Jaké horské okolo 12-13 000 Kč?

56 nepřečtených
  • Swamiji

    Chtěl bych si koupit MTB čistě na kondiční jízdu (50% asfalt, 50% cesty v lese a polňačky, nechci investovat víc než cca 12–13 tis Kč, zatím se dívám na tohle:

    1)http://kellys­bike.com/index­.php?id=cz_pro­duct&product_id=24462&c­ountries_id=56&cou­ntries_name=cz&cat_id­=269&subcat_id=271

    nebo na

    2)http://kellys­bike.com/index­.php?id=cz_pro­duct&product_id=24464&c­ountries_id=56&cou­ntries_name=cz&cat_id­=269&subcat_id=271

    Vzhledem k tomu, že ujedu tak 30–50km za víkend, nepotřebuju žádné dělo, ale zase aby se mi to nerozpadlo pod zadkem :-)

    Klidně doporučte něco jiného.

    Taky by mě zajímala cenová strategie: loňské modely už moc nejsou (aspoň ne v potřebných velikostech), je lepší s koupí letošního počkat na pořádnou slevu? (kellys tam slevu uvádějí, ale otázkou je, nakolik je to jen marketing). Z e-shopu to brát nechci, ale můžu si dojet někam v rámci severní Moravy, pokud byste mohli doporučit nějakého dobrého prodejce odsud)

    (pozn.: uvažoval jsem ještě o Kellys Quartz DSC 2009 za 11k, ale vidlice je příšerná: stálo by to kolo za to s tím, že bych rovnou nechal v krámě vyměnit vidlici za lepší?

    Díky za radu.

    0 0
    • Swamiji  

      ..sorry, nějak jsem si nevšiml, že ty linky nejsou automaticky aktivní (jsem zvyklý z Outlooku) a nepletu-li se, nejde to zeditovat… tak se moc omlouvám…

      (pozn: jde o Kellys Salamander grey 2011 a Kellys Oxygen grey 2011)

      0 0
    • martin_bakov  

      zkus prohledat historii / podobna vlakna hodne lidi vybira kola do 15ti tisic

      0 0
    • Azmir  

      Z těhdle určitě salamander, ale pokud s koupí kola vyloženě nespěcháš tak bych počkal na září/říjen, kdy už mají výprodeje snad všichni výrobci a ještě stále je dost velikostí a určitě je lepší cena. Takže pokud můžeš tak počkej a po prázdninách se vrat s dotazem znova ;-)

      0 0
      • Swamiji  

        No..na jednu stranu není kam spěchat, na druhou stranu bych mohl v srpnu a září jezdit (pokud nebude furt pršet)..

        Co třeba tenhle FELTq700

        nebo další KELLYS

        a nebo AUTHOR

        Dva z toho jsou 09 modely, tak předpokládám, že cena už dolů nepůjde, teď jde o to, jestli by to byla dobrá volba,nebo jestli fakt raději nepočkat na ten podzim…

        0 0
        • Azmir  

          Felt špatná vidlice, kellys za tu cenu špatná výbava, author špatná výbava, za tu cenu bych nechtěl ani jedno z nich. Za tu cenu se dá koupit něco na Deore a Raidonovy popřípadě při nejhorším XCR. Něco takového: http://www.cyklonemcik.cz/…robnosti.php?… Vím že to neni designový skvost ale za tu cenu nic lepšího neseženeš já být tebou bych to bral hned a dál bych asi ani nehledal. Popřípadě ještě tohle: http://www.cyklonemcik.cz/…robnosti.php?… na asi nejlepších mechanikách co jsou.

          0 0
          • xcbike  

            a já myslel,že ho sem dá pepino…

            0 0
          • Swamiji  

            …no tak zrovna o tomhle kole jsem tady někde na fóru četl dost špatného, něco o mizerném rámu..a ten design fakt nic moc! no asi počkám na podzim, až bude větší slevová žeň, snad najdu něco solidního (ačkoliv za ty prachy to bude samozřejmě kompromis..)

