale ne. Možná ho koupím a budu šťastný.

                    Už jsem zmínil že ten prodávající musí být z okolí?

                    Omlouvám se, ale pro mne se to jeví jako zdlouhavý proces, a já nemám zrovna čas, který to může (ale nemusí) stát.

                    Mimochodem, na bazar jsem se díval. Jinak bych o tom nepochyboval.

                    Možná budu mít štěstí, kdo ví. Každopoádně na bazary budu koukat… A když něco uvidím, poptám se na to zde.

                    0 0
        • Lukas91  

          Teď aspoň víme, co by jsme ti mohli doporučit s ohledem na výšku/váhu a četnost ježdění. Pokud nechceš bazar a chceš něco za 10 000 Kč, tak je asi jedno co vybereš. Co třeba zkusit i jinou značku, než kterou prodávají ve tvém okolí, případně projít si obchody ve tvém okolí a modely, které by se ti líbili, tak by jsi je nám napsal ? Většina komponentů bude docela low-end (Základní verze,řazení dlouho nevydrží seřízené apod.). Možná by bylo lepší dořešit min. 5–10 000 Kč nebo na splátky. Přeci jen kolo není oblečení, které by jsi měl 1 rok. Lepší kolo může vydržet třeba i 5 let.

          0 0
          • novas752  

            Lepší kolo (kromě plášťů, řetězu, kazety a brzd. desek) může vydržet klidně 15+ let. Záleží na nájezdu – slušné kolo vydrží s trochou potřebné péče klidně 30 000km+

            0 0
          • ovy1448  

            Bazar nevylučuji, jenom v mojí situaci se to jeví jako moc komplikované. Určitě chci projít obchody a popř. sem hodit co se mi líbilo.

            Ten problém je, že nechci být celé léto bez kola.

            Jinak si uvědomuji že kolo je jedna z věcí na kterých by se nemělo šetřit.

            Moje poslední kolo (které mi ukrali, byl to nějaký Author) stálo nějakých 6k. A měl jsem ho možná nějakých 8 let? A vydrželo by dalších 8 let s přehledem. A neměl jsem s ním žádný problém. Proto nechci do toho dávat tolik peněz. Protože vím, že pro mě to stačí.

            0 0
            • novas752  

              To musela bejt hodně zoufalá čorka. :) 8 let starý „kolo“ s původní cenou 6k se dá prodat tak za 500. :D

              0 0
              • ovy1448  

                No xD Ono to bylo spíš po ruce. Jelikož nám tehdy vykradli celý sklep (jelikož bydlím v paneláku tak tam měli věci i ostatní). Takže ten zloděj nešel přímo po mém kole, ale když už tam bylo tak proč ho nevzít taky.

                0 0
                • MI.KU  

                  To si pristavili nákladak/dodávku ke vchodu? Jinak bych se starým kolem vůbec nezatěžoval. Co se dnes tak dá krást ze sklepa? Kola na auto, sekačky, kola… Když už šli po něčem co má pomalu vyšší cenu na váhu tak to museli brát vse a to neodtaháš jinak než že to lifruješ do dodávky.

                  0 0
                  • ovy1448  

                    To už ti nepovím. Spáchali to v noci. A není to problém přistavit dodávku na chodník, kdy pak stačí sejít/vyjít pár schodů. Spíš mi vrtá hlavou že je nikdo neviděl. Jako jo, bylo to v noci ale není to tu žádný zapadákov, prochází tudy dost lidí, i na noc. Hold měli štěstí…

                    0 0
                    • MI.KU  

                      Pristavit neni problem ale naložit to tim vším to zabere čas delas ramus musis svítit a pokud jak říkáš tam chodi lidi tak by snad každému bylo divné kdo co stěhuje v noci. To bych naopak delal přes den dopoledne ;) ale zivim se poctivě ;)

                      0 0
                      • ovy1448  

                        Jo jasně, souhlasím. Právě o to, to bylo divnější že jim to vyšlo. Hlupáci se štěstím…

                        0 0
    • Al Stra  

      Cannondale a Trek jsem slyšel, že dělají slušná kola-)

      0 0
      • MI.KU  

        Fakt maj v nabídce neco za 10 tisic? Možná přehlídnul jednu nulu ;)

        0 0
    • Chlebovnik  

      Za 10k si vyber podle toho, které se ti nejvíc líbí. Všechny rámy jsou v této ceně na jedno brdo (katalogové rámy z Taiwanu, vyráběné „v jedné fabrice“), a tudíž je nemá smysl podrobněji řešit.

