• KIRBY

    Zdravím . Prosím o radu jakou zvolit šířku sedla .Jezdím na crossovém kole , sportovnější posed (asi 45°). Změřil jsem si sedací kosti a vyšlo mi 10 cm střed-střed .Vážím 72kg . Jak vypočítat šířku sedla? Koupit s dírou nebo bez díry?.Díky za odpověď a můžete doporučit i konkrétní model sedla .Teď mám sedlo 145 mm bez díry a po 35km už nevím jak sedět.

    0 0
    • vasek80  

      pokud máš opravdu jen 100 mm, tak je 145mm sedlo široké. Sám mám 120–125mm a jezdím i sedlo 133mm a druhé mám 143 a širší bych už nemohl.

      0 0
    • vsn  

      pokud dáš přes sedlo pravítko v místě kde sedíš tak dokážeš sedět maximálně 1cm pod úrovní pravítka .. co je níž tak tam už nesedíš…

      0 0
    • devet  

      Dle vlastní a velmi velmi drahé zkušenosti je to asi největší alchymie na kole. Jak je zde již několikrát psáno šířka sedla je pouze jeden z faktorů. Sám laboruji přes rok. Doporučení od Spešlů i Bontragerů se zatím minula výsledkem. Teď zkouším WTB VIGO. Zdá se dobré. Ale mám o 20 kg více než Ty. Sedla se dají půjčit. I tady i v prodejnách. Mohu zapůjčit i já.

      0 0
    • scota  

      Zkusit si půjčit nějaká testovací WTB. Mám na fullu Pure a na crossu Speed V – gell.

      0 0
    • vasek80  

      Jinak i já mám sedla od WTB a to Vigo a Rocket V.

      Také jsem zkusil spousty sedel, ale paradoxně nejpohodlnější a nejpřijemější je Author supersport. Jen škoda té váhy. Osobně mi je pohodlnější i jak Vigo.

      0 0
      • KIRBY  

        Díky za názory . Jak je vidět , tak to bude dost složité vybírání .

        0 0
    • Smazaný účet  

      Využiju vlákno.

      Jezdím na silničce, švihy okolo 120km několikrát týdně. Momentálně mám sedlo 140mm nějaké základní od bontrageru, dost měkké. Mám problém s tím, že cca od 80 km nevím jak mám sedět a dělají se mi na řiti těsně „pod půlkama“ červené citlivé otlačeniny, taková čára, která jakoby kopíruje hýždí a trochu zasahuje i na vnitřní stranu stehna. Když jsou to zkoumal, tak otlačeniny jakoby přesně kopírují okraje sedla v té nejširší části. Na pravé straně je otlačenina mnohem výraznější. Může to být od příliš širokého sedla ? nebo mám koupit opět 140, ale tvrdší ? Nebo špatná vložka ?

      Zvažoval jsem, že to může být novými kalhotami co používám tuto sezonu ( http://www.zbozi.cz/…-cervene-xl/ ), ale zase mám letos mnohem větší nájezd než loni, a taky si myslím, že se jedná o kvalitní kalhoty, tak se mohlo projevit to sedlo. Sedací kosti mám od sebe střed-střed cca 11,7cm. Mám zatím pouze objednáno sedlo o 1cm užší, specialized toupé 130mm. Měl někdo podobný problém a jak jste ho řešili ?

      0 0
      • tromboonen  

        Zkoušet, zkoušet, zkoušet… Toupe je docela placate, z Tveho popisu to vypada, ze Te trochu skrabe nebo namaha ta nejsirsi cast, zkus si Romina evo nebo neco jineho co ma ty boky vic z kopce… tezko rict, taky s tim bojuju, kazdopadne Toupe na delsi vyjizdky nesedlo, Romin lepsi, ale porad by to mohlo byt lepsi..

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ono to sedlo Bontrager je taky celkem zaoblené ( boky z kopce ). Mám kolo v profilu, tak můžeš nahlédnout. Během jízdy žádní škrábání necítím, ale od 80–100 km už cítím ty otlaky, takové zarudlé lajny, jakoby kopírující okraje toho sedla.

          Proto mě napadlo to Toupé, je užší, takže by nemuselo překážet nohám a dělat otlaky, ale zase je ploché – pro dostatečnou oporu. Mám v merku model 2012. Snad je tato teorie správná. Budu rád za rady, kupovat co chvíli sedlo za 2K, na to nemám :/

          0 0
          • tromboonen  

            No lepší je půjčit si demo, sice bejvej malinko měkčí než určité varianty, ale tvar si vyzkoušíš, je to alchymie, než narazíš na to správný.. buď si pujč od kámošů, nebo v obchodě.. Romin sedí dost lidem, má trochu oporu vzadu, Toupe je ploche.. s tim sklonem to nikdy nevis.. kazde ma jinej tvar, takze kde se to lame dolu je jinak..

            0 0
            • Smazaný účet  

              Ještě jsem zjistil, že vložka v kraťasích je lehce nakřivo našitá, cca o 1 až 2cm. To je dost možná důvod, že na jedné straně je otlačenina výraznější, stranově to sedí.

              0 0
              • tromboonen  

                Zkus jiný kraťasy, ale obecně většina lidí má nějaký rozdíl mezi délkou nohou (já 1cm+ po zlomenině, plus rozdíly v délcde chodidel co jdou s tím..), dá se to částečně vychytat pozicí kufrů, při větším rozdílu už podložkama pod ně, ale celkově to může znamenat křivost, která se projeví na jedné půlce ******.. neříkám, že je top Tvůj případ, a jestli, nemusí to být jen délkou nohou, ono to dokáže rozhodit spousta věcí … chce to experimentovat.. po malých změnách, vždycky o cca max 5 mm a jen jeden směr.. po čase poznáš rozdíly..

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Dnes jsem na zkoušku vyjel v kraťasech Castelli ( jezdil jsem v nich loni, ale už se z nich drolí lycra, tak jsem koupil ty crafty.. ) a sezení o poznání lepší. Dnes jsem si ale na zkoušku dovezl testovací sedla Toupé a Romin a vyzkouším je jak s Crafty, tak s Castelli, abych věděl, co mám vůbec koupit, jestli sedlo, nebo gatě.

                  Že jsem se nedal třeba na běhání nebo tenis, pořád řešit něco, kufry, tretry, vložka, posed, sedlo… :D

                  0 0
      • mr.ricardo  

        Mam zmereny kosti doma 110, v krame namerili 114 a podle tabulek jim to vychazelo na sirku sedla 143 nebo 156, podle typu, nakonec jsem skoncil u romina 143. Takze s tvyma 117mm by vychazelo 130 sedlo uzky, mel sis nejdriv skocit do Speslu a pujcit si testovaci, klidne nekolik po sobe, nic to nestoji a vis, do ceho jdes.

        … jo, ted jsem docetl vlakno do konce, jsem pozadu, pardon :)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Měřil jsem víckrát a pak to hodilo rovných 11 cm. Zkouším právě Toupé 130 a celkem sedí, ale musím dát větší štreku.