            0 0
            • Azmir  

              Je to základní rám ale přece na kole za 10k nemůžeš čekat karbon. Raději být tebou bych si rozmyslel co chcu, Já bych taky osobně nešel do kola, které se mi nelíbí, takže tě chápu ale to co nabízí tohle CTM tak se běžně pohybuje i kolem 20k Kč a proto mi to přijde zajímavé. Byl to jenom můj tip ;-)

              0 0
        • moskyttt  

          U toho AUTHORU špatná výbava? Nějak mě nenapadá v čem špatná, osazení SRAM za to bych dal pochvalu.

          0 0
        • LáďaH  

          Authora bych bral tady. Kámoš ho má a je ok.

          0 0
    • Swamiji  

      ..no, přeci jen doplním ještě dotaz, neb mi to vrtá hlavou. Pokud nechci dát 20K a více za bike, kde je předpoklad (a později i jistota), že jsou tam kvalitní komponenty a vidlice, je jasné, že to nikdy nebude ideálně sestavené a bude tam vždy nějaký průměr a často podprůměr. Jenže já jsem naprostá cyklolama a používám jednoduchou hranici:

      Přehazování: SRAM X5 a vyšší, nebo Shimano Deore a vyšší (+jsem četl že Alivio je funkčně obdobné, akorát těžší, což zase přispívá k delší životnosti, takže bych asi šel i do toho) a potom (a dle mého „samostudia“ vlastně HLAVNĚ) vidlice. V těch nižších cenách se rýsují 3, o kterých se domnívám, že ujdou: Suntour XCR (ale už ne XCM, XCT apod.), RS Recon Silver TK a RS Tora TK. Která z nich je lepší, nebo jestli to přibližně vyjde nastejno, to netuším.

      Ostatní komponenty jsou pro mě španělská vesnice (no, ještě si hlídám aby tam byly V-brzdy a ne kotoučovky).

      Tak a teď je otázka, jestli v stanovené nízké cenové hranici cca 13K si s tím pohrávat stylem " tak Kellys Salamander má vidli Tora TK a komplet přehazování Alivio, takže to jde, Oxygen má vidli Recon Silver (což je možná lepší než Tora TK), ale jen Altus a Acera přehazování, takže to raději ne… " .–nebo se na to dívám principiálně špatně a měl bych zohlednit něco jiného?

      Jednoduše chci z minima vytřískat maximum, s vědomím toho, že opravdoví bikeři tělem i duší by do takového kola asi nešli…ale já nejsem biker, jen si chci užívat na vzduchu a trochu se udržet fit :-)

      Samozřejmě možností je nechat si to někým zkušeným poskládat, ale tam bych se asi do těch 13k nevešel.

      0 0
      • Azmir  

        koukáš se na to určitě dobře. Že chceš z minima vytřískat maximum je taky dobře. Jinak jak si napsal že za 20k je už kolo vlastně bez kompromisů tak to třeba není vůbec pravda. Jinak jak jsem psal hledal bych něco na výbavě Deore a výš, na alivio bych se vykašlal, a něco s vidlí XCR,Tora,Recon,Ra­idon,Epicon a nic dalšího už mě nenapadá.

        0 0
        • Swamiji  

          No já nemyslel, že kola za 20K jsou bez kompromisu, to je asi celkem jasné – spíš jsem myslel, že je tam předpoklad, že to bude osazené lépe.. (a s rostoucí cenou se předpoklad překlápí směrem k jistotě :-) ) ale je jasné, že těch kol, komponent + samozřejmě chutí a preferencí lidí jsou takové hromady, že se prostě nedá říct nic absolutního..kaž­dopádně dík za názor, budu z toho vycházet a snad na něco dříve nebo později narazím.

          Ještě douška: co nákupy v e-shopech? jsem z Moravy, což mě limituje v možnosti navštěvovat krámy mimo okruh nějaké běžné rozumné dostupnosti. Ale když budou mít něco extra výhodného v eshopu s kamennou prodejnou třeba v Plzni, mám jít do toho na dálku? trochu se bojím kupovat aniž bych na tom aspoň na chvíli nejel, na druhou stranu, nejezdil jsem na ničem a tak nemám s čím srovnávat a kamarád tvrdí, že bych si měl bez problému zvyknout ať už na sportovnější nebo naopak vzpřímenější posed…ale mě to přijde jako příliš velký risk. Takže mi zřejmě nezbývá, než hlídat e-shopy s prodejnami v kraji?