      Nejlepší volba = Bazar

      Druhá nejlepší volba = Nějaká akce v Hervisu/Decat­hlonu

      Třetí nejlepší volba = Odložit koupi kola na příští rok (s dvojnásobným rozpočtem)

      Nejhorší volba = Koupit teď nové kolo na vesnici za 10k

      0 0
      • ovy1448  

        Bazaru bych se raději vyhnul, není to tak že bych to kolo vytáhnul 1× za měsíc, plus v kdo ví jakém stavu by to kolo bylo, záruka, etc. Osobně mi příjde lepší koupit kolo nové a mít jistotu.

        Hervis ve městě máme, tak se tam juknu jestli něco nemají.

        Odložit koupi na příští rok opravdu nechci. Nechci být celé léto bez kola. Plus nevím jestli by se mi vyplatilo kupovat kolo za 20k když to ježdění tolik nehrotím, nevím…

        „Nejhorší volba = Koupit teď nové kolo na vesnici za 10k“ To si opravdu nemyslím. Osobně by mi bylo líto mít ve sklepě kolo za 20–30k které bych pořádně nevyužil. Já zkrátka nepotřebuji nějaké vytuněné profi kolo. Né každý bere cyklistiku vážně, někdo si chce prostě zajezdit, nebo se dostat z bodu A do bodu B......Takovým lidem se nevyplatí kupovat kolo za 10k… No tak.

        0 0
        • Spider_29  

          Ve tvém případě naprosto souhlasím s Chlebovníkem. Rozumný bazar je nejlepší volba. Často lidi prodávají zánovní kola ještě v záruce. To nebude původně kolo za 20–30, ale za 13–15, což ale i tak bude oproti novýmu kolu za 10 výrazně lepší.

          0 0
          • ovy1448  

            Tomu i věřím, ale zase tu je ten problém kterého se bojím a to je kupovat kolo aniž bych si ho vyzkoušel. Bohužel nemám možnost cestovat po republice abych si ho vyzkoušel a jaká je šance že to bude v okolí. A nebyly by pak problémy v případě že se něco pokazí???

            0 0
        • novas752  

          Tak nikde si nenapsal (nebo to jen nevidim :) ), co od kola očekáváš, kde jezdíš, kolik jezdíš, s jakym záměrem jezdíš… Podle toho se to právě liší.

          Jestli kolo chceš jako dopravní prostředek z A do B (Práce, obchod, rodina, hrad…) tak ti bude tak nějak stačit nový za 10.

          Jestli kolo vnímáš jako sportovní prostředek pro zlepšení kondice, chceš jezdit jakoby jen tak (primárně jedu abych jel, ne někam dojel), budeš si na takovym základu brzo zoufat a koukat po něčem lepšim, takže těch 10k budou vyhozený peníze za v bazaru téměř neprodejný kolo.

          Edit: Jo už vidim níže. :) Takže by ti kolo za 10 mělo stačit.

          Akorát musíš počítat s tim, že to nebude řadit jak pomásle, brzdy nezastaví na pětníku, bude to dost těžké a zároveň málo tuhé a případně odpružená vidlice bude spíš nefunkční závaží navíc. Ale z A do B tě to bezproblému dopraví.

          0 0
    •  

      do desítky asi nic lepšího nevymyslíš http://www.polygonbike.cz/…-alivio-akce

      0 0
      • MlokCZ  

        Za ty prachy dobré, ale rozhodně bych tam nechtěl kupovat velikost 18", když mají skladem –1 kusů :-)

        A že by pro něj byla nejspíš právě ta 18".

        0 0
      • ovy1448  

        To je pěkné, ale nemám jak bych si to kolo vyzkoušel. A nechce se mi kupovat právě kolo které si ani nevyzkouším. Kdyby mi nevyhovovalo tak by s tím byly jenom zbytečné problémy. Do toho se mi opravdu nechce.