          0 0
    • Smazaný účet  

      Tak jsem dospěl k tomu, že nejvíc sedělo toupé 130, širší verze 143 už byla moc široká a drala do stehen. Romin je nějaký divný, chvíli ok, chvíli na houby… Proto bych měl dotaz – neznáte nějaké sedlo, které je jakou Toupé ( ploché, díra, ale ne moc široká ), ale lehce širší ? Napadlo mě zatím prologo zero II 134mm.

      0 0
    • PolsondeSide  

      Ahoj,

      dotaz.

      Vozím Sella Italia X1 135mm a děs. (chápu dobře, že si sedím asi přímo na těch tkáních a sedací kosti mám mimo sedlo??)

      Dnes mě byla přeměřena zadnice a mám vozit 155mm.

      Bude špatné, pokud budu vozit sedlo 147mm?

      A jaký máte názor na sedlo Henge nebo Toupe celokarbon na MTB a výlety kolem 70km.._ __(mohu mít levně).

      0 0
      • Petr L2  

        Henge super, ale chce to spravnou šírku.

        0 0
      • tromboonen  

        Toupe celokarbon je za trest, teda pokud Ti ideálně nesedne… 146 bych měl zalevno, kdybys chtěl, jinak od Ska Romin

        0 0
      • Barak  

        Toupe jdu zítra zrovna koupit. Na víkend jsem ho měl na silnici na testování a to sedlo mi fakt sedlo.:) Zmereno mám, že potřebuju sirku 155mm a oproti uzsimu sedlu, co mam ted, je to fakt znat a jelo se mi líp. Jestli máš zaměřené sedací kosti, držel bych se vysledku.

        0 0
    • Pan.Fazole  

      Vozil sem ze začátku něco kolem 132 a nedalo se. Zkusil sem henge 143 a sem spokojenej. Zkoušej a posílej dal kdyžtak, bude to stát nějakou korunu, ale aspoň budeš vědět jaká šířka ti sedí.

      0 0
    • blackboy007  

      no já mám sedlo šířku 170mm a naprosto spokojenej to co mám na kole a náhradní co budu měnit po sezoně je 170mm a taky odzkoušené asi na 100 km a též super první sedlo

      BBB BSD-12 MultiDensity:

      Pánské sportovní sedlo pro horská (MTB) a crossová (trekkingová) kola.

      • geometrie ComfortLite vychází vstříc požadavkům sportovní cyklistiky

      • Anatomic Hole design – otvor uprostřed

      • potah z luxusního Sutexu s odolnou syntetickou kůží a ochranné vložky vložky po stranách

      • velice kvalitní švy nepovolí ani po dlouhém používání

      • kvalitní ližiny a černé boční nárazníky

      • rozměry (š x d): 170 × 270 mm

      Velo Wide Channel:

      „Air Way Guard“ pro cirkulaci vzduchu

      vyvinuto pro muže

      ARCH-TECH připevnění

      konstrukce Double Density

      „O-Zone Full Cut + WIDE CHANNEL“

      bezešvý povrch

      použití: univerzální

      hmotnost: 358 g

      Délka 250 x šířka 168 mm

      0 0
    • Pikaču  

      Pripojim se s dotazem. Jakou šířku sedla ( obecne) na zaměřené sedaci kosti 12.5 cm/ 13.5 cm ( mereno na ergon přípravku s gelovou podložku, bohužel je to dost nepřesé)

      Mam wtb volt 135mm a docela me to tlačí na prostatu kdyz jedu do kopcu.

      0 0
      • milan.v  

        Asi s tím moc neumí, rozdíl 1cm je dost…

        Zajdi do Specialized a nech si udělat další měření, ať máš srovnání.

        Jinak já mám kosti 13cm a jezdím širší sedla – Fizik Large 152mm a Specialized 155mm, což se ostatně projevilo i ve zklidnění při šlapání oproti užším variantám, nejen co se týče pohodlí.

        135mm je dost málo na takovouto šířku kostí, ale tady asi ne vždy poučky platí…

        0 0
    • krabica  

      Mám Spec. Phenom 155 mm a sedí se mi dobře, ale při jízdě se posouvám do předu, takže nesedím na sedacich kostech a to má neblahý vliv na nádobíčko… Pomůže v tomto SQlab?

      0 0
      • Smazaný účet  

        Rodla výš a vzad?

        0 0
        • krabica  

          Myslím, že posed je Ok, ale střídám krátký EN posed a pak delší silniční, takže si vždy ze začátku zvykám…

          0 0
          • Smazaný účet  

            Mi hlavně připadá, že rok od roku jsou spešly kratší a potahovka míň kvalitní.

            0 0
            • krabica  

              Už ho mám asi 3 roky, možná déle a celkem spoko, ale trochu jsem změnil posed a teď mám tento problém, ale zpět se vracet nechci, bo se mi pak hodně blbě jizdilo ve spodním úchopu.

              0 0
    • onuce  

      Dnes mi ve Spešlu změřili pomocí paměťového křesla rozestup kostí 130mm, ale pak na elektronickém křesle 158mm. Prý jsou metody těchto měření různé. Teď jak tedy sedlo široké… Moc jsem si nepomohl, nevím zas nic. Objednal jsem zatím toto:

      http://www.global-sport.cz/…-grip-panske

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • tromboonen  

        Zkuste elektrické křeslo, Oswalde…

        1 0
      • Tencovozikmin  

        U tebe bych se nedivil kdyby sis tam upnul treba hamaxku misto sedla.

        0 0
      • atty  

        Jestli ty nemáš k tomu všemu i votvírací prd**l… :))

        Šířka 190 na 1300 nebo i 156 je vcelku dost, pokud to fakt není na ježdění jen do krámu

        0 0
    • Pepíček1  

      Ahoj,

      má někdo zkušenosti s http://www.twinsport.cz/…-power-comp/?…, na silničce?

      0 0
    • Tydlii  

      zdravím, využiji téma…

      Zabývám se možnou výměnou sedla na horáku… Kolo mám něco přes půl roku, sedlo (specialized phenom comp 143mm) mě od začátku trochu tlačilo, bral jsem to tak že si prostě musím zvyknout… Nicméně prdel si nezvykla a je to spíš čím dál horší – po 30–40 km absolutně nevím jak si sednout, kdykoliv jen trochu můžu tak se zvedám ze sedla abych si aspoň trochu ulevil… Bolest je taková tupá, ale intenzivní a přesně v oblastech sedacích kostí. Napadlo mě tedy že mám špatnou šíři. Kecnul jsem si do polystyrenu a naměřil 11cm. Nevím co z toho mám vyvodit – někde se píše že 143mm je pro takový kosti správná šířka, podle stránek sqlab bych měl mít sedlo 12cm na silnici a 13cm na horáka…

      Na silničcce vozím sedlo Bontranger Montrose comp ve stejný šířce (143mm). Ze silničky mám spoustu bolestí, takže nedokážu posoudit, jestli za něco může sedlo, pouze vím že přímo prdel mě z něj fakt nebolí a úplně vpohodě jsem na něm vydržel 10h jízdy a druhý den jsem si na něj mohl sednout bez obav znovu…

      Jsem student – nemohu si dovolit jít do předraženýho krámu, kde mi něco prodaj za x tisíc s nejistým výsledkem – chtěl bych sedlo koupit buď online, nebo ideálně použité (ani aliexpessu bych se nebránil).

      Může být problém v šířce sedla? Pokud ano jakou volit nebo jak to zjistit?