          0 0
          • Azmir  

            teoreticky má kamarád pravdu, pokud nemáš nějaké problémy se zádama nebo tak nebo nejsi na něco vyloženě zvyklý a vybereš si správnou velikost tak by ti kolo sednout mělo. Je ale taky dobré i když si z Moravy třeba když si vybereš kolo někde v čechách, podívat se na stránky výrobce na geometrii kola a pak si najít kolo s podobnou geometrií někde na Moravě a jít ho zkusit a když bude sedět tak objednat přes net.

            0 0
            • Swamiji  

              Aha, no vida, to mě nenapadlo :-) Dík za tip!

              Nevím, jestli kvůli tomu zakládat nové vlákno, nějak jsem to tady nenašel, tak se ještě zeptám: podle čeho lze (bez přímého poježdění) usuzovat, zda je geometrie spíše na sportovní, nebo naopak spíše vzpřímený, relaxovaný posed? Jde o to, zda se tím dá nějak řídit už při předvýběru.. (já nevím, délka jednolivých trubek, úhel sedlové trubky apod.?)

              0 0
              • dobytek  

                Podle mého názoru si člověk nakonec zvykne na všechno. Důležitá je velikost a tu pokud nevíš, zkusíš na jiných kolech v obchodech. Já měřím 186 cm a používám rám 21–22 (v podstatě největší, co většina výrobců nabízí). Prodavač mě sice lámal i do 19 (prý berou závodníci menší kvůli větší ovladatelnosti), ale bylo to spíš proto, že měl zrovna tuhle velikost na skladě a potřeboval prodat. Kámoš se nechal na menší zviklat a teď lituje. Jinak může být trochu úskalí v nákupu přes net v tom, že po 100 km by mělo kolo jít na garanční servis (nevím, co to přesně obnáší, ale nikdo kromě prodejce ho zadarmo nejspíš neudělá).

                0 0
          • siafu  

            vidlice v této cenové kategorii bude vždy kompromis, bohužel Kellys je komponentově nevyvážený a ani tam ta vidle není žádná sláva, takže když vyloučím úplný low-end, pořád i tam bude místo pro upgrade…

            Rock Machine El Nino V-brake

            Amulet 11.400 Sram

            0 0
        • Fran-tic  

          já osobně bych byl spíš pro alivko než deore. Váhově sice je to horší, ale funkčně…je tam větší rozteč pastorků, takže když kamarád dořadil v bahně na deorku, já na alivku ještě chvíli řadil. Zas takový rozdíl tam není, je to jen postřeh :) Z těch kol…asi hlavně kellys a to salamander nebo quartz (osobně jsem měl quartz mod 2009..je to bída ale na začátky v pohodě

          0 0
      • t29  

        Líbí se mi tvůj přístup, ale s takovým přístupem si těžko vybereš :)

        Výrobci nevyrábí vyvážené sestavy, ale dost často zabijou jinak dobré osazení jedním nebo dvěma kusy totálního šrotu, o kterém se propagační materiály nezmiňují. Typicky jsou to náboje, a to i na kolech za 20 tisíc a víc, pak se šetří na vidlici.

        Tvoje poučky bych okomentoval asi takto:

        Vidlice – RS Recon Silver je přejmenovaná Tora, zatímco Recon Gold je pokračovatel starého Recona a pro tebe bude cenově mimo – hlasuju pro Toru, leda že bych objevil něco převratného, co má Recon Silver navíc.

        Řazení – S Aliviem neuděláš chybu – osmičkové je robustní, devítkové je nástupce starého Deore a funguje jako Deore (dá se říct že ho jenom přejmenovali a trochu upravili vzhled).

        U Kelyšů z tvého výběru: Recon Silver + Acera/Altus (Kellys Oxygen) je nevyvážená kombinace, Tora + Alivio/XT (Kellys Salamander) je vyvážená kombinace (teda to XT je zbytečné, ale budiž:) a navíc má lepší kliky. V obou případech jsou nejslabším místem náboje kol.