        0 0
        •  

          tak si kup nějakou srágoru v tvým okolí, budeš mít dobrej pocit že jsi si na něj před koupí sednul, potom ale nemůžeš počítat se slušnějšíma komponentama

          0 0
    • novas752  
      1. Tomu se řiká omezenej výběr. :D
      2. Různé slabiny rámů se většinou týkají celoodpružených kol nebo dražších horských hardtailů/sil­ničních. Kolo za 10 000 má ve většině případů něco jako univerzální rám vyráběný pro více značek (včetně produkce pro v Evropě neznámé výrobce) na který se akorát nalepí značka, takže v této cenové hladině rozdíl neni žádnej.
      3. Všechny tebou vypsané značky možná nemaj model za 10k a Campagnolo dělá jen komponenty (podobně jako Shimano), ne celá kola.
      4. Z toho výběru bych se zaměřil na MRX, CTM, Dema, Author, LeaderFox, MaxBike. Ty ostatní buď vůbec neznám (Např Lectron, Vautron, Straiger), nebo by mohly být lehce předražené (KTM, Trek, Cannondale, GT), i když o moc levnější komponenty už tam být ani nemůžou.
      5. Za 10 to vážně nebude žádnej med – tak na cyklostezku nebo pro pouhou dopravu z A do B dobrý, ale na víc to neni…
      0 0
      • ovy1448  

        Děkuji za rady… Ono to kolo ani na nic jiného nebude něž jak jste psal, na cyklostezku nebo dopravu z bodu A do bodu B. Ještě tady řeším právě bazar no, ale toho se bojím…

        0 0
        • Petr L2  

          Jenom ze zvědavosti jsem zagooglil a třeba Merida Matts 6. 10-V , GIANT Revel 2 , Specialized Pitch se při troše snahy za 10 000 koupit dají, vypadají na pohled krásně, z bodu A do bodu B dojedou určitě, co víc si přát ?

          Hledat kolo za 10 000 na ježdění po vesnici, kašlu na bazary a Hypermarkety, najdu něco takového a je po starostech a parády takové kolo nadělá stejně jako ty dražší :-)

          0 0
    • Albek  

      Jak to tady čtu,tak nakonec rozhodne barva :)

      0 0
      • Petr L2  

        U kol do 10 000 to je myslím zásadní parametr.

        0 0
      • ovy1448  

        Asi to tak bude…

        Projdu si tady ve městě obchody, poznačím si mi padlo do oka a ještě to tady hodím, pro jistotu.

        Mezitím ještě budu koukat po bazarech, kdyby se něco objevilo.

        0 0
        • Petr L2  

          Cokoliv sem hodíš, tak u kola za tyhle peníze se dozvíš pouze, že osazení by mohlo být lepší a vidle stojí za prd, obraž kšefty, najdi si kolo které se ti líbí a víc to neřeš, pouze si zkazíš náladu.

          Když jsem si koupil první kolo byl jsem z něj na větvi asi tak týden, radost skončila, když jsem si koupil první časopis o kolech a zjistil jsem, že opravdové MTB je ve výbavě někde úplně jinde a já za svých v té době závratných 18 000 mám kolo ne ježdění pro rohlíky. Tak jsem se se vrhnul do několikaletého souboje s technickou revolucí. Krok jsem srovnal až zásadním a poměrně drastickým krokem, kdy jsem využil uvedení sady STX na trh, zatnul zuby, utratil ještě víc za díly, než před tím za celé kolo, odstrojil rám, nechal udělat pár úprav na zadní stavbě a nový lak a na jaře jsem měl kolo přesně. Pak následovala stejná anabáze když jsem se snažil zachytit nástup odpružení předku. Pak jsem to přestal řešit a měl jsem konečně klid.

          0 0
          • MI.KU  

            Koukám že sme to meli úplně stejně – jen já tehdy investoval do RC ;)

            Ještě že u tý silničky je to skoro fuk a mění se jen detaily – ani ty kotouče nejsou jednoznačný a dlouho nebudou ;)

            0 0
            • Petr L2  

              Ono je to tak vždy, když se člověk pustí do nějakého koníčka, nejdříve je to hračka, něco za rozumný peníz by mělo stačit, pak se to trochu vymkne a už to jede, kde to skončí člověk těžko odhadne :-)

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.