      Co tvarově? pocitově mě nehorázně sere jak se sedlo v zadní části zvedá – mám se poohlédnout po něčem plochém?

      Nějaký tip na kokrétní sedla co třeba vyzkoušet? Nemělo by mít o moc víc jak 250g, je to na závoďáka, takže žádnou půlkilovou mrchu :)

      Mám zkoušet sedlo ze silničky na horáka, nebo je to blbost?

      Předem díky, moje prdel bude vděčná za každou radu…

      0 0
      • Chlebovnik  
        1. Ten montážní Phenom je trochu ošizenej. Osobně mi taky nesedl, ten klasickej aftermarket je lepší.
        2. Půjč si někde na týden až dva Power. Pokud máš vážně tak úzké sedací kosti (11 cm), tak 143. Vozím na horáku, nově i na silničce a je to pecka prostě. Všichni v okolí, co ho mají, si ho chválí.
        0 0
        • milan.v  

          Mě u Poweru tlačily kraje sedla, jakoby se zařezávaly, vyřešil to až nový model Power Arc, který je má zakulacené a má ještě i větší oporu v zadní části.

          0 0
          • Maka123  

            Dnes jsem taky koupil Power Arc Pro Elaston. Zatím jenom dvě hodiny na silničce a zatím to vypadá velmi dobře.

            0 0
            • milan.v  

              Dobrá zpráva! :o)

              Power Arc Pro Elaston mám na jednom svém kole také, dříve jsem chvíli vozil Power Pro Elaston, ta elastonová pěna je svými vlastnostmi fajn.

              0 0
      • jonti  

        Současný Phenom Comp nebo Expert je blbé sedlo, tím jak je měkká skořepina se prohýbá a špice tlačí do citlivých míst.

        Koupil jsem ve výprodeji Phenom Pro a ten pocit ze sedla je úplně jinde, je to o dost lepší sedlo. Měl jsem na silnici Montrose Pro a taky bylo fajn.

        Taky co jsem zkoušel, tak i Power Pro velmi příjemné sedlo, ale zatím jsem ho měl jen na testovačce.

        Být tebou tak nahodím na zkoušku na horáka to Montrose a když ti tam bude sedět, tak bych koupil něco jiné na silničku, až už Bontrager nebo jinou značku.

        0 0
      • milan.v  

        Pokud jsi změřil sedací kosti správně, na 11cm poučky hovoří o cca jednom centimetru na každou stranu, tzn. dokonce i 130mm sedlo by ti teoreticky mělo pasovat, tolik poučky, praxe je ale praxe…

        Sedlo od Specialized máš tedy ve správné šířce 143mm, tím nemůžeš nic zkazit. Problém tedy bude v jeho tvaru, který ti nesedí.

        To, co popisuješ za problémy, jsou nejčastěji problémy související se špatně zvolenou velikostí, šířkou sedla, ale tady to tak nebude.

        Jsou lidé, kteří jezdí stejná sedla na MTB i silničce, ale většina má sedla odlišná vzhledem k různému typu posez(d)u, já osobně jezdím na MTB Phenoma a na silničce Power Arc, obě sedla jsou odlišná tím, co poskytují. Na silničce s oporou, po stranách vybrané na příjemnější jízdu v dolním úchopu, kratší, na MTB klasičtější sedlo s širším a delším nosem, špičkou.

        Co mám tak vypozorované, stejné sedlo mají lidé, kteří jsou méně citliví na to, na čem jezdí. Já osobně to ale nedoporučuji, těch sedel jsem vyzkoušel oproti místním poměrům opravdu hodně a dlouho jsem hledal.

        Bontrager Montrose Comp se dělá mj. ve 138mm, resp. 148mm (Large), to širší máš asi ty. Pokud bych ho měl přirovnat k nějakým sedlům, je to Specialized Toupe s možná o ještě o trochu více zaoblenými kraji. Vyhovuje-li ti skutečně tak, jak říkáš, zkusil bych si půjčit Toupe v testovací verzi na víkend a uvidíš. Toupe se v zadní části nijak extrémně nezvedá, chybí tam ta opora jako například u Power Arc.

        Phenom je natolik univerzální sedlo, že sedne každému, alespoň to rádi v některých krámech říkají, ale…

        Fizik teď začal dělat nově na rok 2020 krátká sedla s širším nosem á la Specialized Power/Power Arc a určitě si je lze půjčit na testování, což bych ostatně stejně před koupí sedla udělal.

        Jedná se o typy Argo Vento/Tempo v šířkách 140mm/150mm.

        0 0
        • Tydlii  

          Díky :) když už se tedy vydán někam do krámu, půjčit/popř. poté koupit co bys doporučil za obchod? Mám doporučení na triexpert, ale jsou pěkně drahý… a zas už když bych teda někam vlezl/někdo se mi věnoval atd… tak je mi pak blby koupit si to na netu. Takže asi ideálně nějakou akci vychytat…

          Na specialized power ve verzi sworks jsem sedel , ale bylo to široký (155?) a ujel jsem na tom 20km, to člověk nic nepozná, když navíc testuje něco úplně jinyho

          0 0
          • milan.v  

            Není zač, určitě využij možnosti si to sedlo na víkend půjčit, byť se může stát, že si budeš muset půjčit několik těch sedel…

            Ano, v Triexpertu si nedávno koupil jeden náš společný kamarád sedlo a byl tam spokojený. :o)

            Tady bych si třeba půjčil Fizik sedla, vypadá to na celkem výběr, navíc mají i jiné, Ergon, Fabric starší vidím.

            https://www.bike-eshop.cz/testovaci-zbozi

            Specialized testovací sedla nemají ve všech Storech (Concept) zdaleka všechny modely a velikosti, i když se tak v první moment tváří.

            Dopředu bych tam raději zavolal a zjistil dostupnost.

            Vstříc mi vyšli například v Peksportu ve Vršovicích, kde neměli sedlo, ale udělali ho ze standardního sedla, je pravda, že jsem si tam u nich koupil už celkem dost věcí, zkrátka prima jednání.

            0 0
            • Velomiwookie  

              u ergonu je super ze ho pujcujou, ale maj starej model kterej je ve velikostech S M L a novej je uz S/M a M/L takze uplne k nicemu :)

              0 0
    • RychJ  

      Mam Phenom Comp 155mm a za mě super na MTB. Kosti 13,5cm. Koupil jsem k tomu kraťasy s výstelkou Bormio z cyklodresy.cz. A zadek konečně neboli.

      0 0
    • Velomiwookie  

      Prihreju si s dotazem, vozite na silnicce jinou sirku nez na mtb? kosti mam 12, na mtb jsem ted objednal sqlab611 ve 14 a na silnicku zvazuji zda vzit sqlab612 ve 13 nebo 14, pripadne pak nejakej fizik (asi antares), ty ale delaji vsechny ve 14 ve verzi regular..

      mam vyzkousene na ergony SM pro v s/m – to tlaci pri jizde do kopce, jinak sirka asi ok, ve velikosti m/l moc velke

      a SR pro carbon na silnici v m/l a to je velke, neustale me to nuti popsedavat.