        0 0
    • buboš1  

      rozhodně bych bral kotoučové brzdy protože u V brzd se všecek sajrajt usatí nahoře u vidlice a kolo se ani nehne.za tuhle cenu se dá sehnat kolo ale ve vibavení alivio nebo deore.specialized Hardrock Sport Disc 29er Int,trek Marlin 29"

      ,trek Mamba 29" nebo trek Wahoo Disc

      0 0
      • Fran-tic  

        To je teda pěkná …V téhle ceně hydrauliku, to si kup koloběžku a jezdi přes kaluže! To nemluvím o tom, že dle mého názoru, pod 20 litrů kupovat 29er je další kravina…je to jen trek s velkým pláštěm. Navíc všechna kola jsou z mtb kategorie, takže asi ví, co chce

        0 0
    • buboš1  

      omlouvám se za ty překlepy

      0 0
    • crzcba  

      Kašli na nový a jdi do kultovky !!!

      Jestli ještě bude :-)

      0 0
    • Swamiji  

      No jak se mi to postupně rozkládá v hlavě, říkám si že přeci jen zvolím prodejce v okolí, než e-shop z daleka (hlavně kvůli garanče a záručnímu servisu), což eliminuje Rock Machine, který tady ukázala Siafu (kterému bych jinak dal určitě šanci). Postupně se tedy přikláním k tomu, že bych šel do toho Salamandra (řekl bych že pro mou potřebu je to asi nejblíže nějakému rozumnému kompromisu), a teď jde o to, jak vyhodnotit tu cenu:

      na webu uvádějí tu slevu z nějakých 15900kč na cca 12700kč, tzn. nějakých 20% a je otázka, zda tedy na podzim půjdou ještě dolů (jak jsem psal výše, je možné, že je to taková ´marketingová´sle­va, motivovaná tím, aby to prostě dobře vypadalo. Čili se mi tu rýsuje dvojí postup:

      1. ano, pravděpodobně to půjde dolů (otázkou je o kolik), tzn. vyplatí

      se počkat na podzim (a eventuálně udělat nový výběr, neboť budou i další nově zlevněná kola, takže další výhoda)

      1. nepůjde to dolů, resp. jen trochu, v tom případě bych asi nečekal a

      kolo si koupil, ať ještě trochu vytěžím letošní léto (jestli je to

      vůbec nějaké léto a jestli ještě nějaké léto bude). V zimě asi moc

      jezdit nebudu, uvidíme.

      Tak co byste poradili?

      0 0
    • quaero  

      Avalanche 3.0 Disc.

      0 0
      • Swamiji  

        Měl jsem na mysli „co z těchto dvou možností byste poradili“, ale samozřejmě vítám i další tipy :-)

        Tenhle Avalanch mi ovšem přijde jako horší volba než Salamander.

        0 0
        • t29  

          To ti přijde správně, Avalanche 3.0 za 12 tisíc je plná cena bez slev, předloňský model Avalanche 3.0 je ve výprodejích za 7–8 tisíc.

          HA! nějak jsem napoprvé přehlédl, že Kellys Oxygen má vzduchového Recona, myslel jsem že tam je pružina. V tom případě si jednoznačné doporučení Salamandera budu muset ještě hodně rozmyslet.

          Pořád platí že Salamander je vyvážená sestava, zatímco Oxygen ubírá na řazení a přidává na vidlici. Je otázka, čemu dáš přednost – Altus se nějak seřídit dá, ale výměna pružiny ve vidlici za tvrdší nebo měkčí je složitější než vzít pumpičku na vidlice a nastavit si tvrdost podle chuti.

          0 0
          • Swamiji  

            No, tak a jsem zase tam, kde jsem byl :-)

            Tak mám zase brouka v hlavě.. asi by bylo nejlepší, abych se na obou projel, zkusím najít krám, kde je mají obě. Možnost napumpovat vidli je určitě lákavá… ta Tora TK, je spíš tvrdá nebo měkká? Jsem dost lehký člověk, nějakých 66kg, takže by se mi zřejmě hodila spíše měkčí pružina..

            No ale co ta cena, mám do toho jít už teď, nebo ještě počkat? Fakt nevím, jak to může být, když tu slevu deklarují už teď, nikdy jsem to nesledoval… (zatím mám možnost půjčovat si kolo od otce, cca 10 let stará merida, trochu traktůrek, ale na kratší vyjížďky to jde..ale zase jestli to na podzim klesne o max 400–500Kč, pokud vůbec, tak do toho jdu rovnou..)

