Jak jsem došel na Radon , aneb koupě kola

13 nepřečtených
  • Luke79

    Ahoj bikeři , chtěl bych si koupit nového horské kolo – Hard tail , hemží se to tu spoustou šikovných lidí kteří problematice rozumí více než já a proto pokud můžete přispět s dobrou radou rád si vás vyslechnu , ale od začátku :

    Změnil jsem o kousek bydliště , víc na jih Moravy a zaměstnání . Mám to 30 km do Mikulova. Loni jsem začal jezdit do práce na kole , nejdřív to bylo jeden den v týdnu pak dva … a teď jezdím každý den a nemusím tady asi moc zdůrazňovat že je to SUPER ! nesnáším jízdu po silnici a když chci mám téměř celou trasu po cyklostezkách , polňačkách , zpevněných cestám s nekvalitním asfaltem , ta rozmanitost mě vyhovuje , jen nemusím moc mokro .

    Moje kolo je 10 let starý Author Opus , jo RST Gila není vidlice na jezdění , jinak proti kolu nic nemám skoro bych řekl že jsem spokojen , jenže pořádný pružení už na mého starouše nekoupít , tak ho nechám tátovi a sobě koupím nový.

    Původně jsem měl v merku Superior xp 29 se 2015 , ale pak jsem zabrousil na toto a fórum a objevil značku RADON …

    Viděl bych to buď na http://www.bike-discount.de/…21/wg_id-117 nebo http://www.bike-discount.de/…5/wg_id-6198 , moc si mi libi komponenty , Rebu si vyloženě zasloužím po těch letech s gilou . A design je přesně to co se mě líbí , černý kolo s minimem nápisů.

    jenže si nejsem jistý velikostí rámu a ani jestli raději kola 27,5 nebo 29 a když není možnost to vyzkoušel … ( nebo se někdo z jižní moravy smiluje a nechá mě na měm projet ? :-) )

    trochu jsem se proměřil

    Actual inseam 82 cm

    • Trunk 70 cm
    • Forearm 38 cm
    • Arm 60 cm
    • Thigh 64 cm
    Lower leg 60 cm– Sternal notch 155 cm
    • Total height 181 cm

    vážím 86 KG

    ale to co mě vyjelo z fit kalkulátoru moc moudrý nejem , jestli teda 18 " nebo 20" , teď mám devatenáctku ale tu nedělají :-( .

    Velikost kol , no mám trochu strach že ta 29tka je neohrabanější , že bych neušlapal toho se nebojím , léta strávená ne fitku mě naučila si máknout :-)

    Jinak mám ještě druhou atlernativu, že si v nejhorším nechám něco sestavit , ale koupě proběhne až na podzim , teď má přednost dovolená s partnerkou a synem , takže do té doby to tu nějak vyšpekulujem ne ?

    0 0
    • l.bily  

      18 a 29

      0 0
    • sharkeeCZ  

      Zkus se podívat i na Rose a Canyon

      http://www.rosebikes.com/…5/aid:738371?…

      0 0
      • Luke79  

        Díky za pomoc , l.bily i sharkeeCZ.

        Ty jsi mi tam i něco nakonfiguroval , to je tak super , alespoň mám více variant , určtě budu vše čekovat .

        0 0
    • Hroch obojzhivelnyj  

      Asi 3 roky zpet jsem kupoval 26" Radon Race a velikost 20" dost presne odpovidala 19" Authoru spirit r. 99.

      Zmer si efektivni delku svyho kola.

      0 0
    • bikefit  

      Bud jsi spatne meril, nebo mas velmi kratke nohy, 82cm delka rozkroku (inseam) na vysku 181 je hodne malo. Paklize to je tak, rozhodne mensi ram, jinak ti bude 20" velka a nestoupnes si nad horni ramovou trubku.

      U 29' je muze byt mensi ram vhodnejsi kvuli lepsi ovladatelnosti, podle toho jak jezdis.

      Pravdepodobne bude potreba delsi predstavec, v zavislosti na tom jaky bude ke kolu dodan a pokud mas opravdu vyrazne delsi horni polovinu tela nez nohy.

      0 0
      • Luke79  

        trochu jsem to proměřil a vyfotil , mám ty nohy fakt krátký , ale když se na sebe dívám připadám si na té devatenástce jako obr Koloděj :-)

        0 0
        • bikefit  

          Velikost toho kola je celkem v pohode, to jak vypadas vubec neni relevatni, navic ja ten pocit vubec nemam.

          Mas sice sedlo hodne vzadu, asi proto, aby sis umele prodlouzil posed, coz neni moc dobre reseni.

          Delka s vel. 18 muze byt podobna, ale je to uplne jina geometrie. Ram by mel byt delsi o 1cm, nicmene zase se jedna o 29' kde je nize polozeny stred, tudiz nize sedlo, tudiz blize k riditku.

          Geometrie Author OPUS

          19"

          580mm Efektivni delka

          483mm set-tube

          73st uhel sedlove

          71st uhel hlavove

          1079mm rozvor

          Ale nebal bych se toho, predstavce ziskas klidne dalsi 1–2cm otocenim do negativu, vetsi delkou..

          Pripadne se podivat jeste po delsim ramu.

          0 0
    • Luke79  

      Díky za reakce , aby řekl pravdu vůbec nevím kdy jsem si posunul sedlo tak dozadu (bylo fatk úplně na doraz) a proč, předpokládám že tento špatný posez má vliv na efektivitu přenosu síly do šlapátek , už jsem to upravil . otočit představec do negativu asi pro laika znamená dát ho níž , až budu mít kolo nové tak tam určitě bude stupnice a tuto záhadu vyřeším :-). Jinak díky za přesné rozměry opusu , na netu jsem je nikde nenašel , holt máš lepší zdroje .

      nechci se moc vzdávat myšlenky na koupi výše zmíněného kola Radon … , takže se pokusím si odskoušet velikost na nějakém dostupném s podobným rámem .

      0 0
      • pocestny  

        Jak jsi to změřil těch 550mm délku TT u Authora? Myslím že to bude tak, jak píše bikefit.

        Otočit do negativu = tzn. na tom Authorovi odmontovat představec a otočit o 180° aby směřoval dolů. Podložky můžeš nechat být, nebo přesunout nad představec, jestli chceš řídítka ještě víc snížit. Otázka je proč…

        To je fuk, kup si ten radon v 18" v 29". A hned jak ti dojde, tak tu předozadní pozici sedla si dolaď, jak to má správně vypadat (google). Trošku si na tom zajezdi, a pak začni ladit délku představce, jen pokud se ti bude zdát krátký.

        Kdybys to věděl jistě, že ti bude 18" krátká, jak napsal Kubad, tak bys měl hledat u jiného výrobce rámy s delším TT. Oceníš to, když nebudeš muset ladit bike delšími představci.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.