      0 0
      • milan.v  

        Vím, že třeba SQLab se snaží marketingové svá sedla prezentovat tak, že jsou potřeba jiné šířky na vzpřímenější posed(z) (MTB), jiné šířky při nataženějším posed(z)u (zpravidla silniční kolo)…

        Tak, jak to vnímám já a o co jde především, je tvar, který člověku umožňuje šlapat efektivně, resp. tak, aby nedocházelo k tření, oděru, kde nemá a zároveň člověk byl dobře usazený, cítil dostatečnou oporu pro šlapání…

        To ti může u stejného sedla na silničním kole možná i umožnit užší sedlo tak, jak to prezentuje SQLab.

        Otázka je, jestli ti tvar vyhovuje a čistě polemicky, aby se užší sedlo vešlo do tolerance vůči šířce sedacích kostí a ty pak seděly tam, kde mají, ne mimo to úzké sedlo.

        Dokážu si představit situaci, kdy se to sejde a někomu se podaří stejné sedlo mít v širší variantě na MTB, v užší variantě na silničním kole, tvar mu vyhovuje a celkově to sedne.

        Naopak jsem naprosto přesvědčený, že většina případů, možná i drtivá, bude takových, kdy se to nesejde a použití jen užšího sedla člověku nesedne a bude potřebovat jiný tvar, profil, vybrání,…

        Na silničních kolech mám jiná sedla (Specialized Power Arc v různých variantách, šířka 155mm), na MTB fullu také jiné sedlo (Specialized Phenom, šířka 155mm).

        Ještě nedávno jsem jezdil na silniční dvojce/zimáku sedlo Pro Stealth, které bylo o kousek užší, ale prakticky jen na na papíře, 152mm.

        0 0
        • Velomiwookie  

          tak ona ta 611 na mtb a 612 na road neni uplne identicka… ale jo no, ptam se protoze to tak sqlab prezentuje…

          Uvidim az mi dojde ta 611 na mtb, zkusim ji projet na silnicce a podle toho bud vemu taky sqlab na silnicku nebo pak zkusim nejake fiziky

          jinak mi prijde ze ani v Praze nejde nic poradne otestovat, vsude maji nejake retro modely at uz fizik nebo ergon.. snad jedine ten special lze, ale mam vuci nemu nejakou averzi :)

          0 0
          • milan.v  

            Je mi mi to jasné, že ta sedla nebudou úplně identická, ale je otázka, nakolik jsou rozdílná…

            Přiznávám, nemám do detailu zmapovaná SQLab sedla, svého času jsem si ho chtěl půjčit a na Černém Mostě v Praze se mnou vyběhli, že nic takového nemají, změřil mi sedací kosti a snažil se prodat standardní sedlo, které měli na krámě, i když jsem chtěl karbonovou variantu…

            S odstupem času vím, že to byl nesmyslný rozměr, bylo by dost úzké, naštěstí mě něco uvnitř varovalo a tak jsem vypochodoval odtamtud bez koupě…

            Až bude For Bikes, detailně se na SQLab sedla podívám, problematika fittingu a sedel mě zajímá a tak není od věci znát více i od nich…

            0 0
            • Velomiwookie  

              Ja dnes prodal obe sedla takze na for bikes asi nevydrzim

              0 0
              • Velomiwookie  

                Tak jsem objednal na vyzvednuti na jedne prodejne fizik r3 antares a aliante a snad jedno z nich bude ok na prvni dobrou :)

                Na bike eshopu maji celkem slusne slevy – z 3200 na 2450 asi

                0 0
                • milan.v  

                  Mně osobně více vyhovuje Aliante, má oporu v zadní části, dlouhý nos.

                  Celkem dlouho to vypadalo na padnoucí sedlo, měl jsem tu variantu se středovým kanálem v karbonu, než mi (na)prasklo vejpůl bez nějakých excesů, naštěstí jsem na to přišel při mytí a neprasklo to při jízdě… No, od té doby jsem už Fizik nezkoušel, nedlouho potom se mému kamarádovi stalo něco podobného, skoro ve stejném místě s Antaresem…

                  Takže ten nový Ergon už je fuč?!?

                  Držím palce, ať aspoň jedno z nich vyjde!

                  0 0
                  • Velomiwookie  

                    Nove na ceste je na mtb sqlab 611 ergo actrive 14cm

                    Fizik bude na silnicku, jsem lehka vaha tak to snad bude ok :)

                    Ergony jsou pryc oba, tam sme se nepotkali :)

                    0 0
                • milan.v  

                  Mně osobně více vyhovuje Aliante, má oporu v zadní části, dlouhý nos.

                  Celkem dlouho to vypadalo na padnoucí sedlo, měl jsem tu variantu se středovým kanálem v karbonu, než mi (na)prasklo vejpůl bez nějakých excesů, naštěstí jsem na to přišel při mytí a neprasklo to při jízdě… No, od té doby jsem už Fizik nezkoušel, nedlouho potom se mému kamarádovi stalo něco podobného, skoro ve stejném místě s Antaresem…

                  Držím palce, ať aspoň jedno z nich vyjde!

                  0 0
          • krabica  

            Do týdne budu mít vedle sebe 611 a 612, tak udělám průzkum rozdílů.

            0 0
      • Breakpain  

        Pokud slapu i na MTB – stejne sedlo jako na silnicce.

        Pokud na MTB neslapu (gravity kolo), volim to, o ktere se dobru opru stehnem a mohu kolo „vest“. Zaroven aby z nej nebyly moc modriny a vydrzelo hrubsi zachazeni…a samozrejme co nejuzzsi, abych mohl dobre chodit za sedlo.

        0 0
    • milan.v  

      Nová 53×11ka, hodně obsáhlý článek ke krátkým sedlům, osvěta je třeba… ;o)

      0 0
    • Lachtis  

      Jo sedlo je boj, mne sedi Fiziky, mam nisene a tundru a ok. Nicmene zatouzil jsem vyzkouset “karbon” a zkusim china nize, tak jsem zvedavy, co na to prdel a zda to neco vydrzi

      https://m.aliexpress.com/…1879676.html?…

      0 0
      • MlokCZ  

        Můžeš prosím trochu srovnat Nisene vs Tundra?

        Opravdu hodně let vozím Nisene, které mi opravdu hodně dobře sedí. Ještě se to tedy dělí na dvě části.

        Úplně nejvíce mi sedí starší již pár let neexistující provedení HP Ti, na obrázku třeba tady

        https://www.flickr.com/…/1661225284/

        Tahle verze je nepatrně jiná než ty ostatní, je ještě více plochá. Ty ostatní mi také sedí, ale přeci jen tahle verze ještě o něco lépe.

        Měl jsem více kusů těch HP Ti v zásobě, proto je mohu vozit už mnoho let, ale už mi začínají docházet.

        A co jsem se díval na sedla, tak právě Tundra mi přišla tomu Nisene HP Ti jako nejbližší současné sedlo. Ale ještě jsem neměl možnost vyzkoušet a zdání může klamat.

        0 0
        • Lachtis  

          Ahoj, nisene mám na pevňáku a tundru na fullu.

          Nisene je širší, má asi 131 mm, tundra užší asi 120 mm. Tundra má špičku trochu zkosenou směrem dolu a jak uvádí marketing, je to takové závodní sedlo, ideálně pro časté změny poloh při sezení. Jak je užší, tak se mi s ním dobře manipuluje, mění pozice. Proto jej mám na fullu, který si beru na závody a na techničtější jízdy, kde častěji jdu ze sedla.