            0 0
    • Swamiji  

      A co třeba tyhle dvě? (na tomhle webu uvádějí drobně rozdílné specifikace, ale to se mi moc nezdá, asi jsou stejné, jen se liší v barvě):

      1. Kellys

      Quartz 2011 Red

      1. Kellys

      Quaratz 2011 Black

      Mám možnost to mít za nějakých 10990,– Kč.

      Vidlle a přehazování je v souladu s mými kritérii (je to mé jediné know-how ohledně kol :-) ), co ten zbytek? někde to ošizené být musí – ale vidíte tam něco kritického?

      0 0
        • Swamiji  

          Asi za ty prachy celkem dobré..ale já to nechci brát z e-shopu, když to můžu koupit v kamenném krámě v místě bydliště s dobrým servisem.. proto ty Kellys.

          (v jiném krámě tady ve městě taky mají tohodle Spešla, ale jen 23´ a to už je na mě moc velké, kdyby měli 19´, určitě bych si to šel minimálně vyzkoušet)

          0 0
        • Azmir  

          Tak za tu cenu to není vyloženě špatné, 9kové alivko, XCr vidla za 11k ujde. Možná bych zkusil ukecat slevu na nějakých 10.5k. Jediné co je mi neznámou jsou asi brzdy, z toho bych měl možná strach.

          0 0
          • Swamiji  

            Proč to? Ty Tektra má i ten Salamander + x dalších kol, myslel jsem že je to řekněme nějaký standard, který není vyložená tragédie..neb to nikdo zatím nerozporoval.

            Ostatně asi nebudu jezdit nějaké sjezdy mezi stromy v lese, včera jsem neodolal a poprvé zkusil sjet takovou holinu a moc jsem si to teda neužil :-), takže by ty Tektra mohly stačit…

            0 0
            • sy35  

              Na brzdy se vykašli, nevím jak brzdí třeba V deore (mají myslím třeba delší špalky), mám Tektro 837 a že bych nezabrzdil… V brzdy vždycky vyměníš, když to nebude ono.

              0 0
              • Swamiji  

                No nebudu to určitě nijak řešit teď, pokud by byl problém, vyměnil bych je později..ale snad ne.

                No tak odpoledne si to kolo půjdu vyzkoušet a možná bude má anabáze s výběrem u konce!! :-)

                0 0
              • Vilém  

                At uz tektro, nebo shimano, tak to co hlavne ovlivni projev a vykon brzdy, jsou spalky. Takze at ty ci ty, jako prvni vec bych vyhodil original spalky a dal tam neco setrnejsiho k rafkum a osvedceneho.

                0 0
                • Swamiji  

                  a co třeba? asi bych si to nechal kdyžtak zrovna vyměnit..

                  0 0
                  • Vilém  

                    Treba cerveny Koolstopy, ale ty jsou vcelku drahy. Z tech levnejsich napriklad trojbarevny Author, trojbarevne BBB, bezvadne jsou spalky Corratec.

                    0 0
              • PjSky  

                no ja bych fakt uvazoval o kotoucich.. coz jen tak nevymenis.

                0 0
    • Swamiji  

      Tak a je vymalováno – bude to Kellys Quartz 2011 red, vymámil jsem ještě slevu 500,– Kč avšak v materiálu (rohy, držák na pití atd) – stejně bych to kupoval, takže dobrý.

      Ježto měli 19,5´jen v černé (červenou jen 21.5´), tak ho musí objednat a budu ho mít až příští týden…tak už aby bylo po víkendu! :-)

      Díky všem za rady a pomoc!

      0 0
      • PjSky  

        jaj…

        24 prevodu, Vcka tektro.. 13.5kg.. fakt to chces?

        rozdil 24–27 prevodu je brutalni.. poznas v kopcich.

        0 0
        • DaSnail  

          kecy…

          0 0
        • Vilém  

          Ac si to o rozdilu 24×27 nemyslim, tak jde stejne pravdepodobne o preklep. U cerneho modelu maji psano 27sp. a na obou je stejne Alivio 9sp. razeni.

          0 0
          • Swamiji  

            Jo, ptal jsem se na to a je to stejné. Srovnával jsem to i na mojekolo.cz a tam je úplně identická specifikace, rozdíl je fakt jen v tom barevném provedení.

            Mno a co je teda špatného na véčkách od Tektro?

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.