• Andrea

    V létě se chystám s Kudrnou na alpské průsmyky – ROUTE DES GRANDES ALPES (www.kudrna.cz/…_zajezdy.php?…). Používám kompakt, kazetu mám 12–25. Mám obavu že mi to na alpské kopce nebude stačit. přemýšlím zda si nekoupit 13–28. Nemáte s tím někdo zkušenosti, co doporučujete?

    0 0
    • tomek  

      myslím, že ta kazeta 13–28 bude stačit, ale 12–25 je trochu tvrdá… Určitě si ji tam dej.

      0 0
    • Darkson  

      jecnak a gungho to jeli. GH s 3pilou a Ječnák točí těžký převody, tak ti asi moc nepomůžou:-)

      0 0
    • Macek  

      ahoj,loni jsem byl na tour, a myslim, ze si urcite porid tu 28 jestli nejses nejakej extra silak, mel jsem 26byl jsem za to fakt rad:-)

      0 0
    • petrun  

      Ještě jedna perlička. Viděl jsem v Dolomitech dědu cca.65 let na žiletce s Ultegrou trojtácem, a vzadu měl XTR šaltr i kazetu 11–32! Jel v klidu, v pohodě a s úsměvem.

      0 0
    • jecnak  

      Pred dveam lety jsem to jel s GH www.bajk.cz/…Ho_a_Jecnak/

      Jako holka si kup tech 13–28. Stoupaky jsou tam relativne mirny – ne vic jak 12%, ale zato hodne dlouhy. Neni vyjimka jet vic nez dve hodiny bez prestavky do kopce. Kdybys mela shimano, tak bych ti rekl at si vezmes bajkovou kazetu, skoda.

      Kazdoapdne se mas na co tesit, je to moc krasny. Letos snad zas, ale tentorkat jen na par dni 53/39 12/23 :-P

      0 0
    • mosquito  

      v Alpach plati jedine pravidlo – vymenit pravodnik za pastorek :-D

      0 0
    • Zbyněk  

      Kopce na tomhle zájezdu nejsou extrémní co do sklonu, ale spíš co do délky (třeba Iseran od severu Ti vůbec nezávidím). Většina by ale měla jít zvládnout na 25 zubů. nejhorší bude vyjet Galibier. Tam Ti v závěrečném úseku od Plan Lachat 28-čka určitě přijde vhod. Já jezdil 39–26, letos ale 34–27 – v plánu máme totiž ještě horší kopce. Při rychlosti 6–8 km/hod jsem se totiž na 39–26 pěkně nadřel. Takže pokud pojedeš zhruba stejně rychle určitě tam dej 28.

      0 0
      • madcat  

        není už v takovým případě lepší tlačenka? :-)

        0 0
        • MlokCZ  

          Pokud máš dostatečné převody, tak rozhodně není. I když se jede jen 6km/h, tak je to při jízde pohodička a dá se tak jet bez problémů klidně i několik hodit dlouhý kopec (na silnici to asi tak časté nebude ani v alpách, že se jede celý kopec rychlostí 6, ale v terénu to bude běžné u spousty lidí). No a když bys měl místo toho jít, tak půjdeš tak 4–5 (při tlačení kola do kopce) a ještě to bude na větším tepu (alespoň u mě ano) a po pár km bych byl naprosto odrovnanej.

          0 0
      • MlokCZ  

        Pokud jedeš někdy kolem 6–8 rychlosti (a je to delší úsek, takže nejde ze sedla), tak mě ty uváděné převody přijdou zcela nedostatečné. Já jsem nevýkonná lemra, takže potřebuju fakt lehký převody a na silničce jsem do podzimu (to jsem ji prodal) měl nejlehčí 34/29 (kompakty 50/34 + 13/29 desitikolo). A na tenhle převod jsem nejpomaleji při ještě snesitelný frekvenci (70ot/min, normálně jezdím kopce tak 80) mohle jet 10km/h. Samozřejmě to je pro jízdu v sedle (ve stoje se dá samozřejmě pomaleji, ale zase ne dlouhý úsek).

        Pokud tedy jedeš v nějakém kopci 8km/h nebo dokonce 6km/h (což bych jel takhle pomalu v těch kopcích co píšeš taky), tak s převodem 39/26 to musela být už úplně hrozná kadence a ani s 34/27 nebude nic moc (i pro 34/27 je při rychlosti 6 kadence jen 40ot/min a při rychlosti 8 je to 53ot/min).

        Takže s 25-kou vzadu musí být pak člověk hrozně výkonný nebo jezdit naprosto šílený frekvence.

        0 0
        • kubad  

          Jsem zvyklý jezdit kopce na těžko a kadence kolem 60 pro mě není problém, ale to je u každého jinak, snažím se na tom pracovat, ale točit v kopci 80 je pro mě po chvilce smrt, jinak bežně po rovině mezi 85–90

          0 0
        • Zbyněk  

          No, tu rychlost 6–8 jsem měl v těch nejtěžších úsecích, rozhodně se tak nejede v každém kopci. Šestka už jedině ze sedla (i když to ostatní se stejnými převody jezdily v sedle!). Kopce s podobným sklonem jezdím u nás rychlostí tak 10–14, jenže jsou mnohem kratší. V Alpách si to prostě člověk nemůže dovolit. A to, že nelze jet dlouho ze sedla ti teď vyvrátím. Jel jsem Mortirolo (12,5 km) 2/3 ze sedla a ani se tolik nezadýchal. Zato to byl neustálý boj o přetočení klik. Zkrátka mě limitovaly nohy.

          0 0
        • Andrea  

          Tohle jsou moc zajimave informace, diky!

          0 0
    • marapara  

      Já bych si vzal nějaou kazetu Pink Floydů nebo možná Deep Purple, ať to lepší dává do kopca ;) :D

      0 0
    •  

      Svitava je řeka řek!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.