          Jo a tundra při zmáčknutí sedla více pruží, aspoň to moje jo.

          Nisene, mohu říct, že pro moji prdel je pohodlnější, proto vozím na HT, kde tak často neměním pozice. Zatím asi nejlepší sedlo, co jsem měl. Skvěle mi sedí a nemám s ním žádné problémy.

          Takže, mít jeden bike, tak z těch dvou je pro mne lepší, myšleno pohodlnější, Nisene. Na HT bych volil Nisene, na závodního fulla tundru.

          0 0
      • johny.h  

        Vyměnil jsem ze všech svých kol Spešly za toto. Neskutečně mi sedne na prdel, je lehoučký a levný ;) Jen ten nápis no.

        #Aliexpress US $26.31 12%OFF | LW PURARAZA carbon MTB road saddle bicycle full carbon fiber package cushion carbon fiber + Leather seat saddle 270–155mm

        https://a.aliexpress.com/_dTCxOgj

        0 0
        • milan.v  

          Však ona je to také jejich kopie, Toupe/Romin, musel bych ho mít v ruce…

          0 0
    • osobne  

      Jak se měří sedací kosti?

      0 0
    • pepipepan  

      Zdarek lidi, mám problém s bolestí kostí na zadku při delší jízdě. Změřil jsem si doma vzdálenost kostí a je 13 cm. Mám horské kolo Kross level 8 takže trochu sportovnější posed. Jakou šířku sedla zvolit? Co jsem se dozvěděl tak by prý mělo být sedlo o 2cm širší, nejlépe o 3 cm. Takže to vychází cca 15–16 cm šířky. Mém tedy koupit sedlo v této šířce? Díky

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • milan.v  

        Máme stejnou šířku, ta velikost sedla je individuální, já vozím sedla 152 + 155mm, například 160mm už bylo moc… To ale neznamená, že například sedlo 143mm zrovna u tebe nebude lepší, u mně tomu tak není a dochází k dalším nežádoucím rotacím a tlakům…

        Už jsme tu několikrát zmínili a radili – testovací sedla po změření kostí a zkoušet.

        0 0
    • milan.v  

      GCN – How To Choose A Road Bike Saddle

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
    • Lukas287  

      všude se řeší, když je sedlo užší, než by mělo být, ale co když ho mám širší? Co jsem si orientačně měřil sedací kosti, tak mi vyšlo 110mm a sedlo mám 155mm.

      0 0
    • mlevora  

      Mam WTB Volt, ktere je docela pohodlne, ale pri delsi vyjizdce me tlaci kosti, ktere vychazi na misto viz. obrazek. Kosti vychaji uplne na kraj sedla, nemel bych zvolit sirsi variantu?

      0 0
      • Pikaču  

        Sedaci kosti bys mel mít uplne jinda než oznacujes.

        Zmer si kosti sedaci na kartonu a podle toho kup sedlo ( sedací misto +2 cm minimálně).

        Nebo koberec oblozit alobalem. Sedbout a zmerit.

        Návody na zmereni prd*le je hafo.

        To je základ. Pak tvar sedla je zase dle použití.

        0 0
      • gemini  

        Pokud sedíš na tomto místě, tipl bych si, že máš sedlo výš, než by jsi měl mít – posunem dopředu/níž podvědomě zkracuješ vzdálenost sedlo – pedál…

        0 0
        • milan.v  

          No, nemusí to tak být, ale jak psal Pikaču, změřit a pravděpodobně koupit širší sedlo…

          0 0
      • lazy commuter  

        Zrovna WTB má svůj systém na výběr sedla. Fit Right System

        Opravdu se měří zápěstí místo zadku, ale u mě to fungovalo.

        0 0
        • skaj  

          Tak pozor, pred tim bych varoval. Nevim jak moc jsem abnormalni, ale u me to vyhazuje naprosty nesmysl. Nerikam, ze to nekomu nevyslo dobre, ale – kdyz kupuju neco, na co si sedam, tak si zmerim to, cim si sedam. Zvlast, kdyz je to primitivni ukol na doslova par minut.

          Jinak pri mereni bacha i na tu stolici u Speslu – dve prodejny, dva vysledky v rozmezi 2cm! Fakt zlata kartonova krabice. (Faktem je, ze v te jedne mi obsluha prisla pritroubla uz od pohledu a moc jsem mu neveril.)

          0 0
          • milan.v  

            Asi tak, to je jako vybírat kolo podle toho, jak jsem vysoký… Něco to řekne, ale…

            S tím rozdílným výsledkem ve dvou prodejnách Specialized jsem už tu také psal někde, stejná zkušenost.

            0 0
    • blackboy007  

      Pokud chceš dobré sedlo tak ti můžu doporučit Wittkop Twin Medicus 1.0 a nebo BBB BSD-12 cenově do 600 kč

      0 0
    • Smazaný účet  

      Před pár lety jsem si nechal změřit řiť na tý speciální lavici (tahle byla dokonce elektronická oproti – jak jsem slyšel – rozšířenýmu molitanu nebo co). Sice to částečně pomohlo a noha mi přestala zmrtvovat po 5km, ale i tak, i když mám přijatelně naježděno (tzn. mě druhý den nebolí prdel), mám limit přiměřeně pohodlný vyjížďky tak do 40km, pak už je to nepříjemný, a jde to z kopce dost strmou křivkou.

      Říkám si, jestli mě mohla elektronika změřit blbě. Vyšlo z toho 155mm sedlo, a mám pocit, že to je pořád špatně. I když mám zadek zvyklej, vždycky mě po ježdění nakonec bolí co jsou předpokládám ty hroty sedacích kostí, jako bych na židli měl šutry. Nevím jak si to přebrat, jestli je sedlo moc úzký nebo široký…

      0 0
      • Georrge  

        Spis nez uzke ci siroke bude moc tvrde, nebo moc vypoukle ci naopak ploche, pripadne s nevhodnou dirou/zlabkem. Proste ti nemusi sedet tvar a tvrdost. Co mas za sedlo?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Je to Specialized Romin Evo.

          0 0
          • milan.v  

            Zkus model Power Arc, nevíme nic ale o tvých jízdních preferencích, resp. jak jezdíš, toto sedlo je s oporou, ne každý ji potřebuje, nebo snese…

            0 0
            • Smazaný účet  

              Jezdím hodně zhruba lehkej terén a asfalt, a je mi příjemnější vzpřímenější posez (kvůli bederní páteři, mám s ní problémy).

              Normál horský kolo.

              U celopéra nevím, ale koncept bude stejnej, když mi nějaký sedlo bude pohodlný, asi bude pohodlný na obou kolech.

              0 0
              • milan.v  

                Pokud na těch kolech budeš sedět stejně, tak pak ano, ale třeba já mám posez na fullu a svých silničních kolech odlišný…

                To dobré sedlo poznáš podle toho, že když si na něj sedneš v normálních teplákách/kra­ťasech, hned tě netlačí, není ti nepříjemné na první dobrou, pak samozřejmě může nastat různý další průběh a stejně ti to sedlo na delší dobu jízdy nesedne…

                Stejně poznáš sedlo, které ti nesedí, sedneš a okamžitě víš, že je něco špatně…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  To je právě ten problém, aktuální sedlo je ok na kratší vzdálenost, teprve pak to začne být velký špatný. Myslím, že v sezóně mám fyzičku určitě na 70km, ale po 40 už je to nepříjemný, sedlo mě tlačí a nohy lehce „odrumírají“, proto si myslím, že je něco špatně.

                  Začnu novým změřením a uvidím.

                  Ještě teda vyzkouším ženino sedlo, to je Spc Power 168mm, čímž přinejmenším vyloučím větší šířku, pokud je problém rozměr jako takovej.

                  0 0
              • Georrge  

                Romin je docela tvrdé a úzké sedlo, navíc na silničku pro předkloněný posed. Od spešlu takový avatar je mnohem pohodlnější a pocitově i širší (při stejné udávané šířce). Případně pak Power (ten mi přišel ještě širší než avatar, opět při stejné udávané šířce), je sice tvrdší než avatar, ale má jiný tvar (dokonce se dělá ve dvou tvarech) takže zase jinak pasuje pod prdel. Je potřeba zkoušet…

                0 0
                • milan.v  

                  Ano, Power klasický a Power Arc se zaoblenými boky, viz. mé dnešní doporučení v jiném příspěvku.

                  Romin není úzké sedlo, má širší zadní část, dopředu se pak zužuje a není tak široké, to je pravda, ale nepatří mezi úzká sedla.

                  Je to jedno z celé řady krátkých sedel. Co se týče tvrdosti, ve škále Specialized mají všechny modely tvrdost 2 ze 3, jen S-Works je dokonce 1 ze 3.


                  Co se týče porovnání modelů, Avatar je sedlo velmi, velmi odlišné od Romina, Poweru, Poweru Arcu, je to sedlo bez opory, s gelovým polstrováním, díky kterému je pocitově ten nos širší, než ve skutečnosti je…

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  Nacpat zákazníkovi silniční sedlo, když jezdí na horáku, to je dobrá demence. Ach jo.

                  Avatara jsem v MTB kategorii nenašel, to je taky silniční?

                  0 0
                  • theedge  

                    Jezdím Avatara 155 na trail – enduro kole a jsem s ním hodně spokojenej. Na kategorie se vykašli.

                    0 0
                    • milan.v  

                      Souhlasím, kategorie je jen nějaký údaj na papíře, jde o pocit a následně jízdní vlastnosti…

                      Dobrý příklad je asi nejprodávanější Specialized sedlo model Phenom, ten se vozí jak na MTB, tak silnici, lidé jsou s ním spokojení, není pro tak agresivní posez, takže kdo nejezdí na silničním kole dlouho v dolním úchopu a s velkým rozdílem mezi sedlem a řídítky, tak mu sedí…

                      0 0
                  • Georrge  

                    Romina často lidi na MTB jezdí, v tom problém není, ale je to sedlo spíše na agresivnější posed.

                    0 0
              • DaSnail  

                Esli jazdíš s cyklovložkou tak to skús nachvílu bez.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Nejezdím.

                  0 0
                  • Georrge  

                    Tam bude problém, tohle všechno jsou sedla, kde se s cyklovložkou počítá. Také jezdím většinou bez a musel jsem jít mezi více polstrované modely (ty spešl ani nedělá, snad jen základní avatar, ten je nejvíce polstrovaný).

                    0 0
                    • milan.v  

                      Ano, Avatar je nejvíce polstrované sedlo od Specialized, v jejich škále 3 ze 3, ještě pak některé dámské modely, které bych také nevylučoval u lidí se sedacími kostmi dále od sebe…

                      0 0
                      • xtonda  

                        Jen drobná technická, spešl má 5 úrovní polstrování

                        • Level 1 padding: Lightest level of padding for the most direct connection to the bike.
                        • Level 2 padding: Medium density foam for bike feel with additional cushioning.
                        • Level 3 padding: Extra padding for increased vibration dampening.
                        • Level 4 Padding: Ideal for fitness and commuting the eliminates the need for chamois padding. (např. Canopy, Women's Dolce Gel)
                        • Level 5 padding: Ideal for commuting and casual riding. (např. Body Geometry Comfort Gel)
                        0 0
                        • milan.v  

                          Standardní pánské jsou jen tři, viz. výše…

                          0 0
                          • xtonda  

                            Canopy ani Body Geometry Comfort Gel nejsou označeny jako specificky dámská, pokud si vyberu ve filtrech měkká a pánská sedla, tak mi je to nabízí a dále ještě Milano Gel (Level 4), takže se opět mýlíš.

                            Body Geometry Comfort Gel a Milano Gel sou široký gauče, ale Canopy vypadá celkem normálně, šířka 155mm a výrobce to označuje jako sportovní sedlo.

                            0 0
                            • milan.v  

                              Když myslíš…

                              Tady jde o to mu fundovaně poradit, ne si dohledat nesmyslná sedla a doporučení na internetu…

                              Skoč k fitterům a až se s tebou bude někdo bavit o tvrdosti 4 nebo 5, řekni mi, kdo to byl, jsem na to zvědavý, protože to rozhodně není nic standardního a gauče se prodávají o krám vedle…

                              P. S.: Většina gaučů jsou pro dlouhé jízdy nepohodlné, to bys ale mohl se svými znalostmi vědět…

                              0 0
                              • xtonda  

                                Netvrdím, že tato sedla jsou vhodná pro něj nebo pro kohokoliv, i když Canopy by na dojíždění bez vložky nemuselo být špatné, reagoval sem pouze na tvoje tvrzení, že Specialized má škálu tvrdosti 1 – 3, když ve skutečnosti má 1 – 5.

                                0 0
                                • milan.v  

                                  Dobře, berme tvrdost 3 jako nejměkčí STANDARDNÍ sedlo od Specialized…

                                  V Concept Storech se naprosto běžně používá škála od jedné do tří, ne do pěti, tedy u výběru pánského sedla…

                                  0 0
                    • Smazaný účet  

                      Aha, to je blbý.

                      Zkusím Power a uvidím co dál. Je měkčí než Romin, to samo o sobě by mohlo trochu pomoct.

                      0 0
                      • milan.v  

                        To se ti možná jen zdá, záleží na polstrování v těch kterých místech, možná zrovna tam, kde sedíš, je to polstrování výraznější, takže ti to tak přijde.

                        Co se týče škály polstrování, už to tu padlo, vše ve 2 ze 3, mimo S-Works modelů, které jsou na začátku škály v tvrdosti…

                        0 0
          • theedge  

            Sedlo to je alchymie a není to jen o jeho šířce. Záleží na tvaru, náklonu, tvrdosti …

            A nikdo ti s tím neporadí, protože to každý má jinak.

            pokud máš cca správnou šířku, tak zatím s tím současným sedlem zkus různé nákony – lehce špičkou nahoru nebo naopak dolu. Pokud to nepomůže tak zkoušet jiná sedla – ideálně testovačky, nebo levná bazarová sedla která zase nesedla někomu jinému …

            0 0
      • milan.v  

        Elektronika změří dobře, kolik vyšly ty sedací kosti přesně? Můžeš být i na hraně velikostí.

        0 0
        • Smazaný účet  

          To si právě vůbec nepamatuju, jen že výstup je sedlo 155mm. Je to asi pět let, dlouhá doba…

          Asi se někde nechám změřit znova, až mě PES pustí :)

          0 0
          • milan.v  

            To je rozumné, já dlouhou dobu pracoval s různými údaji, až poslední fitting mi pomohl v tom, že vím přesné číslo, mimochodem změřené elektronicky a kosti jsou od sebe blíže, než mi tvrdili v minulosti asi o půl centimetru… Což může být zásadní pro to, jestli člověku sedí lépe sedlo 148mm nebo 155mm…

            Na závěr zbývá dodat, že sedlo je jedna věc, ale kolikrát je ten problém složitější a není nad správně nafittovaný posez…

            0 0
      • jecnak  

        Párkrát jsem podobné problémy řešil. Víceméně jsem skončil tak, že sedlo vybírám kolem 130mm šířky, což je naměřená rozteč sedacích kostí. Pak vybírám mezi sedly, které jsou v horní části placaté – od bodu dotyku sedacích kostí je sedlo nevypouklé. Dobré zkušenosti mám i se sedly s dírou, ale není to podmínka. Pak je samozřejmě nutné mít přesně nastaven posed – výška sedla, předozadní pozice, sklon – to vše na milimetry. Pokud máš, nebo jsi měl kolo, kde vše fungovalo, nejsnazší je posed přeměřit a přenést na jiné kolo. Dělám to tak s každým kolem, které nově vlastním, nebo ho dostanu půjčené na dýl.

        0 0
    • milan.v  

      Jak si dobře a jednoduše změřit šířku sedacích kostí…

      https://youtu.be/4XDZu-Zf4Mk

      0 0
    • yorg  

      Zdravím.

      Nebolí mě ze sedla zadek, ale přímo sedací kosti. A to i když pak sedím na židli.

      Velikost sedla odpovídá změřené vzdálenosti sedacích kostí + 2 cm a bolí to jak čert. Víc jak 60–70 km nedám a posledních 20 km je často utrpením.

      Mám letos najeto i kvůli tomu něco přes 1000 km vždy z bodu A do bodu A (jinak nejezdím) a přesto to dost bolí. Tzv. „osezení“ se stále nedostavuje. Nepomohla ani týdenní pauza, spíše je to po ní ještě horší.

      Má to nějaké řešení kromě hledání optimálního sedla?

      0 0
      • milan.v  

        Jaké sedlo máš teď? Na čem a jakým jezdíš stylem?

        0 0
        • yorg  

          Sedlo je dle fotek. Blíž to specifikovat neumím. Jezdím na trekingovém kole. Styl podle obrázku na +2 cm.

          Je mi 65, takže tělo už něco zažilo, ale dřív se zadel oseděla po nějakých pěti vyjížďkách. Letos ani náhodou.

          0 0
          • milan.v  

            A to došlo ke změně, nové kolo, nové sedlo? Nebo to je pořád stejné a začal jsi jen pociťovat nějaké problémy?

            1 0
            • yorg  

              Jediná změna je že jsem o rok starší. :-(

              Jinak jezdím cyklostezky, lesní cesty a silnice III. třídy. Takže žádný terén nebo kořeny. Jak píšu výše, dřív to sice bylo cítit, ale po pár úvodních jízdách to bylo snesitelné. Letos to bolí jako bych měl tu kost naraženou a nechce to přestat. Mazání taky nijak neuleví.

              Tak si říkám, pomůže odpružená sedlovka? Třeba pro mých 93–96 kg viz citace z heureky?

              Sedlovka SR Suntour SP12/SP17-NCX v novém provedení s možností nastavení tvrdosti pružení zespodu sedlovky. Sedlovka je nabízena ve třech průměrech 27,2 mm / 30,9 mm a 31,6 mm a třech tvrdostech – měkká (do 65 kg), středně tvrdá (65–95 kg) a tvrdá (95–120 kg). Hmotnost sedlovky je 790 g a délka 350 mm.

              0 0
              • PucalkovicAmina  

                A nezměnil někdo výšku sedla. Respektive nepůjčoval si někdo kolo?

                0 0
                • yorg  

                  Ne, to kolo je moje. Výška se se časem lehce mění jak má sedlovka snahu zajíždět dolů. Když si toho všimnu, tak ho vytáhnu. Rozdíl může být v maximu i ke 2 cm. Dřív to nevadilo.

                  0 0
                  • milan.v  

                    Aha, tak tím s celým svým raděním končím, protože to ztrácí význam…

                    3 1
                  • PLATYPUS3  

                    Poměř si vzdálenost od středové osy na klikách po vršek sedla, vzdálenost někam napsat a zkoušet než to bude dobrý, jesli to sedlo nebylo moc vysoko a objímku sedlovky vždycky dobře dotáhnout :-)

                    0 0
                    • yorg  

                      Jo, to mám změřené. Vzdálenost je 73,4 cm (65×0,885) a ta mi přijde optimální.

                      Problém je v tom, že mám sedlovku o průměru 24,2 a ta naklepáváním zadku zajíždí i když je utažena nafest.

                      Ale už objednávám SR SUNTOUR SP12/SP17-NCX a Fabric Scoop Shallow a snad to bude lepší.

                      0 0
                      • yorg  

                        Oprava 27,2

                        0 0
                        • virtualcop  

                          Za prvé: vyřeš zajíždění sedlovky – pokud si koupíš tu Suntourku i ta nesmí samovolně zajíždět, jinak sedlo a bolavou záď těžko vyřešíš. Recepty na zajíždění sedlovky tady najdeš (od homemade zubní pasty s granulkama, přes originální adhezní pasty, až po řešení, kdy se tolerance sedlová trubkaxsedlovka moc nepotkaly – „vyvložkování“ ustřiženým plechem z nějakého nápoje či kalafuna rozpuštěná v lihu atd…)

                          K výběru správného sedla ti bohužel nikdo tak moc nepomůže – hraje tam roli milion faktorů (váha jezdce, délka obvyklých tras, „vzpřímenost“ posedu, typ kola, povrch, kde primárně jezdíš a spousta dalších…

                          To změření šíře sedacích kostí je jistě dobrým vodítkem, ale není úplně všespásné (pro tu spoustu dalších faktorů).

                          Většinou lidi, co mají obdobný problém, končí jako nejspokojenější u sedel, které jsou tou ergonomií pro tyhle případy pověstné (SQ Lab, Ergon, Specialized atd. – samozřejmě každá jmenovaná značka má spoustu dalších modelů a typů).

                          Spíš než Fabric (který také nesedí úplně každému), bych zkusil nějakého Spešla (Power, Romin, Phenom…), SQ Lab by taky mohlo zabrat, ale tam je to taky tak půl na půl – díky trošku odlišné konstrukci a přístupu k „sezení“ buď to lidi milujou, nebo za chvilku zase prodávají, že to vůbec není ono…

                          0 0
                          • yorg  

                            Já jsem si to zajíždění způsobil sám. Na Mtbiker doporučovali sedlovku namazat a já na to skočil. Už je utřená a odmaštěná a vypadá to lépe.

                            Na to sedlo ještě kouknu. Objednávat to budu večer.

                            Dík.

                            0 0
                            • virtualcop  

                              Tak ono to mazání je doporučované hlavně jako prevence proti „srůstání“ sedlovky s rámem (v důsledku nějakejch procesů). Jenže to samozřejmě funguje v případě, kdy jsou ty tolerance ideální, sedlovka se optimálně utáhne a dobře drží i tak. I tak je na tohle lepší použít ty specializované adhezní vazelíny, ne jen mazací klasiku.

                              Jestli si odmastil sedlovku, tak předpokládám, že to samé si udělal i se sedlovou trubkou, protože jinak to nemusí pomoci :)

                              Já tohle v životě několikrát řešil a vždy to vyřešila ta kalafuna rozpuštěná v lihu – potřít tím sedlovku – udělá to lepkavej adhezní „film“ a sedlovka mi pak nezajížděla ani u rámů, kde si to moc nesedlo a i s adhezníma vazelínama nebo vložkama z plechovek to úplně nepomáhalo.

                              Samozřejmě si objednej sedlo jaký chceš, ale pokud máš tenhle problém, spíš bych ti poradil si sedla různě popůjčovat, vyzkoušet, než něco za plnou cenu objednáš. Protože najít správné sedlo na první pokus je celkem utopie, k tomu ten proces zkoušení sedla je na mnoho jízd a mnoho kilometrů – to prostě nepoznáš, že si na to sedneš a ujedeš 10km.

                              1 0
                              • yorg  

                                Dík za tip s kalafunou. Může se hodit. Odmaštěné mám obě části. Dnes to drželo a kupodivu dnes to vydržel i zadek.

                                To sedlo Fabric Scoop Shallow je za litr, tak to snad vstřebám. Horší jak to, co mám, snad nebude.:-)

                                Ještě se zeptám coby neznalý. Co dělá u sedla navíc ta cena vyšší o dva nebo tři tisíce? Značka, materiály, pružnost, tvarování …?

                                0 0
                                • J1RKA  

                                  Hmotnost

                                  0 0
                                  • virtualcop  

                                    Je to nejen o hmotnosti, je tam více faktorů – titanové nebo karbonové ližiny pruží jinak než ocel, pokud je i skořepina z karbonu, rovněž to může být užitečné i ve smyslu toho pružení/tlumení a dosedu či životnosti sedla obecně.

                                    Ale primárně je to skutečně ten součinitel hmotnost, materiály, značka.

                                    Pokud jsou problémy se sedlem dle tvého popisu, nemusí hrát cena sedla vůbec žádnou roli.

                                    Znám i pár jezdců. kteří mají kola za ranec (všechno z karbonu a jen to nejlepší na trhu), ale sedlo za pár stovek, protože jsou na něj léta zvyklí a maj odzkoušeno, že jim dokonale vyhovuje. Vyšší verze (právě třeba karbonové) jim prostě nevyhovovaly tolik nebo vůbec.

                                    A zase naopak – sedlo je investice do nebolavé pr*dele, takže se na něm rozhodně nevyplatí šetřit, pokud dražší model vyhovuje ideálně.

                                    0 0
                                    • yorg  

                                      Díky. Zrovna ta hmotnost mě netrápí. Mám kolo jako tréninkové zařízení a nějaké to deko navíc neublíží. Někdo tahá v rámci tréninku za sebou na špagátě pneumatiku, já tahám hmotnost kola a sebe. :-)

                                      0 0
                                      • J1RKA  

                                        tak ono sedlo je fakt tezka disciplina, pokud jezdis v elastakach co maji < profi > vlozku, tak se obecne da rict, ze cim tvrdsi sedlo tim pohodlnejsi. potom je potreba najit tvar sedla, ktery ti bude sedet, toti nikdo neporadi, k tomu se musis proste casem prosedet, me napr vyhovujou sedla spis rovna v obou rovinach a tvrdy

                                        2 0
                                        • tomvv  

                                          Nemáš typ na nějaké takové? Zrovna vybírám a přesně jsi vystihl moje požadavky – rovné v obou směrech a tvrdé.

                                          0 0
                                          • milan.v  

                                            Tip na typ? ;o)

                                            Těchto sedel jsou mraky, v podstatě všichni velcí výrobci je mají…

                                            Fizik Arione například…

                                            0 0
                                            • tomvv  

                                              Dík za tip i za typ :-)

                                              vybírám kandidáty na netu a tam se to z fotek pozná těžko. Hlavně je špatně vidět, jestli je rovné i napříč.

                                              Arione vypadá dobře, něco podobného od Ergonu?

                                              0 0
                                          • BB  

                                            WTB Volt, po dvaceti letech trápení na různých sedlech. Teď jsem na pár vyjížděk ukročil na SQLab a už jsem zase zpátky.

                                            0 0
                                            • tomvv  

                                              Tvarově vypadá OK, ale ten výřez se mě zdá na mě moc mělký, to by mě asi časem tlačilo.

                                              0 0
                      • PLATYPUS3  

                        Někdo tam dáva kousek plíšku z plechovky od koly, aby sedlovka nezajízděla, na jednom kole jsem to taky řešil, tak ať to vyjde.

                        0 0
              • milan.v  

                Tak primárně jsme ve vlákně k sedlům, rady k odpruženým sedlovkám dát nemůžu, nikdo kolem mě je nevozí, já je nevozím…

                Jak dlouho to sedlo máš? Pokud dlouho, vůbec není nic nenormálního, že to sedlo mění v průběhu více let své vlastnosti a už není takové jako na začátku…

                Já osobně bych zkusil jiné sedlo, které by bylo svou konstrukcí téměř identické jako toto…

                Tvarem je hodně podobné například sedlům Fabric…

                0 0
                • yorg  

                  Sedlo má tak 10 let, takže tady by mohl být ten zakopaný čokl.

                  Dík za tip na značku. Ještě otázka. Uváděná šířka sedla 142 mm asi nebude těch 120+20mm co bych měl mít já? Viz obrázek se způsobem měření šířky

                  0 0
    • Brunox  

      Jo sedací kosti mě taky boleli,a to z sedla BBB echelon.Tak jsem je prodal a koupil sedlo WTB Volt a sedací kosti už mě nebolí.

      1 1
    • tomasz70  

      Jak se tak dívám na to sedlo tak aniž bych na něm někdy seděl je to ******* od pohledu. Je tak vzhledově vypolstrovane až to nemůže fungovat. Většinou tyhle na první svezení pár metrů kolem komína se můžou jevit jako pohodlná, ale s přibývajícími km to začíná bolet a člověk pak neví jak se má na to poskládat. Takže asi bych o k vzhledem i ke stáří sedla zvolil nové, asi i jiné a hlavně nevim jaké kraťasy nebo oblečení používá je opravdu připlatit si za kvalitní šortky s opravdu kvalitní vložkou. Obchody jako Decatlon a Lidl bych raději obešel opravdu velkým obloukem. Také jsem tam začínal ale samozřejmě vývojem jsem dospěl k tomu že opravdu nejsem tak bohatý abych kupoval levné věci. Opravdové tento slogan není blbost a už se mi nejednou vyplnilo. Ale buď si tím člověk projde sám, ale ztrati čas nebo si nechá poradit. Ale ne každý si nechá radit když to stojí peníze. Byl jsem stejný a chápu.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.